|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Cytat:
a z alkoholu najdrozsze to u nas chyba whisky. Zawsze w drinku, wiec jest wydajne. Za to jakis likier jest na raz ze tak powiem. Wodki nie kupuje. Wino, piwo tak. Najwiecej chyba wydajemy na piwo, bo kupujemy glownie te zagraniczne
|
|
#2252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pokroic marchew w duże ukośne plastry takie na około 3 mm, nie za cienko, Czosnek kilka zabków tez w duże plastry. najpierw podsmazyc marchew chwilę na ostrym ogniu, ma zlapać troche kolor miejscami, podkarmelizowac się, wrzucic na chwilę czosnek czeby tylko co sie zeszkilił, przykrecic ogień, ja wtedy dopiero wrzucam masło, przykryć i dusić aż zmieknie lekko. Wody mozna troche kapnąć ale to trzeba popatrzeć czy trezba czy marchew puści wilgoć. Do tego sól i pieprz pod koniec. Trezba uważać, zeby nie przypalic czosnku, bo wtedy niedobre.
|
|
#2254 | |
|
Zakorzenienie
|
Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Cytat:
Brzmi pysznie, chyba Makłowicz kiedyś mówił, że czosnek zawsze pod koniec, bo przypalony jest paskudny. Podajesz samo, czy z jakaś bułeczką..?
|
|
#2255 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
A co do alkoholu, to u nas sporo idzie na to kasy, bo schodzi 2-3 butelki wina tygodniowo, no i TŻ sobie raz czy dwa w tygodniu wypije piwko, więc zawsze się sporo tych wydatków uzbiera.
|
|
#2256 |
|
zawsze mam racje
|
Az specjalnie zaczelam spisywac. Nie rozdzielam tego na kategorie- napoje, owoce itd, az tak to mi sie nie chce.
Zliczam za siebie, teraz i tak robimy osobne zakupy odkad zmienilam odzywianie. Nie chce mi sie jechac do auchan skoro w simply mam lepsze owoce i warzywa, makarony itp w takich samych cenach, a mam blizej i mniej sie nachodze. Nie spodziewam sie za niskiego wyniku, bo wszelkie produkty zastepcze jakie jem sa 3 razy drozsze. Owszem moge olac roslinny 'nabial' i jest zupelnie inaczej, ale dzieki temu latwiej mi sie przestawic, a po 2 po to pracuje, zeby jesc to na co mam ochote. Wiec zliczanie raczej z ciekawosci niz checi wprowadzenia zmian oszczednosciowych. Alkoholu prawie nie pije- nie stoi za tym zadna ideologia, nie mam po prostu ochoty. Ale i tak na napoje wydaje duzo- tu wody gazowane(niby nic, a w ciagu miesiaca sie zbierze), tu soki, jakies herbaty (tak, mozna sporo miesiecznie przetracic zlotowek na same ziolowe napary)
|
#2257 |
|
Zakorzenienie
|
Też nie lubię odgrzewanych ziemniaków, które już są ubite, bo się robi taka skorupka. Za to jak ugotuję i nie ubiję i mi zostaną, to kroję na kawałki i robię sałatkę ziemniaczaną: ziemniaki, trochę pora, trochę drobno pokrojonego salami (może być w plasterkach albo w formie takich cieńszych kiełbasek) i sos zrobiony z jogurtu i majonezu (mniej więcej w proporcjach 4:1) i do tego dobrze popieprzone. I jest super.
Rosół gotuję na podudziach z kurczaka. Moja psica je uwielbia i wszyscy zadowoleni
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2258 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#2259 |
|
Zakorzenienie
|
No tak. W sumie to źle się wyraziłam, bo ja ten "rosół" traktuję jako bazę do innych zup (np. wczoraj do włoskiej minestrone), a nie jako osobne danie, więc powinnam chyba napisać "bulion".
|
|
|
|
#2260 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#2261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pomyslałam o sałatce ziemniaczanej!!!! U nas ziemniaki idą do odsmażenia z keczupem, ale sałatka to super odmiana.
|
|
#2262 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (kocham gadać o żarciu )Zależy jaka zupę gotuję to inne mięso uzywam. O typowym rosole się nie wypowiem bo tak nie lubię, ze w ogóle nie ogarniam czy on na czyms lepszy czy gorszy. Wszystko mi jedno. jedyna strawna forma to cała kura ugotowana, trochę tego wywaru pod porcję mięsa i z ziemniakami albo ostatnio nawet mi bardzo smakowało, z kluskami lanymi kukurydzianymi z chili i wkrojonymi warzywami typu tam marchew, pietruszka, seler. Czyli najlepiej tak, zeby rosółprzestał przypominac rosół i zeby nie było w nim makaronu, bo dla mnie to juz jest męka a nie posiłek. Ale np krupnik gotuje na kaczce lub żeberkach wieprzowych. kapuśniak na zeberkach wp. lub zeberkach wędzonych- zalezy jaki kapusniak bo tez rózne robię z kapusty słodkiej lub kwaszonej + skwarki. Pomidorową, ogórkowa najchętniej na wołowej goleni ewentualnie na kaczce. Warzywne typu "śmietnik" na kurzęcych częściach. A typu włoskie minstrone robię wgańskie na fasolach. ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Cytat:
A z ziemniaków jak ciągle o nich, to przeca krokiety sie jeszcze robi. Dawno nie jadłam swoją drogą, zapomniałam, że takie coś jest.
|
|
#2263 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Najbardziej właśnie na kurze, kaczce i wołowinie ![]() A o żarciu mogę gadać godzinami
|
|
#2264 |
|
Konto usunięte
|
Ja robię na kapuście - białej lub czerwonej, np. z porem, marchewką, natką pietruszki, cebulą... Do takiej czasem dodaję oliwę z octem, a czasem majonez i sok z cytryny. Do tego surówki z kapusty kiszonej z ogórkiem kiszonym i jabłkiem - tu odrobiona oliwy. W zasadzie robię takie jak sklepowe w pudełkach na domowo - czyli nie tak kwaśne i zdrowsze
|
|
|
|
#2265 |
|
Zakorzenienie
|
Co do ziemniaków: uwielbiam kotlety ziemniaczane robione z resztek gotowanych ziemniaków. Ubić(jeśli są ubite- tym lepiej
), dodać przyprawy, jajko(albo cokolwiek innego do sklejania), opanierowac i usmażyć. Do tego pół talerza surówki plus sos czosnkowy i mogę jeść i jeść <3
|
|
|
|
#2266 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tak samo, tylko marchewka starta na wiórki się szybciej zrobi (czasem marchewka z selerem) taka marchewka jest u mnie bazą do jarskiego sosu pomidorowego , udusić marchewkę do miękkości i zalać pomidorami |
|
|
|
|
#2267 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;55522146]to ja też Makłowicz jestem ?
tak samo, tylko marchewka starta na wiórki się szybciej zrobi (czasem marchewka z selerem) taka marchewka jest u mnie bazą do jarskiego sosu pomidorowego , udusić marchewkę do miękkości i zalać pomidorami[/QUOTE] A to Makłowicza przepis? Nie wiem skąd wzięłam z jakichś czeluści blogów.
|
#2268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zup nie gotuje na miesie i z glowy
|
|
#2269 |
|
Rozeznanie
|
Ja zrobilam zakupy online w tesco w poniedzialek za 160 pln w tym 20 pln na plyn do prania. No i dostałam od mamy w weekend jakies 6 kotletów
i na dzień dzisiejszy dokupilam sumie tylko dwie bułki i butelkę wody minerlnej. Patrzac na zapasy powinno wystarczyć do końca weekend
|
|
|
|
#2270 |
|
Zakorzenienie
|
Ja surówki robię głównie z oliwą i octem/cytryną. U mnie w sumie tylko mizeria ze śmietaną. W moim domu rodzinnym też tak było. Majonez tylko do sałatki ziemniaczanej/jarzynowej, a śmietana do mizerii lub pomidorów z cebulką. Reszta surówek była z olejem i octem zwykłym, winnym czy balsamicznym.
Od mojej mamy nauczyłam się robić fajną kapustę do obiadu: kapustę ugotować na parze żeby pozostała trochę chrupka, potem dodać drobno posiekaną cebulę ( ja zwykle nie daję), posiekaną natkę pietruszki lub pół na pół z koperkiem, przyprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem. Bardzo lubimy ![]() Narobilyscie mi smakami na krupnik, właśnie robię :-D Właśnie próbowałam masła orzechowego, które przywiozłam z Holandii i jest super, bo jest lekko płynne - idealne do owsianki. Czy ktoś wie czy w Polsce kupię gdzieś masło o takiej konsystencji? Edytowane przez iwona200 Czas edycji: 2016-02-11 o 11:12 |
|
|
|
#2271 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To może być z każdej kapusty, czy tylko w lato z młodej? Brzmi fajnie. W lato robię młodą kapustkę "na krótko" Grubo siekam i szybko obsmażam na ostrym ogniu żeby miejscami złapała lekko kolor, skręcam na mniejszy ogień, dodaję trochę masła, octu jabłkowego, sól, kminek, pieprz i chwilę podduszam. Na koniec wsypuję dużo świeżego kopru. Ma być właśnie taka lekko chrupka, nie uduszona. Ale z zimowej kapusty to to nie bałdzo.
|
|
#2273 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Z cyklu "oszczędzanie przez gotowanie", to ja ostatnio wypróbowałam pasztet z ciecierzycy - super szybko się robi, jest pycha i tani - ok. 10 zł, a jedzenia na kilka posiłków. Plus zdrowe i sycące - czego chcieć więcej. |
||
|
|
|
#2274 |
|
Zakorzenienie
|
Musze na nowo przeliczyc wydatki. Tz zapisuje, ja nie. Wczoraj bylo kupione pol kilo chleba a dzis mi oznajmil, ze juz prawie nic nie zostalo i kupil, bo nie bedzie czasu zeby upiec
|
#2275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moi teściowie robią pyszny pasztet z selera ![]() Zaczęłam od 1. lutego zbierać paragony i rozpisywać wszystkie wydatki okołojedzeniowe z podziałem na kategorie (na sporo kategorii) i zobaczę na co idzie najwięcej no i ile w ogóle na miesiąc.
|
|
#2276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robiłam z tego przepisu: http://lawendowydom.com.pl/genialny-...z-ciecierzycy/Tylko wzięłam ciecierzycę z puszki - dwie puszki, po odcieku było 2 x 240 g więc prawie pół kilo, więc wszystko dałam razy dwa. I za pierwszym razem tarłam marchew tak jak jest napisane w przepisie, ale za drugim mi się nie chciało i po prostu ugotowałam włoszczyznę (marchewka, seler, pietruszka) i dałam tą wodę z warzyw, osobno na patelni na maśle podsmażyłam pora, cebulę i czosnek, a reszta to już jak w przepisie ![]() Aha i dobrze jest wyłożyć foremkę folią aluminiową (papier do pieczenia za bardzo moknie) i po kilku minutach od wyciągnięcia z piekarnika wywalić pasztet do góry nogami, żeby sobie stygnął na wolnym powietrzu, bo wtedy fajnie wyschnie. Trochę się rozwala jak jest ciepły. Najlepszy jest na drugi dzień
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2016-02-11 o 14:24 |
|
|
|
|
#2277 | |
|
Zakorzenienie
|
Z takiej teraz, "zimowej" robię ;-) Nawet z młodej tego nie robiłam, bo najpyszniejsza duszona z masłem i koperkiem
Cytat:
Ja w życiu robiłam sama tylko jeden pasztet - z soczewicy i watrobki. Robię go rzadko, bo jak już zrobię to mam całą keksowke i mimo, że zawsze daję też rodzicom to zostaje tyle, że część zamrażam. Wszystkim smakuje, nawet mojemu mięsnemu tacie. A koszt chyba nawet niższy niż 10 zł ;-)
|
|
|
|
|
#2278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z soczewicy i wątróbki też brzmi nieźle. |
|
|
|
|
#2279 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Aczkolwiek staramy się zmieścić w kwocie 100 zł/m-c na dwie osoby w słodyczach.Czasem wyrzuci się piętkę chleba, stary pomidor ale naprawdę jest tego niewiele. Dziewczyny, czy Wy jakoś specjalnie "trzymacie pasa" czy tak po prostu wychodzi przy normalnym waszym jedzeniu? My wcale jakiś rarytasów nie jemy a zakupy robimy w biedronce... |
|
|
|
|
#2280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fakt, że jemy na mieście tak średnio raz w miesiącu, nie częściej. TŻ czasem kupuje obiady w czasie pracy, ale tego nie wliczam, bo nie mam pojęcia, ile na to idzie. Nie kupujemy mięsa poza rybami, ale one też tanie nie są. Poza tym sporo orzechów i inne takie rzeczy. Nie kupujemy za to właściwie wcale gotowych dań i przekąsek typu czipsy czy słodycze.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.

a z alkoholu najdrozsze to u nas chyba whisky. Zawsze w drinku, wiec jest wydajne. Za to jakis likier jest na raz ze tak powiem. Wodki nie kupuje. Wino, piwo tak. Najwiecej chyba wydajemy na piwo, bo kupujemy glownie te zagraniczne