|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Też się zgłaszam do założenia spirali, tzn do ufundowania i jestem śmiertelnie poważna a nie szydercza.
|
|
|
|
#2282 |
|
Konto usunięte
|
"Pani Agnieszka nieśmiało prosi również o kuchenkę gazowo- elektryczną, dzięki czemu będzie mogła dziewczynkom upiec ciasto, by choć na chwilę zapomniały o sytuacji w jakiej się znajdują."
Boże, kto to pisze XD |
|
|
|
#2283 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, że dostanę tę paczkę raz na rok sytuacji nie zmieni. Jeśli rodzicie sobie nie radzą, ktoś musi się zająć tymi dziećmi. Albo jak napisałam odebrać je. Albo jedno, albo drugie. Bo żadne dziecko nie może chodzić głodne, ani chorować bo nie ma butów. I to, że dzieci głodne nie motywuje do działania, raczej wpędza w spiralę marazmu. I ta akcja to drobiazg, niczego nie zmieni, ani w jedną, ani w drugą stronę. Ale chociaż dzięki niej, ktoś kto ma więcej pieniędzy, kupi te buty czy choćby zabawkę i dziecko się ucieszy. Jak pewnie wiesz problem jest głębszy. Pomoc społeczna w Polsce jest śmieszna, ogranicza się do dawania zasiłków, a nie wyciągania z biedy. Bo nie oszukujmy się z zasiłków nie da się godnie żyć, a to powoduje, że człowiek stacza się, zaniedbuje itd. Praca nie leży na ulicy i nie każdy jest zaradny. Dlatego trzeba wspierać te rodziny i czasem dać im pracę do ręki, choćby stworzyć sztuczne (w sensie prace interwencyjne itd.) miejsca pracy z godną pensją dla własnie takich rodzin. Aby wyciągać je z tego. |
|
|
|
|
#2286 |
|
Wtajemniczenie
|
Z całych 12 nie, od czasu, kiedy akcja się "rozrosła" i kiedy wszystko jest rejestrowane internetowo. Więc możesz mieć rację, jeśli rodzina była kilka lat temu, to nie zawsze się przyzna, że była.
|
|
|
|
#2287 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do pozostałych rzeczy powinna pomóc pomoc społeczna. Przekonać do spirali, pomóc szukać godnej legalnej pracy, załatwić przedszkole i żłobek, aby matka też mogła iść do pracy. Ja uważam, ze z tymi ludźmi trzeba jak z dziećmi na początku, ale tylko to może pomóc. |
|
|
|
|
#2289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robi Ci się żal, współczujesz, a w rzeczywistości masz taką np. rodzinkę wesołych nierobów Kiepskich, której brutalnie mówiąc, wyschło jedyne pewne źródełko w postaci babcinej renty. te wszystkie: mimo niepowodzeń rodzina z optymizmem patrzy w przyszłość itd. To los obdażył też paradne ![]() ja wiem, o co chodzi, ale mogliby to ogarnąć. Choć wiadomo, dlaczego tego nie zrobią.
|
|
#2290 |
|
Konto usunięte
|
Gdybym studiowała polonistykę, moja praca badałaby język ogłoszeń w szlachetnej paczce, bo co piąte jest identyczne i w kółko lecą te same wyświechtane hasełka o tym że to sprawi że na twarzy pociechy w końcu zagości uśmiech
|
|
|
|
#2291 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
dokladnie, można przeczytać całą "historię" poprzednich udziałów rodziny w SzP i samemu ocenić, co powoduje dalsze problemy. Czy we wszystkich 12 edycjach to nie wiem na 100%, ale podejrzewam, że tak ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2292 |
|
Konto usunięte
|
Jak widzę opinie są bardzo sprzeczne co do tego czy wolontariusz ma wgląd we WSZYSTKIE 12 edycji... Jaka akcja, taka akcja, jak widać wszystko jest tak niejasne i przejaskrawione... Oczywiście najbardziej sprzedają się dzieci, więc w telewizji, zamiast pokazać schorowaną kobietę którą dotknęło nieszczęście, pokazać starość i samotność które są naprwadę krytycznym problemem przy głodowych (ale uczciwie zapracowanych) emeryturach, to sprzedaje się w telewizji reklamy z dziećmi sztuk: 7. i tatusiem w więzieniu.
|
|
|
|
#2293 |
|
Rozeznanie
|
te
wszystkie: To los obdażył też paradne ![]() a to akurat bardzo dziwne, bo te opisy poza wolontariuszami sprawdzają trzy inne osoby, wiec chyba wszystkie mają dysortografie
|
|
|
|
#2294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie przez dawanie tworzy się postawa bezradności, beznadziejności i tzw. roszczeniowości. Tu działa raczej tak, ze jak kilka razy ktoś dostanie w dupę nie chce dalej próbować. Im jest większa bieda, tym trudniej z niej wyjść. Potem najwyżej zdobywa się grosze na jedzenie, bo z każdym miesiącem człowiek staje się mniej zaradny. Nie ma tego co jest uznawane z podstawowe np. kobieta nie ma kosmetyków, zaniedbuje się, tym samym spotka ją ostracyzm, ma dużo mniejsze szanse na znalezienie jakiejkolwiek pracy itd. I parafrazując znane przysłowie, aby wiedzieć, że wędka się przyda trzeba najpierw posmakować ryby, poza tym ktoś korzystać z tej wędki biednego musi nauczyć. |
|
|
|
|
#2295 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo problem polega na tym, że dopóki nie pojawi się rodzina która była na przykład 11lat temu w SzP to nie bedziemy tego wiedzieć bo mając rodzine klikamy w jej "historie" i wtedy się wszystko wyświetla, a skoro nie mieliśmy takiej rodziny, to cięzko teoretyzować
|
|
|
|
|
#2296 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale w tej akcji biorą udział często rodziny wierzące, słuchające tego co powie Ksiądz, tak jak wcześniej napisano często zgłoszone przez Kościół no i wiadomo co za tym idzie. ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2297 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2298 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2299 | |
|
Zakorzenienie
|
W sumie muszę powiedzieć, że oprócz kilku kwiatów, które znalazłam sporo jest rodzin na prawdę potrzebujących, chyba lepiej się postarali w tym roku (w sumie mogłabym z kimś nawet taką paczkę zrobić, ale tylko dla np starszych schorowanych ludzi albo dla rodziny dotkniętej tragedią typu pożar, strata zdrowia, śmierć rodzica)
Ale widziałam i kwiaty typu "pani X nieśmiało wspomina o laptopie dla córki, do nauki ofkors" więc ja się pytam, a stara stacjonarka to by śmierdziała? Chociaż i tak nie wklejałam tutaj wszystkich rodzin typowo dzieciorobowych, jest ich trochę, ale nie wszystkie aż tak idiotycznie beztroskie typu "9 osób mieszka w 1 pokojowym mieszkaniu bez łazienki". Niektórzy mają i 4-5 pokoi, mieli kiedyś jakąś tam pracę, więc ok, dawali radę .. ale i tak mogli pomyśleć, że los bywa przewrotny i taka gromada to spore ryzyko .. Cytat:
No to jak już siedzi w domu to niech siedzi z trójką albo wyśle i najmłodsze i do pracy ...
Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2013-11-16 o 19:09 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2300 |
|
Konto usunięte
|
Rodzina czteroosobowa, mieszkanie 3 pokojowe
Obecnie na przychód rodziny składa się pensja pani Katarzyny w wysokości 1200 zł, emerytura pani Elżbiety (1400 zł), a także renta po ojcu przyznana chłopcom (1300 zł). Po odliczeniu wysokich kosztów utrzymania mieszkania (z uwagi na duży metraż i dobrą lokalizację - 2300 zł) łączny dochód niecałe 4000 zł |
|
|
|
#2301 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
drabineczka nie mów, że wygląd zewnętrzny nie jest ważny w kontaktach z ludźmi. Osoba zaniedbana, jest gorzej traktowana, niż ta zadbana. I owszem kosmetyki także mają znaczenie, choć ostracyzm odnosił się raczej do zaniedbania. ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2302 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Naprawdę ja się chwytam za głowę jak czytam te zabiegi manipulacyjne wolontariuszy rodzina zarabia 4000 zł na 4 osoby, ale doliczą do tego wszystkie możliwe wydatki, bilety miesięczne chyba itp i zostają im jakieś grosze na osobe. albo Cytat:
Błędy to już w ogóle pomijam
|
||
|
|
|
#2303 |
|
Zakorzenienie
|
Nie dostają pracy bo wyglądają mniej atrakcyjnie, mniej schludnie, niż inne kandydatki. One nie mają w czym iść na rozmowę kwalifikacyjną, kilka lat nie były u fryzjera itd. Pisałam wyżej o projekcie, który kiedyś w ramach studiów analizowałam, cześć go widziałam. Co wpłynęło na to, że kobiety znalazły pracę i uwierzyły w siebie? Sprawienie, że nie wyglądały już na biedne i zaniedbane, zwykła wizyta u fryzjera i kosmetyki i kilka nowych ubrań.
|
|
|
|
#2304 |
|
Konto usunięte
|
Kalini naprawdę, odpływasz.
|
|
|
|
#2305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tusz do rzęs i pachnące balsamy nie są pierwszej potrzeby, mimo wszystko. Zwłaszcza jak się ma gromadę dzieci i głodowy dochód na osobę. Edit. doczytałam mnie i też nie przekonujesz.
- Co pani ma do zaproponowania biednym, chorym, starym? - Zachęcała ich będę, żeby spróbowali być młodzi, zdrowi i bogaci. Edytowane przez ladylajla Czas edycji: 2013-11-16 o 19:18 Powód: dop. |
|
|
|
|
#2306 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2307 |
|
Zakorzenienie
|
Nie odpływam. Ja nie wiem jak to jest być osobą naprawdę biedną, Ty zapewne też tego nie wiesz. Ale wyobrażam sobie, że takie osoby muszą czuć się naprawdę beznadziejnie, że ledwo wystarcza im na jedzenie (no chyba, że ktoś narzeka na 4000 dochodu). I sposobem na wyjście z biedy jest przywrócenie ich do społeczeństwa, a to że te kobiety zaczynają wyglądać jak ich rówieśniczki jest jedną małych rzeczy, która może dużo zrobić.
|
|
|
|
#2308 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Oczywiście, nie wiem jak to jest być biednym, ty jako jedyna to wiesz, jako jedyna masz prawo do oceniania, nikt inny tego nie przeżył, nikt się nie zna, nikt nie wie o czym mówi, ty jako jedyna zostałaś pokrzywdzona przez los w tym towarzystwie a reszta zajadała się kawiorem w ubrankach Armaniego jako dzieci ![]() Odpłynęłaś i porozmawiamy jak wrócisz. |
|
|
|
|
#2309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2310 | |
|
biegam dla Zabawy
|
Chyba nie będę tu więcej zaglądać. Widzę, że w tym roku te same błędy, rodziny wcale nie takie biedne albo takie, które same swoją sytuację wypracowały. Niestety moja firma pewnie znowu będzie chciała wesprzeć SzP, jakby nie mogli wybrać lepszej opcji na pomoc świąteczną.
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.

[COLOR="Silver"]