Wesela, pierścionki, zaręczyny - wszystkie o tym wciąż mówimy PM2016 Cz.3 - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-25, 15:01   #2311
201604261006
Konto usunięte

Dot.: Wesela, pierścionki, zaręczyny - wszystkie o tym wciąż mówimy PM2016 Cz.3

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Nooo, taka totalna chemia. A chemiczna truskaweczka jest nad wyraz paskudna

Ja długo stosowałam hormony i na nich było ok, pod każdym względem. Odstawiłam, bo też nie miałam zamiaru żreć tego całe życie (zresztą wtedy moje życie seksualne leżało martwe) i przypomniałam sobie co to są bolesne @ Właściwie to jeszcze gorsze niż przedtem.
dokładnie..
u nas akurat tego problemu nie ma, bardzo rzadko, bardzo sie zdarza. i przynajmniej dzieki proszkom mam regularny okres

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Cytat:
Napisane przez kognisia Pokaż wiadomość
Pfff on nawet by różnicy nie zauważył:p nie musisz mu mówić Zresztą to Twoje zdrowie, to co mu do tego jakiej metody będziesz używać

Wysłane z mojego Note II
no nic mu do tego. strasznie sie wtedy poklocilismy
Cytat:
Napisane przez stokrotenka18 Pokaż wiadomość
jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Jakoś nie przeszkadzają mi gumki nadzwyczajnie wiadomo że nie ejst to super zapach ale można jakoś tolerować
TŻ po mnie z pracy odbiera
ja nie moge tego zapachu, od razu mi sie odechciewa teraz sie przyzwyczailismy bez gumek to straszny bedzie powrot..

Edytowane przez 201604261006
Czas edycji: 2013-11-25 o 15:08
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 15:22   #2312
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Ja też
Ja jednak nie ufam takim metodom. Po prostu zbyt duże ryzyko
Ryzyka nie ma. Trzeba tylko być BARDZO sumiennym.

Cytat:
Nigdy w życiu nie rozwazalam nawet takiej metody, to tak najczęściej ludzie wpadają, jakieś stosunki przerywane itp. No ja po prostu tego nie ogarniam:p ale wolnoć Tomku w swoim domku

Wysłane z mojego Note II
ale mi nie chodzi o stosunek przerywany To jest bardzo "urazowa" metoda,w zasadzie cięzko to nazwać metodą.I po tym ludzie mega wpadają,ale poczytaj o kalendarzyku małżeńskim,to naprawdę działa. Tym bardziej,że ja się bardzo interesuję tym,bo jednak wolę naturalne wszystko,więc mimo że kiedyś podobnie myslałam,to jednak się przekonałam,że w sumie nie jest to głupie I mylisz się mówiąc,że na tych akurat metodach,co ja wymieniłam ludzie wpadają,bo właśnie jest bardzo mało wpadek,bo zazwyczaj decydują się na to osoby,które bardzo dobrze znają swoje ciało i są w stanie odczytać symptomy.
Cytat:
gumki wcale nie muszą być śmierdzące

lolusl a mogę tak tylko podpytać co na to TŻ? Rozmawialiście czy już to praktykowaliście? Ja czasem po tabsach miałam schizy a co dopiero bez niczego..

Witaj Szkiet
Tak,praktykowaliśmy. Ze skutkiem bardzo dobrym. Ja nie mam schiz, nie boję się ciąży.Ale wiadomo,że tutaj dużą rolę odgrywa psychika.

Ja lubię te zapachowe Nie przeszkadzają mi,ale są drogie Wiec zwykle tanie kupowaliśmy ostatni rok, no a teraz tabletki i ostatni blister !
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.

Edytowane przez lolusl
Czas edycji: 2013-11-25 o 15:23
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 15:28   #2313
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
No u mnie nie mają racji bytu, mam bardzo nieregularne @ :p jednak nawet jakbym miała, to w życiu bym się nie zdecydowała na taką "ochronę"

Wysłane z mojego Note II
Ja też, za nim w świecie, nie ufam takim metodom. Panikowałabym non stop, przy gumkach się bałam, co dopiero przy czymś takim.
Zresztą pewnie i tak nie mogłabym stosować, przed tabsami miałam tak rozjechany okres, że szkoda gadać.
Mój bratanek jest z kalendarzyka

Omg, panikuje, właśnie sie dowiedziałam, że za tydzień musze mieć gotowy projekt, który powinniśmy zacząć robić jakiś miesiąc temu Nie mam pojęcia jak sie wyrobimy, chyba się zapłaczemy

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 15:29   #2314
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Ja też, za nim w świecie, nie ufam takim metodom. Panikowałabym non stop, przy gumkach się bałam, co dopiero przy czymś takim.
Zresztą pewnie i tak nie mogłabym stosować, przed tabsami miałam tak rozjechany okres, że szkoda gadać.
Mój bratanek jest z kalendarzyka

Omg, panikuje, właśnie sie dowiedziałam, że za tydzień musze mieć gotowy projekt, który powinniśmy zacząć robić jakiś miesiąc temu Nie mam pojęcia jak sie wyrobimy, chyba się zapłaczemy
Laski,ale to w ogóle nie ma nic wspólnego z okresem ;d
Tylko z obserwacją

No i tak jak mówię,potrzebna jest miliard procentowa solidność,nie można sobie na żadne odchyły,żadne godzinowe opóźnienie pozwolić w notowaniu obserwacji,po prostu ktoś musi być mega solidny.
Ale wiadomo,że każdy używa tego,co mu pasuje,mi osobiście tabletki nie pasują i nie lubię żadnych hormonalnych metod,bo jestem totalnie anty jeśli chodzi o ingerencję w organizm,a innym to pasuje Także każda używa tego co chce.
It never fails.
Stary 2013-11-25, 15:30   #2315
kognisia
PeEma

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
Ryzyka nie ma. Trzeba tylko być BARDZO sumiennym.

ale mi nie chodzi o stosunek przerywany To jest bardzo "urazowa" metoda,w zasadzie cięzko to nazwać metodą.I po tym ludzie mega wpadają,ale poczytaj o kalendarzyku małżeńskim,to naprawdę działa. Tym bardziej,że ja się bardzo interesuję tym,bo jednak wolę naturalne wszystko,więc mimo że kiedyś podobnie myslałam,to jednak się przekonałam,że w sumie nie jest to głupie I mylisz się mówiąc,że na tych akurat metodach,co ja wymieniłam ludzie wpadają,bo właśnie jest bardzo mało wpadek,bo zazwyczaj decydują się na to osoby,które bardzo dobrze znają swoje ciało i są w stanie odczytać symptomy.

Tak,praktykowaliśmy. Ze skutkiem bardzo dobrym. Ja nie mam schiz, nie boję się ciąży.Ale wiadomo,że tutaj dużą rolę odgrywa psychika.

Ja lubię te zapachowe Nie przeszkadzają mi,ale są drogie Wiec zwykle tanie kupowaliśmy ostatni rok, no a teraz tabletki i ostatni blister !
Poczytalam i wciąż podtrzymuje swoje zdanie:p " Wiadomo, że na czas wystąpienia okresu ma wpływ stres, zmiana klimatu, podróże, choroby i przeziębienia, itp. Zatem, tak naprawdę, nigdy nie można mieć zupełnej pewności co do momentu cyklu, w jakim kobieta się znajduje. To wszystko sprawia, że metoda antykoncepcji oparta o cykl menstruacyjny jest jednak ryzykowna i nie daje dużej gwarancji."

Wysłane z mojego Note II
Stary 2013-11-25, 15:33   #2316
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Poczytalam i wciąż podtrzymuje swoje zdanie:p " Wiadomo, że na czas wystąpienia okresu ma wpływ stres, zmiana klimatu, podróże, choroby i przeziębienia, itp. Zatem, tak naprawdę, nigdy nie można mieć zupełnej pewności co do momentu cyklu, w jakim kobieta się znajduje. To wszystko sprawia, że metoda antykoncepcji oparta o cykl menstruacyjny jest jednak ryzykowna i nie daje dużej gwarancji."

Wysłane z mojego Note II
Ale to nie jest okres! Mierzysz codziennie temperaturę. W dniach jajeczkowania masz ją wyższą o 0,2 stopnia zwykle.Na tej podstawie wyznaczasz dni płodne,jak widzisz,że temp się zwiększa,zaprzestajesz współżycia.I nie ma to nic wspólnego z okresem,nawet jak się jajeczkowanie przesunie,to będziesz to widzieć po temperaturze.To tak w skrócie.
Pewność można mieć,oczywiście.Ale tak jak zaznaczyłam wyżej - trzeba BARDZO dobrze znać swoje ciało,to nie jest tak,że ktoś pierwszy miesiąc już leci na tym. Trzeba miesięcy obserwacji,a czasem lat,by wypracować swój rytm.
It never fails.
Stary 2013-11-25, 15:36   #2317
kognisia
PeEma

Cytat:
Ale to nie jest okres! Mierzysz codziennie temperaturę. W dniach jajeczkowania masz ją wyższą o 0,2 stopnia zwykle.Na tej podstawie wyznaczasz dni płodne,jak widzisz,że temp się zwiększa,zaprzestajesz współżycia.I nie ma to nic wspólnego z okresem,nawet jak się jajeczkowanie przesunie,to będziesz to widzieć po temperaturze.To tak w skrócie.
Pewność można mieć,oczywiście.Ale tak jak zaznaczyłam wyżej - trzeba BARDZO dobrze znać swoje ciało,to nie jest tak,że ktoś pierwszy miesiąc już leci na tym. Trzeba miesięcy obserwacji,a czasem lat,by wypracować swój rytm.
Na temperaturę też ma wpływ wiele innych czynników, niż tylko cykl w życiu bym się tak nie męczyła, żeby tak się z tym patyczkowac :p własnie dlatego, że na temperaturę, śluz, miesiączkę ma wpływ wiele wiele wiele czynników to ta metoda jest ryzykowna :p

Wysłane z mojego Note II

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-25, 15:39   #2318
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Na temperaturę też ma wpływ wiele innych czynników, niż tylko cykl w życiu bym się tak nie męczyła, żeby tak się z tym patyczkowac :p własnie dlatego, że na temperaturę, śluz, miesiączkę ma wpływ wiele wiele wiele czynników to ta metoda jest ryzykowna :p

Wysłane z mojego Note II
Pewnie,ale o tym napisałam na samym początku,że wpływa dużo czynników i że np. ja mam często podwyższoną bo się przeziębiam
No ale jak ktoś zna swoje ciało,to wie,kiedy uważać,jak jest przeziębiony,to nie uprawia wtedy seksu i tyle.
To są pewne wyrzeczenia,ale kosztem zdrowia.
It never fails.
Stary 2013-11-25, 15:43   #2319
kognisia
PeEma

Cytat:
Pewnie,ale o tym napisałam na samym początku,że wpływa dużo czynników i że np. ja mam często podwyższoną bo się przeziębiam
No ale jak ktoś zna swoje ciało,to wie,kiedy uważać,jak jest przeziębiony,to nie uprawia wtedy seksu i tyle.
To są pewne wyrzeczenia,ale kosztem zdrowia.
Trzeba być bardzo zawziętym:p już kosztem zdrowia to wolę te gumki:p

Wysłane z mojego Note II
Stary 2013-11-25, 15:50   #2320
Promyk03
Zakorzenienie

a ja bym jednak nie zaryzykowała naturalnych metod antykoncepcji to nie dla mnie

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg
Promyk03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 15:56   #2321
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Trzeba być bardzo zawziętym:p już kosztem zdrowia to wolę te gumki:p

Wysłane z mojego Note II
Nie wiem,czy mierzenie codziennie przez minutę temperatury to takie poświęcenie

Ale w sumie ja też wolę gumki,bo nie trzeba się ograniczać
It never fails.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-25, 15:57   #2322
kognisia
PeEma

Cytat:
Napisane przez Promyk03 Pokaż wiadomość
a ja bym jednak nie zaryzykowała naturalnych metod antykoncepcji to nie dla mnie
No dla mnie też nie :p my z R ustaliliśmy, że jak już będziemy mieć dziecko, jak będziemy koło czterdziestki to R podda się wazektomii, żebym ja już się ani nie męczyła z tabsami ani on z gumkami

Wysłane z mojego Note II
Stary 2013-11-25, 16:01   #2323
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
No dla mnie też nie :p my z R ustaliliśmy, że jak już będziemy mieć dziecko, jak będziemy koło czterdziestki to R podda się wazektomii, żebym ja już się ani nie męczyła z tabsami ani on z gumkami

Wysłane z mojego Note II
nie chcę znów rzucać kontrowersyjnej opinii,ale ja bym się na to nie zgodziła u swojego faceta
It never fails.
Stary 2013-11-25, 16:04   #2324
kognisia
PeEma

Cytat:
nie chcę znów rzucać kontrowersyjnej opinii,ale ja bym się na to nie zgodziła u swojego faceta
Mnie nic do tego, jeśli on tak chce to ja na tym nie tracę w żaden sposób, więc co mnie to obchodzi:p

Edit: zresztą o dziwo wazektomia jest odwracalna

Wysłane z mojego Note II
Stary 2013-11-25, 16:07   #2325
Promyk03
Zakorzenienie

Cytat:
jeżeli jej TŻ tego chce to nikt mu zabronić nie może

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg
Stary 2013-11-25, 16:20   #2326
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:

Wysłane z mojego Note II
Też mi się ten pomysł podoba

Każdy się zabezpiecza jak mu pasi
Btw dla mnie minusem takich naturalnych metod jest to, że właściwie wtedy kiedy najbardziej sie chce seksić to nie można no nie? Bo największa ochota jest w trakcie jajeczkowania, natura mądrze sobie ustawiła, dobrze pamiętam? Bo na tabletkach to nie umiem stwierdzić

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 16:26   #2327
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez Promyk03 Pokaż wiadomość
jeżeli jej TŻ tego chce to nikt mu zabronić nie może
Oczywiście,że może. Sry,ale jakby kobieta uznała "podwiązuję sobie jajniki" to facet nie miałby NIC do gadania?
Jak się obydwoje zgadzają,to faktycznie NIKT OBCY nie może zabronić no i chyba nikt nie zamierza,ale myślę,że jakby Kognisi to nie pasowało,to ciężko taką decyzję uważać za jednostronną.

Cytat:
Też mi się ten pomysł podoba

Każdy się zabezpiecza jak mu pasi
Btw dla mnie minusem takich naturalnych metod jest to, że właściwie wtedy kiedy najbardziej sie chce seksić to nie można no nie? Bo największa ochota jest w trakcie jajeczkowania, natura mądrze sobie ustawiła, dobrze pamiętam? Bo na tabletkach to nie umiem stwierdzić
Teroretycznie tak,ale ja mam największą przed jajeczkowaniem albo przed okresem,bo w trakcie jednego i drugiego mam takie bóle,że głowa mała
It never fails.

Edytowane przez lolusl
Czas edycji: 2013-11-25 o 16:28
Stary 2013-11-25, 16:30   #2328
kognisia
PeEma

Cytat:
Oczywiście,że może. Sry,ale jakby kobieta uznała "podwiązuję sobie jajniki" to facet nie miałby NIC do gadania?
Jak się obydwoje zgadzają,to faktycznie NIKT OBCY nie może zabronić no i chyba nikt nie zamierza,ale myślę,że jakby Kognisi to nie pasowało,to ciężko taką decyzję uważać za jednostronną.
No nie wydaje mi się no mój facet nie miałby nic do gadania, kto by chciał dziecko po 40 - istne szaleństwo ciężko mi stwierdzić dlaczego ja miałabym nie chcieć, nie zgadzać się na jego wazektomię w wieku 40 lat może Ty powiesz jakie miałabyś argumenty, bo ciekawa jestem, jaki może być w tym problem ze strony kobiety

Wysłane z mojego Note II
Stary 2013-11-25, 16:36   #2329
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
No nie wydaje mi się no mój facet nie miałby nic do gadania, kto by chciał dziecko po 40 - istne szaleństwo ciężko mi stwierdzić dlaczego ja miałabym nie chcieć, nie zgadzać się na jego wazektomię w wieku 40 lat może Ty powiesz jakie miałabyś argumenty, bo ciekawa jestem, jaki może być w tym problem ze strony kobiety

Wysłane z mojego Note II
Tzn ja ie neguję broń boże,że Ty chcesz,szanuję to i to absolutnie wasza decyzja. Ja mówię jedynie,że jakby np. Twój facet chciał powiedzmy teraz zrobić wazektomię ,a ty bys chciała mieć dzieci w przyszłości,to nie wydaje mi się,żebyś nie miała NIC do gadania tak jak Promyk mówi (że to tylko jego decyzja).Nie jest tylko jego,bo dotyczy was dwójki jako pary,jak się na to godzicie,to super,jak nie,to byłby konflikt interesów.Mam nadzieję,że wytłumaczyłam o czym myślę

A z mojej strony to ma związek z tym,że nie akceptuję po prostu takich metod i nie potepiam tego u innych,ale ja osobiście bym nie zgodziła się na coś takiego,bo dla mnie jest to kaleczenie siebie (zaznaczam- tylko dla mnie i nie mam nic do tego,że ktoś robi,o ile nie jest to mój partner!). Jeżeli nie jest to podyktowane względami zdrowotnymi to ja tego nie akceptuję,bo taki mam światopogląd. Nigdy nie wiadomo,czy nie odmieni się wizja posiadania dziecka (no dobra, w wieku 50 lat cieżko) poza tym ja (znów podkreślam - JA) wiedząc ,że mój partner zrobił coś takiego i wiedząc,że ja tego nie akcetptuję miałabym bardzo zawiedzione zaufanie no i nie postrzegałabym go jako faceta z krwi i kości,bo sam na własne życzenie zrobiłby się bezpłodny.

No ale to jest ewidentnie kwestia światopoglądu i podejścia do własnego ciała,tak jak z aborcją - jedni są za,inni przeciw i jeden robi,drugi nie,a żadnemu nic do tego,co robi inny
It never fails.

Edytowane przez lolusl
Czas edycji: 2013-11-25 o 16:38

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-25, 16:49   #2330
kognisia
PeEma

Cytat:
Tzn ja ie neguję broń boże,że Ty chcesz,szanuję to i to absolutnie wasza decyzja. Ja mówię jedynie,że jakby np. Twój facet chciał powiedzmy teraz zrobić wazektomię ,a ty bys chciała mieć dzieci w przyszłości,to nie wydaje mi się,żebyś nie miała NIC do gadania tak jak Promyk mówi (że to tylko jego decyzja).Nie jest tylko jego,bo dotyczy was dwójki jako pary,jak się na to godzicie,to super,jak nie,to byłby konflikt interesów.Mam nadzieję,że wytłumaczyłam o czym myślę

A z mojej strony to ma związek z tym,że nie akceptuję po prostu takich metod i nie potepiam tego u innych,ale ja osobiście bym nie zgodziła się na coś takiego,bo dla mnie jest to kaleczenie siebie (zaznaczam- tylko dla mnie i nie mam nic do tego,że ktoś robi,o ile nie jest to mój partner!). Jeżeli nie jest to podyktowane względami zdrowotnymi to ja tego nie akceptuję,bo taki mam światopogląd. Nigdy nie wiadomo,czy nie odmieni się wizja posiadania dziecka (no dobra, w wieku 50 lat cieżko) poza tym ja (znów podkreślam - JA) wiedząc ,że mój partner zrobił coś takiego i wiedząc,że ja tego nie akcetptuję miałabym bardzo zawiedzione zaufanie no i nie postrzegałabym go jako faceta z krwi i kości,bo sam na własne życzenie zrobiłby się bezpłodny.

No ale to jest ewidentnie kwestia światopoglądu i podejścia do własnego ciała,tak jak z aborcją - jedni są za,inni przeciw i jeden robi,drugi nie,a żadnemu nic do tego,co robi inny
Ach no to rozumiem oczywiście! tylko tu jeszcze zaznaczę, że właśnie chodziło mi tylko i wyłącznie o wiek w okolicy 40 lat. Dlatego, że teraz faktycznie ciężko byłoby mi zaakceptować taką decyzję, kiedy jeszcze jesteśmy przed dzieckiem

A Twoje podejście jak najbardziej rozumiem zresztą podejrzewam, że tak jak u mnie, tak i u Ciebie nie ma rozbieżność zdan pod tym względem w związku, więc żadna z nas nie będzie musiała kłócić się o to ze swoim Tż:p

Wysłane z mojego Note II
Stary 2013-11-25, 16:51   #2331
felice_
Zakorzenienie

Cytat:
Tenelowela hahaha

Koleżanka rok temu zerwała z facetem po 10 (!!) latach i do teraz jej spokoju nie daje, na początku tak swirowal że groził samobójstwem i chciał jej psa zabrać (prezent), a nawet przez okno wyrzucić, porabany..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mój ex jak się pokłóiliśmy pociął sobie ramie.
Jego obecna dziewczyna musi się przyjemnie czuć widząc te wielkie blizny i znając ich powód
Pomijając fakt, że przez 5 miesięcy nie wychodził z domu płacząc dzień w dzień- serce mi pękało bo kurde, kochałam go ale wiedziałam, że zmarnuję sobie przy nim życie.

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;43875896]Tak z ciekawości, jak facet może złapać na dziecko? Przedziurawiał prezerwatywy?[/QUOTE]
Podobno ( )
Nie mam pojęcia bo nie dowiedziałam się o tym bezpośrednio od niego a od moich przyjaciół, którzy wspierali go w ciężkich chwilach przy końcu naszego związku
Ogólnie jego założeniem był wielokrotny seks ze mną bez zabezpieczenia- nie wiem jakim cudem przez głowę przeszła mu myśl, że się na to zgodzę.

Cytat:
Az zacytuje mojego tatę, który ostatnio blysnal tekstem: To jest dobra antykoncepcja dla bezplodnej

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Ja długo stosowałam hormony i na nich było ok, pod każdym względem. Odstawiłam, bo też nie miałam zamiaru żreć tego całe życie (zresztą wtedy moje życie seksualne leżało martwe) i przypomniałam sobie co to są bolesne @ Właściwie to jeszcze gorsze niż przedtem.
Ja na szczęście po porodzie nie mam już bolesnych @

2014:
- szlifuję język niemiecki- 1,5h dziennie
- udoskonalam pupę i brzuch
- zapuszczam włosy
- dbam o paznokcie
- robię rozsąsne zakupy
- jestem perfekcyjną mamą i żoną
felice_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 16:51   #2332
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141
Konto usunięte

ja tam dobrze sie czuje na tabsach i nie mam zamiaru tego zmieniac. z Tz stwierdzilismy ze jak juz bedzie nam dosc dzieci (1-2) to on sie wlasnie podda wazektomii, bo nie bede chciala do konca zycia juz jechac na tabletkach. a jak nie chcemy wiecej dzieci to tylko plus bo nie bedziemy kasy wydawac na tabsy czy gumki
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 16:55   #2333
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Ach no to rozumiem oczywiście! tylko tu jeszcze zaznaczę, że właśnie chodziło mi tylko i wyłącznie o wiek w okolicy 40 lat. Dlatego, że teraz faktycznie ciężko byłoby mi zaakceptować taką decyzję, kiedy jeszcze jesteśmy przed dzieckiem

A Twoje podejście jak najbardziej rozumiem zresztą podejrzewam, że tak jak u mnie, tak i u Ciebie nie ma rozbieżność zdan pod tym względem w związku, więc żadna z nas nie będzie musiała kłócić się o to ze swoim Tż:p

Wysłane z mojego Note II
To - co,gdzie i kiedy to jest tylko WASZA decyzja. Ale ja w swoim pojmowaniu świata uważam,że - właśnie- wasza wspólna,ponieważ jesteście parą,dzielicie życie więc tego typu konkretnie decyzje mogą się odbić również na Tobie.Tak samo z podwiązaniem jajników,czy z aborcją - uważam,że to nie tylko decyzja kobiety,ale również mężczyzny

No i tak jak mówię-totalnie nic nie mam do tego,jak wam tak pasuje,to super,ale ja już swojemu powiedziałam,że nie zgadzam się na to (bo miał taką propozycję kiedyś) i po wytlumaczeniu się spokojnie dogadaliśmy,także też jest gut

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

A już abstrahując od tematów moralnych- wiecie,że wazektomia nie jest legalna z takich powodów?
It never fails.
Stary 2013-11-25, 17:03   #2334
kognisia
PeEma

Cytat:
To - co,gdzie i kiedy to jest tylko WASZA decyzja. Ale ja w swoim pojmowaniu świata uważam,że - właśnie- wasza wspólna,ponieważ jesteście parą,dzielicie życie więc tego typu konkretnie decyzje mogą się odbić również na Tobie.Tak samo z podwiązaniem jajników,czy z aborcją - uważam,że to nie tylko decyzja kobiety,ale również mężczyzny

No i tak jak mówię-totalnie nic nie mam do tego,jak wam tak pasuje,to super,ale ja już swojemu powiedziałam,że nie zgadzam się na to (bo miał taką propozycję kiedyś) i po wytlumaczeniu się spokojnie dogadaliśmy,także też jest gut

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

A już abstrahując od tematów moralnych- wiecie,że wazektomia nie jest legalna z takich powodów?
Wazektomia jest legalna tu cytat oficjalnej strony www.wazektomia.com

"Wazektomia, a polskie prawo

Wazektomia jako odwracalna metoda antykoncepcji nigdy w Polsce nie była i nie jest zabroniona, ani karalna. Polskie Prawo i Konstytucja gwarantuje Tobie - Obywatelowi, zarówno prawo, jak i obowiązek podejmowania świadomych decyzji o swoim zdrowiu. Zdolność płodzenia jest dobrem indywidualnym i nie należy do społeczeństwa, tylko do konkretnego człowieka."

Wysłane z mojego Note II
Stary 2013-11-25, 17:07   #2335
Karolllka7
Zakorzenienie

Wróciłam, ale pewnie mam z milion stron do nadrobienia, chyba nie dam rady

Wydałam masę pieniędzy w ten weekend, głównie na kosmetyki w R.
Stary 2013-11-25, 17:08   #2336
lolusl
Japońska rzepa

Teoretycznie legalna jest wazektomia zapobiegająca chorobom i robiona w celach zdrowotnych,albo u osób,które mają 3 dzieci i więcej. Przynajmniej tak czytałam,mogę się mylić. Z tego co wiem,to spór w doktrynie istnieje tutaj poprzez przywołanie kontratypu zgody pokrzywdzonego. Nie wszyscy jednak uznają to za kontratyp,bo jest to tzw"trwałe uszkodzenie ciała" a ten kontratyp jest wyłączony w takich przypadkach,co sugerowałoby,że nie ma zastosowania , a dalej idąc - że wazektomia jest nielegalna.
Poza tym jest to ujęte wręcz w kodeksie karnym: Zabrania tego Art. 156 par.1 k.k., który mówi, że kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci: pozbawienia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia podlega karze pozbawienia wolności od roku od 10 lat. Można oczywiście wykonać zabieg jeśli jest to uzasadnione innymi wskazaniami medycznymi, nie może ich jednak stanowić sama chęć ubezpłodnienia.

Nie kłócę się,tak wyczytałam i tak sobie wnioskuję, ale może coś się pozmieniało,bo nie jestem w temacie
It never fails.
Stary 2013-11-25, 17:11   #2337
kognisia
PeEma

Ja mysle, że chodzi tu o to, że kiedyś wazektomia była uznawana za nieodwracalną, natomiast teraz juz istnieje coś takiego jak rewazektomia :p

Wysłane z mojego Note II
Stary 2013-11-25, 17:11   #2338
Lilly Greace
Dostojna peema.

a ja urwałam się wcześniej z zajęć, ależ ze mnie zła studentka :P

widzę żeście się rozpisały, dziewczyny!
Lilly Greace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-25, 17:18   #2339
Promyk03
Zakorzenienie

ja na temat witrektomii się nie wypowiadam bo my o czymś takim nie rozmawialiśmy
ale jak obie strony się zgadzają to nie widzę w tym nic złego

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg
Stary 2013-11-25, 17:20   #2340
kognisia
PeEma

No to skoro moje kochane przerobiłyśmy temat antykoncepcji to teraz może napiszecie czy macie jakieś preferencje płci dla swoich dzieci, powymyślane imiona itp?

Wysłane z mojego Note II

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości