Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-07, 19:58   #1771
home
Przyczajenie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Dziewczyny znalazlam na moim malenstwie robale takie biale albo srebrne i byly wszedzie na lisciach i na kwiatach jak sobie z nimi poradzic? czy keramzyt daje sie na spod doniczki czy lepiej na podstawke?
home jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-07, 19:59   #1772
liwias
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez esel12345 Pokaż wiadomość
bierka83 --- ja od zewnątrz też miałam piękne korzonki...
tylko zaczęłam grzebać bo znalazłam jedna kore z nalotem... i wyciągnęłam a tam takaa masakra...

wie któraś z was co zrobić?

ponawiam pytanie ;( (czyt wyżej )

<bezradny>
Miałam podobną sytuację. To był (a właściwie jest) mój pierwszy storczyk. Nie przesadziłam go w lżejsze, badziej przewiewne podłoże tylko stał sobie w tym "sklepowym". I chyba go zalałam, bo po jakimś czasie, kiedy zajrzałam do korzeni, to wyglądały dokładnie tak jak twoje. A góra wyglądała świetnie: zielone, jędrne liście i piękny pęd kwiatowy. Nie był po nim widać, że dzieje się coś złego.

Teraz tak - tymi białymi korzeniami się nie przejmuj - są takie jasne, bo nie mają dostępu światła, ale wyglądają na jędrne, więc je zostaw. Pozostałe poobcinaj i zasyp cynamonem, a jeżeli go nie masz to zostaw bez podłoża na jakiś czas, żeby ranki podeschły.
Potem wsadź do jakiegoś lżeszego podłoża - ja posadziłam go w samą korę (z gotowego podłoża powybierałam największe kawałki). I namaczaj dopiero, gdy porządnie przeschnie. Możesz zraszać liście, żeby nie straciły turgoru, bo ma mało korzeni.
Mój dodatkowo został potraktowany po jakimś czasie mikoryzą. Teraz ma się dobrze - wypuszcza nowe korzenie i liście i zabiera się do kolejnego kwitnienia na starym pędzie
Uf! Ale się rozpisałam... Ale mam nadzieję, że mój wywód pomoże przetrwać twojemu kwiatkowi. Pozdrawiam i życzę powodzenia
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-07, 20:04   #1773
esel12345
Raczkowanie

liwias... dziękuję!
podniosłaś mnie na duchu.. mi tez wydaja się że go przelałam.. korę ma wilgotną..
poobcinam zostawię na chwilę i dam suchą korę.. i mniej...
ale boje się bo niewiele mu tych korzonków zostanie...

eh muszę go wyratować..
ale na błędach się człowiek uczy... swojego 2 już nie zaleje

dziękuję
zaraz biorę się do dzieła

PS: czyli mam te wszystkie zółte pomaranczowe korzonki obciąć?????
przecież wtedy jeden albo 2 korzonki mi zostaną
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg korzonki.jpg (91,2 KB, 43 załadowań)

Edytowane przez esel12345
Czas edycji: 2009-05-07 o 21:13
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-07, 20:05   #1774
henieczka
Rozeznanie

Witam! Zachorowalam ostatnio na storczykowa chorobe i jutro wybieram sie do sklepu po moja pierwsza roslinke. Narazie czytam topik i ucze sie sposobow uprawy

henieczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-07, 21:11   #1775
greguor
Przyczajenie

Witam , jestem u was na forum juz od pewnego czasu i czytam o waszych dokonaniach GRATULUJE wszytkim mam pytanie bo moja Orchidea chyba zachorowała ;/ jej listki staja sie coraz bardziej miekkie, jakby gabczaste, pojawiaja sie rowki na nich, wyglada tak jakby miała za mało wody... jakby usychała !!! a przeciez podlewam ja tak jak zawsze czyli co 1,5 tyg ... nie wiem co robic !!! RATUJCIE PLISSS ... Z góry bardzo Dziekuje
greguor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-07, 21:27   #1776
norka27
Zakorzenienie

Ok dziewczyny jestem w dobrym nastroju bo dzisiaj zblizylam sie kolejny raz do 30 wiec zabieram sie za kilka porad - co do meszku, w wiekszosci pojawia sie od nawozu, u mnie sie to tez dzialo, spokojna glowa zniknie samo wiec nie uzywaj przez kilka tygodni odzywki i ja zmien na inna. Nie podlewaj przez kilka dni to ta plesn zwyczajnie zniknie.Nalot na korze - to od przesolenia podloza, jest stare, spoks, daj mu przekwitnac, ja nie jestem zwolennikiem przesadzanek podczas kwitnienia chyba ze to mega konieczne, moze i kwiaty nie opadna ale szybciej sie starzeja - przeczytalam wiele na ten temat. Sama kupilam 2 z taka kora i zyja i maja sie dobrze, poczekaj. Rosa - jesli ma jej duzo na lisciach to nie jest normalne i s to owady ssace i lupa ci nie pomoze - popatrz czy nie ma takiego jedwabnego nalotu pod lisciami lub miedzy korzeniami pajeczynki albo czy male muszenki nie lataja, takze takie przezroczyste kropeczki na lisciach to robale lub nakapane ta rosa na platki kwiatow lub liscie,woda z octem to mega katastrofa bo to wysusza liscie - przemyj je woda przez kilka dni a potem woda z ludwikiem i umyj liscie i galazki (robale mydlin nie lubia). Co do marniejacej miniaturki - u mnie tez sie to zdarzylo. Jesli jest w sphangum - bo miniaturki przewaznie sa - namocz (tak z pol godziny by sie napil) i na drugi dzien wyciagnij, usun i wsadz w zwykle podloze - mozesz rozkruszyc w palcach bo miniaturka potrzebuje drobniejszego.
Te bezkorzenne jak juz sa w keramzycie to nie wkladaj w worek bo zgnija zupelnie, niech sobie posiedza w tym keramzycie az im urosna o wiele wieksze, w zwyklym podlozujest o wiele suszej. Jak sa w zwyklym podlozu to czesciej podlewaj, zraszaj by nie uschly. No to chyba wszystko, pozdrawiam

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-05-07 o 21:29
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-07, 21:32   #1777
liwias
Raczkowanie

Cytat:

PS: czyli mam te wszystkie zółte pomaranczowe korzonki obciąć?????
przecież wtedy jeden albo 2 korzonki mi zostaną
Chyba jednak coś źle zrozumiałaś Białe, żółte, pomarańczowe, ale zdrowe i jędrne zostaw - ciachnij tylko te brązowawe, które są widocznie "sflaczałe", bez turgoru i rozłażą się w palcach. Te które są twarde zostaw!
Z tego co widzę na zdjęciu to nie zostanie ich tak tragicznie mało... Roślinka powinna sobie poradzić (przy odpowiedniej pielęgnacji oczywiście).
Jakbyś miała jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj
Stary 2009-05-07, 21:32   #1778
norka27
Zakorzenienie

Sorki ze 2 post ale tak jest widoczniej - Esel nie jest tak zle z tymi korzeniami, ma je i nie zgnily do konca. Wsadz do wody na chwilke by sie napil i w nowe, suche podloze, nic nie obcinaj i tak juz ma malo, te w srodku sa takie dziwne z braku swiatla. Dzwigna sie bo jest wiosna, najwyzej za kilka miesiec kontroluj je.
Gregour zobacz korzenie moze zgnily i nie ma dostepu wody, namocz ja pozadnie a jutro ogledziny. Melduj co i jak.
Home to przedziorki albo skoczki jakies tam (chyba skocz ogonki jesli maja na koncu takie jakby widelki i zostawiaja taka jakby watke po sobie), srebrne paskudy ktore atakuja mojego rozowego Peseta i wyzbieraj co sie da, szczegolowo, mechanicznie uporasz sie z doroslymi, dalej umyj mydlinami liscie z obu stron, ped kwiatowy, delikatnie platki kwiatow - patyczek do uszu, kup srodek na przedziorki, czerwce i inne, taki mega kompleksowy do podlewania najlepiej - w kazfym ogrodniczym i kompanko.

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-05-07 o 21:42
Stary 2009-05-07, 21:48   #1779
luka3006
Raczkowanie

esel12345- to są właśnie skutki przelania (nie raz tak miałam)
moja rada: poobcinaj wszystko co jest zgniłe, te w środku białe wyglądają zdrowo, oczywiście przesadź w nowe suche podłoże, dość mocno przesusz go. W moim przypadku było tak, że żadnych korzeni nie dało mi się uratować nawet tych, które wyglądały zdrowo, poszły wszystkie!!! Dlatego radzę obserwować dalej co z nim będzie się działo, mimo przesadzenia w nową ziemię. Na zdjęciu widać, że w tym jednym liściu przebija się nowy korzeń lub pęd, więc powinno być ok

bierka83- to pleśń na skutek zawilgocenia i obfitego przelania, natychmiast wyciągnij z tego podłoża, dokładnie obmyj pod bieżącą letnią wodą, zgniłe i martwe korzenie obetnij, przesadź w nowe suche podłoże i dokładnie osusz, aż korzenie zrobią się srebrne, wtedy będzie znak, że trzeba je podlać tylko już z umiarem!!!

DADA90- niezła masakra... w takim stanie to jeszcze nie widziałam! Myślę, że powinnaś je porządnie namoczyć nawet do 2-3 godz. bym je zostawiła w wodzie, aż korzenie zrobią się zielone, bo widać ,że są ok tylko mega wysuszone( po powrocie z PL jeden mój faluś miał pomarszczone liście i właśnie zrobiłam mu taką kurację namaczania wodnego i pomogło-liście odzyskały jędrność). To co napisała Norka na pewno tez pomoże!!! Trzymam kciuki

Edytowane przez luka3006
Czas edycji: 2009-05-07 o 22:28
luka3006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-07, 21:50   #1780
norka27
Zakorzenienie

Ok dziewczyny - warto przeczytac, krotki i fachowy poradnik - jest tam tez o przesadzaniu w czasie kwitnienia - to dobra strona. http://www.storczyki.org.pl/zrodla/K...alenopsis.html

U Bierki nie jest az tak zle z ta plesnia spokojnie przesuszenie pomoze, gorzej jak ta plesn ma inny kolor. Dziurki w doniczce pomoga przeschnac i wyjmij z oslonki (ponawiercaj nozem dziurki w plastiku). Mozesz kupic topsin i psiknac na dworzu roztworem to zatrzyma plesn. Tak sie przyjrzalam dokladniej - moze jednak przesadzic? Cosik mi sie zdaje ze w srodku bedzie masakra zgnilizny....

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-05-07 o 21:55
Stary 2009-05-07, 22:01   #1781
luka3006
Raczkowanie

Te bezkorzenne jak juz sa w keramzycie to nie wkladaj w worek bo zgnija zupelnie, niech sobie posiedza w tym keramzycie az im urosna o wiele wieksze, w zwyklym podlozujest o wiele suszej. Jak sa w zwyklym podlozu to czesciej podlewaj, zraszaj by nie uschly.- Norka, jeśli to było do mnie to dzięki za info... ale one stoją w keramzycie i maja mega kiepskie liście
Stary 2009-05-07, 22:03   #1782
bierka83
Zadomowienie

Dziewczyny jestescie Kochane,jeszcze raz wielkie dzieki za tyle cennych rad
Dzis postawilam tego kwiata tak ze cala doniczke mial na slonku,widac ze woda odparowuje bo porobily sie kropelki.Teraz go wyciagne przesusze i dam do nowego podloza jak mowicie Dzieki Wam bedzie dobrze
Raz jeszcze dziekuje
Pozdrawiam Was serdecznie i zycze spokojnej nocki
bierka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-07, 22:12   #1783
norka27
Zakorzenienie

Luka kurka ja nie mam z tym keramytem doswiadczen, nie zalalas tego keramzytu? Wez im porob oklady mokre na liscie moze sie dowodnia, tak zkilka dni a potem moze jednak do zwyklego podloza i podlac je by nie mialy za sucho a potem juz tak co 5 dni z podlewaniem. Reanimacja to ciezki kawalek chleba i roznie sie udaje, ja tam mowie ze takie gietkieliscie to czesto ugotowanie i brak wody. Moze zmiana srodowiska im pomoze? Sproboj - polowe wsadz w podloze i zobacz jak zareaguja - tylko tym razem podlej po wsadzeniu by mialy troche wilgoci i przesychaly stopniowo to sie dostosuja do nowego srodowiska. W googlach wpisz reanimacja falenopsisa pelno tego. Trzymam kciuki
Ok mam tu cos dla ciebie - o reanimacji tez jest przelec spis tresci http://www.orchidarium.pl/forum/list.php?f=0

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-05-07 o 22:16
Stary 2009-05-07, 23:17   #1784
esel12345
Raczkowanie

Kochane jesteście dziewczęta
podziękować
Stary 2009-05-08, 08:53   #1785
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Dziewczyny!!!! Mój żółty chorowitek, któremu srebrne paskudztwa (skoczogonki wg mnie) zeżarły wszystkie liście i którego reanimowałam w keramzycie wypuścił nowy tyci listek!!! Jestem taka szczęśliwa!!! Juhuuu!!!! A ten bordowy ELEGANT DEBORA jest po prostu przecudny! Pozazdrościć Luka. Storczyka i męża, że ci takie cudo kupił!
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 14:01   #1786
matakow
Raczkowanie

Ja wpadam sie pochwalić, że 1,5 miesiąca temu miałam jedynie tyci nowy pęd (fot. 1) a teraz lada dzień (mam nadzieję) zobaczę po ponad roku kwiatki (fot. 2 i 3)

za to ciapek żółty przekwitł prawie, zostały jedynie 2 kwiatki na drugim pędzie mam nadzieję, że zakwitnie szybciej niz po roku i uda mi się go utrzymac przy życiu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg storczyk.jpg (37,0 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1010223.jpg (27,6 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1010224.jpg (21,2 KB, 43 załadowań)
matakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 14:59   #1787
liwias
Raczkowanie

Matakow wow! Ale krzaczor ci wyrósł
Dopiero będzie widok jak rozwinie pąki!
Gratulacje!
Stary 2009-05-08, 15:14   #1788
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matakow Pokaż wiadomość
Ja wpadam sie pochwalić, że 1,5 miesiąca temu miałam jedynie tyci nowy pęd (fot. 1) a teraz lada dzień (mam nadzieję) zobaczę po ponad roku kwiatki (fot. 2 i 3)
WOW! Ale będzie pięknie jak rozwinie kwiaty

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 15:29   #1789
esel12345
Raczkowanie

Matakow]
łoł ... też takiego chcę... opłacało się czekać :O
ale będzie cudo :O
czekam na zdjęcia jak zakwitnie
piękny kwiatuszek i ile ma odgałęzień
Stary 2009-05-08, 15:38   #1790
matakow
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny mam nadzieję, że ładnie rozkwitnie i długo będe sie mogła nacieszyć kwiatkami juz myślałam, że nie potrafię się zaopiekowa storczykiem, a tu taka niespodianka i to jest dopiero drugie kwitnienie

a może zadziałały moje sprzeczki z mężem, bo on ciągle mi powtarzał, że wyrzuci tego badyla, a ja mu mówiłam, że jeszcze będą kwiatki... rosliny ponoć wyczuwaja atmosferę i intencje hodowcy i mój storczysław musiał sie postarać, żeby go nie wyrzucono
matakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 17:27   #1791
DADA90
Raczkowanie

GG do DADA90

Haj Dziewczyny! Zajełam się moimi orgideami wkońcu Zrobiłam jak radziłaś norka tzn namoczyłam dłuuugo i wsadziłam "w worek" :P tylko, że nie przesadziłam jeszcze bo chciałam sie dowiedziec, czy może lepiej wsadzic w większe troszke doniczki? i co to własciwie jest ten keramzyt? można w takie cuś wsadzic falki? AHA! Pochwalę się zdałam dziś maturę ustną z polskiego (16/20pkt) Nie jest żle myśle Ale się ciesze! Dzieki norka za trzymanie kciuków, napewno pomogły

matakow ŁoŁ!!!! Jakie cuuuudo!! Musisz wkleic fotki jak zakwitnie

Konsultantka ORIFLAME na poziomie:
0 - 3- 6 - 9 - 12 - 15 - 16 %

Edytowane przez DADA90
Czas edycji: 2009-05-08 o 17:51
DADA90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 17:28   #1792
bierka83
Zadomowienie

Matakow-Nie dziwie sie ze jestes dumna bo naprawde jest z czego Bedzie pieknie wygladal gdy pojawia sie kwiaty
Gratulacje
Pozdrawiam

Dada90-brawo

Edytowane przez bierka83
Czas edycji: 2009-05-08 o 17:32
bierka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 18:09   #1793
henieczka
Rozeznanie

Kupilam dzis dwa storczyki - Phalaenopsis. Jenen mlodziutki, drugi wiekszy, z przeceny, mysle ze bedzie przekwital.
I teraz pytanie - korzenie wygladaja zdrowo, sa zielone i jedrne, tylko od spodu doniczki wystawal jeden chyba zgnily. Podloze wilgotne. Nie wiem czy mam je wyjac, skontrolowac korzenie i w nowe podloze? Czy lepiej zostawic w sklepowym do czasu az przekwitna i wtedy ruszyc?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-08, 18:52   #1794
esel12345
Raczkowanie

a mi opadły dzisiaj dwa pąki...
zostały jeszcze tylko 2 ;/
to pewnie przez to że doznał szoku...
warunki domu nie są takie same jak w sklepie ;(
smutno mi troszku

henieczka- jak tylko końcówka była zgniła to bym obcięła i zostawiła...
jednak zawsze możesz wyciągnąć i zobaczyć co jest grane i jak w
środku korzonki wyglądają..
przecież to tylko chwilkę zajmie a zawsze będziesz miała już pewność
czy wszystko z kwiatuszkiem dobrze czy też nie

daj znać co i jak
Stary 2009-05-08, 21:21   #1795
henieczka
Rozeznanie

Cytat:

henieczka- jak tylko końcówka była zgniła to bym obcięła i zostawiła...
jednak zawsze możesz wyciągnąć i zobaczyć co jest grane i jak w
środku korzonki wyglądają..
przecież to tylko chwilkę zajmie a zawsze będziesz miała już pewność
czy wszystko z kwiatuszkiem dobrze czy też nie

daj znać co i jak
Dziekuje za rade, po przemysleniach postanowilam tak zrobic, zwlaszcza jak sie naczytalam, ze na zewnatrz wszystko ladnie, a srodku gnije..

