|
|
#2101 |
|
Copyraptor
|
Dot.: Koty- część V
Ja zamawiam z telekarmy i ostatnio mieli.
Kurczę, to te paprochy w oczach i przy nosie to taka poważna sprawa? Bo naszej małej-białej też się zbierają, ale ani nie kicha ani nie wygląda na to, żeby jej to przeszkadzało - po prostu raz dziennie czy tam raz na dwa dni jej ten paproch wyciągniemy. Agrafce też się zbierają, tylko na czarnym chyba mniej widać, ale i tak jej przy mizianiu paluchy do oka wsadzam, żeby wyciągnąć jakieś paprochy
|
|
|
|
#2102 | ||
|
KOTerator
|
Dziękuję
Na bazarku na miau.pl, kasa poszła na DT. ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
. ALE: ostatnio nie mają żadnych ciekawych promocji .---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
.
|
||
|
|
|
#2103 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlaśnie ta afera mnie odstrasza... Nie ma. Cytat:
Warto sprawdzić te paprochy - co prawda Iskierka w reakcji na przeprowadzkę + wcześniejsze nieleczone kichała duużo (po kilka razy na godzinę), więc była na antybiotyku... poza tym długo leczyłyśmy zapalenie spojówek, ale podobno może się tego brudku tak zbierać jak kanaliki są niedrożne (wtedy też o chore spojówki łatwiej). |
||
|
|
|
#2104 |
|
Copyraptor
|
Nie no, moja nie kicha, a tego brudu się chyba zbiera tak standardowo. Nie wygląda, jakby jej coś było, ale na wszelki wypadek zapytam weta jak będziemy na szczepieniu
|
|
|
|
#2105 |
|
Rozeznanie
|
Mam problem. W opisie tej karmy którą zamówiłam jest coś takiego:
Karmienie, zalecenia Proszę przestrzegać: Applaws jest naturalnym produktem, dlatego dochodzi do niewyważonego stosunku wapno- fosfor z ponadprzeciętnie dużym udziałem fosforu. Dlatego karma Applaws powinna być uzupełniana przez właściową, zrównoważoną karmę (mokrą lub suchą). Kurcze nie doczytałam wcześniej. Co jeszcze zatem powinnam podać kotce do jedzenia? Mam to jakoś łączyć, raz applaws a raz coś innego? Zbaraniałam Miałyście może podobne doświadczenia? Podaję link do karmy http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...laws_kot/58814 |
|
|
|
#2106 |
|
Raczkowanie
|
Magda, mnie wet powiedział, że postawą powinna być sucha karma, do której maluch ma stały dostęp, a dodatkowo można mu podawać puszki, mięsko, mleko bez laktozy etc jako urozmaicenie. Polecał mi Royala, Purinę Pro Plan i Acanę, ale przyznał że karmy bez zboża są faktycznie najlepsze, chociaż kotom nie zawsze smakują. Ja póki co karmię mojego Stimpacka Royalem bo do niego miałam najszybszy dostęp - pani w zoologicznym powiedziała, że inne karmy słabo schodziły bo po prostu kotom nie smakują.
Zobaczymy, jak uda mi się namierzyć gdzieś Acanę to na pewno Kittiemu kupię. Monika - transporter fantastyczny, też powinnam coś takiego kupić żeby Stimpack nie marzł w czasie zimowych podróży. Tak jak kiedyś niezbyt lubiłam koty, tak teraz mam na nie totalną zajawkę i oglądam różne maluchy i w tym http://lodz.gumtree.pl/c-ViewAdLarge...AdId=421685760 się zakochałam! |
|
|
|
#2107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podstawa powinna byc karma mokra a sucha tylko jako przysmak, czyli w bardzo malych ilosciach, oczywiscie bezzbozowa. Optymalny bylby Barf. Dla nas oczywiscie jest sucha karma wygodniejsza i tansza. Kotom czesto tez bardziej smakuje, bo pelno w nich jakis dodatkow smakowych. Jedzac suche kot musialby duzo wiecej pic, koty z natury duzo nie pija. Moga sie pojawic problemy z nerkami i czesciej u kocorow z kamieniami. Kompletna dla mnie glupota sa wtedy polecana przez weta suche karme dla kotow z problemami nerek
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2108 | |
|
KOTerator
|
Applaws mokry to karma uzupełniająca, dodatkowa, ale nie kompletna, holistyczna . Przy podawaniu mokrego PRAWIE ZAWSZE trzeba podawać dobrą suchą karmę Jest tylko kilka karm mokrych, przy których nie trzeba podawać porcji suchego, ale też przekonana do tego nie jestem ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
. Moje jadły, ale to loteria, większość tu kotów na wątku Acaną wzgardziło. A ocieplaczem się dalej cieszę .
|
|
|
|
|
#2109 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rano i wieczorem sypię suche (jeśli miska jest pusta, albo są resztki suchego a wychodzę na długo) a w porze obiadu daję mięso
![]() Zamówiłam Feline Porta bezzbożową na animalii i dwie zabawki, skoro ToTW nie ma a karmy nam zostało na trzy dni jeszcze może ![]() Iska szaleje - polowanie, polowanie, polowanie, biega po domu w sobie tylko znanym celu
|
|
|
|
#2110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze kilka lat temu wszyscy mówili, żeby kota karmić suchą karmą! Potem, żeby suchą bezzbożową! A teraz mokrą! Aż strach się bać, co za kilka kolejnych lat wymyślą, bo że wymyślą coś nowego to nie mam cienia wątpliwości
|
|
|
|
|
#2111 | ||
|
KOTerator
|
Cytat:
Jak się karmi gotowymi karmami, to podstawą jest sucha karma, stety niestety. Cytat:
|
||
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2112 |
|
Zadomowienie
|
Czy cos wymysla czy nie tego nie wiem, ale faktem jest, ze koty malo pija i tylko przez pozywienie mozemy im tej "wody" dostarczyc.
Edytowane przez Suarti Czas edycji: 2012-10-20 o 11:43 |
|
|
|
#2113 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
. Ma być dużo mokrego, ale to mokre musi być zbilansowane, a jedyną opcją, żeby było zbilansowane jest samodzielne suplementowanie (czyli barf) albo szarpnięcie się i błaganie kota, żeby jadł mokre Ziwi/PoN/Terra Felis (nie do końca idealnie zbilansowane). Takie dobre zwykłe mokre typu Cosma, Animonda, uwielbiany u mnie Moonlight Dinner, Applaws, czy nawet Grau i tym podobne się nie nadają na jedyny/główny pokarm kota. Tak jest tylko woda i białko , źle się to mogłoby skończyć |
|
|
|
|
#2114 |
|
Kici kici miau miau
|
Ja zamawiam i Applaws i ToTW bo jeden je taka a drugi inna
from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
#2115 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2116 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
. Ok. 50% mokrej karmy to woda, do tego dostaje trochę mleczka dla kotów i przecież pije wodę z miski/fontanny . Przez jakiś czas lałam dokładne ilości wody i odmierzałam wieczorem ile zniknęło, faktycznie piją tyle, ile powinna. Koty pić nie muszą (i nawet nie muszą mieć teoretycznie miski z wodą) jak są na pełnym barfie, wtedy się im wodę zapewnia tylko przez pożywienie .---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Skąd ta informacja? |
|
|
|
|
#2117 |
|
Zakorzenienie
|
Iskierka pije wystarczająco, nie chcę powiedzieć, że dużo, ale jak się naczytałam kociej niechęci, to myślałam, że gorzej z tym będzie. Myślę że w ciągu dnia powyżej 200 ml spokojnie będzie
Mleczka nie dostaje.
|
|
|
|
#2118 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Twoj kot pije ok 300 ml , czesc z tego pochodzi z mokrej karmy. Czy jedzac tylko sucha pilaby wiecej? Watpie
|
|
#2119 |
|
KOTerator
|
Piła jak smok jak jadła samo Wild Cat
.
|
|
|
|
#2120 |
|
Zadomowienie
|
|
#2121 |
|
KOTerator
|
Ta karma była wyjątkowo słona chyba, bo naprawdę piła bardzo dużo
.
|
|
|
|
#2122 |
|
Nie depcze krokusów
|
Ja też wychowuję smoka
|
|
#2123 |
|
KOTerator
|
Wawelskiego
.
|
|
|
|
#2124 |
|
Zadomowienie
|
Wyglada na to ze polskie koty pija wiecej niz niemieckie
|
#2125 |
|
KOTerator
|
Rozumiem, że Twój kot jest na barfie, ale można z dziennej porcji wodę wyliczyć i wodę z miski na oko zmierzyć, to ile Twój pije, że na niego nadajesz, że za mało
? Mierzyłaś ? Bo może się okazać, że wcale tak mało nie pije .
|
|
|
|
#2126 |
|
Nie depcze krokusów
|
![]() Mój zawsze po kąpieli wpada wylizać wannę i wytarzać się w niej, do tego nauczył się operować kranem tak, żeby kapało. Za miską nie przepada, ale jak jest czyściutka woda, to potrafi wypić pół miski naraz. ------------ Z powodu braku TOTW jemy GranataPet.
|
|
#2127 |
|
KOTerator
|
|
|
|
|
#2128 |
|
Nie depcze krokusów
|
Bezzbożówka, rzuca się na nią, kawałki są duże i chrupie na całe osiedle.
http://animalia.pl/produkt,21488,38,...czka-400g.html
|
|
#2129 |
|
Zadomowienie
|
Nie moje koty nie sa na barfie. Dostaja puszki, mieso wolowe, drob i troszke sucheg0. Nie mam fontanny, to z czego pija ma ok. 500 ml i nigdy nie zdarzylo im sie tyle wypic.
|
#2130 | ||
|
KOTerator
|
Cytat:
Jedzą mokre średniopółkowe tj. Moonlight Dinner i Cosma, więc jak nie ma barfa to bez suchego się nie obejdzie ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
!! Nie widziałam jej jeszcze!!Ale droga... Jakie duże są chrupki, porównywalne z ... ? |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.

.
.
.

. Przez jakiś czas lałam dokładne ilości wody i odmierzałam wieczorem ile zniknęło, faktycznie piją tyle, ile powinna. Koty pić nie muszą (i nawet nie muszą mieć teoretycznie miski z wodą) jak są na pełnym barfie, wtedy się im wodę zapewnia tylko przez pożywienie