|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
.Zazdroszcze tego samozaparcia przez te kilka miesiecy . Domyslam sie, ze nie jest latwo byc na tej diecie. Moze kiedys sama sie odwaze, ale na dzien dzisiejszy to zbyt kosztowne + watpie, ze moj chlopak bedzie chcial przejsc na tego typu diete, a nie wyobrazam sobie podwojnego gotowania i przygotowywania posilkow. Na razie staram sie jesc jak najmniej pszenicy, te produkty, ktore moge to jem bezglutenowe, ale wiem, ze to i tak najlepiej wyeliminowac wszystko w 100%. No nie jest latwo .Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1862 |
|
Konto usunięte
|
Zawsze maly kroczek do przodu jest lepszy niz zaden kroczek
|
|
|
|
#1863 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o samopoczucie to u mnie zaczęło wszystko przechodzić po 3 mc przy dawce 50, ale ja nie miałam takiego wysokiego Tsh
|
|
|
|
#1864 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1865 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1867 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1868 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie i ja i partner na paleo
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1870 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam skoki takie.Dzwonił do mnie lekarz, podniósł mi do 112. Właśnie ze względu na samopoczucie, bo wyniki mam nawet spoko. |
|
|
|
|
#1871 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Ja po wizycie. Ogolnie ok bo tsh spada dostalam wieksza dawke euthyroxu. A moja lekka niedoczynnosc wynika z tego ze mam bardzo mala tarczyce. Endo mowila ze powinnam miec 7ml a ja mam ok 5
A tak przeciwcial nie mam prl jest ok. Natomiast okres mam nieregularny nadal. I za ok pol roku mam zrobic wiecej badan tj testosteron, estrogeny, progesteron, insulina, glukoza i jakies jeszcze ale nie pamietam no i tsh. Wiec chyba zle nie jest. No do tego gin musze sie wybrac. Ostatnio mialam torbiel na jajniku ponad 5cm. Po miesiaczce sie wchlonela bez lekow. A teraz znowu odczuwam bol jakby ona sie zrobila. Sypie sie jednym zdaniem 😫 |
|
|
|
#1872 |
|
Zakorzenienie
|
Aga ja tez malam problem z nawracajacymi cystami na jajnikach (czynnosciowymi) Ginekolog kazala czekac i ze same wchlona sie i tak tez bylo, nigdy nic nie bralam na wchloniecie ich
na szczescie od 2 lat nie czuje bym miala jakas teraz tak dopiero zastanawiam sie czy wogole pojawienie sie tych cyst moglo miec zwiazek z tarczyca moja... wtedy nie wiedzialam o tarczycy ze mam odchyl TShmam do Was pytanie miala ktoras przed rozpoczeciem leczenia bezsennosc? mnie zlapała i nie wiem co robic mam, bo przewidziane mam badania na przed Swietami BN i potem w styczniu omawianie wynikow z lekarka i rozpoczecie leczenia, ale ja nie chce do stycznia czekac skoro mam problemy ze snemczy wogole to minie po rozpoczeciu leczenia? |
|
|
|
#1873 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nawet nie wiedzialam, ze mam plesn, ale byla ukryta w scianach, podlogach, plesn w korytarzu byla zamalowana przez wlasciciela. Oczywiscie, moga byc setki innych przyczyn. |
|
|
|
|
#1874 |
|
Zakorzenienie
|
nie mam pleśni w mieszkaniu bo bylam w czasie remontu jego od A do Z wiec wiem co jest pod scianami
mieszkam tu 6 lat , a bezsennosc mam od 2 tygodni...
|
|
|
|
#1875 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak doraznie to polecam sport. Jak sie czlowiek zmeczy porzadnie, to spi jak dziecko. |
|
|
|
|
#1876 |
|
Zakorzenienie
|
oczywicie higiena snu ta sama, rytm chodzenia spac i wstawania o tej samej porze zachowany
nic mnie nie ''meczy'' o niczym nie mysle, sport jest,takze skupilam w tym momencie uwage na jedynym aspekcie, ktory u mnie sie zmienil -tsh w góre...wiec ponawiam pytanie do osob które przed leczeniem mialy bezennosc czy minela po braniu leków? albo odwrotnie jesli ktos cierpal na duza sennosc w ciagu dnia czy ona minela po lekach? bo wtedy też będe miec odp że leki wplyną na unormowanie się snu
Edytowane przez Brook Czas edycji: 2016-12-07 o 01:22 |
|
|
|
#1877 |
|
Zakorzenienie
|
Ktoś tu bierze jod? W jakich dawkach i formie?
Mam bardzo duży niedobór (45 przy normie 100-200) i zaczęłam suplementację Jodavitem, ale dawka 150mcg wydaje mi się być za mała jak na moje potrzeby. Norma dawkowania jest umowna. Planuję dołączyć jodynę zewnętrznie. Interesuje mnie, czy któraś z Was brała dużo więcej. Znam jeden przypadek, gdzie dziewczyna naprawdę skrajnie przekraczała proponowane na opakowaniach dawki, a jod lekko ruszył w górę dopiero po trzech miesiącach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 02:36 ---------- Poprzedni post napisano o 02:34 ---------- Mowa oczywiście o jodzie nieorganicznym. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1879 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1882 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1883 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny!
Uprzejma prośba o pomoc w interpretacji wyniku biopsji tarczycy, może któraś z Was miała podobnie i zanim spotkam się z moim lekarzem trochę mnie uspokoi... Rozpoznanie kliniczne- nod lob sin dland thyreoid Wymiary guzka 5x8 mm Rozpoznanien cytologiczne- obecne w rozmazie z aspiratu treści koloidowo-krwistej, grupy typowych tyreocytow z komponentem limfoidnych elementów motorycznych, przemawiają za zmianą o charakterze łagodnym na tle lymphocytic thyreoiditis kat II BSRTC Czy taki guzek może być operacyjny? Czy może "zezlosliwiec"? Z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi... |
|
|
|
#1884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest to zmiana podejrzana onkologicznie. Zezłośliwić się może, ale rzadko i to raczej przy braku leczenia lub z powodu bardzo nieodpowiedniej ilości jodu. Czyli nie operacja, tylko obserwacja. Zapewne lekarz zaleci powtórkę biopsji za jakiś czas (pół roku optymalnie). Duża ilość krwi i tyreocytów może świadczyć o tym, że nie trafiono igłą w "guzka" a w otaczająca tkankę tarczycy. |
|
|
|
|
#1885 |
|
Zakorzenienie
|
mam jeszcze prosbe moglybyscie napisac mi czy schudlyscie po lekach czy raczej przytylyscie? kolezanka mi mowila ze jej sie przytylo i zatrzymalo wode ...
|
|
|
|
#1886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i chyba juz Ci opisywalam, ze leki na tarczyce to nie sa leki ani odchudzajace, ani tuczace. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1887 |
|
Konto usunięte
|
Nie schudlam bezposrednio po lekach, ale leki umozliwily mi schudniecie. Zanim zaczelam brac leki nie przynosila rezultatow zadna dieta. Jak zaczelam leki brac i sie unormowalam, to dieta zaczela przynosic rezultaty. Samo raczej nic nie przychodzi.
|
|
|
|
#1888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, chciałam poznac jeszcze opinie i doswiadczenie innych dziewczyn zeby sie upewnić jak to u innych wygladaloZe lek na odchudzanie to to nie jest wiem, ale nie chcialabym przytyć po nim, poki co na samym odrzuceniu slodyczy , cukru i soków kupczych, a zastapieniu ich wodą bez ćwiczeń udalo mi sie schudnac przy niedoczynnosci 4 kg ![]() slyszalam ze wplywaja one tez na apetyt- ze wraca moze to dlatego mozna od niego utyć bo apetyt wraca wkoncu i sie je więcej? Co do koleżanki ona ma stala diete której sie trzyma ze wzgledu na cholesterol wiec nie wiem jak to u niej wyglada z tym zatrzymaniem wodyHiiroko - dziekuje za informacje
|
|
|
|
|
#1889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Ja nie mialam problemow z apetytem, wiec sie do tego nie ustosunkuje .Mialam kolege z niedoczynnoscia, ktory baaardzo ladnie chudl przy diecie i cwiczeniach i to bez lekow. Nienawidzilam go .Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1890 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi umożliwiły schudnięcie. Przedtem mimo diety i siłowni waga stała w miejscu lub rosła.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.

doszlo do tego, ze zageszczalam sosy maka z tapioki, zeby byly bardziej tresciwe, i zajadalam sie mieszanka studencka, jak nie mialam czasu sobie czegos przygotowac i w pewnym momencie doszlo do mnie, ze to troche bez sensu, zapytalam sie, w czym taka maka z tapioki jest lepsza od kaszy jaglanej? I dlaczego, tylko dlatego, ze ludzie tysiace lat temu nie znali rolnictwa?
.
. Domyslam sie, ze nie jest latwo byc na tej diecie. Moze kiedys sama sie odwaze, ale na dzien dzisiejszy to zbyt kosztowne + watpie, ze moj chlopak bedzie chcial przejsc na tego typu diete, a nie wyobrazam sobie podwojnego gotowania i przygotowywania posilkow. Na razie staram sie jesc jak najmniej pszenicy, te produkty, ktore moge to jem bezglutenowe, ale wiem, ze to i tak najlepiej wyeliminowac wszystko w 100%. No nie jest latwo 

Mam skoki takie.