Kwiatki wyjelam, okazalo sie, ze korzenie piekne, znalazlam jeden lekko podgnity i ze dwa uschniete. Jednak podloze bylo troszke za drobne i zauwazylam kawaleczki gabki, wiec wymienilam na nowe - kupilam kore z wloknami kokosa, mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Upchnelam to dosyc luzno, ale tak chyba powinno byc?
Kora byla lekko wilgotna, wiec pewnie podlac jak przeschna?

Tak sie wkrecilam, ze wyciagnelam meza przed chwila na plaze, strasznieee wialo, ale nazbieralismy drobnych, bialych, okraglych kamyczkow..wyparzylam je i mam zamiar wysypac nimi podstawke - podobno zwieksza wilgotnosc powietrza

Zdjecia wkleje jutro, tz juz i tak uwaza, ze zwariowalam..ale dzielnie trzymal kwiatki i pomagal przy przesadzaniu

Stary 2009-05-08, 21:57   #1796
sunshain
Wtajemniczenie

mój w pełni rozkwitu

pytanie: jeden liść żółknie czy to normalne?????????
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02687.jpg (21,0 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02686.jpg (20,2 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02688.jpg (147,5 KB, 23 załadowań)

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-05-08 o 22:00
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 22:23   #1797
liwias
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
mój w pełni rozkwitu

pytanie: jeden liść żółknie czy to normalne?????????
Jeżeli jest to pierwszy liść od dołu, to normalne. Nie masz się czym przejmować
Piękne kwitnienie - cieszy oko
Stary 2009-05-08, 22:33   #1798
luka3006
Raczkowanie

norka27- dzięki za odp.
Ale problem polega na tym, że keramzytu nie zalałam, na słońcu nie stoją więc "ugotowanie"odpada, a wiadomo, że liście zwiędną jeśli stoją bez wody!!! Wyczaiłam też, że ten cały keramzyt nie może być zbyt wilgotny, bo inaczej robi się pleśń w miejscu korzeniowym (tak jak to pokazywałam wcześniej na fotkach). Czytałam już rożne artykuły na temat reanimacji i nadal nie kumam o co chodzi z tą reanimacją na jedno pomaga, a na drugie szkodzi W każdym razie po tej całodziennej kąpieli wsadziłam je powtórnie do keramzytu, zobaczę co będzie dalej, albo przetrwają albo padną !!!

Dziewczyny czy któraś z Was robiła już reanimację w keramzycie??? Jeśli tak to proszę podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami???

Maja 77
-dzięki, to fakt mój mąż lubi mnie często mile zaskakiwać

matakow
- rewelacja

Dada90
-gratulacje

henieczka- myślę, że dobrze zrobiłaś, nowe podłoże na pewno nie zaszkodzi, a jeśli jest wilgotne to podlej dopiero gdy przeschnie

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
Napisane przez liwias Pokaż wiadomość
Jeżeli jest to pierwszy liść od dołu, to normalne. Nie masz się czym przejmować
Piękne kwitnienie - cieszy oko
Jestem zaaa, to normalne piękny
Stary 2009-05-08, 23:00   #1799
sunshain
Wtajemniczenie

tak ten żółty to pierwszy liść od dołu

czyli OK
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-09, 07:52   #1800
ewelinka2026
Raczkowanie

Dostałam od koleżanki pięknego storczyka ale w takim stanie to jeszcze kwiatka nie widziałam no po prostu przelany i jescze kwiatki jakieś wiotkie cięklie takie nijakie a liście matowe jakby gąbka i jeszcze podgryzione.
No cóż to prezent więc walka o niego. Tydzień kwarantanny, tydzien reanimacji a wczoraj go sobie wywaliłam.
A tam szok korzonki dalej gniją i WALKA rozpoczęta
Przesadziłam w o wiele mniejszą osłonke gdzie korzonki po prostu wpadły no i grzecznie podlałam i czekam na reakcje
ewelinka2026 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości