|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: ...Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana...
Ja 2 kostki czekolady jeju nie wiem co sie dzieje ze mną ??? kurde tak mnie ciągnie do tych słodyczy wwrrrrr
no ale jestem łasuchem w końcu byczek ze mnie mam to nawet w gwiazdach zapisane hheeee i tak sie ograniczam i walcze z sobą !!! kurde mam proteinki i obiadek byl pyszny i kolacja jogurt z otrebami wszytsko super tylko po co ta czekolada w miedzy czasie wwwrrrr!!!! a mierzyłam dzisaj sukienkę w Reporterze taką na plażę i wciskałam sie do M wiecie wciskałam ale wierze ze dam rade wejść normalnie hhiii tylko bez podjadania jak do końca maja moja waga pokarze 59,9 to bede szczęśliwa bo pakuje się i jade do Grecji do pracy na 3 miesiące a tam same wiecie sukienki bluzkina ramiączkach nie ma mowy i fecikach !!!!
|
#1712 |
|
Zakorzenienie
|
ooo
trzymam kciuki ja tez mam nadzieje spasc ponizej 60 do konca maja! niby w M sie mieszcze, ale nie kazda a chce miec to M w standardzie
|
#1713 |
|
Raczkowanie
|
W aptekach.Błonnik w tabletkach.
|
#1714 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie bladym świtem
![]() Jestem właśnie po oficjalnym ważeniu, czyli po 5 dniach na samych proteinach, i muszę się pochwalić, że ubyło mi dokładnie 2,7 kg-ma... ![]() z tym że od wczoraj nie zleciało nic a nic, a liczyłam, że codziennie będzie ciut mniej... ![]() No cóż, dobrze, że nie jest więcej, czyli optymizm pełną gębą ![]() Co do błonnika, to ja swojego czasu kupiłam takie tabletki w rossmannie za ok. 16 zł, ale właściwie tylko je kupiłam, bo potem zapomniałam o stosowaniu... taka ze mnie gapa - może czas je wygrzebać z dna szuflady ![]() Słonecznego dnia nam wszystkim życzę
|
|
|
|
#1715 |
|
Raczkowanie
|
Witam Wszystkie proteinki
![]() Napisze coś od siebie A więc jestem 10 dni na protku,w tym 8 pierwszych to uderzeniówka na której straciłam 4kg,dzisiaj jest 2 dzień z warzywami waga narazie stoi w miejscu,ale nie przejmuje sie, bo tak moze być po przejściu na warzywa,i mozemy tracić 1kg na tydzień ![]() Nie wiem czy znacie przepis na bułeczki (chlebek)jak dla mnie rewelka,super zastepuje pieczywo i spozywamy zalecaną ilość otrębów dziennie,dla zainteresowanych podam przepis: ja robie porcje na 2 dni,dziele na pół i chowam w pudełku sniadaniowym do lodówki 2łyżki otrebów pszennych 4 łyżki otrebów owsianych 2jaja(ja daje 1) mniej niż 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia 75g jogurtu naturalnego 0% tł,(musicie sprawdzać skł,niektóre jogurty 0%tł mają cukier w skł!) szczypta soli wszystko mieszamy w miseczce i wkładamy do mikrofali na 6min na 800V Pochwale się ze nawet upiekłam sernik dukana,i jest nawet bardzo dobry ,a wiec nie jest tak zle.Polecam tez wątróbkę z cebulką w ziołach prowansalskich,pychota nawet bez soli ,oczywiście mozna jeść w uderzeniówce.I pijcie duzo,dużo wody to naprawde pomaga,jesli ktoś nie lubi wody może pić cole light.
http://www.szipszop.pl/tickers/21318.gif http://suwaczki.slub-wesele.pl/200612314865.html Edytowane przez taika Czas edycji: 2009-04-22 o 11:56 |
|
|
|
#1716 |
|
Przyczajenie
|
Witam.. dzisiaj trzeci dzień I fazy... myślę że pociągnę ją do 10 dnia, bo mam co zgubić
Zaczyna mnie wciągać ta dieta i mojego faceta też... Dzisiaj na śnaidanko: placuszki proteinowe i polędwiczka z indyka Na obiad planuję: rybkę z parowaru z Dipem chrzanowym chyba... Na kolację: twarożek chudy light z jogurtem naturalnym 0,1 % i może szczypiorkiem, bo chyba takiego samego nie przełknę Anja78 - i jak idzie odchudzanie? z jakiej wagi startujecie i co jecie?? napisz może podkradnę ci jakiś pomysł. |
|
|
|
#1717 |
|
Zakorzenienie
|
taika dzieki serdeczne za przepis. czegos takiego wlasnei mi brakowalo. Tyko jak tu jest proszek do pieczenia po angielsku?no nic to, znajde.
Ja 4 dzien na warzywkach i przybylo mi 0.9kg. Buuu ale pocieszam sie ze to chwilowe jest.
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
|
|
|
#1718 |
|
Zakorzenienie
|
Ja drugi dzień na warzywach, waga stoi w miejscu ale cieszę się, że nie rośnie. Na prawdę, obawiam się powrotu do normalnego zywienia
![]() Dzisiaj ugotuję sobie jakąś zupkę, mniam a jutro młodą kapustkę, chyba można ![]() ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Taiko, skorzystam z przepisu na chlebek
|
|
|
|
#1719 |
|
Raczkowanie
|
podam pare przepisów,jesli bedziecie chciały wiecej napiszcie a bede systematycznie cos dodawała
moze ułatwie troszke w trudach diety![]() Pstrąg w ziołach Filet z pstrąga Zioła prowansalskie Pieprz ziołowy Sól (minimalnie) Pstrąga czyścimy, kroimy w kawałki obsypujemy ziołami, lekko pieprzem i solą i na patelnię bez tłuszczu! ---------------------------- Tuńczyk w sosie własnym (1 puszka) Jajka (2 szt.) Ogórek konserwowy/kiszony (1 średnia sztuka) Jajka ugotowane na twardo i ogórki pokroić w kostkę, zmieszać z tuńczykiem i przekąska do pracy gotowa ---------------------------------------------------------------------------------------------- Krem warzywny Pierś z kurczaka/indyka lub inne mięso Cebula Kostka rosołowa Przyprawy do smaku Do wyboru: Brokuły Pieczarki Por Cebula (więcej) Mięso gotujemy z pieprzem. W osobnym naczyniu dusimy posiekaną cebulę w odrobinie wody i z kostką rosołową, następnie wkładamy różyczki brokuła / pokrojone pieczarki / por / cebulę dolewamy wody, na tyle żeby dusić ( nie gotować) doprawiamy do smaku. Gdy będzie miękkie miksujemy. Mięso kroimy w większą kostkę, zalewamy kremem i dekorujemy łyżką serka homogenizowanego. Wołowina gotowana w sosie musztardowym ========================= ======= Pokrojoną w plasty wołowinę ugotować w szybkowarze. Sos (porcja na 1 osobę): 1/4 opakowania serka homogenizowanego ze szczypiorkiem Figura 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0% 1 łyżeczka musztardy 3 posiekane drobno korniszonki Twarożek ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i posiekane korniszonki. Takim gęstym sosem zalewamy gorącą wołowinę. Sos mozna również podgrzać w mikrofalówce. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Faszerowana papryka - 1 papryka surowa, cała zielona lub czerwona - filet z kurczaka - cebulka - czosnek - koncentrat pomidorowy - pieprz, sól - koperek Odcinamy górną część papryki i usuwamy gniazdo nasienne, czapeczkę z szypułką zachowujemy. Pierś z kurczaka mielimy przez maszynkę z czosnkiem i cebulką (według uzanania). Do zmielonego mięska dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku, następnie mięsnym farszem wypełniamy paprykę tak aby mięso lekko wystawało ponad brzegi papryki, nakrywamy ją pozostawionym wczniej "kapeluszem" z odciętej częsci papryki i wstawiamy do garnka (najlepiej waskiego) i napełniamy do 3/4 wysokości papryki wodą. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy około 2/3 łyżek. Gotujemy około 30-45 min pod przykryciem. Na koniec po wyjęciu papryki dosypujemy koperku do sosu pomidorowego i mamy sos, lub hiszpańską pomidorowa do popicia. -------------------------------------------------------------------------------------------- Zupa gęsta kurczakowo-porowa Gotujemy kurczaka, do małego garka odlewamy 2 szklanki chudego wywaru ( tam gdzie bulgotało) wrzucamy cieńko pokrojonego pora, a jak będzie miękki to wyjmujemy z kurczaka kawał białego miesa, szarpiemy je na cienkie paski i do zupki, dajemy sól, pieprz i odrobinkę wegety, ale śladową ilość zupka jest wspaniał, ten smak ... polecam ------------------------------------------------------------------------------------------ Galaretka z kurczaka 1 podwójna pierś pęczek włoszczyzny kostka rosołowa (najlepiej z lisćmi laurowymi i zielem angielskim) pieprz 3 łyżeczki żelatyny ćwiartka cytryny Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka). Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny i zalewamy mieso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygniecia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę ----------------------------------------------------------------------------------------- Gęsta zupa gulaszowa 3/4 kg wołowiny 1 cebula 1 papryka 6 duzych pieczarek 10 dkg grzybów suszonych papryczka chili lub pepperoni przyprawa do gulaszu papryka słodka czosnek pieprz sól 2 łyżki koncentratu mięsko pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na teflonie i odrobiną oliwy, przerzuciłam do garnka, podlałam wodą, dodałam czosnek granulowany, sól, pieprz, przyprawę i dusiłam do miękkości. W międezyczasie podziabałam cebulę i obsmażyłam, podziabałam (dosyć drobno) papryki i pieczarki, namoczyłam grzyby. Jak mięso było miękkie dodałam koncentrat, wszystkie warzywa, grzyby razem z wodą, w której sie moczyły i paprykę słodką i poddusiłam wszystko razem jeszcze z pół godziny. Spróbowałam i nie mogę się doczekac jutra (jutro warzywka) -------------------------------------------------------------------------------------------------- SERNIK JAK PRAWDZIWY - 0,5 kg sera chudego (najlepszy taki w kostkach, mieciutki, zeby nie trzeba bylo mielic) - 4 jajka - 2 do 3 lyzek slodziku w proszku - 3 lyzki zmielonych na puch otrab - 3/4 szklanki mleka 0,5% - dowolny aromat Ser, zoltka, slodzik, aromat, otreby wrzucic do miski i zmiksowac dodajac po troche mleko. Masa bedzie dosc rzadka i taka ma byc. Na koniec dodac ubite na piane bialka i delikatnie wymieszac. Tortownice (najlepiej taka o srednicy 19 cm) wylozyc papierem do pieczenia (koniecznie papier bo, do wszystkiego innego sie przylepia) i wylac mase serowa. Piec 1 godzine w temperaturze 170 stopni. Mozna dodac do czesci masy kakao, bedzie wtedy sernik we wzorki. Samkuje jak prawdziwy, szczegolnie po kilku tygodniach diety, kiedy kryteria smakowe zmieniaja sie radykalnie Tylko dajcie mu godzine, lub dwie zeby stężał, nie jedzcie goracego Smacznego!!
http://www.szipszop.pl/tickers/21318.gif http://suwaczki.slub-wesele.pl/200612314865.html Edytowane przez taika Czas edycji: 2009-04-22 o 12:17 |
|
|
|
#1720 |
|
Przyczajenie
|
Gosiaczek jak ja Ci zazdroszczę tego wyjazdu do Grecji
![]() hmmm ale trzeba wracać na ziemię a raczej do wagi! Od tygodnia waga ani drgnie a przecież ja nic nie podjadam. Trzymam się diety jak cholera a tu bez efektów. Szlag mnie trafia |
|
|
|
#1721 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1722 |
|
Przyczajenie
|
Wracam do domu i co widzę? Na stole w kuchni stoi wielki talerz pełen ciast, ciasteczek, rogalików... na pokuszenie.... I co ja na to?
Przemilczę... idę smażyć kotleciki z białego sera ![]() Chlebek podobno smakuje jak pizza, muszę go w końcu upiec... A można kupić gdzieś zmielone otręby, czy trzeba mielić samemu? Bo jakoś nigdzie do tej pory nie znalazłam... |
|
|
|
#1723 |
|
Raczkowanie
|
Na ochote na slodycze proponuje zrobic jakis deserek Dukana - ja wlasnie wcinam sernik na zimno
(troche sie nie zsiadl, ale jest fajna pianka)
|
#1724 |
|
Raczkowanie
|
Możecie mi napisać, czym wegetarianie mogą zamienić mięso w tej diecie?
Z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
#1725 |
|
Przyczajenie
|
Taika te przepisy są świetne, proszę o więcej hehe napewno coś z nich zrobię... ale jeszcze nie w tej fazie.. jak będą warzywka to robię papryczkę faszerowaną...
|
|
|
|
#1726 | |
|
Przyczajenie
|
hej jestem na diecie 4 dzień faza I przepis na rosół-pycha.
udko z kurczaka bez skórki gotujemy z przyprawami jak do rosołum można dodać 1/4 kostki wołowej , cebula, marchew--oczywiście nie jemy tego-todla smaku, do tego na koniec kluseczki z mąki kukurydzianej i wody-robimy ciasto- pycha ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
możecie mi podać przepis na ten chlebek, nie mogę znalesć.---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- o już mam |
|
|
|
|
#1727 |
|
Przyczajenie
|
Jasne, skopiowane z forum diety proteinowej - zaznaczam
![]() CHLEB Z OTRĘBÓW (Z MISKI TUPPERWARE) Składniki: 3 szklanki otrębów owsianych (można zmielić) 1 szklanka otrębów pszennych (mozna zmielić) 1 jajko 1-2 ubite na pianę białka 10 dkg drożdży 2 duże łyżki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy grillowej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 400 ml ciepłej wody Sposób przyrządzania: Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce lub misce tupperware. do słoika 0,5 l rozkruszyć drożdże z 1/2 łyżeczki cukru, dodać ciepłą wodę i jajko. Wszystko utrzepać krótko w słoiku aż do rozbełtania jajka i wlać do miski z otrębami. Miskę zamknąć usuwając z niej powietrze i wstawić do zlewu z gorącą wodą, albo zwykłą miskę zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia ciasta. Rosnące ciasto samo otworzy pokrywkę . Zamknąć ją i tak cztery razy. Ciasto lekko zamieszac z piana z białek i wyłożyć do silikonowej foremki więc bez smarowania. Chlebek na wierzchu posmarować białkiem i wstawić do zimnego piekarnika na 1 godzinę. Ustawić 190 C. Kto bez chleba nie może jak ja, polecam. Smakuje jak pizza, bez przypraw - jak zwykły chleb. OTRĘBOWE CIASTECZKA (składniki na 4 porcje, czyli 4 x 2 ciacha) Składniki: 1 jajko 1 białko 2 łyżki słodzika w proszku 1 łyżka cynamonu 8 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych Sposób przyrządzania: Jajko, białko utrzeć mikserem z 2 łyżkami słodzika w proszku, dodać 1 łyżkę cynamonu lub przyprawy do piernika, dodać 8 łyżek otrębów owsianych i 4 łyżki pszennych. Wymieszać. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową uformować 8 ciastek ( są dość duże). Ja piekę jakieś 20 minut na 150 stopni z termoobiegiem. OTRĘBOWE BUŁECZKI Składniki: 10g drożdży 3/4 szklanki otrąb zmielonych ( wyglądają jak kaszka manna lub mąka i mają to do siebie, że pęcznieją) 1/4 szklanki otrąb zwykłych (całych) szczypta soli 100ml mleka ciepłego odtłuszczonego łyżeczka oleju parafinowego Sposób przyrządzania: Drożdże rozprowadzamy w mleku, następnie dodajemy sól otręby i olej. Wszystko razem łączymy. Nie przejmować się jeżeli nie jest gęste. Otręby mielone napęcznieją i będzie dobrze. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż urośnie (ma być ok 2x więcej ciasta niż na początku). Następnie wrzucamy na blaszkę i do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 min w 225 stopniach Celsjusza. Gotowe ... Smacznego!! BUŁECZKI I CIASTECZKA DLA CO WIĘKSZYCH ŁAKOMCZUCHÓW, TUDZIEŻ TYCH< CO PO PROSTU MAJA OCHOTĘ NA SŁODKIE... ![]() |
|
|
|
#1728 |
|
Przyczajenie
|
super dzięki zabieram się do pieczenia.....
waga 78 po 2 dniach 76 cel....? 68 Edytowane przez wiolka12341234 Czas edycji: 2009-04-22 o 16:57 |
|
|
|
#1729 |
|
Zakorzenienie
|
jakie pyszności
![]() u mnie 2gi dzień protein jak na razie ok a jaką przemianę materii mam.. cud miód
|
#1730 |
|
Przyczajenie
|
Dzieki wszystkim za przepisy,jak dieta poskutkuje tez sobie kupie ta ksiazke. Dzis moj 3 dzien i jest 1kg mniej (to i tak super bo przez pierwsze 2dni ciagle jadlam
)Ja sobie dziennie wieczorem przygotowuje jedzenie na nastepny dzien,tak jest latwiej jak przychodze glodna z pracy. ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- Marta2483 -moj maz zaczynal z 99,5-dzis bylo -1kg, Ja z66 i dzis tez -1kg. Cel mojego to 90kg-a ja 60kg -mam nadzieje ze sie uda. Sniadanie 2jajka na twardo+ troche serka wiejskiego ze szczypiorkiem zawinietego w szynke gotowana (fajnie syci) obiad piers z kurczaka z grilla + jogurt naturalny z czosnkiem i przyprawami ,na kolacje chce upiec chlebek z tego przepisu a na to salatka z tunczyka .I tak wymyslam zeby mi sie dieta nie obrzydla a wam jak idzie? |
|
|
|
#1731 |
|
Raczkowanie
|
rybą i nabiałem
|
|
|
|
#1732 |
|
Raczkowanie
|
Bez nadziejny mialam dzisaj dzień
nawet apetytu nie mam !!! ale coś tam zjadłam omlet i jogurt z otrębami a na kolacje udko wędzone !!! tylko ze nastruj taki do kitu moj promotor mnie olewa a ja chce sie bronic pod koniec maja i by w czerwcu leciec do Grecji ale jak to u Gosi bywa zawsze pod górkę a on zarabia na mnie 280zl za miesiąc zwłoki odania pracy pewnie siedzi gdzieś w Honolulu a ja ..... och mam ochote dzisaj krzyczec nawet kompiel i maseczka nie poprawiła nastroju wwwrrrr ale mnie nosi
|
#1733 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochane moje Proteinki...
Dawno nie pisałam.. z ważnych powodów. Chcę Wam powiedzieć, że byłam już na 4 fazie i waga faktycznie stoi w miejscu, więc dążcie do upragnionych celów!!! Ja dietę kończę - ale za ponad rok znowu wrócę. Teraz przede mną NOWE, NIEZNANE I CIEKAWE 9 miesięcy... ![]() Życzę powodzenia. Będę na pewno do Was zaglądać Zszokowana i szczęśliwa Samanthhha |
|
|
|
#1734 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny, upiekłam wczoraj chleb i jest pyszny, smakuje jak ten razowy który piecze moja babcia, zastanawiam się ile czasu tzreba czekać aż te ciasto wyrośnie-1 godz?
I jescze jedna sprawa, możw znacie odpowiedz. Dukan w swej książce napisał, podając przepis na placki, że można jeść raz dziennie, bo..."Liczne badania wykazały, że włóknarozpuszczalne nasycając się wodą, nabieraja masy w przewodzie pokarmowym i formułują się w żel, w którego wakuolach uwięzione są substancje odżywcze i kalorie przechodzące wraz z nimi do kału. ....mimo ogromnego znaczenia włókien pokarmowych , dan,ia tego nie można spożywać częściej niż raz dziennie bez zakłócenia szczególnego sposobu działania czystych protein." Co wy na to, proszę o opinie. |
|
|
|
#1735 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2łyzki otrab owsianych 1łyżka otrąb pszennych 1jajko lub białko łyżka serka homogenizowanego
|
|
#1736 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Samanthha - gratuluję... a ile wkońcu straciłaś kg?? Wytrwałości życzę.. |
|
|
|
|
#1737 |
|
Przyczajenie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1738 |
|
Przyczajenie
|
Marta2483 -moj maz zaczynal z 99,5-dzis bylo -1kg, Ja z66 i dzis tez -1kg. Cel mojego to 90kg-a ja 60kg -mam nadzieje ze sie uda. Sniadanie 2jajka na twardo+ troche serka wiejskiego ze szczypiorkiem zawinietego w szynke gotowana (fajnie syci) obiad piers z kurczaka z grilla + jogurt naturalny z czosnkiem i przyprawami ,na kolacje chce upiec chlebek z tego przepisu a na to salatka z tunczyka .I tak wymyslam zeby mi sie dieta nie obrzydla a wam jak idzie? Anja78- mój facet powiedział że zważy się w weekend, chce żeby to była tajemnica hehe pewnie ukradkiem się waży
|
|
|
|
#1739 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() U mnie od wczoraj dieta poległa, choć z założenia trwa nadal. trochę zaniemogłam i wczoraj nic nie zjadłam - wieczorem za to trochę chińszczyzny samodzielnie przygotowanej dla męża...dziś na śnidanie pół makreli z serem białym,a potem kakao słodkie i dwie kromki z sałatą i serem żółtym...nie bardzo dietowo ale usprawiedliwiam się chorobą - w sumie podwójną pozdrawiam was i ściskam
|
|
|
#1740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
buziaki i duuuużo zdrówka dla Was !!!!a umnie w końcu jest waga sprzed swiąt!
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:22.

no ale jestem łasuchem w końcu byczek ze mnie mam to nawet w gwiazdach zapisane hheeee i tak sie ograniczam i walcze z sobą !!! kurde mam proteinki i obiadek byl pyszny i kolacja jogurt z otrebami wszytsko super tylko po co ta czekolada w miedzy czasie wwwrrrr!!!! a mierzyłam dzisaj sukienkę w Reporterze taką na plażę
i wciskałam sie do M wiecie wciskałam ale wierze ze dam rade wejść normalnie 

a chce miec to M w standardzie 

,oczywiście mozna jeść w uderzeniówce.
a jutro młodą kapustkę, chyba można