|
|
#181 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tort autko dla 5latka - oceńcie wizual ;)
nieee, mało estetycznie wykonany...
ideał (p.łc. idealis ‘idealny’ z łc. idea, z gr. idéa ‘natura rzeczy, idea’) 1. doskonałość, ktoś lub coś składające się z samych doskonałych cech i właściwości. 2. najwyższy cel marzeń i działań człowieka.
|
|
|
|
|
#182 |
|
Raczkowanie
|
Tort Waluni
Co prawda moje imieniny były już trochę dawno (pozdrawiam wszystkie Anny :P), ale wrzucam moje ciacho.
Było przepyszne i wszyscy jeszcze wspominają. ![]() Składniki na ciasto: 7 jajek 7 łyżek bułki tartej 25 dag łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru (niepełna) Składniki na krem: szklanka cukru (niepełna) 3 jajka 20 dag masła 3-4 łyżki kakao 1 laska wanilii (ja użyła cukru waniliowego) Przygotować ciasto: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Orzechy zgnieść w maszynce do orzechów, albo drobno posiekać (nie mleć na miazgę), dodać do masy jajecznej i wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przygotować krem: jajka ubijać w misce na parze, dodając kolejno: cukier, miękkie masło, kakao i pokrojoną wanilię. Następnie zdjąć miskę z garnka i ucierać masę do chwili, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. (gdyby krem był zbyt rzadki, nie przejmujcie się - trzeba go trochę schłodzić, żeby masło zastygło) Ciasto przekroić na 3 blaty i przełożyć kremem. Wierzch tortu posmarować kremem. (można przybrać orzechami, ale ja zrobiłam takie esy-floresy )Nie sugerujcie się ilością kremu - na pewno starczy na całe ciasto. Przepis pochodzi z "Lubię gotować: Torty domowe" 5/99. A oto fotki:
O body swayed to music, O brightening glance, How can we know the dancer from the dance? -- W. B. Yeats -- (\__/) (O.o ) (> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination! |
|
|
|
|
#183 |
|
BAN stały
|
Dot.: Tort autko dla 5latka - oceńcie wizual ;)
tort bardzo ładny , napewno dużo trudu było go wykonać nie ;p szkoda że juź go nie ma
zostało tylko zdjęcie
|
|
|
|
|
#184 |
|
Zakorzenienie
|
Tort Czekoladowo - Orzechowy
Tort czekoladowo-orzechowy 6 jaj, szklanka cukru niecała szklanka mąki 3 łżeczki proszku do pieczenia 150 g czekolady 150 g masła 100 g orzechów szczypta soli Czekoladę z masłem rozpuścic w kąpieli wodnej, jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodać zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i roztopioną czekoladę. Wszystko wymieszać, piec 30-40 minut w temp. 180 stopni. Ja piekłam ten torcik już 3 razy (nie dodawałam orzechów), przekładałam kremówką i wiśniami. Zapach w domu jest nieziemski !!! Jakbysmy pracowali w fabryce czekolady
Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2007-10-12 o 20:47 |
|
|
|
|
#185 |
|
BAN stały
|
Dot.: Torty
Mam pytanie.
Czy ta kremówka po podgrzaniu ubija się bez problemów? Szczerze mówiąc, pierwsze słyszę o takiej możliwości i boję się, że może się nie udać. Dzięki. |
|
|
|
|
#186 |
|
Przyczajenie
|
TORT - cena?
Jutro z kolegą zamierzamy zrobić tort urodzinowy dla koleżanki. Oboje nie mamy o tym zielonego pojęcia, także mam kilka pytań do znawców
. Po pierwsze musimy jakoś zaplanować wszystko cenowo, a więc: ile kosztują gotowe spody do ciast? (o robieniu ich samemu nie ma mowy!!! ) Co do kremu to chyba wiem jak go przyrządzić - przynajmniej wydaje się to proste (chcemy taki: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis15104.html ). Po drugie jak udekorować tort? Mam oczywiście dużo pomysłów, gorzej z ich wykonaniem. Chciałabym, żeby z wierzchu była ok. pół-centymetrowa warstwa galaretki, w której coś pozatapiam. No ale przecież ona spłynie, jak jej czymś nie podeprę... Czy np. same orzechy albo inne kawałki czegoś, ułożone wokół tortu, wystarczą? Wydaje mi się, że powinnam też poczekać, aż galaretka zrobi się nieco sztywna, czy tak? I czy wylać ją na biszkopt czy na krem? I po trzecie - co zrobić, zeby następnego dnia tort nadal wyglądał ładnie? Specjalnie wybrałam taki krem, gdzie nie ma żadnej bitej śmietany i budyniu, bo to szybko robi się płynne i miękkie, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Z góry wielkie dzięki za pomoc! Aha, i dodam jeszcze, że mieszkam w akademiku, nie posiadam żadnych przyrządów kuchennych poza takimi, które używa się na codzień .
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: TORT - cena?
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#188 |
|
Przyczajenie
|
Wielkie dzięki!
Właśnie załatwiłam mikser, więc będzie dobrze . Wieczoram dam znać, jak nam opszło!
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zadomowienie
|
Hmmm na Waszym miejscu kupilabym gotowy bo jesli nie macie zielonego pojecia to moze wyjsc tort katastrofa, ale mimo wszystko zycze powodzenia
|
|
#190 |
|
Przyczajenie
|
Tort jest juz zrobiony
Wszystko wyszło wspaniale, jedynie z tą śmietana na wierzch przegięliśmy i zrobiły sie z niej gródki . Także była do wyrzucenia. Drugi raz nie powtórzyliśmy już błędu. Nie mogliśmy tez znaleźć nigdzie kremu snickers, ale Nussa Duo też dała radę. Krem jest po prostu pyszny! Wieczorem wrzucę zdjęcia. Robienie tortu to bardzo fajna rzecz! Dziękuję Sylwia za pomoc!
|
|
|
|
|
#191 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#192 |
|
Przyczajenie
|
No więc prosze bardzo
. Jesteśmy BARDZO z siebie dumni, może nie wszystkim spodoba się nasz tort, ale dla nas jest po prostu idealny! ![]() Na początku było trudno, bo cięzko było określić, jak długo miksować jajka i mieszać masło... ![]() ![]() ![]() Na szczęście wszystko ładnie sie udało i zostało już tylko dekorowanie! ![]() ![]() ![]() Eureka!
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#194 |
|
Konto usunięte
|
a czemu kolega ubija masło końcówką do rozdrabniania??
|
|
|
|
|
#195 |
|
Przyczajenie
|
Najpierw ubijał je kubkiem, ale jakoś nie za specjalnie to szło, także przerzuciliśmy się na tę końcówkę.
Po prostu tłuczka nie mielismy. Ale metoda była dobra - wyszedł przepyszny krem!
|
|
|
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
bardzo ladnie udekorowane. podoba mi sie
|
|
|
|
|
#197 |
|
Zadomowienie
|
Jak na debiut to niezle choc jak na moj gust troche obciazyliscie go dekoracja (nie lubie tych slodkich kolorowych piegow
) ale najwazniejsze, ze smakowal
|
|
#198 |
|
Raczkowanie
|
Moje gratulacje.
|
|
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
A ja pięknie prosze o przepis na sprawdzona mase kawową
|
|
|
|
|
#200 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Robiła któraś z was tą masę z jojo? Jak wyszła? |
|
|
|
|
|
#201 |
|
Zakorzenienie
|
up, up dziewczyny!
![]() Siedzę i czytam i nie wiem na co się zdecydować: a tort muszę mieć na piątek
|
|
|
#202 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a może wiecie jak i z czego robi się dekoracje na torty np. tego typu co w załączonym zdjęciu? Będę wdzięczna za wszelkie porady!
|
|
|
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
W wersji smaczniejszej marcepan, w mniej smacznej lukier tylko odpowiednio gęstszy żeby masa była plastyczna i nie spływała- no i barwniki spożywcze.
|
|
#204 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Można też stworzyć odpowiednik takiej masy samemu w domu. Na fotoforum Gazety furorę robi masa z pianek marshmallows: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77521457.html Natomiast na forum cincin widziałam jeszcze inną wersję: http://www.cincin.cc/index.php?showt...&mode=threaded
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tort angielski
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#206 |
|
Raczkowanie
|
Kochane mam pytanko
![]() Bo moj misio ma za kilka dni urodziny i chcialabym mu zrobic pycha tort. On lubi marceoan i moze jakis marceoanowy. Macie jakies sprawdzone dobre przepisy?? Bo mozna kupic mase marcepanowa ale nie wiem czy ona nadaje sie do przelozenia piernika czy do dekooracji bo kiedys widzialam w tv jak babka miala cos marcepanowego, walkkowala to jak placek i dawala na tort(wygladalo to jak obrus na okraglym stole taki do ziemi-piekne to bylo) |
|
|
|
|
#207 |
|
Wtajemniczenie
|
Moj dziejszy tort:P
|
|
#208 |
|
Wtajemniczenie
|
Prosze sie nie smiac ucze sie dopiero
|
|
#209 |
|
Przyczajenie
|
wpaula: Bardzo ładny torcik!
|
|
#210 |
|
Wtajemniczenie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.

No i chciałabym żebyście oceniły jak wygląda wizualnie

zostało tylko zdjęcie

był w 2013r