Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-02-14, 07:41   #2311
damdalena
Zakorzenienie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez TelAviv Pokaż wiadomość
Hej, czy któraś z was utrzymuje TSH poniżej 1? Mi spadło po pół roku leczenia z 6 do 0,83 i wreszcie czuje się dobrze, z TSH 1,8 czułam się wciąż źle, moja endokrynolożka mi powiedziała, że może takie być, ale i tak mam wątpliwości, skoro podobno celuje się w TSH między 1 a 2
Ja miałam TSH utrzymywane w okolicach 0,2-0,4 (niepełna supresja z powodu zmiany pęcherzykowej). Nie zawsze czułam się dobrze, ale tu pewnie inne czynniki też miały wpływ. Teraz, po operacji, mam utrzymywane poniżej 1 i nie wyobrażam sobie mieć więcej. Szczęście w nieszczęściu, że mam wskazania do niskiego TSH.

---------- Dopisano o 07:36 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Minui Pokaż wiadomość
Czy Letrox można brać z jakimś innym lekiem, czy trzeba te 30 minut odczekać żeby wszystko było ok? Jestem trochę przeziębiona, dostałam Ismigen podjęzykowo i też mam brać na czczo. Tylko właśnie zastanawiam się, czy mogę połknąć Letrox i od razu wziąć ten Ismigen, czy jednak odczekać.
Najpierw Letrox, 30 minut przerwy, potem inne leki na czczo. Ze śniadaniem też nie powinno się zwlekać przy niedoczynności. Zalecane do 40 minut po Letroxie.

---------- Dopisano o 07:41 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ----------

Cytat:
Napisane przez MissScareAll Pokaż wiadomość
nie biorę już salicylanów
Nie wiedziałam o tym, a na ulotkę już dawno nie spoglądam. Miałam przepisane salicylany nawet w szpitalu, choć wiedzieli o moim Letroxie. Jak to trzeba się samemu pilnować...

Edytowane przez damdalena
Czas edycji: 2017-02-14 o 07:44
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 09:38   #2312
macmiki
Raczkowanie

Cytat:
Hej, czy któraś z was utrzymuje TSH poniżej 1? Mi spadło po pół roku leczenia z 6 do 0,83 i wreszcie czuje się dobrze, z TSH 1,8 czułam się wciąż źle, moja endokrynolożka mi powiedziała, że może takie być, ale i tak mam wątpliwości, skoro podobno celuje się w TSH między 1 a 2
Ja mam 0,018 i czuję się dobrze. Lekarzowi nie do końca się to podoba, bo chce to troszkę podnieść. Ale nie powiem, żebym dobrze się czuła mając tsh w okolicach 1-2.

Cytat:
Wszystko jest na ulotce. Tam znajdziesz odpowiedź. Też zaczęłam brać Letrox i mam zapalenie zatok, ale nie biorę już salicylanów, bo nie wolno. Czyli odpada polopiryna, aspiryna, ibuprofen, bo to jakaś pochodna. Wzięłam paracetamol.
Nie można brać polopiryny? Jejku, chyba czas znowu przestudiować ulotkę.
macmiki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 10:02   #2313
smerffie
Zakorzenienie

A dlaczego nie można zwlekać ze śniadaniem? Ja biorę novothyral+euthyrox, czasami mija godzina do sniadania

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 10:13   #2314
Azra
Raczkowanie

Mnie za to lekarka mówiła, że koniecznie co najmniej godzinę powinnam odczekać. Dlatego biorę zawsze o 6:00, a potem idę jeszcze spać i śniadanie jem o 8:00-9:00.

Azra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 10:20   #2315
macmiki
Raczkowanie

Ja biorę lek między 6 a 7, śniadanie jem o 8. Chyba że jest weekend i jestem bardzo głodna
macmiki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 10:20   #2316
Brook
Zakorzenienie

hej, dziewczyny czy którejś z Was wyszedł guzek na tarczycy? jestem po badaniu i mam malutki, do kontroli za kolejne 6 miesięcy
Czy którejś po braniu leków wchłonął się on?

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 11:10   #2317
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
hej, dziewczyny czy którejś z Was wyszedł guzek na tarczycy? jestem po badaniu i mam malutki, do kontroli za kolejne 6 miesięcy
Czy którejś po braniu leków wchłonął się on?
Guzki (zmiany ogniskowe) to ma podobno większość kobiet, bodajże 60 procent. Na ogół są niegroźne.
A czy się wchłonie? Jeżeli to tylko naciek limfocytarny, to jest jakaś szansa na "rozejście się". Ale jednak większość to już trwale zmieniona tkanka (w tym zwłóknienia, nierzadko zwapnienia), ona już się nie przebuduje. Najważniejsze, żeby ta zmiana się nie powiększała.

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
A dlaczego nie można zwlekać ze śniadaniem? Ja biorę novothyral+euthyrox, czasami mija godzina do sniadania
Gdzieś to doczytałam (nie pamiętam źródła), że warto zjeść pierwszy posiłek właśnie około 40 minut po tabletce - by nie zwalniać metabolizmu. Odkąd to stosuję, jestem żwawsza przed południem Także staram się do godziny coś zjeść. Dawniej mi się wydawało, że im późniejsze śniadanie, tym lepiej dla procesu wchłaniania tyroksyny.

Czas edycji: 2017-02-14 o 11:11
Stary 2017-02-14, 11:29   #2318
TelAviv
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez damdalena Pokaż wiadomość
Ja miałam TSH utrzymywane w okolicach 0,2-0,4 (niepełna supresja z powodu zmiany pęcherzykowej). Nie zawsze czułam się dobrze, ale tu pewnie inne czynniki też miały wpływ. Teraz, po operacji, mam utrzymywane poniżej 1 i nie wyobrażam sobie mieć więcej. Szczęście w nieszczęściu, że mam wskazania do niskiego TSH.
Cytat:
Napisane przez macmiki Pokaż wiadomość
Ja mam 0,018 i czuję się dobrze. Lekarzowi nie do końca się to podoba, bo chce to troszkę podnieść. Ale nie powiem, żebym dobrze się czuła mając tsh w okolicach 1-2.
Dzięki, to widzę że moje 0,8 nie jest takie niskie Ja przy 1,8 nie czułam jeszcze wielkiej różnicy niż jak miałam to 6, więc chyba jestem jedną z tych osób, które muszą mieć niższe.

Co do śniadania to ja najczęściej mam godzinę przerwy, ale na śniadanie jem mleko, więc wydaje mi się że przerwa do mleka powinna być duża i to 30 min to minimum Gdzieś tak czytałam, ale co człowiek z niedoczynnością to opinia

w poszukiwaniu normalności od lipca 2015
TelAviv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 11:54   #2319
MissScareAll
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 07:36 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ----------

Najpierw Letrox, 30 minut przerwy, potem inne leki na czczo. Ze śniadaniem też nie powinno się zwlekać przy niedoczynności. Zalecane do 40 minut po Letroxie.

---------- Dopisano o 07:41 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ----------

Nie wiedziałam o tym, a na ulotkę już dawno nie spoglądam. Miałam przepisane salicylany nawet w szpitalu, choć wiedzieli o moim Letroxie. Jak to trzeba się samemu pilnować...
Oj... No niestety, trzeba być od wszystkiego ekspertem
Skąd masz wiedzę o tym śniadaniu do 40min? Mi lekarka kazała odczekać minimum godzinę. Optymalnie nawet dwie. Ponieważ mam nocny tryb życia, nastawiam budzik na 8.30, łykam i dalej idę spać, śniadanie jem koło 11.

W ogóle przez 3 dni brania schudłam 1kg, jak dotąd od pół roku wyłącznie tyłam mimo restrykcyjnej diety. A, i wzdęcia się uspokoiły, a wiele lat wyglądałam, jakbym była w ciąży. Cud.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez MissScareAll
Czas edycji: 2017-02-14 o 11:55
MissScareAll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 12:15   #2320
Azra
Raczkowanie

Mam pierwszą wizytę kontrolną w marcu, to będzie jakoś 6 tygodni brania euthyroxu i mam zalecenie zbadać tylko TSH. Jak myślicie, robić mimo wszystko jeszcze fT4 i fT3, czy to bez sensu po tak krótkim czasie?

Stary 2017-02-14, 12:21   #2321
MissScareAll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Azra Pokaż wiadomość
Mam pierwszą wizytę kontrolną w marcu, to będzie jakoś 6 tygodni brania euthyroxu i mam zalecenie zbadać tylko TSH. Jak myślicie, robić mimo wszystko jeszcze fT4 i fT3, czy to bez sensu po tak krótkim czasie?
6 tygodni to bardzo krótko, chyba nie ma sensu. Ja bym zrobiła po 3 miesiącach.

Stary 2017-02-14, 12:52   #2322
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Skąd masz wiedzę o tym śniadaniu do 40min?
Sporo kiedyś czytałam o sposobach przyśpieszenia metabolizmu i gdzieś natknęłam się na taką informację (możliwe, że było to jakieś anglojęzyczne źródło). A że łatwe to dla mnie do zastosowania - to spróbowałam. I bardzo mi służy. Jak czasem w niedzielę się lenię i później zjem, to potem jestem jakaś taka zamulona Każdy musi sobie znaleźć własny sposób. Niektórzy nawet na wieczór zażywają euthyrox lub w dawkach podzielonych kilka razy na dobę. Ważne, by się dobrze czuć.

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Cytat:
będzie jakoś 6 tygodni brania euthyroxu i mam zalecenie zbadać tylko TSH. Jak myślicie, robić mimo wszystko jeszcze fT4 i fT3, czy to bez sensu po tak krótkim czasie?
Cytat:
Te 6 tygodni to jest najkrótszy okres, po którym widać już zmiany w poziomie TSH. Jeżeli ktoś się w miarę dobrze czuje, nie ma niepokojących objawów - to można poczekać dłużej, do tych 3 miesięcy. Nie ma co się tak często kłuć. Jeżeli natomiast będzie potrzebna szybko kolejna zmiana dawki, to ja bym się nie męczyła i badania zrobiła od razu.

Czas edycji: 2017-02-14 o 12:54
Stary 2017-02-14, 13:24   #2323
Azra
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:

Te 6 tygodni to jest najkrótszy okres, po którym widać już zmiany w poziomie TSH. Jeżeli ktoś się w miarę dobrze czuje, nie ma niepokojących objawów - to można poczekać dłużej, do tych 3 miesięcy. Nie ma co się tak często kłuć. Jeżeli natomiast będzie potrzebna szybko kolejna zmiana dawki, to ja bym się nie męczyła i badania zrobiła od razu.
Dziękuję Wam za odpowiedź .

Stary 2017-02-14, 13:41   #2324
MissScareAll
Zakorzenienie

Cytat:
Sporo kiedyś czytałam o sposobach przyśpieszenia metabolizmu i gdzieś natknęłam się na taką informację (możliwe, że było to jakieś anglojęzyczne źródło). A że łatwe to dla mnie do zastosowania - to spróbowałam. I bardzo mi służy. Jak czasem w niedzielę się lenię i później zjem, to potem jestem jakaś taka zamulona Każdy musi sobie znaleźć własny sposób. Niektórzy nawet na wieczór zażywają euthyrox lub w dawkach podzielonych kilka razy na dobę. Ważne, by się dobrze czuć.

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Zamululenie jest mi dobrze znane Wypróbuję z jedzeniem po godzinie.

Stary 2017-02-14, 14:41   #2325
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
Najważniejsze, żeby ta zmiana się nie powiększała.
Damdalena dzieki za info, a co jesliby sie powiekszała? to co moze oznaczać?

Edytowane przez Brook
Czas edycji: 2017-02-14 o 14:45
Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 16:50   #2326
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Ja Właściwie od początku leczenia tak utrzymuję, razem z pierwszą endo. doszłyśmy do wniosku, że na TSH <0,9 dopiero nie mam objawów niedoczynności. Ostatnio miałam 0,3, ginekolog chciała mi koniecznie zmniejszyć dawkę, ale zostałam przy zdaniu endo.- nie zmniejszać i kontrolować TSH co jakiś czas. I dobrze, że nie zmniejszyłam, po 2 miesiącach już było 0,7.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 18:56   #2327
MrsRight
Raczkowanie

Ja też mam od kilku miesięcy TSH<1, trzy miesiące temu 0.77 a teraz 0.63. Endo nic nie każe zmieniać
MrsRight jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 19:09   #2328
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
Damdalena dzieki za info, a co jesliby sie powiekszała? to co moze oznaczać?
Gdy zmiana ogniskowa będzie miała więcej niż centymetr - to jest to wskazanie do biopsji. Czasem biopsję robi się już przy 5 mm, jeśli zmiana jest na przykład hypoechogeniczna lub występują jakieś inne niepokojące rzeczy. Malutkie guzki tylko się obserwuje (USG raz na 6-12 miesięcy).
Stary 2017-02-14, 20:43   #2329
izka222
Rozeznanie

TSH - 0,778 - norma 0,27 - 4,2
Ft3 - 5,75 - norma 3,1 - 6,8
Ft4 - 23,67 - norma 12 - 22
Ferrytyna - 47,43 - 13 - 150

Mogę prosić o pomoc w interpretacji wyników?

izka222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-15, 08:18   #2330
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izka222 Pokaż wiadomość
TSH - 0,778 - norma 0,27 - 4,2
Ft3 - 5,75 - norma 3,1 - 6,8
Ft4 - 23,67 - norma 12 - 22
Ferrytyna - 47,43 - 13 - 150
Wolne hormony aż za ładne (to jest na tabletkach?). Nie powinno być żadnych objawów niedoczynności, wręcz przeciwnie. Nie męczysz się za szybko? A kołatanie serca, uczucie gorąca? Lekarz pewnie będzie chciał zmniejszyć dawkę. Można poprawić przekształcanie fT4 w fT3 - np. zadbać o selen w diecie. Wyniki nie są idealne.

Ferrytyna dobra, ale zapasów nie ma dużo -> trzeba się pilnować, bo szybko można się nabawić niedoboru żelaza będąc miesiączkującą kobietą.
Stary 2017-02-15, 09:05   #2331
izka222
Rozeznanie

Cytat:
Wolne hormony aż za ładne (to jest na tabletkach?). Nie powinno być żadnych objawów niedoczynności, wręcz przeciwnie. Nie męczysz się za szybko? A kołatanie serca, uczucie gorąca? Lekarz pewnie będzie chciał zmniejszyć dawkę. Można poprawić przekształcanie fT4 w fT3 - np. zadbać o selen w diecie. Wyniki nie są idealne.

Ferrytyna dobra, ale zapasów nie ma dużo -> trzeba się pilnować, bo szybko można się nabawić niedoboru żelaza będąc miesiączkującą kobietą.
Tak, leczę się na niedoczynność od około pół roku, mam też stwierdzone hashimoto. Biorę euthyrox 50. Dziś idę do endo, mam nadzieje, że po raz kolejny mnie nie oleje (zlecał mi samo TSH, te badania wykonałam na własną rękę). Ciągle czuję się zmęczona i bez sił, zmuszenie się do jakiejkolwiek czynność to dla mnie ogromny wysiłek, chociaż bywają u mnie też momenty, że energii mam aż za dużo. Kołatań serca nie mam (miałam robione EKG spoczynkowe i test Holtera 24 h - wszystko było ok).

Jeśli to jest istotne, to zbadałam też cholesterol całkowity - 157,4 - norma <190 i glukozę na czczo - 94,2 - norma 70 - 99.

Cholesterol po dwóch miesiącach mam taki sam, natomiast glukoza wzrosła z 88 do 94,2.
TSH sprzed ponad dwóch miesięcy - 0,79.

izka222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-18, 00:36   #2332
Sybil_
Zakorzenienie

ja po leczeniu (biorę Letrox połowa tabletki 75) mam TSH 2,2. Pytałam lekarza, czy nie moglibyśmy zwiększyć dawki, żeby zjechać z TSH do 1, ale powiedział, że nie ma potrzeby.
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-18, 07:45   #2333
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sybil_ Pokaż wiadomość
ja po leczeniu (biorę Letrox połowa tabletki 75) mam TSH 2,2. Pytałam lekarza, czy nie moglibyśmy zwiększyć dawki, żeby zjechać z TSH do 1, ale powiedział, że nie ma potrzeby.
A dobrze się czujesz? Masz jakieś objawy?

W Krakowie jest bardzo ciężko o dobrego endokrynologa zainteresowanego pacjentem. Akurat wczoraj byłam na wizycie kontrolnej i nie dostałam skierowania na fT3 i ft4. Lekarz powiedział, że coś mi się pomyliło i nie jest możliwe, że dostawałam skierowania na te parametry od endokrynologa. Według niego przy niedoczynności nie bada się fT3 i fT4....
Stary 2017-02-18, 09:09   #2334
Sybil_
Zakorzenienie

czuje się tak sobie. Ale dodatkowo od wielu lat leczę się na depresję, więc ciężko powiedzieć czy to depresja czy tarczyca. Mój lekarz też twierdzi, że nie ma sensu robić ft3 i ft4 tylko TSH wystarczy.
Leczę się u dra Ignacaka. Generalnie, to byłam już u kilku endokrynologów (polecanych na znany lekarz), bo objawy niedoczynności miałam od dawna+bardzo mała tarczyca, ale cały czas hormony miałam w normie, wiec żaden nie przepisał mi leków. Dopiero pół roku temu kiedy TSH przekroczyło 4, dostałam Letrox.
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-18, 11:59   #2335
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sybil_ Pokaż wiadomość
czuje się tak sobie. Ale dodatkowo od wielu lat leczę się na depresję, więc ciężko powiedzieć czy to depresja czy tarczyca. Mój lekarz też twierdzi, że nie ma sensu robić ft3 i ft4 tylko TSH wystarczy.
Leczę się u dra Ignacaka. Generalnie, to byłam już u kilku endokrynologów (polecanych na znany lekarz), bo objawy niedoczynności miałam od dawna+bardzo mała tarczyca, ale cały czas hormony miałam w normie, wiec żaden nie przepisał mi leków. Dopiero pół roku temu kiedy TSH przekroczyło 4, dostałam Letrox.
To dziwne, ja 2 ostatnie wizyty miałam u tego lekarza (luxmed) i bez problemu mam skierowania na trójce, ostatnio nawet na samo T4( chyba ) dał. Nawet mi przepisał mi novothyral zamiast euthyroxu na co ponoć wielu lekarzy sie nie decyduje

INSTA
Stary 2017-02-18, 17:26   #2336
Kocurasek
Zakorzenienie

Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Dziewczyny, podejrzewam u siebie coś nie tak z tarczycą. Byłam pół roku temu na usg piersi. Podczas badania lekarz powiedział mi, że mam ognisko zapalne na tarczycy (małe bo małe) i żebym to skontrolowała. Dziewczyny na płytkowymi doradziły mi żebym przed wizytą zrobiła tsh, ft3, ft4, anty tpo i tg.
I mam do Was takie pytanie. Czy jeśli wyniki z krwi wyjdą mi w normie to jest sens iść do lekarza? To ognisko zapalne (jedno) na tarczycy mogło zniknąć czy raczej nie? Pytam, bo jestem zielona w tym temacie. Lepiej mimo dobrych wyników zrobić jeszcze usg i pójść to skontrolować?
No i polećcie mi proszę kogoś z Wrocławia prywatnie.

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Gdy zmiana ogniskowa będzie miała więcej niż centymetr - to jest to wskazanie do biopsji. Czasem biopsję robi się już przy 5 mm, jeśli zmiana jest na przykład hypoechogeniczna lub występują jakieś inne niepokojące rzeczy. Malutkie guzki tylko się obserwuje (USG raz na 6-12 miesięcy).

Ooooo cenna informacja dla mnie

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Edytowane przez Kocurasek
Czas edycji: 2017-02-18 o 17:17
Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-18, 17:33   #2337
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
To dziwne, ja 2 ostatnie wizyty miałam u tego lekarza (luxmed) i bez problemu mam skierowania na trójce, ostatnio nawet na samo T4( chyba ) dał. Nawet mi przepisał mi novothyral zamiast euthyroxu na co ponoć wielu lekarzy sie nie decyduje
Bo przy Novothyralu wynik TSH niewiele już mówi. Dawkę ustala się na podstawie ft3 i ft4
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-18, 17:33   #2338
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Guzki (zmiany ogniskowe) to ma podobno większość kobiet, bodajże 60 procent. Na ogół są niegroźne.
A czy się wchłonie? Jeżeli to tylko naciek limfocytarny, to jest jakaś szansa na "rozejście się". Ale jednak większość to już trwale zmieniona tkanka (w tym zwłóknienia, nierzadko zwapnienia), ona już się nie przebuduje. Najważniejsze, żeby ta zmiana się nie powiększała.[COLOR=Silver]
Ok, skontroluję jednak.

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-18, 19:40   #2339
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Bo przy Novothyralu wynik TSH niewiele już mówi. Dawkę ustala się na podstawie ft3 i ft4
no pewnie tak, ale generalnie gość wydaje mi sie w porzadku

INSTA
Stary 2017-02-18, 21:13   #2340
Kreciola
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny,

dosłownie przed chwilą zobaczyłam, że jest wątek o niedoczynności tarczycy. Szczerze przyznaję się, że nie czytałam Waszych wcześniejszych wpisów.

Napiszę króciutko i na koniec zadam pytanie:
Moją tarczycę leczę już z jakieś dobre 7 lat. Kontroluję ją, robię badania, USG, biorę Euthyrox. Przez długi czas miałam dawkę 50 mg, teraz mam 62,5 mg codziennie. Nie stosuję żadnej diety, odżywiam się w miarę normalnie.

Mam do Was pytanie:

Jak Wy radzicie sobie z wypadaniem włosów, które niestety towarzyszy tej chorobie?
Jak i czy udaje się Wam je jakoś zahamować? Również na ulotce tego leku jest napisane o skutku ubocznym - wypadaniu włosów.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości