Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-12-04, 17:58   #1861
Adrianna_8
Zakorzenienie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez Hiiroko Pokaż wiadomość
Oczywiscie, ze tak. Najlepszym przykladem jest chyba medycyna wschodu, joga, medytacja. Ludzie, ktorzy decyduja sie isc w tym kierunku czesto latami pracuja nad swoja kondycja psychiczna, nierzadko zmieniajac kompletnie swoje zycie, prace, podrozujac... A potem i tak jedna stresujaca sytuacja moze ich wyprowadzic z rownowagi. Nie mozna stac sie ''buddyjskim mnichem'' z dnia na dzien. A zeby dostac ''kopa'', troche pozytywnej energii, wystarczy czasem obejrzec jakis motywujacy film czy przeczytac jakis poradnik, podejrzewam, ze to na tej zasadzie dziala.

Myslisz, ze nie jest lekarzem? Ciekawe, czy przedstawianie sie jako lekarz niezgodnie z prawda jest karalne...

Bylam przez kilka miesiecy na paleo. Najpierw wyeliminowalam gluten i nabial a po kilku tygodniach przeszlam na paleo. Naprawde trzeba miec duzo czasu (w zakupy i gotowanie inwestowalam caly swoj wolny czas...) i pieniedzy, zeby sie tym zajac (no chyba ze pojdzie sie w skrajnosc kielbasy, jajecznica itd). Samymi warzywami ciezko sie najesc, a przygotowujac mieso trzeba nad tym spedzic duzo czasu, bo przeciez nie chce sie jesc 3 razy dziennie tego samego doszlo do tego, ze zageszczalam sosy maka z tapioki, zeby byly bardziej tresciwe, i zajadalam sie mieszanka studencka, jak nie mialam czasu sobie czegos przygotowac i w pewnym momencie doszlo do mnie, ze to troche bez sensu, zapytalam sie, w czym taka maka z tapioki jest lepsza od kaszy jaglanej? I dlaczego, tylko dlatego, ze ludzie tysiace lat temu nie znali rolnictwa?

Owszem, czulam sie duzo lepiej, ale podporzadkowanie swojego zycia przygotowywaniu posilkow bardzo mnie stresowalo, tak ze w koncu z tego zrezygnowalam. Od tego czasu ograniczam gluten i nabial, wyeliminowalam konserwanty i przetworzone produkty. Chcialabym jeszcze przygotowywac wiecej kiszonek, zeby dostarczyc probiotykow organizmowi i calkowicie zrezygnowac ze slodyczy (uzaleznienie od cukru - bo nazywam to uzaleznieniem - to chyba moj najwiekszy problem) i to wlasciwie tyle.
Patrzac na te notki, to wydaje mi sie, ze nie mogl tego pisac prawdziwy lekarz... Napisane od niechcenia, za malo przykladow, zadnych badan. Do tego strona wyglada max nieprofesjonalnie .

Zazdroszcze tego samozaparcia przez te kilka miesiecy . Domyslam sie, ze nie jest latwo byc na tej diecie. Moze kiedys sama sie odwaze, ale na dzien dzisiejszy to zbyt kosztowne + watpie, ze moj chlopak bedzie chcial przejsc na tego typu diete, a nie wyobrazam sobie podwojnego gotowania i przygotowywania posilkow. Na razie staram sie jesc jak najmniej pszenicy, te produkty, ktore moge to jem bezglutenowe, ale wiem, ze to i tak najlepiej wyeliminowac wszystko w 100%. No nie jest latwo .

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 18:05   #1862
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29
Konto usunięte

Zawsze maly kroczek do przodu jest lepszy niz zaden kroczek
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 18:44   #1863
agnieszka_2612
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o samopoczucie to u mnie zaczęło wszystko przechodzić po 3 mc przy dawce 50, ale ja nie miałam takiego wysokiego Tsh

agnieszka_2612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 19:03   #1864
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agnieszka_2612 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o samopoczucie to u mnie zaczęło wszystko przechodzić po 3 mc przy dawce 50, ale ja nie miałam takiego wysokiego Tsh
Oj tak, to uczucie jak dobrze dobierze sie dawke hormonu... czlowiek czuje sie jak nowonarodzony
Stary 2016-12-04, 21:16   #1865
_kornelia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Mysle, ze na poczatek te badania stykna. Jesli masz problemy z cyklami, miesiaczkami, to moze prolaktyna do tego. To ginekolog powinien sprawdzic .

Tez mialam tarczyce na usg poczatkowo "elegancka", antyTpo w normie, ale jak to powiedziala moja endo po zdiagnozowaniu hashi pol roku pozniej: "Co prawda wczesniej bylo wszystko w normie, ale mozna bylo przewidziec, ze sie choroba rozwinie. No i teraz wszystko wyszlo".

Trzymaj reke na pulsie a bedzie wszystko oki . Jesli zle sie czujesz, to tym bardziej. Tsh moze szybko rosnac, wiec powtarzaj badania.

Też lekarz mi mówił, że prędzej czy później choroba się u mnie rozwinie. Teraz kazał zrobić mi te badania i jeśli wszystko wyjdzie w normie, to mam brać 1/2 tabletki Letroxu. Nie obiecał przy tym, że lepiej się poczuję po leku.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
_kornelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 22:13   #1866
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _kornelia Pokaż wiadomość
Też lekarz mi mówił, że prędzej czy później choroba się u mnie rozwinie. Teraz kazał zrobić mi te badania i jeśli wszystko wyjdzie w normie, to mam brać 1/2 tabletki Letroxu. Nie obiecał przy tym, że lepiej się poczuję po leku.

Powinnas poczuc sie lepiej. Moze drobna zmiana zrobi roznice .

Stary 2016-12-04, 22:56   #1867
cooone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka_2612 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Hiiroko Pokaż wiadomość
Oj tak, to uczucie jak dobrze dobierze sie dawke hormonu... czlowiek czuje sie jak nowonarodzony
Dalyscie mi nadzieję, że może jeszcze kiedyś będę normalnie żyć

prawdziwie i spontanicznie...
Gutek

cooone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 23:02   #1868
LadyChatterbox
Zakorzenienie

U mnie i ja i partner na paleo

LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-05, 08:00   #1869
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
U mnie i ja i partner na paleo

Super!!! To pewnie przyjdzie czas i na mnie

Stary 2016-12-05, 08:51   #1870
macmiki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cooone Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy od diagnozy do czasu brania euthyroxu i unormowania hormonów czujecie różnicę w samopoczuciu? Ja od maja jestem zdiagnozowana nt + hashi, tsh miałam ponad 10. Teraz jestem na dawce 125, ostatnie wyniki tsh ponad 5... już tracę nadzieję, że kiedyś będę się czuła dobrze
Czy jak osiągnęłyście magiczną normę życie również w Was powróciło?
Nie jestem pewna, czy wróciło tak kompletnie Mam skoki takie.
Dzwonił do mnie lekarz, podniósł mi do 112. Właśnie ze względu na samopoczucie, bo wyniki mam nawet spoko.
macmiki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-06, 16:49   #1871
aga99792
Zakorzenienie

Hej. Ja po wizycie. Ogolnie ok bo tsh spada dostalam wieksza dawke euthyroxu. A moja lekka niedoczynnosc wynika z tego ze mam bardzo mala tarczyce. Endo mowila ze powinnam miec 7ml a ja mam ok 5
A tak przeciwcial nie mam prl jest ok.
Natomiast okres mam nieregularny nadal. I za ok pol roku mam zrobic wiecej badan tj testosteron, estrogeny, progesteron, insulina, glukoza i jakies jeszcze ale nie pamietam no i tsh.
Wiec chyba zle nie jest.

No do tego gin musze sie wybrac. Ostatnio mialam torbiel na jajniku ponad 5cm. Po miesiaczce sie wchlonela bez lekow. A teraz znowu odczuwam bol jakby ona sie zrobila.

Sypie sie jednym zdaniem 😫
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-06, 22:53   #1872
Brook
Zakorzenienie

Aga ja tez malam problem z nawracajacymi cystami na jajnikach (czynnosciowymi) Ginekolog kazala czekac i ze same wchlona sie i tak tez bylo, nigdy nic nie bralam na wchloniecie ich
na szczescie od 2 lat nie czuje bym miala jakas teraz tak dopiero zastanawiam sie czy wogole pojawienie sie tych cyst moglo miec zwiazek z tarczyca moja... wtedy nie wiedzialam o tarczycy ze mam odchyl TSh

mam do Was pytanie miala ktoras przed rozpoczeciem leczenia bezsennosc? mnie zlapała i nie wiem co robic mam, bo przewidziane mam badania na przed Swietami BN i potem w styczniu omawianie wynikow z lekarka i rozpoczecie leczenia, ale ja nie chce do stycznia czekac skoro mam problemy ze snem
czy wogole to minie po rozpoczeciu leczenia?

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-06, 23:12   #1873
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
mam do Was pytanie miala ktoras przed rozpoczeciem leczenia bezsennosc? mnie zlapała i nie wiem co robic mam, bo przewidziane mam badania na przed Swietami BN i potem w styczniu omawianie wynikow z lekarka i rozpoczecie leczenia, ale ja nie chce do stycznia czekac skoro mam problemy ze snem
Moge ci tylko powiedziec (a powtarzam to chyba trzeci raz, bo naprawde bylam w szoku), ze moja bezsennosc minela, jak wyprowadzilam sie do mieszkania bez plesni.
Nawet nie wiedzialam, ze mam plesn, ale byla ukryta w scianach, podlogach, plesn w korytarzu byla zamalowana przez wlasciciela. Oczywiscie, moga byc setki innych przyczyn.
Stary 2016-12-06, 23:59   #1874
Brook
Zakorzenienie

nie mam pleśni w mieszkaniu bo bylam w czasie remontu jego od A do Z wiec wiem co jest pod scianami mieszkam tu 6 lat , a bezsennosc mam od 2 tygodni...

Stary 2016-12-07, 00:07   #1875
Konto usunięte

Cytat:
nie mam pleśni w mieszkaniu bo bylam w czasie remontu jego od A do Z wiec wiem co jest pod scianami mieszkam tu 6 lat , a bezsennosc mam od 2 tygodni...
Domyslam sie, ze o higiene snu zadbalas? Czy cos cie meczy ostatnio?

Tak doraznie to polecam sport. Jak sie czlowiek zmeczy porzadnie, to spi jak dziecko.
Stary 2016-12-07, 01:21   #1876
Brook
Zakorzenienie

oczywicie higiena snu ta sama, rytm chodzenia spac i wstawania o tej samej porze zachowany nic mnie nie ''meczy'' o niczym nie mysle, sport jest,takze skupilam w tym momencie uwage na jedynym aspekcie, ktory u mnie sie zmienil -tsh w góre...
wiec ponawiam pytanie do osob które przed leczeniem mialy bezennosc czy minela po braniu leków? albo odwrotnie jesli ktos cierpal na duza sennosc w ciagu dnia czy ona minela po lekach? bo wtedy też będe miec odp że leki wplyną na unormowanie się snu

Edytowane przez Brook
Czas edycji: 2016-12-07 o 01:22
Stary 2016-12-07, 02:36   #1877
MissScareAll
Zakorzenienie

Ktoś tu bierze jod? W jakich dawkach i formie?

Mam bardzo duży niedobór (45 przy normie 100-200) i zaczęłam suplementację Jodavitem, ale dawka 150mcg wydaje mi się być za mała jak na moje potrzeby. Norma dawkowania jest umowna. Planuję dołączyć jodynę zewnętrznie. Interesuje mnie, czy któraś z Was brała dużo więcej. Znam jeden przypadek, gdzie dziewczyna naprawdę skrajnie przekraczała proponowane na opakowaniach dawki, a jod lekko ruszył w górę dopiero po trzech miesiącach.

---------- Dopisano o 02:36 ---------- Poprzedni post napisano o 02:34 ----------

Mowa oczywiście o jodzie nieorganicznym.

Stary 2016-12-07, 06:14   #1878
aga99792
Zakorzenienie

Cytat:
Aga ja tez malam problem z nawracajacymi cystami na jajnikach (czynnosciowymi) Ginekolog kazala czekac i ze same wchlona sie i tak tez bylo, nigdy nic nie bralam na wchloniecie ich
na szczescie od 2 lat nie czuje bym miala jakas teraz tak dopiero zastanawiam sie czy wogole pojawienie sie tych cyst moglo miec zwiazek z tarczyca moja... wtedy nie wiedzialam o tarczycy ze mam odchyl TSh
A no wlasnie ciekawe czy ma to sie jedno do drugiego.
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-07, 08:23   #1879
macmiki
Raczkowanie

Cytat:
Tak. Do 4-5 przewracałam się z boku na bok. A później cały dzień mogłam spać. Minęło. Nie wiem, czy to przez leczenie, przez leki od psychiatry. Teraz zasypiam czasem w dwie minuty
Stary 2016-12-07, 09:00   #1880
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
oczywicie higiena snu ta sama, rytm chodzenia spac i wstawania o tej samej porze zachowany nic mnie nie ''meczy'' o niczym nie mysle, sport jest,takze skupilam w tym momencie uwage na jedynym aspekcie, ktory u mnie sie zmienil -tsh w góre...
wiec ponawiam pytanie do osob które przed leczeniem mialy bezennosc czy minela po braniu leków? albo odwrotnie jesli ktos cierpal na duza sennosc w ciagu dnia czy ona minela po lekach? bo wtedy też będe miec odp że leki wplyną na unormowanie się snu
U mnie to bylo na przemian. Na poczatku miewalam problemy ze snem, a potem (jak juz mialam najwyzsze tsh ever) o 20 bylam tak styrana, jakbym caly dzien pracowala fizycznie. Minelo .

Stary 2016-12-07, 09:06   #1881
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Tak i nie. Po około roku od stwierdzenia niedoczynności wyszła mi też anemia. Od momentu rozpoczęcia suplementacji żelaza lepiej mi się śpi i na szczęście minęły mi zawiechy w ciągu dnia. Ogólnie poza tym, że ciężko mi się zwlec rano z łóżka, bo nie cierpię zimy, czuję się teraz znacznie lepiej niż latem i w końcu śpię w nocy normalnie. Często zasypiam szybciej niż tż, co się nie zdarzało przez kilka lat.
Stary 2016-12-07, 11:00   #1882
macmiki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Laura Rose Pokaż wiadomość
Tak i nie. Po około roku od stwierdzenia niedoczynności wyszła mi też anemia. Od momentu rozpoczęcia suplementacji żelaza lepiej mi się śpi i na szczęście minęły mi zawiechy w ciągu dnia. Ogólnie poza tym, że ciężko mi się zwlec rano z łóżka, bo nie cierpię zimy, czuję się teraz znacznie lepiej niż latem i w końcu śpię w nocy normalnie. Często zasypiam szybciej niż tż, co się nie zdarzało przez kilka lat.
Anemia jakoś powiązana z niedoczynnością?
Stary 2016-12-07, 18:20   #1883
cecyllia
Przyczajenie

Dziewczyny!
Uprzejma prośba o pomoc w interpretacji wyniku biopsji tarczycy, może któraś z Was miała podobnie i zanim spotkam się z moim lekarzem trochę mnie uspokoi...
Rozpoznanie kliniczne- nod lob sin dland thyreoid
Wymiary guzka 5x8 mm
Rozpoznanien cytologiczne- obecne w rozmazie z aspiratu treści koloidowo-krwistej, grupy typowych tyreocytow z komponentem limfoidnych elementów motorycznych, przemawiają za zmianą o charakterze łagodnym na tle lymphocytic thyreoiditis kat II BSRTC

Czy taki guzek może być operacyjny? Czy może "zezlosliwiec"?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi...
cecyllia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-08, 16:47   #1884
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cecyllia Pokaż wiadomość
Dziewczyny!
Uprzejma prośba o pomoc w interpretacji wyniku biopsji tarczycy, może któraś z Was miała podobnie i zanim spotkam się z moim lekarzem trochę mnie uspokoi...
Rozpoznanie kliniczne- nod lob sin dland thyreoid
Wymiary guzka 5x8 mm
Rozpoznanien cytologiczne- obecne w rozmazie z aspiratu treści koloidowo-krwistej, grupy typowych tyreocytow z komponentem limfoidnych elementów motorycznych, przemawiają za zmianą o charakterze łagodnym na tle lymphocytic thyreoiditis kat II BSRTC

Czy taki guzek może być operacyjny? Czy może "zezlosliwiec"?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi...
Byłaś diagnozowana w kierunku choroby Hashimoto? "Lymphocytic thyreoiditis" to właśnie limfocytarne zapalenie tarczycy. Takie zmiany są typowe w tej chorobie.
Nie jest to zmiana podejrzana onkologicznie. Zezłośliwić się może, ale rzadko i to raczej przy braku leczenia lub z powodu bardzo nieodpowiedniej ilości jodu. Czyli nie operacja, tylko obserwacja.
Zapewne lekarz zaleci powtórkę biopsji za jakiś czas (pół roku optymalnie). Duża ilość krwi i tyreocytów może świadczyć o tym, że nie trafiono igłą w "guzka" a w otaczająca tkankę tarczycy.
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-08, 20:49   #1885
Brook
Zakorzenienie

mam jeszcze prosbe moglybyscie napisac mi czy schudlyscie po lekach czy raczej przytylyscie? kolezanka mi mowila ze jej sie przytylo i zatrzymalo wode ...

Stary 2016-12-08, 20:54   #1886
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
mam jeszcze prosbe moglybyscie napisac mi czy schudlyscie po lekach czy raczej przytylyscie? kolezanka mi mowila ze jej sie przytylo i zatrzymalo wode ...
Ja schudlam. A znasz dokladna diete kolezanki, ze wiesz, ze to "po lekach" a nie po slodyczach, fast foodach itp.?

No i chyba juz Ci opisywalam, ze leki na tarczyce to nie sa leki ani odchudzajace, ani tuczace.

Stary 2016-12-08, 22:08   #1887
Konto usunięte

Cytat:
Nie schudlam bezposrednio po lekach, ale leki umozliwily mi schudniecie. Zanim zaczelam brac leki nie przynosila rezultatow zadna dieta. Jak zaczelam leki brac i sie unormowalam, to dieta zaczela przynosic rezultaty. Samo raczej nic nie przychodzi.
Stary 2016-12-08, 23:34   #1888
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
Ja schudlam. A znasz dokladna diete kolezanki, ze wiesz, ze to "po lekach" a nie po slodyczach, fast foodach itp.?

No i chyba juz Ci opisywalam, ze leki na tarczyce to nie sa leki ani odchudzajace, ani tuczace.
Twoja odpowiedź pamietam i jest cenna, chciałam poznac jeszcze opinie i doswiadczenie innych dziewczyn zeby sie upewnić jak to u innych wygladalo
Ze lek na odchudzanie to to nie jest wiem, ale nie chcialabym przytyć po nim, poki co na samym odrzuceniu slodyczy , cukru i soków kupczych, a zastapieniu ich wodą bez ćwiczeń udalo mi sie schudnac przy niedoczynnosci 4 kg
slyszalam ze wplywaja one tez na apetyt- ze wraca moze to dlatego mozna od niego utyć bo apetyt wraca wkoncu i sie je więcej?
Co do koleżanki ona ma stala diete której sie trzyma ze wzgledu na cholesterol wiec nie wiem jak to u niej wyglada z tym zatrzymaniem wody
Hiiroko - dziekuje za informacje

Stary 2016-12-09, 08:28   #1889
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Twoja odpowiedź pamietam i jest cenna, chciałam poznac jeszcze opinie i doswiadczenie innych dziewczyn zeby sie upewnić jak to u innych wygladalo
Ze lek na odchudzanie to to nie jest wiem, ale nie chcialabym przytyć po nim, poki co na samym odrzuceniu slodyczy , cukru i soków kupczych, a zastapieniu ich wodą bez ćwiczeń udalo mi sie schudnac przy niedoczynnosci 4 kg
slyszalam ze wplywaja one tez na apetyt- ze wraca moze to dlatego mozna od niego utyć bo apetyt wraca wkoncu i sie je więcej?
Co do koleżanki ona ma stala diete której sie trzyma ze wzgledu na cholesterol wiec nie wiem jak to u niej wyglada z tym zatrzymaniem wody
Hiiroko - dziekuje za informacje
Gratulacje schudniecia .

Ja nie mialam problemow z apetytem, wiec sie do tego nie ustosunkuje .

Mialam kolege z niedoczynnoscia, ktory baaardzo ladnie chudl przy diecie i cwiczeniach i to bez lekow. Nienawidzilam go .

Stary 2016-12-09, 08:35   #1890
macmiki
Raczkowanie

Cytat:
No wiesz, jak się oczekuje magicznych efektów po tabletkach, można się zdziwić Mi umożliwiły schudnięcie. Przedtem mimo diety i siłowni waga stała w miejscu lub rosła.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości