Koty- część V - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-19, 20:42   #2101
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: Koty- część V

Ja zamawiam z telekarmy i ostatnio mieli.

Kurczę, to te paprochy w oczach i przy nosie to taka poważna sprawa? Bo naszej małej-białej też się zbierają, ale ani nie kicha ani nie wygląda na to, żeby jej to przeszkadzało - po prostu raz dziennie czy tam raz na dwa dni jej ten paproch wyciągniemy. Agrafce też się zbierają, tylko na czarnym chyba mniej widać, ale i tak jej przy mizianiu paluchy do oka wsadzam, żeby wyciągnąć jakieś paprochy
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 20:52   #2102
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość

Świetny! Można wiedzieć, skąd zamawiałaś?
Dziękuję .
Na bazarku na miau.pl, kasa poszła na DT.

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Oni nigdy nie mają napisane, czego nie ma, a TOTW prawie nigdy nie ma Mają tak dużą ofertę, że nie wyrobiliby z aktualizacją strony. Choć Zooplus wyrabia.
Zooplus to nawet ma napisane kiedy będzie dostawa i jeszcze przypomnienie wyśle, że już to mają .
ALE: ostatnio nie mają żadnych ciekawych promocji .

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Kurczę, to te paprochy w oczach i przy nosie to taka poważna sprawa?

(...) po prostu raz dziennie czy tam raz na dwa dni jej ten paproch wyciągniemy.
Jak nie "płacze", nie kicha, nie ma zatkanego nosa, tylko ma takie "śpiochy" to nic się nie dzieje .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 21:04   #2103
asiek14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Ja u nich nie zamawiam już, a po aferze blogowej to na pewno nie zamówię, ale sprawdziłam, że mają. Faktycznie, na e-sklepie mogą mieć a na magazynie nie. Myślę, że będzie problem z małą paczką i po prostu nie ma ich nigdzie bo jest jeden/kilku dystrybutorów na Polskę i czekają na dostawę
W
Wlaśnie ta afera mnie odstrasza...
Cytat:
Napisane przez Ostrowczanka Pokaż wiadomość
Ja zamawiam z zooplusa.
Nie ma.
Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Ja zamawiam z telekarmy i ostatnio mieli.

Kurczę, to te paprochy w oczach i przy nosie to taka poważna sprawa? Bo naszej małej-białej też się zbierają, ale ani nie kicha ani nie wygląda na to, żeby jej to przeszkadzało - po prostu raz dziennie czy tam raz na dwa dni jej ten paproch wyciągniemy. Agrafce też się zbierają, tylko na czarnym chyba mniej widać, ale i tak jej przy mizianiu paluchy do oka wsadzam, żeby wyciągnąć jakieś paprochy
Teraz mają braki.

Warto sprawdzić te paprochy - co prawda Iskierka w reakcji na przeprowadzkę + wcześniejsze nieleczone kichała duużo (po kilka razy na godzinę), więc była na antybiotyku... poza tym długo leczyłyśmy zapalenie spojówek, ale podobno może się tego brudku tak zbierać jak kanaliki są niedrożne (wtedy też o chore spojówki łatwiej).

12.10.2012 moje włosy
14.09.2012 CP
asiek14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 23:48   #2104
cholernarejestracja
Copyraptor

Nie no, moja nie kicha, a tego brudu się chyba zbiera tak standardowo. Nie wygląda, jakby jej coś było, ale na wszelki wypadek zapytam weta jak będziemy na szczepieniu
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 07:56   #2105
Magda_84
Rozeznanie

Mam problem. W opisie tej karmy którą zamówiłam jest coś takiego:

Karmienie, zalecenia
Proszę przestrzegać: Applaws jest naturalnym produktem, dlatego dochodzi do niewyważonego stosunku wapno- fosfor z ponadprzeciętnie dużym udziałem fosforu. Dlatego karma Applaws powinna być uzupełniana przez właściową, zrównoważoną karmę (mokrą lub suchą).

Kurcze nie doczytałam wcześniej. Co jeszcze zatem powinnam podać kotce do jedzenia? Mam to jakoś łączyć, raz applaws a raz coś innego? Zbaraniałam trzeba czytać uwaznie
Miałyście może podobne doświadczenia? Podaję link do karmy
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...laws_kot/58814
Magda_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 09:19   #2106
onemorepanda
Raczkowanie

Magda, mnie wet powiedział, że postawą powinna być sucha karma, do której maluch ma stały dostęp, a dodatkowo można mu podawać puszki, mięsko, mleko bez laktozy etc jako urozmaicenie. Polecał mi Royala, Purinę Pro Plan i Acanę, ale przyznał że karmy bez zboża są faktycznie najlepsze, chociaż kotom nie zawsze smakują. Ja póki co karmię mojego Stimpacka Royalem bo do niego miałam najszybszy dostęp - pani w zoologicznym powiedziała, że inne karmy słabo schodziły bo po prostu kotom nie smakują.
Zobaczymy, jak uda mi się namierzyć gdzieś Acanę to na pewno Kittiemu kupię.

Monika - transporter fantastyczny, też powinnam coś takiego kupić żeby Stimpack nie marzł w czasie zimowych podróży.

Tak jak kiedyś niezbyt lubiłam koty, tak teraz mam na nie totalną zajawkę i oglądam różne maluchy i w tym http://lodz.gumtree.pl/c-ViewAdLarge...AdId=421685760 się zakochałam!
onemorepanda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 11:29   #2107
Suarti
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez onemorepanda Pokaż wiadomość
Magda, mnie wet powiedział, że postawą powinna być sucha karma, do której maluch ma stały dostęp, a dodatkowo można mu podawać puszki, mięsko, mleko bez laktozy etc jako urozmaicenie. Polecał mi Royala, Purinę Pro Plan i Acanę, ale przyznał że karmy bez zboża są faktycznie najlepsze, chociaż kotom nie zawsze smakują. Ja póki co karmię mojego Stimpacka Royalem bo do niego miałam najszybszy dostęp - pani w zoologicznym powiedziała, że inne karmy słabo schodziły bo po prostu kotom nie smakują.
Zobaczymy, jak uda mi się namierzyć gdzieś Acanę to na pewno Kittiemu kupię.

Monika - transporter fantastyczny, też powinnam coś takiego kupić żeby Stimpack nie marzł w czasie zimowych podróży.

Tak jak kiedyś niezbyt lubiłam koty, tak teraz mam na nie totalną zajawkę i oglądam różne maluchy i w tym http://lodz.gumtree.pl/c-ViewAdLarge...AdId=421685760 się zakochałam!
Nie kazdy weterynarz zna sie na zywieniu kota
Podstawa powinna byc karma mokra a sucha tylko jako przysmak, czyli w bardzo malych ilosciach, oczywiscie bezzbozowa.
Optymalny bylby Barf.
Dla nas oczywiscie jest sucha karma wygodniejsza i tansza. Kotom czesto tez bardziej smakuje, bo pelno w nich jakis dodatkow smakowych.
Jedzac suche kot musialby duzo wiecej pic, koty z natury duzo nie pija.
Moga sie pojawic problemy z nerkami i czesciej u kocorow z kamieniami.
Kompletna dla mnie glupota sa wtedy polecana przez weta suche karme dla kotow z problemami nerek

Suarti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 11:32   #2108
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Magda_84 Pokaż wiadomość
Mam problem. W opisie tej karmy którą zamówiłam jest coś takiego:

Applaws mokry to karma uzupełniająca, dodatkowa, ale nie kompletna, holistyczna .

Przy podawaniu mokrego PRAWIE ZAWSZE trzeba podawać dobrą suchą karmę . Przy większości karm wychodzi, że powinno się podawać więcej suchego, albo 50/50, to już trzeba przy każdej karmie przemyśleć/obliczyć.

Jest tylko kilka karm mokrych, przy których nie trzeba podawać porcji suchego, ale też przekonana do tego nie jestem .

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Cytat:
Napisane przez onemorepanda Pokaż wiadomość
Acanę koty nie lubią . Moje jadły, ale to loteria, większość tu kotów na wątku Acaną wzgardziło.

A ocieplaczem się dalej cieszę .

Stary 2012-10-20, 11:34   #2109
asiek14
Zakorzenienie

Ja rano i wieczorem sypię suche (jeśli miska jest pusta, albo są resztki suchego a wychodzę na długo) a w porze obiadu daję mięso

Zamówiłam Feline Porta bezzbożową na animalii i dwie zabawki, skoro ToTW nie ma a karmy nam zostało na trzy dni jeszcze może

Iska szaleje - polowanie, polowanie, polowanie, biega po domu w sobie tylko znanym celu

12.10.2012 moje włosy
14.09.2012 CP
Stary 2012-10-20, 11:35   #2110
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suarti Pokaż wiadomość
Podstawa powinna byc karma mokra a sucha tylko jako przysmak, czyli w bardzo malych ilosciach, oczywiscie bezzbozowa.
Optymalny bylby Barf.
Dla nas oczywiscie jest sucha karma wygodniejsza i tansza. Kotom czesto tez bardziej smakuje, bo pelno w nich jakis dodatkow smakowych.
Kompletna dla mnie glupota sa wtedy polecana przez weta suche karme dla kotow z problemami nerek
i bądź tu mądry i pisz wiersze jeszcze kilka lat temu wszyscy mówili, żeby kota karmić suchą karmą! Potem, żeby suchą bezzbożową! A teraz mokrą! Aż strach się bać, co za kilka kolejnych lat wymyślą, bo że wymyślą coś nowego to nie mam cienia wątpliwości

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 11:36   #2111
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Ja właśnie bym powiedziała, że odwrotnie - więcej suchego, mniej mokrego (chyba, że mokre masz na myśli PoN albo Ziwi, z innymi tak robić się raczej nie da ).

Jak się karmi gotowymi karmami, to podstawą jest sucha karma, stety niestety.

Cytat:
Optymalny bylby Barf.
Tu się zgodzę. Gdybym miała nerkowca, to tylko barf zostaje, bo moje karm mokrych premium nie zjedzą..

Stary 2012-10-20, 11:42   #2112
Suarti
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
i bądź tu mądry i pisz wiersze jeszcze kilka lat temu wszyscy mówili, żeby kota karmić suchą karmą! Potem, żeby suchą bezzbożową! A teraz mokrą! Aż strach się bać, co za kilka kolejnych lat wymyślą, bo że wymyślą coś nowego to nie mam cienia wątpliwości
Czy cos wymysla czy nie tego nie wiem, ale faktem jest, ze koty malo pija i tylko przez pozywienie mozemy im tej "wody" dostarczyc.

Edytowane przez Suarti
Czas edycji: 2012-10-20 o 11:43
Stary 2012-10-20, 11:43   #2113
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
To nie tak .

Ma być dużo mokrego, ale to mokre musi być zbilansowane, a jedyną opcją, żeby było zbilansowane jest samodzielne suplementowanie (czyli barf) albo szarpnięcie się i błaganie kota, żeby jadł mokre Ziwi/PoN/Terra Felis (nie do końca idealnie zbilansowane).

Takie dobre zwykłe mokre typu Cosma, Animonda, uwielbiany u mnie Moonlight Dinner, Applaws, czy nawet Grau i tym podobne się nie nadają na jedyny/główny pokarm kota. Tak jest tylko woda i białko , źle się to mogłoby skończyć .

Stary 2012-10-20, 11:43   #2114
ranka
Kici kici miau miau

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
To jedyna karma, którą mój Cham wcina bez szmerania
Ja zamawiam i Applaws i ToTW bo jeden je taka a drugi inna

from my iPhone using Tapatalk

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-20, 11:47   #2115
Suarti
Zadomowienie

Cytat:
To nie tak .

Ma być dużo mokrego, ale to mokre musi być zbilansowane, a jedyną opcją, żeby było zbilansowane jest samodzielne suplementowanie (czyli barf) albo szarpnięcie się i błaganie kota, żeby jadł mokre Ziwi/PoN/Terra Felis (nie do końca idealnie zbilansowane).

Takie dobre zwykłe mokre typu Cosma, Animonda, uwielbiany u mnie Moonlight Dinner, Applaws, czy nawet Grau i tym podobne się nie nadają na jedyny/główny pokarm kota. Tak jest tylko woda i białko , źle się to mogłoby skończyć .
Grau nadaje sie jako jedyny pokarm kota. Lepiej nawet troche gorszej jakosci mokra karma niz tylko czy w wiekszosci sucha.

Stary 2012-10-20, 11:52   #2116
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Czy cos wymysla czy nie tego nie wiem, ale faktem jest, ze koty malo pija i tylko przez pozywienie mozemy im tej "wody" dostarczyc.
Kot pięciokilowy (jak moja Sonia) ma pić 300ml wody dziennie i Sonia tyle pije . Ok. 50% mokrej karmy to woda, do tego dostaje trochę mleczka dla kotów i przecież pije wodę z miski/fontanny . Przez jakiś czas lałam dokładne ilości wody i odmierzałam wieczorem ile zniknęło, faktycznie piją tyle, ile powinna. Koty pić nie muszą (i nawet nie muszą mieć teoretycznie miski z wodą) jak są na pełnym barfie, wtedy się im wodę zapewnia tylko przez pożywienie .

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Grau nadaje sie jako jedyny pokarm kota. Lepiej nawet troche gorszej jakosci mokra karma niz tylko czy w wiekszosci sucha.
Skąd ta informacja?

Stary 2012-10-20, 11:52   #2117
asiek14
Zakorzenienie

Iskierka pije wystarczająco, nie chcę powiedzieć, że dużo, ale jak się naczytałam kociej niechęci, to myślałam, że gorzej z tym będzie. Myślę że w ciągu dnia powyżej 200 ml spokojnie będzie Mleczka nie dostaje.

12.10.2012 moje włosy
14.09.2012 CP
Stary 2012-10-20, 11:53   #2118
Suarti
Zadomowienie

Cytat:
Kot pięciokilowy (jak moja Sonia) ma pić 300ml wody dziennie i Sonia tyle pije . Ok. 50% mokrej karmy to woda, do tego dostaje trochę mleczka dla kotów i przecież pije wodę z miski/fontanny . Przez jakiś czas lałam dokładne ilości wody i odmierzałam wieczorem ile zniknęło, faktycznie piją tyle, ile powinna. Koty pić nie muszą (i nawet nie muszą mieć teoretycznie miski z wodą) jak są na pełnym barfie, wtedy się im wodę zapewnia tylko przez pożywienie .

Twoj kot pije ok 300 ml , czesc z tego pochodzi z mokrej karmy. Czy jedzac tylko sucha pilaby wiecej? Watpie

Stary 2012-10-20, 11:58   #2119
monika_sonia
KOTerator

Piła jak smok jak jadła samo Wild Cat .

Stary 2012-10-20, 12:01   #2120
Suarti
Zadomowienie

Cytat:
Piła jak smok jak jadła samo Wild Cat .

Kot marzenie

Stary 2012-10-20, 12:03   #2121
monika_sonia
KOTerator

Ta karma była wyjątkowo słona chyba, bo naprawdę piła bardzo dużo .

Stary 2012-10-20, 12:04   #2122
Malla
Nie depcze krokusów

Ja też wychowuję smoka
Stary 2012-10-20, 12:06   #2123
monika_sonia
KOTerator

Wawelskiego .

Stary 2012-10-20, 12:07   #2124
Suarti
Zadomowienie

Wyglada na to ze polskie koty pija wiecej niz niemieckie

Stary 2012-10-20, 12:09   #2125
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Rozumiem, że Twój kot jest na barfie, ale można z dziennej porcji wodę wyliczyć i wodę z miski na oko zmierzyć, to ile Twój pije, że na niego nadajesz, że za mało ?

Mierzyłaś ? Bo może się okazać, że wcale tak mało nie pije .

Stary 2012-10-20, 12:13   #2126
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Wawelskiego .

Cytat:
Mój zawsze po kąpieli wpada wylizać wannę i wytarzać się w niej, do tego nauczył się operować kranem tak, żeby kapało. Za miską nie przepada, ale jak jest czyściutka woda, to potrafi wypić pół miski naraz.

------------

Z powodu braku TOTW jemy GranataPet.
Stary 2012-10-20, 12:15   #2127
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Z powodu braku TOTW jemy GranataPet.
A co to?

Stary 2012-10-20, 12:17   #2128
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
A co to?
Bezzbożówka, rzuca się na nią, kawałki są duże i chrupie na całe osiedle.
http://animalia.pl/produkt,21488,38,...czka-400g.html
Stary 2012-10-20, 12:21   #2129
Suarti
Zadomowienie

Cytat:
Rozumiem, że Twój kot jest na barfie, ale można z dziennej porcji wodę wyliczyć i wodę z miski na oko zmierzyć, to ile Twój pije, że na niego nadajesz, że za mało ?

Mierzyłaś ? Bo może się okazać, że wcale tak mało nie pije .
Nie moje koty nie sa na barfie. Dostaja puszki, mieso wolowe, drob i troszke sucheg0. Nie mam fontanny, to z czego pija ma ok. 500 ml i nigdy nie zdarzylo im sie tyle wypic.

Stary 2012-10-20, 12:28   #2130
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Nie moje koty nie sa na barfie. Dostaja puszki, mieso wolowe, drob i troszke sucheg0. Nie mam fontanny, to z czego pija ma ok. 500 ml i nigdy nie zdarzylo im sie tyle wypic.
Moje panny są częściowo na barfie, a częściowo jedzą suche+mokre, do mokrego czasem dodaję tłuszcz.
Jedzą mokre średniopółkowe tj. Moonlight Dinner i Cosma, więc jak nie ma barfa to bez suchego się nie obejdzie .

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Cytat:
Bezzbożówka, rzuca się na nią, kawałki są duże i chrupie na całe osiedle.
http://animalia.pl/produkt,21488,38,...czka-400g.html
Nowa bezzbożówka !! Nie widziałam jej jeszcze!!
Ale droga...

Jakie duże są chrupki, porównywalne z ... ?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości