|
|
#181 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XIV
Cytat:
|
|
|
|
|
#182 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeśli założysz dół ortodonta będzie miał zdecydowanie większe pole manewru, bo będzie mógł zastosować wyciągi, a one bardzo dużo pomagają przy korekcie zgryzu. Poza tym myślę, że jeśli zęby będą się ze sobą dobrze kontaktowały, to efekty po leczeniu będą dużo bardziej stabilne i mniejsze prawdopodobieństwo, że wada kiedyś powróci. Cytat:
|
|
#183 |
|
Zakorzenienie
|
Zdjęłam aparat, ale okazało się, że szyny dostanę dopiero w czwartek.
Do tego czasu zęby chyba nie mają prawa się powykrzywiać? W planach było odebranie ich jutro, ale coś nie wypaliło i orto powiedziała,ze nie da rady. Ona sama dowiedziała sie o tym, gdy aparat był już zdjęty,wiec lipa
|
|
|
|
#184 |
|
Raczkowanie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41603041]Spokojnie spokojnie, dopiero domykamy szparki na górze, które porobiły się "dzięki" ekspanderowi. Cholerstwo zrobiło mi tyle miejsca pomiędzy zębami, że teraz każdy ma swój oddzielny korytarz powietrzny
[/QUOTE] świetnie to określiłaś na pewno szpary szybko się zejdą i będzie cacy naprawde zazdroszcze, bo 3 tygodnie brzmią super nie to co 2 lata
|
#185 |
|
Raczkowanie
|
ufff to mnie pocieszyłyście, ze 6 zamków to nic nadzwyczajnego, wszyscy znajomi mają więcej, wiec zaczęłam się zastawiać czemu u mnie jest inaczej.
|
|
|
|
#186 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do ilości zamków ja mam 5 i pierścień i to jest chyba standard. A przed ostatnią wizytą miałam tak, że chyba przesunęły mi się zęby i mnie drażnił drucik. Ja sobie zaklejałam to woskiem, bo nakupiłam z 5 zapasowych paczek. [1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41604314]Noszę górę już prawie 4 lata więc doskonale wiem, co to znaczy [/QUOTE]4 lata? O kurde to strasznie długo... Jaką masz wadę? No i kiedy zdejmujesz?
Edytowane przez Elekta Czas edycji: 2013-07-02 o 19:14 |
|
|
|
|
#188 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#189 | |||
|
sajkolidżist
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
U mnie w mój aparat zainwestowai rodzice i mój TŻ, sama w życiu nie uciągnęłabym takiego wydatku studiując dziennie i pracując ![]() Odkleił mi się zamek |
|||
|
|
|
#190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#191 |
|
Raczkowanie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41605927]Zaburzenie odcinków przednich, niedorozwój kości w tym odcinku. Kość u mnie kończy się 3 mm za siódemką, o ósemkach nie ma mowy, zęby zaczęły się tłoczyć z przodu (dwójki powoli wchodziły pod 1, na dole było mało miejsca i też krzywiły się 1 i 2). Niby nie było tego widać, ale zęby z miesiąca na miesiąc się przesuwały, więc założyłam aparat na górę i dół. Miałabym zdjęty wcześniej, ale zaniedbywałam wizyty. Pisałam na górze, zdejmuję za 3 tygodnie
[/QUOTE]Przepraszam nie doczytałam. A jak zobaczyłam 4 lata, to aż musiałam zapytać. Wada brzmi poważnie. Udostępniałaś gdzieś w tym wątku swoje zdjecia?
|
|
#192 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zdjęcia wrzucę do albumu w profilu, wcześniej też udostępniałam. Niestety, nie mam zdjęc z początku leczenia
|
|
|
|
|
#193 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() [1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41603041]Spokojnie spokojnie, dopiero domykamy szparki na górze, które porobiły się "dzięki" ekspanderowi. Cholerstwo zrobiło mi tyle miejsca pomiędzy zębami, że teraz każdy ma swój oddzielny korytarz powietrzny [/QUOTE]Dobre
|
||
|
|
|
#194 |
|
Raczkowanie
|
wrócę jeszcze na chwilę do tematu wyciorków
szykując się na przygotowanie swojej "wyprawki" przed założeniem aparatu..spojrzałam na półki Rossmanna i zauważyłam że są tam tylko wyciorki z Prokudenta.. Są wyciorki takie króciutkie np. do torebki i jest wyciorek z rączką długości normalnej szczoteczki do zębów. Możecie mi powiedzieć jak one się sprawdzają?
|
#195 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#196 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Irish, zębodół mnie nie boli, bo właśnie w jego okolicach nic nie czuję. Sama tego nie zauważyłam, dopiero jak mi Dentystka włożyła tam tabletkę i powiedziała, że mi rozgrzebała dziurę na nowo, żeby była nowa rana która się zasklepi. Spytała mnie czy boli, ja odpowiedziałam, że nie, nic nie czułam. Wtedy zaczęła sprawdzać i pytać czy coś czuję. Następnie pokazała mi igłę i powiedziała, że mi wbiła całą a ja tego nie poczułam? I faktycznie mam trochę odrętwiałą linię żuchwy od tej strony, wcześniej na to nie zwróciłam uwagi sądząc, że to opuchlizna. Łykam witaminę B i powinno mi czucie wrócić. A Tobie jest szansa, że wróci? Cytat:
♥ 25.08.2012 Aparatka 08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2013-07-02 o 22:25 |
||||
|
|
|
#197 |
|
sajkolidżist
|
Właśnie przy nitkowaniu zębów zauważyłam, że mam więcej miejsca między 4 i 5, możliwe żeby od czwartku już coś drgnęo?
|
|
|
|
#198 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Po dwóch miesiącach jest już bardzo duża poprawa. Myślę, że za kolejne 2-3 miesiące czucie wróci mi już całkowicie, bo jest coraz lepiej, a na początku nie czułam nic. Brałam witaminę B12, a teraz B complex. Nerwy się z czasem regenerują, ale trzeba trochę cierpliwości. U Ciebie też na pewno po jakimś czasie wszystko wróci do normy
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a czy w Waszym przypadku utrata czucia (uszkodzenie nerwu) była czymś nieuniknionym w czasie zabiegu czy wynikała z błędu lekarza?
|
|
|
|
#200 |
|
Rozeznanie
|
Ja przed zabiegiem zostałam ostrzeżona, że w najgorszym wypadku może dojść do uszkodzenia nerwu. Ten nerw był dosyć słabo widoczny na zdjęciu, nie do końca było wiadomo jak on przebiega. Oprócz tego ósemka była trudna do usunięcia ze względu na zakrzywione korzenie (co się okazało w trakcie zabiegu bo zakrzywione korzenie też nie były widoczne na zdjęciu), więc chirurg musiał się z nią sporo namocować i naszarpać. Ale od razu po zabiegu powiedział mi, że jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że nerw został naruszony i jeśli kilka godzin po zabiegu będę miała cały czas takie uczucie jakby znieczulenie wciąż działało, to to oznacza właśnie uszkodzenie tego nerwu. Przy tej drugiej dolnej ósemce również zostałam uprzedzona o ewentualności uszkodzenia nerwu ale nic takiego się nie stało. To wszystko zależy do tego jak blisko korzenia przebiega nerw. Myślę, że w niektórych przypadkach jest to nieuniknione i nie uważam tego za błąd lekarza.
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie podpisywałam jakieś oświadczenie o możliwych konsekwencjach zabiegu i zgodę na zabieg, ale w tych nerwach sama nie wiedziałam do końca co czytam Ale akurat też mam świetnego doktora, więc pewnie by mi powiedział, gdyby było u mnie to nieuniknione.Jak sobie w ogóle z tym radzisz? Bardzo Ci przeszkadza ten uszkodzony nerw? |
|
|
|
|
#202 |
|
Raczkowanie
|
Co do uszkodzenia nerwu, tez zostałam o tym ostrzeżona przed wyrywaniem ósemek. Ta łatwiejsza, ułożona pionowo w dziąśle, korzeniem całkowicie była położona na nerwie. Chirurg i asystentki ostrzegli mnie, że ryzyko stracenia czucia w wardze i części policzka jest bardzo duże. Pamiętam jak się wtedy zestresowałam, prawie tam zemdlałam, bo i tak byłam wystarczająco przerażona myślą o krojeniu dziąsła
W konsekwencji usunęłam tylko położoną ósemkę, bo strata czucia w ustach nie jest chyba tego warta Szkoda tylko, że moja ortodontka po obejrzeniu rtgenów mi o tym nie powiedziała
|
#203 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do nerwu to przeszkadzało mi jedynie na początku, przez pierwszy tydzień czy dwa. Teraz zupełnie nie zwracam już na to uwagi i wcale nie jest to dla mnie uciążliwe. Po części wynika to z przyzwyczajenia, a po części z tego, że sytuacja coraz bardziej się poprawia. Na początku nie czułam nic tylko odrętwienie, potem takie łaskotanie, którego nie mogłam podrapać bo nie czułam (to było trochę wkurzające, ale wiedziałam że to dobry objaw ), a potem bardzo dużą wrażliwość na zimno. Jak np. piłam coś co miało temperaturę pokojową to miałam wrażenie, że jest lodowate I ogólnie często czułam jakbym miała połowę ust i brody w zamrażarce Teraz czuję już dotyk ale tak trochę inaczej niż czuje się normalnie. Od czasu do czasu czuję też takie jakby ukłucia w tym miejscu ale rzadko. Ogólnie to już się tym wcale nie przejmuję, bo wiem, że wszystko zmierza w dobrym kierunku
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#204 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Jak nie usuniesz tej ósemki, to bardzo to wpłynie na Twoje leczenie ortodontyczne? Proszę Cię, moja ortodontka mi nie powiedziała, że mam zanik kości przy szóstce i że może to świadczyć o agresywnej paradontozie Mogą sobie przybić piątkę w niedoinformowaniu pacjentów ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#205 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam też wrażenie, że o wiele łatwiej przesunąć zęby ( a może je wychylić) do przodu albo do tyłu, a przesunąć w lewo albo w prawo to już gorzej - mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi mnie szpara po usuniętej szóstce nie zmniejszyła się w ogóle, więc myślę, że na razie nie masz się czym martwić. Zresztą chyba lepiej, że zęby przesuwają się wolniej niż za szybko
|
|
#206 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#207 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#208 | |
|
sajkolidżist
|
Cytat:
Moim zdaniem im bardziej się będziesz nakręcać tym gorzej dla Ciebie.
|
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#210 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do mojej ortodontki, to ona jak chyba większość prawie nic nie mówi. To ja się zwykle dopytuje, w gabinecie jestem góra 5 minut i to zwykle asystentki mnie przygotowują do kontroli, ona tylko wchodzi na gotowe, wymieniała druciki albo ostatnio zakładała łańcuszek. Efekty może są, ale drugi raz bym jej nie wybrała, właśnie przez ten brak komunikacji. Najgorsze jest to, że jak ostatnio u niej byłam i powiedziała mi, że za miesiąc ściągamy to pokazałam jej, że nie podoba mi się prawa jedynka. To właśnie ona była cofnięta, a aparat wyciągnął ją za bardzo, aż wyszła przed szereg. Popatrzyłam mi się na zęby i powiedziała, że ona nic nie widzi ![]() I próbowała tłumaczyć, że jak zęby były krzywe to jedna ocierała o drugą i dlatego się nierówno starły Tylko mi nie chodzi o to, że ona ma mi je spiłować tak na górze, tylko o to że jedna jest za bardzo wysunięta. Jak pójde na robienie zdjęcia i okaże się, że korzenie się przesunęły to ona ściągnie mi ten aparat mimo, że zęby nie są równe Znowu jej zwrócę uwagę, że jedna ósemka jest za bardzo wysunięta. Nie po to zakładałam aparat, że ona ma mi ma go teraz ściągać jak dla mnie nie ma dobrego końcowego efektu. W ogóle zakładałam aparat, bo głównie nie podobała mi się cofnięta jedynka, to teraz znowu ją za bardzo wyciągnęło
Looking for heaven, found the devil in me Well what the hell I'm gonna let it happen to me ![]() Edytowane przez karolcia2106 Czas edycji: 2013-07-03 o 18:22 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.

super! zazdroszcze
mam nadzieję, że pochwalisz się efektami 
? Bo ja używam ich też do przestrzeni z tyłu, gdzie nie daję rady już nicią manewrować, czyli między 6. a 7. oraz do kieszonki obok mojej nieszczęsnej dolnej szóstki.
Jeśli założysz dół ortodonta będzie miał zdecydowanie większe pole manewru, bo będzie mógł zastosować wyciągi, a one bardzo dużo pomagają przy korekcie zgryzu. Poza tym myślę, że jeśli zęby będą się ze sobą dobrze kontaktowały, to efekty po leczeniu będą dużo bardziej stabilne i mniejsze prawdopodobieństwo, że wada kiedyś powróci.
naprawde zazdroszcze, bo 3 tygodnie brzmią super

myślę, że na pewno coś się dzieje, skoro nosić już któryś drut z kolei
Trzymam kciuki 

Ale akurat też mam świetnego doktora, więc pewnie by mi powiedział, gdyby było u mnie to nieuniknione.
Szkoda tylko, że moja ortodontka po obejrzeniu rtgenów mi o tym nie powiedziała
Mogą sobie przybić piątkę w niedoinformowaniu pacjentów