|
|
#2311 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Panny Młode Kielce - część V :D
Z tymi os. tow. to u mnie też jest problem...
Ja uważam, że powinniśmy zapraszać z os. tow. a z kolei moi rodzice twierdzą, że nie powinniśmy zapraszać ludzi, których nie znamy, bo nie wiemy czy nam przypadkiem wesela nie rozwalą i nie narobią kłopotu. To trochę dziwne, bo te osoby, które byłyby proszone z os. tow. przyjdą też z rodzicami, więc chyba same zdają sobie sprawę, że mogą mieć kłopoty. Mam też brata ciotecznego, który skończył 18 lat i jego siostrę 16latkę. Zapraszam ich bez os. tow. Niby się z kimś spotykają, ale to są tylko jakieś przelotne znajomości. Moja siostra cioteczna, która ma wesele miesiąc przede mną też ich zaprasza bez os. tow., więc mam nadzieję, że nie będą mieli pretensji Poza tym, to nie są znajomi ze studiów, o których obawiałabym się, że nie będą nikogo znali. Oni znają połowę mojej rodziny, więc problemów z zabawą nie powinni mieć ![]() Chciałabym Was zapytać czy zapraszacie gości z dziećmi? U mnie w rodzinie są dzieci takie w wieku 3 lat, potem ok. 12 lat. Za te osoby musiałabym płacić 50% czyli 80zl. Rodzice mówią, żeby nie pisać na zaproszeniach, że z dziećmi, bo wiadomo, że taki 3-latek pełnego obiadu w życiu nie zje No, ale co powiem, gdy ktoś zapyta czy może przyjść z dzieckiem, ale od razu stwierdzi, że bez dziecka nie idzie? Narzeczony w ogóle nie wyobraża sobie, że prosilibyśmy gości bez dzieci... Jak mamy w końcu wypisywać zaproszenia? Z dziećmi czy w ogóle nie umieszczać ich w zaproszeniu w nadziei, że nikt o nie nie zapyta i goście stwierdzą, że bez sensu brac takie maluchy. Z drugiej strony lipa jak ktoś weźmie takie dziecko i okaże się, że nie będzie dla niego miejsca... Co mam zrobić? Jak Wy to rozwiązałyście?
|
|
|
|
#2312 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja ze swojej strony zapraszam z dziećmi, od strony mojego TŻ zapraszają bez dzieci.U mnie rodzice nie wyobrażają sobie tego żeby wykluczyć dzieci, może dlatego że mamy ich w rodzinie mało, z tego co liczyłam bedzie ich ok. 3 w wieku od 8 do 13 lat, ale nie wiem jakbym sytuacje rozwiązała gdyby było ich w mojej rodzinie zdecydowanie więcej
Sojanna ja jestem wygodna i wolę zamówić gotowe ze wszystkim, po prostu nie chce mi sie z tymi zaproszeniami bawić, wydaje mi sie, że zależy to też od liczby zapraszanych gości, inaczej jest wypisać zaproszenia dla 70 osób a inaczej jak zaprasza się 220 ![]() Też się zastanawiałam czy zapraszać młodzież z osobami towarzyszącymi ale po wypisaniu gości okazało się że mam w rodzinie tylko jednego 17 - latka i zaproszę go raczej z osobą towarzyszącą. |
|
|
|
#2313 |
|
Raczkowanie
|
Co do osób "młodszych", z osobami towarzyszącymi zapraszam od 18 r.ż.
Mam dwie 16-latki i proszę je bez, z rodzicami, nie uważam aby spraszanie ich ewentualnych chłopaków miało sens, w dodatku dochodzi problem z noclegiem. Dzieci takich małych (do 8 r.ż) nie uwzględniam w zaproszeniach, jeżeli ktoś bardzo będzie chciał wziąć to nie ma problemu, choć to on sobie robi potem kłopot bo wiadomo, że takie dziecko trzeba wcześniej położyć no i ktoś musi z nim zostać. Więc niech dzieci zostaną u dziadków lub innej rodziny.
W poszukiwaniu ciekawych miejsc: www.podroze-ep.blogspot.com Edytowane przez ewelinap5 Czas edycji: 2010-03-30 o 13:53 |
|
|
|
#2314 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam 3,5-letnia siostrzenice i moja siostra sama mowi, ze on bedzie siedziala u niej na kolanach, no ale moja siostra jest troszke wlaczona w organizacje wesela, wiec zdaje sobie sprawe, ze bez sensu jest placic za jej corke 80zl za obiad, wiedzac, ze ona takiego obiadu jak na weselu, to w ciagu tyg nie zje No i bedzie na kolanach siedziala. No ale co mam powiedziec znajomym? Ze dla ich dziecka nie przewiduje obiadu ew. sami moga sie z nim podzielic? Ja najchetniej napisalabym, zeby przyszli z dziecmi. Przeciez wiadomo, ze sami zdecyduje czy chca brac dzieci czy nie. Ale moi rodzice, ktorzy placa za wesele, kategorycznie mowia, zeby prosic bez dzieci...
|
|
|
|
|
#2315 |
|
Raczkowanie
|
Nie boję się
Po to są potwierdzenia przybycia, jak goście będą mi potwierdzać, to dla świętego spokoju zapytam.
|
#2316 |
|
Raczkowanie
|
To zrobie jak Ty
W zaproszeniu dla mojej strony nie napisze (u Narzeczonego pewnie sie napisze, bo on sam placi za swoja strone), a jak bede pozniej dzwonila o potwierdzenie, to zapytam
|
|
|
|
#2317 |
|
Raczkowanie
|
Ja proszę z dziećmi, mam ich w rodzinie sporo i to w tej najbliższej
Edytowane przez I am malami Czas edycji: 2010-03-30 o 14:30 |
|
|
|
#2318 |
|
Raczkowanie
|
My również prosimy z dziećmi, w większości są to dzieci z najbliższej Rodziny i nie wyobrażamy sobie, żeby ich mogło zabraknąć w tym dniu
Dzieci to sama radość
|
|
|
|
#2319 |
|
Raczkowanie
|
Tylko, zebyscie nie pomyslaly, ze ja nie chce dzieci na slubie
Chce, z tym, ze chyba Rodzice moi maja racje, ze troszke droga ta ich obecnosc zwazywszy na to, ze takie 3-latki duzo nie jedza... Wiem, ze na niektorych salach obecnosc dzieci do 3 lat jest bezplatna. U mnie sie placi i to niemalo
|
|
|
|
#2320 |
|
Raczkowanie
|
U mnie też się płaci za dzieci i to całośc - jak za dorosłego!!! Więc dzieci zapraszamy tylko te z najbliższej rodziny i powyżej 3lat. Nie jest ich dużo ale zapłacic niestety trzeba! A z osobami towarzyszącymi zapraszamy od 18 roku życia.
|
#2321 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Rodzina z mojej strony tak. Ale te dzieci to jest rodzeństwo cioteczne bo ja najstarsza krowa jestem a TŻ rodzeństwo cioteczne ma już dzieci więc ich nie prosimy (tych dzieci)bo po prostu nie ma miejsca.
|
|
#2322 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U Nas w rodzinach nie ma młodzieży wiec tego problemu nie mamy. Gdybym miała coś doradzić to osoby poniżej 18 roku życia bez osoby towarzyszącej, nawet jak się z kimś tam spotykają. Jeśli chodzi o dzieci to u Nas nie dopisujemy ich na zaproszeniach. Kilku kolegów Tż-a ma już rodziny i dzieci w wieku ok. 3 lat i mam nadzieję, że rodzice sobie uświadomią że takie dzieci są za małe na taką imprezę jaką jest wesele i nie wpadnie im do głowy żeby z nimi przyjść. Ja bym nie ciągnęła małego dziecka na wesele bo to byłaby męka i dla dziecka i dla mnie.
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|
|
|
|
#2323 |
|
Raczkowanie
|
My prosimy gości z dziećmi, nawet tymi najmłodszymi, tylko że my nie płacimy od osoby (wynajmujemy salę "bez jedzenia" i wszystko sami organizujemy). Ja nie wyobrażam sobie własnego wesela bez dzieciaczków-wprowadzają trochę radości i odrobinę zamieszania,a wesele nie wygląda zbyt sztywno. Co do zaproszeń z osobami towarzyszącymi to pierwotnie mieliśmy zamiar prosić od 16-tego roku życia,ale z uwagi na to,że nie mamy nikogo w przedziale wiekowym 15-18 lat to też z os.tow. zapraszamy od 18.
|
|
|
|
#2324 |
|
Zadomowienie
|
Widzę, że aktualny temat nastał
My wczoraj sporządzalaiśmy listę gości do zaproszeń. Wezwania dla znajomych będziemy uzupełniali sami, a dla rodzinki takie eleganckie będą z personalizacją.My zapraszamy gości z osobami pow. 20 roku życia, bo u nas jest dziwna sytuacja, ogólnie mamy większość kuzynów ok. 25 roku życia, ale mamy 4 w wieku, 17, 17, 19, 19 i ich zapraszamy bez osób ze względu na to, że dwoje 17 latków jest za młodych żeby przyjść z osobą zwłaszcza, że wiemy że nikogo nie mają(oj sorry jeden kręci z 14-latką Aaaa jescze mam taką rodzinę, której w ogóle nie widziała i proszę mamę+ tatę+ dzieci(27 i 39 lat bez osób) uparła się moja mama żeby im wysłać zaproszenie więc ok. ale bez osób, no bo ja ich nie znam więc co dopiero osób towarzyszących. Ale numer to będzie jak przyjadą z osobami a nie potwierdzą...nie wiem co wtedy zrobię, bo dla nich szykujemy noclegi w hotelu.Wczoraj z Tż-em mieliśmy nie mały problem z tą listą.Chcecie poznać żart tygodnia...Moja teściowa uświadomiła nas wczoraj, że ona chce doprosić jeszcze 10 osób
|
|
#2325 |
|
Zadomowienie
|
A u mnie jest tak
- zaproszenia z personalizacją drukowaną (+10 awaryjnych kropkowanych do wypisania) - ja nie mam dzieci w rodzinie, za to u TŻ jest i to sporo :/ i w wieku 2-6 :/ decyzje pozostawiłam TŻtowi. Wybrał ze zaprosi z dziećmi. A mi pozostaje miec nadzieje że większość przyjdzie bez na sali płacimy 50% ceny za dzieci - co do osób tpwarzyszących to prosimy z osobami od 18 r. ż, A z przygotowań ślubnych : odebraliśmy obrączki troszkę niewyaxne ale tylko takie mam ![]() wklejam tez obiecane kiedyś tam zdjęcia butów koszt 80 zł ![]() wklejam też zdjęcia stroiku we włosy nie prezentuje sie fajne na fotce ale moja kolezanka miała go na włosach w dniu ślubu i wygladał pieknie Edytowane przez trooskava Czas edycji: 2010-03-30 o 18:53 |
|
|
|
#2326 |
|
Zadomowienie
|
My najbliższą rodzinę zapraszamy z dziećmi (1, 3, 4, 6, 10, 11 lat ) częśc z nich to dzieci mojej siostry i sióstr Tż więc bardzo bliska rodzina. Poza tym lista gości nie jest duża, a musimy mieć min. 70 osób-wymogi sali także dzieci nie są dla nas obciążeniem
Decyzję, czy faktycznie zabiorą te dzieci na wesle pozostawiam dla nich. Znajomych prosimy bez dzieci, większość nie ma lub mają ale albo ja albo Tż ich nie zna więc nie miałoby to sensu. Młodzieży w rodzinie nie mamy, ale gdybym miała coś doradzić to do 18 roku życia bez osób tow. chyba że ma taka osoba chłopaka/dziewczynę od dawna i znacie jego/ją. ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- Zaproszenia z personalizacją to super wygoda i oszczędnośc czasu no i osobiście wydają mi się bardziej eleganckie i staranne. Warto zamówić też kilka wykropkowanych na wszelki wypadek
|
|
|
|
#2327 |
|
Zadomowienie
|
Ja dziś siadłam i zrobiłam listę rzeczy do załatwienia, żeby o czymś nie zapomnieć. Trzeba się na poważnie zabrać za wszystko żeby zdążyć bo już niewiele Nam zostało
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|
|
|
#2328 |
|
Rozeznanie
|
My w weekend zaprosiliśmy rodzine TŻ i nie obyło się bez wpadek
Jestem trochę zła na siebie i na TŻ. Tak więc radzę Wam dokładnie 3 razy przeczytać listę gości którą wysyłacie. TŻ nie sprawdził listy i były trzy błedy. Na dodatek nie przeczytał też przysłanych zaproszeń. Na dodatek zapomniałam zabrać zapasowe zaproszenia, bo bym wypisała od nowa ręcznie. Chrzestny TŻ nie ma dzieci a dostał zaproszenie z dziećmi I pomyliłam też dwa nazwiska. TŻta mama ma dwóch braci i zamiast wpisać ich właściwe nazwiska czyli nazwisko panieńskie mamy TŻta wpisałam nazwisko TŻta czyli nazwisko mamy po mężu. Normalnie przypał taki że szok. Na szczęście nikt się nie obraził, powiedziliśmy że pomylili się w drukarni ale nie wypada dawać zaproszeń z błędami. Mam straszne wyrzuty sumienia i mnie to ciągle gryzie. TŻ zapomniał o tym i wcale się tym nie przejmuje a ja jakoś nie mogę o tym zapomnieć. Nie wiem co mam zrobić. Czy wysłac od nowa jeszcze raz poprawne zaproszenia czy dać sobie z tym spokój. Jestem osobą dokładną a tu taka wpadka. Strasznie nie lubię popełniać błedów a tu od razu 3 Edytowane przez Meana1 Czas edycji: 2010-03-30 o 20:50 |
|
|
|
#2329 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to mojemu tz dzis sie snilo, ze pojechal prosci ciocie na wesele a one mowia , ze ojciec nie zyje i widzial go w trumnie... masakra, im blizej tym gorzej a wiekszosc rzeczy mamy nie zalatwione Dobrze ze czesc zaproszen juz rozdane, wieksza partia pojdzie zaraz po swietach Nie mam czasu was odwiedzac ostatnio bo w pracy mlyn, ruch przedswiateczny sie to nazywa, ponadto szkola, pisanie pracy i wiele innych obowiazkow
|
|
|
|
|
#2331 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny za rady
|
|
|
|
#2332 |
|
Zadomowienie
|
Nam zostało dosłownie kilka osób do zaposzenia, przede wsyztskim znajomi.
Poza tym w piatek ide zamawiać tort i nadal nie wiem gdzie : czy u Dorotki, czy u Braci janusz...? Obrączki będą nam się"robiły" po świętch już u Jubilera Lenartowicza. Robocizna- 250 zł Poradnie rodzinną kończymy 2 Kwietnia, wtedy tez spisujemy protokół przedslubny Szukam kogoś kto nauczy nas tańczyć również...narazie bez rezultatów bo w sumie nie mam czasu zeby dzwonic i pytać .... Poza tym, jeszcze ostatnie przymiarki sukienki i próbne fryzury mnie czekają...i cały czas mysle co jeszcze miałam zrobić...jeszcze TYLKO 1,5 m-ca!! |
|
|
|
#2333 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jak masz możliwość dodrukowania poprawnie wypisanych zaproszeń to możesz tak zrobić. Zapraszani zapewne powiedzą że nie trzeba było ale na pewno będzie im miło![]() Cytat:
A z drugiej strony cieszę się że nie mam liczonej sali od osoby Wszystkich zapraszamy z dziećmi jak tylko takie są A to już wybór gości czy przyjadą z maluszkami czy wygodniej będzie im je podrzucić do jakiejś babci
|
||
|
|
|
#2334 |
|
Zadomowienie
|
Meana- moim zdaniem nic strasznego się nie stało. Pomyłki tak jak mówi Gosza zdarzają się. Sama rok temu dostałam zaproszenie gdzie moje nazwisko było pisane przez "T" a piszę się je przez "S"
Nie obraziłam się, ani nie uraziło mnie to Zaproszenie to formalna karteczka przeciez nikt z dowodami nie będzie sprawdzał kto wchodzi i czy się zgadza. Grunt, że przeprosiliście za pomyłkę.Moja koleżaknka bierze ślub 10 kwietnia i mówi, że z zaproszeniami przezyła koszmar. Odmieniała nazwiska wg zasad w j. polskim. Na dodatek studiuje fil. pol. więc jakby nie było trochę pojęcia ma. A tu idzie do kogoś i on jej mówi, że jego nazwisko jest nieodmienne, a przynajmniej oni go nie odmieniają. I miała kilka takich przypadków. My kierujemy się instynktem, fakt łatwiej jest jak kogoś znamy, bo choć Tz- chce odmienić to ja wiem,że oni nie odmieniają swojego nazwiska. Gorzej z rodzina, z którą mamy minimalny kontakt No cóż nikt nie mówił, że życie jest lekkie Miłego dnia Kochane
|
|
#2335 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam nadal problem z zaproszeniami
![]() Wiadomo, ze pisze się Sz. P., ale do rodzenstwa tez dac taki zwrot grzecznosciowy? Jakos dziwne wydaje mi sie dawac zwrot Sz. P. do siostry... Pomozcie mi odmienic nazwisko Dziób (dla rodzicow), Kumor (dla rodzicow), Baran (dla rodzicow), Krzyżek (dla rodzicow i osobno dla pojedynczej osoby), Dziopa (dla rodzicow i osobno dla pojedynczej osoby), Dryja (dla pojedynczej osoby). Ciekawe jak pojdzie mojemu Narzeczonemu odmiana nazwisk
|
|
|
|
#2336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale tka czy tak uwazam ze powinno sie pisac SzP. wtedy rodzenstwo sie czuje ze no jednak niej jest jakims tam ubogim krewnym tylko Szanownym Panstwem... i teraz tak: mam zaszczyt zaprosić Państwa Dzióbów Kumorów Baranów Krzyżek i Krzyżek, Dziopów Dziopę, i Dryję (albo Dryja ale chyba Dryję.. nie wiem u mnie wszyscy -ski to nie mam problemu )
|
|
|
|
|
#2337 |
|
Zakorzenienie
|
misiaedysia a ja bym nie odmieniała....generalnie w dokumentach się nie odmienia więc można to dla świętego spokoju podciągnąć pod zaproszenia
|
#2338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak pisalam wczesniej .. wszystko zalezy od tego jaka ma sie rodzine.. i sprobuj odmienic to tak jak ci napisalam.. a nawyzej zapytaj mame w koncu to ona dluzej zyje na swiecie i byla w rodzinie i wie jak sie mowi w rodzinie i tak napisz i juz |
|
|
|
|
#2339 |
|
Zakorzenienie
|
No jest parę takich osób w rodzinie co by się mogli "doczepić' ale ich nazwiska kończą się na -cka / -cki więc nie będzie raczej problemu
|
#2340 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki za pomoc
![]() Zaraz poodmieniam poprawnie Narzeczonego mama jest polonistka, wiec pewnie on nie bedzie mial problemu z odmiana ![]() Wczoraj myslalam nad piosenka na pierwszy taniec. Na poczatku mial byc walc, ale stwierdzilam, ze my nie zatanczymy tak ladnie, tylko raczej sztywno, wiec bez sensu... No i teraz myslimy o czyms innym. Macie juz wybrane piosenki? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:45.

Poza tym, to nie są znajomi ze studiów, o których obawiałabym się, że nie będą nikogo znali. Oni znają połowę mojej rodziny, więc problemów z zabawą nie powinni mieć 

Nie obraziłam się, ani nie uraziło mnie to