|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#2311 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 741
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Cytat:
Poza tym rzeczywi¶cie, po co traciæ czas na przygotowywanie jedzenia niezbêdnego do ¿ycia skoro mo¿na go "m±drze" spo¿ytkowaæ na pisaniu g³upot na wiza¿u... Poza tym wyobra¼ sobie, ¿e nie jeste¶ jedyn± osob±, która pracuje. Tyyyyyyyyyyyle ludzi ma utrudnion± sytuacjê, a jako¶ jedz±. |
|
|
|
|
#2312 | ||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
Cytat:
tabelka jest fajna i pomaga szybko ogarn±æ ile bia³ka dodaæ do szamki ¿eby spe³nia³o twoje zapotrzebowanie, bez wa¿enia itp tylko muszê przeszukaæ foldery na kompie cieszê siê ¿e widaæ postêpy, widzê te¿ pierwsze rezultaty diety w powi±zaniu z d¼wiganiem ciê¿arów ) ale nie tylko - w³osy b³yszcz±, paznokcie jak u Rihanny (no, prawie ) hehe dziêkujê za pomoc i po¶wiêcony czas na opinie o jad³ospisach!---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
no pewnie, lepiej nie szaleæ z parmezanem heheheh a ser koryciñski to produkt regionalny - u mnie na Podlasiu mo¿na go dostaæ na stanowiskach z eko ¿ywno¶ci±,straganach ze swojskim jad³em albo po wioskach no i w samym Korycinie jest pyszny, nie taki kremowy i t³usty jak np serki kozie. on jest taki bardziej skrzypi±cy na zêbach i sprê¿ysty, np z czosnkiem albo czarnuszk±...mmm.. i kto¶ móg³ nie wiedzieæ po prostu ¿e to nei jest ser kozi tylko krowi ))
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2013-11-29 o 16:33 |
||
|
|
|
#2313 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Agaczini,
Jak to zrobi³a¶, ¿e nie palisz? ![]() Ja nie umiem 'rzuciæ' I 8:30 - 3 ³y¿ki p³atków owsianych, 3 ³y¿ki musli, mleko + kawa z mlekiem II 11:30 - 2 kromki wieloziarnistego z serem ¿ó³tym, pomidorem III 14:30 - j/w + jab³ko + kawa z mlekiem IV 17:30 - kromka chleba z past± jajeczn±, makaron z semoliny ze szpinakiem i twaro¿kiem + ogromna kawa z mlekiem ![]() V 21:30 - serek wiejski i dwa cukierki kokosowe Edytowane przez MelaniaJune Czas edycji: 2013-11-29 o 23:48 |
|
|
|
#2314 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja to zrobi³em tak ¿e powiedzia³em sobie trzeba z tym skoñczyæ i ju¿ nigdy nie siêgn±³em po nastêpnego
![]() A pali³em dobre 8 lat.. Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 00:59 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ---------- Cytat:
![]() A ser koryciñski znam, ale wolê ostrzejsze sery np harceñski lub faktycznie jaki¶ kozi. Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2315 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 195
|
Cytat:
Dudi - mro¿ona dynia HORTEX, 4,65, Auchan
|
|
#2316 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 13 110
|
Czy taka mro¿ona dynia smakuje dobrze, robi³a¶ z niej mo¿e krem? Czy jednak czego¶ jej brakuje?
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosa³oe mgo± byæ w niaedzi³e i w dszalym c±igu nie pwinono to sawrztaæ polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi co¶ 23/6 |
|
|
|
#2317 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
). Ale ser korycinski uwielbiam - zwlaszcza z czarnuszka
|
|
|
|
|
#2318 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE]
Cytat:
Jak przesta³e¶ paliæ, nie przyty³e¶? To taka obiegowa opinia, dlatego pytam ![]() Ps. wiem, ¿e to nie w±tek o paleniu, przepraszam, to tylko moja dygresja
|
|
|
|
|
#2319 |
|
Zadomowienie
|
Wiem, ze to nie do mnie, ale co tam - sie wypowiem
![]() Ja co prawda nie pale i nie palilam, ale w rodzinie mojego TZ ostatnio pare osob rzucilo palenie (w tym on). Przytyla tylko jedna z nich, bo zaczela sobie brak papierosa rekompensowac jedzeniem (ale zawsze miala problem z pohamowaniem apetytu, jak palila tez), reszta zostala na tym samym poziomie mniej wiecej. |
|
|
|
#2320 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przyznam siê, ¿e na mojej li¶cie powodów, dla których nie mogê rzuciæ, gdzie¶ na koñcu, co prawda, jest przytycie. Nie chodzi mi o wahania do 5 kg, ale tak z 15 to ju¿ by by³a masakra Edytowane przez MelaniaJune Czas edycji: 2013-11-30 o 12:42 |
|
|
|
|
#2321 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 76
|
Od dawna podczytujê ten w±tek, KZ te¿. W koñcu postanowi³am siê udzieliæ.
W trakcie wychodzenia z ED troszkê siê pogubi³am i straci³am kontrolê nad tym, jak siê od¿ywiam. Zaczê³am niekontrolowanie tyæ. Nie odmawiam sobie ju¿ chyba niczego, ale widzê, ¿e od¿ywiam siê ¼le. Zbyt du¿o chipsów, paluszków, czekolady, ciastek. Postanowi³am wzi±æ siê w gar¶æ i trochê to zracjonalizowaæ. W zamy¶le U: I: dwie kromki chleba razowego na miodzie i pó³ zwyk³ego pszenno-¿ytniego z mas³em, ³ososiem wêdzonym, ogórkiem; pomidor; s³odzona herbata czarna II: p±czek z marmolad±, s³odzona kawa z mlekiem III: spaghetti z sosem pomidorowym z miêsem mielonym IV: jab³ko, dwa paski czekolady mlecznej z herbatnikami V: my¶lê, ¿e dwie kromki chleba jw. z mas³em, twaróg (zosta³o mi ok. 100g) albo ¶led¼ w ¶mietanie; no i ogórek, pomidor i herbata (edit: dwie kromki chleba jw i jedna pszenno-¿ytniego z mas³em, twarogiem, pomidorem) Jak to wygl±da? Liczê na obiektywn± ocenê
Edytowane przez noquiero Czas edycji: 2013-11-30 o 20:20 |
|
Okazje i pomys³y na prezent
|
|
#2322 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
Cytat:
¦niadanie fajne, obiad te¿, o ile sos pomidorowy domowej roboty (to nie jest trudne). Przek±ska te¿ spoko, taka lu¼na. Jednak te 2 ¶niadanie s³abe.. P±czek i do tego jeszcze cukier w kawie.. (ja po prostu nie potrafiê zrozumieæ s³odzenia kawy ).Dorzuæ wiêcej warzyw, jakie¶ pestki/bakalie i bêdzie lepiej. Dobrze, ¿e nie boisz siê t³uszczu, bo jest i ³oso¶, mielone, i mas³o, i ¶mietana i ¶led¼, tak¿e ok
|
|
|
|
|
#2323 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
W andrzejkowy wieczór moje dzisiejsze U:
¦ I Owsianka: 3 ³y¿ki p³atków, ponad pó³ s³oika papierówek pra¿onych bez cukru, pestki s³onecznika, cynamon, trochê mleka 3,2 % ¦ II kanapka podwójna z chleba ¿ytniego z mas³em, domow± kie³bas± wieprzow±, ogórkiem kiszonym, jogurt naturalny 175 g, jab³ko O makaron pe³noziarnisty ¿ytni, sos pomidorowy z piersi± z kurczaka, cebulk±, pieczarkami, broku³ami, posypane goud± P 1/2 opakowania budyniu bez cukru na mleku 3,2 % (duu¿a miseczka) z 2 ³y¿kami czerwonej borówki z jab³kiem, babcine przetwory <3 K 2 jajka na miêkko, 2 kanapki z chleba ¿ytniego z mas³em i warzywami Mi³ego wieczoru!
|
#2324 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 269
|
Moje P
![]() I: 2 bu³ki domowe grahamki, twaróg pó³t³usty z cukrem, ser ¿ó³ty. Surówka z marchewki i jab³ka. 1 ³y¿eczka kakao na mleku 2% z miodem. II: ga³ka lodów ¶mietankowych z orzechami i rodzynkami, gar¶æ orzechów w³oskich, nutridrink. III: talerz zupy jarzynowej z kasz±. Ziemniaki, pieczeñ z karczku z piekarnika (z dodatkiem oleju), buraczki. IV: porcja makowca, porcja ciasta ucieranego z serem i orzechami. V: bu³ka grahamka, mas³o orzechowe, pieczeñ z obiadu, sa³ata, pomidor, natka pietruszki, jajko na miêkko. Jak to wygl±da? Mo¿e jeszcze kubek gor±cego mleka wpadnie za chwilê <3 |
|
|
|
#2325 | |||
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Cytat:
Cytat:
Tylko ¶niadanie mnie jako¶ ¶rednio przekonuje - niby pó³ s³oika jab³ek zrobi³o swoje, ale wydaje siê bardzo malutkie. Choæ mo¿e to dlatego, ¿e dla mnie jedzenie owsianki to jak próba najedzenia siê wod±. ![]() Cytat:
U, jak to siê prezentuje? I serek wiejski 150g z pestkami dyni i warzywami (pomidor, oliwki, kukurydza) oraz bazyli±; 2 kromki chleba ko³odzieja orkiszowego z mas³em, 2 plastrami polêdwicy sopockiej z indyka, kie³kami broku³u; herbata zielona II gruszka, mleko sojowe czekoladowe 250 ml III kanapka z 2 kromek chleba razowego, z mas³em, plastrem goudy z pieprzem, kie³kami broku³u, pomidorem IV 1/2 woreczka ry¿u; kurczak po chiñsku, w sosie s³odko-kwa¶nym (du¿o ananasa ), trochê czerwonych buraczków; kubek barszczu ukraiñskiegoV 2 du¿e ¶liwki, 1 du¿e ciastko z m±ki graham, z sezamem (nie by³am zbytnio g³odna, a ¶liwki na gwa³t wymaga³y konsumpcji )VI (bêdzie) jajecznica z 2 jaj + bu³ka grahamka, najpewniej z mas³em, polêdwic± z warzywami + jaka¶ zielenina; melisa Jutro zaczynam opieraæ siê na gotowych jad³ospisach, ¿arcia bêdzie wiêc pewnie nieco wiêcej... ![]() A póki co, jak to wygl±da? Edytowane przez Shariana Czas edycji: 2013-11-30 o 20:52 |
|||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2326 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 76
|
Cytat:
To bêdzie pierwszy punkt na li¶cie spraw do poprawienia. W trakcie zaawansowanego ED mog³am siê ¿ywiæ jedynie warzywami, a teraz sama nie wiem, dlaczego tak ich u mnie brak...Sos pomidorowy oczywi¶cie domowy, z czosnkiem, zio³ami, doda³abym marchewkê, o ile bym j± mia³a. Jak wspomnia³e¶ o bakaliach, przypomnia³o mi siê, ¿e przed obiadem podgryza³am sobie mieszankê studenck±, oko³o gar¶ci wysz³o. W³a¶ciwie robiê to bardzo czêsto, podjadam je w miêdzyczasie, uwielbiam orzechy i pestki dyni (za to moja mama ich nienawidzi, bo kojarz± siê jej z moj± chorob±, co dzieñ je jad³am i ci±gle mi mówi³a "bo ty tylko te swoje pesteczki jesz!").A s³odzenia nauczy³am siê w szpitalu, gdzie wszystko by³o absolutnym ulepkiem. Teraz zadowalam siê odrobin± s³odyczy, pó³ ³y¿eczki/p³aska ³y¿eczka. To drugie ¶niadanie to akurat dzi¶ takie, bo by³y akurat w kuchni ¶wie¿e p±czki, w domu nasze ulubione. Zazwyczaj jest to jaki¶ owoc i jogurt. Dziêki za odpowied¼. Wiem nad czym popracowaæ
Edytowane przez noquiero Czas edycji: 2013-11-30 o 20:12 |
|
|
|
|
#2327 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
Cytat:
nie rozumiem tego b³êdnego my¶lenia i zaliczania mas³a orzechowego do kategorii s³odyczy![]() to, ¿e w sk³adzie jest 2-3% cukru to nie powód, ¿eby traktowaæ to jako co¶ s³odkiego. |
|
|
|
|
#2328 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2329 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jej juz ciezko nie zaliczyc do kategorii slodyczy... Nie mowie ze w tym przypadku tak jest - nutella raczej kiepsko komponuje sie ze schabem "Uczciwe" maslo orzechowe jest moze nie tyle slodkie, co bardzo zaklejajace. No ale kwestia gustu. Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-11-30 o 22:19 |
|
|
Okazje i pomys³y na prezent
|
|
#2330 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Mas³o orzechowe to przemielone na g³adk± masê orzechy ziemne i nie maj± nic wspólnego z nutell± lub innymi tego typu s³odyczami.
Zerkniecie na moje U? ¦: jedna du¿a kromka chleba pe³noziarnistego ¿ytniego z soj± (na opakowaniu by³o ok 90 g na kromkê), pó³ z mas³em orzechowym i mozarell±, drugie pó³ z olejem kokosowym i pomidorem, + sa³ata + pietruszka II¦:kawa zbo¿owa z mlekiem, pó³ kefiru Zott, granat, ma³e jab³ko, kiwi - posypane p³atkami owsianymi O:miseczka kaszy kus-kus i do tego gotowana zupa paprykowo-pomidorowo-cebulowa (co¶ jak leczo) K:du¿a bu³ka (~120g) grahamka z soj±, czubata ³y¿eczka mas³a, ³y¿ka twarogu, plaster ¿ó³tego sera, sa³ata, ca³y kefir Zott //dzisiaj dzieñ bezmiêsny i bezrybny, tak wypad³o braki w lodówce //
|
#2331 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
Ja te¿ uwa¿am ¿e jest fajnie, to P wiêc korzystaj a dwa kawa³ki ciasta i ga³ka lodów to nie za du¿o s³odyczy.Mnie interesuje jedna rzecz post napisa³a¶ przed 19 i by³a¶ ju¿ po kolacji? o której chodzisz spaæ? Poza tym ta 2 i 4 s³odkie, fajne itp. ale co¶ by mo¿na by³o dodaæ mo¿e jeszcze jaki¶ owoc +serek do tych orzechów? ---------- Dopisano o 00:34 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ---------- Cytat:
Ja zerknê hej Kochanawskazówki j.w.
|
|
#2332 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
P
Wszystkie dni, kiedy odwiedzam Siostrê s± P ![]() I(8.30): mega porcja manny (33g na wodzie, jab³ko) II(11.00): mleczko waniliowe „Serduszko” III(14.00): zupa grzybowa z domowym makaronem, schabowy, ziemniaki, miks sa³at z pomidorkami cherry (niestety Siostra nie wie, ¿e jestem wege )IV(17.30): domowa tarta gruszkowo-karmelowa, podana z bit± ¶mietan± i lodami cynamonowymi V(19.00): budyñ „S³odka Chwila” |
|
|
|
#2333 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2334 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 85
|
Cytat:
Poczytaj wcze¶niejsze NCJ, je¿eli w ogóle chcesz cokolwiek ze sob± zrobiæ - je¶li nie, przestañ zwracaæ na siebie uwagê, bo za jaki¶ czas ludzie zaczn± Ciê ignorowaæ. Je¿eli wprowadzisz jakiekolwiek zmiany, spoko, bêdziemy dalej oceniaæ. Je¶li nie, zrób nam tê przyjemno¶æ i nie zabijaj siê na "naszych oczach"... |
|
|
|
|
#2335 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Cytat:
|
|
#2336 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Teczowa_dlolinko,Dziêkujê Ci bardzo
wezmê sobie do serca rady i idê zaraz poczyniæ sobie ¶niadanie Bu¼ka
|
#2337 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2338 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
Cytat:
(chocia¿ niestety wiêkszo¶æ rzeczy jest poza moim zasiêgiem ze wzglêdu na brak czasu, umiejêtno¶ci kulinarnych i pieniêdzy) Do Siostry je¿d¿ê na obiady, ale przewa¿nie namawia mnie na zostanie na podwieczorku (ona i jej narzeczony oboje lubi± i potrafi± gotowaæ, wiêc zawsze maj± jakie¶ super specja³y). Przewa¿nie wracam taka najedzona, ¿e ju¿ nie mam na nic si³y, tylko zalegam na kanapie i ogl±dam g³upie komedie ![]() Mam niedowagê (wg wikipedii to "wychudzenie", ale nie wiem czy to takie wiarygodne ¼ród³o...), ale nie mam ED ani ¿adnych problemów z samoocen± (tzn. wiem, ¿e moje wystaj±ce ko¶ci s± obrzydliwe dla ludzi, ale mi to nie przeszkadza, lubiê siebie) |
|
|
|
|
#2339 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Serio, nie masz mikrofalówki w domu? ¦rednio zdrowa metoda na zrobienie czego¶ ciep³ego, ale w³o¿yæ kupn± zupê (w barze mo¿na j± dostaæ za 4 z³ - problem?) do miski to ju¿ umiesz na pewno. ![]() Serio, zastanów siê, bo to ju¿ brzmi jak tania wymówka. Swoj± drog± - twoja "wielka" manna ma, jak na moje oko, objêto¶æ zbli¿on± do "S³odkiej Chwili". Nadal s±dzisz, ¿e to du¿o? Cytat:
|
||
|
|
|
#2340 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 85
|
Hmm, to mo¿e jeszcze moje wczorajsze ppPPppPP :
I ¶n: dwie kajzerki wieloziarniste z mas³em, jedna z paprykarzem, serem ¿ó³tym, polana ketchupem z pomidorem, papryk± i pietruszk±, druga z past± twarogow± ze szczypiorem, wêdlin±, pomidorem, ogórkiem; jab³ko, kakao na mleku 3,2% II ¶n: miska twarogu z bananem, cukrem i kakao, herbata obiad: pó³ woreczka ry¿u z gulaszem wieprzowym w sosie z pomidorków i ketchupu (sama robi³±m ), surówka z marchewki z chrzanem i majonezem, szklanka soku z marchewki - ¶wie¿o wyciskanegodeser: kawka z mleczkiem, pierniki serduszka korzenne z Tago do niej p: sa³atka jarzynowa tradycyjna z kromk± ciemnego chleba posmarowanego mas³em, herbata z sokiem malinowym k: dwa sk³adane tosty z chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem, jeden z mas³em orzechowym i bananem, drugi z mas³em, serem ¿ó³tym, szynk± i warzywami, oblany ketchupem po: wpad³o kakao i jeszcze reszta ciasteczek jw. , przy rodzinnym ogl±daniu filmów wieczorkiem trochê paluszków z sezamem Proszê o ocenê, dopiero zaczynam tak je¶æ, wyj¶cie z ED... Bêdzie tu ok. 3000 kcal, bo takie mam zalecenie, a liczyæ nie chcê - staram siê je¶æ to, na co mam ochotê. Zwa¿ê siê w po³owie tygodnia, wtedy oka¿e siê, czy tyjê... |
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.

)
)

Ser, por i dynia- mmm wszystko co lubiê! No w³a¶nie dynia, jak jeszcze dorwê jak±¶ w Auchanie ( ostatnio ju¿ tylko tam by³y) to bezapelacyjnie robiê jaglotto
Bardzo Ci dziêkujê za ten przepis i ¿e tak pomy¶la³a¶ o mnie

). Ale ser korycinski uwielbiam - zwlaszcza z czarnuszka

To bêdzie pierwszy punkt na li¶cie spraw do poprawienia. W trakcie zaawansowanego ED mog³am siê ¿ywiæ jedynie warzywami, a teraz sama nie wiem, dlaczego tak ich u mnie brak...