Konkurs Radical - wygraj kurację wzmacniającą włosy i voucher Greenpoint :-) - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zabawa > Konkursy Redakcyjne Wizaz.pl

Notka

Konkursy Redakcyjne Wizaz.pl Na tym forum znajdziesz wszystkie konkursy organizowane przez Redakcję.

Narzędzia
Stary 2016-06-18, 11:25   #151
oldzia578
Przyczajenie

Dot.: Konkurs Radical - wygraj kurację wzmacniającą włosy i voucher Greenpoint :-)

Moja siła do działaniania to moja Rodzina. Ona jest najwazniejsza w życiu. To dzięki dzieciom i mężowi z uśmiechem znoszę wszelkie porażki i to oni motywują mnie do dalszego działania. Dzięki nim staram się być jeszcze lepszym czlowiekiem i wiem że dla nich jestem gotowa iść dalej przez życie brnąc przez najwieksze przeszkody. Bez milości i wsparcia rodzinny bylabym nikim i to jest największa moja motywacja, bo chcę zapewnić moim dzieciom to czego ja nie miałam, żeby żyly w szczęściu i dobrobycie. Myślę że każda matka chciałaby tego i to właśnie jest priorytet.
oldzia578 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-18, 12:08   #152
swita77
Przyczajenie

Dot.: Konkurs Radical - wygraj kurację wzmacniającą włosy i voucher Greenpoint :-)

Sił do działania dostarczy mi zwyczajna codzienność Wystarczy rano wstać z uśmiechem na twarzy, posłuchać śpiewu ptaków za oknem, mruczenia kota i zjeść pyszne śniadanie (najlepiej podane do łóżka ) Aromatyczna kawa z pianką i słodki rogalik od razu spowodują produkcję endorfin I nie ważne, czy za oknem snują się siwe mgły, deszcz bębni o parapet a słońce bawi się z chmurami w berka. Każdą pogodą można się zachwycić, a widok za oknem potrafi odprężyć: ludzie spieszący w sobie tylko znanym kierunku, dzieci wesoło bawiące się w piaskownicy, starsza pani podlewająca ukochane róże na balkonie. Ulubiona piosenka słuchana nieco głośniej niż zwykle dodaje energii a chwila rozmyślań nad książką zapewni spokój i harmonię. Jeszcze tylko kilka kropli ukochanych perfum za uchem, buziak dla męża i dzieci i… można z radością i nową energią rozpocząć nowy, udany dzień
swita77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-18, 12:39   #153
leszek72
Przyczajenie

Siłę do działania daje mi moja wspaniała rodzina.Nie wyobrażam sobie życia bez nich! Gdy rano wstaję niewyspana czy zmęczona-wystarczy rzut oka na moich uśmiechniętych urwisów i już chce się żyć.Nasza miłość to potęga!
leszek72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-18, 13:51   #154
Raffk
Przyczajenie

Najwięcej energii do działania daje mi…. samo działanie! I nie jest to wcale „masło maślane” a raczej „perpetuum mobile” Im bardziej się w coś angażuję, tym większy sens i zakres tego widzę.

Kiedy bawię się z moją najmłodszą córeczką sama czuję się jak odkrywca, pełna energii i ...dziwnych pomysłów

Kiedy zaczynam robić ciasto, do głowy od razu wpada pomysł: a może rozrobić jeszcze galaretki z owocami albo mrożone, mleczne desery, zaprosić na jutro przyjaciół i pobawić się we wspólne eksperymentalne gotowanie? Tak! Uprzątnę jeszcze półki w kuchni, dla dzieci kupię składniki na ręcznie lepione ciasteczka – one też będą z nam i gotować – kupię przyjaciółce tę cudną bransoletkę, którą widziałam 2 dni temu i wymienię pościel w pokoju gościnnym, bo może zechcą zostać na noc.
Jak się zapędzę w takim ciągu planów, to mam zajęte najbliższe trzy dni na ich realizację!

Kiedy jedziemy (w końcu!) na wczasy, ja już wiem, że wcale nie będziemy siedzieć kilka dni w jednym miejscu – mamy już zaplanowane krótsze i dłuższe wycieczki, aby zwiedzić okolicę, zobaczyć i doświadczyć czegoś ciekawego.

Cały czas robię plany i każdą chwilę przeznaczam na ich realizację. Ciągle mam przed sobą jakiś mniejszy lub większy cel, zadanie, etap. Można by pomyśleć, że jestem w stałym niedoczasie, ale ja to po prostu uwielbiam! Pomysły zamieniać w plany a plany – realizować!
Raffk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-18, 14:44   #155
Kadreel
Czajna

Siłę do działania dają mi po prostu efekty. Gdy braknie chęci i motywacji można spojrzeć na związek - coraz szczęśliwszy, pracę - coraz bardziej satysfakcjonującą, ciało - kilka centymetrów węższe i włosy - włosy dłuższe, bardziej lśniące, gęstsze. Gdy są efekty, jest chęć i motywacja.
Kadreel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-18, 16:47   #156
emeczkaxd
Przyczajenie

Siłę do działania dają mi słowa krytyki, zazdrosne spojrzenia osób, których nie lubię. Lubię robić im na złość i radzić sobie ze wszystkim perfekcyjnie
emeczkaxd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-18, 17:17   #157
SalsaFogosa
Przyczajenie

Siłę Twoim włosom daje Radical, a co daje Tobie siłę do działania?

Jestem typem fightera . Jak ktoś mi mówi, że nie dam rady to jakby doładowywał moje baterie .
Poza tym pogoda ma na mnie duży wpływ. Gdy jet piękna słoneczna ale nie gorąca pogoda to mam niesamowicie dużo energii do działania gdy jest szaro i buro to i moje pokłady sił są jakby mniejsze.
SalsaFogosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-18, 21:08   #158
Brzoskwinkaa
Przyczajenie

GG do Brzoskwinkaa

Mówią, że zżera mnie ambicja, ale w mojej ocenie ona mnie motywuje. Ona pozwala mi popełniać błędy i odbijać się od dna wlaśnie po to, aby za chwilę osiągnąć szczyt!
Brzoskwinkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-18, 21:47   #159
Vixie
Raczkowanie

Siłę do działania daje mi mój wewnętrzny spokój, którym jest obecność bliskich mi osób w codziennym życiu. Jestem szczęśliwa, gdy mam ich obok i mogę się spełniać mając ich wsparcie i dobre słowo przed podjęciem kolejnego wyzwania.
Vixie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 09:13   #160
iluminatkas
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Konkurs Radical - wygraj kurację wzmacniającą włosy i voucher Greenpoint :-)

Siłe do działania daje mi dobre samopoczucie.Takowe niemal gwarantuje mi dobry wyglad .Jestem wrazłiwa na punkcie wygladu.Wyglad to ubiór ,makijarz,WŁOSY. Obecnie mam spory problem,włosy wypadaja,sa słabe -przekwitaja tak jak ja...
iluminatkas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 09:36   #161
anett43
Przyczajenie

Siłę do działania daje mi wiara w siebie.
Życie dało mi lekcję,nie mam się jak w niebie.
Lecz gdzieś tam w sercu jest ta odrobina wiary,
że dam radę i wyjdę z tej roli ofiary
anett43 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 12:54   #162
arya9
Kochaj siebie. :)

Siłę do działania daje mi sport, a szczególnie bieganie! Im częściej biegam, tym więcej mam energii i chęci do życia. Mam wrażenie, że mogłabym przenosić góry! Jogging daje takiego motywacyjnego kopa, że żadne wyzwanie nie jest straszne. Dzięki niemu pokonuję własne ograniczenia, nie tylko fizyczne, ale psychiczne też. Nie ma najmniejszego kłamstwa w powiedzeniu, że w zdrowym ciele zdrowy duch!
arya9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 15:21   #163
badromance1992
Recenzentka Miesiąca - Wrzesień 2016

Siłę do działania daje mi tak jak wszystkim innym kobietom aktywność fizyczna, ale tylko ta, która która sprawia mi przyjemność czyli jazda na rowerze, pływanie oraz taniec. Drugim moim codziennym motywatorem jest mój narzeczony - zawsze potrafi mnie rozbawić, zachęcić do działania, ale potrafi też zrozumieć moje słabości i humoru. Siłę do zdobywania świata daje mi również myśl, że każdy dzień jest niespodzianką, ale to od nas zależy jak duża ona będzie
27-11 Anew Reversalist krem na dzień
28-11 balsamy Care
29-11 tusz Infinitize
05-12 krem SSS z olejkiem arganowym
badromance1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 16:22   #164
ewe_com
Przyczajenie

Siłę do działania daje mi aktywność fizyczna, a moją ulubioną formą aktywności i sposobem na oderwanie się od trudów codziennego życia są wędrówki górskie. Chodzenie po nich daje mi ogromną satysfakcję, poczucie szczęścia i spełnienia. Pomimo wysiłku i zmęczenia za każdym razem odczuwam wielką przyjemność a rozciągające się dookoła cudowne widoki pieszczą moje oko. Jest w nich coś z doskonałości natury, coś takiego, co utwierdza w przekonaniu o urodzie świata i piękności życia!
ewe_com jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 16:39   #165
smieszka26
Przyczajenie

Chociaz wiedza ze nie wszystko udac sie moze ze w roznych chwilach raz lepiej raz gorzej to wierze swiecie w mozliwosc swego spelnienia wiedza iz zwyciestwo tkwi w sile nasego marzenia, wierze w sile pragnien ktore tak we mnie buzuja wierze w sile marzen ktore mnie tak buduja wierze ze moge spelnic wszystkie pragnienia wierze bo moja sila tworzy wszystkie marzenia.
smieszka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 17:02   #166
Yennefer093
Przyczajenie

Siłę dają mi rzeczy na które patrzę codziennie, już od samego rana: mąż słodko śpiący obok z przytulonym do niego kotem (zazwyczaj udają, że się nie lubią), uśmiech najdroższej osoby, gdy przygotuję mu kanapki na śniadanie, sms w pracy "miłego dnia Kochanie ", obiad jedzony wspólnie, długie wieczory przy winie i filmie...
Yennefer093 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 17:48   #167
aluczak
Przyczajenie

Siłę do działania daje mi moja rodzina. Oczywiście kłócę się z nimi, spieram, ale kiedy tylko potrzebuje wsparcia, porady, pomocy zawsze są przy mnie. Jest to moja silna baza i dzięki nim mam siłę do walki z przeciwnościami losu. Nic nie daje takiej wiary w siebie jak rodzina, która nas wspiera.
aluczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 19:07   #168
Zojka7
Przyczajenie

Siłę do działania daje mi moja aktywność, a
nie znam bardziej aktywnego sposobu spędzania czasu niż całoroczna praca w ogrodzie, która jest dla mnie najlepszym aerobikiem. Żeby mieć dorodne plony muszę najpierw przygotować, przekopać ziemię, odchwaścić i uformować grządki.Później trzeba zasiać, lub przesadzić sadzonki, przerywać zbyt gęsto rosnące roślinki, odchwaszczać, nawozić, podlewać, a w końcu zebrać i przetworzyć to wszystko, co tak starannie hodowałam przez cały sezon. Jesienią jestem zawsze silna, ponaciągana, gibka i szczuplejsza, a do tego opalona i zdrowa. Ruch na świeżym powietrzu, jedzenie wyłącznie własnych, zdrowych, ekologicznych warzyw, owoców i ziół uodparnia mój organizm chroniąc go przed wszelkimi chorobami. Do tego jeszcze bardzo lubię te zajęcia, a że mogę się nim poświęcać, jestem zadowolona i usatysfakcjonowana. Takie przyjemne z pożytecznym.
Zojka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 19:31   #169
batman27
Przyczajenie

Siłę do działania daje mi przede wszystkim moja rodzina i przyjaciele. Uczestniczą oni we wszystkich ważnych dla mnie chwilach, nigdy mnie nie zawiedli, są ze mną na dobre i na złe. Kocham ich całym sercem, to oni sprawiają, że lubię wstawać nawet w poniedziałki, gdyż wiem, że robię to dla bliskich mi osób. To oni sprawiają, że na mojej twarzy pojawia się uśmiech, wyciągają mnie z dołka a w razie wszelkich wątpliwości dają mi siarczystego kopniaka w tyłek, tak na szczęście. Nie wymieniłabym ich na nikogo innego. Są walnięci i czasami (czytaj codziennie) mnie denerwują, ale taki już ich urok. To dzięki nim jestem teraz tam gdzie jestem i jestem z tego dumna. Jestem dumna, że zaszłam tak daleko, mam dom, kochające dzieci i przyjaciół na których zawsze mogę liczyć. Wielkie dzięki im wszystkim za to co dla mnie robią
batman27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 19:48   #170
blondegirlfit
Przyczajenie

Siłę do działania budzą we mnie słowa, które usłyszałam od lekarza jako 12-letnia dziewczynka leżąc w szpitalu po kilku operacjach, widząc nad sobą zapłakaną rodzinę, "nigdy już nie będziesz chodzić". Tymczasem po 6 latach ciężkiej pracy, rehabilitacji, treningów, wypocenia litrów potu i płaczu chodzę i nawet mam się dobrze. Siła to motywacja do działania, to osoby które mnie otaczają.
blondegirlfit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 20:12   #171
ewelina7
Przyczajenie

Moją siłą do działania są:
- Muzyka: Moje ulubione kawałki dają mi energię i rozładowują napięcie
- Dieta: wartościowe jedzenie kilka razy dziennie w małych ilościach dostarcza mi składników odżywczych
- Sen i Odpoczynek: pozwalają mi na pełne skupienie się na każdej chwili i umożliwiają wydajna pracę
- Ludzie: kontakty z innymi są źródłem wsparcia i utrzymania optymizmu
- Książki: skarbnica wiedzy i czas na oderwanie się od rzeczywistości
- Sport: dzięki niemu utrzymuję równowagę między ciałem a psychiką.
Połączenie tych składników daje mi siłę na każdy dzień
ewelina7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 22:27   #172
arlettax
Przyczajenie

Siłę do działania dają mi moje dzieci. Jestem mamą dwójki maluchów: 10 miesięcznego Bartka i zaraz dwuletniej Oli. Dzieciaczki od urodzenia w dzień i w nocy dają popalić. Nie pamiętam już, kiedy przespałam całą noc, bez konieczności wstawania do jednego i do drugiego. Zdarza się, że sypiam jakieś 4-5 godzin i muszę wstać wyspana, bo zaraz pieluszki, śniadanko, zabawa, drugie śniadanko i tak bez końca. Jestem właściwie zdana sama na siebie, mąż dużo pracuję, a ja też w domu. Dzieci i dom, samochód wszystko praktycznie na mojej głowie. Skąd ja biorę tę energię-nie wiem. Już taka jestem, że musi być zrobione i koniec, a zapłata przychodzi w czystej miłości.
arlettax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 00:26   #173
skarby
Przyczajenie

Siłę do działania daje mi miłość, rodzina i jej wsparcie. Miłość to dla mnie uczucie, które dodaje mi skrzydeł. Sprawia, że chętniej wykonuję różne rzeczy, że wielu sprawom łatwiej jest mi się przeciwstawić. Miłość to szczęście i radość dla duszy. Daje mi ona siłę, aby nie poddawać się i pokonywać pojawiające się problemy w życiu. Miłość powoduje, że dbam o siebie i o swój wygląd. Miłość jest dla mnie bardzo ważna w życiu. Bez niej nie mogłabym być szczęśliwa i realizować się w małżeństwie jako żona. Szczęśliwe małżeństwo jest „silnikiem”, dzięki któremu nabieram sił do życia, do dalszego działania i funkcjonowania. W trudnych chwilach pomaga mi wsparcie męża, jego pomoc i zrozumienie. Wewnętrzną siłę daje mi także rodzina, na której zawsze mogę polegać i liczyć na nią w trudnych chwilach. Dziecko daje mi dużo radości i miłości, jest moim szczęściem, "moją siłą" i sprawia, że pokonuję życiowe problemy. Taką moc czerpę również, kiedy żyję w zgodzie ze sobą, w harmonii, kiedy nie rezygnuję ze swych pasji i zawsze staram się dążyć do wyznaczonego celu w życiu.
skarby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 10:10   #174
Fetee
Przyczajenie

Co daje mi siłę do działania ?
Przede wszystkim miłość,która nie tylko mnie uskrzydla,ale dodaje mi energii,motywuje mnie do działania,sprawia,że moja pewność siebie wzrasta i czuję się szczęśliwa.Moi bliscy,szczególnie mąż i synek,którzy zawsze we mnie wierzą,a dodatkowo mąż powtarza mi często,że jestem wyjątkowa i mogę wszystko! synek jeszcze mi nic nie mówi,bo jest malutki,ale dzięki miłości do mnie dodaje mi poweru!
Siłę do działania daje mi mocna kawa z rana i pożywne śniadanie,rześki prysznic,poranny jogging,a także promienie słońca,które rankiem wkradają się do mojej sypialni.Siłę do działania dają mi kolejne osiągnięcia,wyzwania,przy jaciele,a także moja pasja! Siłę do działania daje mi moje życie-bardzo szczęśliwe! Siłę do działania dają mi marzenia,moje odbicie w lustrze,moja wiara i nadzieja! siłę do działania daję sobie sama ja,powtarzam sobie-Kto jak kto,ale Ty dasz radę! Siłę do działania daje każdy pozytywnie przeżyty dzień !
Pozdrawiam
Fetee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 11:56   #175
Sabina123456
Przyczajenie

Sile do dzialania daja mi moje dzieci sa bardzo energiczne pelne pomyslow i ciagle maja chec do zabawy.Jestem czasem wykonczona ale wiem ze matka musi miec zawsze sile dlatego poswiecam dzieciom jak njawiecej czasu chodze na plac zabaw orgabizuje wspolne wycieczki by jak najwiecej czasu spedzac z dziecmi.Wiem ze jak one sa radosne ja jestem spelniona sa dla motywacja i sila do dzialania na codzien.
Sabina123456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 12:20   #176
karolina2509
Przyczajenie

Największą siłę do działania daje mi mój mąż, który mobilizuje mnie każdego dnia. Jego optymizm i realizm stawia mnie na nogi i pozwala rozwiązywać nawet te najbardziej błache -dla niego- a wielkie-dla mnie problemy.
karolina2509 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 15:16   #177
aklinora
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Konkurs Radical - wygraj kurację wzmacniającą włosy i voucher Greenpoint :-)

Siła do działania - niestety, często mi jej brakowało w przeszłości. Brak motywacji, niechęć, brak rezultatów, brak konkretnych perspektyw na przyszłość... I nagle odkryłam - odnalazłam to, co kocham najbardziej: OGRÓD. Od niedawna jestem posiadaczką domu z ogrodem, a właściwie z terenem porośniętym chwastami. I to właśnie codzienna walka o przywrócenie temu kawałkowi ziemi koloru kwiatów, zieleni drzew, śpiewu ptaków, promieni słońca sprawia, że czerpię z tego niesamowitą energię do życia. Wchodząc do ogrodu, który za sprawą moich dłoni pięknieje z miesiąca na miesiąc, widzę, jak rozwijają się liście funkii, rozkwitają maleńkie kwiaty weigeli, pachnie czarny bez, śpiewają sikorki, spacerują ślimaki, a widok ten mnie wręcz uskrzydla i daje energię na cały dzień. To właśnie ogród daje mi chęć do codziennego wstawania z łóżka, do zarabiania pieniędzy, do angażowania się w różne inicjatywy. Mogę z całą pewnością powiedzieć, że siłę do działania czerpię z natury - z każdego najmniejszego nawet kwiatu, który zapylany jest przez maleńką lecz jakże pożyteczną pszczółkę, aż po ogromny pień starego orzecha włoskiego, dającego cień i wytchnienie przed upałem. Moja pasja daje mi siłę do życia

Stary 2016-06-20, 15:21   #178
anna maria 79
Raczkowanie

Szczęście jest podobno jedyną rzeczą na świecie której nie można kupić. Ale wykazuje ciekawą zależność że mnoży się kiedy je dzielić.
Więc dla mnie siłą do działania są szczęśliwe chwile, które kolekcjonuje w swojej pamięci. Niczym trampolina są one dla mnie odskocznią od dnia codziennego wprost do uśmiechu. Życie jest cudem i nie warto go szufladkować i traktować od linijki. To kim jesteśmy zawdzięczamy naszej przeszłości, warto więc wracać do tych przełomowych, wzruszających i pełnych miłości momentów. By ponownie czerpać z nich radość, siłę i emocje. Odrzucajmy ciemne chwile z przeszłości, bo tylko wywołują złe emocje a i tak nie jesteśmy w stanie zmienić żadnym słowem tego co się już wydarzyło. Przeszłość powinna być źródłem siły i radości a nie powodem naszych cierpień. Więc staram się dzielić wspomnieniami w bliskimi, pielęgnować w nas te najlepsze chwile tworzące naszą wspólną historię. Miło jest w ich blasku się czasem po wygrzewać w gorsze dni. Szczęśliwe chwile to moja polisa pełna energii do działania.
anna maria 79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 15:23   #179
madllen01
Przyczajenie

Siłę do działania daję mi moja babcia. Choć ma już 90 lat to wciąż jest pełna radości, optymizmu. Odnoszę wrażenie, że uśmiech nigdy nie znika z jej twarzy. Budzi to mój szczególny podziw, bo wiem ile babcia w życiu przeszła, ile spotkało ją w życiu trudności czy też problemów. Nie pamiętam, żeby babcia kiedykolwiek narzekała. Potrafi się cieszyć z najdrobniejszych rzeczy. Dzięki babcie wiem, że można i trzeba iść dalej mimo niepowodzeń jakie nas po drodze spotykają. Babcia zawsze mi powtarza: „Dziecko dobro wraca ze zdwojoną siłą”. Uwierzyłam i przekonałam się, że tak jest naprawdę. To właśnie moja kochana babcia motywuje mnie do działania, osiągania tego co wcześniej wydawało mi się nieosiągalne. Optymizm, wytrwałość i dobroć – taka oto recepta na sukces od mojej babci.
madllen01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 17:16   #180
Onnaa88
BAN stały

Pomoc inny,i dawanie z siebie to co jest najpiękniejsze czyli oddanie siebie.W moim mieście opiekuje się zwierzętami wychodzę z nimi na spacer.Małe schronisko a radość psa który patrzy na Ciebie proszącym wzrokiem żeby zabrać go na spacer jest bezcenna.Kolejną rzeczą która daje mi radość i siłę do działania jest wolontariat w domu małego dziecka,pomoc tym dzieciakom i namiastka miłości i oddania jest bezcenna.
Siłę do działania dają mi takie małe rzeczy,i to że mogę pomóc komuś i czuć się potrzebną.Taką największą siłą do działania jest dla mnie szczęście innych ludzi.
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Konkursy Redakcyjne Wizaz.pl

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości