|
|
#211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wizażowe Wyzwanie Czytelnicze 2020
10. Główny bohater jest policjantem "Łaskun" K. Puzyńska - policjantów to tu samo mnóstwo, zbrodnia niedorzeczna, ale jak zwykle mi się podobało i o dziwo nie było tych natrętnych powtórzeń, które tak dokuczały mi w poprzednich częściach
11. Literatura faktu "Marilyn na Manhattanie. Najradośniejszy rok życia" E. Winder. Bardzo dużo informacji o Marilyn Monroe, których wcześniej nie znałam, dużo wypowiedzi znajomych i przyjaciół, bogata bibliografia.
|
|
#212 | |
|
💑🐱📚👶
|
Cytat:
Raczej lepiej czytać po kolei, bo jakieś małe, ale są nawiązania do poprzednich części. Najbardziej chyba ubawiła mnie jak dotąd "Jak Cię zabić, kochanie?" ![]() 13. Polski reportaż. „Aż do śmierci” - Daria Górka, 5/10 One. Kochające matki i czułe kochanki. Gotowe poświęcić wszystko dla niego. Oprawcy. Kata. Nie dociera do nich, że to co on im robi, że je gwałci, zmusza do prostytucji, bije, wręcz katuje, a jednocześnie niszczy psychicznie, to na pewno nie jest nic normalnego. Tłumaczą sobie to na różne sposoby. Że wytrzymają upodlenie dla dzieci, że może jak one się z nim napiją to on je doceni, w końcu usprawiedliwiają kata słowami: „Ale to był tylko raz...”. Jak długo można jednak wytrzymać takie piekło? Jedna z kobiet, która zdecydowała się opowiedzieć swoją historię żyła ze swoim oprawcą aż 37 lat, w końcu jednak nie wytrzymała i zabiła. Najważniejsze pytanie, jakie należy postawić po lekturze tego reportażu brzmi: „Kto w takim razie jest tu ofiarą, a kto mordercą?”. Bo, owszem, każda z tych kobiet, bohaterek swoich życiowych historii ostatecznie pchnęła męża/partnera nożem, jednak nie zrobiła tego z zimną krwią, nie planowała tego, sytuacja narastała, emocji było coraz więcej i w końcu nie wytrzymała. Każda z nich otrzymała wyrok, a jego wysokość była zależna, czy wcześniej nie popełniła już jakiś wykroczeń. Najbardziej wzruszyła mnie jednak postawa pewnego księdza, który takie oto słowa skierował do oskarżonej: „Winowajca już nie żyje, zaś na ławie oskarżonych nie siedzi odpowiednia osoba”. Ciężko określić wielkość winy kobiet, popełniających w końcu zbrodnię. Myślę, że ona właśnie była ostatnim krzykiem rozpaczy, znakiem, że w ich domu nie dzieje się zbyt dobrze. Dlaczego tak niska ocena? Bo ostatecznie spodziewałam się czegoś innego. Autorka (i dziennikarka jednocześnie) zdecydowała się całość podzielić na dwie część: w pierwszej z nich oddała głos kilku skazanym za zabójstwo oprawcy i jednej, której męża odratowano po wielu operacjach. I wszystko byłoby nawet ok, gdyby nie to, że historie każdej z nich nie są ukazywane po kolei, a w dość chaotyczny sposób. Autorka zadaje jakieś ogólne pytanie, po czym każda z więźniarek wypowiada się na swój temat. Czytelnikowi naprawdę łatwo jest się w tym wszystkim pogubić, niestety. Druga część książki to wywiady z osobami, które pomagają takim osobom po przejściach, ofiarom przemocy domowej. Szkoda, bo bardzo chciałam przeczytać tę lekturę z uwagi na fakt, iż sądziłam, że całość to będzie wspólny głos tych ofiar makabrycznych wydarzeń. Czego zabrakło? Jeśli już oddawać wszystkim głos, to ciekawym elementem byłyby wypowiedzi bliskich każdej ze skazanych, znajomych czy też sąsiadów. Plusem za to niewątpliwie jest okładka (i te krople a'la krwi!) oraz styl autorki, dzięki któremu książkę można przeczytać nawet w jeden wieczór. 4/25 |
|
|
|
|
|
#213 |
|
Pojawiam się i znikam >.<
|
A ja nie cierpię Rogodzińskiego
Przeczytałam jedną jego książkę i powiedziałam sobie, że nigdy więcej tego sobie nie zrobię. Po prostu to nie mój typ książek Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie Twój typ książek bo nie lubisz kryminałów komediowych ( jeśli tak można nazwać te ksiazki) czy jakiś inny powód,?
Edytowane przez karolinka86 Czas edycji: 2020-01-22 o 08:42 |
|
|
|
|
|
#215 |
|
Rozeznanie
|
10. Główny bohater jest detektywem lub policjantem
"Pułapka życia" Klaudia Morawa
|
|
#216 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko dwie książki Rogozińskiego przeczytałam kiedyś, ale tylko dlatego że nie miałam dostępu do innych."Ukochany z piekła rodem" mi się podobało ale "Morderstwo na Korfu" już tak sobie. Miałam ochotę przeczytać coś jeszcze. Muszę przejrzeć katalogi w bibliotekach.
|
|
#217 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nawet po Rogozinskiego nie próbuję sięgać, komedie kryminalne to nie dla mnie, próbowałam czytać Chmielewską i to nie dla mnie (mimo, że w latach nastoletnich mi się podobała)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
|
#218 | |
|
Pojawiam się i znikam >.<
|
Cytat:
![]() Raz na jakiś czas lubię (czyt. raz na kilka lat Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#219 |
|
Zakorzenienie
|
Też coś kiedyś czytałam Rogozińskiego, niby całkiem spoko czytadło, ale jednak nie mam za bardzo ochoty sięgać po inne książki
![]() Niestety nie przemawiają do mnie czasem te popularne "zabawne" kryminały - po kilkunastu stronach porzuciłam "Kółko się pani urwało" i "Trup na plaży i inne sekrety rodzinne", nie dało się tego czytać 🤪 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#220 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#221 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Mnie też kryminały komediowe nie pasują, nie lubię- jakiś jeden Chmielewskiej próbowałam czytać, ale nie Choć za kryminałami przepadam- szczególnie tymi dawno pisanymi lub historycznymi. I tu nawiążę do punktu 24 "książka z fabułą w latach 20-tych /30-tych XX w. (bo pytałyście, a to była moja propozycja)- tu pasuje dużo kryminałów A. Christie z Poirotem czy panną Marple, tylko trzeba sprawdzić daty wydania, Christie pisała o współczesnych sobie czasach- pomijając np. " Tajemniczą historia w Styles" (czas I wojny światowej lub zaraz po), powieści z Tuppence i Tommym Beresfordami- szpiegowskie z czasów wojny, i te z akcją już po II wś. Do punktu 24 pasuje literatura międzywojenna- np. "Kariera Nikodema Dyzmy" Tadeusza Dołęgi-Mostowicza (i inne książki tego autora). Ze światowej literatury np. amerykańskie powieści pisarzy z tamtych czasów: "Wielki Gatsby" F. Scott Fitzgerald, John Steinbeck "Grona gniewu". Współczesne kryminały polskich autorów: -Krzysztof Bochus seria z radcą kryminalnym Christianem Abellem (1 tom "Czarny manuskrypt"), Pomorze w latach 30-tych XX w. (t.1-3, bo t.4 to lata 40-te), bardzo lubię; -Joanna Szwechłowicz- 3 powieści: "Tajemnica szkoły dla panien" z akcją w latach 20-tych, "Ostatnia wola" (wg mnie nawiązuje fabułą do A.Christie) i "Siła wyższa"- koniec lat 30-tych, nawet nieźle się to czyta. Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2020-01-22 o 15:05 |
||
|
|
|
|
#222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- [/COLOR]Berry40 dziękuję za inspirację książek Joanny Szwechłowicz. Nie znałam jej ale zaintetesowalas mnie i sprawdziłam wszystkie 3 mamy w bibliotece Opisy brzmią interesująco.
Edytowane przez karolinka86 Czas edycji: 2020-01-22 o 15:04 |
|
|
|
|
|
#223 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dość dobrze się czyta te powieści, nie są jakoś bardzo krwawe , taka lekka lektura.Czytałam dość dawno, ale chyba "Ostatnia wola" podobała mi się najbardziej. |
|
|
|
|
|
#224 |
|
Zakorzenienie
|
Super, już sobie zspisalam. Wezmę przy okazji bo na razie mam w domu kilka książek.
A jeśli trochę w klimacie Christie to fajnie, bo kiedyś lubiłam czytać jej książki.
|
|
#225 |
|
Konto usunięte
|
Do punktu z 20lecia pasuje też 1 tom trylogii Grzesiuka "Boso, ale w ostrogach" - o jego życiu PRZED II wojną, w Warszawie.
|
|
|
|
|
#226 |
|
Konto usunięte
|
Szajajaba
Ty chyba pisałaś o Wędrowyczu Pilipiuka, że specyficzny, no i tak jest , raczej nie będę kontynuować serii, nie dla mnie te turpistyczne opisy alkoholowych libacji i w ogóle trybu życia głównego bohatera, wątek nadprzyrodzony chyba miał być humorystyczny i ciekawy, ale mnie to nie bawi ani specjalnie nie wciąga, chociaż prawie kończę lekturę.Chciałam zróżnicować seryjne punkty: p.1 -do niego postanowiłam przeczytać pierwszy tom serii " Kroniki Jakuba Wędrowycza" Andrzeja Pilipiuka (nie jest kontynuacją, lecz początkiem)- z p.3 (kontynuacja innej książki) i tu wybiorę ostatni tom zupełnie innej serii.
Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2020-01-22 o 16:55 |
|
|
|
|
#227 |
|
Konto usunięte
|
Berry, no ja to zaczynałam czytać mając jakieś 23 lata, bawiło mnie
dzisiaj chyba bym nie sięgnęła. Ale opowiadania o Skórzewskim fajne. 2586 kroków chyba pierwszy tom, bardzo lubię. |
|
|
|
|
#228 |
|
Konto usunięte
|
A co byście poleciły jako książkę wydaną w latach 90-tych? Co było bestsellerem i zostało zapamiętane, nadal cieszy się powodzeniem czytelników?
Bo mnie się kojarzy z takimi pisarzami, jak: William Wharton, Jonathan Carrol, Helen Fielding ( perypetie Bridget Jones ), J.K. Rowling "Harry Potter...", Henning Mankell, Aleksandra Marinina czy Boris Akunin.
|
|
|
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nie mam pomysłu na książkę z lat 90tych.
Za to mam pytanie odnośnie pkt 19: bohaterem jest dziecko/nastolatek. Tu chodzi o głównego bohatera? Przeczytałam właśnie książkę Karoliny Wilczyńskiej pt. Spelnione życzenia. Wcześniej (po przeczytaniu opisu na okładce) stwierdziłam, że będzie ona do pkt 19. Ale po przeczytaniu całości okazało sie, że tej dziewczynki mało w książce więc chyba jednak będę musiała podmienić punkty. Na szczęście ta książka pasuje też do innego punktu. Załącznik 7705024
Edytowane przez karolinka86 Czas edycji: 2020-01-23 o 15:47 |
|
|
|
|
#230 |
|
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;87527550]A co byście poleciły jako książkę wydaną w latach 90-tych? Co było bestsellerem i zostało zapamiętane, nadal cieszy się powodzeniem czytelników?
Bo mnie się kojarzy z takimi pisarzami, jak: William Wharton, Jonathan Carrol, Helen Fielding ( perypetie Bridget Jones ), J.K. Rowling "Harry Potter...", Henning Mankell, Aleksandra Marinina czy Boris Akunin.[/QUOTE]Dopisałabym tutaj Kinga (zwłaszcza Zielona Mila mi się od razu nasuwa na myśl), Ludluma (Tożsamość Bourne'a) czy Robina Cooka, a sama chyba przeczytać coś Nory Roberts. W podstawówce się zaczytywałam (zwłaszcza w serii z Eve Dallas), zobaczymy czy po latach dalej mi się podoba
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
Pkt.7 Kolorowa okładka:
Magdalena Majcher "Cud grudniowej nocy". Pkt. 11 Literatura faktu: Iza Komendolowicz "Rozwód po polsku. Strach i nadzieje". Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
|
|
#232 |
|
Zakorzenienie
|
Ja myślałam o "Widnokręgu" Myśliwskiego (1996), jak będę miała ochotę na coś mądrzejszego to na pewno sięgnę
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kiedyś pytałam czy jednym z głównych bohaterów może być dziecko i dostałam odpowiedź że może być. U mnie punkt 19 Tajemniczy ogród - Frances Hodgson Burnett
|
|
|
#234 | |
|
Konto usunięte
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;87527550]A co byście poleciły jako książkę wydaną w latach 90-tych? Co było bestsellerem i zostało zapamiętane, nadal cieszy się powodzeniem czytelników?
Bo mnie się kojarzy z takimi pisarzami, jak: William Wharton, Jonathan Carrol, Helen Fielding ( perypetie Bridget Jones ), J.K. Rowling "Harry Potter...", Henning Mankell, Aleksandra Marinina czy Boris Akunin.[/QUOTE]Cook, Masterton Fielding jak najbardziej, ale też jej książka "Potęga sławy" 94 rok, bardzo fajna rzecz, zupełnie inna, niż Bridget No i absolutnie rewelacyjna "Tajemna historia" Donny Tartt! Cytat:
okazuje się, że jest w tym niesamowity, no ale chłopak i dzierganie? całe perypetie z tym ma.---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Książka piąta pykła. Jednocześnie robię podmianę, Joannę Szarańską i jej "Choinkę pełną śniegu" daję do punktu 22, nazwa zjawiska atmosferycznego. A wczoraj skończoną "Pośród żółtych płatków róż" Gabrieli Gargaś - do punktu 5. Nazwisko autora zawiera literę z polskiego alfabetu (ą,ę, ć, ó, ć,ś itp). Czyli za mną punkty: 4,5,8,17,22 Ta wczoraj skończona pozycja - nuuudy i drażniąca, chyba tylko siłą rozpędu dokończyłam historia kilku związków, i w każdym przewija się kłamstwo i zdrada. Nieprzyjemna książka bardzo, ani jednego fajnego, dobrego bohatera tam nie ma.
|
|
|
|
|
|
#235 |
|
Zakorzenienie
|
Szajajaba ja generalnie lubię Gargas ale książka Pośród żółtych płatków róż też nie bardzo mi się podobała.
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
|
|
#236 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie, ona potrafi ładnie pisać, a tu taki gniot.
|
|
|
|
|
#237 |
|
Konto usunięte
|
Dopasowałam kilka styczniowych książek do punktów:
4. Autor napisał ponad 20 książek - "The Flute" Margit Sandemo 5. Nazwisko autora zawiera literę z polskiego alfabetu - "Cień burzowych chmur" Edyta Świętek 18. Książka napisana w latach 90. - "Krew elfów" Andrzej Sapkowski Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#238 |
|
Zadomowienie
|
12. Autor ma ponad 50 lat
„Księga zwierząt niemalże niemożliwych. Bestiariusz XXI w.” Caspar Henderson
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
Pkt 21 - polski horror - "Gałęziste" (wydanie poprawione)
Średnio na jeża, niby fajny, ale dla mnie w ogóle nie straszny ten horror 🤷 chociaż zakończenie mi się podobało ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#240 |
|
Zakorzenienie
|
A macie jakiś propozycje do punktu Akcja dzieje się w wielkim mieście?
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.

Przeczytałam jedną jego książkę i powiedziałam sobie, że nigdy więcej tego sobie nie zrobię. Po prostu to nie mój typ książek 

Opisy brzmią interesująco.