|
|
#151 | ||
|
.
|
Dot.: Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ?
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#152 |
|
Rozeznanie
|
dlatego chcę żyć w Norwegii - pracujesz w swoim zawodzie, to musisz zarabiać tyle, przepracowałeś x lat w tym zawodzie dostajesz tyle, masz jakieś certyfikaty dostajesz tyle...a w PL nie ważno, że masz 10 lat doświadczenia, 5 języków i tak na poczatek dostaniesz 1600 brutto
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak ją potem zapytałam co jej do głowy strzeliło, to powiedziała, że jej na pracy zależy i postanowiła przebić inne osoby Niestety coraz częściej widzę, że ludzie mają podobne podejście w ogóle się nie ceniąc i potem posty, że 2500 to tak dużo. Jasne, że lepsze 500 zł niż nic ale ludzie, bez przesady.
Nigdy nie szczekam ale zdarza mi się warknąć. Edytowane przez Nameria Czas edycji: 2015-04-01 o 23:34 |
|
|
|
|
|
#154 |
|
Konto usunięte
|
Osoba, która ceni swoje umiejętności niżej niż inni na to samo stanowisko, nie przebija tylko pokazuje, że mniej umie od tej reszty umie. No chyba, ze szefem czy rekrutujacym jest typowy Janusz Byznesu
|
|
|
|
|
#155 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do przeprowadzki, a jak ktoś ma rodzinę i dzieci? masz gwarancję, że jak ktoś z partnerów nie może znaleźć pracy w mieście X, to jak się przeprowadzą do miasta Y, to od razy znajdą oboje pracę. Przeprowadzka może być rozwiązaniem dla singli, a nie pary lub małżeństwa |
|
|
|
|
|
#156 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Liczy się sam fakt, ludzie się nie cenią.
Nigdy nie szczekam ale zdarza mi się warknąć. Edytowane przez Nameria Czas edycji: 2015-04-01 o 23:57 |
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lepiej czy nie, ale nie każdego stać na kredyt. Mam koleżankę, która samotnie wychowuje dziecko, widzisz ją w wynajętym pokoju w mieszkaniu ze studentami? Jestem od Ciebie starsza, może to kwestia wieku, ale dla mnie pierwszą potrzebą jest własny kąt, bez obcych lokatorów - dlatego rozumiem tych co wynajmują, sama wolałabym nie jeść ![]() Skoro 65% pensji pokrywa tylko wynajem to ta pensja nie jest "bardzo duża".
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#158 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;5089438 7]To jest straszne, zeby w spoleczenstwie nadal tkwilo przekonanie, ze 2,5tys to bardzo duzo. To nawet jak sie kredytu nie ma na glowie to malo, a wez tu jeszcze zanos polowe tego do banku co miesiac...
Jasne, ze mozna zyc bez samochodu i wakacji. Tak samo jak mozna zyc bez faceta, dzieci, zwierzat, w wynajmowanym pokoju, bez telefonu, bez internetu, w starych ciuchach i butach zywiac sie zupkami chinskimi. Da sie zyc, bo od tego sie nie umiera (chociaz tutaj mozna dyskutowac o wplywie takiego zywienia na zdrowie). Tylko co to za zycie...[/QUOTE] No dokładnie. Przeżyć za 2 500 da się spokojnie, ale tylko przeżyć. No ale co, całe życie zasuwać na tym "przeżyciu" i jeszcze być szczęśliwym z tego powodu? Dla mnie to, co pisze część dziewczyn w tym wątku jest smutne. Świadczy o tym, jak dalece zgadzamy się na nieposzanowanie własnych kwalifikacji zawodowych i doświadczenia. I pracy, którą wykonujemy. Za kilka lat dojdzie do tego, że serio będziemy szczęsliwi, że mamy co do gara wlożyć i dalej niż ten gar już nie będziemy niczego chcieć. Ani nawet myśleć, że można cokolwiek jeszcze chcieć. "Chleba i igrzysk" i lud będzie zadowolony. ---------- Dopisano o 01:27 ---------- Poprzedni post napisano o 01:21 ---------- Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#160 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Serio? Dobrze ze mi powiedziałaś. Popatrz z perspektywy pani Jadzi która ma 50 lat i sprząta moje osiedle.
|
|
#161 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja bym się przeprowadziła.
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#162 |
|
Naczelna Nastolatka
|
No ty byś się przeprowadziła. Ja nie mogę. A pani Jadzia to już na pewno nie może. Ma 50 lat, pomaga starym rodzicom albo ma małą działkę pracowniczą, której nie zostawi albo nie ma żadnych oszczędności żeby ruszyć z miejsca. Już pomijam to, że jakby się wszyscy zaczęli przeprowadzać to szybko każde miejsce, gdzie są perspektywy, zamieniłoby się na miejsce bez pracy.
|
|
#163 |
|
Zakorzenienie
|
Ale my nie każemy takim Jadziom usiąśc na kanapie i powiedzieć "pierd**e nie robię bo nie zarabiam 2,5 tys.". Różne są sytuacje w życiu niemniej nie zmienia to faktu, że 2,5 tys na przeżycie to "mało pieniążków" cytując klasyk
|
|
#164 |
|
Naczelna Nastolatka
|
No więc o tym jest wątek, że to mało. A nie o tym, że "wyprowadź się/zostań informatykiem-chirugiem/idź do drugiej pracy".
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się ale padały pytania co mają zrobić ci co mniej zarabiają niż te 2,5 tys stąd ta dyskusja.
|
|
|
#166 |
|
Zadomowienie
|
dla mnie dyskusja bez sensu. Pani Jadzia zarabia bardzo ale to bardzo mało mało, tak sobie życie ułożyła. Nie zmienia to faktu, że 2500 to też nie jest dużo bo starcza tylko na pierwsze potrzeby.
Ktoś mieszka na wsi, zarabia mało, to czemu tam siedzi i jęczy zamiast wziąć tyłek i ruszyć się z miejsca? To, ze urodził się na wsi, nie znaczy, że do tej wsi przyrósł.
|
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
Pytanie w temacie brzmi czy 2500 to dużo czy mało.
Dla kogoś kto zarabia 1200 będzie to dużo, dla kogoś kto zarabai 5000 będzie to malo, dla kogoś kto żyje za 2500 i mus tarcza będzie to w sam raz. Dużo/mało zależą od sytuacji danej osoby. Dla mnie to kwota w porządku, normalna. Zwłaszcza jeśli jets pennsją startową, a nie docelową. |
|
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam dzialki pod miastem by spedzac na niej nudne i nieatrakcyjne walacje. Czy to znaczy ze jestem biedniejsza od pani Jadzi?
|
|
|
|
|
#169 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Może nie wiesz, ale działka ogrodnicza dla pani Jadzi to źródło warzyw i owoców w sezonie, a nie miejsce na opalanie się. Widać, że jesteś totalnie oderwana od realiów życia w Polsce B.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba że działka jest w mieście, w ogródkach działkowych albo jest to nie dziłka a ogródek/pole przydomowe. |
|
|
|
|
|
#171 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Bosze... nie mam siły. Dokładnie tak jest. 10 minut od moich bloków ludzie mają działki, chodzą tam na piechotę i hodują szczypiorek, sałatę i jabłka.
Poza tym, DZIAŁKĘ PODAŁAM TYLKO JAKO PRZYKŁAD jednego z elementów, które panią Jadzię trzyma w miejscu. Bo wątek znowu, jak wiele, innych skręca w stronę "zmień pracę, wyprowadź się, idź na ósme studia, wyjedź za granicę".
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2015-04-02 o 12:31 |
|
|
|
|
#172 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziś aby ocenić czy to dużo czy mało trzeba wziąć pod uwagę : miasto-region w którym się pracuje ilość zakładów pracy - konkurencji- zapotrzebowania na pracowników stanowisko oraz wykształcenie Wiem, że wiele osób w tym kraju, chciałoby tyle zarabiać i narzekanie tych co tyle mają i chcą więcej powoduje wiele niemiłych odczuć. Polskie realia są okrutne... grono ludzi pracuje za 1350 zł i musi z tego wyżyć....
_________________________ ___ Zapraszam do obejrzenia mojego świątecznego rękodzieła! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post53652022 _________________________ ___________ ![]() Moje motto: "Wystarczy chcieć" |
|
|
|
|
|
#173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna jest ona dla osoby samotnej, inna dla osoby w związku, inna dla rodziny z dziećmi. Inan dla osób z kredytem hipotecznym, inna dl aosób z kredytem mniejszym, inan dla osób bez jakiegokolwiek kredytu. Inna jest dla osób mających wysokie wymogi odnośnie standardu życia, inna dla osób zadowolonych z niższego standardu. |
|
|
|
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wybor wybor wybor kazdy ma wybor zostac lub zmienic miejsce zamieszkanie. Cale zycie wybieramy i podejmujemy decyzje ( a nie budzimy sie po 40 czy 50 ze nie ma pracy i perspektyw na lepsze) Jak ktos wybiera byc biedna sprzataczka cale zycie to jej wybor. Jak ktos wybiera byc biedna nauczycielka i siedziec w miejscu bez perspektyw na lepsza przyszlosc to jej wybor. Mozliwosci sa w innych miejscach. Edytowane przez OYE Czas edycji: 2015-04-02 o 13:02 |
|
|
|
|
|
#175 |
|
Naczelna Nastolatka
|
A niech dostanę ostrzeżenie. OYE Go and f...k yourself.
|
|
#176 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie każdy chce i ma możliwość wyjechać do pracy za granicę lub zmieniać po raz setny kwalifikacje, szczególnie jeśli mówimy o ludziach po 50tce czy 60tce, takimi są moi rodzice, także nie wymyślam z powietrza. Znam sytuację z doświadczenia. Po prostu niektóre pensje są bardzo niewspólmierne do ciężaru pracy i wysiłku, jaki w nią wkładamy. Nie zawsze da się zmienić pracę lub ją rzucić, bo co wtedy? Jeść gruz i zęby w ścianę? Co poradzisz pani po 60tce, która kiedyś pracowała w finansach, potem musiała odejść ze względu na dzieci, zrobiła inną szkołę, zdobyła dyplom, pracuje, ale za 1350zl? Wyjazd za granicę po 60tce i dobicie kręgosłupa? |
|
|
|
|
|
#177 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkie nauczycielki mają wyjechać lub/i zostać programistami?
![]()
|
|
#178 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
_________________________ ___ Zapraszam do obejrzenia mojego świątecznego rękodzieła! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post53652022 _________________________ ___________ ![]() Moje motto: "Wystarczy chcieć" |
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
|
#180 |
|
Konto usunięte
|
Nie. Ale pensja nauczyciela w publicznej szlole nie jest tajemnicą, kiedy się pracę podejmuje. Oczywiście daleka jestem od stwierdzenia, ze nauczyciele klepia biedę, no ale szału tez nie ma i właśnie ciężko czasem podjąć inna pracę zgodna z wykształceniem.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

ale padały pytania co mają zrobić ci co mniej zarabiają niż te 2,5 tys stąd ta dyskusja.

Haters Gonna Hate