Problemy z pasierbem. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-29, 22:42   #181
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka
Dot.: Problemy z pasierbem.

Akurat dzieciaki dogadują się bardzo dobrze.
Od samego początku starałam się młodego oswoic z nową sytuacją. Dotykał brzucha, patrzył jak się rusza. Opowiadałam mu, że będzie musiał wiele rzeczy nauczyć brata, bo on będzie brał z niego przykład. Tłumaczyłam mu nawet jak się dzieci rodza oczywiscie przełożone na jężyk dziecięcy, ale bez bocianów kapusty i rozcinania pepka.
Po urodzeniu młody pomagał przy kapieli, ubieraniu i usypianiu. Teraz (maluch ma 2 lata) bawią się razem, oglądają bajki, jeżdżą na snakach i mase rzeczy robią wspólnie. A mnie po takiej akcji nigdy nie zabrakło ciepłych słow, żeby młodemu podziekowac za wydatną pomoc.
Stary 2010-06-29, 22:42   #182
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
nie no, jasne, gdyby to było wszystko takie za*ebiście proste, to by w ogóle nie musiało być rozwodów, wszak każdy widzi, co bierze.
no wlaśnie.
Fresa... to jaka jest druga osoba poznasz częsciowo po mieszkaniu ze sobą i byciu pare lat. Człowiek się zmienia z wiekiem.

Szczęściara
LadyMK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:43   #183
Hultaj
BAN stały

Cytat:
aż się zdziwiłam jak padło to z twoich ust, ale oczywiście się zgadzam.
no wiesz co
to mnie zraniłeś Shrek, zraniłeś mnie na wskroś.

pomijając rzecz najistotniejszą jak to, że dziecko naprawdę ma przekichane i dorośli, jakiego by charakteru gówniarz za przeproszeniem nie mial, koncertowo spiperzyli sprawę, ale do własnego dziecka czlowiek czasem traci cierpliwość, a co dopiero do dziecka, do którego nie umie się dotrzeć, albo nawet nie można dotrzeć, bo jest się torpedowanym w swoich dzialaniach przez słodkie harpie.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:43   #184
Belldandy1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Aete, no proszę Cię... widziała kobieta, co bierze.
właśnie nie "widziała" bo dziecko jeszcze wtedy było zwykłym dzieckiem....

Edytowane przez Belldandy1
Czas edycji: 2010-06-29 o 22:49
Belldandy1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:44   #185
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Emmm no tak teraz wizażanki płaczą nad dzieckiem. Biedne dziecko. Za 6-8 lat gdy się nic nie zmieni nie będzie już zagubionym dzieciaczkiem nad którym płacze całe forum, będzie rozpieszczonym gówniarzem który skończy w więzieniu :C

Tak, bo akurat to dziecko, po prostu opływa w rozpieszczenie

Zachowujecie się jakby 10 latek nie miał świadomości i robił wszystko nie kontrolując tego.
10 cio latek zwłaszcza emocjonalnie zaniedbany, to wciąż bardzo małe dziecko, absolutnie nie będące w stanie poradzić sobie, co dopiero _świadomie_ z tak dużymi problemami emocjonalnymi.
To sa juz zapewnie manie i nerwice, których on na 100% nie jest w stanie kontrolować.
Bo to zupełnie inna kwestia, kontrolowac zwieracze a kontrolować zachowania wynikające z nerwicy, frustracji i zabuzeń psychicznych wywołanych spapranym poczuciem bezpieczeństwa, brakiem miłości, pozuceniem i cholera wie czym jeszcze.
dzieciak sobie sam z tym nie poradzi. To dziecko i cała jego rodzina, potrzebują długotrwałej terapi. Wszyscy jak leci.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:45   #186
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Przyjdz za 6 czy 8 lat, jak dożyję, to ci powiem co robię i nad kim płaczę
A może do tego czasu ten chłopak pomoc otrzyma i wyrośnie na fajnego człowieka.

Zachowujesz się jakbyś nie rozumiała, że 10 latek sam z siebie nie staje sie wredny. Tego się nie dziedziczy w genach.

Och no nie mówię że ma w genach bycie ... zachowywanie się jak teraz. Mówię tylko że głaskanie biednego dzieciaczka po główce nic nie da. Jego trzeba wychować póki nie jest za późno bo jak pisałam za 6-8 lat mogą się dziać tragedie. A tłum wizażanek siadł i płacze nad losem biednego dziecka. Ok jest biedne, ma zdrowo kopniętego ojca (Bo matka odeszła i tyle zdeklarowała się jasno - w końcu w Polsce prawo zezwala zostawić matce dziecko np w szpitalu nie wyjaśniając czemu. ale on się o to dziecko bił pewnie by nie płacić alimentów) ale do rzeczy. Tak ma strasznych rodziców, ale chodził do psychiatry regularnie i wydaje mi się że to prędzej jego trzeba pytać (jego i wychowawcę) o potencjalne źródło problemów. Może rówieśnicy go odtrącają, nie mam pojęcia powodów może być sto. Ale mówię, głaskanie go po głowie chyba nic nie da.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:45   #187
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Zachowujesz się jakbyś nie rozumiała, że 10 latek sam z siebie nie staje sie wredny. Tego się nie dziedziczy w genach.
hm, nie czepiam się dziecka, ale ja tam jestem zdania, że w genach to się jednak dziedziczy bardzo wiele. I powiem szczerze, że przeszło mi wlaśnie i przez myśl, że jak mamusia rzeczonego potrafila tak zabrac dupę w troki i olac, tatuś potrafi olewać na co dzień, to jakiegoś wybitnego pakietu startowego nasz ''pakiet dodatkowy'', jeśli chodzi o emocjonalność, może nie musiał ustrzelić.
Stary 2010-06-29, 22:46   #188
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
To sa juz zapewnie manie i nerwice, których on na 100% nie jest w stanie kontrolować.
WIem ale mówię od strony autorki wątku - czy dziecko miało manie i nerwice których nie był w stanie kontrolować gdy go poznała? Jestem przekonana że gdyby tak jak teraz było od samego początku, gdyby od tej strony poznała dziecko to raczej by nie weszła w ten związek.
Weszła i może się wycofać.
Co do terapii się zgadzam.
Stary 2010-06-29, 22:46   #189
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

A to ono teraz jakieś nienormalne jest?
Kwestia jest w tym, że wszyscy wokoło robią mu wodę z mózgu i ja sam, zebym na rzęsach chodziła, nie dam rady!
Babcia daje my zabieramy. my zabieramy babcia daje. ja daję, babcia zabiera, Babcia daje, zabiera Tż.
Stary 2010-06-29, 22:47   #190
LadyMK
Zakorzenienie

A dlaczego przyjmujecie, że Funieczka nie okazywała młodemu zainteresowania?

Szczęściara
LadyMK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:47   #191
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Widziała? Czy na dzień dobry dziecko zrobiło kupę na środku sypialni i było wredne?
Nie. Wszystko było na początku ok problemy rozpoczęły się później (czyli gdy poszedł do szkoły mniej więcej) ...
Cytat:
Napisane przez Belldandy1 Pokaż wiadomość
właśnie nie "widziała" bo dziecko jeszcze wtedy było normalne....
Znaczy, wypadałoby się zastanowić dlaczego się zmieniło, no nie?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:47   #192
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Widziała? Czy na dzień dobry dziecko zrobiło kupę na środku sypialni i było wredne?
Nie. Wszystko było na początku ok problemy rozpoczęły się później (czyli gdy poszedł do szkoły mniej więcej) ...
(sin comentario)

Cytat:
Napisane przez LadyMK Pokaż wiadomość
Fresa... to jaka jest druga osoba poznasz częsciowo po mieszkaniu ze sobą i byciu pare lat. Człowiek się zmienia z wiekiem.
Coś takiego

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:48   #193
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, bo akurat to dziecko, po prostu opływa w rozpieszczenie

Chyba się nie zrozumiałyśmy. Wizażanki płaczą i chcą tulić dziecko, a autorce wątku chce się ... no cofa jej się gdy ma wrócić do domu i zastać co zastaje. Dziwisz jej się? Bo ja nie.

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Cytat:
Może po prostu nie lubi autorki wątku. Może denerwuje go jej obecność, może tęskni za mamą. Tak śmiem podejrzewać Dziecko poczuło intruza w domu. I chcę go wykurzyć (albo i nie o to chodzi)
Stary 2010-06-29, 22:49   #194
Jagoda1982
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Funieczka Pokaż wiadomość
Akurat dzieciaki dogadują się bardzo dobrze.
Od samego początku starałam się młodego oswoic z nową sytuacją. Dotykał brzucha, patrzył jak się rusza. Opowiadałam mu, że będzie musiał wiele rzeczy nauczyć brata, bo on będzie brał z niego przykład. Tłumaczyłam mu nawet jak się dzieci rodza oczywiscie przełożone na jężyk dziecięcy, ale bez bocianów kapusty i rozcinania pepka.
Po urodzeniu młody pomagał przy kapieli, ubieraniu i usypianiu. Teraz (maluch ma 2 lata) bawią się razem, oglądają bajki, jeżdżą na snakach i mase rzeczy robią wspólnie. A mnie po takiej akcji nigdy nie zabrakło ciepłych słow, żeby młodemu podziekowac za wydatną pomoc.
wiec sama widzisz ze jest szansa. tylko Wy dorosli musicie jemu pomoc.
moze maz okazuje mu za malo uwagi. na pewno mysli o tym ze go matka zostawila. obawia sie ze on tez tak zrobi. nie wiem...
Jagoda1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:50   #195
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
hm, nie czepiam się dziecka, ale ja tam jestem zdania, że w genach to się jednak dziedziczy bardzo wiele. I powiem szczerze, że przeszło mi wlaśnie i przez myśl, że jak mamusia rzeczonego potrafila tak zabrac dupę w troki i olac, tatuś potrafi olewać na co dzień, to jakiegoś wybitnego pakietu startowego nasz ''pakiet dodatkowy'', jeśli chodzi o emocjonalność, może nie musiał ustrzelić.
Znaczy, tos teraz pocieszyła Funieczkę, no pogratulować
Wiesz, połowe genów jej własne dziecko ma od tatusia.

Cos tam sie może i dziedziczy ale ja jednak wierze bardziej w moc wychowania, sorry batory

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2010-06-29 o 22:52
Stary 2010-06-29, 22:50   #196
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Kwestia jest w tym, że wszyscy wokoło robią mu wodę z mózgu i ja sam, zebym na rzęsach chodziła, nie dam rady!
Babcia daje my zabieramy. my zabieramy babcia daje. ja daję, babcia zabiera, Babcia daje, zabiera Tż.
A ta babcia jest taka niezbędna w waszym życiu? podziekujcie jej za dotychczasową opiekę nad wnuczkiem i niech się zajmie dzierganiem swetrów albo haftowaniem serwetek

Stary 2010-06-29, 22:50   #197
Belldandy1
Rozeznanie

wpływ na dziecko miał jego ojciec, babka i Autorka wątku
więc dlaczego tylko ona jest winna? i dlaczego ona ma z tego powodu cierpieć??
Belldandy1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:51   #198
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
ma 10 lat i jest małym potworem. sra i szczy w swoim pokoju! Ja podejrzewam u niego lenistwo,
Jest dzieckiem z problemami psychicznymi, które zawdzięcza wam. Najpewniej też w różne sposoby stara sie zwrócić na siebie uwagę.

No, ale wg. Ciebie jest małym leniwym wrednym potworem.

Cytat:
Hehehehe. Zawsze twierdzę, że Hitler chciał dobrze tylko mu nie wyszło - oczywiście mowa o takich przypadkach jak opisany przeze mnie
Tak. Najchętniej byś go oddała hitlerowi pod lufę. Bo taki okropny jest...

Nie twierdzę, że nie jest. Twierdzę tylko, że to WY do tego doprowadziliście.

Cytat:
Dziwi mnie również przekonanie niektórych z was, że "obce" dziecko kocha się tak samo jak swoje. i ktoś ma adoptowane i biologiczne i nie widac róznicy. Nie widac na zewnątrz.
Wg mnie to zależy od osoby. A nie od tego czy dziecko jest biologiczne czy adoptowane.

Cytat:
Nigdy nie kochałam go tak jak kocha się biologiczne dziecko. Starałam się jednak stworzyć mu ciepły dom, rodzinę i dac poczucie bezpieczeństwa.
Jak nie jesteś taką osobą jak wyżej, to wystarczyłaby sympatia i troska. Z Twoich postów bije otwarta wrogość.

Cytat:
Nie będę ściemniać, brak mi już serca do łajdaka, i najchętniej wyniosłabym sie w diabły, ale coś trzeba zrobic. Spróbowac jeszcze raz. I pewnie jeszcze raz i jeszcze raz. Bo to tylko dziecko.
.
Jak masz od czegoś zacząć to skończ go raczyć ładnymi określeniami w stylu potwór, łajdak itd.

Jak piszesz to tylko dziecko. A do stanu w jakim jest teraz i do zachowania takiego jak teraz doprowadziliście sami. Ponosicie po prostu tego konsekwencje.

Dodam jeszcze, że warto byłoby się małym zaopiekować z pomocą psychologa. Nie jest jeszcze "stracony".

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...

Edytowane przez zagubiona89r
Czas edycji: 2010-06-29 o 22:55
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:51   #199
Jagoda1982
Rozeznanie

Cytat:
pisalas ze babcia z wami nie mieszka...
przebywa u was cale dnie, czy jak? zajmuje sie maluchem?
Jagoda1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:54   #200
Hultaj
BAN stały

Cytat:
no, ale ciężko ciosać kołki na głowie komuś jako jedynej osobie, gdy udział w tym spektaklu w równym stopniu odgrywają 3. Jak dla mnie głowna wina Funieczki, że nie zrobiła z tym prządku od razu, co to znaczy, że się chłop nie postawi matce, bo u niej pracuje, no to wyjazd do niej, po obiad (to by zapewne dostał) i po łóżko (a tu bez komcia ), jak tak; albo się bierze kobietę, albo może sie szuka gosposi do pomocy. Ale też, jak pisałam, nie każdy ma charakter, że, jak to powiedział kiedyś mój tatuś, go w chu*u strzyka, i robi wojnę o swoje tam, gdzie się o wojnę najwyraźniej proszą.
Stary 2010-06-29, 22:54   #201
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba się nie zrozumiałyśmy. Wizażanki płaczą i chcą tulić dziecko, a autorce wątku chce się ... no cofa jej się gdy ma wrócić do domu i zastać co zastaje. Dziwisz jej się? Bo ja nie.

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Może po prostu nie lubi autorki wątku. Może denerwuje go jej obecność, może tęskni za mamą. Tak śmiem podejrzewać Dziecko poczuło intruza w domu. I chcę go wykurzyć (albo i nie o to chodzi)
Mam nadzieję, że temu dziecku też się nie dziwisz?

Stary 2010-06-29, 22:55   #202
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Belldandy1 Pokaż wiadomość
wpływ na dziecko miał jego ojciec, babka i Autorka wątku
więc dlaczego tylko ona jest winna? i dlaczego ona ma z tego powodu cierpieć??
o, a ktos tak twierdzi?

Stary 2010-06-29, 22:56   #203
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Wiesz, połowe genów jej własne dziecko ma od tatusia.
ło, no co no, podobnież lajf is brutal, ful of zasadzkas end samtajms kopas w dupas (nak nak ;-)). A Ty jak patrzysz na swoje dzieci, to czyje geny widzisz, jak nie swojej rodziny, no chyba nie rodziny sąsiada? :P ( )
Stary 2010-06-29, 22:56   #204
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Jest dzieckiem z problemami psychicznymi, które zawdzięcza wam. Najpewniej też w różne sposoby stara sie zwrócić na siebie uwagę.
Jakie WAM, co takiego zrobiła autorka wątku i gdzie leży jej wina? Bo jej wina póki co nie jest największa. Śmiem rzec że jej wina to winieńka przy ojcu

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Cytat:
Mam nadzieję, że temu dziecku też się nie dziwisz?
Wiesz... trochę mu się nie dziwię.
Intruz (intruzica :C) w domu, zaaferowany ojciec, nowy braciszek, być może problemy z rówieśnikami, kłótnie i afery z babcią. No namieszało mu się, poza tym zostawiła go mama i czuje się odtrącony. Ale wybacz funieczka nie czyta ze szklanej kuli. Dziecko było na początku w porządku.

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2010-06-29 o 22:58
Stary 2010-06-29, 22:57   #205
Madaaa
Zakorzenienie

Nie rozumiem jak mogliście dac babce wtrącac się w wasze zycie. Wy jestescie rodzicami dla tego malego i wy bierzecie za niego odpowiedzialność.
Powinnaś już była dawno temu potrząsnąć swoim TZ i pokazac wraz z nim babce gdzie jest jej miejsce. Nie mieszka z wami wiec na wychowanie młodego powinna mieć najmniejszy wpływ.
Straciliście dużo czasu bo mały jest już duży, jeszcze trochę i zacznie dojrzewac, a potem będzie juz tylko gorzej.
szkoda dzieciaka bo jakby nie patrzeć został bardzo skrzywdzony. Porzucenie przez matkę to chyba najgorsze co może spotkać dziecko.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 22:58   #206
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Jakie WAM, co takiego zrobiła autorka wątku i gdzie leży jej wina? Bo jej wina póki co nie jest największa. Śmiem rzec że jej wina to winieńka przy ojcu
Ojjjj, czytanie ze zrozumieniem i empatia kuleją, ojjjjj kuleją...

Stary 2010-06-29, 22:59   #207
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Ojjjj, czytanie ze zrozumieniem i empatia kuleją, ojjjjj kuleją...
OOOJJJJ, uderz w stół a nożyce się odezwą.
Stary 2010-06-29, 22:59   #208
Hultaj
BAN stały

powiem szczerze, że sama nie wiem, co bym zrobiła, jakby mi dziecko srało po kątach i mazało gównami po scianach, jako, że kołka w tyłek bym wsadzić nie mogla, układać balasków teściowce czy kochaniu na talerzu nie miałabym zamiaru (znaczi się- bawić się w uskutecznianie jakichś głupich jazd), jakby nie było psychologa, postępów, normalności w rodzinie, to chyba bym ściągnęła neseser z szafy góra po 3 takich razach , a nie cierpliwie robiła sobie z domu szczochami, za przeproszeniem, jakiś takiś tam wersal.
Stary 2010-06-29, 23:00   #209
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Porzucenie przez matkę to chyba najgorsze co może spotkać dziecko.
Bez przesady niby czemu? Porzucenie przez jakiegokolwiek rodzica jest straszne. Co to za podział jak matka = koniec świata, jak ojciec zostawia = lajt, większość tak robi
:ściana:
Stary 2010-06-29, 23:00   #210
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
J
Wiesz... trochę mu się nie dziwię.
Intruz (intruzica :C) w domu, zaaferowany ojciec, nowy braciszek, być może problemy z rówieśnikami, kłótnie i afery z babcią. No namieszało mu się, poza tym zostawiła go mama i czuje się odtrącony. Ale wybacz funieczka nie czyta ze szklanej kuli. Dziecko było na początku w porządku.
Funieczka jest osobą dorosłą i nie musi czytać ze szklanej kuli, żeby widzieć, że coś się źle dzieje (ale robisz postępy, robisz )

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości