|
|
#181 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Samodzielne szycie!
Cytat:
mama już znalazla mi krawcową, mam nadzieje że uda mi sie kupic ładne materiały i sukienka wyjdzie ładnie wkleje zdjęcia jak już bedzie gotowa
|
|
|
#182 |
|
Raczkowanie
|
kurcze, zapomnialam wrzucic zdjecia spodni, ktore w koncu skonczylam
1 - 'material' poczatkowy tylko sie boje w nich wyjsc poza dom z racji recznego szycia (....... ![]() ![]() ) gdybym miala maszyne, to hohoo, duzo kasy moznaby zaoszczedzic na takich przerobkach
|
|
|
|
|
#183 |
|
Zakorzenienie
|
kmq świetne! Podziwiam za pomysł, projekt i.. Cierpliwość w szyciu ręcznym. A w maszynę warto zainwestować, to genialny wynalazek: przyspiesza i umila pracę, szwy wychodzą równo XD
Dzisiaj wyciągnęłam maszynę, nici, spódnicę. Cel: podszyć kieckę (skracałam ją i teraz brzego czekają na obrębienie- czy jak to się nazywa). Etap pierwszy: ćwiczenia na kartce (MarudexuS dla Ciebie) w sumie szło mi nieźle i przede wszystkim kartka oczyściła maszynę ze zbędnego oleju.Etap drugi: wymiana nici w bebenku.. I tu się zaczęły schody bo robiłam to pierwszy i bardzo nieuydolny raz. Nie dość ze mam bardzo nieczytelną intrukcję (musiałam szukać jakiejś innej w necie- w końcu te intreukcje sa w miarę uniwersalne i mechanizm we wszytskich jest taki sam) to: a) zamiast bębenka wyjęłam cały mechanizm b) długo to trwało zanim dosżłam do tego jak się nakłada szpulkę w bębenek (tak zeby nić była pod sprężynką- ja wzięłam ten cypelek z bebenka za sprężynkę.. głupia instrukcja) c) włożyć ten mechanizm z powrotem- hardkor! Tym bardziej ze wciąż byłam na stronie z instrukcjami jak wyjąć bębenek, nie było mowy o pozostałych dwóch elementach które miałam w ręku d) wszytsko zamontowane a jednak po kioku obrotach igła się blokuje. okaząło się że to tak głupi szczegół jak źle założone "trzymaczki No i an koniec, uradowana że mam dwie czarne nicie, ja, raptus, wziełam się za jak najszybsze szycie, nie opuściąłm stopki, stopka się osunęła, wsunęła pod igłe.. I trach, igłę trafił szlag. Dzięki Bogu okruszek żelaza trafił mnei w szyję nie w oko. I tyle z moich niebezpiecznych przygód. Przez trzy godziny mam nieruszoną spódnicę, nową nitke w bębenku i igłę w dwóch kawałkach.
|
|
#184 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
regularnie zwężam i przerabiam rzeczy ręcznie (choć nie tak ekstremalnie ) i jeszcze nigdy nie miałam żadnej wpadki z popruciem Ale rzeczywiście w maszynę warto zainwestować.
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
Ojj a ile ja się z maszyną już naszarpałam
Starego gruchota mam, ale działa i właściwie gdyby nie mama - całkowity antytalent krawiecki, ale jakieś podstawy obsługiwania tego wielkiego ustrojstwa znała - to bym sobie kompletnie nie poradziła Podejrzewam, że sama doszłabym do tego po paru latach
|
|
|
|
|
#186 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny.
Czy da się przeszyć spódnice na spodenki? Tzn mam takie ogrodniczki spódnice, a chciałabym je przerobić na ogrodniczkowie - spodenki
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama tak robiłam, tylko że akurat musiałam doszyć dodatkowe kawałki materiału Ale wyszło okay i nie widać nic, że to była spódniczka
|
|
|
|
|
|
#188 |
|
Rozeznanie
|
Heheh no właśnie bym musiała do nogawek dodać trochę materiału, ale go mam
![]() No to spróbuje, mam nadzieje, że coś z tego wyjdzie
|
|
|
|
|
#189 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
ostatnio sama powoli zaczynam coś tworzyć.
![]() baaardzo podoba mi się ta sukienka z załącznika i właśnie chciałabym żebyście mi poradziły jak mam ją uszyć. u góry jest jakaś tasiemka na gumce? |
|
|
|
|
#190 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli tak to super pomysl i pieknie wygladają! NOS NOS NOS NOS ![]() Cytat:
No ja to tak widze, ale niech sie wypowie bardziej doswiadczona osoba
|
|
|
#191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() heeh niezłe przejścia mam nadzieję, że się nie zniechęciłaś ![]() Ile to ja się naklęłam nad moją maszyną też kiedyś przypadkiem zostałam z całym mechanizmem w ręce wiem jak to jest składać to wszystko do kupy heheh
|
|
|
|
|
|
#192 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Ja tak a propos "wątku z materiałami". Gdzie w Krakowie lub internecie dostanę materiały jak na załączonych zdjęciach. Second handy przegrzebałam ale albo nie ma albo zmechacone. Głównie chodzi mi o pastelowe krateczki, kropeczki, paseczki no i kwiatuszki. Wiem, że w sieci jest trochę źródełek (choćby etsy - szaleństwo ), ale mi chodzi raczej o Polskę, gdyż koszty przesyłki ze Stanów powalają.
|
|
#193 |
|
Zadomowienie
|
Świetny wątek
Właśnie ostatnio stwierdziłam, że minęłam się z powołaniem, bo sama chciałabym projektować ubrania i szyć ) kupiona przeze mnie rzecz nie do końca mi sie podoba i zawsze kombinuję, co by tu zmienić Zawsze mam swoją wizję. A najlepsze jest to, że uwielbiam to robić Nigdy nie odważyłam się niczego sama uszyć, bo zawsze szyję ręcznie, chociaż maszyna w domu stoi Kiedyś trochę szyła moja mama i jeśli sama sobie nie radzę, to zawsze ją o to proszę. A mieć swój zakład krawiecki - coś pięknego...A co do kosztów... Orientujecie się może ile kosztuje usługa uszycia bluzki, spódnicy, żakietu itp. przez krawca (przy założeniu, że sama kupuję materiał)? Zdaję sobie sprawę, że to zależy też od stopnia trudności, ale tak mniej więcej ![]() Dziękuję za odpowiedzi i życzę powodzenia w szyciu! |
|
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wpisz sobie w wyszukiwarke sklep z mat. kraków moze cos wyskoczy a jak nie to idz do jakiegos sklepu gdzie wiesz ze jest i sie tam pytaj o nastepne ![]() maja2005, musisz sie wybrac na studia projektowania moze ;] ja bym sie wybrala bo mam duzo pomyslow rowniez, dla lalek duzo szylam (wiecie, zawsze mniej materialu idzie ) wiec takie miniaturki robilam ![]() Poszlabym na takie studia ale mieszkam na takim zadupiu, ze najblzisza szkola to chyba z 300km dalej no i kasy brak.Kurcze wiesz.. to zalezy od "renomy" krawca.. ale tez niekoniecznie. Napisze tak: Moja mama konczyla krawiectwo i naprawde ma fach w jednym paluszku, szyje bez przymiarek, zadnych zwrotow. Koszt bluzki/spodnicy ok. 50zł. No i uszyje bluzke w pare dni.. 3, 4. Zas mojej mamy znajoma, nie ma fachu w reku, duzo knoci, ale szyje bardziej wyszukane stroje.. takie co sie trzeba nakombinowac (tylko ze psuje materialy, itp.) ALE ma klientow! tyle ze u niej za bluzke to minimum 100zł!!! i czeka sie okolo 2 miesiecy [LOL!]
28.05 - dokument do odbioru Aneckowo metal gora - 06.02.2012 metal dol - 12.06.2012 Edytowane przez Anecka Czas edycji: 2009-01-29 o 18:07 |
|
|
|
|
|
#195 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
-spódnica 60-80 zł plus ew. podszewka 15 zł -bluzka 70-90 zł -żakiecik na podszewce 120 zł -żakiet z grubszego materiału (wełna, tweed) 180 zł Są to podobno ceny niewygórowane, natomiast ceny sukienek , których szyje się u nas najwięcej są zróżnicowane np. sukienka prosta 120-150 zł, sukienka wieczorowa od 500 zł w górę, nawet ok. 1000 zł długa suknia na tiulu. Tak więc kochane dziewczyny warto się uczyć szycia nawet dla siebie. |
|
|
|
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
Ooj warto .. i czuje się to zwłaszcza, gdy odpada kupowanie strojów bardziej "wizytowych" i w ogóle "oficjalnych". Nawet nie liczyłam ile oszczędziłam już na wszelkich sukienkach sylwestrowych, garsonkach itd
, zwłaszcza tych 10 lat temu, kiedy w sklepach był mały wybór a jak już coś konkretnego to kosztowało ...Teraz teoretycznie łatwo jest dość tanio coś kupić, chociaż powiem szczerze, że kilka razy z braku czasu usiłowałam w sklepach znaleźć np sukienkę na wesele i co? i raz, że w moim rozmiarze nie ma zbyt wielkiego wyboru, a dwa - jak już coś ładnego się znajdzie to jednak cena jak dla mnie za wysoka. Wolę uszyć
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po takich przebojach trzeba próbować dalej bo byłoby szkoda czasu zmarnowanego na składanie tej maszyny, naukę, itepe.Tylko na razie maszyna poszła w odstawkę bo czekam na dostawę igieł (buu a właśnie tak się składa ze mam teraz czas na szycie )
|
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm dostawę igieł? w sensie zamówiłaś gdzieś?
W pasmanteriach są przecież, i kosztują grosze i raczej są uniwersalne, kilka typów. Weź swoją złamaną na wzór i w pierwszej lepszej pasmanterii poproś o taką samą a jeśli wyrzuciłaś to poproś panią o poradę, one zwykle wiedzą do jakiej maszyny jakie igły
|
|
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Dokladnie, zestaw igiel to grosze
Swoja droga to czasami sie zastanawiam jak mozna zlamac igle? moja mama tez sie czasami dziwi jak sasiadka przychodzi sie pytac czy mamy pozyczyc igle bo ona ciagle je łamie na szyciu szok ![]() Kurcze a ja mam ochote na szycie, mam materialy, ale zaczynam nedzny staz i podejrzewam, ze nawet jak nadejdzie weekend to bede przygnebiona ta praca i tym calym kryzysem bo nie moge znalezc pracy chociaz za 1000zl
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
Ja widziałam tylko w jednej pasmanterii igły, ale o poradzie od pani nei ma mowy. To był tego typu sklep nie_pytaj_sprzedawcy_bo_g ryzie (swoją droga zdziwiło mnie to strasznie, bo w sklepie ekspedientki to matka i córka- czyli pewnie interes rodzinny, na kliencie powinno im zależeć, tymczasem są tak okropnie niemiłe... Może to rodzinne :O) jak proszę o podanie pudełka z niciami/guzikami żeby coś sobie wybrać to robią to z łaską albo nie robią tego wcale, jak nie wiedziałam jaką koronkę potrzebuję do tego i tego zamiast porady była kpina, naprawdę jestem w szoku...
A igłę złamałam w taki sposób, że nie opuściłam stopki i w trakcie szycia wyślizgnęła się z zawiasów, podsunęła pod igłe, a przecież to prędkość i moc... I po igle. Anecka a gdzie stażujesz? Kurka ja własnie rzuciłam pracę (dla szycia/dla poszukania czegoś lepszego) i trochę przeraża mnie to co piszesz... W sumie nie wzięłam pod uwage kryzysu i że na razie coś lepszego moze się nie znaleźć :O
|
|
#201 |
|
Zadomowienie
|
Anecka, Wojtek 58 - dziękuję za odpowiedzi
A jeśli chodzi o studia Anecka, to chyba już za stara jestem (a może zbyt leniwa ). Jedne studia już skończyłam ponad 5 lat temu, poza tym też mieszkam w małym mieście, więc perspektywa dojazów nie bardzo mnie pociąga. Ewentualnie na jakiś kurs mogłabym się skusić
|
|
|
|
|
#202 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak się jest roztrzepańcem i nerwusem ![]() A z tą ochotą heeh .. ja też mam ochotę i materiały, ale pracuję i po prostu jakoś nie mogę się zabrać .. w tygodniu jestem w domu po 17, a w weekendy po prostu odpoczywam hyh ![]() Cytat:
no a poza tym praca nie taka najgorsza, więc idzie wytrzymać.A panie w pasmanterii - cóż, nie zależy im to niech się cmokną, idź do innej ![]() Swoją drogą na prawdę ciężko nie trafić na igły .. ja swoją maszynę kupiłam na allegro, jest oczywiście made in china, instrukcje w dziwnych językach - raczej skandynawskich, byłam przerażona, myślałam, że będzie problem ze szpulkami, z igłami, a tu proszę ... od starego łucznika wszystko wchodzi
|
||
|
|
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
dubel
Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2009-01-31 o 22:28 |
|
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Agacior współczuję pań z pasmanterii
U nas nawet nie ma tego typu sklepu ale z jednym, małym wyjątkiem to wszystkie sprzedawczynie w pobliskich pasmanteriach są bardzo miłe ![]() Eh wczoraj chciałam sobie kupić taką narzutkę "grzybka" do spódnicy ołówkowej o dziwnej długości - pasują tylko krótkie żakieciki. Niestety to co oferowaly sklepy to rozmiar 40 i 42. No i jestem zmuszona uszyć ją sobie. |
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Stazuje w starostwie ale skreca mnie bo nienawidze roboty papierkowej, po prostu to nie dla mnie ale wyjscia nie mialam.. bez stazu pracy nie znajde.. bo gdzie sie chcialam przyjac to mowili ze nie mam doswiadczenia.. Pierwszy staz mialam w laboratorium medycznym no a potem zlozylam papiery do laboratorium innego do pracy za normalna kase.. to mnie nie przyjeli bo jestem po administracji to co ja w ogole w laboratorium robie eh....no niewazne, koniec ot ![]() No coz takie sklepy sie zdarzaja.. kiedys bylam w sklepie z talerzami itp.. i pytam sprzedawczyni czy moglaby mi pokazac talerz z polki, no to od niechcenia stala z krzeselka i podala.. no i jeszcze zapytalam czy ten drugi z polki moze mi pokazac a ona do mnie: "A NA CO PANI TAKI TALERZ?" z takim wyrzutem!!! Wiecie co.. zdębialam Powiedzialam ze dam zarobic w innym sklepie bo ma Pani okropne podejscie do klienta..
|
|
|
#206 |
|
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny ja ostatnio po wizycie w kolejnym sklepie w ktorym sprzedaja szmaty do podlogi i nazywaja to bluzkami (oczywisice cena jak na szmate tez wspaniala niecale 90zl
)zaczelam na powaznie myslec o tym zeby zaczac sobie szyc sama,zawsze mnie to fascynowalo ale zabraklo osoby ktora by mnie nauczyla podstaw..I tu jest problem maszyne mam ,nawet sciagnelam wykroje z burdy ale cholera chyba potrzebuje do rozszyfrowania ich jakis poradnik dla poczatkujacych,znacie jakas ksiazke na ten temat dobra albo gazete?
|
|
|
|
|
#207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#208 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
"Szycie krok po kroku" to półrocznik, następne wydanie ukaże się mniej więcej w marcu ...
Ale w Empikach czasem mają poprzednie wydania, można więc poszukać wrześniowego (swoją drogą nie wiem, czy tam przypadkiem grzybka nie było właśnie .. ). Ewentualnie spróbować kupić normalną burdę, bo tam zawsze choć jeden wykrój jest wyjaśniony bardzo dokładnie, taki przykład krok po kroku właśnie. |
|
|
|
|
#210 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam na zbyciu ostatni numer Burdy - Szycie krok po kroku. Jak kogoś interesuje mogę wysłać (za darmo), tylko proszę o adres na PW. Ale w Empikach oglądałem też polskie poradniki do szycia, ale one chyba wychodzą nieregularnie.
Powodzenia w szyciu, naprawdę jest to fajne zajęcie i z czasem wciąga bez reszty, nawet facetów, tak jak mnie |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:34.

mama już znalazla mi krawcową, mam nadzieje że uda mi sie kupic ładne materiały i sukienka wyjdzie ładnie
wkleje zdjęcia jak już bedzie gotowa

dla Ciebie) w sumie szło mi nieźle i przede wszystkim kartka oczyściła maszynę ze zbędnego oleju.
- to bym sobie kompletnie nie poradziła 

Kiedyś trochę szyła moja mama i jeśli sama sobie nie radzę, to zawsze ją o to proszę. A mieć swój zakład krawiecki - coś pięknego...
)
szok

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)