Odbieranie dzieci za biedę - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-03-06, 20:04   #181
Dobranka
Wtajemniczenie

Dot.: Odbieranie dzieci za biedę

Cytat:
Napisane przez Nimve Pokaż wiadomość
Nie kompromituj się.
i vice versa
Stary 2020-03-06, 20:18   #182
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Dobranka Pokaż wiadomość
Nawoływanie do przestępstwa oraz pomówienie.
to dopiero interesujący ciąg myślowy...
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-06, 20:21   #183
Dobranka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
Ciąg myślowy? Chodzi ci o to, że nawoływanie do przestępstwa jest pomówieniem?

Edytowane przez Dobranka
Czas edycji: 2020-03-06 o 20:23
Dobranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-06, 20:30   #184
Nimve
Zakorzenienie

Cytat:
Ja go nawet nie próbuję rozkminiać.
Nimve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-06, 20:32   #185
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Nawoływanie do przestępstwa oraz pomówienie.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-06, 20:39   #186
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Ciąg myślowy? Chodzi ci o to, że nawoływanie do przestępstwa jest pomówieniem?
to zacytuj co konkretnie było pomówieniem i względem kogo
i co konkretnie jest nawoływaniem do przestępstwa
Stary 2020-03-06, 20:44   #187
Dobranka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja go nawet nie próbuję rozkminiać.
Więc może ci pomogę, pani Koniec i Kropka?

Nawoływanie do przestępstwa:

Cytat:
Dlatego przy pierwszym odebraniu, obowiązkowa sterylizacja, innej drogi nie ma.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Tutaj odpowiedni paragraf, gdyby pani mądrala nie znała prawa, co oczywiście nie zwalnia z odpowiedzialności: (punkt 3)

Cytat:
NAWOŁYWANIE DO PRZESTĘPSTWA (ART. 255)

§ 1. Kto publicznie nawołuje do popełnienia występku lub przestępstwa skarbowego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Kto publicznie nawołuje do popełnienia zbrodni, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 3. Kto publicznie pochwala popełnienie przestępstwa, podlega grzywnie do 180 stawek dziennych, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Pomówienie:

Cytat:
Ta kobieta jest ułomna umysłowo, koniec kropka
Dysponujesz dowodem, badaniami psychiatrycznymi, żeby tak pisać?
Stary 2020-03-06, 20:55   #188
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:

Tutaj odpowiedni paragraf, gdyby pani mądrala nie znała prawa, co oczywiście nie zwalnia z odpowiedzialności: (punkt 3)

Pomówienie:

policja proszę przyjechać na wizaż

kogo ona niby nawołuje do tego przestępstwa?
Stary 2020-03-06, 20:55   #189
Nimve
Zakorzenienie

Cytat:

Pomówienie:

Bawi mnie to sytuacja, to się nawet wysilę na odpowiedź, chociaż wiem, że ta dyskusja to z leksza absurd, ale niech Ci będzie.

- Idź i zadzwoń na policję żeby przyjechała na Wizaż, bo tu połowę postów trzeba by zgłaszać. Za słowa "rzuć go", to jak nic do paki za nawoływanie do przemocy.

- Jak Ty sobie tą obowiązkową sterylizację wyobrażałaś, niż w wyniku wprowadzenia odpowiednich przepisów i za pomocą odpowiednich państwowych służb? Że zlecą się sąsiedzi, albo nawołane przeze mnie wizażanki pojadą sterylizować przypadki?

- Dysponuję logiką, która mówi mi, że robienie sobie kilkanaścioro dzieci na dwóch pokojach, nie świadczy o zdrowym umyśle. Nie przystosowanie do życia, nie potrafienie zadbać o najprostsze życiowe sprawy bez asysty, to jest ułomność.
Nimve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-08, 06:04   #190
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Pomaganie to nie tylko dawanie pieniędzy.
Takie rodziny to bardzo często rodzice w ogromnymi deficytami. Moim zdaniem lepiej byłoby nawet dać takiej rodzinie jakiegoś asystenta 24/7 który by ich nauczył życia, w sensie szukania pracy, płacenia rachunków, ogarniania spraw. ]
I gdzie taki asystent miałby spać, co jesc? Jako kolejna osoba w dwóch pokojach? Xd
To jest najgłupsza rzecz jaką w życiu przyczytalam
Ludzie, wy chyba myślicie, że szeroko rozumiana pomoc społeczna jest prze tych klientów kochana, zjawia się asystent i nagle aniołki z nieba zaczynają śpiewać, wszystkie problemy rodziny są rozwiązane. Nie. Często klienci mają podejście "przychodzi gupia baba z mopsu, trzeba odbębnić". I taka pani jedna z drugą ci mówi że tak, absolutnie, masz rację pani asystent! Po czym ma kompletnie w dupie co powiedziałaś, wyebane, zamyka za tobą drzwi, i idzie otworzyć piwko, wystrzelać dzieciaka po twarzy bo się drze, włączyć trudne sprawy.
Ja byłam asystentem rodziny przez niecały rok, a opowieści mogę mnozyc. jeśli chodzi o kwestie antykoncepcji. Próbowałam poruszyć takowa z jedna rodzina - ojciec lekko upośledzony, matka w stopniu średnim. Przemocowcy, brudasy (kupa psa na podłodze im nie przeszkadzała przez cały czas mojej wizyty, nie spuszczają wody w toalecie np.), trojka dzieci - jedno mocno uposledzone, dzieci głodzone, bite, zamykane w ciemnym kiblu za karę. Trójka dzieci w domu dziecka oczywiście. Ludzie w wieku 25-27 lat, czyli jak najbardziej mogą sobie machnąć jeszcze z 5.
No i mówię, że teraz wejdziemy na taki temat, bo oczywiście zależy mi na dobru rodziny, że rozumieją, że jeśli chcą odzyskac dzieci, to muszą pokazać, że są odpowiedzialni, że muszą się skupić na dzieciach, które już są, i czy pani uczęszcza do ginekologa, czy stosujecie państwo antykoncepcje? No i co, panstwo się zbulwersowali, powiedzieli, że to ich prywatna sprawa, oni nie będą na ten temat rozmawiać, a jak będę drążyć, to oni napiszą wniosek o zmianę asystenta. No i co zrobisz?
I To tyle, jeśli chodzi o kwestię "uczenia antykoncepcji".

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez tinkerver2
Czas edycji: 2020-03-08 o 06:44
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-08, 06:44   #191
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Dlatego przy pierwszym odebraniu, obowiązkowa sterylizacja, innej drogi nie ma.

To by było najlepiej.
Jednak obowiazkowa sterylizacja to śliski temat, ocierający się o eugenikę. Była już obowiązkowa sterylizacja w USA i w Hitlerowskich Niemczech i łatwo tu o nadużycia https://www.youtube.com/watch?v=M9nae58k31Y (film tendencyjno-prawicowy ale jeśli chodzi o historię ruchu eugenicznego jest rzetelny).

Tu jednak kobieta ma już kilkanaścioro dzieci, którymi nie jest w stanie się zająć i wychować.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-08, 07:16   #192
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
I gdzie taki asystent miałby spać, co jesc? Jako kolejna osoba w dwóch pokojach? Xd
To jest najgłupsza rzecz jaką w życiu przyczytalam
Ludzie, wy chyba myślicie, że szeroko rozumiana pomoc społeczna jest prze tych klientów kochana, zjawia się asystent i nagle aniołki z nieba zaczynają śpiewać, wszystkie problemy rodziny są rozwiązane. Nie. Często klienci mają podejście "przychodzi gupia baba z mopsu, trzeba odbębnić". I taka pani jedna z drugą ci mówi że tak, absolutnie, masz rację pani asystent! Po czym ma kompletnie w dupie co powiedziałaś, wyebane, zamyka za tobą drzwi, i idzie otworzyć piwko, wystrzelać dzieciaka po twarzy bo się drze, włączyć trudne sprawy.
Ja byłam asystentem rodziny przez niecały rok, a opowieści mogę mnozyc. jeśli chodzi o kwestie antykoncepcji. Próbowałam poruszyć takowa z jedna rodzina - ojciec lekko upośledzony, matka w stopniu średnim. Przemocowcy, brudasy (kupa psa na podłodze im nie przeszkadzała przez cały czas mojej wizyty, nie spuszczają wody w toalecie np.), trojka dzieci - jedno mocno uposledzone, dzieci głodzone, bite, zamykane w ciemnym kiblu za karę. Trójka dzieci w domu dziecka oczywiście. Ludzie w wieku 25-27 lat, czyli jak najbardziej mogą sobie machnąć jeszcze z 5.
No i mówię, że teraz wejdziemy na taki temat, bo oczywiście zależy mi na dobru rodziny, że rozumieją, że jeśli chcą odzyskac dzieci, to muszą pokazać, że są odpowiedzialni, że muszą się skupić na dzieciach, które już są, i czy pani uczęszcza do ginekologa, czy stosujecie państwo antykoncepcje? No i co, panstwo się zbulwersowali, powiedzieli, że to ich prywatna sprawa, oni nie będą na ten temat rozmawiać, a jak będę drążyć, to oni napiszą wniosek o zmianę asystenta. No i co zrobisz?
I To tyle, jeśli chodzi o kwestię "uczenia antykoncepcji".

tinker widzę że masz dużo emocji z tym związanych i mnie to nie dziwi, ale upraszczasz moje słowa. wiecie, to wizaż, je nie jestem wykształcona w tej dziedzinie i nie mam projektu ustawy w sprawie usprawnienia pomocy społecznej. wyobrażam sobie, że da się zrobić dużo tylko trzeba zmienić wszystko od podstaw. nie wiem jak. ale wiem, że czasami tradycyjna szkoła nie umie pomóc trudnemu uczniowi, a ktoś z odpowiednim podejściem potrafi, np. przez to ze przestaje go traktować tylko jak problem, i zamiast go obserwować, zaczyna go dostrzegać. oczywiście nie uważam, że asystent powinien tam mieszkać, chodziło mi o jego stałą dostępność i pomoc a nie że przychodzi pani z mopsu raz na tydzień, patrzy z niesmakiem (no cóż, nie dziwię jej się że tak patrzy, pewnie też bym tak patrzyła, ale może da się lepiej wyszkolić pracowników socjalnych?), może pomoc psychoterapeutyczna? Może jakieś elementy NVC?

Wiecie, w niektórych krajach da się zresocjalizować przestępców skutecznie, w innych nie. No więc ja nie wierzę, że z przestępcą nic się nie da zrobić, bo wspolczynnik recydywy jest na swiecie bardzo rozny, i jeśli gdzieś jest niższy to może warto brać przykład. Może tak samo działa to z pomocą społeczną?
Stary 2020-03-08, 10:32   #193
Dobranka
Wtajemniczenie

Cytat:
tinker widzę że masz dużo emocji z tym związanych i mnie to nie dziwi, ale upraszczasz moje słowa. wiecie, to wizaż, je nie jestem wykształcona w tej dziedzinie i nie mam projektu ustawy w sprawie usprawnienia pomocy społecznej. wyobrażam sobie, że da się zrobić dużo tylko trzeba zmienić wszystko od podstaw. nie wiem jak. ale wiem, że czasami tradycyjna szkoła nie umie pomóc trudnemu uczniowi, a ktoś z odpowiednim podejściem potrafi, np. przez to ze przestaje go traktować tylko jak problem, i zamiast go obserwować, zaczyna go dostrzegać. oczywiście nie uważam, że asystent powinien tam mieszkać, chodziło mi o jego stałą dostępność i pomoc a nie że przychodzi pani z mopsu raz na tydzień, patrzy z niesmakiem (no cóż, nie dziwię jej się że tak patrzy, pewnie też bym tak patrzyła, ale może da się lepiej wyszkolić pracowników socjalnych?), może pomoc psychoterapeutyczna? Może jakieś elementy NVC?

Wiecie, w niektórych krajach da się zresocjalizować przestępców skutecznie, w innych nie. No więc ja nie wierzę, że z przestępcą nic się nie da zrobić, bo wspolczynnik recydywy jest na swiecie bardzo rozny, i jeśli gdzieś jest niższy to może warto brać przykład. Może tak samo działa to z pomocą społeczną?
Piszę to jako laik, ale też tak myślę
Stary 2020-03-08, 11:54   #194
tinkerver2
Zakorzenienie

Przypominam tylko, że asystent ma 15 rodzin, i każda musi oblecieć min. Raz na 10 dni roboczych. Oprócz tego jest zobowiązany do współpracy z innymi placówkami typu przedszkola, szkoły, domy dziecka, policja, sąd, swietlice środowiskowe, kurator, no i oczywiście pracownik socjalny. Do tego mielismy zebrania całodzienne raz na 10 dni - czyli tak naprawdę na 15 rodzin mieliśmy 9 dni. To teraz wyobrazcie sobie ile jest latania przy 11dzieci, biorąc pod uwagę, że są w różnych placówkach. A oprócz nich 14 innych rodzin, w których też jest 2-5 dzieci.
I to wszystko za najniższą krajową.

Stary 2020-03-08, 12:17   #195
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:

myślę, że stała dostępność asystenta rodziny nic nie pomoże, jeśli rodzina nie chce zmiany. nawet jeśli mówimy o dostępności nie na miejscu, a np przez telefon. jeśli rodzina chce zmian to będzie się jakoś starać nawet przy tych 3 wizytach w tygodniu, coś z tego wyniesie, będzie stosować się do zaleceń itd. jeśli nie (jak np w przykładzie tinker) to nawet jeśli będzie dostępny asystent, to nikt do niego nie zadzwoni, bo po co, bo wizyty asystenta to zło konieczne do odbębnienia...

a z drugiej strony... czy państwo na to stać? na jedną rodzinę musiałoby przypadać po 3-4 asystentów aby ich obsadzić 24/7, albo zatrudnić asystenta z opcją 'on-call'. ale bycie on-call całą dobę to udręka (przez krótki czas tak pracowałam). musieliby więc płacić takim asystentom duuuuużo więcej niż obecnie, a i tak myślę, że ilość chętnych do tak niewdzięcznej pracy zmalałaby.

nie znam się na tym, ale mam wrażenie, że z resocjalizacją więźniów jest trochę łatwiej. pod tym względem, że są zamknięci, objęci dozorem i można w pewnym stopniu wpływać na to co robią czy uczęszczają na terapie itd. jak wpłynąć na taką dysfunkcyjną rodzinę? można tłumaczyć, pokazywać i jeszcze raz tłumaczyć, ale jak ktoś nie widzi nic złego w swoim stylu życia to przecież go nie zmieni, bo jakiś pracownik socjalny mu każe. nie ma żadnych narzędzi wpływania na nich.

w tym konkretnym przypadku matka coś tam chce, nieudolnie i bez pomocy nie jest w stanie nic zrobić sama, ale coś tam chce. tutaj stały nadzór asystenta może by coś faktycznie pomógł. ale mam wrażenie, że ciężar wychowania dzieci spadłby właśnie na asystenta, a matka byłaby tylko od potakiwania. jeśli ją logistycznie przerasta zakup szafy i łóżka, to jak może wychować 14 dzieci? wychowanie jednego dziecka jest trudniejsze niż kupno łóżka. a tu mówimy o 14 dzieci, które trzeba wychować bez pomocy ojca. a nie dość że będzie trzeba wychować dzieci, to jeszcze walczyć z ich ojcem, który na pewno będzie próbował tam wracać.
to jest dużo za dużo, dla kobiety, która jest aż tak nieporadna, i nie ważne jak bardzo ona chce, moim zdaniem nie jest w stanie dobrze zająć się sama aż taką ilością dzieci.
Stary 2020-03-08, 12:57   #196
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-08, 17:42   #197
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Przypominam tylko, że asystent ma 15 rodzin, i każda musi oblecieć min. Raz na 10 dni roboczych. Oprócz tego jest zobowiązany do współpracy z innymi placówkami typu przedszkola, szkoły, domy dziecka, policja, sąd, swietlice środowiskowe, kurator, no i oczywiście pracownik socjalny. Do tego mielismy zebrania całodzienne raz na 10 dni - czyli tak naprawdę na 15 rodzin mieliśmy 9 dni. To teraz wyobrazcie sobie ile jest latania przy 11dzieci, biorąc pod uwagę, że są w różnych placówkach. A oprócz nich 14 innych rodzin, w których też jest 2-5 dzieci.
I to wszystko za najniższą krajową.

Jezu ale to ja właśnie o tym mówię, że to by trzeba zmienić.

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
myślę, że stała dostępność asystenta rodziny nic nie pomoże, jeśli rodzina nie chce zmiany. nawet jeśli mówimy o dostępności nie na miejscu, a np przez telefon. jeśli rodzina chce zmian to będzie się jakoś starać nawet przy tych 3 wizytach w tygodniu, coś z tego wyniesie, będzie stosować się do zaleceń itd. jeśli nie (jak np w przykładzie tinker) to nawet jeśli będzie dostępny asystent, to nikt do niego nie zadzwoni, bo po co, bo wizyty asystenta to zło konieczne do odbębnienia...

a z drugiej strony... czy państwo na to stać? na jedną rodzinę musiałoby przypadać po 3-4 asystentów aby ich obsadzić 24/7, albo zatrudnić asystenta z opcją 'on-call'. ale bycie on-call całą dobę to udręka (przez krótki czas tak pracowałam). musieliby więc płacić takim asystentom duuuuużo więcej niż obecnie, a i tak myślę, że ilość chętnych do tak niewdzięcznej pracy zmalałaby.

nie znam się na tym, ale mam wrażenie, że z resocjalizacją więźniów jest trochę łatwiej. pod tym względem, że są zamknięci, objęci dozorem i można w pewnym stopniu wpływać na to co robią czy uczęszczają na terapie itd. jak wpłynąć na taką dysfunkcyjną rodzinę? można tłumaczyć, pokazywać i jeszcze raz tłumaczyć, ale jak ktoś nie widzi nic złego w swoim stylu życia to przecież go nie zmieni, bo jakiś pracownik socjalny mu każe. nie ma żadnych narzędzi wpływania na nich.

w tym konkretnym przypadku matka coś tam chce, nieudolnie i bez pomocy nie jest w stanie nic zrobić sama, ale coś tam chce. tutaj stały nadzór asystenta może by coś faktycznie pomógł. ale mam wrażenie, że ciężar wychowania dzieci spadłby właśnie na asystenta, a matka byłaby tylko od potakiwania. jeśli ją logistycznie przerasta zakup szafy i łóżka, to jak może wychować 14 dzieci? wychowanie jednego dziecka jest trudniejsze niż kupno łóżka. a tu mówimy o 14 dzieci, które trzeba wychować bez pomocy ojca. a nie dość że będzie trzeba wychować dzieci, to jeszcze walczyć z ich ojcem, który na pewno będzie próbował tam wracać.
to jest dużo za dużo, dla kobiety, która jest aż tak nieporadna, i nie ważne jak bardzo ona chce, moim zdaniem nie jest w stanie dobrze zająć się sama aż taką ilością dzieci.
Mogłoby się opłaca jeśli by uwzględnić że ich dzieci wyjdą na prostą i nie będą umysłowo, emocjonalnie itp upośledzone. I nie będą korzystać z pomocy panstwa. Przecież te dzieci po domach dziecka to też mają ogromny deficyt.

Stary 2020-03-08, 18:42   #198
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dlatego napisałam, że to śliski temat i łatwo tu o nadużycia, wiec daleka jestem od popierania przymusowej sterylizacji. Nezależnie od swojej opinii w tej sprawie. To już było, a jak się skończyło to historia wykazała. Ta sytuacja jest bez wyjścia.

Byłoby jedno: stosowanie antykoncepcji, ale to ktoś musiałby przypilnowac codziennego brania tabletek a poa tym nie zapominajmy, że zaraz ktoś by podniósł krzyk, że kobietę sie zmusza do zażywania antykoncepcji. Szach-mat.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2020-03-08, 19:18   #199
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Jezu ale to ja właśnie o tym mówię, że to by trzeba zmienić.

Aha. Ale jak to widzisz? I kto za to zapłaci?

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-08, 20:55   #200
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Aha. Ale jak to widzisz? I kto za to zapłaci?
Napisałam mniej więcej jak ale projektu ustawy nie mam. Zakładam po prostu że jeśli istnieją lepsze metody resocjalizacji to mogą też istnieć lepsze metody pomocy społecznej.

A zapłacą oczywiście ci sami którzy płacą za to żeby więźniowie mogli oglądać TV i czytać książki.

Stary 2020-03-08, 22:42   #201
motyla
Zakorzenienie

No to teraz zostaje odkryć na terenie Polski jakieś złoża ropy.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-08, 22:46   #202
tinkerver2
Zakorzenienie

Ale w sumie to by musieli dawać z 10 tys na rękę takiemu asystentowi 24/7 + np. Opłacać wynajem mieszkania zaraz obok takiej rodzinki, żeby nie było, że trzeba pół miasta lecieć. Tylko po sąsiedzku. Patole zwykle mieszkają w centrum miasta, ja Mieszkałam czasem ulice czy dwie od moich klientek

Stary 2020-03-08, 23:32   #203
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Może wydają więcej a tyle za niezbędniki, ale panie tutaj już orzekły że są krezusami bo mają 8 tyś. Tak w ogóle to 11 x 500 = 5,5 tyś przepraszam. Podobno pozostała trójka dzieci jest dorosła. Jeśli dzieci mieszkało czy mieszka 14 to z dwojgiem dorosłych daje to 16 osób. Skąd się wzięło 8 kafli.
Z innych zasiłków i zapomóg?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-09, 05:54   #204
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
Z innych zasiłków i zapomóg?

Pewnie tak.
Nie wiem, ale dla mnie 8 tysi za nic i to co miesiąc to jest bardzo dużo. Wiekszość pracujących takiej kwoty na oczy nie widziała za miesiąc pracy.

No bo to tak wychodzi- 5,5 tysi z pięćsetplusów plus jakieś zasiłki stałe i docelowe i 8 tysi miesięcznie wyjdzie.

Generalnie to ja jestem ciekawa, z czego tacy ludzie żyli przed pięćsetplus i z czego będą żyć, jak w końcu ktoś pójdzie po rozum do głowy i zamiast dawać darmo zdecyduje się dołożyć dzieciatym pracującym do pensji.

No pasaran!
Stary 2020-03-09, 07:28   #205
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Generalnie to ja jestem ciekawa, z czego tacy ludzie żyli przed pięćsetplus i z czego będą żyć, jak w końcu ktoś pójdzie po rozum do głowy i zamiast dawać darmo zdecyduje się dołożyć dzieciatym pracującym do pensji.
Tez mnie to zawsze zastanawia.
Stary 2020-03-09, 08:34   #206
Flashdance
Zadomowienie

"Z czego żyje? Razem z 500 plus i zasiłkami ma teraz 8 tys. dochodu miesięcznie."

To cytat z artykułu wrzuconego w pierwszym poście. Wcześniej też żyli pewnie z zasiłków, bo tam chyba raczej nigdy nikt nie pracował (w sensie ojciec i matka). Tylko że przy tylu dzieciach to nie są jakieś wielkie pieniądze, wykarmienie, ubranie, zapewnienie podstawowych potrzeb to jeszcze nie wychowywanie to hodowanie. Gdzie jakieś atrakcje, wycieczki, zajęcia dodatkowe rozwijające talenty czy pasje dzieci, kino, teatr. Czyli te wszystkie rzeczy które rozwijają dziecko intelektualnie, społecznie, kulturowo to też kosztuje.

Edytowane przez Flashdance
Czas edycji: 2020-03-09 o 08:42
Flashdance jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-09, 09:27   #207
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Flashdance Pokaż wiadomość
"Z czego żyje? Razem z 500 plus i zasiłkami ma teraz 8 tys. dochodu miesięcznie."

To cytat z artykułu wrzuconego w pierwszym poście. Wcześniej też żyli pewnie z zasiłków, bo tam chyba raczej nigdy nikt nie pracował (w sensie ojciec i matka). Tylko że przy tylu dzieciach to nie są jakieś wielkie pieniądze, wykarmienie, ubranie, zapewnienie podstawowych potrzeb to jeszcze nie wychowywanie to hodowanie. Gdzie jakieś atrakcje, wycieczki, zajęcia dodatkowe rozwijające talenty czy pasje dzieci, kino, teatr. Czyli te wszystkie rzeczy które rozwijają dziecko intelektualnie, społecznie, kulturowo to też kosztuje.
Ale tak na logike, to ile z tych zasilkow moglo byc, zanim wprowadzono 500+? Na pewno o wiele za malo, zeby utrzymac taka ilosc dzieciakow - ubrac je, nakarmic i kupic rzeczy do szkoly.
Stary 2020-03-09, 09:42   #208
Flashdance
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Ale tak na logike, to ile z tych zasilkow moglo byc, zanim wprowadzono 500+? Na pewno o wiele za malo, zeby utrzymac taka ilosc dzieciakow - ubrac je, nakarmic i kupic rzeczy do szkoly.

Nie wiem. Nigdzie nie widziałam informacji na ten temat. Wydaje mi się ze korzystali również z pomocy rzeczowej "Ośrodek wspiera rodzinę w miarę swoich możliwości. To nie tylko pomoc finansowa, ale też rzeczowa oraz praca polegająca na wspieraniu i motywowaniu do działania - mówi kierownik GOPS" (typu dostawali używane ubrania itd.). Wiesz myślę że tam wszystko odbywało się w wersji minimum. Używane ubrania, donosiło jedno po drugim, dopóki sie nie rozleciały, jedzenie typu sucha kajzerka do ręki żeby zapchać głód (widziałam taka scenkę w jednym z reportaży, dzieci siedzą na kanapie, jedno trzyma właśnie samą suchą kajzerkę i ją je) itd. Niestety wiele rodzin w Polsce żyje w ten sposób, na takim minimalnym minimum. Biorą ile się da (pieniędzy, rzeczy) z wszelkich ośrodków pomocy i akcji charytatywnych. W ten sposób zapewniają jakieś podstawy, a o reszcie nikt nie myśli. Życie z dnia na dzień, oby tylko udało się przetrwać w tej bylejakości.

Edytowane przez Flashdance
Czas edycji: 2020-03-09 o 09:47
Flashdance jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-09, 09:58   #209
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Flashdance Pokaż wiadomość
Nie wiem. Nigdzie nie widziałam informacji na ten temat. Wydaje mi się ze korzystali również z pomocy rzeczowej "Ośrodek wspiera rodzinę w miarę swoich możliwości. To nie tylko pomoc finansowa, ale też rzeczowa oraz praca polegająca na wspieraniu i motywowaniu do działania - mówi kierownik GOPS" (typu dostawali używane ubrania itd.). Wiesz myślę że tam wszystko odbywało się w wersji minimum. Używane ubrania, donosiło jedno po drugim, dopóki sie nie rozleciały, jedzenie typu sucha kajzerka do ręki żeby zapchać głód (widziałam taka scenkę w jednym z reportaży, dzieci siedzą na kanapie, jedno trzyma właśnie samą suchą kajzerkę i ją je) itd. Niestety wiele rodzin w Polsce żyje w ten sposób, na takim minimalnym minimum. Biorą ile się da (pieniędzy, rzeczy) z wszelkich ośrodków pomocy i akcji charytatywnych. W ten sposób zapewniają jakieś podstawy, a o reszcie nikt nie myśli. Życie z dnia na dzień, oby tylko udało się przetrwać w tej bylejakości.
Ile to jest wiele rodzin?
Ile rodzin żyje TYLKO z zasiłków?

Stary 2020-03-09, 10:07   #210
_vixen_
Zakorzenienie

W takich rodzinach nierzadko 40 letni rodzice są tak wyniszczeni życiem, brakiem odpowiedniego jedzenia, opieki medycznej itd. ze się do żadnej pracy nie nadają. Jaki pracodawca zatrudni matkę z tej rodziny, no chyba ze do zbioru truskawek.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości