|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Cytat:
U mnie z kolei łóżeczko już złożone, ale na przewijak jeszcze czekam, dopiero zamówiłam
|
|
|
#1712 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Cytat:
|
|
|
#1713 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maluszka szczepie na wsyztsko co zalecane. ale czy bedzie to skojarzona czy zwykla, to sie okaze. Cytat:
Cytat:
a czasem to nie wiem co mu sie dzieje ale tak nmnie podkopuje po kilkanascie razy,jakby boks trenowal. nie wiem czy to normalne, chyba tak bo czesto tak robi, ostatnio mniej sie ruszal ale nie sialam paniki (tzn siałam, ale w srodku, nikomu nmic nie mowilam) i po 2 dniach juz wrocilo do normy,. widac coraz mniej miejsca chlopak ma. Cytat:
ok lece bąkowi dac kolacyjkę. ciao |
||||
|
|
|
#1714 |
|
Zadomowienie
|
Ale ja gapa jestem, az wstyd się przyznać. Teraz przeglądałam liste rzeczy do szpitala co Marika wstawiła. Wiecie, ze ja całkiem zapomniałam o tym, że w szpitalu z dzieckiem zostaje sie 2 doby i myśląć o pakowaniu pomyslalam tylko o ciuszkach w ktorych sie maluszka wyniesie ze szpitala..a przeciez musi miec cos na przebranie
|
#1715 |
|
Zakorzenienie
|
Marika ile Twoja Sara waży?
|
|
#1716 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja chodze do Żołnierczyka, a Łątkowski przyjmuje w Eskulapie?? Ja tam chodziłam ale jedna z jego koleżanek kazała mi na łyżeczkowanie iśc bo nie widziała serduszka w 7 tygodniu. |
|
|
|
|
#1717 |
|
Wtajemniczenie
|
zobaczcie jakie słodkie
![]() http://www.laredoute.co.uk/baby-s-un...=324176012&t=6 http://www.laredoute.co.uk/accessori...=324189690&t=6 http://www.laredoute.co.uk/baby-girl...=324179233&t=6 http://www.laredoute.co.uk/puma-baby...=324170675&t=6
|
#1718 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
umre chyba po godzinie siedzenia w autobusie :/Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
co do nastroju to ja też non stop o byle co mogę ryczeć, nawet w ciągu 20 sek zaczynam beczeć :/
Edytowane przez LadySith Czas edycji: 2010-11-05 o 06:40 |
|||||
|
|
|
#1719 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=gbhCD...eature=related znalazłam płyte z muzyką relaksacyjną, dodatek do klaudii reklamującej Valerin mitte i teraz będę cwiczyła codziennie. Mam nadzieje, że i w tym będziemy się dopingowały :d bo z silną wolą to u mnie na bakier!
|
|
|
|
|
#1720 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() musimy [albo podbita legitymacja albo druk - ale donieść do dnia wypisu można co do nastroju to ja też non stop o byle co mogę ryczeć, nawet w ciągu 20 sek zaczynam beczeć :/[/QUOTE] masz legitymację??? Ja w życiu nie miałam;-) Chipowe były jeszcze przed moją pełnoletnością. Zresztą ja nigdy nie korzystałam z usług SZ poza prywatnymi gabinetami, i to moje pierwsze w życiu L4;-)Nowych książeczek to chyba już nie ma?No to w grudniu wezme bo ważne 30 dni ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
ałaaaaaaaaaaa moje plecy ![]() Mama kazała wybrać leżaczek-bujaczek kupią z babcią
|
|
|
#1721 |
|
Zakorzenienie
|
muron książeczek nie wydają od stycznia tego roku i powiem szczerze, że żałuję, że nie upomniałam się w mojej obecnej robocie, bo teraz proszę się (a tak być nie powinno) o każdy druk RMUA
![]() A do szpitala niestety taki druczek trzeba mieć, chociaż jak ja byłam, to niby mogłam donieść, a i tak nikt mi go nie sprawdził, a w przychodni do L4 to zostawiłam im specjalną kopię, żeby już nie męczyły mnie kobity. |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1722 |
|
Rozeznanie
|
Marika ja jak wczesniej pisalam szczepie od pneumokoki i meningokoki, tylko wiem, ze jest szczepionka lepsza i gorsza, u nas podobna ta gorsza wycofali juz, a szczepie bo tu byly przypadki tych chorob, niestety smiertelne u niemowlakow tez
.Dziewczynke tez zaszczepie od ospy, dziewczyny sa szczepione i dzieki temu nie zalapaly, ja wiem ospe dobrze przejsc, ale jak ktos ma pecha, to zostaja po tym takie blizny, ze szok, i tak jak u chlopca to ujdzie, to dziewczynce niekoniecznie potrzebne, ja swoja ospe wspominam jako jeden wielki horror dlatego, mimo ze przeciwnikiem szczepien jestem, to ta zaszczepie, pneumo i meningo u nas obowiazkowe sa. Wera piszesz , ze ostatni okres mialas 4 maja, to jaka dlugosc cyklu mialas? Bo ja mialam ostatni 3 maja, i ginka wyliczyla mi termin na 7 luty, ja sama zreszta tez, ale teraz juz sama nie wiem, skoro Ty masz na 22. Moje malenstwo w 21 tygodniu wazylo 458 gram cos, i 20 cm. mialo, ale to juz sie nie liczy do obliczen porodu. Co do prezentow na swieta, ja udaje ze nie mysle nawet , malenstwo nie dostanie nic, bo tu daje sie jak dziecko po tej stronie brzucha juz jest, nie mniej i tak ma do niej kupiona maskotke i grzechotke![]() ![]() Rany jaki ja spioch jestem, juz nie moge sie doczekac lozka. Przebudzam sie w nocy i owszem na toalete, ale z reguly zasypiam po kilku minutach. No, ale po to juz nie spie, tylko na budzik czekam ![]() Co do lalek, mi sie podobaja, ale jako kolekcje, nie zabawka dla dzieci. Wiem, ze kiedys sama mialam ochote taka zamowic, bo niektore naprawde piekne sa, maja cos czym urzekaja
|
|
|
|
#1723 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja znalazlam jeszcze taka stronke: http://www.klubben.pl/news/item,829,pn,1.html Dokladnie, musimy sie dopingowac, bo inaczej to ja pewnie za 3 dni juz bym spuscila powietrze ![]() Cytat:
To Twoj dzidzius wiekszy byl od mojego a kiedy teraz sie wybierasz na usg?
|
|
#1724 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
RMUA musisz dowieść, tylko nie wiem do ilu dni ( teraz we wrocku z kolei jak bylam w szpitalu to miałam miesiąc czasu) internista mi ostatanio powiedział, żebym sobie wyrobiła ksiazeczke, to w ZUSie mi powiedzieli, że juz sie od tego odchodzi, tylko RMUA miec ze sobą aktualne i tyle, jak zwykle burdel u nas jak złoto w kraju własnie przywiozłam reszte ciuchów amelki, które przed remontem zawiezlismy do tesciowej, masakra jakas, 2 szafki pełne ![]() trzymajcie kciuki zebym jutro na ten cukier wkoncu polazła bo wkoncu nie zrobie dobranoc |
||
|
|
|
#1725 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Cytat:
|
|
|
#1726 |
|
BAN stały
|
Kilka z Was tu narzekało na dr Łątkowskiego (czy też na jego koleżankę z przychodni - a przecież ona poza jednym miejscem pracy nic z nim wspólnego nie ma, raz miałam z nią do czynienia i więcej tez nie chcę), a ja jestem z niego bardzo zadowolona. Nie wiem czy zmienia coś to, że chodzę na NFZ. To już 30. tydz. ciąży i ja do tej pory jestem z niego zadowolona
konkretny, zawsze odpowie wyczerpująco na wszystkie moje pytania, wytłumaczy wszystko TŻowi na USG, nie naciąga na zbędne zbyt częste wizyty (mam co 4 tygodnie - tylko raz było częściej jak miałam problemy w pierwszym trymestrze), jeśli poproszę żeby coś sprawdził na USG (np. wagę, płeć czy cokolwiek innego) to zawsze to robi, a jego dowcip mnie nie drażni - owszem, jak komuś przeszkadza zwracanie się typu "przysuń niżej pupkę" to nie będzie zadowolony, ale mnie to kompletnie nie rusza.A co do lumpków we Wrocławiu to ja Kola nie cierpię i omijam z daleka. Niestety co rusz widzę jak panie ekspedientki pod koniec dnia chowają te najlepsze ciuchy, żeby nie zeszły na większe przeceny i wyjmują je w kolejnym tygodniu znowu za 100%... Bardzo lubię lumpki tu w okolicach Jedności Narodowej, bo są dość tanie, a mają dużo fajnych rzeczy ![]() Ja też muszę poprosić znowu o RMUA teraz na listopad, bo miałam tylko do końca października, a jednak wolę cały czas mieć aktualną w razie gdyby coś się wydarzyło i musiałabym iść do szpitala. Choć przyznam, że jak trafiałam na izbę przyjęć to za każdym razem chcieli ode mnie ubezpieczenie, oprócz tego razu kiedy trafiłam na ginekologiczno-położniczą izbę przyjęć i tam o nic mnie nie pytali i nie prosili (nawet później), tylko od razu zabrali na badanie mimo że aż tak tragicznie ze mną nie było. |
|
|
|
#1727 |
|
Zakorzenienie
|
najważniejsze jest by dostarczyć w ciągu kilku dni, przynajmniej my tak robimy. Wystawiay rachunek jak nie ma, ktoś przynosi i jest anulowany.
|
|
#1728 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?f=23&t=16262 http://mama.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/index.php...porod&Itemid=3
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png Edytowane przez hawea Czas edycji: 2010-11-05 o 00:20 |
|
|
|
|
#1729 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.nfz-warszawa.pl/download/...69-1_DK_10.pdf i tu odnośnie wymaganych dokumentów http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?...artnr=3926&b=1 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1730 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
muron - mam, dostałam w pracy ale chyba tylko raz ją wykorzytsałam jak jechałam na wakacje, potem przeczytalam, że wystarczy pasek mieć ze sobą-tak też są opisane składki na ubezpieczenie leży gdzieś w pudle z dokumentami hawea - też słyszałam o tej bezpłatnej opiece, wiec nie wiem z jakiej racji szpitale sobie wymagają tego druk a ja wczoraj bylam w tesco pogrzebać w koszach wyprzedażowych / przecenowych i za 100 zrobilam mega zakupy - pościel 3częściowa za 30 [w żyrafki-bedzie pasować do łóżeczka ;D ], 2 body z długim rękawem, 3 body z krótkim, 2 spodenki welurowe, śliniaczek, 1 rampersy, 1 pajacyk, 1 śliniaczek, rozmiary 62-80, i takie ciut większe majtki dla mnie przypadkiem odkryłam że nasz implast wystepuje też na "tradycyjnym" podwoziu [z takim metalowym koszykiem i 4 jednakowymi dużymi kołami-jak w Roan Marita] - model Europa... i teraz mamy małą niezgodność który wybrać ;D
Edytowane przez LadySith Czas edycji: 2010-11-05 o 07:44 |
|
|
|
#1731 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1732 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry mamusie
![]() kurcze już drugą noc tak ciężko oddychałam. Ah ten pseudo katar, który pojawia się w nocy. Dlatego w ruch poszła sól morska w aerozolu. Dziewczyny co to znaczy poprosić!!!! Pracodawca MUSI, TO JEGO OBOWIĄZEK wydać Wam druk RMUA. ![]() Tylko jak to w Polsce, jak się nie upomnisz to nie dostaniesz. Kurcze, jak ja nie cierpię tych prywaciarzy. Nie ma to jak państwówka, tam wszystko dostajesz w terminie i git. Nie musisz chodzić, łasić się, ani prosić. ![]() Miałam dość nieciekawą noc . Czuję się mało wyspana.---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- popatrzcie co opracowały sobie mamy majowo-czerwcowe 10 rzeczy zakazanych w ciąży
10 rzeczy zalecanych w ciąży
Bezpieczne leki w ciąży Niepokój, kłopoty ze snem, obniżony nastrój pokonasz, stosując dostępne w aptece bez recepty preparaty z melisy, Neospasminę lub Validol. Bóle głowy zwalczą powinny preparaty zawierające paracetamol (np. Apap, Codipar, Panadol,Amol). Pomóc mogą również: ciepła kąpiel, spacer, posmarowanie skroni maścią rozgrzewającą czy masaż. Przeziębienie - jeśli boli cię gardło, głowa, mięśnie, gdy cieknie z nosa, prawdopodobnie nabawiłaś się infekcji wirusowej. Aby zmniejszyć ból, zupełnie spokojnie możesz w ciąży stosować preparat zawierający paracetamol, przeciwgorączkowy syropPyrosal, wszelkie preparaty z witaminą C (np. Rutinoscorbin,Echinacea,A liofil,Biogarlic,Scorbola mid), czosnek w tabletkach (np. Aliofil). Na wirusy nie ma lekarstwa. Są tylko sposoby przynoszące chwilową ulgę - kubek mleka z miodem, herbata z imbirem lub malinami, esencjonalny rosół z kurczaka, przecier z surowych żurawin, syrop z cebuli i wyleżenie się w ciepłej pościeli. Katar-Nasivin,Euphorbium Kaszel-Hedelix,Prospan,Malia,Sto dal ,Drosetux Ból gardła-Septolete,Tetesept,Neoang in,Sebidin,Homeogene 9,Homeovox,Tantum Verde Angina-Angin-Heel SD,R-1,Mercurius 41 Problemy układu trawiennego - ze zgagą, wzdęciami, zaparciami czy biegunkami uporasz się, stosując bezpieczne leki do kupienia bez recepty, np. Maalox, Alugastrin, Espumisan czy Carbo medicinalis. Poważne zakażenie bakteryjne - w przypadku zapalenia nerek, zapalenia oskrzeli, ropnego zapalenia gardła czy zatok lekarz zapisze ci z pewnością niegroźne dla dziecka antybiotyki z grupy penicylin (np. Ampicylinę lub Augmentin) albo cefalosporyn (np. Zinnat, Ceclor, Biotraxon, Keflin). Zagrażające poronienie - gdy kobiecie grozi utrata ciąży, podaje się jej pochodne progesteronu (Turinal, Duphaston, Luteinę). Skurcze przedwczesne - jeśli macica zaczyna się mocno i groźnie kurczyć, podaje się preparaty magnezu (np. Magne-B6, Asmag) oraz Fenoterol i No-spę. Poród przedwczesny- w przypadku zagrożenia przedwczesnym porodem kobiecie podaje się sterydy (np. Dexametazon), które przyspieszają dojrzewanie płuc dziecka. |
|
|
|
#1733 |
|
Rozeznanie
|
Hmm, co do kawy, to mi sam ginekolog zaleca przy moim ciśnieniu, wypić sobie z mleczkiem.
Coli faktycznie nie ma co polecać, bo po prostu niezdrowa, ale dla mnie to jedyny produkt bez którego przez 4 pierwsze miesiące nie byłabym w stanie wstać z łóżka nawet do toalety. Tylko dzięki łykowi coli mogłam od czasu do czasu wstać na parę minut z łóżka bez wymiotowania.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1735 | |
|
Zakorzenienie
|
jaki tu spokój na na na na ......................... ......................
a wczoraj to już było gwarno wiecie co, mój mąż wysłał mi smsa o 5 rano i teraz kwitnę taka niedospana, a i zasnąć nie mogę ponownie ![]() ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Cytat:
tzn. tak czasowopierścionek 6.06.2008 obrączki 14.02.2009; 5.09.2009 dwie kreski 15.06.2010
|
|
|
|
|
#1736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zawsze pisalam tylko to co ja odczuwam wobec niego, nie lubię go i po jego podejsciu do mnie nie uwazam go za dobrego specjalistę. MOze sie zmienil, nie wiem. DOdam, ze u mojego dr tez mam wizyte co 4 tyg. Tez mnie nie naciaga na nic. Nawet mi wprost wyjasnil, jak zapytalam o USG 4d, ze to jest tylko po to by sobie rodzice mogli popatrzyc na dziecko bo wszelkie pomiary i tak sie robi w 2d. Mialam za 1 razem, wiem jak wyglada dziecko na 4 d (i stwierdzam ze wsyztskie tak samo) wiec uznalismy ze nie ma sensu robic teraz tez i wysdawac tcyh kosmicznych pieniedzy na to. te prezenty swiateczne z biedroki mnie zachwycily!!! marika dzieki zal linka! jak sie uda to kupię kuchnie malej pod choinkę bo jest bardzo tania, w necie duzo drozej. |
|
|
|
|
#1737 | |
|
Zadomowienie
|
Znowu brzydka pogoda...dobrze, ze dzisiaj az tak nie pada jak wczoraj...;/ bo wczoraj tak zmoklam, ze az nie moglam isc do szkoly
![]() Ale dzisiaj juz musze isc ;/ ale dopiero na 12 to sobie jeszcze moge troche poodpoczywac ![]() Cytat:
nie lubie takiego oszustwa ;/
|
|
#1738 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wg OM mam termin na 12 lutego a wg wszystkich usg 20 luty ale obstawiam ten późniejszy termin
|
|
|
|
|
#1739 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no ale zobaczymy w lutym kiedy nam sie cos wykluje
|
|
#1740 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki - właśnie nadrabiam zaległości, bo ostatni raz przedwczoraj tu byłam.
U mnie wszystko okej. Po tym Magne b6 nawet napinanie brzuszka mi minęło...chociaż wydaje mi się, że to te skurcze przepowiadające są i raczej już do końca będą się zdarzały. Mały kopie praktycznie cały czas...budzi mnie w nocy, w dzień szaleje - skąd to dziecko bierze tyle siły ?? Podobno w brzuchu dzieci śpią tyle co niemowlaki . My dziś jedziemy do teściowej na weekend - trochę przeraża mnie wizja przejechania prawie 170km, ale będziemy robili przerwy.... Miłego piątku Mamusie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.

Ja zawsze miałam opory przed zakupami w lumpkach, ale moja mama uwielbia tam buszowac i kilka razy z nią byłam. U nas tj. na Chociebuskiej jest takkiii duzy i naprawdę są fajne rzeczy np. body nowe po 2 zł. Każdego dnia inna cena bo każdego dnia obniżka jest aż do dostawy chyba w piątki. Większośc markowych rzeczy.
Nie lubię tych piórek, atłasów etc. u mnie będzie to raczej "normalne" ubranko i pewnie kremowe nie białe;-) O iole nasze już dreptać nie będzie;-)

umre chyba po godzinie siedzenia w autobusie :/