Zdziwko polityczne - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-11-10, 17:56   #1801
ruda_beksa
Zakorzenienie

Dot.: Zdziwko polityczne

Cytat:
Napisane przez Natcia Pokaż wiadomość
Wystarczy przypomnieć sobie historię sprzed II WŚ. Żydów w Polsce była masa i wcale nie sympatyzowali z Polakami, wręcz przeciwnie . Mój dziadek mieszkał w Łodzi i mówił, że na "mojśków" (tak na nich mówiono) to uważać trzeba, bo mogą nieźle człowieka naciąć. Żydzi zawsze robili "najlepsze" biznesy, co nie znaczy, że najuczciwsze, na ciągali ludzi.
Nie cieszyli się poważaniem wśród Polaków, ale również Polaków nie szanowali, byli "za swoimi" żyda żyda nie wyda Żyli w swoich enklawach.
Nie wiem, to chyba zależy od rodziny. Moja babcia i babcia cioteczna bardzo mile wspominały dorastanie w Krakowie przed wojną razem z żydowskimi dziećmi, wspólne zabawy, czar sklepików na Kazimierzu, pana od pończoch który był przemiły i szarmancki dla podlotków które miały tylko parę groszy do wydania.

Do dzisiaj mamy w rodzinie powiedzenie, że u kogoś w domu jest "jak u (nazwisko żydowskiej rodziny którą znały)", taki ciągły radosny zgiełk, hałas, ciepło i przytulnie. Nie słyszałam nigdy w domu o mojśkach, o naciąganiu, tylko o potwornym żalu za tym zaginionym światem.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-10, 17:58   #1802
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

W moim mieście było bardzo wielu Żydów, spora synagoga itd. i nigdy nie słyszałam takich historii.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-10, 18:16   #1803
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Wystarczy przypomnieć sobie historię sprzed II WŚ. Żydów w Polsce była masa i wcale nie sympatyzowali z Polakami, wręcz przeciwnie . Mój dziadek mieszkał w Łodzi i mówił, że na "mojśków" (tak na nich mówiono) to uważać trzeba, bo mogą nieźle człowieka naciąć. Żydzi zawsze robili "najlepsze" biznesy, co nie znaczy, że najuczciwsze, na ciągali ludzi.
Nie cieszyli się poważaniem wśród Polaków, ale również Polaków nie szanowali, byli "za swoimi" żyda żyda nie wyda Żyli w swoich enklawach.
Mieli też bardzo duże rodziny tj. gdy w polskich wtedy normą było 3-4 dzieci, żydzi mieli dwa razy więcej a zdarzało sie i 12 małych żydków w jednej rodzinie.
Samo powiedzenie "żydzić" znaczy żałować, bo żydzi znani byli z właśnie takiego podejścia do pieniądza.
Moim zdaniem z tego powodu nadal panuje pejoratywne skojarzenie z Żydem, chociaż teraz prawdziwego żyda spotkać to prawdziwy cud, większość "nie wygląda" więc powiedzenie tylko fruwa w eterze, co jakiś czas objawiając się w tekstach typu "Michnik to Żyd" ale nic więcej z tego nie wynika.
Chcieli zarobic, jak kazdy. Nie pochwalam naciagania i oszukiwania, nie wiem jak bylo, ale to chyba jest taka generalnie ludzka cecha niektorych ludzi, ze staraja sie "obcego" naciac.

Nie cieszyli sie powazaniem wsrod Polakow, wiec odplacali tym samym, mnie nie dziwi. Jesli kogos sie nie szanuje i nazywa "moskiem" to ten ktos tez nie bardzo jest przyjemny dla Polakow. Szli za swoimi, tak samo jak Polacy, czy inne nacje, zawsze "blizsza cialu koszula".

Wsrod polskiej biedoty tak samo jak wsrod biedoty zydowskiej bylo wiele dzieci, nieprawda jest, ze Polacy mieli po 3 czy 4 dzieci, owszem, im ludzie byli bogatsi tym mieli mniej dzieci, ale to dotyczylo i Polakow i Zydow.

Poejratywne skojarzenie z Zydem maja tylko prawilni, poniewaz z "zydostwem" kojarza spiski i chec opanowania swiata, ktory Zydzi podobno przejawiaja. Podobno przejmuja gazety (i tu Michnik jest zlym Zydem, ktory podobno chce zniszczyc Polske), wszelkie media, maja duzo forsy i finansuja cos sie da (Soros przeciez!) Na zasadze, ze wroga trzeba miec. A Zydzi od dawna sa "swietnym" wrogiem, ze wzgledu na to, ze sa spoleczenstwami dosc zamknietymi, bo dbaja o swoja tradycje i religia tez nie jest otwarta dla wszystkich. Sa inni i to jest ich WINA.

Teraz bardziej humorystycznie
No po prostu nacja samych Brainow
-Brain, co będziemy robić dziś w nocy?
-Dokładnie to samo co robimy każdej Pinky, opanowywać świat!

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2017-11-10 o 18:18
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-10, 18:31   #1804
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Zydzi zaczeli sie zajmowac obrotem pieniadza, bo wedlug KK prawy Katolik nie mogl sie zajmowac np. lichwa. Ale pozyczac juz taki prawy Katolik mogl ot hipokryzja. Poczytajcie sobie Bogactwo i nedze narowod autora LANDES, jesli dobrze pamietam jest tam caly rozdzial temu poswiecony. Zydzi znalezli luke na rynku i wyspecjalizowali sie wlasnie w tym, a ze przez dlugi czas zawod przekazywano z ojca na syna, to i dzisiaj widzimy tego skutki. Brudzili sobie rece, zeby np. Polak rak sobie brudzic nie musial, ale zeby mogl zbierac owoce.
I to wlasnie z tego powodu najwieksze, najstarsze banki swiata zostaly zalozone przez ludzi o zydowskich korzeniach - bo sie na tym znali (a nie dlatego jak niektorzy mysla ze Zydzi zadza swiatem).

Tak samo jak nasza polska niechec do Ukraincow nie bierze sie z tego, co zrobilo UPA, tylko z wielowiekowego przekonania, ze Ukraincy to gorszy sort, chlopi, parobki, a Polacy jasnie szlachta.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-10, 18:33   #1805
Natcia
Raczkowanie

Rozmowa z Wami jest bez sensu, ja o chlebie wy o niebie. Wy macie już konkretny pogląd i dobrze, ale w takim razie po co dyskutować skoro od razu wszystko dyskredytujecie.
Moja rodzina nie była żadnymi ksenofobami prawicowymi, zresztą w tamtych czasach ciężko w ogóle mówić o czymś takim wśród zwykłych ludzi, biedni też nie byli bo pradziad był sklepikarzem .
Powszechnym było, że żydzi zajmowali się drobnym handlem, lichwami (bardzo nieuczciwymi należy zaznaczyć) na których dorabiali się majątków. Powiedzenia o żydzeniu, o łasości żydów na pieniądze itd z nikąd się nie wzięły i na pewno nie wymyślił ich jakichś prawicowy frustrat .
nie można NIC powiedzieć negatywnego na temat innej nacji, czy to żydowskiej, ukraińskiej, niemieckiej, etc bo zaraz, że polaczki zazdroszczą. Co za głupota. Czy ja gdzieś napisałam, że wszyscy żydzi byli źli, każden jeden? To by była taka sama bajeczka jak o cudownej przyjaźni polsko-żydowskiej bo ktoś miał akurat fajnych sąsiadów żydów i się dzieci razem bawiły, sorry ruda beksa, ale to zwykłe sentymenty są.

Ba, ja do Żydów nic nie mam, zresztą nie znam żadnych osobiście. Jednak nawet znani żydzi (przyp. Kwaśniewski, żyd z dziada pradziada, a słowem nie piśnie, do żydów się nie przyznaje, bo woli być bardziej polski)
Można się obrażać, że Polacy są uznawani za naród mocno pijący, pijaków wręcz, wódkę pijących b. często, ale czy nie jest to prawda> Nawet jeśli nie każdy się upija Nie ma się co obrażać, tak samo wypierać pochodzenia pejoratywnego "Żyda"

Oczywiście, że nienawiść do Ukraińców bierze się przede wszystkim z powodu UPA i banderowców!!! Rany, jak wy wszystko wmawiacie i wiecie lepiej, a nawet się nie zainteresujecie. Nie wiecie w jak wielu rodzinach o tym się mówi, o tej tragedii i jak wielu Polaków ją pamięta i jak wielu tam straciło swoje rodziny.

Edytowane przez Natcia
Czas edycji: 2017-11-10 o 18:35
Natcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-10, 18:43   #1806
Konto usunięte

Mozna to przyrownac do pariasow w Indiach - "niedotykalni", zajmujacy sie np. grzebaniem zmarlych, traktowani sa z odraza, mimo ze KTOS NAS WSZYSTKICH KIEDYS BEDZIE MUSIAL POCHOWAC

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Zreszta co to za logika w ogole, jakie argumenty? Jesli ktos dysponuje pieniedzmi, to moze je pozyczyc na taki wysoki procent, na jaki uda mu sie znalezc klienta. To jest transakcja; wyzysk jest wtedy, kiedy zatrudniasz kogos do fabryki i placisz mu 3 zlote dziennie.
Ale jak widac nienawisc i uprzedzenia bardzo latwo przed soba samym usprawiedliwic .

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

Cytat:
Oczywiście, że nienawiść do Ukraińców bierze się przede wszystkim z powodu UPA i banderowców!!! Rany, jak wy wszystko wmawiacie i wiecie lepiej, a nawet się nie zainteresujecie. Nie wiecie w jak wielu rodzinach o tym się mówi, o tej tragedii i jak wielu Polaków ją pamięta i jak wielu tam straciło swoje rodziny.
Skad wiesz, ze sie nie zainteresujemy, nie wiemy w jak wielu rodzinach sie o tym mowi, jak wielu Polakow ja pamieta i jak wielu tam stracilo swoje rodziny?
Akurat moja rodzina mieszkala na Kresach od wielu pokolen i mialam dostep do wielu materialow, na podstawie ktorych moglam wywnioskowac, jakie bylo podejscie Polakow do Ukraincow jeszcze przed czasami Stepana Bandery. I niestety, nie jest rozowo. Zreszta wystarczy dokladnie poczytac klasyke polskiej literatury, zeby zdac sobie sprawe, jakie bylo podejscie Polakow zarowno do Zydow jak i do Ukraincow.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-10, 18:45   #1807
Natcia
Raczkowanie

Zawsze można tak to sobie tłumaczyć, co nie znaczy, że to będzie etyczne i będzie się spotykało z powszechnym szacunkiem wśród ludzi. Przecież nikt im tego nie bronił a co, komentować już też nie wolno?

Najłatwiej zerować na biednych ludziach wyciągając od nich 2x więcej niż trzeba.

PS nie, moja rodzina (z tego co wiem) nie zapożyczała się u żydów) także no, personalnie nic do nich mieć nie mogli.
Z takim podejściem to nasi politycy i arcybogaci biznesmeni też są super bo udało im się znaleźć jeleni, na których zarabiają pieniądze. Pozazdrościć sposobów. Tym się różni np. porządny uczciwy handlarz od szemraka i innego lichwiarza.

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7870794 1]
Skad wiesz, ze sie nie zainteresujemy, nie wiemy w jak wielu rodzinach sie o tym mowi, jak wielu Polakow ja pamieta i jak wielu tam stracilo swoje rodziny?
Akurat moja rodzina mieszkala na Kresach od wielu pokolen i mialam dostep do wielu materialow, na podstawie ktorych moglam wywnioskowac, jakie bylo podejscie Polakow do Ukraincow jeszcze przed czasami Stepana Bandery. I niestety, nie jest rozowo. Zreszta wystarczy dokladnie poczytac klasyke polskiej literatury, zeby zdac sobie sprawe, jakie bylo podejscie Polakow zarowno do Zydow jak i do Ukraincow.[/QUOTE]

Ok, wniosek z tego jest taki, ze ukraincy mieli prawo nas wyrżnąć siekierami za to, że nie byli najważniejsi na NASZEJ ziemi.
Ja już konczę, bo temat ten jest dla mnie wyjątkowo drażliwy i nie będę się denerwowała niepotrzebnie...

A brońże sobie tych Żydów i tych Ukraińców, podkreślając jacy to Polacy winni bo nie lubili jednych i drugich a powinni mieć przecież specjalne prawa na polskiej ziemi.
Jeśli ci to sprawia przyjemność... ja jednak pozostanę przy Polakach, którym tutaj widzę cały czas się kopie w brodę za każde złe słowo wypowiedziane wobec innego narodu, który TEŻ miał przewinienia, może nawet więcej niż te złe polaczki ))

Edytowane przez Natcia
Czas edycji: 2017-11-10 o 18:50
Stary 2017-11-10, 18:46   #1808
Konto usunięte

Cytat:
a zdarzało sie i 12 małych żydków w jednej rodzinie.
Po tym fragmencie widac wlasciwie wszystko, twoje podejscie, twoj brak szacunku.
Stary 2017-11-10, 18:49   #1809
zakonna
Naczelna Nastolatka

Przecież to znowu jakiś prawilny Polak, tyle że ohydne poglądy próbuje w ładne słówka ubrać.

wysłane telepatycznie
Stary 2017-11-10, 18:51   #1810
Konto usunięte

Cytat:
Zawsze można tak to sobie tłumaczyć, co nie znaczy, że to będzie etyczne i będzie się spotykało z powszechnym szacunkiem wśród ludzi. Przecież nikt im tego nie bronił a co, komentować już też nie wolno?

Najłatwiej zerować na biednych ludziach wyciągając od nich 2x więcej niż trzeba.

PS nie, moja rodzina (z tego co wiem) nie zapożyczała się u żydów) także no, personalnie nic do nich mieć nie mogli.
Z takim podejściem to nasi politycy i arcybogaci biznesmeni też są super bo udało im się znaleźć jeleni, na których zarabiają pieniądze. Pozazdrościć sposobów. Tym się różni np. porządny uczciwy handlarz od szemraka i innego lichwiarza.
A skad wiesz, ile trzeba? Masz jakas podstawowa wiedze z zakresu ekonomii? Przeciez w dzisiejszych czasach tez ocenia sie zdolnosc kredytowa. Biedny czlowiek z wiekszym prawdopodobienstwem nie odda tych pieniedzy, wiec procent musi byc wyzszy. Poza tym lata temu operujac pieniedzmi (=przechowujac je, chodzac z nimi, muszac sie obronic) trzeba bylo sie zabezpieczyc przed kradzieza, rozbojem itd.
I znowu - dlaczego Zydzi mieli byc milosiernym samarytaninem? A co z Kosciolem, ktory sciagal podatki, nie patrzac na to, czy biedny czy bogaty, mimo ze koscioly byly wypelnione - przepraszam za okreslenie - spasionymi kaplanami, ktorym niczego nie brakowalo?

I przede wszystkim dlaczego nie odniesiesz sie do mojego wyjasnienia jaka jest geneza tego, ze Zydzi kojarzeni sa z obrotem pieniedzmi? Niewygodne, prawda?

PS Rozumiem, ze kupujesz tylko artykuly fair trade, odrozniajac porzadnych uczciwych handlarzy od szemranych zloczyncow? Czy moze pedzisz do H&M i kupujesz Nescafe? Nie lubie hipokryzji.

Edytowane przez 62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Czas edycji: 2017-11-10 o 18:52
Stary 2017-11-10, 18:52   #1811
Natcia
Raczkowanie

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7870827 6]
I przede wszystkim dlaczego nie odniesiesz sie do mojego wyjasnienia jaka jest geneza tego, ze Zydzi kojarzeni sa z obrotem pieniedzmi? Niewygodne, prawda?
[/QUOTE]

Nic w tym niewygodnego, fakt faktem jednak, ze robili to NIEUCZCIWIE, nie bezprawnie, nikt ich za to nie skazał przecież, ale nastroje były jakie były i stąd powszechne "żydzenie" się wzięło. Powtarzam, to już mówić też nie można?

Każden, KAŻDEN, kto ma inne zdanie niż wy, jest oczywiscie prawilnym trollem, takiego obrażać można. Dlatego podczytuje, ale tak rzadko się odzywam i śmiać mi się chce z tego kółka wzajemnej adoracji i wyzywaniem każdego, kto ma inne poglądy od "prawaczka"? Tylko wam wolno obrażać?

Edytowane przez Natcia
Czas edycji: 2017-11-10 o 18:56
Stary 2017-11-10, 18:54   #1812
Konto usunięte

Cytat:
Może masz jednak obsesję? Nie miałam nic złego na myśli, fakt, że rodziny żydowskie były tak duże, co cię boli, że napisałam "żydków" a nie Żydów? N ie widzę w tym nic niestosownego, to było napisane z sympatią i zdrobniale, ale jak ktoś się doszukuje nienawiści w takich stwierdzeniach.
Boże, co za obsesja. NIE MAM NIC DO ŻYDÓW.
Roznica jest taka sama jak miedzy slowem polaczek a Polak.

I owszem, masz cos do Zydow, i to duzo.
Stary 2017-11-10, 18:58   #1813
Natcia
Raczkowanie

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7870842 1]Roznica jest taka sama jak miedzy slowem polaczek a Polak.

I owszem, masz cos do Zydow, i to duzo.[/QUOTE]

Absolutnie żaden związek, zwłaszcza, ze cały czas pisałam "Żydzi" a ten jeden raz gdy napisałam o DZIECIACH napisałam o żydkach. Straszne.
Kompletnie nic nie mam, wmawiasz mi. Co mam napisać? Kocham żydów i życzę im jak najlepiej, z całego serca Mówie o DAWNYCH czasach a nie o teraźniejszych, kiedy to do ciebie dotrze?
Stary 2017-11-10, 18:59   #1814
Konto usunięte

Cytat:
Każden, KAŻDEN, kto ma inne zdanie niż wy, jest oczywiscie prawilnym trollem, takiego obrażać można. Dlatego podczytuje, ale tak rzadko się odzywam i śmiać mi się chce z tego kółka wzajemnej adoracji i wyzywaniem każdego, kto ma inne poglądy od "prawaczka"? Tylko wam wolno obrażać?
Akurat ja cie od nikogo nie wyzwalam, probuje ci tlumaczyc rozne kwestie, ale ty przestajesz sie do nich odnosic, jak tylko przestaja ci pasowac.
Stwierdzam skromnie, ze 1:0 dla mnie.
Stary 2017-11-10, 18:59   #1815
Konto usunięte

Cytat:
na "mojśków" (tak na nich mówiono) to uważać trzeba, bo mogą nieźle człowieka naciąć. Żydzi zawsze robili "najlepsze" biznesy, co nie znaczy, że najuczciwsze, na ciągali ludzi.
A polaczki to złodzieje i pijaki
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-10, 19:02   #1816
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Rozmowa z Wami jest bez sensu, ja o chlebie wy o niebie. Wy macie już konkretny pogląd i dobrze, ale w takim razie po co dyskutować skoro od razu wszystko dyskredytujecie.
Moja rodzina nie była żadnymi ksenofobami prawicowymi, zresztą w tamtych czasach ciężko w ogóle mówić o czymś takim wśród zwykłych ludzi, biedni też nie byli bo pradziad był sklepikarzem .
Powszechnym było, że żydzi zajmowali się drobnym handlem, lichwami (bardzo nieuczciwymi należy zaznaczyć) na których dorabiali się majątków. Powiedzenia o żydzeniu, o łasości żydów na pieniądze itd z nikąd się nie wzięły i na pewno nie wymyślił ich jakichś prawicowy frustrat .
nie można NIC powiedzieć negatywnego na temat innej nacji, czy to żydowskiej, ukraińskiej, niemieckiej, etc bo zaraz, że polaczki zazdroszczą. Co za głupota. Czy ja gdzieś napisałam, że wszyscy żydzi byli źli, każden jeden? To by była taka sama bajeczka jak o cudownej przyjaźni polsko-żydowskiej bo ktoś miał akurat fajnych sąsiadów żydów i się dzieci razem bawiły, sorry ruda beksa, ale to zwykłe sentymenty są.

Ba, ja do Żydów nic nie mam, zresztą nie znam żadnych osobiście. Jednak nawet znani żydzi (przyp. Kwaśniewski, żyd z dziada pradziada, a słowem nie piśnie, do żydów się nie przyznaje, bo woli być bardziej polski)
Można się obrażać, że Polacy są uznawani za naród mocno pijący, pijaków wręcz, wódkę pijących b. często, ale czy nie jest to prawda> Nawet jeśli nie każdy się upija Nie ma się co obrażać, tak samo wypierać pochodzenia pejoratywnego "Żyda"

Nie bardzo zrozumialas co napisalam, widocznie nie pisalam jasno, moja wina.
Ale dlatego robilam wieksze przerwy miedzy akapitami, zeby bylo bardziej jasno i zrozumiale, widocznie to nic nie dalo.

Nie posadzam Twojej rodziny o prawicowy ksenofobizm. Pisalam dlaczego dzisiejsi prawicowi ksenofobi (a nie Twoja rodzina!) obecnie nie lubia Zydow i tego dotyczyl ostatni akapit mojej wypowiedzi.
W ogole w zadnym momencie swojej wypowiedzi nie dalam do zrozumienia, ze pisze o Tobie czy Twojej rodzinie.
Nie pisalam tez w zadnym momencie o tym, ze "polaczki zazdroszcza", gdzie to wyczytalas, bo moze gdzies popelnilam blad nie piszac jasno?
Owszem, ja osobiscie uwazam, ze nie ma zlych czy dobrych nacji, sa zli lub dobrzy ludzie. I mowienie o tym, ze Zydzi sa tacy, Polacy tacy a Wlosi znow tacy to powielanie stereotypow, ktore nie sluza niczemu pozytywnemu. Ale to moje zdanie podkreslam raz jeszcze.
To samo jak sprawdzanie czy ktos byl Zydem czy mial dziadka z Rosji czy babcie z Austrii tez nie jest nikomu potrzebne i nie jest wazne. Moim zdaniem. I ten ktos nie ma obowiazku "przyznawac sie" do pochodzenia z takiej czy innej nacji. Nie wiem czy pan Kwasniewski jest z pochodzenia Zydem czy nie, malo to jest wazne. Czuje sie Polakiem i za takiego sie podaje, nie bardzo rozumiem jakie ma znaczenie z jakiej rodziny pochodzi.

W mojej poprzedniej wypowiedzi staralam sie wytlumaczyc na podstawie wiedzy historycznej, to o czym pisalas, ale nigdzie nie odnosilam sie ani do Twojej rodziny ani do Ciebie

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2017-11-10 o 19:05
Stary 2017-11-10, 19:03   #1817
Natcia
Raczkowanie

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7870853 1]Akurat ja cie od nikogo nie wyzwalam, probuje ci tlumaczyc rozne kwestie, ale ty przestajesz sie do nich odnosic, jak tylko przestaja ci pasowac.
Stwierdzam skromnie, ze 1:0 dla mnie.[/QUOTE]

bardzo butna jesteś wierz sobie w co chcesz, do wszystkiego się odniosłam.

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7870855 1]A polaczki to złodzieje i pijaki [/QUOTE]

Nie przeczę, że mamy taką opinię i w sumie słuszną. Natomiast to jaką satysfakcję daje ci napisanie tego w celu obrażenia własnego narodu jest dla mnie zagadką.

W ogóle dla mnie jest zagadką jak wy się pięknie martwicie tutaj o wszystkich, o UE, o muzułmanów, Żydów, Ukraiców i roztrząsacie ich motywy w najdrobniejszych szczegółach, a polaczki... no cóż, to tylko polaczki, jak najgorzej o nich. Bardzo przykre. Tym się pożegnam.
Stary 2017-11-10, 19:05   #1818
Konto usunięte

Natcia, czasem trzeba przeczytac miedzy wierszami, zanim sie napisze odpowiedz.
Stary 2017-11-10, 19:07   #1819
Konto usunięte

Cytat:
Nie przeczę, że mamy taką opinię i w sumie słuszną. Natomiast to jaką satysfakcję daje ci napisanie tego w celu obrażenia własnego narodu jest dla mnie zagadką.
Nie uczyłaś się nigdy o ironii i sarkazmie?

Co do drugiego zdania - ta ironiczna uwaga nie sprawia mi żadnej satyfakcji po pierwsze dlatego, że jest ironiczna, po drugie, i nieistotne dla tej dyskusji, nie mam emocjonalnego stosunku do tego kraju i narodu.
Stary 2017-11-10, 19:10   #1820
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:

To by była taka sama bajeczka jak o cudownej przyjaźni polsko-żydowskiej bo ktoś miał akurat fajnych sąsiadów żydów i się dzieci razem bawiły, sorry ruda beksa, ale to zwykłe sentymenty są.
Czyli historyjki twojego dziadka o "mojśkach" są cacy, ale moje to już bajeczki i sentymenty, bo są pozytywne? Yhy. Myślałam, że przytaczamy anegdoty rodzinne, wybacz że moja nie pasuje do twojego światopoglądu.

Cytat:

nie można NIC powiedzieć negatywnego na temat innej nacji, czy to żydowskiej, ukraińskiej, niemieckiej, etc bo zaraz, że polaczki zazdroszczą.
Kto pisze, że zazdroszczą? I tak, ksenofobii nie lubię. Coś w tym złego?

Cytat:
Jednak nawet znani żydzi (przyp. Kwaśniewski, żyd z dziada pradziada, a słowem nie piśnie, do żydów się nie przyznaje, bo woli być bardziej polski)
Nie "woli być bardziej polski", tylko wie, że do dziś jest nagonka na Żydów i ludzie powtarzają durne stereotypy, więc nie chce narazić się na ataki antysemitów.

Cytat:
Ba, ja do Żydów nic nie mam, zresztą nie znam żadnych osobiście.
*udaję zaskoczenie*

Stary 2017-11-10, 19:12   #1821
Luba
Zakorzenienie

Dodam jeszcze, ze Ty podzielilas sie tym co opowiedzial Ci dziadek a jak ruda beksa napisala co jej rodzina opowiadala, to nazwalas to tylko "sentymentami". Ty mozesz opowiadac, inni nie?

I znow nie rozumiesz, znow sie unosisz, kto tu na serio i bez ironii pisze o "polaczkach", kto mowi o nich jak najgorzej?

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2017-11-10 o 19:14
Stary 2017-11-10, 19:15   #1822
Natcia
Raczkowanie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7870870 6]Nie uczyłaś się nigdy o ironii i sarkazmie?

Co do drugiego zdania - ta ironiczna uwaga nie sprawia mi żadnej satyfakcji po pierwsze dlatego, że jest ironiczna, po drugie, i nieistotne dla tej dyskusji, nie mam emocjonalnego stosunku do tego kraju i narodu.[/QUOTE]

to zdanie mówi wszystko, słowa o ironii niepotrzebne, bo skoro nie czujesz emocjonalnego związku z krajem to jest ci wszystko jedno. Mnie nie obrażają negatywne zdania o Niemcach np. wypowiedziane np. przez jakiegoś Czecha bo co mi do tego.

Luba, chcesz walczyć z wiatrakami. Zawsze pewne środowiska będą się jakoś tam kojarzyć, pewne narody, religie itd. to nie znaczy właśnie, ze mówimy, że wszyscy są źli, ale, ze trochę prawdy w tym jest.
W warszawskiej Pradze mieszka wielu dobrych, uczciwych ludzi, często niebiednych żyjących jak ja czy ty, ale nadal "mieszkaniec Pragi-Północ" kojarzy sie z jednym, na pewno nie pozytywnie. Tak samo raczej niewielu chciałoby się wybrać samotnie w tamte rejony, nawet jeśli np. pewna okolica w ogóle nie posiada tzw "dresów" a są tam głównie rodziny z dziećmi w spadkowych mieszkaniach. Ale to nie zmienia faktu. Ja tak uważam. Opinia się ciągnie.
Stary 2017-11-10, 19:16   #1823
Konto usunięte

Cytat:
to zdanie mówi wszystko, słowa o ironii niepotrzebne, bo skoro nie czujesz emocjonalnego związku z krajem to jest ci wszystko jedno. Mnie nie obrażają negatywne zdania o Niemcach np. wypowiedziane np. przez jakiegoś Czecha bo co mi do tego.
Jest mi wszystko w jednym w jakim sensie? Bo szczerze przyznam, że nie rozumiem.
Stary 2017-11-10, 19:19   #1824
Luba
Zakorzenienie

Jesli wiecej ludzi bedzie "walczylo z wiatrakami" to wygraja w koncu
Ja postepuje jak uwazam, ze bedzie dobrze, staram sie nie krzywdzic i nie obrazac ludzi, szczegolnie jesli mowa o jakiejsc duzej grupie a nie wspomne o narodach, bo jak pisalam te mase tworza dobrzy i zli ludzie a nie masa jest dobra czy zla. To moje zdanie.

Stary 2017-11-10, 19:21   #1825
Natcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Czyli historyjki twojego dziadka o "mojśkach"
To nie są historyjki rodzinne, "mosiek" (wybacz, że źle napisałam, znałam to ze słyszenia i nei wiedziałam jak się pisze) to funkcjonująca w mowie nazwa na Żyda, poszukaj w internetach. A o Żydach słyszy i słyszało się sporo i większość nie była tak piękna i sentymentalna, jeśli już to neutralna, raczej Polacy się z Żydami wówczas nie bratali, była dość twarde rozróżnienie mied zy tymi dwiema nacjami, dopiero po wojnie się wszystko pozmieniało.
Stary 2017-11-10, 19:27   #1826
ruda_beksa
Zakorzenienie

Wstawki typu "o (jakiejś nacji) się sporo słyszy" są po prostu usprawiedliwianiem uprzedzeń. A uprzedzenia dla mnie to niestety objaw ubóstwa intelektualnego i tendencji do skrótów myślowych.

Stary 2017-11-10, 19:32   #1827
Natcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Wstawki typu "o (jakiejś nacji) się sporo słyszy" są po prostu usprawiedliwianiem uprzedzeń. A uprzedzenia dla mnie to niestety objaw ubóstwa intelektualnego i tendencji do skrótów myślowych.
oczywiscie ty jesteś tym wybrańcem losu nie reprezentującym ubóstwa intelektualnego, jakżeby inaczej!
Nie śmiałaś nawet nigdy pomyśleć, ze Włosi są np. bardziej hałaśliwi niż Norwegowie. Cóż za oswiecenie intelektualne! Pogratulować. Natura człowieka oszukana w 100%, ja oczywiście kieruję sie wyłącznie stereotypami i widząc jakiegoś Żyda trzymam sie za portfel a słysząc mowę ukraińską spieprzam gdzie pieprz rośnie żeby mnie siekierą nie pociachał.
Nie mam czasu niestety odpisywać na wszystkie, a może i sił i ochoty.. powodzenia, bawcie się we własnym gronie bo tak lubicie najbardziej.
Stary 2017-11-10, 19:32   #1828
Konto usunięte

Natcia, dlaczego nie odnosisz sie do uwarunkowan historycznych, o ktorych pisalam?

Podsumowanie tej dyskusji jest takie, ze dla nienawisci kazde - nawet niepoprawne historycznie - usprawiedliwiemie jest dobre.
Stary 2017-11-10, 19:33   #1829
Konto usunięte

Cytat:
Nie mam czasu niestety odpisywać na wszystkie, a może i sił i ochoty.. powodzenia, bawcie się we własnym gronie bo tak lubicie najbardziej.
Nie pomożesz mi zrozumieć w czym mi jest wszystko jedno? Zaintrygowałaś mnie.
Stary 2017-11-10, 19:36   #1830
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Swoją drogą w moim środowisku "ty mośku" zawsze oznaczało pieszczotliwe "ty gupku".
W życiu nie słyszałam że to określenie na Żydów, a z "żydowskiego miasta" pochodzę. Sprawdziłam w słowniku, faktycznie, słowo określające Żyda, ale pogardliwie - może dlatego go nie słyszałam w tym kontekście.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości