|
|
#181 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: nie chcę mieć dzieci
Cytat:
Puste farmazony to na razie Ty napisałaś, odpowiedz mi na pytanie w imię czego mam się rozmnażać, w imię naturalnego popędu? |
|
|
|
|
|
#182 |
|
jestę wieszczę
|
Zacznijmy od tego, że jakbym miała robić wszystko zgodnie z naturą, to w chwili owulacji muszę się przespać z dresiarzem po siłce, bo on jest najsilniejszy
. A później wychować dziecko z cherlawym informatykiem o spokojnym usposobieniu, bo on się nada.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#183 |
|
po drugiej stronie szafy
|
A ja tam uważam, że decydując się na dziecko, trzeba też brać pod uwagę i pieluchy i ewentualne rozstępy i nieprzespane noce, żeby potem nie było "miała być słodka roześmiana dzidzia z reklamy i równie słodka, uśmiechnięta, wypoczęta mama, a jest ZONK" i dziecko na wieczną chwilę u dziadków
|
|
|
#184 |
|
Raczkowanie
|
No i ja po prostu nie odczuwam pragnienia posiadania dziecka, nie chcę go, dlatego szkoda mi troche czasu, wolności itp, ale jestem w stanie urodzić dziecko facetowi z miłości. To jest poświęcenie, chcę pomnik za brak egoizmu
|
|
|
|
|
#185 |
|
Zadomowienie
|
Razem z przyszłym mężem dzieci mieć nie zamierzamy. Dlaczego? Z prostej przyczyny: bo nie.
Lubię dzieci, temu zaprzeczyć nie mogę. Uważam, że są szalenie zabawne, fajne i w ogóle. Wybawiłam troje dzieci mojej siostry i dwójkę mojego brata. Wiem jak wygląda wychowanie takiego bąbla, znam to od podszewki, ponieważ przy pierwszym dziecku moja siostra trochę u nas mieszkała, dopóki nie skończyli urządzać swojego domu. Swoich dzieci mieć nie zamierzam, o ile w młodszym wieku dopuszczałam taką możliwość, o tyle teraz z wiekiem coraz bardziej jestem przekonana, że potomstwa mieć nie będę. I tak jestem leniwą egoistką. Chcę mieć mnóstwo czasu, który mogę marnować na siebie i na nic nierobienie. Nie chcę użerać się z dzieckiem, bo wiem, że nie będę szczęśliwa. Puste frazesy typu: "a kto Ci na starość szklankę wody poda" bawią mnie zupełnie. No jak to kto? Opiekunka w domu starców Nie czuję potrzeby rozmnażania się, przekazywania swojego DNA i bycia rzekomo najważniejszą osobą dla jakiegoś małego człowieka. Proste. |
|
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#187 |
|
jestę wieszczę
|
Kolejny ekspert...
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
Mi to lotto kto ma dzieci kto nie, tylko obawiam się, czy będzie miał kto pracować na moją emeryturę
Ja sama dziecko pewnie będę mieć, nie zarzekam się, że nie.---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Moja mama po dwójce dzieci ma nieliczne (kilka na brzuchu). A żeby mieć obwisły brzuch po ciąży, to trzeba się nieźle zapuścić. Większe jest ryzyko, że biust obwiśnie, ale to trzeba ćwiczyć i nosić dobry biustonosz, a nie płakać, że dzieciak biust wysysa Ciało nie będzie idealne przez całe życie, nawet jak się jest bezdzietnym.
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
tyle tylko, że maly_siwek poruszyła fajną kwestię - nawet jeśli kobieta oprócz tego, że nie chce mieć dzieci, to dodatkowo nie chce mieć również rozstępów, obwisłego biustu itp - to co w tym, kurde, złego?
Bananalama ciągle powtarza, że nie ma czegoś takiego jak 'normalna' kobieta, 'normalne' spojrzenie na świat. |
|
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
Też prawda.
Ja się w szpitalu niezłych kingkongów ciążowych naoglądałam. Obżarstwo i ciąża, najlepszy sposób na wyhodowanie wielkiego brzucha. Jakoś normalnie odżywiające się dziewczyny takich kałdunów sobie nie wyhodowały. |
|
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
no ktoś nim być musi, bo jest ich tu deficyt, oj deficyt
|
|
|
|
|
#192 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No wiesz, pewien typ osób tak ma. Zwykle osoby, które nie potrafią spojrzeć na świat z szerszej perspektywy, uważają swój ciasny światopogląd za jedyny wyznacznik normalności.
|
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#195 | ||
|
Zakorzenienie
|
Tyż nie. Nie mam też obwisłego brzucha ani piersi i wydaje mi się, że z głową też całkiem w porządku
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Staram się delikatnie, temat kontrowersyjny.
|
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
Raczej wtedy, gdy uważa poglądy innych za nienormalne w porównaniu do swoich.
|
|
#197 | ||||||||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Dziwi, szczerze dziwi mnie takie podejście. Cytat:
Cytat:
Analogicznie ja nie patrzę ludziom do sypialni, na testy ciążowe itd., tylko czekam aż krewni sami ogłoszą, że np. spodziewają się dziecka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Może to i egoistyczne, ale nie każdy chce poświęcać swoje życie na dziecko, tak samo jak nie każdy chce poświęcić swoje życie na np. pomoc biednym i chorym. Wszyscy jesteśmy w jakimś stopniu egoistami. Ja za to mam pełno i bez ciąży. Cytat:
![]() Cytat:
Nie chcę, bo nie chcę tracić czasu na dziecko. Nie chcę, bo nie chcę siedzieć w pieluchach. ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() I nie traktujcie każdej grubej ciężarnej kobiety jako tej, która po prostu się obżera bez pamięci. Moja mama przytyła w ciąży ponad 20 kilogramów i do tego jeszcze napuchła. Żywiła się normalnie Nie wspomnę o kobietach w ciąży mnogiej, tutaj to już w ogóle ryzyko przytycia i posiadania ogromnego brzucha jest spore ![]() Poza tym, ja wiem, że ciąża nie musi zepsuć ciała, ale nie ukrywajmy, ciąża ma wpływ na wygląd. To, że ileś kobiet wróci do figury sprzed ciąży, nie znaczy, że każda ma taką możliwość. A twierdzenie (to już tylko do agniesikk, bo tylko ona o tym pisała), że biust po ciąży wróci do stanu sprzed jeśli tylko będzie się ćwiczyło i nosiło dobry stanik, to jakaś wierutna bzdura. Podczas ciąży biust się powiększa, a więc skóra się rozciąga (tutaj mogą się też pojawić rozstępy). Jak komuś bardzo biust urośnie, to ćwiczenia i dobry stanik nie naprawią wszystkich zniszczeń. Bo i jak? Przecież nie sprawią, że rozciągnięta skóra (być może nawet z rozstępami) nagle wróci do punktu wyjścia
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciut przez Ciebie Matka Polka przemawia
|
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jestem zwolenniczką złotego środka i uważam, że gdy kobieta koncentruje się wyłącznie na roli matki i przestaje się realizować w pozostałych rolach jako kobieta, partnerka meżczyzny itp., zaniedbuje swoje zainteresowania i rozwój, to proporcje są mocno zaburzone. Łatwo wtedy zatracić siebie, stworzyć niezdrową relację z dzieckiem, stać się nadopiekuńczą, przytłaczającą matką, która żyje życiem swoich dzieci bo nie ma własnego.
|
|
|
|
#200 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#201 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja w przeciwieństwie do Ciebie dopuszczam do siebie, że niektóre osoby posiadające dzieci (te, dla których był to świadomy wybór) mogą czerpać autentyczną radość z rodzicielstwa, żyć pełnią życia i nie uważam ich za nienormalnych, choć sama z powodzeniem stosuję inną receptę na szczęście.
|
|
|
|
#202 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#203 |
|
ma zielone pojęcie
|
Jak się ma 40 lat? Przecież są kobiety, które po czterdziestce rodzą... I nie są jakimś ewenementem na skalę światową.
|
|
#204 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nawet jeśli nie chce dziecka z powodu potencjalnych rozstępów czy z chęci innego zagospodarowaniu swojego wolnego czasu, to ma do tego prawo, bo to jej życie, jej czas i jej wygląd. Dlaczego jej wybór tak bardzo kłuje Cię w oczy, skoro ona swoim postępowaniem nikogo nie krzywdzi?Poza tym, każdy człowiek jest w jakimś stopniu egoistą(czasami nawet do końca sobie tego nie uświadamiając) i dąży do własnego szczęścia. Nawet niektóre akty altruizmu wynikają czasami z czysto egoistycznych pobudek, aby zyskać czyjąś sympatię lub wdzięczność, poczuć się kimś lepszym lub zaklepać sobie miejsce w niebie. ![]() Nawet chęć pozostawienia po sobie jakieś cząstki siebie w pewnym sensie wypływa z egoizmu. Nie mówiąc już o gigantycznym samolubstwie niektórych kobiet, które decydują się na dziecko tylko po to, żeby zatrzymać przy sobie faceta, scalić rozpadający się związek, zabić nudę swojego życia lub wypełnić w nim jakąś pustkę, mieć wymówkę dla rezygnacji z pracy zawodowej albo inwestycję, która zwróci się na starość, bo przecież mimowolny dłużnik będzie zobowiązany płacić za udzielony mu dar życia podcierając szanowny tyłek rodzicielki. ![]() Zawsze rozbawiają mnie banały typu "bo natura tak chciała". Natura wyposażyła nas jedynie w MOŻLIWOŚĆ a nie w WEWNĘTRZNY PRZYMUS rozmnażania się i od nas zależy, czy zechcemy z tej możliwości skorzystać czy nie. Człowiek tym różni się od zwierząt, że poza pewnymi naturalnymi instynktami posiada także rozum i wolną wolę. Jeśli ma trochę oleju w głowie to w życiu kieruje się przede wszystkim rozumem i decyzję o rodzicielstwie albo jego braku podejmuje w oparciu o trzeźwą ocenę swojej sytuacji, ograniczeń, możliwości oraz preferencji, zamiast ślepo gnać za głosem natury.
Edytowane przez tacyta Czas edycji: 2012-05-16 o 17:09 |
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie nie przeraża wizja rozstępów po ciąży, bo i tak mam już duże i musiałam się z nimi pogodzić. Kwestia hormonów u mnie. Nie każdy ma szczęście do fajnej skóry ;-).
Jednak, wydaję mi się, że kobieta, która naprawdę chce mieć dziecko nie będzie przejmować się tym, że może po ciąży mieć rozstępy i to niemałe, w wielu miejscach. Oczywiście, warto próbować temu zapobiegać, ale jeżeli ktoś pragnie dziecka, to będzie dla niego to niedogodność. Jeżeli ktoś dziecka nie chce, naprawdę nie chce, to nie zachęcą tej osoby raczej żadne argumenty. Dlatego sądzę, że kobiety, które piszą "Nie chcę dziecka, bo będę mieć rozstępy itp" tak naprawdę mają na myśli ogólną niechęć do posiadania dziecka, a nie tylko nieszczęsne rozstępy itp. Nie mam nic przeciw osobom, które nie chcą mieć dzieci. Żyją tak jak chcą i mają do tego prawo. Taka kwestia interesuje mnie tylko u partnera, tzn nie mogłabym być z kimś, kto dzieci nie chce. Jednak, jeżeli rzeczywiście niechęć kobiety do posiadania dziecka naprawdę wynika z tego, że nie chce mieć rozstępów, to mi nic do tego, ma prawo. Jeżeli nie chce mieć dziecka i chce mieć ciało bez żadnych zmian, takie są jej priorytety to nic złego. Co do wracania do formy sprzed ciąży, to da się, może nie wszystko da się naprawić, np te rozstępy jeżeli się pojawiły, ale o czym tu dyskutujemy? Czy np Ty _vixen byłabyś mniej szczęśliwą mamą teraz, gdyby jednak pojawiły się rozstępy, które mogły się nawet bez ciąży pojawić? A to ile kobieta tyje w ciąży, to zależy od osobistych skłonności, niektóre nie obżerają się a w ciąży dużo tyją. Jak dla mnie to bezczelne obmawiać inne kobiety ciężarne i oceniać "A ta to tyle przytyła".. a "ta to tyle".. Dziewczyny, jakie ma to znaczenie, jak dziecko jest w brzuchu i kobieta go pragnie? Schudnie po ciąży. Ja zdaję sobie sprawę z tych wszystkich faktów, duzo czytam, rozwijam się i dzięki temu wiem, że dziecko za parę lat chcę mieć. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-05-16 o 17:24 |
|
|
|
|
#207 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
No jasne, bo przecież tacy rodzice są dopiero dojrzali i odpowiedzialni, nie to co ci okropni bezdzietni
:http://www.papilot.pl/lifestyle-ciek...-szalency.html http://www.papilot.pl/lifestyle-ciek...-szalency.html http://www.papilot.pl/lifestyle-ciek...-szalency.html |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#208 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja w ogóle zauważyłam taką zależność, że im bardziej ktoś jest zadowolony z własnego życia/czyli to własne życie ma, własne nie dziecka/, tym lepszym jest człowiekiem. natomiast brak zainteresowań, pasji, brak własnego życia ogólnie prowadzi do uwieszania się na innych członkach rodziny, którzy winni zapewnić miłość tej osobie. oczywiście pod płaszczykiem podtrzymywania bliskich więzi rodzinnych, tradycji itd., co ja nazywam moherowym beretem po prostu. bo bliskość to się czuje samo przez się i to nie tylko do rodziny, ale też przyjaciół, a moherowe berety czerpią właśnie siłę z tych swoich stereotypów i ciasnych mózgów o poświęceniu kobiety. my się zmieniliśmy, czasy się zmieniły i nikt nie musi mieć dzieci, jak to ktoś uprzejmie napisał do wyrabiania zusu. w ogóle jak słyszę o tych zusach, że ktoś w to w ogóle wierzy, to mnie krew zalewa Cytat:
my /rocznik 75-80/ rodzimy w wieku 32-40 lat ten czas znacznie się wydłużył ale też wszystko się zmieniło. nie mieszkamy na jednej kupie z rodzicami jest wolność mieszkaniowa, a kiedyś nawet mieszkań na wynajem nie było. i ja mam wrażenie, że jestem taką matką z wyboru. co się miałam wybawić,to się wybawiłam i szczerze mówiąc, już więcej mi się nie chciało. chciałam się właśnie przestawić na nową rolę, coś z siebie dać. ale też bez przesady, normalnie spotykamy się ze znajomymi na grilu z dziećmi i jest tak samo fajnie jak było. myślę, że to co się zmieniło, to nie mam czasu na zakupy ubrań dla siebie. jedno co wiem, to absolutnie nie nadaję się do dwójki dzieci. niestety, ale bycie jedynakiem powoduje, że człowiek ma potrzebę czasem samotności i o ile jedno dziecko można położyć spać i pokontemplować, o tyle z dwójką wiem, że bym trafiła do psychiatryka. po prostu zbyt gwarno dla mnie. nie odnalazłabym się w tym. nie dla mnie tłumy, wielopokoleniowe rodziny, chyba lepiej czuję się w małym gronie. dziwne to, bo to cecha introwertyków, a ja jestem typowym ekstrawertykiem. albo może upośledzenie jedynacze ![]() ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- tak piszecie o tym wyglądzie po ciąży.. jedna koleżanka obsesyjnie dbająca o wagę wiek 30 lat - po 2 ciążach wygląda jak płaska deska na brzuchu druga koleżanka 40 lat - po 2 ciążach ma lekko obwisłą skórę na brzuchu inna po 2 ciążach 25 lat-wygląda lepiej niż przed 1 ciążą inna 30 lat po 1 ciąży-obwisły gruby brzuch inna 34 lata po 2 ciążach-na diecie wygląda nieżle a rozstępy tworzą się niezaleznie od nas. to sprawa genetyczna. ale wiadomo, im większa waga, tym większa szansa rozstępów. biust wygląda podobnie, jak był, choć ma trochę więcej rozstępów. no najgorzej z brzuchem - niektórzy mają od razu płaski brzuch inni po 2 latach jako tako wracają do swojego rozmiaru. zależy jak kto dba o wagę na codzień. najgorsze w ciąży są drożdzówki. ja jadłam ich dużo i niestety efekty są jakie są.
|
||
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiele kobiet puchnie i tyje w ciąży, ale jakoś potem potrafią wziąć się w garść i schudnąć. A jak któraś nie umie założyć przysłowiowej kłódki na lodówkę, to jej problem i potem wszystko się zwala na ciążę Jakoś kobiety potrafią w porę się ogarnąć i w miarę szybko wracają do formy po porodzie, mimo, że przytyły w niej 20kg i spuchły. A ja dzieci nie mam, to i tak mam małe rozstępy na piersiach, bo biust mi urósł do sporych rozmiarów w krótkim czasie.
Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-05-16 o 19:40 |
|
|
|
|
|
#210 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.

. A później wychować dziecko z cherlawym informatykiem o spokojnym usposobieniu, bo on się nada.