|
|
#181 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Cytat:
Teraz to już pozostaje nam mieć nadzieję, że wszystko będzie dobrze ![]() Takie myśli to chyba ma każda kobieta w ciąży ![]() Ja nie mam śpiworka i też zastanawiam się co włożyć do wózka jak będzie mróz Pomyślę o tym trochę później, termin mam na 8 lutego. TZ straszy mnie, że w zeszłym roku zima/śnieg była długoooo...Cytat:
Cytat:
Czekamy na wieści od Ciebie. MalaMigotko - sytuacja z panem nie-św Mikołajem strasznie wkurzająca i przykra w sumie. Cytat:
Ja daję pieniądze cygańskiej/romskiej orkiestrze, która często chodzi w po uliczkach w mojej okolicy i gra (głównie to instrumenty dęte). Grają całkiem fajnie, mocny dźwięk roznosi się po całej okolicy tworząc wspaniały klimat, trochę jak w przedwojennej Warszawie (Mieszkam na Starej Ochocie). Z okien rzucamy im zawinięte w papierki pieniądze Ostatnio poprosili mnie o wodę to i butlę rzuciłam Grają ładnie, niczym orkiestra Bregovica (choć tu akurat jest odwrotnie, to Bregovic wzorował się na ich rdzennej muzyce ).Cytat:
Teraz to nie wiem ile jest, bo od kilku lat mam kilka Wigilii, więc już nie liczę ![]() U mnie w domu musiała być na pewno kapusta wigilijna z grzybami, były krokiety z grzybami (zamiast pierogów, bo mamie i babci nie chciało się pierogów lepić ), śledź w oleju z cebulką , grzybki w occie, barszczyk czerwony, kompot z suszonych śliwek, sałatka jarzynowa, ryba po japońsku.Tradycyjnie w Wigilię nie je się u mnie mięsa. Absolutnie nie popieram trzymania żywego karpia w wannie, dla mnie to okrutna tradycja. Na szczęście w moim rodzinnym domu takowej nie było. Obowiązkowo jedno "puste" nakrycie dla nieznajomego gościa. Gdy byłam mała zawsze ciekawiło mnie, kto ciekawy może zawitać do nas podczas wigilijnej kolacji ![]() Cytat:
Mam nadzieję, że udało Ci się wymienić uszkodzony element. |
||||||
|
|
|
#182 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Język niemowląt mi wiele rzeczy wyjaśnił w bardzo przystępny sposób, chociaż i tak pewnie wszystko okaże się w praktyce. Moim zdaniem warto na pewno przeczytać, szczególnie jeśli chodzi np. o uczenie maluchów złych nawyków zupełnie nieświadomie. O wcześniakach było nawiązanie w kilku miejscach, m.in. w opisie właśnie takich nieświadomych nawyków noszenia na rękach jak dziecko płacze, bo rodzice nadal się o nie boją i w końcu dziecko uczy się zasypiać tylko na rękach. Generalnie, to większość rad z tej książki odnosi się do wszystkich dzieci i co ważne ich rodziców
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#184 |
|
Gang Iren
|
To szybko! Normalnie dzieci zaczynają po 5 urodzinach dopiero z tego co wiem ...
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
Milka to mieszkamy niedaleko siebie
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o jak fajnie pokaż fotki
|
|
|
#187 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I tak mnie szczerze zastanawiało, skoro oni dzień w dzień na same obiady wydają 30 zł, czyli około 900 zł miesiącznie, to ile oni na tym swoim żebraniu zarabiają? Od tej pory nic nigdy żadnym żebrakom nie dałam. Jak są głodni to jest towarzystwo św Alberta, Caritas, itp. Nie ma mowy żebym moimi ciężko zarobionymi pieniędzmi wspierała nierobów.
|
|
#188 |
|
Zadomowienie
|
Mysia witaj
Jaszczurka na kiedy masz tp?[/QUOTE] Wg usg 10.02.2014 a OM 18.02.2014 ale i tak czuje,że moje rozpakowanie się nastąpi jeszcze w styczniu ![]() edit: coś mi nie wychodzi to cytowanie
Edytowane przez jaszczurka_2007 Czas edycji: 2013-12-08 o 19:18 |
|
|
|
#189 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo a co to ? pierwszy raz taką potrawę słyszę u mnie na święta zawsze jest zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp, śledzie w różnych konfiguracjach, kompot (mniam ), kluski z makiem, ryba po grecku, czasem ryba w galarecie i musowo ćwikła babcinej roboty.Natomiast u małża na wigilii zawsze jest barszcz z uszkami, sałaka śledziowa, pieczony karp, krokiety z pieczarkami i gołąbki z kaszą gryczaną no i jeszcze dużo innych specjałów ![]() ---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Cytat:
jaka histeryczka? bardzo dobrze że pojechałaś bo nikt z nas nie jest lekarzem a Ty skąd masz wiedzieć co się dzieje. Twoje objawy nie były normalne i jak najbardziej był powód aby jechac do szpitala ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- witaj
|
|
|
#190 |
|
Rozeznanie
|
Bella, ja leze od soboty
![]() Kurde, wlasnie jedna kolezanka z pokoju dowiedziala sie ze maz ja zdradzil ...zadzwonila do niego i sie zapytala i sie przyznal. Caly czas placze teraz...wiecie jak mi jej szkoda teraz... Ona tu z ciaza zagrozona, w szpitalu i taka wiadomosc. Kuźwa, niektorych facetow powinni kastrowac. A przed godzina wyszedl od niej i wszystko bylo okej. nie chcialabym nigdy przezyc zdrady, cos okropnego.
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
|
|
|
#191 |
|
Rozeznanie
|
Ja sie witam po dłuższej przerwie, bo odkąd w piątek na 18 godzin wywaliło u nas prąd nie miałam czasu odpalić nawet internetu. Wczoraj z kolei byliśmy z mężem na koncercie Anny Marii Jopek (nie jesteśmy fanami, dostaliśmy bilety) i bardzo nam sie podobało
Igor fajnie dokazywali w brzuchu przy szybszych utworach, przy wolnych był spokojny. Super uczucie śmiejemy sie teraz, ze moze najlepiej bedzie usypial przy Jopek i muszę jakaś składankę jej utworów zrobić. No i my już zrobiliśmy porządek i ubraliśmy choinkę nasza pierwsza, wspólna po ślubie dlatego tak szybko, bo nie mogliśmy sie doczekać. Mamy wiec już nastrój świąteczny ![]() Byliśmy tez wczoraj na zajęciach SR i było m.in kąpanie lalki i omawiania rożnych problemów. Z ciekawostek dowiedziałam sie, ze na laktacje dobre jest klasyczne karmi po odgazowaniu ![]() Co do wigilii, to u mnie jest zawsze 12 potraw. Z takich klasyków to zupa grzybowa, pierogi z kapusta i grzybami, karp smażony i w galarecie, kapusta z grochem, kompot z suszu, pieczarki w cieście, a na deser makiełki. Senira, piękny prezent dostałaś od Mikolaja. Przy okazji, dziękuje za wszystkie odwiedziny bloga. Dało mi to motywacje i kopa do pisania. następny post najpewniej przygotuje o stanikach do karmienia i recenzje biustonoszy Alles. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#192 |
|
Raczkowanie
|
Hmmmm.. właśnie znalazłam w google, że to danie z kuchni żydowskiej, o czym wcześniej nie miałam pojęcia. A jest na prawdę mega proste tyle, że najlepiej smakuje jak jest domowy makaron i świeżo tarte jabłka plus cynamon, a jeszcze moja babcia go jakoś na wigilię tak specjalnie czaruje, że smakuje zupełnie inaczej niż w pozostałe dni roku
http://dorodnepomidory.bloog.pl/id,3...tticaid=611ce4
|
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymaj się
|
|
|
#194 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz oprocz zamartwiania się ciąża dojdzie jeszcze taki stres. Chciałoby się napisać, że lepiej że wcześniej się dowiedziała, ale taki moment chyba nie jest odpowiedni. Niektórzy faceci są wstrętni.
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Iwantyou- nie ma co gdybac bo nikt z nas prorokiem nie jest a jakby był to by se 6 w totka wyproroczył. Ja też rzuciłam palenie e-fajka jak się dowiedziałam o ciąży a to był wtedy coś 7tc ale co ja przeszłam wcześniej- jakie imprezy to masakra i to wszystko z Adasiem już w brzuchu.
|
|
|
#196 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do wody to efekty zobaczysz po regularnym jej podawaniu-wówczas kupson (my mówimy: mała lub wielka kupicha Ja po cc miałam robioną morfologię i też nieciekawie. Tylko ja mam straszny problem po żelazie Cytat:
Cytat:
![]() Co do pytania mogę powiedzieć jak było u nas w szpitalu (pomijając wcześniaki). Po cc jak wszystko z dzieciaczkiem w porządku to trafiał do mamy zaraz po tym jak została odcewnikowana (wcześniej leżał na oddziele noworodków), wzięła prysznic i zjadła swój pierwszy posiłek. Potem już dzieciątko było cały czas z mamą. Tym samym dzieciątko nie jest z mamą tylko zaraz po operacji gdy mama i tak ma zakaz wstawania i ruszania się. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#197 |
|
Zadomowienie
|
Witam zagubione mamusie .
Podziwiam was dziewczyny, które same dajcie radę bez facetów i w głowie mi się nie mieści jakimi tchorzami oni są. Rozumiem, że mogą niechciec być z wami, ale powinni się interesować waszymi stanami zdrowia i rozwojem dziecka, a także wspierać finansowo. Mąż mi się właśnie zapytał czy jak urodze to też będę siedzieć na wizazu ...Hehe chyba go zaniedbuje... |
|
|
|
#198 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Po pierwsze to ja tak jak i dziewczyny tych +25 kg absolutnie nie widzę!!! Masz piękny, zgrabny brzuszek. A co do spraw osobistych - na pewno będziesz wspaniałą i dzielną mamą Cytat:
Cytat:
![]() iwantyou99 - na pewno będziesz o tym często myśleć. Taka jest natura normalnego człowieka. Najważniejsze jednak, że Ty byłaś szybka i czujna, a Dominik silny. Myślę, że za jakiś czas nie będzie Cię ta myśl tak dręczyć. Super
|
||||
|
|
|
#199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#201 |
|
Rozeznanie
|
Iwantyou, co do morfologii to właśnie obawiam sie, ze mi poleci jeszcze bardziej po porodzie jak zaczne karmić (walczę z niedokrwistoscia już któryś miesiąc z marnym skutkiem). Do tego zależy mi bardzo żeby utrzymać dobry poziom wapnia, bo w ciagu 4 miesięcy ciąży dorobiłem sie 2 ubytków, a po podobno jest jeszcze gorzej.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#202 |
|
Wtajemniczenie
|
A my dzisiaj z TŻ robimy za niańki i pilnujemy bliźnaków 3,5 letnich do jutra rana
![]() Na szczęście dzieci są usłuchane i grzeczne, więc nie ma problemu. Zaraz zjedzą kolację i kładą się do łóżek. U mnie ulewanie rokręciło się na całego. Cały dzień mi coś cieknie, coś jak woda lub bardzo rzadki śluz. Bez zapachu i koloru. Położna powiedziała, że to bardzo dobrze i tak ma być
|
|
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
mój TŻ też mówi że się od wizazu uzależniłam
także żeby nie gadał takich głupot to na dzisiaj się już pożegnam i poświęce mu trochę uwagi
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#204 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w ogóle w tym tygodniu pare dni bede z nią siedziała i mam już cały plan atrakcji - jutro u mnie w domu malowanie, układanie puzzli i bajki. Jutro ja ja odwiedzę i będziemy kontynuować pomalowanie domku z Lidla a w środę chce ja zabrać do kina ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#205 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do zwyczajów to przed kolacją składamy sobie życzenia i dzielimy się opłatkiem. I jeszcze w moich rejonach jest zwyczaj, że wieczorem zawsze chodzą przebierańcy-kolędnicy. Choć teraz już ten zwyczaj zanika. Cytat:
W większości to przez prace, bo jak jedzie i nie ma co robić to oczywiście papierosek... U mnie też makiełki to makaron z makiem i bakaliami |
||
|
|
|
#206 |
|
Raczkowanie
|
Uch, dziewczyny, nie nadążam bo nie chcę odpisywać zanim nie doczytam do końca żeby czegoś nie pominąć, ale zanim doczytuję to i tak tyle mija że nie pamiętam co było na początku
Chyba zacznę pisać w ciemno i liczyć że nie wetnę się w nieodpowiednim momencie z czymś ![]() Nie będę teraz nawet próbowała linkować do konkretnych postów, ale gratulacje z okazji powrotów do domu, udanych badań i postępów w przygotowaniach ![]() Kurcze, w ogóle to myślałam że napady hormonów to kwestia pierwszych miesięcy, a od paru dni po prostu mi odwala. Z chwili na chwilę potrafi mi się zmienić nastrój z totalnego zen na czarną desperację. I to musi chyba być coś hormonalnego, bo rozrzut tematów mam niesamowity, włącznie z płynnym przełączaniem między przeciwieństwami, np. "nie nadaję się na matkę, krzywdzę dziecko biorąc się za rodzicielstwo" do "ja chcę być znowu młoda, szczupła, sprawna, robić to na co mam ochotę i być odpowiedzialna tylko za siebie". Już dwa razy po prostu nie byłam w stanie powstrzymać łez, normalnie mam dosyć samej siebie w tym stanie. Jeszcze mąż w dobrej intencji ale "pocieszył" mnie że mam okazję się przyzwyczaić i poćwiczyć, bo po porodzie będzie pewnie jeszcze gorzej
|
|
|
|
#207 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
My za krótko jesteśmy razem zeby mieć bardziej rozbudowane nazewnictwo.., ale pamietam jak kiedyś na oddziale poszłam ściągać pokarm... Maz został z małym w miedzy czasie przytrafiła sie kupa.,, wchodzę na oddział moj maz stoi przy stanowisku medycznym mojego syna niea w łóżeczku wszyscy biegają... Wiec ja wpadam w panikę lecę tam ( na tym stanowisku przeprowadza sie wszystkie procedury medyczne ) a pielegnuarki widząc mnie zaczynaja sie śmiać i krzyczą " spoko mama bomba po plecy była i tata sie wystraszył" Co do morfo - jestem ciekawa co mi dadzą bo żelaza nie mogę... Moje jelita i tak juz maja dość... Swoją droga któraś pytała czy niczego niezauwazylam wcześniej... Teraz sobie zdałam sprawę ze mam takie paseczki na paznokciach płytka nie jedt idealnie gładka widać takie załamania , wypadają mi włosy i straszne skurcze mnie lapaly. U mnie w szpitalu po cc było tak ze leżało sie na pooperacyjnej i tam maluch był z mama do poorzytulania ale wszystko przy dziecku robiły położne albo mozna było dziecko oddać na noworodkowy w momencie przewiezienia mamy na oddział ( od 6 do nawet 12 h pi porodzie) dziecko było pod opieka mamy. Teoretycznie mozna by poprosić o opiekę nad maluchem ale wiem ze położne krzywo patrzyły. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#209 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u mnie też szaleństwo, a że ja ogolnie beksa jestem to teraz moja "przypadłość" się jeszcze pogłębiła. Mąż już czasami nie wie co ze mną zrobić, tym bardziej, że ja sama wiem, że z moim zachowaniem jest coś nie tak ![]() Wczoraj nawet ostrzegłam go, że po porodzie gwarantuje kilka awantur i rzucanie pieluchami w pakiecie, bo u mnie często tak wygląda "niemoc" ![]() Twój TŻ ma rację - to dopiero poczatek ![]() A co do szczupła, sprawna - coraz bardziej nie mogę się doczekać powrotu do formy i tego dbania o siebie w sensie figury. Już planuję nawet czas, żeby się wyrwać na jakiś fitness albo coś.
|
|
#210 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:07.

mam kilka pytań... czy słyszałyście o przypadkach ze badania genetyczne wyszly w porządku i wyszlo z nich niskie prawdopodobienstwo zespołu Downa a jednak urodziły się takie dzieci? mialam 3 badania genetyczne, niby prawdopodobienstwo male ale na koniec jest napisane ze nie dają 100% poewności....i tak jakos od kilku dni chodzi mi to po glowie i sie stresuje....

Pomyślę o tym trochę później, termin mam na 8 lutego. TZ straszy mnie, że w zeszłym roku zima/śnieg była długoooo...
(choć tu akurat jest odwrotnie, to Bregovic wzorował się na ich rdzennej muzyce 
, grzybki w occie, barszczyk czerwony, kompot z suszonych śliwek, sałatka jarzynowa, ryba po japońsku.
16.06.2012 

nie chcialabym nigdy przezyc zdrady, cos okropnego.