|
|
#181 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czego ile kupować???
Cytat:
To ja dziś zapodam ten filmik mojemu...![]() Filmik pokazałam TŻ ,zareagował pozytywnie
Edytowane przez Jola00 Czas edycji: 2009-12-05 o 21:47 |
|
|
|
|
|
#182 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny a czy laktator trzeba mieć od początku?? piszecie o sterylizatorach i podgrzewaczach, a nic o laktatorach, a więc każda to kupowała??
|
|
|
|
|
#183 |
|
Konto usunięte
|
Nie, nie każda
Jeśli masz w sam raz pokarmu, po co ci laktator? A jeśli będzie potrzebny - wiesz, 21 wiek mamy, bez problemu kupisz ![]() Swoją drogą nie zamierzam sterylizatora kupować. Podgrzewacza też nie. Co z którą mamą w swoim otoczeniu rozmawiam, ŻADNA dosłownie z tego nie korzysta. |
|
|
|
|
#184 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16167048]Nie, nie każda
Jeśli masz w sam raz pokarmu, po co ci laktator? A jeśli będzie potrzebny - wiesz, 21 wiek mamy, bez problemu kupisz ![]() Swoją drogą nie zamierzam sterylizatora kupować. Podgrzewacza też nie. Co z którą mamą w swoim otoczeniu rozmawiam, ŻADNA dosłownie z tego nie korzysta.[/QUOTE] nie mam ani sterylizatora, ani podgrzewacza ( co trzeba wysterylizować wygotowuję , a co trzeba podgrzać wstawiam do garnuszka z ciepłą wodą) a laktator mam, choć pokarmu mam wystarczająco, ale bardzo mi się przydaje. w zamrażalce mam zapasy mleczka i jak idziemy z mężem do kina to przyjeżdża babcia i daje butelkę Lence z moim pokarmem. albo wieczorem małą karmi tatuś butelką z mleczkiem mamy ( Lena dostaje pierś a potem jeszcze butelkę, czasem wypije 100 ml, czasem tylko 50 , ale dzięki temu czasem dłużej pośpi) Laktator kupiłam jak mała miała 4 tyg, wcześniej nie było po co no i zaleca się wprowadzanie butelki i smoczka dopiero jak dziecko ma ok miesiąca i już umie ładnie ssać pierś.
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
Szajko- laktator nie jest tylko na problemy z pokarmem
Głównie jednak chyba służy do odciągania mleka. Wiem, że niektóre mamy robią to ręcznie, to już zależy co kto lubi i jak mu to wychodzi Ja laktator kupuję, ponieważ maluch będzie regularnie zostawał sam z tatusiem i wtedy wiadomo- mleczko trzeba odciągnąć.Podgrzewacz mam, bo kupiłam jak urodził się starszy synek- użyłam go może 2 razy i potem się kurzył. Sterylizatora nie kupowałam i nie kupię, bo uważam, że to urządzenie robi więcej złego niż dobrego, ale to już kwestia indywidualnych poglądów. |
|
|
|
|
#186 |
|
Konto usunięte
|
A no to teraz mundrzejsza będę
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
Laktator mialam i przydaje sie, chocby po to, zeby odciagnac swoje mleczko kiedy chce sie wyjsc i podac swoje mleczko w butelce...
![]() Podgrzewacz kupilam jakiejs zwyklej firmy na all po bardzo dobrej cenie (40 zl.. ) i tez sobie chwale Sterylizatora nie mam...mam takie torebki Medeli, ktore dostalam z laktatorem razem i do ktorych wrzuca sie to, co chce sie wysterylizowac i wstawia do mikrofali i sa super
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2009-12-31 o 12:35 |
|
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podgrzewacz mam i go błogosławię Mam Avent i polecam z całego serca, podgrzewa mi się w nim baaardzo szybko. Próbowałam w garnkach, ale dłużej mi schodzi
|
|
|
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16167048]
Swoją drogą nie zamierzam sterylizatora kupować. Podgrzewacza też nie. Co z którą mamą w swoim otoczeniu rozmawiam, ŻADNA dosłownie z tego nie korzysta.[/QUOTE] Sterylizatora ja też nie kupuję. Laktatora również. Szkoda mi takiej kasy. Wolę za te pieniądze kupić dziecku lepszy materac. Podgrzewacze mają moje znajome i bardzo sobie chwalą. O ile karmią butlą oczywiście. Fajna sprawa. Dużo szybciej podgrzewa niż w garnku z wodą. Zamierzam kupić, a potem sprzedać. Strata niewielka. ![]() Ciągle weryfikuję ilość szmatek w r.56 i 62, przez te Wasze listy tak różne. I nie wiem czy już nie przesadziłam. Policzę, to mi powiecie, bo może mi się tego wydaje tyle, a jeszcze czegoś brak... ![]() ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- No to policzyłam i mam tak: r. 56: - śpiochy 3 welurkowe, 6 bawełnianych; - półśpiochy 1 frotte, 2 bawełniane; - koszulki 7 z dł. r., 1 bez rękawka; - pajace 1 frotte, 1 bawełniany; - body z dł. r. 2, z krótkim 4 i 1 rapmers; - czapki 2; - niedrapki 2; - skarpetki 7; r. 62: - śpiochy 5; - półśpiochy: 1 frotte, 2 bawełniane; - koszulki 4 z dł. r. (jakoś nie mogę dopaść z krótkim); - pajace 1 frotte; - body z dł. r. 3, z krótkim 4; - skarpety 2; Dziecię będzie majowe, więc jakoś tak stawiam na te body, że bardziej się sprawdzi. Jak myślicie? Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-01-02 o 15:44 |
|
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
kropko- moim zdaniem lepiej miec mniej 56 ,a więcej 62
Chociaż i tak masz dużo tego wszystkiego Kupiłabym więcej bodziaków (z krótkim więcej niż z długim), bo bodziaki to podstawa Sama kupowałam i koszulki i bodziaki przy starszym synku i mogę śmiało stwierdzić, że bodziaki spisują się duuuuużo lepiej niż koszulki i są wygodniejsze. Sama koszulek tym razem nie kupuję- tylko bodziaki No i bodziak może być koszulką pod coś, może być, gdy cieplej, od razu bluzeczką, a latem po prostu może siedzieć w samym bodziaku bez niczego, gdy upał ![]() Też sama muszę dokupić jeszcze trochę rzeczy i zastanawiam się czy kupić pół na pół pajacy i śpiochów+kaftaników, czy więcej pajacyków, bo na razie mam tylko pajace. Nie wiem czy to tylko moje wrażenie, ale jak chodziłam po sklepach, to mnej śpioszków było, np. w sklepie w Niemczech gdzie kupowałam wyprawkę nie było w ogóle śpioszków- same pajacyki i rampersy. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#192 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też tak sobie myślę, że mało mam bodziaków, zwłaszcza na r. 62. ![]() Cytat:
Ewentualnie śpiochy. Cytat:
A jak spytałam o koszulki i kaftany w 5-10-15 to pani mi powiedziała, że nie ma, bo w ogóle nie prowadzą... ![]() Ja nie wiem czy pajac jest taki uniwersalny, bo jak zasiura to całego smrodka trzeba przebrać, a tak koszulka zostaje. No chyba, że takie zdolne dziecko jak mój brat, zasikiwał koszulki również. Ale może się mylę... może ma to jakiś plus, którego ja nie widzę. ![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Aaaa i jeszcze mam pytanie... Czy na lato jest w ogóle sens kupować do wózka jakąś pościel? Ja sobie tak myślałam, że kocyk i tyle. A tu mnie wczoraj koleżanka pyta (bo oglądałyśmy pościele do łóżeczek) czy do wózka wybrałam też. I bardzo była zaskoczona, że nie mam i nie szukam. |
|||
|
|
|
|
#193 |
|
Konto usunięte
|
Kropko, pani ci ciemnotę wciska
W owym sklepie spokojnie możesz kupić i kaftaniki, i koszulki.A pościelki do wózka chyba nie kupię Mam śpiworek, a jeśli córa będzie focha miała na spanie śpiworkowe to na lato starczy chyba kocyk/ręcznik w poszewce? Poduszki nie zamierzam używać wcale.
|
|
|
|
|
#194 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16207026]Kropko, pani ci ciemnotę wciska
W owym sklepie spokojnie możesz kupić i kaftaniki, i koszulki. [/quote]A widzisz kochana... bo to może ten akurat sklep nie ma. Ja przeszłam wszystko od a do z nim ją spytałam. Zero. Bluzeczki tylko były. I jedną nawet kupiłam na 68 bo nie mogłam się powstrzymać. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16207026] A pościelki do wózka chyba nie kupię Mam śpiworek, a jeśli córa będzie focha miała na spanie śpiworkowe to na lato starczy chyba kocyk/ręcznik w poszewce? Poduszki nie zamierzam używać wcale.[/QUOTE]No tak mi się właśnie wydaje. Jak by chłodno było to śpiochy, ogrodniczki, na górę sweterek. No i zawsze jest kocyk... Minus dziesięć raczej w maju nie będzie. W każdym razie mam taką nadzieję. :d
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
Może kwestia tego, że kaftaniki się podwijają pod śpiochami? Chociaż nam się jakoś bardzo nie podwijały z tego co pamiętam. Ale też właśnie pierwsze co pomyślałam, to o tym przebieraniu w razie awarii. Jak Cypisek był mały, to pajacyki były dużo droższe i mieliśmy ich niewiele. Fakt- sprawdzały się, ale na śpioszki też nie narzekałam i dlatego mocno się zdziwiłam, że teraz tak ciężko je dostać
![]() Co do pościeli, to już chyba zależy co kto lubi. Ja małego urodziłam zimą, więc miał becik gruby po prostu, wiosną cieńszy becik, a latem już miał pół roku i był fikający, więc kładłam go na płaskiej poduszeczce plus kocyk jak było chłodniej. |
|
|
|
|
#196 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie wiem czy pajac jest taki uniwersalny, bo jak zasiura to całego smrodka trzeba przebrać, a tak koszulka zostaje. No chyba, że takie zdolne dziecko jak mój brat, zasikiwał koszulki również.
Ale może się mylę... może ma to jakiś plus, którego ja nie widzę. ![]() Jak nie zasika to zapluje, też trzeba przebierać. Na lato to ja takie długie koszulki miałam, do kostek (nóżki trzeba przed słońcem schować) i pieluchę. |
|
|
|
|
#197 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O pajach w roku 88ym to ja nawet nie słyszałam, więc siłą rzeczy kupowaliśmy młodemu co było: śpiochy i kaftany. Aczkolwiek pajace są słodkie. Mam dwa na r.56, zobaczymy... jeśli się sprawdzą to kupię i w innych rozmiarach. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;16207255] Na lato to ja takie długie koszulki miałam, do kostek (nóżki trzeba przed słońcem schować) i pieluchę.[/QUOTE] Latem to ja smroda wykremuję filtrem. /I pieluszka do przykrycia jakby co./
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-01-02 o 17:10 |
||
|
|
|
|
#198 | ||
|
Konto usunięte
|
przy pierwszym dziecku nie miałam ani laktatora ani sterylizatora, teraz też nie mam zamiaru kupować.
Podgrzewacz miałam- ani razu nie użyłam- oddałam znajomej. Ja karmiłam modyfikowanym od początku i działało to u mnie tak, że lałam do butelki wodę mineralną niegazowaną, lub wcześniej przegotowaną ostudzoną wodę kranówkę, do tego dolewałam wrzątku trochę, mleko w proszku- i gotowe- raz-dwa. Cytat:
, dla Maksia miałam po 6-8 z każdego rozmiaru). Body miałam jeszcze więcej, bo po 10-15 sztuk w każdym rozmiarze. Cytat:
w lato pieluszka flanelowa , tetrowa lub cienki kocyk, |
||
|
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Ja polecam jednak jakiś tani laktator...
Ja rodziłam w wigilię i gdybym nie miała po powrocie do domu w niedzielę, to chyba by mi cyce odpadły... Bo ja miałam nawał już w domu, a nie w szpitalu, gdzie były możliwości odessania...
|
|
#200 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wyobrażam sobie funkcjowania bez podgrzewacza![]() Ad. 2. Ja bym dokupiła pajaców jeszcze. Jak jest chłodniej to można ubrać samego pajaca na pampersa. A ubiera się najszybciej zamiast osobno kaftanik i śpiochy. Ale ja jestem pajacomaniaczką I bodymaniaczką Tak ) ubierałam w sumie od razu w 62, bo było luźniejsze. W takim 62 był jakiś przewiew A w tych najmniejszych 56 to takie blisko ciałka i gorąco![]() Cytat:
Jak było chłodniej to miałam taki miękki rożek i zakładałam w poszewkę od poduszki (takiej zwykłej) i tym przykrywałam Pati. Tutaj zdjęcie: w wielkim body (widzicie jakie ma szerokie rękawy ) i na podusi, ale zjeżdżała czasem z niej
|
||
|
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do ciuszkow, to radze nie kupowac duzo w rozmiarze 56. Niemowle bardzo szybko z niego wyrasta. A niektore nawet rodza sie wieksze niz 56... Edytowane przez aaliyah Czas edycji: 2010-01-02 o 23:25 |
|
|
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
ja rowniez mialam podgrzewacz, zeby nie latac z woda do mikrofalowki, trzymalam po prostu wode w podgrzewaczu, jak sie mloda budzila to tylko mleka dosypac i juz
![]() a strylizator jak najbardziej przydatny sie okazal a poscieli do wozka nie mialam, nawwet nie wiedzialam ze jest ![]() mloda urodzilam w listopadzie, byla normalnie ubrane w kombinezony i przkryta kocem plus spiworek a latem to juz miala ponad pol roku wiec tylko dol od spiworka byl
|
|
|
|
|
#203 |
|
Konto usunięte
|
Tak piszecie, by nie kupować tych roz. 56 rzeczy - tyle tylko, że jeśli moja córa wda się we mnie, to urodzi się gigantka - 50-51cm
W takiej sytuacji w 62 by się potopiła chyba
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16220290]Tak piszecie, by nie kupować tych roz. 56 rzeczy - tyle tylko, że jeśli moja córa wda się we mnie, to urodzi się gigantka - 50-51cm
W takiej sytuacji w 62 by się potopiła chyba [/QUOTE]Ja się właśnie boję, że jak ograniczę się do r.62 jak to większość poleca, to potem moje dziecię będzie gołe chodziło. Albo w za dużych rzeczach. ![]() Większość znanych mi dzieci rodzi się jednak krótsza nić 56cm. A nawet jak w tej okolicy to spokojnie w r. 56 wchodzą... No zobaczymy. ___________ Tak czy siak widzę, że muszę dokupić bodziaki.
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do bodziaków to rzeczywiście przydatna rzecz |
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiejsze materiały takie dość miłe, miękki i elastyczne są. Wydaje mi się, że dość uniwersalne rozmiarowo wychodzą jak tak je macam i rozciągam wzdłuż i wszerz. |
|
|
|
|
|
#207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za opinie.
|
|
|
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie pisałam, żeby nie kupować 56, tylko, żeby mniej 56, a więcej 62 i odniosłam się do kropki listy dokładnie, a nie tak ogólnie
![]() Sama kupowałam 56 również, starszy synek urodził się mając 54 cm i 56 nawet dokupiłam potem, bo 62 właśnie trochę na nim wisiało ![]() No i np. teraz robiłam zakupy w Niemczech, a tam te rozmiary są zawsze jakoś dziwnie zaniżone i 56 też kupiłam więcej, bo ichne 56 to spokojnie 62 można nazwać
|
|
|
|
|
#210 |
|
Zakorzenienie
|
Nasza rozmiarówka też jest ciekawa... Czasem body 56 jest takie samo duże jak inne 62. Niektórych nie rozróżniałam po wielkości jak przyszły.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:12.

Mam śpiworek, a jeśli córa będzie focha miała na spanie śpiworkowe
Bluzeczki tylko były. I jedną nawet kupiłam na 68 bo nie mogłam się powstrzymać.