|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | |
|
Perfume Lover
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Cytat:
A w sumie dlaczego niezręczne? W poprzedniej pracy wszyscy moi podwładni - 9 osób, byli starsi lub dużo (20 lat) starsi ode mnie. Ba, jeden z podwładnych został zdegradowany z tego kierowniczego stanowiska, które ja objęłam i nie miałam problemu ani z wydawaniem poleceń, ani ich egzekwowaniem. Ktoś może mieć wieloletnie doświadczenie, ale brak umiejętności miękkich związanych z zarządzaniem ludźmi i delegowaniem zadań. Chyba żadna z nas nie chciałaby mieć nad sobą kogoś doświadczonego "w fachu", ale kompletnie nieudolnego w kierowaniu zespołem. Trzeba to jednak jakoś wypośrodkować Moim zdaniem więcej frustracji będzie powodował słaby, choć starszy kierownik, niż dobry, obrotny "szczeniak".
|
|
#2012 |
|
Konto usunięte
|
Po prostu nie umiem tak. Dla mnie jest krępujące jak 60-letnia pani sprzątająca znosi moje brudne kubki do zlewu, dlatego w poprzedniej pracy sprzątalam sama po sobie. Nikt inny tego nie robił i tez ludzie nie widzieli problemu.
|
|
|
|
#2013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- ale to chyba nie ma związki z zarządzaniem ludźmi i kierowaniem zespołem, a z uprzejmością czy szacunkiem do czyjejś pracy z Twojej strony |
|
|
|
|
#2014 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2016 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem. Wiele razy pytałam o to byłych współpracowników i każdy twierdził że to jej zakichany obowiązek niezależnie od wieku. Ok, praca jak każda ale dla mnie personalnie to jest krępujące.
|
|
|
|
#2017 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2018 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2019 | |
|
Konto usunięte
|
Mój były szef twierdził że nadaje się na szefa i mam się po prostu nauczyć tych kompetencji ale na ten moment dla mnie to nieosiągalne.
---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- Cytat:
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-11-16 o 18:40 |
|
|
|
|
#2020 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2021 |
|
Konto usunięte
|
Nie jest napisane że jest to stanowisko niesamodzielne. Przypominam że mówimy o grupie zawodowej, w której po 15-20 latach pracy zarabia się potężne pieniądze. Jak sobie wyobrażasz ze ktoś, kto przez lata pracował jako szef działu w spółce, kosząc za to 5-cyfrowe sumy (bo tacy stanowia dosyc liczna grupe z tej kategorii kandydatow?) bedzie nagle skakał z radości na myśl o 3 tysiącach i tym ze każda jego praca będzie od teraz zatwierdzana prze "górę". Jakiś wyjątek pewnie się znajdzie, ale życie i znajomość rynku pokazuje, że małe są szanse na to.
Jezu, zawsze tak wszyscy narzekają na butę i zadufanie w sobie tych okropnych prawników, a takie rzeczy trzeba ludziom uświadamiać. .. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-11-16 o 18:54 |
|
|
|
#2022 |
|
Zakorzenienie
|
Trzymajcie kciuki, jutro zaczynam nową pracę
już się denerwuję
|
|
|
|
#2023 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2024 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie chciałam zapeszać, ponieważ dopiero w piątek podpisałam umowę, a wiedziałam już o pracy od końca października, ale wiadomo bez umowy nic nie jest pewne. Dlatego cicho siedziałam. Chciałam jakoś podsumować ten czas moich poszukiwań, ale niestety pomimo tego, że mam w tym dużą wprawę, to rynek pracy i jego nieprzewidywalność zwłaszcza nadal jest dla mnie zagadką. Pracę dostałam z ogłoszenia, żadne polecenie ani nic takiego. Pomogła mi znajomość dwóch języków obcych, których oni potrzebowali. |
|
|
|
|
#2025 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Powodzenia |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2026 | |
|
Konto usunięte
|
ogloszenie z PUP:
Cytat:
|
|
|
|
|
#2027 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Później idę na rozmowę i nagle się dowiaduję, że to praca taka siaka i owaka, a w ogłoszeniu ani słowa o tym, że trzeba znać się np. na elektryce. I ja marnuję czas i osoba rekrutująca. Cytat:
Edytowane przez Nemme Czas edycji: 2014-11-16 o 19:25 |
||
|
|
|
#2028 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Wysłałabym CV po albańsku, napisane translatorem
|
#2029 |
|
Kawaii strona mocy
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4895586 1]ogloszenie z PUP:
pogieło?[/QUOTE] U mnie często w PUP wystawiane są ogłoszenia ze znajomością j. wietnamskiego i j. chińskiego, od stanowiska sprzątacza, kucharza do dyrektora spółki, zawsze za minimalną krajową, ciekawe czy ktoś się zgłasza
Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2014-11-16 o 19:27 |
|
|
|
#2030 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Edyto, Trzeba znać te języki na raz czy któryś z tych 4? 2 tysiaki brutto jak zgaduję. Magia! Dajcie namiary, ja tak zrobię tylko zmienię dane na fikcyjne |
||
|
|
|
#2031 |
|
Raczkowanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48954897]Projektowanie to nie moja bajka.
![]() I jak wrażenia po stażu? [/QUOTE]Oj ja bym chciała projektować ![]() Zdecydowanie więcej plusów niż minusów wyrwałam się trochę do ludzi, paru rzeczy się nauczyłam, odbębniłam kawał nikomu nie potrzebnej roboty plus trochę potrzebnej ![]() [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4895586 1]ogloszenie z PUP: pogieło?[/QUOTE] Też spotkałam się z ogłoszeniem UP: 3 biegłe języki obce - 1680 brutto |
|
|
|
#2032 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2033 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2034 |
|
Rozeznanie
|
W mojej ostatniej pracy był pan w wieku 58 lat. 20 kilka lat starszy ode mnie. Pracowało się z nim świetnie. Pan czuł się młodo. Kazał wszystkim mówić do siebie na " ty"
Żona mu zmarła. Więc jako wdowiec, marzył o tym, że jeszcze jakąś kobietą pozna. Buszował po necie za kobietą Nawet jedną poznał, ale mu nie wyszło, bo mieszkała na drugim końcu kraju. Ile ja się w pracy na jej temat osłuchałam. . Lubił się dokształcać. Nie dawno ukończył policealną szkołę. Jak to mówił nowy zawód sobie wyrobiłem. Głupio fakt mi było mu na ty mówić, częściej na Pan mu mówiłam, ale czasami żeśmy mu na ty mówili, jak się nam zapomniało. Rozmawiał z nami jakbyśmy jego kolegami byli Nawet szefowa mu na ty mówiła, choć też dużo młodsza była.
|
|
|
|
#2035 |
|
Konto usunięte
|
Ej, tam jest napisane od 2000 brutto, więc nie bądźcie takie pewne, może milion dają
|
|
|
|
#2036 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dodam jeszcze, że TŻ pracę w tej firmie znalazł przez ogłoszenie na pracuj.pl, bez żadnych znajomości.
|
|
#2037 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2038 | ||
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
Model wspólnego wybierania kandydatów jeszcze rozumiem i pomysł ogólnie mi się podoba, ale skoro to poważna firma, to chyba inaczej powinni podejść od samego początku procesu rekrutacji czyli właśnie ogłoszeń, a nie tak jak jest teraz ... no ale najważniejsze czy jesteś zadowolona z pracy tam, bo może ten dziwny system jednak ma jakiś sens ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2039 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wiem, że szukałaś czegoś sensownego i z normalną pensją. Można wiedzieć gdzie, co i jak? ![]() Cytat:
O tych cudzoziemcach też słyszałam.
|
||
|
|
|
#2040 |
|
Raczkowanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48956800]
Albo mogliby napisać od razu ile płacą to by nie wysyłał nikt kto chce zarabiać 25tyś. Poza tym myślę, że osoba wysyłająca CV doskonale zdaje sobie z tego sprawę, że w pracy może być dużo młodych osób. O tych cudzoziemcach też słyszałam. [/QUOTE]Ukrywanie zarobków też mnie zadziwia. Gdy moja siostra aplikowała na stanowisko w Niemczech, podczas rozmowy przez telefon pani od razu powiedziała, jaką kwotę mogą jej zaproponować, jakie są obowiązki i tak dalej. I dopiero wtedy moja siostra decydowała, czy chce odbyć rozmowę z prezesem. Czemu nie może też być tak w Polsce? Poza tym teraz 3/4 ogłoszeń ma "praca w młodym i dynamicznym zespole" więc większość wie, że trafi na młodych ludzi (chyba )Teraz dużo ogłoszeń w moim województwie jest z językiem ukraińskim I jakoś tak dużo w ostatnim czasie np. w Rzeszowie pojawiało się Ukraińców, więc coś jest na rzeczy :P
Edytowane przez Nemme Czas edycji: 2014-11-16 o 21:33 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:50.

Moim zdaniem więcej frustracji będzie powodował słaby, choć starszy kierownik, niż dobry, obrotny "szczeniak".

Gratulacje

Model wspólnego wybierania kandydatów jeszcze rozumiem i pomysł ogólnie mi się podoba, ale skoro to poważna firma, to chyba inaczej powinni podejść od samego początku procesu rekrutacji czyli właśnie ogłoszeń, a nie tak jak jest teraz ... no ale najważniejsze czy jesteś zadowolona z pracy tam, bo może ten dziwny system jednak ma jakiś sens