|
|
#181 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: J. Hiszpański
Cytat:
Polecam www.busuu.com oczywiście książke 20minut każdego dnia Lengenscheidt (tylko czas teraźniejszy) + płyta z dialogami .Jeśli chodzi o programy to np. Hiszpański w pigułce jest o niebo lepszy niż Anki :p Oczywiście jeśli chodzi o mp3 to - Beata Pawlikowska Blondynka na językach (chyba o tym pisałaś, że właśnie używasz?) W sumie sama nie słucham tego zbyt często ale mam za sobą 7 lekcji i jakoś wszystko pamiętam ![]() Jeśli masz jakieś pytania śmiało zadawaj tutaj lub na PW ![]() Ja zaczynałam od książki Oskar Perlin która naprawdę prosta, tylko po kilkunastu lekcjach zniechęciły mnie zadania, ciągle te same :/ |
|
|
|
|
|
#182 |
|
Przyczajenie
|
jeśli chcesz dobrze mówić w jakimkolwiek języku musisz uczyć się z drugą osobą jeśli nie w grupie bo jeśli zrobisz błąd nawet nie będziesz o tym wiedziała i nie będzie miał kto cię poprawić. Może dobrze by było wziąć jakies korepetycje u przystojnego studenta?
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja pierwszy raz miałam okazje usłyszeć Hiszpana przez słuchawki na busuu.com i aż mnie zdziwiło jak zasuwał z mówieniem tak czy siak, jeszcze bardziej spodobał mi się język hiszpański ![]() Wracając do Twojej wypowiedzi, można się uczyć samemu, z czasem zauważyłam u siebie błędy w wymowie i je poprawiłam teraz uważam, że jest lepiej
|
|
|
|
|
|
#184 |
|
Przyczajenie
|
Czarnaroe:
chodzi nie tylko o błędy w wymowie ale też te logiczne |
|
|
|
|
#185 |
|
Rozeznanie
|
o to też się jakoś nie martwię
jak czegoś nie wiem to pytam znajomych z neta :p
|
|
|
|
|
#186 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny! Bardzo się cieszę, że powstał ten wątek. Rok 2012 to dla mnie czas na naukę hiszpańskiego. Trzymajcie za mnie kciuki!
|
|
#187 |
|
Zadomowienie
|
Widzę, że większość z Was uczy się sama. Podziwiam samozaparcie
ale zastanawia mnie czy nie lepiej się uczyć w jakiejś szkole językowej? Tak jak już wspomniano, jeśli popełnisz błąd nikt cię nie poprawi. Czasem załapie się samemu bo po to są ćwiczenia i można sprawdzić itd... ale pewne rzeczy są nielogiczne i po prostu ... są i wtedy dobrze jest miec pod ręką hiszpana który nam wyjaśni o co tu chodzi. Inna kwestia to osłuchanie się. Te mp3 są różnej jakości i wydaje mi się że lepiej jest słuchać na żywo. Ale przede wszystkim, żeby się nauczyć mówić po hiszpański trzeba mówić. Rozmawiać z kimś w tym języku. A w domu? Sama do siebie będziesz mówić? Owszem, można, i idzie nam świetnie. A potem spotkamy prawdziwego hiszpana i zapominamy języka w gębie, końcówki się mylą i słów brakuje. Wiem co mówię, bo uczę się hiszpańskiego od niecałego roku, a uczę się pilnie, robię dużo zadań i mam 6 godzin tygodniowo. Ale gdyby nie nasz lektor Jesus, to nie wiem czy umiałam dzisiaj sklecić luźną konwersację. Dobrze jest mieć kogoś, do kogo trzeba pogadać. Wtedy można dopiero zweryfikować co umiemy, a czego nie. Jak gadam do siebie w domu albo układam sobie jakieś zdania w głowie to jestem mocna, a jak przychodzi co do czego to połowę się zapomina, uwierzcie ![]() Ogółem polecam podjąć kurs w szkole z native speakerami. Nie wszystkie są takie drogie jak te najbardziej reklamowane
|
|
|
|
|
#188 |
|
Rozeznanie
|
Ja siedze na busuu.com i rozmawiam przez mikrofon, tylko ze bardzo rzadko, ale kazdy wie, ze potrzeba drugiej osoby do nauki, takiej co zna idealnie jezyk. Tak czy siak, bardzo lubie ten jezyk i nadal bede sie go uczyc sama a jak bedzie mnie stac na kurs to napewno pojde
Edytowane przez Czarnaroe Czas edycji: 2012-01-03 o 00:27 |
|
|
|
|
#189 |
|
Przyczajenie
|
Uwielbiam hiszpański, zwłaszcza odmianę latynoską
|
|
|
|
|
#190 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#191 |
|
Raczkowanie
|
Dla mnie hiszpański jest strasznie trudny...
M Oze jestem po prostu niezdolna.... Dostałam skrypty od koleżanki, która uczyła się hiszpańskiego i sobie niestety nie radzę.... Chyba jednak na korkach się skończy, albo jakims kursie niestety....
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moze sprobuj tak, obojetnie z jaka ksiazka, kup sobie ladny zeszyt i ladnie go prowadz, zobaczysz jaka bedziesz z niego dumna
|
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
staranne prowadzenie zeszytu bardzo pomaga. po pierwsze, pisząc (powoli i z pełną świadomością co piszesz) zapamiętujesz lepiej, niż po prostu powtarzając w głowie. No i z ładnego zeszytu z własnym pismem aż chce się uczyć, dużo bardziej niż z 'suchego' podręcznika ![]() a co do odmiany latynoskiej - nie różni się AŻ tak bardzo. szkoły uczą raczej hiszpańskiego z Hiszpanii, ale czasem zaznaczają, jeśli w latino jest inaczej. Np. Latynosi w ogóle nie używają czasu Preterito Perfecto (np. he comido), używają zamiast tego zawsze Indefinido ( yo comi z akcentem jak i). Róźni się też oczywiście niektórymi słówkami. Latynosi 'pozwalają sobie' na więcej - np. w hiszpanskiej odmianie samochód to coche i koniec. w Am.Płd. możesz równie dobrze powiedzieć 'auto'. To trochę tak jak z angielskim brytyjskim i amerykańskim. Brytyjski jest dość rygorystyczny, a amerykański ma więcej luzu. No i oczywiście wymowa ale ona różni się nie tylko między Hiszpanią a Ameryką, raczej między krajami i regionami. Np Hiszpanie z Galicji mówią bardziej jak np. Argentyńczycy - 'y' oraz 'll' wymiawiają bardziej jak 'ź' lub 'dź' aniżeli standardowe 'j'.
Edytowane przez lanavera Czas edycji: 2012-01-03 o 18:04 |
|
|
|
|
|
#194 |
|
Rozeznanie
|
A to rozumie, ja sie ucze tego typowego, tak jak w szkolach
|
|
|
|
|
#195 |
|
Przyczajenie
|
Sama jestem początkująca w tym temacie, ale wiem że jest trochę tych różnic, zarówno w słownictwie, jak i w gramatyce, ale chyba najbardziej widoczne w wymowie. Wiem też, że hiszpański europejski powinien być bazą w nauce tego języka, bo jest najczystszy, natomiast w ameryce łacińskiej właściwie w każdym kraju mają tak jakby "swoją"odmianę hiszpańskiego, i nie zawsze nawet pomiędzy soba potrafią się dogadać. Nie mniej jednak właśnie ta wymowa latynoska jest dla mnie najfajniejsza, oni mówią tak płynnie i z takimi emocjami, że aż miło posłuchać.
|
|
|
|
|
#196 |
|
Rozeznanie
|
Ja oczywiście także to zauważyłam, ale nigdy się nad tym nie zastanawiałam czy któryś mi się bardziej podoba, dajmy przykład serial "el internado" jaki tam jest rodzaj? Wydaje mi się, że ten główny, czyli "ll" czyta sie "j" a nie "dż" chociaż ostatnio zauważyłam, że oni strasznie mieszają, raz mówią "jamo" a innym razem "dżamo" :p
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale tą wymową jest tak właśnie, że jak słyszysz "dż" (właściwie bardziej "dź") to niekoniecznie musi być odmiana latynoska. Tak mówi się też w różnych regionach Hiszpanii, na pewno w Galicji, jak pisałam wcześniej. Zależy po prostu stąd kto dokładnie pochodzi i nikt nie zwraca na to większej uwagi, i tak się wszyscy zrozumieją A z tym nie używaniem przez latynosów czasu P.Perfecto, co wczesniej wspomniałam też, to oni choć nie używają to oczywiście rozumieją i wiedzą doskonale o co chodzi, tylko... im się nie chce
|
|
|
|
|
|
#198 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
po co jak i tak rozumieją hihi ale i tak uczę się razem z tym P.Perfecto :p
|
|
|
|
|
|
#199 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Generalnie mnie też ciągnie bardziej do latynoskiego, jest taki... prawdziwy, emocjonalny. |
||
|
|
|
|
#200 |
|
Zadomowienie
|
Wygląda na to, że będę miała okazję sprawdzić swoje umiejęności językowe w praktyce - przedwczoraj się dowiedziałam, że prawdopodobnie za 3 tygodnie lecę do Peru!
to wam dopiero powiem, jakie są różnice między hiszpańskim a latynoskim
|
|
|
|
|
#202 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#203 |
|
Raczkowanie
|
Hola todos!
Można dołączyć? ![]() Pytanko do was: jak robicie litery niepolskie? to takie ene con acento itp? (właśnie nie nie mogę ich napisać ) Np w wordzie, dużo piszę, i wstyd się przyznać, wchodzę na strony obcojęzyczne i kopiuję z neta
|
|
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Też tak kiedyś robiłam
![]() Nie wiem, jaki masz system operacyjny, ale na pasku zadań na dole, po prawej stronie masz godzinę, potem różne ikonki, np. wskaźnik baterii, głośność, antywirus itd. i dalej jest taka klawiaturka i PL. Kliknij na to PL (lub na klawiaturkę), wybierz "Ustawienia...", potem "Dodaj..." znajdź hiszpański, czy jaki tam jeszcze inny język chcesz i viola! Jak będziesz chciała pisać te akcentowane litery, to klikając na to PL możesz sobie wybrać język albo wciskając na raz Shift + Alt I potem się pobaw tymi znakami szczególnymi po prawej tronie od liter na klawiaturze i zobacz, co z czym co daje. Chyba cudzysłów/apostrof + samogłoska daje nad nią akcent (jak naciśniesz raz cudzysłów, nic się nie pojawi, dopiero jak naciśniesz potem np "a"), ñ jest obok, tam gdzie dwukropek i średnik ![]() Powodzenia ![]() Mam nadzieję, że jasno opisałam
|
|
#205 |
|
Zakorzenienie
|
klawiatura wojtka j. (badz jakos tak) na forum hiszpanski.ang.pl; wszystko jasno wytlumaczone, nawet najwiekszy nieogarniacz w komputerach bedzie w stanie to zrobic
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
Mi tam nie przeszkadza ta Windowsowa opcja hiszpańskiego, szczególnie jak się nie patrzy na klawiaturę pisząc nie ma znaczenia co gdzie jest ^^ używam tak też niemieckiego i jakoś nigdy problemów nie miałam
Ja tylko nie lubię zawalać sobie kompa programami, które nie są konieczne do funkcjonowania komputera
|
|
#207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
Nie o to chodzi... Po prostu nie lubię mieć zbędnych rzeczy na komputerze, bo zbiera się potem. A skoro mogę obyć się bez niego i nie sprawia mi to jakichś problemów, to po co? Od paru lat korzystam z tej opcji i nie jakoś nigdy nie miałam potrzeby mieć narysowane gdzie co jest.
No taka już jestem, jak uważam, że nie jest mi potrzebna gazeta, to jej nie kupię, chociaż kosztuje tylko 99gr. Ale przecież nikomu nie bronię ![]() Off top
|
|
#209 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, zaraz wypróbuję!
|
|
|
|
|
#210 |
|
Raczkowanie
|
Chciałabym zacząć uczyć się hiszpanskiego
i szukałam różnych ksiązek,kursów itp. i dwa przyciągnęły moją uwage.Ten z supermemo i z Edgara . Który polecacie dla osoby całkiem początkującej? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.

!
oczywiście książke 20minut każdego dnia Lengenscheidt (tylko czas teraźniejszy) + płyta z dialogami 

M Oze jestem po prostu niezdolna.... Dostałam skrypty od koleżanki, która uczyła się hiszpańskiego i sobie niestety nie radzę....

Generalnie mnie też ciągnie bardziej do latynoskiego, jest taki... prawdziwy, emocjonalny.