|
|
#211 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: opłata za ślub kościelny
Właśnie wróciłam z wesla w białej podlasce - kościół był przystrojony - chyba co 2-3 ławkę stroikiem z białych, ale sztucznych róż. Krzesła państwa młodych były obwiązane tiulem - ładnie wyglądały.
Fajnie dziewczyny, że możecie się zastanawiać nad wystrojem - u nas jest kategoryczny zakaz strojenia kościoła - bo jak tłumaczy proboszcz później jest problem - bo następna para wchodzi i albo ma swoją dekorację, albo chce odkupić od poprzedniej pary - bywają nerwy itd. Więc pewnie będą tylko dwa duże kosze kwiatów i dywan - jak zwykle. Ale za to kościół mamy piękny.... Właściwie jakoś nie zależy mi na strojeniu kościoła - ogólnie lubie minimalizm, pewnie kamerzysty też nie zamówię, a foteczki i tak muszą chyba wyjść
|
|
|
#212 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Kościół zwany świątynia to nie cyrk, teatr ani sala dancingowa - tym bardziej, że w takich szopkach Wasza Bozia nie mieszka. Przecie Pismo zwane Świętym powiada: "Bóg który uczynił świat i wszystko co na nim, będąc Panem nieba i ziemi nie mieszka w świątyniach ręką ludzką zbudowanych, ani nie jest obsługiwany rękami ludzkimi jakby czego potrzebował...". To ci faryzeusze w sutannach - oni doją bo z ołtarza żyją. Żałosny jest ten Ciemnogród! |
|
|
|
|
|
#213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niezle nie???
|
|
|
#214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#215 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#217 |
|
Zadomowienie
|
U nas jest zakaz wszystkiego - jak mówiłam i dekorowania i sypania czymkolwiek. Nie wolno rzucać ani ryżem, ani płatkami. Można - ale już pod kościołem na zwykłych płytkach (za schodami) sypać pieniędzmi.
Raz było u nas całkiem nieprzyjemnie gdy któryś z gości (z dalekich stron) nieobeznany z naszymi zwyczajami sypnął ryżem z dobroci serca na parę po wyjściu z kościoła, ale jeszcze na schodach. Proboszcz zbielał, wszedł do kościoła - wrócił niosąc zmiotkę, którą rzucił w kierunku panstwa młodych krzycząc, żeby posprzątali po sobie. Oberwało mu się nieźle od gości weselnych.
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#219 |
|
Przyczajenie
|
Siostry i Bracia!
Spytajcie Wielebnego czy możecie urządzić przed kościołem sypanie monetami - bilonem o nominale nie mniejszym niż 1 zł - tak woreczek tego (na kwotę np. 300-500 zł) i spytajcie czy może to pozostać niewyzbierane? Gwarantuje że zgodzi się ze świętobliwą rozkoszą. |
|
|
|
|
#220 |
|
Raczkowanie
|
u nas ksiądz tez nei zyczy sobie przystrajania
Kosciol i tak jest przystrajany kwiatami(oltarz) poza tym jest ladny i barokowy, więc my bysmy go chyba przystrajac nie chcieli nie zyczy tez sobie sypania ryzem (kwiatami chyba tez nie, chociaz za bardzo nie mogl sie do tego przyczepic- vide: Boze Cialo) mi to w sumie nie przeszkadza, bo przeciez nei o strojenie w tym wszystkim chodzi |
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
a my składaliśmy się na przystrajanie kościoła w trzy pary i wyszło bajecznie, kościół ustrojony był w białe róże i lilie, które ślicznie pachniały. A że składaliśmy się to kwiatów wyszło dużo i dzięki talentowi miejscowej pani byliśmy bardzo zadowoleni. Myślę, że warto zorientować się czy ktoś jeszcze w tym dniu będzie brał ślub i się dogadać co do wystroju.
|
|
|
|
|
#222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie mam z kim sie zlozyc
|
|
|
#223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#224 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje za kuzynke!! trzymaj kciuki zeby na 20stego pazdziernika byla piekna pogoda bo cosik sie nie zapowiada wrecz moze i snieg bedzie
|
|
#225 |
|
Zadomowienie
|
W takim razie trzymam mocno kciuki za piękną pogodę 20 października
Oby było sucho i pogodnie - uwielbiam polską jesień
|
|
|
#226 | ||
|
Raczkowanie
|
opłata za ślub kościelny
Cytat:
Załamka!! Pozostał nam ryż, akurat tutaj nic nie powiedział, ale i nie pytaliśmy go o to, zwyczajnie goście mieli przygotowane satynowe szaszetki z ryże, sypnęli, i wszyscy się roszeszli na wesele ![]() Cytat:
![]() Ja życzę by ten dzień był wyjątkowy i najważniejsze jest to by pamiętać, że nie pogoda i nie wrony, czy pranie po drodze zobaczone, ale miłość, szacunek, wierność, uczciwość i rozsądek małżeńtwu szczęście przynoszą
http://www.suwaczek.pl/cache/f143787931.png "burze sprawiają,że dąb głębiej zapuszcza korzenie" "Nie idź za mną,bo nie umiem prowadzić.Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć.Idź po prostu obok mnie"
"Jestem żoną,kucharką,sprzątaczką ,praczką...o byłabym zapomniała-i kobietą" ![]() Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2007-09-12 o 17:07 Powód: post pos postem |
||
|
|
|
|
#227 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Multum jest tych przesądów
|
|
|
#228 |
|
Przyczajenie
|
Ja uważam że co jak co, ale dokładniej ceny nie powinni podawać!!!!!! Za takie usługi nie powinno być konkretnych cen, bo to nie targ do holery tylko Kościół!!!wrrrr... w takim miejscu o poieniądzach nie powinno być mowy, a ksiądz powinien powiedzieć "co łaska". Ale oczywiście teraz takie podejście jest raczej wyjątkiem potwierdzającym regułę. U mnie za ślub p płaci się 600zł księdzu, 300zł organiście i chyba 200 zł kościelnemu
Ja biorę ślub w 2008 i pewnie wtedy zapłace więcej!
|
|
|
|
|
#229 |
|
Raczkowanie
|
Organistce zapłacilismy 50 zł bo powiedziała , że tyle zazwyczaj bierze. Kościelnemu nie daliśmy nic, bo nas wkurzył na potęgę. Nasz ksiądz prowadzący kazał iść do niego by ten wydał nam wszystko co jest potrzebne do przystrojenia klecznika i ołtarza, a ten do nas od razu z krzykiem, że on niczego wydawać nie będzie jeśli osobiście nie usłyszy takiego polcenia od probozcza!!! Długo trwała dyskusja, ale zrozumielismy , że temu chodzi jedynie o kasę (na lewo!!) powiedzielismy co mielismy powiedzieć i postanowilismy zapłacić za materiał i kwiaty komu innemu, czyli w sklepie, a nie wyszło to drogo i przybraliśmy kościół sami, z czego i tak koszta poszły na pół bo zaraz po nas ślub brała inna para która miała podobny problem i się złożyliśmy oraz oboje udekorowaliśmy wszystko, więc nie było problemu.
http://www.suwaczek.pl/cache/f143787931.png "burze sprawiają,że dąb głębiej zapuszcza korzenie" "Nie idź za mną,bo nie umiem prowadzić.Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć.Idź po prostu obok mnie"
"Jestem żoną,kucharką,sprzątaczką ,praczką...o byłabym zapomniała-i kobietą" ![]() |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#230 |
|
Zakorzenienie
|
venua Skarbie wiem ze pogoda nie najwazniejsza ale boje sie bo zapowiadaja ze ma byc 4 stopnie i deszcze boje sie ze zmarzne mam cienkie bolerko tylko
|
|
#231 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pożyczyłam im swoje dwa poncza, jedno akurat miałam białe a drugie bezowe pod kolory ich sukni i wyglądały ślicznie Może kup sobie jeszcze takie ponczo narzucane z polaru Powodzenia!!!
"Jestem żoną,kucharką,sprzątaczką ,praczką...o byłabym zapomniała-i kobietą" ![]() |
|
|
|
|
|
#232 |
|
Zakorzenienie
|
jestes genialna ja mam ponczo takie delikatniutkie
jak mgielka ale cieplutkie takie jasne ecri jak bedzie pasowalo to wezme DZIEKUJE![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
#233 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Owiń sobie je ładnie i bedzie ślicznie
|
|
|
|
|
#234 |
|
Raczkowanie
|
Opłata za ślub kościelny
Przejrzalam watki, ale nie znalazlam zadnego na ten temat, a jestem ciekawa ile Was wynioslo to enigmatyczne 'co laska' przy oplacie slubu w kosciele? My jak bylismy u ksiedza na zapowiedziach to zrobil naprawde wedlug mnie nieprzyzwoity komentarz: "Juz ja was przy slubie niezle skasuje" zakonczony glupkowatym smiechem
Od znajomych mamy (ktorych syn bral slub niedawno) dowiedzialam sie ze w tej samej parafii zaplacil on temu samemu ksiedzu 500 zl. Wedlug mnie jest to po prostu skandalicznie wysoka suma!!! Wiec nie wiem czy to ja sie nie znam czy to jest 'normalna' oplata????? Mam nadzieje ze nie bo to przeciez smieszne i nie mam zamiaru tyle dawac ksiedzu!!!
|
|
|
|
|
#235 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ile wynosi 'co laska'?
a tak z ciekawosci ile wydajesz na suknie i inne dodatki dla ciebie lu inne zbedne najczesciej rzeczy?!?
ja mysle ze 500zl to wcale nie duzo w porownaniu z innymi wydatkami. ja za slub place 700zl i nie uwazam zeby bylo to duzo (szczegolnie w porownaniu z innymi wydatkami) |
|
|
|
|
#236 |
|
Wtajemniczenie
|
Wątek o kosztach ślubu jest tutaj:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=166981&page=6 U mnie wyglądało to tak: nauki i dokumenty: 400zł msza: 300zł organista: 150zł kościelny: 50zł schola: 100zł razem 1000 zł
|
|
#237 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#238 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
co łaska to moim zdaniem tyle na ile stać młodych.. u mnie w parafi ksiądz też bierze co łaska, a od nie których wcale (jeśli wie ,że młodzi to studenci, spodziewają się dziecka lub wie ze po prostu rodzina do zamożnych nie zależy..) a 700 stów to naprawde gruba przesada ![]()
|
|
|
|
|
|
#239 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#240 |
|
Zakorzenienie
|
o kosztach pisano już wiele
łączę z wątkiem zbiorczym |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:13.

niezle nie???

i nie mam z kim sie zlozyc

Od znajomych mamy (ktorych syn bral slub niedawno) dowiedzialam sie ze w tej samej parafii zaplacil on temu samemu ksiedzu 500 zl. Wedlug mnie jest to po prostu skandalicznie wysoka suma!!! Wiec nie wiem czy to ja sie nie znam czy to jest 'normalna' oplata????? Mam nadzieje ze nie bo to przeciez smieszne i nie mam zamiaru tyle dawac ksiedzu!!!