|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: rady od już zamężnych dla przyszłych PM
Cytat:
jak nie dopisze pogoda to zrezygnuję po prostu |
|
|
|
|
|
#182 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja poprostu mam talent do wylewania wszystkiego i wszędzie, na weselach, na imieninach, w restauracji raz tez byłam świadkową na weselu gdzie plener byl przed ślubem, ale to było dziwne. Najpierw przyjechal młody po nas i pojechaliśmy do studia na zdjęcia, potem do jakiegoś parku - upał straszny. Wcześniej jeszcze odebraliśmy bukiety. Wróciliśmy do domu PM. Młody i świadek pojechali do niego po rodziców i wrócili. Młody musiał wykupić młodą, udawanie że jaka ona cudna, no bo jej nie widział, potem błogosławieństwo, wszystko mega sztuczne.
|
|
|
#185 |
|
Raczkowanie
|
Przede wszystkim wybrać naprawdę dobrze zorganizowaną osobę na świadkową/świadka - to, że ktoś jest dla nas siostrą czy najbliższą przyjaciółką - nie znaczy, że na pewno sprawdzi się w roli świadka.
Musi to być osoba punktualna, odpowiedzialna, myśląca samodzielnie tzn. to ona tego dnia ma myśleć za Ciebie i 10 razy sprawdzać czy wszystko jest zabrane i dopięte na ostatni guzik, a nie Ty za nią chodzić, poganiać ją żeby sie pospieszyła i prosić, żeby np. przyniosła kwiaty z samochodu do sali, bo już dwie godziny leżą w bagażniku...Przy tym wszystkim musi być komunikatywna i dobrze się bawić - zatem po dłuższej chwili przemyślenia może się okazać, że aż tylu wymagań nasza ukochana, ale niestety bardzo roztrzepana np. kuzynka może jednak nie spełnić ![]() Z zespołem ustalić repertuar, dokładnie ustalić ile i jakie zabawy mają się odbyć, ustalić przebieg oczepin, także długość przerw i jaka muzyka ma być podczas przerw puszczana, jaka muzyka podczas krojenia tortu i na podziękowania dla rodziców. Piosenkę na pierwszy taniec lepiej puścić z płyty - wersja wykonana przez zespół może mocno odbiegać od oryginału, który na ogół mamy mocno zakodowany w naszych główkach i wszelkie zmiany mogą nas trochę... zaskoczyć ![]() Przemyśleć porę I-go tańca oraz porę podania tortu. Pierwszy taniec często robi się po obiedzie, ale my zrobiliśmy inaczej - może któraś z Was skorzysta, więc piszę: otóż nam zawsze na weselach dłużyło się oczekiwanie z burczącymi brzuchami na podanie obiadu i nie lubiliśmy jak podczas tego oczekiwania wszyscy jeszcze są tacy lekko "sztywni", nic się nie dzieje... Dlatego umówiliśmy się z restauracją i zespołem, że pierwszy taniec tańczymy zaraz po toaście i tłuczeniu kieliszków i od razu po naszym pierwszym tańcu zapraszamy gości do wspólnego tańca - chodzonego (ale taki weselszy, z akcentem ludowym - nie jakiś poważny polonez). Tańcem przeszliśmy przez salę i taras wokół restauracji (ozzywiście taniec nie był zbyt długi) i gdy wróciliśmy na wszystkich stołach znajdowało się już jedzonko. Takie rozwiązanie ma cztery zalety: goście się nie nudzą i nie myślą o głodzie, ponadto są już trochę zachęceni do zabawy i rozluźnieni, więc nie trzeba ich później wyciągać zza stołów, obsługa może wygodnie wszystko pownosić i wszyscy goście mają obiad w tym samym czasie (nie jedni już zjedli, drudzy czekają), a Wy nie macie kiedy zestresować się pierwszym tańcem, więc jesteście bardzo naturalni, no i obiadek wcinacie już na całkowitym luzaku. U nas na weselu wspólny taniec z gośćmi prowadziła para prowadząca tańce świata (tańce świata zamówiliśmy jako atrakcję dla gości - zrobili furrorę w czasie wesela!). Co do tortu - w środku nocy naprawdę nikt nie ma na niego ochoty, poza tym Wy nie wyglądacie już tak świeżo (co potem kiepsko może wyglądać na zdjeciach). Warto więc przemyśleć czy nie lepiej tort zrobić po obiedzie, a deser później podać, np. między I a II kolacją. Edytowane przez klarnetos Czas edycji: 2011-01-02 o 23:05 Powód: literówka |
|
|
|
|
#186 |
|
Wtajemniczenie
|
klarnetos, wyglądałaś ślicznie!
|
|
#187 |
|
Rozeznanie
|
Ciekawa opcja z tym tortem...że też nie byłam na weselu, gdzie by ktoś na to wpadł. A to chyba naprawdę może się sprawdzić
|
|
#188 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Spróbuje za jakiś czas Dzięki
|
|
|
#189 |
|
Zadomowienie
|
u nas tez tort zawsze byl po obiedzie i nie wyobrazam sobie innaczej
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie zawsze w nocy, za to ciasta na osobnym stoliku z kawa i herbatą. Na ostatnim weselu przyjaciółki tuż po obiedzie, a jeszcze przed pierwszym tańcem, podano lody.
Bardzo mi się to podobało. Potem w nocy, oczywiście tort.
|
|
|
|
|
#191 |
|
Zadomowienie
|
u nas zawsze tort podawano zaraz po oczepinach, co nigdy mi nie odpowiadało, bo mało kto miał na niego ochotę. Na ostatnich dwóch weselach podano po obiadku i wszyscy ładnie zjedli :P u mnie też będzie po obiedzie na deser podany z kawą i herbatą
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
Moja rada - nie pozwolić żeby rodzice czy ktokolwiek inny wlazł młodym na głowę.
To jest nasz dzień i to nasze zdanie powinno być respektowane i zastępy ciotek nie powinny mieć nic do powiedzenia. Tort - moim zdaniem koniecznie po obiedzie. Byłam ostatnio na weselu gdzie tort był podany zaraz po obiedzie. Zamówiono 20 kg tortu na 120 osób - wszystko zostało zjedzone (goście prosili o dokładkę, bo nikt nie był przejedzony i zasłodzony ciastami). W ubiegłym roku tort na weselu podany byl o północy. Na 140 osób było 12 kg tortu - 4 kg zostały. Bo nie dość, że każdy już najedzony, to i w stanie wskazującym, a to jak wiadomo nie sprzyja jedzeniu słodkiego.
|
|
|
#193 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My mieliśmy sesję po ślubie, w trakcie wesela. Tak doradził nam fotograf, który stwierdził, że przed ślubem jest zawsze strach o sukienkę, a poza tym zdjećia wpełnym słońcu nie wychodzą dobrze, ponieważ na sukni nie widać szczegółów, a pan młody wygląda jak czarna plama. Stwierdził, że najlepsze fotki wychodzą ok. 18:00-19:00 kiedy słońce zaczyna zachodzić ![]() Jeśli chcecie zrobić sesję przed to wydaje mi się, że powinniście sie wyrobić, ale zależy to od tego, na którą macie ślub. Jeśli na 16:00 to zdążycie ze spokojem ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Cytat:
Jeśli chodzi o tort to u nas był podany ok. godziny 22:00 i zszedł prawie cały Zostało nam zaledwie kilka kawałków, które po ślubie rozdzieliliśmy na rodziców i świadków, no i po kawałku zostawiliśmy dla siebie. Więc godzina tutaj chyba nie gra zbyt wielkiej roli, wszystko zależy od apetytu gości i tego, jaki tort będzie w smaku Bo jeśli podamy jakieś gówno (za przeproszeniem) to nawet jak podamy go nie wiem jak szybko, to nie zostanie on zjedzony
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Plusem tego rozwiązania było to, że wytarzałam się w trawie, wybiegałam po ścieżkach w parku i nie martwiłam się o to, że mam brudną suknię, albo jestm spocona (wtedy mieliśmy upalną pogodę) Sesja trwała 4 godziny, nie musieliśmy się śpieszyć i odwiedziliśmy kilka miejsc, żeby mieć różnorodne zdjęcia. Ja polecam takie rozwiązanie Edytowane przez alamig Czas edycji: 2010-08-10 o 10:28 |
|
|
|
|
|
#195 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas jest zwyczaj,ze po oczepinach i jakos zawsze jest zjadany ![]() ale my byc moze podamy go wczensiej, bo po oczepinach cchemy planaca ges,a dwa dania w jednym czasie troche nie teges ![]() Cytat:
my chcemy podobnie-nie wiem czy na drugi dzien bedziemy w stanieD ale jesli tak to czemu nie.i zdjecia tez w takim stylu |
||
|
|
|
|
#196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby tort wjechał po oczepinach to nikt by nie zjadł kolacji, a tak, do kolacji wszystko zdążyło się w brzuchach ułożyć
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na plener pojechaliśmy o 16. Super się tam bawiliśmy, więc zapomnieliśmy o zmęczeniu. Jednak jak wróciliśmy po 20, to byłam tak wykończona, że błagałam mamę, żeby zdjęła ze mnie suknię. Mimo, że była lekutka, to miłam wrażenie, że mam na sobie z 10kg. Wtedy chyba pierwszy raz w życiu byłam taka wykończona, ale warto było, bo zdjęcia mamy niesamowite
|
|
|
|
|
|
#198 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ale sesje mozemy tez zrobic w pon. |
||
|
|
|
|
#199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście, że tak
|
|
|
|
|
|
#200 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U nas wyglądało to tak, że obiad, zaraz po powdziękowanie rodzicom ale to my do nich podchodziliśmy do stołów i nie było tańca bo tego chcieliśmy uniknąć, a potam wodzirej zaprosił wszystkich do wspólnego zdjęcia na środek i tym sposobem wszyscy odtańczyli poloneza po czym zostali na środku a my zatańczyliśmy nasz pierwszy taniec. Potem już jako że wszyscy byli na parkiecie zabawa zaczeła się na dobre. Pierwszym tańcem nie było kiedy się stresować bo cały czas coś się działo i nawet nie było czasu. W kwesrii plenetu to rolibilimy w wekkend po podróży poślubnej, ale uważam ze powinien się odbyć do tygodnia po bo wtedy są największe emocje. W tym samym dniu wygodnie fotografowi to nie musia poświęcać więcej czasu ale dla młodych to chyba nie potrzeby dodatkowy stres. Dzien po super jak młodzi czują się na siłach... ja bym nie poszła bo czułam potrzebę posiedzenia spokojnie w domu i odpowczynku. |
|
|
|
|
|
#201 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już pisałam na tą chwilę jestem zapisana na 18 na mszę Cytat:
![]() a i nie marzy mi się tarzanie w trawie czy pływanie w jeziorze dlatego chcę przed mszą
|
||
|
|
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie za późno macie mszę? Choć z drugiej strony ze spokojem zdążysz ze sesją przed ślubem My sesję mieliśmy w takim niby parku koło dworku gdzie był ślub więc nie zostawiliśy gości (no prócztych co tańczyli ). Goście mieli nas cały czas na oku, nawet co jakiś czas cosik do nas wołali My zrezygnowaliśy z sesji przed bo pewnie bym się nie wyrobiła, a w innym dniu to już były dodatkowe koszta i to niestety nie małe Ale ze sesji jesteśmy zadowoleni ![]() My przed poprawinami nie mieliśy czasu na wylegianie Niektórzy goście wracali w dniu poprawin do domu, więc wypadało się z nimi pożegnać, tym bardziej, że podczas wesela już zapowiadali się, o której będą wyjeżdżać i czy do tej godziny się wyrobimy Już od 9:30 byliśmy przed dworkiem, żegnalisy odjeżdżających i siedzieliśy z tymi, którzy jeszcze zostawali Czas dla nas był dopiero w poniedziałek, wtedy już ze spokojem można było połozyć się do łóżka i zająć sobą
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jednak wiem że dziewucha zrezyngowała tylko nie była jeszcze w kościele powiedzieć księdzu i tak czekam i nie wiem co dalej ![]() u mnie w regionie 16-18 to takie normalne godziny ślubów a tak ja wy obok w parku to inaczej u nas jest tak że poprawiny na 14 i wszyscy którzy chcą przychodzą na obiad, dopiero potem zaczynają się rozjeżdżać więc do 14 mamy luzy (tak myślę )
|
|
|
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
hmmm..........ciezko stwierdzic jak to bedzie w poprawiny
kazdy moze jechac kiedy indziej, a pozegnac sie trzebai nie wiem czy bedziemy nocowac na sali <bo dopiero pokoje robia i nie wiadomo czy zdaza mysle,ze w poprawiny bedzie gorsza "kolomyja" dla nas niz w dzien wesela.... ![]() ale juz nie offtopuje |
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale ja sugeruje sie tylko weselem sis....u niej wiekszosc nocowala tam, a u nas sie raczej goscie rozjezdzac beda. ci z daleka zostana na pewno na kilka dni,a reszta.... a zreszta, o czym ja teraz mysle-wyjdzie wszysco za rok
|
|
|
|
|
|
#207 |
|
Zadomowienie
|
U mnie zawsze tort był w nocy, ale od pewnego czasu odchodzi sie od tego i teraz raczej młodzi chcą podawać go po obiedzie. |Ja będę mieć właśnie po obiedzie... Żeby starsi też zjedli, bo czasem do północy to starsi goście juz jada do domu, albo Ci z małymi dziećmi... A tak zdedzą wszyscy
Poza tym sama pewnie nie będę sie mogła doczekać krojenie tortu i efektu końcowego - jak będzie wyglądał :P:P hehePoza tym chcemy po oczepinach fajerwerki, więc nie bedzie już czasu na tort - za dużo by było tego wszystkiego jak dla mnie naraz.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardzo chciałam mieć mszę na 18:00, jako że mamy blisko kościół, ale ostatecznie zwyciężył przesąd, że w dacie musi być "7" na szczęście, więc wyszła 17:00. |
|
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() o tej 7 nigdy nie słyszałam ale mam ślub 7-go (przypadkowo oczywiście)wychodzisz za mąż w przyszłym roku? to zapraszam na wątek PM2011 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:40.

Niektóre gatunki wina (nawet te bardzo dobre i drogie) mają to do siebie, że barwią zęby tak, że wyglądają jakby były sine. Widziałam taką sytuację na weselu znajomych i muszę przyznać, że nie ma nic gorszego niż PM w śnieżnobiałej sukni, z sinymi zębami w uśmiechu

Na plener pojechaliśmy o 16. Super się tam bawiliśmy, więc zapomnieliśmy o zmęczeniu. Jednak jak wróciliśmy po 20, to byłam tak wykończona, że błagałam mamę, żeby zdjęła ze mnie suknię. Mimo, że była lekutka, to miłam wrażenie, że mam na sobie z 10kg. Wtedy chyba pierwszy raz w życiu byłam taka wykończona, ale warto było, bo zdjęcia mamy niesamowite 

Ale ze sesji jesteśmy zadowoleni
kazdy moze jechac kiedy indziej, a pozegnac sie trzeba