|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 |
|
BAN stały
|
Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady
Witam was dziewczyny ,za ok 2 tygodnie kupuję działkę i od razu po tym wykupuje projekt ,projekt wybralismy naszym zdaniem prawie ,że idealny ....co o nim sądzicie?
na co powinniśmy zwrócić uwagę?.http://projekty.muratordom.pl/projek...do=&p=20&nr=29 |
|
|
|
|
#2252 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem powinniście zastanowic się nad garazem, według mnie szkoda miejsca na garaż "wmontowany" w dom, to zawsze zabiera sporo powierzchni.
I zrezygnowalabym ze spiżarni, powiekszając dzięki temu kuchnię. Kto teraz jakieś zapasy gromadzi, jak jest pełno sklepów? I po co wam tyle sypialni w domu? No chyba, że planujecie gabinet na dole. W ogóle dom ma dośc niewielką powierzchnię użytkową jak na tyle pokoi, to chyba jakieś klitki będą. Jakieś ogólnie dziwne to poddasze, mam wrażenie, że będą takie skosy, że się nie wyprostujesz w pokoju (uwierz mi, widywałam takie ) I że w tych pokojach będzie ciemno jak w norze przez te dachowe okna.Ale ja jestem tylko laikiem, niech się eksperci wypowiedzą ![]() Tyle że musisz napisać, jaką masz działkę, bo nie każdy dom na każdą działkę się nadaje. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-05-31 o 14:09 |
|
|
|
|
#2253 |
|
BAN stały
|
dzialak bedzie nie wiem jeszcze ale od 1000-1500m2 ,co do pokoi na dole ma byc silownia i gabinet u gory sypialnia i pokoj dla dziecka ,spizarnia uwazam ze sie przyda na zapasy wody ,maki ,konserwy itp teraz w mieszkaniu brakuje mi takiego pomieszczenia.
Co do skosu moja kuzynka ma podobny dom i tylko przy scianie jest nisko a zawsze mozna lekko podwyzyc.To moja opinia |
|
|
|
|
#2254 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc, jakoś nie pasuje mi siłownia na parterze obok salonu, bardziej pasowałaby do piwnicy. U nikogo jeszcze czegoś takiego nie widziałam. Szkoda pokoju na zawalanie go sprzętem sportowym, poza tym taki sprzęt robi hałas.
Jak się podwyższa ścianę, to dom często traci proporcje, nie zawsze jest to możliwe, poza tym tam jest głównie dach, a nie ściana. A taki skos to niewypał moim zdaniem, to pokoje będą nieustawne, szafy pod skos nie wstawisz, a wstając z łóżka uderzysz głową w ścianę. Nie wierz ludziom, ktorzy mówią, że skosy im nie przeszkadzają, bo co innego mają mówić, do błędu się przyznać? Sa lepsze rozwiązania. Z działką to chodzi o usytuowanie co do kierunków świata. |
|
|
|
|
#2255 | |
|
Zakorzenienie
|
Na zapisy w mpzp. Dobrałaś projekt do stron świata oraz do wytycznych w mpzp, tak?
---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2256 |
|
BAN stały
|
zapisy mzpz co to?
|
|
|
|
|
#2257 |
|
Rozeznanie
|
mpzp - miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego czy cos w tym stylu
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2258 |
|
Przyczajenie
|
Co myślicie o tym domku?
http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/8800-tk2.html Wejście od południa. |
|
|
|
|
#2259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Należy garderobę zamienić miejscami z łazienką (z powodu okna). Brak jakiegokolwiek pomieszczenia gospodarczego, pralni/suszarni, spiżarni. Kuchnia jak w blokowisku. |
|
|
|
|
|
#2260 |
|
Przyczajenie
|
Myślałam raczej o likwidacji okna w garderobie a doprojektowanie w łazience. Teraz to niewiem jak lepiej by było. Kuchnia rzeczywiście mała ale otwarta na jadalnie wiec ujdzie.
|
|
|
|
|
#2261 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2262 |
|
Zakorzenienie
|
Wiatam wszystkie "wizażanki budowniczki"
![]() Razem z Tżem przymierzamy sie do rozpoczęcia w najbliższym czasie budowy domu ![]() Wstępnie wybraliśmy ten projekt: http://www.domeria.pl/projekty-domow....html?mirror=1 Działka ma wjazd od zachodu i wymiary około 23m/ 100m. W domu zależny nam na: -kuchni od "przodu" -kotłowni za garażem, z tyłu domu i z osobnym wejściem -pralni i graciarni -spiżarni Proszę oceńcie projekt bardziej fachowym okiem. My dopiero zaczynamy przygodę z budową i będę wdzięczna za wszystkie cenne uwagi
|
|
#2263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2010-06-02 o 20:28 |
|
|
|
|
|
#2264 |
|
Zakorzenienie
|
Ten tez jest ok, tylko bryła jakaś taka jak stodoła...
http://www.domeria.pl/projekty-domow...%20Stella.html Przepraszam, że zapytam pewnie głupio, ale co decyduje, że dom jest na działkę z wjazdem od północy? Jak pisałam nie znam się na temacie i nie wiem takich rzeczy, a jak widzę jest to kolejny konieczny wymóg do spełnienia przy szukaniu projektu...
|
|
#2265 |
|
Zakorzenienie
|
To przeczytaj CAŁY wątek, a dowiesz się wielu ciekawych rzeczy.
|
|
|
|
|
#2266 |
|
Zakorzenienie
|
Już się dokształciłam
Znalezienie domu który spełniał będzie te wszystkie kryteria jakie sobie narzuciliśmy będzie graniczyło z cudem. Większość projektów jednak jest na działki "typowe" czyli z wjazdem od północy i wschodu. Nic to... będziemy szukać dalej
|
|
#2267 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- straszliwie ciasna koncepcja. Labiryntalnie i przedpokoje wyglądają jakby miały 1,35 m (trudno mi przeskalować, po powiększeniu jak przykładam linijkę, to ten węższy w ogóle mi wychodzi mniej niż 1,30, no a ta część przy wejściu tak na 1,40). Bardzo wąsko jak na bardzo duzo użytkowany korytarz (serce domu, wszyscy się najwięcej kręcą do swoich pokoi /no i kuchni, łazienki, wiadomo/ ), spokojnie powinien mieć przynajmniej 1,70 m.Mimo kotłowni i spiżarni, przydałoby się pomieszczenie gospodarcze. Brakuje pralni, gdzie chcesz suszyć pranie ? Kotłownia jest przechodnia, wywiesisz tam pokazując każdemu kto wchodzi, majtki? ![]() Ta umywalka w kotłowni jest tam zbędna, takie to ni przypiął ni wypiął, pewnie Wam powiedziano, że dobry pomysł móc od razu umyć ręce po wejściu przez garaż, ale mozna to zrobić normalnie w łazience, a nie fundować sobie w tym celu fontannę ze ściany w suchym z zalożenia pomieszczeniu. To jest normalnie otwarty ciąg wodny, czy jak to się tam fachowo nazywa, ot, źródlo wilgoci. Chyba, że to tylko tak narysowane na projekcie. Takie sobie (może tych balkonowych w pokoju nr 9 to się już tak nie czepiam, choć wg mnie, szaleństwa to tam nie ma ) okna (1,5 m to ok, ale widać na rzucie, że przydałoby się więcej światła), źle doświetlony dziennym salon (cały duży róg ciemny), i sypialnia nr 8 też nie najznakomiciej no i 5 i 9 tak średnio. ''Żle'' - tzn., na pewno spełnione są tam wymagania normowe i najtragiczniej bynajmniej nie jest (aczkolwiek ten salon jak dla mnie to powinien mieć jeszcze okno, np. pozostałe pomieszczenia trochę te okna większe, a np. w pokoju nr 8 to ja też chętnie dodałabym okno), ale jak dla mnie te pomieszczenia będą za ciemne lub trochę za ciemne. Bo trzeba też mieć na względzie, że dach też dość wystaje, i on też przyczyni się do jakiegoś zacienienia. ![]() Biurka w pokojach można ustawić pod oknem, jak lepiej się uczyć i pracować, z widokiem na ogród/ulicę czy prosto na ścianę..? Ale to już kwestia ustawki . Ten kominek i sciana na środku, omijany, żeby przejść do częsci jadalnej, to jakieś niewygodne nieporozumienie, zawalidroga i nic więcej. W ogóle widzę że masz przez to część kanapową o szerokości jakieś 3,5 m, na część gościnną i wypoczynkową, masakra. Przydałoby się małe okno w spiżarce. Po pierwsze, powietrze nie boli i przydaje się wietrzyć, po drugie, gdyby Ci się coś tam zepsuło, czy coś, to jak wywietrzysz pomieszczenie, w ktorym trzymasz rzeczy spożywcze, garnki z potrawami, ze smrodu lub zapachów? Tam trzymasz np. warzywka z zakupów, po co ma się wszystko kisić w tych samych tlenach? ![]() Kuchnia 12 m, nic dużego część jadalna 12m, ale częsci jadalnej nie wykorzystasz przy pracach w kuchni (nie pójdziesz z krojeniem sałatki do sąsiednego pomieszczenia, gdybyś chciała usiąść, a krzesła przy szafkach?). Zatem przydałby się również w kuchni stół, także, blaty wprawdzie masz, ale stół to wg mnie rzecz również bardzo potrzebna (niektórzy robią wyspy, ale ja uważam, że są mało praktyczne). U Ciebie układ przechodni, nie widzę już miejsca gdybyś chciała jednak stół (bo łącznie 3 otwory drzwiowe), chyba, że kosztem blatów. ![]() Cytat:
Uwierz, szafek w domu na graty, przy dużej rodzinie a i nie tylko, nigdy nadmiar. ![]() Ogólnie uważam, że trochę za dużo przeróbek koncepcja potrzebuje, i że przydałaby się po prostu nowa. Vixen, spiżarnia w domu to jest podstawa. ![]() ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- bryła ok, z wyglądu zwykły prosty domek, mijam czasem taki tego typu niedawno wybudowany, bardzo ładnie się prezentuje, jeszcze ma takie czekoladowe i kremowe kolorki na elewacjach. z funkcji koszmarek. otwarta kuchnia, to po prostu nie wiem, kto to takie coś chce. ( )część jadalna, gościnna, wypoczynek, zero najmniejszej intymności. przestrzenie dośc spore (dla mnie 30metrowy salon z częscią jadalna to nic wielkiego, tak w sam raz, śmiało możę być więcej...), ale kompletnie nie zagospodarowane. te fotele na środku to co to jest? będziesz mieć gości, a inny domownik będzie chciał coś zjeść przy stole i wszyscy go będą mieć na celowniku (część jadalna jest potrzebna, ale ponownie powtarzam, że stół w kuchni jest potrzebny) prawie 8 metrowa kuchnia, mała. przydalaby się na dole również łazienka, nie tylko wc-et, jesli planujecie dzieci kiedyś, jedna lazienka (z wanną/prysznicem) na rodzinę to nic dużego. jak Ty się będziesz w przyszłości rano szykować to Twój syn już będzie musiał czekać, do wanny czy pod prysznic raczej nie wskoczy. zresztą, to wg mnie żaden komfort musieć się kąpać z kimś, bo może masz już córki. poza tym doświetlenie światłęm dziennym równiez nie powala, jedyne co mi się na dole w sumie podoba to gabinet. suszarni i pomieszczenia gospodarczego nie widzę. nie jestem też przekonana co do konieczności tutaj drzwi z kotłowni na dwór, w sytuacji, gdy na 2giej ścianie są do garażu. Wiadomo, że samochod stoi, ale jeśli by tam trzymać opał, to też nie wnosi się go często, tylko np. kupuje hurtem raz czy góra 2 w roku (no chyba, że ktoś lubi np. 5 x w roku albo w ogóle, jeździć co parę dni, bo może tacy też są... ). Na elewacji też mnie to nie zachywca, taka szczerba w tych schodkach. ![]() w górnym gabinecie przy tym 1 górnym oknie dachowym będzie po prostu ciemno. jeśli to ma być do normalnej dość intensywnej pracy. Ale ogółem, moim zdaniem, źle się siedzi w pomieszczeniach, ktore mają tylko okna dachowe (chyba, że jest ich więcej, nie jedno; tam masz 2 takie /gabineciki, dlatego ogólnie uważam, ze dobrze, gdy poddasza użytkowe mają lukarny (facjatki) na tym projeckie jest tylko jedna, za na to w łazience, chyba, że ktoś z założenia planuje siedzieć w łazience więcej niż w gabinecie .w dodatku łazienka 1o m (lubię duże łazienki, są fajne), a gabinety 5 i 6. Jak w bursie. Przepraszam. (I wracając, nie twierdzę, że facjatki w pokojach 6 m to genialny niby pomysł, ale dlatego wlasnie rozmywa mi się też ten plan, dla mnie te gabinety są dość malutkie). jak dla mnie to ogółem ten projekt out. mam nadzieję, że nikogo nie urażam, rozumiem, że każdy architekt czy inzynier budowlany sam rozwiązuje koncepcje, i każdemu może się podobac co innego, oceniam te projekty pod kątem tego, czy ja bym byla z takiego zadowolona. ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- no, ten już trochę lepszy. brakuje oczywiście pomieszczenia gospodarczego. Powiedzmy, że w kotłowni można wstawić klamoty typu miotły i odkurzacze. Ale za to, trzeba by iść przez garaż. ![]() Nie podoba mi się ogólnie salon z jadalnią, nie lubię takiego łączenia przestrzeni szczerze mówiąc, że hall i pokój dzienny tak się zlewają. To powinny być normalnie oosbne pomieszczenia, co najwyżej z szerszymi wejściami (np. 160cm) , po prostu, do salonu, np. wykonczone ładnie łukiem. Ten ścianowy szafowy regalik na środku tego nie ratuje, jak dla mnie coś, co powinno być dyskretne (jakaś szafa na rzeczy) centralnie musi byc omijane). Tu już w łazience na dole jest kabina prysznicowa. na górze jest dość prosta funkcja, więc trudno wtedy coś zepsuć , ale dodałabym również okna dachowe tam, gdzie sa te balkonowe. Ale ja lubię duże (byle nie bezsensownie wielkie ) jasne przestrzenie.jest za to i pralnia i strych, choć uważam, że pomieszczenie gospodarcze na dole jest jednak wygodniejsze. Strych oczywiście też się przydaje, ale jako składzik rzeczy podręcznych średnio się sprawdza, wg mnie. W sypiallni nr 3 (5) dałabym facjatkę, w suszarni okno dachowe, jak dla mnie to na strychu też by nie zawadziło . To chyba tyle. aha, w żadnym z projektów nie patrzylam, jak się ma wejście do usytuowania na działce, czyli pominęłam ustawienie bryły na planie. ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ---------- zwróćcie też uwagę na to, czym będziecie ogrzewać dom, na co będzie kocioł, bo jak na eko groszek (wbrew pozorom, wiele nowoczesnych pieców jest właśnie na groszek czy olej np., zależy co się wybierze), a nie np. gaz z przyłącza, to potrzeba również trochę miejsca na worki z węglem, oraz ważna jest wygoda, a nie np. z 50kilowym workiem iść powiedzmy z jakiegoś tam składziku czy garazu do kotłowni przez przedpokój np. dlatego też z tymi kotłowniami to nie porządzicie, jak nie bedziecie mieć np. gdzie wstawić suszarki ze schnącymi ciuchami, to do kotłowni, gdzie np. będziecie potrzebowały do pieca sypać węgiel też nie bardzo; czyste pranie; a do pokoju, jak już się ma pięknie własny, nie taki znowu malusi, dom, to bez sensu, wg mnie. ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- aha, okna to oczywiście mostki termiczne, ale współcześnie, dobrze zaizolowany dom spokojnie może cieszyć domowników dużymi ładnymi oknami. No i dobierając okna polecam sprawdzić, jak się otwierają (nie zawsze przy podwójnych otwierają się oba skrzydła, niektóre mogą mieć zamontowana połówkę na stałe), żeby się wygodnie myło. Bo warto np. dołożyć pieniądze i kupić coś, co potem lepiej się sprawdza.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-06-05 o 20:45 |
||
|
|
|
|
#2268 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy ta spiżarnia to podstawa, moi rodzice mają cały dom podpiwniczony, to na cholerę im wtedy spiżarnia
Z otwartą kuchnią jako nieporozumieniem się zgadzam, nic mnie z rana tak nie w****ia jak łomot garów wyciąganych ze zmywarki słyszany w całym domu Ale mama nadal obstawia, że to super fajnie, i co zrobisz.W mieszkaniu już sobie takiej atrakcji nie zafundowałam. Masz spore wymagania co do domu, jak widzę, ale weź pod uwagę, że mnóstwo ludzi przenosi typowe blokowe nawyki do domów, i naprawdę nie jest im potrzeba ani suszarnia, ani pralnia (pralka w łazience w domu, kompletna paranoja, ale powszechna), ani duże wygodne pokoje, bo są przyzwyczajeni do klitek i nieco większe klitki im pasują. I będzie im super w takich domkach, zabiją za słowo krytyki Za to balkony lubią ![]() Nie wiedziałam, że znasz się na architekturze
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-06-05 o 18:28 |
|
|
|
|
#2269 | ||
|
BAN stały
|
no wiesz, przyjrzałam się tym 3 ostatnim tu chyba projektom i skupiłam się na tym, że domy nie są podpiwniczone. Więc w takiej sytuacji to jest wg mnie podstawa. (Podstawa wygody, bo ludzie nie mają i też żyją
). Tak samo jak normalne jest, że gdy jest piwnica to kotlownia idzie na dół. Co do spiżarek, to rozumiem np. póły w piwnicy na weki itd, natomiast uważam, że choćby mała spizarenka na te wszystkie makarony, większe gary (i tak w kuchni przydaje się sporo szafek tak na gary jak i podręczne szamanka ma się rozumieć), zakupy (ja np. wolę robienie większych zakupów niż latanie do sklepu co 3 kg cukru ) bynajmniej nie szkodzi. Ludzie są właśnie przyzwyczajeni do klitek, no i to normalne, że widząc rozwiązania na papierze nie przełożą tego na to, jak to się ma w użytkowaniu. A prawda jest potem taka, że potrzebne jest i miejsce na sznurki i suszarkę (by nie graciła nigdzie w pokojach czy garderobach), i na deskę do prasowania (ba, tu by się jeszcze przydał taki kącik nieraz, żeby sobie stala rozłożona i gotowa, i żeby człowiek mógł sobie np. odbiorniczek wstawić i cos przy tym posłuchac czy pooglądać) , i na mopy, i na kalosze do ogródka itd. Cytat:
, no dobra, bo wszystko ze względnym umiarem ).Cytat:
![]() Nie no, żartuję rzecz jasna. ;-) Ale trochę się znam.;-)
|
||
|
|
|
|
#2270 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sobie hobbystycznie trochę ten wątek przeglądam, budowy domu jeszcze nie planuje, ale wiem, że nie zdecydowałabym się na projekt gotowy, choćby dlatego, że typowo "polskiego" gustu nie mam i jakoś siebie w "domu w firletkach" czy innych kwiatkach nie widzę.
Moi znajomi wybudowali sobie taki oto wspaniały dom (z garażem): http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...m40f51f2cc6a5b i po dziś dzień nie mogę wyjść ze zdumienia, jak można sobie w domu zafundować ciemną łazienkę na dole Na projekcie nie ma wrażenia klitek jak te foteliki i stoliki są poustawiane , ale dom w realu jest klitkowy. Inni znajomi mają dom z takim skosem na piętrze, że w sypialni to na większości powierzchni nie idzie się wyprostować .Ale ludziom się takie domy naprawdę podobają Ja nie wiem, czy to efekt spędzenia całego żywota w bloku czy co, że już byle co, byle się nazywało "dom" człowieka cieszy
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-06-05 o 18:52 |
|
|
|
|
#2271 | |
|
BAN stały
|
domek jest malutki, więc nie dziwi, że klitkowaty. Salon ma 23,5 m, w blokach w 2 pokojowym mieszkaniu powierzchni ok 50 m, pokój większy ma ok 20 m.
Nie wiem, czy warto budować w ogóle spiżarnię o powierzchni 1,20, jak to w sumie tak jakby 2 większe szafy. A tu już powierzchnię zabiera konieczność wejścia/obrócenia się w takiej spiżarence. Otwarta kuchnia, połączona z salonem jest dla mnie minusem. Poniżej napiszę dlaczego. Jest też mała, 8 metrów, mniej więcej 4 metry mają zdaje się te wąziutkie malutkie kuchnie w blokach, np. w 2pokojowych mieszkankach 40parometrowych. Salon jest dość otwarty na przedpokój, jak już powiedziałam, ja nie lubię aż tak pootwieranych przestrzeni, które z założenia mają różne funkcje. Wiadomo, że jak się da wejście do salonu jak np. pisałam, o szerokości 1,60 m, jak pisałam wyżej, to też coś tam widać, jak ludzie przechodzą, ale tu goście mają widok na każdego na schodach, jak idzie do wc czy do pokoju nr 6. Kominki są tak w ogóle niezbyt praktyczne, ale ludzie w końcu je lubią, to się nie czepiam. Warto też zastanowić się nad dachem kopertowym zamiast klasycznej ostrosłupowej landary. To też dodaje światła do pomieszczeń, a i bryła moim zdaniem wygląda ładniej. Ale to akurat rzecz gustu. Wracając. Taras jest taki sobie. Na tej szerszej częsci warto by mieć jakiś stoł, krzesła tarasowe. Wyjście jest za to tylko na tą węższą,wychodzisz z domu idziesz i skręcasz. Nie chce mi się już przykładać miary, ile ten taras w ogóle ma powierzchni. Ja bym dala zamiast okna i balkonu, 2 x te podwojne balkonowe drzwi. Prawie 4,5 metra na łazienkę, w której jest tylko wc i umywalka. A przypominam, że spiżarnia ma 1,2.Większa nawet ten wc-et niż kotłownia, ale ok, widzę, że tu do kotłowni wstawiono pralkę. Ogólnie jestem bardziej za tym, by pralki wstawiać tam, gdzie są normalne sanitariaty, bo czasem chcesz coś przeprać ręcznie, i wrzucić do wirowania, albo pomoczyć i wrzucić w automat, no a tak to już musisz przechodzić z miską. Albo np. chciałbyś w wannie namoczyć pościel. Dobrze, że jest umywalka, bo np. czasem do pralki się dolewa wody, np. kiedy odkrywasz, że pranie jest twarde i przydaje się dolewanie wody w większej ilości niż narzuca automat. No, mniejsza.Dom jest na 4osobową rodzinę, i znów jest tylko jedna lazienka z wanną/prysznicem. Niby normalne warunki, jak to w blokach, ale wg mnie, po to się buduje wlasny dom, by bylo wygodnieji by nie trzeba było mieć kolejek do łazienek rano czy za potrzebą. Jak słusznie zauważyłaś, brak okna. W dodatku jest możliwość. No cóż. Nie można przecież uszczęśliwiać ludzi na siłę. Ogólnie, gdyby poszerzyć trochę okna w tej części kuchenno-salonowej, troszkę tej klitkowatości też by uciekło, wiadomo, że przestrzeń za oknem to przestrzeń i w domu. Te okna na elewacji (chyba mają tak z 90) wyglądają wąsko, więc wyglądają wąsko i z domu.Brak jakiegokolwiek pomieszczenia gospodarczego, nawet garderoby - no, ale. Na poddaszu ten 15 metrowy pokój wg mnie wymaga doświetlenia, to jedno skrzydło nie zachwyca. Ja tak krytykuję mniejsze okna, wiadomo, że można dać jakie będą, i też będzie miło . Ja się odnoszę do tego, że dla mnie np., niech będzie kuchnia o wymiarze 3,5 x 4,5 , że 2 okna na 2 ścianach, szczególnie, jeśli jedna jest od północy, o wymiarach 1,3x1,5 to jest tak w sam raz. Przyjemniej, jasno, nie ma żadnego wrażenia pudełka . Przy mniejszej kuchni można dać węzsze okna, ale to też naprawdę zależy, i tez się to ma. Tą przestrzeń. Wiadomo, że np. 12mtrowa kuchnia w bloku ma 1 okno, i też jest ok. No więc wracając, ja bym zdecydowanie dała te okna balkonowe na poddaszu o szerszych skrzydłach, to musi oczywiście wszystko plastycznie wyglądać, ale ja bym tu preferowała jak najmniej na balkonie ściany po nic, szczególnie chodzi mi o pokoje 3 i 5, bo w stosunku do szerokości okna dość dużo zostaje bez padającego światła. Bo w pokoju nr 3 taki szeroki balkon, w stosunku do okna balkonowego do pokoju, po prostu skrzydła można mieć szersze. Już mi się nie chce przełączać tego widoku rzutów i elewacji (na przekroje w ogóle nie patrzę), i tak się rozpisuję. ![]() ---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:55 ---------- ktoś pisał, że chce miec kuchnię od przodu. Wszystko zależy od funkcji, ale jak masz na dzialce od przodu południe , to na kuchnię tak sobie. Tam bedziesz miała żywność, po co ma Ci się latem elegancko nagrzewać. Pomyśl więc o stronie od północy bardziej. Dlaczego nie otwartym kuchniom. Dziwi mnie to upodobanie. Kiedyś, moim zdaniem, to biedniejsi ludzie na wsiach tak budowali, że wszystko w 1 izbie. I gotowanie, i spanie, i cielaczek. A teraz jak się można spokojnie oddzielać, to niektórzy: nie. ![]() Szugar już wspominała, o smrodach z gotowania, zapachach. I jak najbardziej, w każdej wielkości domów brudne gary nie mogą krzyczeć na cały dom, że stoją. Do tego dochodzi zwykła intymność. Przyjmijmy, że odwiedza cię przyjaciółka, chce intymnie pogadać, tym w tym czasie nie chcesz się chować do sypilani czy pokoju syna (nie masz gabinetu, żadnego takiego mniejszego gościnnego pokoju ). Chcesz gotować obiad np., dania na jutrzejsze przyjęcie. A w salonie dzieci lub mąż coś chcą oglądać, bo w salonie zazwyczaj jest największy telewizor. No i co, przegonisz? w Dodatku tak jak na choćby projekcie powyższym, jakieś 30 metrów kuchni i salonu, i co, będziecie sobie szeptać w kącie? Albo mąż przyjmuje w salonie kogoś, a Ty np. wracasz z zakupów, no i chcesz się rozpakować i zaladować szafki. Potrzebujesz, żeby ktoś mógl zerkać (może jest wścibski, zazwyczaj będzie co najmniej ciekawy: jak jecie, jakiego gatunku jedzenie w lodówce, itd) co wyciągasz z siatek? Potrzebujesz, żeby ktoś, dosłownie, zaglądał ci w garnki? ![]() Przyznaję, że ten aneks kuchenny w gruncie rzeczy w salonie, to naprawdę, cieżko by mi było przetłumaczyć, i nie chcę kusić. Albo ludzie sobie robią np. w ścianie dziurę do podawania. Jak dla mnie, też bez sensu, na co to komu. A jak w jakim barze mlecznym. ![]() Ogólnie, projektowanie, każde, też jest dziedziną trudną, bo każdy ma inne potrzby i upodobania, i jak do wszystkiego trzeba mieć też trochę talentu. Do tego dochodzi to, że ludzie aby się wyróżnić mają ochotę na udziwnienia, a te potem niespecjalnie się sprawdzają. Nawet to, że się jest architektem, budowlańcem, nie zawsze uchroni przed radosną twórczością. Kiedyś mój kolega rzucił tekstem, mniejsza o kontekst (chodziło o dziurawienie podłóg szpilkami, ot, luźna gadka): ''kto dziś robi podłogę z desek''. Trochę mnie zamurowało. ![]() Dlatego trzeba nie tylko szukać projektanta, ale też znaleźć fajnego projektanta. Do tego dochodzi to, że nawet najładniejszy domek mogą spieprzyć w czasie budowy, bo np. robotnicy nie dość szeroką dziurę wykopią, bo im się nie będzie chcieć, no i obetną np. 40 cm szerokości gdzieś tam. Poprawki się naniesie w projekcie, zostaną zatwierdzone, a bryła już zostanie. Czy np. inaczej wyleją schody. Bo ktos tam komuś czegoś nagada. No i co, kierownik ma rozwalić komuś i kazać ponosić koszty od nowa? Nie, jak może, to znowu zrobi poprawki i będą inne. Do tego dochodzi to, że możesz zrobić nawet najladniejszy na świecie domek, a dochodzi do tego ten typowy syndrom znania się na wszystkim. ''A bo mój wujek to ma takie schody, moja ciotka takie okna, sasiadka tu kuchnię a tam piec. ''No i potem rosną te gargamele i kurniki. Albo marmurowe pałace, w ktorych można jeździć na wrotkach ale się na da mieszkać, bo wszędzie przestrzenie niczym z brazylijskiej telenoweli i jak tu się pomiziać z chłopakiem na kanapie. ![]() Np wiele już lat wstecz, moj dziadek, jak budował dom, zdecydował się kupić projekt od architekta. Sąsiedzi mówili, że po co pieniądze wydaje, a nie buduje bez, jak zwykle (to były inne czasy, nie tak surowe pod względem przepisów). No i zbudował ładny, prosty, bardzo funkcjonalny domek. A wiele innych domów z tego okresu ma np., bo musi, pokoje przechodnie. Bo kto by się tam bawił w przedpokoje. A z wyglądu bardzo podobne. ![]() Do tego dochodzą już potem, przy wykonczeniu, własne widzimisia. Jeden zrobi kuchnię w stali nierdzewnej, drugi będzie się czuł jak w kostnicy, wszystko szare i metalowe. Inny zrobi kuchnię w drewnie, i powiesi drobną kratkę w kuchni, i malownicze ząbki czosnku, a drugi się poczuje, jakby od ciotki ze wsi nie wyjechał. Ale np. ludzie sobie lubią zrobić np. szafki otwieranie do góry, czy jak rolety. To, moim zdaniem, jesli chodzi o funkcjonalność, nigdy nie przebije klasyki. ![]() Dlatego ogólnie im więcej prostoty, a mniej udziwnien, tym lepiej. ---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- albo np. jeden z tych projektów o których pisałam na początku, jako o pierwszym. Wszystko rozwiązane w 1 poziomie. albo. Cytat:
Prawie, bo przy Wisteria Lane to akurat rządziły piętróweczki. I dokładnie, coś kosztem czegoś, wąska zabudowa, ciasnota, kręte korytarzyki, baaardzo często slepa kuchnia w środku domu. Także, nie wszystko co takie malownicze z telewizji np. potem, jest rownie malownicze we włassnym mieszkaniu.---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ---------- kompletnie mi się nie podobają te rozszerzające się kolumny na elewacjach, bardzo topornie to wygląda. znowu kuchnia z salonem. jakieś stołki barowe przy kuchennym blacie. Może to fajnie wygląda w tv, ale specjalnie wygodne to nie jest. No ale cóż. Znowu salon w pełni otwarty na hall. Za to rodzic, jak chce pójść do swojej wlasnej najwlaśniejszej łazienki, to musi przejść długim korytarzem przez caly dom, aż na sam koniec. Łazienka w pokoju rodziców wyklucza oficjalne z niej korzystanie innym domownikom. Łazienka u rodziców 7 metrów, dla dzieci i gości przebywających w domu taka, co ma 5 metrów. Część kuchenna salonowa z hallem, ktorego de facto za bardzo nie ma, , 60 metrów. A brak intymności, smrodki z gotowania. Ganek 3,7 m, hall 6 m, ale ze względu na funkcje, do hallu nie bardzo ma jak wstawić szafę na buty czy ubrania. To, co jest w ganku, to naprawdę, nic dużego. A jak przychodzą goście? Gdzie się ''powieszą''? Wąskie okna w pokojach dzieci. Znowu biurka z widokiem na ścianę, ale dobra, czepiam się. ![]() Czyli dośc standard jak dla mnie. Wreszcie duże ładne okno w salonie, + i tak okna na drugiej scianie. Właśnie o czyms takim mówię.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-06-06 o 10:22 |
|
|
|
|
|
#2272 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
scianie (patrz choćby projekt z mojego postu powyzej, zobacz, jak to wygląda u Ciebie a jak tam), malenki przedsionek (1,7m) minimalnie większy od kibla, w dodatku drzwi od kotłwoni powinny się otwierac na kotlownię, bo ktoś będzie w ganku a ktos szedł z garażu to w łeb zarobi, kibel dla gości np. przy łazience, dobrze, po co gość ma ci przegladać z ciekawości kosmetyki a i domownik nie musi lecieć do góry jak łazienka zajeta, doswietlic pokoj nr 6 (wstawić okno dodatkowo do skrzydła), za to bardzo wąski korytarzyk nr 8, ma góra 100cm szerokości, już mi się nie chce patrzeć, bo nie wiem, czy te drzwi to 80tki czy 90 tki, bardzo ciasny. Nie dość, że klitkowy, to 2 osoby jak się będą mijac to ''super komfortowo czuć się nie będą''. W dodatku tak wąski, że ktoś wychodząc z kibla może niexle przysolić drzwiami temu, co akurat przechodzi koło szafy. wrong wrong wrong ![]() Pomieszczenie 16 (nawet nie wiem, co to jest na projekcie) powiedzmy, że w sam raz na pranie, oki, ale ja bym chciała tam okno. W garderobach zresztą też by mi nie wadziło, różne chlujstwo mają ludzie, nie każdy wrzuca brudnego ciucha do prania, nieraz ładuje z powrotem do czystych, i po co mają się tak zbierać aromaty bez wentylacji żadnej, tyle, co sobie wleci przez pokój. Składane drzwi są jak dla mnie głupie bo mało wygodne , ale to szczegół mający wproawdzić jakąś tam inność więc fajnośc, duża łazienka nr 21, fajna, bo duża, ale w sumie slabo wykorzystana, komu się będzie chciało myć tyle tych kafli , za daleko do umywalki od kibla, trzeba przejść przez całą szerokośc łazienki, bez sensu, tak samo jak bez sensu przy takiej dużej natrysk tak przy drzwiach, to by wypadało połozyć jakiś dywanik czy coś na kafle pod kabiną, więc już wchodząc przez drzwi na to włazisz , poza tym po co przy takiej dużej łazience taka po łuku kabina, proponuje sobie wejść w markecie budowlanje i zobaczyć, czy się chce takiej narożnej , czy może zwykła w kwadracie, bo tu jest duży metraż, no a wtedy to już może nie wyglądac aż tak zgrabnie przy tych drzwiach , ale w ogole to mi się nie podoba ta łazienka, nic, tylko tam na środku to sobie stół do gry w karty wstawić ; w pokojach przynajmniej po 3 okna dachowe, widać róznicę? Widać. Widać, że co projektant to obyczaj? Widać. Jak jeden doświetli salon, to średnio poddasze, jak drugi pokoje na poddaszu, to salon zrobi taki sobie. Moim zdaniem. Elewacje też nie zachwycają, cały dom wygląda trochę jak taki większy budynek gospodarczy (czytaj: jest równie uroczy co pierwsza z brzegu szopa ).O Dziż, ale godzina;-), przepraszam, że się wtrąciłam, to tylko moje opinie. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-06-06 o 10:55 |
|
|
|
|
|
#2273 |
|
Zakorzenienie
|
Hultajku, daj spokój, zaraz ktoś przyjdzie i Ci napisze, że się wymądrzasz, że jak tak możesz, że domki fajne, że ludzie tyle lat żyli bez spiżarni i pomieszczenia gospodarczego to im niepotrzebne, a okapu wcale w otwartej kuchni nie słychać i nie przeszkadza. Że znajomi mają na górze skosy i sobie chwalą, przytulnie ze skosami jest (ta, jak w szałasie, wieczne wakacje ... ). I że ludzi nie stać na projekt indywidualny, bo to drogo.
|
|
|
|
|
#2274 |
|
Zakorzenienie
|
szugarbejb, widzę, że jesteś zrezygnowana i opadłaś z sił
![]() Ale niech Hultaj piszę, ja czytam, bo moim zdaniem cenne uwagi zapodaje. A wiadomo, że 99% ludzisków po swojemu zrobi, i kolumny będą, i klitki i ogólnie "wszystko" ![]() A z tymi spiżarniami, to chodziło mi o takie, jak w tym projekcie domu znajomych. Na co komu taka spiżarnia o wielkości 1,20 metra? Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-06-06 o 10:17 |
|
|
|
|
#2275 | |||||||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ja skosów nie lubię, w dodatku te wysokości ścianek kolankowych, nierzadko masakra, pamiętam jak się w jakimś pensjonacie w górach centralnie walnęłam w łeb siadając na łóżku po przebudzeniu, ale przy domu z poddaszem użytkowym się ich nie uniknie, tylko właśnie, to są wszystko ''oszczędności'', lukarny rozwiązują problem. ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Cytat:
Bo jak zaczynają budować i widzą, że wychodzi strup , to wtedy się szuka koniecznie szybkiego przeprojektowania.A wymyślić komuś fajną funkcję do jego warunków, i by było zgrabnie, to też wymaga pomyślunku, weny, wpadnięcia na fajne rozwiązanie. A domek po prostu powinien być ładny, funkcjonalny, i metraż to już w zależności, jak pieniądze pozwalają. ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- zresztą, jak powiedziałam, z tym projektem indywidualnym to też nie ma reguły, niektórzy architekci to mają taką fantazję, że uchowaj , zrobia człowiekowi kibel, w którym się drzwi nie otworzą, albo kibel walną centralnie przy salonie, niech wszyscy słyszą, jak cię w brzuchu bąbluje (a i niektóre branżowce to też mają takie chałupy, że ho ho ), ale z gotowcami, to wg mnie, dużo gorzej. Jak te projekty bez adaptacji do warunków czyli zaadaptowane do jakichś tam warunków obrazkowo-idealnych, tak wyglądają, no to ''dzięki''. ![]() ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Cytat:
Ze względu na przejście do garażu znowu do kotłowni niczego się nie wstawi, tak, żeby nie bylo na widoku publicznym. Na pewno poszerzyłabym okno w sypialni rodziców. 1 łazienka myciowa na 5 osób to za mało.---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
W dodatku masz tam taki malutki przedpokoik, po co Ci taki wiatrołap w środku domku, klitka taka. O oknach nie mówię, sytuowaniu, czy pionach (bo te z kolei rozstrzeliłaś ;-)).Ogólnie mi się bardzo nie podoba, ale przecież to Wasza sprawa, jak będziecie mieszkać, więc jeśli uważacie, żę fajny, to w porządku. ![]() ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- już na wizualizacjach widzę, że słabo doświetlone poddasze, no znowu, kuchnia z jadalnią, salonem, bufet gdy zaraz za plecami stoł, stół w jadalni tylko na 4 osoby, a większy trochę przy tym układzie zagraci, znowu szafa na środku centralnie żeby było co mijać, szkoda, że część wypoczynkowa salonu nie wychodzi na ogród tylko stołowa, to z kanapy człowiek powinien bardziej mieć wyjście do ogrodu niż od stołu , czy 1/4 to pomieszczenie gospodarcze? znowu przechodzenie przez garaż. trochę mi mało okien w kuchni czy salonie. schody kopertowesą w porządku, ja akurat schody kopertowe ja akurat lubię i uważam, że są ok (a raczej dobrze zrobić na jednej częsci kopertę przechodzącą w spocznik) i potrzebują trochę mniej klatki schodowej niż takie ze spocznikiem. sypialnia na górze długa i wąska, ogolnie to bardzo malutki ten górny schowek, jak już wstawiać drzwi to do czegoś troszkę większego niż komórki wielkości polowy kibla. , no i 1 łazienka na 4 osoby na co dzień, 2piętrówce do tego, to naprawdę żaden wypas, to samo, co w blokach. ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- żeby przejść do kuchni trzeba przejść przez cały dom. Jak dla mnie, wystarczy. między klatką a salonem naprawde przydałaby się jakaś ściana. przejście do kotłowni /pralni tylko z kuchni, bez sensu. przypominam, że od kuchni trzeba iść przez caly dom, do kotlowni np. z przywiezioną sobie butlą gazową do kuchenki jeszcze dlużej. ![]() bardzo malutki ogólnie dom, ma tylko 2 sypialnie, w dodatku małe, w dodatku niezbyt fajnie rozwiązana koncepcja, a elewacje też nie zachwycają. nie widzę uroku małego prostego domku tylko taką bardziej szopkę. nie mam nic przeciwko małym domom, ale ten to rzeczywiście kurnik. ![]() ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
Owszem, to też nie jest świetne rozwiązanie, ale idąc dalej tym tokiem, to nigdy nie da sę zaprojektować sensownie domu, bo jeśli chcesz mieć miejsce na podjazd pod skład na węgiel nie wiadomo od której strony, by tam sypać, to możesz nigdy nie mieć ładnego ogrodu, skoro będzie poterzbne miejsce na kręcącą się ciężąrowkę z 3ema tonami. Bo dostawczy musi mieć jak wjechac i obrócić, normalne. Dlatego rzeczywiście najlepiej chyba te worki, a potem worki na taczkach przewieźć już docelowo.---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Cytat:
![]() . zdecydowanie wolałabym go proporcjonalnie powiększyć, bo jest ciasny ogółem, salon z jadalnią 23 m, kuchnia 9, pokoje 9-11. żeby łazienka miala chociaż 6 metrów, tak samo kuchnia choc z 11, 12, i żeby można bylo do łazienki wstawić normalną długą wannę, w ktorej można sobie czasem poleżeć, a nie ciasną w gruncie rzeczy narożną landarę. ![]() no nie zachywca, ale też nie jest najgorszy (na 3 osoby... I ja się już na temat tej kotłowni to nie wypowiadam), no i ja bym chyba wolała to wejście do pomieszczenia gospodarczego z przedpokoju, a nie ganku (jak znam zycie to się tam pewnie będą walały buty i tak i tak ),---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- http://www.projekty.ign.com.pl/proje...amyk/264/rzuty ja przepraszam, ale gdzie tu jest oryginalnie w koncepcji kotłownia? tak pytam, bo widzę, że rozmowa toczy się dalej? to gospodarcze 3,7, tak? bo zmniejszyl jeszcze 9metrowy pokój, pewnie dodał wnękę na szafę za to z tej łazienki albo se tam zrobił taki komin, w sam raz na wepchnięcie biurka i kantorek jak marzenie . za to kotłownia ma ogółem też z 9 metrów, świetnie. czemu tego nie zamienił, 6 z7? aa, dobra. może woli piec za ścianą jak posłuchującego nie daj B. (nie trzeba podsłuchiwać ), albo figlującego, nastolatka za ścianą. ![]() ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- nie wypowiadam się, bo graciarnia okrutna i rozumiem, że jak goście będą chcieli pojeść, to grzecznie przyjdą z rodziną do kuchni oraz kumam, że rodzic jak ma sypialnie 15 i garderobe 7, a nastolatek pokój 9m w tym biurko, jakieś regaly, drukara do kompa, to możliwość, żeby nastolatek się pod garderobkę troszkę podłączył (gdyby ta np. nie była tylko tak samolubnie w pokoju tatusia i mamusi), zbytek łaski, w koncu dzieciaki to dużo ciuchów nie mają ;-) (to pogumowane już trochę lepiej, choć na linii kuchnia-salon-jadalnia też trzeba poprawić, bo ta ściana kuchenna centralnie w stoł to też nie bardzo , i za to jakie duże pokoiki się zrobiły tam z tą garderobą ) , się wypowiem tylko, a już mi się nie chce szukać rzutu poddasza, że na dole 2 sypialnie, z czego łazienka przynależna do 1. To jak rodzice będą chcieli pofiglować (ale rozumiem, w pewnym wieku może po prostu nie uprawia się seksu ) czy tylko w spokoju pospać, to dzieciak grzecznie będzie siedział u siebie albo leciał się kąpać do góry (o ile na poddaszu jest łazienka), cymes.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-06-06 o 14:55 |
|||||||||||
|
|
|
|
#2276 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-06-07 o 18:30 |
||
|
|
|
|
#2277 |
|
Wtajemniczenie
|
Hultaj no rozpisujesz się dziewczyno...
i dlatego zaryzykuję i wkleję projekt domu... ale najpierw kilka słów wyjaśnienia: działka ok 1030 m - rozmiar ok 27x37, wjazd od wschodu. w domu gabinet - z racji profesji TŻ. plus 3 sypialnie. uparliśmy sie na parterówkę... spodobał mi sie taki projekt - jest to pomysł zaczerpniety z forum murator od majkiego. my osobiście chcemy zaciagnać do pracy właśnie projektanta i przedstawić mu taki pomysł. obawiam sie również tego czy znjadę dobrego i w jaki sposó tego 'jedynego"szukać... i prośba teraz do Cie czy nasuwaja Ci sie jakies spostrzeżenia uwagi? odnosnie tego projektu? ja np zastanawiam sie nad jeszcze jednym oknem w jadalni i nie bardzo widze TV zaraz obok kominka.. dzięki Edytowane przez st_ella Czas edycji: 2010-06-09 o 10:42 |
|
|
|
|
#2278 |
|
Zadomowienie
|
Mnie podoba się ten domek z tym, że jeden pokój na górze to raczej garderoba. Niestety nie nadaje się na moją działkę
http://www.archeton.pl/projekt-domu-...69088cb243f665 |
|
|
|
|
#2279 |
|
Zakorzenienie
|
Potrzebuje spokoju i ciszy do pracy ? To nie będzie jej miał, cienkie ścianki działowe, wejście tuż przy najbardziej hałaśliwej części salonu.
Co do samego salonu - dawno nie widziałam tak głupio zaprojektowanego pomieszczenia, nie dość, że nieustawnie to jeszcze 3/4 powierzchni zmarnowanej na komunikację. Kuchnia również niespacjalnie ustawna, ja bym się w niej nie odnalazła, no ale może nie gotujesz dużo. Dobrze widzę tylko jedną łazienkę ? Gdzie pralnia/suszarnia - połączona z kotłownią ? Odważnie. Graciarnia ? Generalnie jeden z gorszych projektów parterówek, jakie widziałam. |
|
|
|
|
#2280 |
|
Zadomowienie
|
no właśnie szukam teraz architekta i się zastanawiam, co powinien zawierać projekt indywidualny, żeby był kompleksowy. Nie chcę żeby mnie oszukano, wykonując tylko podstawową wersję a za resztę trzeba byłoby zapłacić. Projekty gotowe mają z tego co wiem wszystko. Co to są też projekty branżowe - czy jest to to samo co instalacje??.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:37.

na co powinniśmy zwrócić uwagę?.

) I że w tych pokojach będzie ciemno jak w norze przez te dachowe okna.

Także, nie wszystko co takie malownicze z telewizji np. potem, jest rownie malownicze we włassnym mieszkaniu.
A rysunków architektury jest ok. 3x więcej niż konstrukcji. A opis do cz. architektury sam się zmieni? A BIOZ, a zagospodarowanie terenu, część formalno-prawną kto opracuje? Przecież nie konstruktor. To jest masa pracy... Tak więc nie wiem skąd pomysł, że architekt tylko "może zmienić kolor ścian"...