Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-11-29, 14:50   #2311
Iwoka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 741
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
pewnie stres + spanie po 3-4 godziny + to, ¿e ca³y dzieñ prawie nic nie jad³am, a potem niepotrzebnie da³am siê namówiæ na pizzê (nigdy wiêcej )

jak na mnie to stara³am siê bardzo, ale mam trochê utrudnion± sytuacjê, bo pracujê (z reszt± pewnie nawet siedz±c w domu nie marnowa³abym czasu w kuchni np. wczoraj wieczorem mia³am zamiar zje¶æ na kolacjê kanapki z jajkiem na twardo, ale jak pomy¶la³am, ¿e musia³abym znale¼æ garnek i deskê do chleba, potem pilnowaæ jajka i jeszcze pozmywaæ to wybra³am jogurt i relaks przy ksi±¿ce )
Stres i ma³o snu... A mi siê wydaje, ¿e brak jogurtu do obiadu

Poza tym rzeczywi¶cie, po co traciæ czas na przygotowywanie jedzenia niezbêdnego do ¿ycia skoro mo¿na go "m±drze" spo¿ytkowaæ na pisaniu g³upot na wiza¿u... Poza tym wyobra¼ sobie, ¿e nie jeste¶ jedyn± osob±, która pracuje. Tyyyyyyyyyyyle ludzi ma utrudnion± sytuacjê, a jako¶ jedz±.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-29, 15:55   #2312
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ

Czekam z niecierpliwo¶ci± na t± tabelkê, zaciekawi³a mnie
A Twoje menu super, u Ciebie widaæ mega postêpy
Nale¿ysz do grona osób które stosuj± siê do dawanych rad.

tabelka jest fajna i pomaga szybko ogarn±æ ile bia³ka dodaæ do szamki ¿eby spe³nia³o twoje zapotrzebowanie, bez wa¿enia itp tylko muszê przeszukaæ foldery na kompie

cieszê siê ¿e widaæ postêpy, widzê te¿ pierwsze rezultaty diety w powi±zaniu z d¼wiganiem ciê¿arów ) ale nie tylko - w³osy b³yszcz±, paznokcie jak u Rihanny (no, prawie ) hehe dziêkujê za pomoc i po¶wiêcony czas na opinie o jad³ospisach!

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
O ¿esz... ale to musi pyszne byæ Ser, por i dynia- mmm wszystko co lubiê! No w³a¶nie dynia, jak jeszcze dorwê jak±¶ w Auchanie ( ostatnio ju¿ tylko tam by³y) to bezapelacyjnie robiê jaglotto Bardzo Ci dziêkujê za ten przepis i ¿e tak pomy¶la³a¶ o mnie

Hmm tylko gdzie ten kozi ser
I osobi¶cie daje mniej parmezanu, 45g stanowczo wystarczy na dwie porcje :p

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

no pewnie, lepiej nie szaleæ z parmezanem heheheh a ser koryciñski to produkt regionalny - u mnie na Podlasiu mo¿na go dostaæ na stanowiskach z eko ¿ywno¶ci±,straganach ze swojskim jad³em albo po wioskach no i w samym Korycinie jest pyszny, nie taki kremowy i t³usty jak np serki kozie. on jest taki bardziej skrzypi±cy na zêbach i sprê¿ysty, np z czosnkiem albo czarnuszk±...mmm.. i kto¶ móg³ nie wiedzieæ po prostu ¿e to nei jest ser kozi tylko krowi ))

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-11-29 o 16:33
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-29, 23:47   #2313
MelaniaJune
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 40

Agaczini,

Jak to zrobi³a¶, ¿e nie palisz?
Ja nie umiem 'rzuciæ'

I 8:30 - 3 ³y¿ki p³atków owsianych, 3 ³y¿ki musli, mleko + kawa z mlekiem
II 11:30 - 2 kromki wieloziarnistego z serem ¿ó³tym, pomidorem
III 14:30 - j/w + jab³ko + kawa z mlekiem
IV 17:30 - kromka chleba z past± jajeczn±, makaron z semoliny ze szpinakiem i twaro¿kiem + ogromna kawa z mlekiem
V 21:30 - serek wiejski i dwa cukierki kokosowe

Edytowane przez MelaniaJune
Czas edycji: 2013-11-29 o 23:48
MelaniaJune jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-30, 00:59   #2314
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez MelaniaJune Poka¿ wiadomo¶æ
Agaczini,

Jak to zrobi³a¶, ¿e nie palisz?
Ja nie umiem 'rzuciæ'
Ja to zrobi³em tak ¿e powiedzia³em sobie trzeba z tym skoñczyæ i ju¿ nigdy nie siêgn±³em po nastêpnego
A pali³em dobre 8 lat..

---------- Dopisano o 00:59 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ----------

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
tabelka jest fajna i pomaga szybko ogarn±æ ile bia³ka dodaæ do szamki ¿eby spe³nia³o twoje zapotrzebowanie, bez wa¿enia itp tylko muszê przeszukaæ foldery na kompie

cieszê siê ¿e widaæ postêpy, widzê te¿ pierwsze rezultaty diety w powi±zaniu z d¼wiganiem ciê¿arów ) ale nie tylko - w³osy b³yszcz±, paznokcie jak u Rihanny (no, prawie ) hehe dziêkujê za pomoc i po¶wiêcony czas na opinie o jad³ospisach!

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

no pewnie, lepiej nie szaleæ z parmezanem heheheh a ser koryciñski to produkt regionalny - u mnie na Podlasiu mo¿na go dostaæ na stanowiskach z eko ¿ywno¶ci±,straganach ze swojskim jad³em albo po wioskach no i w samym Korycinie jest pyszny, nie taki kremowy i t³usty jak np serki kozie. on jest taki bardziej skrzypi±cy na zêbach i sprê¿ysty, np z czosnkiem albo czarnuszk±...mmm.. i kto¶ móg³ nie wiedzieæ po prostu ¿e to nei jest ser kozi tylko krowi ))
Oj tak, szczególnie na redukcji
A ser koryciñski znam, ale wolê ostrzejsze sery np harceñski lub faktycznie jaki¶ kozi.

DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-30, 02:46   #2315
kiciakasia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 195

Cytat:
O ¿esz... ale to musi pyszne byæ Ser, por i dynia- mmm wszystko co lubiê! No w³a¶nie dynia, jak jeszcze dorwê jak±¶ w Auchanie ( ostatnio ju¿ tylko tam by³y) to bezapelacyjnie robiê jaglotto Bardzo Ci dziêkujê za ten przepis i ¿e tak pomy¶la³a¶ o mnie

Dudi - mro¿ona dynia HORTEX, 4,65, Auchan
Stary 2013-11-30, 08:43   #2316
beatiska
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 13 110

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Poka¿ wiadomo¶æ
Dudi - mro¿ona dynia HORTEX, 4,65, Auchan
Czy taka mro¿ona dynia smakuje dobrze, robi³a¶ z niej mo¿e krem? Czy jednak czego¶ jej brakuje?
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosa³oe mgo± byæ w niaedzi³e i w dszalym c±igu nie pwinono to sawrztaæ polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi co¶

23/6
beatiska jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-30, 10:54   #2317
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
A ser koryciñski znam, ale wolê ostrzejsze sery np harceñski lub faktycznie jaki¶ kozi.

Ja generalnie preferuje sery, ktore maja tendencje do zasmradzania calej lodowki ale do hercynskiego dojrzalam dopiero niedawno (i to glownie dlatego ze jest tanszy od wiekszosci zoltych serow ). Ale ser korycinski uwielbiam - zwlaszcza z czarnuszka No i twarog. Najzwyklejszy twarog, ktorego u siebie nie dostane, wiec przy okazji kazdego przyjazdu do Polski jest wpierniczanie "na zapas"
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-30, 12:09   #2318
MelaniaJune
Raczkowanie

[QUOTE]
Cytat:
Ja to zrobi³em tak ¿e powiedzia³em sobie trzeba z tym skoñczyæ i ju¿ nigdy nie siêgn±³em po nastêpnego
A pali³em dobre 8 lat..

Ja nie umiem, próbowa³am ze dwa razy, ale czego¶ mi po prostu brakuje. Wcze¶niej o tym nie my¶la³am, ale teraz wiem, ¿e palenie to czysta g³upota i ³adnie czy¶ci portfel, szczególnie ten studencki..( palê dwa lata)
Jak przesta³e¶ paliæ, nie przyty³e¶? To taka obiegowa opinia, dlatego pytam

Ps. wiem, ¿e to nie w±tek o paleniu, przepraszam, to tylko moja dygresja
Stary 2013-11-30, 12:26   #2319
Erena
Zadomowienie

Wiem, ze to nie do mnie, ale co tam - sie wypowiem

Ja co prawda nie pale i nie palilam, ale w rodzinie mojego TZ ostatnio pare osob rzucilo palenie (w tym on). Przytyla tylko jedna z nich, bo zaczela sobie brak papierosa rekompensowac jedzeniem (ale zawsze miala problem z pohamowaniem apetytu, jak palila tez), reszta zostala na tym samym poziomie mniej wiecej.
Stary 2013-11-30, 12:41   #2320
MelaniaJune
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Wiem, ze to nie do mnie, ale co tam - sie wypowiem

Ja co prawda nie pale i nie palilam, ale w rodzinie mojego TZ ostatnio pare osob rzucilo palenie (w tym on). Przytyla tylko jedna z nich, bo zaczela sobie brak papierosa rekompensowac jedzeniem (ale zawsze miala problem z pohamowaniem apetytu, jak palila tez), reszta zostala na tym samym poziomie mniej wiecej.
Dziêki za informacjê! Przyznam siê, ¿e na mojej li¶cie powodów, dla których nie mogê rzuciæ, gdzie¶ na koñcu, co prawda, jest przytycie. Nie chodzi mi o wahania do 5 kg, ale tak z 15 to ju¿ by by³a masakra

Edytowane przez MelaniaJune
Czas edycji: 2013-11-30 o 12:42
Stary 2013-11-30, 17:17   #2321
noquiero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 76

Od dawna podczytujê ten w±tek, KZ te¿. W koñcu postanowi³am siê udzieliæ.
W trakcie wychodzenia z ED troszkê siê pogubi³am i straci³am kontrolê nad tym, jak siê od¿ywiam. Zaczê³am niekontrolowanie tyæ. Nie odmawiam sobie ju¿ chyba niczego, ale widzê, ¿e od¿ywiam siê ¼le. Zbyt du¿o chipsów, paluszków, czekolady, ciastek. Postanowi³am wzi±æ siê w gar¶æ i trochê to zracjonalizowaæ.
W zamy¶le U:
I: dwie kromki chleba razowego na miodzie i pó³ zwyk³ego pszenno-¿ytniego z mas³em, ³ososiem wêdzonym, ogórkiem; pomidor; s³odzona herbata czarna
II: p±czek z marmolad±, s³odzona kawa z mlekiem
III: spaghetti z sosem pomidorowym z miêsem mielonym
IV: jab³ko, dwa paski czekolady mlecznej z herbatnikami
V: my¶lê, ¿e dwie kromki chleba jw. z mas³em, twaróg (zosta³o mi ok. 100g) albo ¶led¼ w ¶mietanie; no i ogórek, pomidor i herbata (edit: dwie kromki chleba jw i jedna pszenno-¿ytniego z mas³em, twarogiem, pomidorem)

Jak to wygl±da? Liczê na obiektywn± ocenê

Edytowane przez noquiero
Czas edycji: 2013-11-30 o 20:20
noquiero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-30, 17:49   #2322
piotrek1994
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 506

Cytat:
Napisane przez noquiero Poka¿ wiadomo¶æ
W trakcie wychodzenia z ED troszkê siê pogubi³am i straci³am kontrolê nad tym, jak siê od¿ywiam. Zaczê³am niekontrolowanie tyæ. Nie odmawiam sobie ju¿ chyba niczego, ale widzê, ¿e od¿ywiam siê ¼le. Zbyt du¿o chipsów, paluszków, czekolady, ciastek. Postanowi³am wzi±æ siê w gar¶æ i trochê to zracjonalizowaæ.
W zamy¶le U:
I: dwie kromki chleba razowego na miodzie i pó³ zwyk³ego pszenno-¿ytniego z mas³em, ³ososiem wêdzonym, ogórkiem; pomidor; s³odzona herbata czarna
V: my¶lê, ¿e dwie kromki chleba jw. z mas³em, twaróg (zosta³o mi ok. 100g) albo ¶led¼ w ¶mietanie; no i ogórek, pomidor i herbata

To nie jest utrzymanie, a je¿eli ju¿ to bardzo lipne. Sama widzisz, ¿e jeszcze du¿o Ci brakuje.. Jedyne warzywa to pomidor i ogórek, które na dodatek ³±czysz, czyli witaminy C z nich nie przyswajasz. A jest tyle innych fajnych warzyw..
¦niadanie fajne, obiad te¿, o ile sos pomidorowy domowej roboty (to nie jest trudne). Przek±ska te¿ spoko, taka lu¼na.
Jednak te 2 ¶niadanie s³abe.. P±czek i do tego jeszcze cukier w kawie.. (ja po prostu nie potrafiê zrozumieæ s³odzenia kawy).
Dorzuæ wiêcej warzyw, jakie¶ pestki/bakalie i bêdzie lepiej.
Dobrze, ¿e nie boisz siê t³uszczu, bo jest i ³oso¶, mielone, i mas³o, i ¶mietana i ¶led¼, tak¿e ok
piotrek1994 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-30, 18:24   #2323
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

W andrzejkowy wieczór moje dzisiejsze U:
¦ I Owsianka: 3 ³y¿ki p³atków, ponad pó³ s³oika papierówek pra¿onych bez cukru, pestki s³onecznika, cynamon, trochê mleka 3,2 %

¦ II kanapka podwójna z chleba ¿ytniego z mas³em, domow± kie³bas± wieprzow±, ogórkiem kiszonym, jogurt naturalny 175 g, jab³ko

O makaron pe³noziarnisty ¿ytni, sos pomidorowy z piersi± z kurczaka, cebulk±, pieczarkami, broku³ami, posypane goud±

P 1/2 opakowania budyniu bez cukru na mleku 3,2 % (duu¿a miseczka) z 2 ³y¿kami czerwonej borówki z jab³kiem, babcine przetwory <3

K 2 jajka na miêkko, 2 kanapki z chleba ¿ytniego z mas³em i warzywami

Mi³ego wieczoru!

buty_na_plaskim jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-30, 18:51   #2324
MauraPL
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 269

Moje P

I: 2 bu³ki domowe grahamki, twaróg pó³t³usty z cukrem, ser ¿ó³ty. Surówka z marchewki i jab³ka. 1 ³y¿eczka kakao na mleku 2% z miodem.
II: ga³ka lodów ¶mietankowych z orzechami i rodzynkami, gar¶æ orzechów w³oskich, nutridrink.
III: talerz zupy jarzynowej z kasz±. Ziemniaki, pieczeñ z karczku z piekarnika (z dodatkiem oleju), buraczki.
IV: porcja makowca, porcja ciasta ucieranego z serem i orzechami.
V: bu³ka grahamka, mas³o orzechowe, pieczeñ z obiadu, sa³ata, pomidor, natka pietruszki, jajko na miêkko.

Jak to wygl±da? Mo¿e jeszcze kubek gor±cego mleka wpadnie za chwilê <3
MauraPL jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-30, 19:16   #2325
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Cytat:
Napisane przez MauraPL Poka¿ wiadomo¶æ
Moje P

I: 2 bu³ki domowe grahamki, twaróg pó³t³usty z cukrem, ser ¿ó³ty. Surówka z marchewki i jab³ka. 1 ³y¿eczka kakao na mleku 2% z miodem.
II: ga³ka lodów ¶mietankowych z orzechami i rodzynkami, gar¶æ orzechów w³oskich, nutridrink.
III: talerz zupy jarzynowej z kasz±. Ziemniaki, pieczeñ z karczku z piekarnika (z dodatkiem oleju), buraczki.
V: bu³ka grahamka, mas³o orzechowe, pieczeñ z obiadu, sa³ata, pomidor, natka pietruszki, jajko na miêkko.

Jak na mój gust, trochê za du¿o s³odyczy (mas³o orzechowe, makowiec, ciasto, lody, nutridrink te¿ jest s³odki)... to kwestia smaku czy nie masz pomys³u na nabicie kalorii czym¶ innym?

Cytat:
Napisane przez buty_na_plaskim Poka¿ wiadomo¶æ
W andrzejkowy wieczór moje dzisiejsze U:
¦ I Owsianka: 3 ³y¿ki p³atków, ponad pó³ s³oika papierówek pra¿onych bez cukru, pestki s³onecznika, cynamon, trochê mleka 3,2 %

¦ II kanapka podwójna z chleba ¿ytniego z mas³em, domow± kie³bas± wieprzow±, ogórkiem kiszonym, jogurt naturalny 175 g, jab³ko

O makaron pe³noziarnisty ¿ytni, sos pomidorowy z piersi± z kurczaka, cebulk±, pieczarkami, broku³ami, posypane goud±

P 1/2 opakowania budyniu bez cukru na mleku 3,2 % (duu¿a miseczka) z 2 ³y¿kami czerwonej borówki z jab³kiem, babcine przetwory <3

K 2 jajka na miêkko, 2 kanapki z chleba ¿ytniego z mas³em i warzywami

Mi³ego wieczoru!
I¶cie smakowicie - pierwszy raz s³yszê o borówkach z jab³kiem, ale ¿e babciny wynalazek, to nie w±tpiê, ¿e pyszne Tylko ¶niadanie mnie jako¶ ¶rednio przekonuje - niby pó³ s³oika jab³ek zrobi³o swoje, ale wydaje siê bardzo malutkie. Choæ mo¿e to dlatego, ¿e dla mnie jedzenie owsianki to jak próba najedzenia siê wod±.

Cytat:
Napisane przez noquiero Poka¿ wiadomo¶æ
W zamy¶le U:
V: my¶lê, ¿e dwie kromki chleba jw. z mas³em, twaróg (zosta³o mi ok. 100g) albo ¶led¼ w ¶mietanie; no i ogórek, pomidor i herbata (edit: dwie kromki chleba jw i jedna pszenno-¿ytniego z mas³em, twarogiem, pomidorem)

Nie wygl±da to a¿ tak ¼le. Trochê razi mnie ten wspomniany brak warzyw. Samego p±czka bym siê nie uczepi³a (dziwi mnie tylko trochê, ¿e ci w szkole wystarczy³), chocia¿ przy tych s³odzonych napojach nie wygl±da najlepiej. Bez szaleñstw, wszystko jest dla ludzi...

U, jak to siê prezentuje?

I serek wiejski 150g z pestkami dyni i warzywami (pomidor, oliwki, kukurydza) oraz bazyli±; 2 kromki chleba ko³odzieja orkiszowego z mas³em, 2 plastrami polêdwicy sopockiej z indyka, kie³kami broku³u; herbata zielona
II gruszka, mleko sojowe czekoladowe 250 ml
III kanapka z 2 kromek chleba razowego, z mas³em, plastrem goudy z pieprzem, kie³kami broku³u, pomidorem
IV 1/2 woreczka ry¿u; kurczak po chiñsku, w sosie s³odko-kwa¶nym (du¿o ananasa ), trochê czerwonych buraczków; kubek barszczu ukraiñskiego
V 2 du¿e ¶liwki, 1 du¿e ciastko z m±ki graham, z sezamem (nie by³am zbytnio g³odna, a ¶liwki na gwa³t wymaga³y konsumpcji )
VI (bêdzie) jajecznica z 2 jaj + bu³ka grahamka, najpewniej z mas³em, polêdwic± z warzywami + jaka¶ zielenina; melisa

Jutro zaczynam opieraæ siê na gotowych jad³ospisach, ¿arcia bêdzie wiêc pewnie nieco wiêcej...
A póki co, jak to wygl±da?

Edytowane przez Shariana
Czas edycji: 2013-11-30 o 20:52
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-30, 20:11   #2326
noquiero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 76

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Poka¿ wiadomo¶æ
To nie jest utrzymanie, a je¿eli ju¿ to bardzo lipne. Sama widzisz, ¿e jeszcze du¿o Ci brakuje.. Jedyne warzywa to pomidor i ogórek, które na dodatek ³±czysz, czyli witaminy C z nich nie przyswajasz. A jest tyle innych fajnych warzyw..
¦niadanie fajne, obiad te¿, o ile sos pomidorowy domowej roboty (to nie jest trudne). Przek±ska te¿ spoko, taka lu¼na.
Jednak te 2 ¶niadanie s³abe.. P±czek i do tego jeszcze cukier w kawie.. (ja po prostu nie potrafiê zrozumieæ s³odzenia kawy).
Dorzuæ wiêcej warzyw, jakie¶ pestki/bakalie i bêdzie lepiej.
Dobrze, ¿e nie boisz siê t³uszczu, bo jest i ³oso¶, mielone, i mas³o, i ¶mietana i ¶led¼, tak¿e ok
Faktycznie, warzyw jest niewiele, ale niestety mam braki w lodówce To bêdzie pierwszy punkt na li¶cie spraw do poprawienia. W trakcie zaawansowanego ED mog³am siê ¿ywiæ jedynie warzywami, a teraz sama nie wiem, dlaczego tak ich u mnie brak...
Sos pomidorowy oczywi¶cie domowy, z czosnkiem, zio³ami, doda³abym marchewkê, o ile bym j± mia³a. Jak wspomnia³e¶ o bakaliach, przypomnia³o mi siê, ¿e przed obiadem podgryza³am sobie mieszankê studenck±, oko³o gar¶ci wysz³o. W³a¶ciwie robiê to bardzo czêsto, podjadam je w miêdzyczasie, uwielbiam orzechy i pestki dyni (za to moja mama ich nienawidzi, bo kojarz± siê jej z moj± chorob±, co dzieñ je jad³am i ci±gle mi mówi³a "bo ty tylko te swoje pesteczki jesz!").
A s³odzenia nauczy³am siê w szpitalu, gdzie wszystko by³o absolutnym ulepkiem. Teraz zadowalam siê odrobin± s³odyczy, pó³ ³y¿eczki/p³aska ³y¿eczka.
To drugie ¶niadanie to akurat dzi¶ takie, bo by³y akurat w kuchni ¶wie¿e p±czki, w domu nasze ulubione. Zazwyczaj jest to jaki¶ owoc i jogurt.
Dziêki za odpowied¼. Wiem nad czym popracowaæ

Edytowane przez noquiero
Czas edycji: 2013-11-30 o 20:12
noquiero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-30, 21:54   #2327
piotrek1994
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 506

Cytat:
Moje P

nie przejmuj siê, nie masz za du¿o s³odyczy, jak to zosta³o wy¿ej wspomniane nie rozumiem tego b³êdnego my¶lenia i zaliczania mas³a orzechowego do kategorii s³odyczy
to, ¿e w sk³adzie jest 2-3% cukru to nie powód, ¿eby traktowaæ to jako co¶ s³odkiego.
piotrek1994 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-30, 22:16   #2328
Shariana
Rozeznanie

Cytat:
nie przejmuj siê, nie masz za du¿o s³odyczy, jak to zosta³o wy¿ej wspomniane nie rozumiem tego b³êdnego my¶lenia i zaliczania mas³a orzechowego do kategorii s³odyczy
to, ¿e w sk³adzie jest 2-3% cukru to nie powód, ¿eby traktowaæ to jako co¶ s³odkiego.
Zwróci³am na to uwagê g³ównie dlatego, ¿e dla mnie to JEST s³odkie (i nie chodzi o to, ¿e jadam tu kremy typu Snickers, które poza cukrem maj± niewiele wiêcej). Fakt, ¿e lepsze to, ni¿ fast food - ja osobi¶cie za s³odkim smakiem nie przepadam a¿ tak bardzo, st±d od razu zwróci³am uwagê na jego ilo¶æ.
Stary 2013-11-30, 22:17   #2329
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Niektorzy mowia "maslo orzechowe" na nutelle A jej juz ciezko nie zaliczyc do kategorii slodyczy... Nie mowie ze w tym przypadku tak jest - nutella raczej kiepsko komponuje sie ze schabem

"Uczciwe" maslo orzechowe jest moze nie tyle slodkie, co bardzo zaklejajace. No ale kwestia gustu.

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2013-11-30 o 22:19
Stary 2013-11-30, 23:28   #2330
marma53
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 402

Mas³o orzechowe to przemielone na g³adk± masê orzechy ziemne i nie maj± nic wspólnego z nutell± lub innymi tego typu s³odyczami.

Zerkniecie na moje U?
¦: jedna du¿a kromka chleba pe³noziarnistego ¿ytniego z soj± (na opakowaniu by³o ok 90 g na kromkê), pó³ z mas³em orzechowym i mozarell±, drugie pó³ z olejem kokosowym i pomidorem, + sa³ata + pietruszka
II¦:kawa zbo¿owa z mlekiem, pó³ kefiru Zott, granat, ma³e jab³ko, kiwi - posypane p³atkami owsianymi
O:miseczka kaszy kus-kus i do tego gotowana zupa paprykowo-pomidorowo-cebulowa (co¶ jak leczo)
K:du¿a bu³ka (~120g) grahamka z soj±, czubata ³y¿eczka mas³a, ³y¿ka twarogu, plaster ¿ó³tego sera, sa³ata, ca³y kefir Zott

//dzisiaj dzieñ bezmiêsny i bezrybny, tak wypad³o braki w lodówce //

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 00:34   #2331
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Moje P

Ja te¿ uwa¿am ¿e jest fajnie, to P wiêc korzystaj a dwa kawa³ki ciasta i ga³ka lodów to nie za du¿o s³odyczy.
Mnie interesuje jedna rzecz post napisa³a¶ przed 19 i by³a¶ ju¿ po kolacji? o której chodzisz spaæ?
Poza tym ta 2 i 4 s³odkie, fajne itp. ale co¶ by mo¿na by³o dodaæ mo¿e jeszcze jaki¶ owoc +serek do tych orzechów?

---------- Dopisano o 00:34 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ----------

Cytat:
Napisane przez marma53 Poka¿ wiadomo¶æ
Mas³o orzechowe to przemielone na g³adk± masê orzechy ziemne i nie maj± nic wspólnego z nutell± lub innymi tego typu s³odyczami.

Zerkniecie na moje U?
¦: jedna du¿a kromka chleba pe³noziarnistego ¿ytniego z soj± (na opakowaniu by³o ok 90 g na kromkê), pó³ z mas³em orzechowym i mozarell±, drugie pó³ z olejem kokosowym i pomidorem, + sa³ata + pietruszka <- super tylko na drug± po³ówkê na olej a pod pomidora proponujê jaki¶ ¿ó³ty ser na przyk³ad
II¦:kawa zbo¿owa z mlekiem, pó³ kefiru Zott, granat, ma³e jab³ko, kiwi - posypane p³atkami owsianymi <- ma³o trochê, ja bym by³a g³odna
O:miseczka kaszy kus-kus i do tego gotowana zupa paprykowo-pomidorowo-cebulowa (co¶ jak leczo jaki¶ t³uszcz tu by³?) <- obiad fajny i je¶li to tak jak piszesz dzi¶ wyj±tkowo bez miêsa, ryby to ok
K:du¿a bu³ka (~120g) grahamka z soj±, czubata ³y¿eczka mas³a, ³y¿ka twarogu, plaster ¿ó³tego sera, sa³ata, ca³y kefir Zott <- kolacja fajnie, tylko nie odmierzaj mas³a i twarogu na ³y¿ki

no i przyda³by siê podwieczorek, podsumowuj±c i patrz±c z boku troszkê za ma³o

//dzisiaj dzieñ bezmiêsny i bezrybny, tak wypad³o braki w lodówce
//

Ja zerknê hej Kochana
wskazówki j.w.

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 03:24   #2332
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

P
Wszystkie dni, kiedy odwiedzam Siostrê s± P
I(8.30): mega porcja manny (33g na wodzie, jab³ko)
II(11.00): mleczko waniliowe „Serduszko”
III(14.00): zupa grzybowa z domowym makaronem, schabowy, ziemniaki, miks sa³at z pomidorkami cherry (niestety Siostra nie wie, ¿e jestem wege )
IV(17.30): domowa tarta gruszkowo-karmelowa, podana z bit± ¶mietan± i lodami cynamonowymi
V(19.00): budyñ „S³odka Chwila”
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 07:32   #2333
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212

Cytat:
P
I(8.30): mega porcja manny (33g na wodzie, jab³ko)
II(11.00): mleczko waniliowe „Serduszko”
III(14.00): zupa grzybowa z domowym makaronem, schabowy, ziemniaki, miks sa³at z pomidorkami cherry (niestety Siostra nie wie, ¿e jestem wege )
IV(17.30): domowa tarta gruszkowo-karmelowa, podana z bit± ¶mietan± i lodami cynamonowymi
V(19.00): budyñ „S³odka Chwila”
Hahaha fajne R ;D

Stary 2013-12-01, 07:48   #2334
aguseq
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 85

Cytat:
P
I(8.30): mega porcja manny (33g na wodzie, jab³ko) mega porcja wyjdzie, je¶li manny dasz CO NAJMNIEJ 2x tyle, ugotujesz j± na szklance t³ustego mleka, a jab³ko zamienisz na banana. do tego jakie¶ bakalie/miód/p³atki migda³owe? a ju¿ w ogóle super by by³o zje¶æ z homo waniliowym, coby bia³ka trochê by³o. jednym s³owem MA£O!
II(11.00): mleczko waniliowe „Serduszko” tym to mo¿esz zapiæ POWIÊKSZONE ¶niadanie, a nie traktowaæ jako posi³ek na P. Je¶li rano by³a manna, tutaj kanapki z razowca, z mas³em (!), twarogiem ze ¶mietank±, rzodkiewk±, szczypiorkiem. Dodawaj jak±¶ zieleninê - pietruszka nie ma kalorii, a zdrowa jest jak cholera! WARZYWA!!!
III(14.00): zupa grzybowa z domowym makaronem, schabowy, ziemniaki, miks sa³at z pomidorkami cherry (niestety Siostra nie wie, ¿e jestem wege ) nareszcie jaki¶ konkretny posi³ek. Je¿eli schabowy normalnie usma¿ony, a nie jaki¶ "na teflonie", sa³ata skropiona choæby odrobin± oliwy, to tutaj ujdzie.
IV(17.30): domowa tarta gruszkowo-karmelowa, podana z bit± ¶mietan± i lodami cynamonowymi to na deser po tym ja³owym pocz±tku dnia...
A TUTAJ KONKRETNY PODWIECZOREK. SA£ATKA MAKARONOWA Z TUÑCZYKIEM I WARZYWAMI (Z MAJONEZEM)? MO¯E ZOSTA£ WAM TEN DOMOWY MAKARON, Z KTÓRY WIELKI PLUS... MO¯E GRAHAMKA Z MAS£EM, SEREM, WÊDLIN¡ I FUR¡ WARZYW? NIE MA ICH U CIEBIE ZBYT WIELE...
V(19.00): budyñ „S³odka Chwila” No i jak zaczê³a¶, tak i skoñczy³a¶. Ani to po¿ywne, ani zdrowe. Mia³a¶ ochotê - ok, na P mo¿esz sobie pozwoliæ: JAKO PRZEK¡SKA. Tu by³a dopiero 19:00... Za godzinê, dwie powinna¶ zje¶æ solidn± kolacjê: jajecznicê z 3 jaj na ma¶le z ulubionymi dodatkami + dwie kromki razowca z mas³em, jak±¶ zapiekankê na ciep³o na ciemnym pieczywie. Opcji s± tysi±ce...
Generalnie, kompletna pora¿ka. Co¶ nie dba ta siostra o Ciebie wcale (chyba, ¿e jedyny wspólny posi³ek to obiad...). Przypomnij mi, masz ED? Niedowagê? Brakuje tu wszystkiego: bia³ka, warzyw, owoców. Piszesz, ¿e jeste¶ wege - gdzie str±czkowe ? To ¶wietne ¼ród³o bia³ka...
Poczytaj wcze¶niejsze NCJ, je¿eli w ogóle chcesz cokolwiek ze sob± zrobiæ - je¶li nie, przestañ zwracaæ na siebie uwagê, bo za jaki¶ czas ludzie zaczn± Ciê ignorowaæ.
Je¿eli wprowadzisz jakiekolwiek zmiany, spoko, bêdziemy dalej oceniaæ. Je¶li nie, zrób nam tê przyjemno¶æ i nie zabijaj siê na "naszych oczach"...
aguseq jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 07:59   #2335
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Cytat:
Napisane przez aguseq Poka¿ wiadomo¶æ
Generalnie, kompletna pora¿ka. Co¶ nie dba ta siostra o Ciebie wcale (chyba, ¿e jedyny wspólny posi³ek to obiad...). Przypomnij mi, masz ED? Niedowagê? Brakuje tu wszystkiego: bia³ka, warzyw, owoców. Piszesz, ¿e jeste¶ wege - gdzie str±czkowe ? To ¶wietne ¼ród³o bia³ka...
Poczytaj wcze¶niejsze NCJ, je¿eli w ogóle chcesz cokolwiek ze sob± zrobiæ - je¶li nie, przestañ zwracaæ na siebie uwagê, bo za jaki¶ czas ludzie zaczn± Ciê ignorowaæ.
Je¿eli wprowadzisz jakiekolwiek zmiany, spoko, bêdziemy dalej oceniaæ. Je¶li nie, zrób nam tê przyjemno¶æ i nie zabijaj siê na "naszych oczach"...
No ju¿ w³a¶nie mieli¶my ignorowaæ

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 08:10   #2336
marma53
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 402

Teczowa_dlolinko,Dziêkujê Ci bardzo wezmê sobie do serca rady i idê zaraz poczyniæ sobie ¶niadanie Bu¼ka

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 08:47   #2337
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Zwróci³am na to uwagê g³ównie dlatego, ¿e dla mnie to JEST s³odkie (i nie chodzi o to, ¿e jadam tu kremy typu Snickers, które poza cukrem maj± niewiele wiêcej). Fakt, ¿e lepsze to, ni¿ fast food - ja osobi¶cie za s³odkim smakiem nie przepadam a¿ tak bardzo, st±d od razu zwróci³am uwagê na jego ilo¶æ.
Niektóre mas³a orzechowe s± s³odsze inne bardziej s³one... S± te¿ takie bez dodatków i na pewno nie mo¿na zaliczyæ ich do s³odyczy...

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-01, 09:14   #2338
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

Cytat:
Napisane przez aguseq Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkujê za ¿yczliwe podej¶cie i konkretne rady (chocia¿ niestety wiêkszo¶æ rzeczy jest poza moim zasiêgiem ze wzglêdu na brak czasu, umiejêtno¶ci kulinarnych i pieniêdzy)
Do Siostry je¿d¿ê na obiady, ale przewa¿nie namawia mnie na zostanie na podwieczorku (ona i jej narzeczony oboje lubi± i potrafi± gotowaæ, wiêc zawsze maj± jakie¶ super specja³y). Przewa¿nie wracam taka najedzona, ¿e ju¿ nie mam na nic si³y, tylko zalegam na kanapie i ogl±dam g³upie komedie
Mam niedowagê (wg wikipedii to "wychudzenie", ale nie wiem czy to takie wiarygodne ¼ród³o...), ale nie mam ED ani ¿adnych problemów z samoocen± (tzn. wiem, ¿e moje wystaj±ce ko¶ci s± obrzydliwe dla ludzi, ale mi to nie przeszkadza, lubiê siebie)
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 09:30   #2339
Shariana
Rozeznanie

Cytat:
Dziêkujê za ¿yczliwe podej¶cie i konkretne rady (chocia¿ niestety wiêkszo¶æ rzeczy jest poza moim zasiêgiem ze wzglêdu na brak czasu, umiejêtno¶ci kulinarnych i pieniêdzy)
Do Siostry je¿d¿ê na obiady, ale przewa¿nie namawia mnie na zostanie na podwieczorku (ona i jej narzeczony oboje lubi± i potrafi± gotowaæ, wiêc zawsze maj± jakie¶ super specja³y). Przewa¿nie wracam taka najedzona, ¿e ju¿ nie mam na nic si³y, tylko zalegam na kanapie i ogl±dam g³upie komedie
Mam niedowagê (wg wikipedii to "wychudzenie", ale nie wiem czy to takie wiarygodne ¼ród³o...), ale nie mam ED ani ¿adnych problemów z samoocen± (tzn. wiem, ¿e moje wystaj±ce ko¶ci s± obrzydliwe dla ludzi, ale mi to nie przeszkadza, lubiê siebie)
Ponoæ kiedy jedna osoba mówi ci, ¿e jeste¶ pijany, mo¿esz to zignorowaæ, kiedy mówi± ci to trzy - lepiej wróciæ do domu.
Serio, nie masz mikrofalówki w domu? ¦rednio zdrowa metoda na zrobienie czego¶ ciep³ego, ale w³o¿yæ kupn± zupê (w barze mo¿na j± dostaæ za 4 z³ - problem?) do miski to ju¿ umiesz na pewno.
Serio, zastanów siê, bo to ju¿ brzmi jak tania wymówka.
Swoj± drog± - twoja "wielka" manna ma, jak na moje oko, objêto¶æ zbli¿on± do "S³odkiej Chwili". Nadal s±dzisz, ¿e to du¿o?

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Niektóre mas³a orzechowe s± s³odsze inne bardziej s³one... S± te¿ takie bez dodatków i na pewno nie mo¿na zaliczyæ ich do s³odyczy...
To znaczy, ¿e mo¿na ich u¿ywaæ jak mas³a? Ile kosztuje takie co¶?
Stary 2013-12-01, 09:59   #2340
aguseq
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 85

Hmm, to mo¿e jeszcze moje wczorajsze ppPPppPP :

I ¶n: dwie kajzerki wieloziarniste z mas³em, jedna z paprykarzem, serem ¿ó³tym, polana ketchupem z pomidorem, papryk± i pietruszk±, druga z past± twarogow± ze szczypiorem, wêdlin±, pomidorem, ogórkiem; jab³ko, kakao na mleku 3,2%
II ¶n: miska twarogu z bananem, cukrem i kakao, herbata
obiad: pó³ woreczka ry¿u z gulaszem wieprzowym w sosie z pomidorków i ketchupu (sama robi³±m ), surówka z marchewki z chrzanem i majonezem, szklanka soku z marchewki - ¶wie¿o wyciskanego
deser: kawka z mleczkiem, pierniki serduszka korzenne z Tago do niej
p: sa³atka jarzynowa tradycyjna z kromk± ciemnego chleba posmarowanego mas³em, herbata z sokiem malinowym
k: dwa sk³adane tosty z chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem, jeden z mas³em orzechowym i bananem, drugi z mas³em, serem ¿ó³tym, szynk± i warzywami, oblany ketchupem
po: wpad³o kakao i jeszcze reszta ciasteczek jw. , przy rodzinnym ogl±daniu filmów wieczorkiem trochê paluszków z sezamem

Proszê o ocenê, dopiero zaczynam tak je¶æ, wyj¶cie z ED... Bêdzie tu ok. 3000 kcal, bo takie mam zalecenie, a liczyæ nie chcê - staram siê je¶æ to, na co mam ochotê. Zwa¿ê siê w po³owie tygodnia, wtedy oka¿e siê, czy tyjê...
aguseq jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.