Opłata za ślub kościelny - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-09, 12:02   #211
ksylwia
Zadomowienie

Dot.: opłata za ślub kościelny

Właśnie wróciłam z wesla w białej podlasce - kościół był przystrojony - chyba co 2-3 ławkę stroikiem z białych, ale sztucznych róż. Krzesła państwa młodych były obwiązane tiulem - ładnie wyglądały.
Fajnie dziewczyny, że możecie się zastanawiać nad wystrojem - u nas jest kategoryczny zakaz strojenia kościoła - bo jak tłumaczy proboszcz później jest problem - bo następna para wchodzi i albo ma swoją dekorację, albo chce odkupić od poprzedniej pary - bywają nerwy itd. Więc pewnie będą tylko dwa duże kosze kwiatów i dywan - jak zwykle. Ale za to kościół mamy piękny....
Właściwie jakoś nie zależy mi na strojeniu kościoła - ogólnie lubie minimalizm, pewnie kamerzysty też nie zamówię, a foteczki i tak muszą chyba wyjść
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-09, 19:51   #212
o. Pistacjusz CsR
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ksylwia Pokaż wiadomość
Właśnie wróciłam z wesla w białej podlasce - kościół był przystrojony - chyba co 2-3 ławkę stroikiem z białych, ale sztucznych róż. Krzesła państwa młodych były obwiązane tiulem - ładnie wyglądały.
Fajnie dziewczyny, że możecie się zastanawiać nad wystrojem - u nas jest kategoryczny zakaz strojenia kościoła - bo jak tłumaczy proboszcz później jest problem - bo następna para wchodzi i albo ma swoją dekorację, albo chce odkupić od poprzedniej pary - bywają nerwy itd. Więc pewnie będą tylko dwa duże kosze kwiatów i dywan - jak zwykle. Ale za to kościół mamy piękny....
Właściwie jakoś nie zależy mi na strojeniu kościoła - ogólnie lubie minimalizm, pewnie kamerzysty też nie zamówię, a foteczki i tak muszą chyba wyjść
Za prawdę powiadam Wam Siostry i Bracia!
Kościół zwany świątynia to nie cyrk, teatr ani sala dancingowa - tym bardziej, że w takich szopkach Wasza Bozia nie mieszka.
Przecie Pismo zwane Świętym powiada:
"Bóg który uczynił świat i wszystko co na nim, będąc Panem nieba i ziemi nie mieszka w świątyniach ręką ludzką zbudowanych, ani nie jest obsługiwany rękami ludzkimi jakby czego potrzebował...". To ci faryzeusze w sutannach - oni doją bo z ołtarza żyją.
Żałosny jest ten Ciemnogród!
o. Pistacjusz CsR jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-09, 20:11   #213
SoNeRa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny wlasnie wrocilam z moim TZ od cioci i opowiadala jak raz w kosciele w naszym miescie w ktorym ciocia jest kucharka jakas firma dekoracyjna tak szalala w Kosciele ze az rzezby poprzestawiali ksiedzu hahaha a na dodatek jedna usuneli bo im nie pasowala poza tym ksiadz potem szukal tydzien rzeby Sw Jozefa bo ja gdzies ukryliniezle nie???
Stary 2007-09-09, 20:17   #214
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Fajnie dziewczyny, że możecie się zastanawiać nad wystrojem - u nas jest kategoryczny zakaz strojenia kościoła
Warto też podpytać Księdza czy można czymkolwiek rzucać po wyjściu Pary młodej przed Kościół. Słyszałam, że niektórzy zakazują obsypywania ryżem.
Stary 2007-09-10, 08:53   #215
Bunny_82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Warto też podpytać Księdza czy można czymkolwiek rzucać po wyjściu Pary młodej przed Kościół. Słyszałam, że niektórzy zakazują obsypywania ryżem.
W takim razie bede musiala podpytac sie ksiedza ( w tym tygodniu pojdziemy), czy mozna rzucac ryzem, platkami roz pod Kosciolem, mam nadzieje, ze tak

31.10.2008

Aniołek [*] 12.10.2011 - 16 tc

Bunny_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 10:07   #216
SoNeRa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
U nas w miescie w jeden z parafii ksiadz zabrania rzucac ryzem bo potem golebie przylatuja i mu zanieczyszczaja wejscie do Kosciola
Stary 2007-09-10, 10:15   #217
ksylwia
Zadomowienie

U nas jest zakaz wszystkiego - jak mówiłam i dekorowania i sypania czymkolwiek. Nie wolno rzucać ani ryżem, ani płatkami. Można - ale już pod kościołem na zwykłych płytkach (za schodami) sypać pieniędzmi.
Raz było u nas całkiem nieprzyjemnie gdy któryś z gości (z dalekich stron) nieobeznany z naszymi zwyczajami sypnął ryżem z dobroci serca na parę po wyjściu z kościoła, ale jeszcze na schodach. Proboszcz zbielał, wszedł do kościoła - wrócił niosąc zmiotkę, którą rzucił w kierunku panstwa młodych krzycząc, żeby posprzątali po sobie. Oberwało mu się nieźle od gości weselnych.
Stary 2007-09-10, 10:39   #218
SoNeRa
Zakorzenienie

Cytat:
U nas jest zakaz wszystkiego - jak mówiłam i dekorowania i sypania czymkolwiek. Nie wolno rzucać ani ryżem, ani płatkami. Można - ale już pod kościołem na zwykłych płytkach (za schodami) sypać pieniędzmi.
Raz było u nas całkiem nieprzyjemnie gdy któryś z gości (z dalekich stron) nieobeznany z naszymi zwyczajami sypnął ryżem z dobroci serca na parę po wyjściu z kościoła, ale jeszcze na schodach. Proboszcz zbielał, wszedł do kościoła - wrócił niosąc zmiotkę, którą rzucił w kierunku panstwa młodych krzycząc, żeby posprzątali po sobie. Oberwało mu się nieźle od gości weselnych.
Kochana wlasnie zauwazylam Twoj suwaczek bierzesz slub wtedy kiedy moja kuzynka niedawno sie zareczyla i planuje teraz slub na 23 sierpnia. Wszystkiego dobrego zycze
Stary 2007-09-10, 10:55   #219
o. Pistacjusz CsR
Przyczajenie

Siostry i Bracia!
Spytajcie Wielebnego czy możecie urządzić przed kościołem sypanie monetami - bilonem o nominale nie mniejszym niż 1 zł - tak woreczek tego (na kwotę np. 300-500 zł) i spytajcie czy może to pozostać niewyzbierane?
Gwarantuje że zgodzi się ze świętobliwą rozkoszą.
o. Pistacjusz CsR jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 14:06   #220
marta12101
Raczkowanie

u nas ksiądz tez nei zyczy sobie przystrajania

Kosciol i tak jest przystrajany kwiatami(oltarz)

poza tym jest ladny i barokowy, więc my bysmy go chyba przystrajac nie chcieli

nie zyczy tez sobie sypania ryzem (kwiatami chyba tez nie, chociaz za bardzo nie mogl sie do tego przyczepic- vide: Boze Cialo)

mi to w sumie nie przeszkadza, bo przeciez nei o strojenie w tym wszystkim chodzi
marta12101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 22:40   #221
Taverney
Zakorzenienie

a my składaliśmy się na przystrajanie kościoła w trzy pary i wyszło bajecznie, kościół ustrojony był w białe róże i lilie, które ślicznie pachniały. A że składaliśmy się to kwiatów wyszło dużo i dzięki talentowi miejscowej pani byliśmy bardzo zadowoleni. Myślę, że warto zorientować się czy ktoś jeszcze w tym dniu będzie brał ślub i się dogadać co do wystroju.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-11, 09:21   #222
SoNeRa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
a my składaliśmy się na przystrajanie kościoła w trzy pary i wyszło bajecznie, kościół ustrojony był w białe róże i lilie, które ślicznie pachniały. A że składaliśmy się to kwiatów wyszło dużo i dzięki talentowi miejscowej pani byliśmy bardzo zadowoleni. Myślę, że warto zorientować się czy ktoś jeszcze w tym dniu będzie brał ślub i się dogadać co do wystroju.
fajna sprawa tak sie skladac w kilka par gorzej u mnie bo na najwieksza parafie w Tarnowie ja jako jedyna slubuje 20stego pazdziernika i nie mam z kim sie zlozyc
Stary 2007-09-11, 09:25   #223
ksylwia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SoNeRa Pokaż wiadomość
Kochana wlasnie zauwazylam Twoj suwaczek bierzesz slub wtedy kiedy moja kuzynka niedawno sie zareczyla i planuje teraz slub na 23 sierpnia. Wszystkiego dobrego zycze
Dziękujemy! Kuzynce również życzymy wszystkiego naj!
Stary 2007-09-11, 09:30   #224
SoNeRa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękujemy! Kuzynce również życzymy wszystkiego naj!
Dziekuje za kuzynke!! trzymaj kciuki zeby na 20stego pazdziernika byla piekna pogoda bo cosik sie nie zapowiada wrecz moze i snieg bedzie
Stary 2007-09-11, 15:40   #225
ksylwia
Zadomowienie

W takim razie trzymam mocno kciuki za piękną pogodę 20 października Oby było sucho i pogodnie - uwielbiam polską jesień
Stary 2007-09-12, 10:38   #226
Venua
Raczkowanie

GG do Venua
opłata za ślub kościelny

Cytat:
U nas w miescie w jeden z parafii ksiadz zabrania rzucac ryzem bo potem golebie przylatuja i mu zanieczyszczaja wejscie do Kosciola
na naszym slubie chciałam by dziewczynka sypała płatki róż, gdy będę szła do ołtarza prowadzona przez ojca, na to ksiądz powiedział, ze zgadza się , i owszem, ale ktos musiałby z tyłu iśc i to zbierać, bo kto mu potem dywan będzie prał, jak płatki zostana wdeptane przez gości??
Załamka!!
Pozostał nam ryż, akurat tutaj nic nie powiedział, ale i nie pytaliśmy go o to, zwyczajnie goście mieli przygotowane satynowe szaszetki z ryże, sypnęli, i wszyscy się roszeszli na wesele

Cytat:
Dziekuje za kuzynke!! trzymaj kciuki zeby na 20stego pazdziernika byla piekna pogoda bo cosik sie nie zapowiada wrecz moze i snieg bedzie
jesli będzie śnieg to nie tak źle, ważne żeby nie było ciapowato i słoneczko świeciło, chociaż jest tez taki zabobon, który mówi, ze obficie życie obdaruje tych małżonków którym w dniu slubu kapuśniaczek spadnie.
Ja życzę by ten dzień był wyjątkowy i najważniejsze jest to by pamiętać, że nie pogoda i nie wrony, czy pranie po drodze zobaczone, ale miłość, szacunek, wierność, uczciwość i rozsądek małżeńtwu szczęście przynoszą

"burze sprawiają,że dąb głębiej zapuszcza korzenie"

"Nie idź za mną,bo nie umiem prowadzić.Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć.Idź po prostu obok mnie"

"Jestem żoną,kucharką,sprzątaczką ,praczką...o byłabym zapomniała-i kobietą"

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2007-09-12 o 17:07 Powód: post pos postem
Venua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-12, 12:58   #227
Bunny_82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Venua Pokaż wiadomość
jesli będzie śnieg to nie tak źle, ważne żeby nie było ciapowato i słoneczko świeciło, chociaż jest tez taki zabobon, który mówi, ze obficie życie obdaruje tych małżonków którym w dniu slubu kapuśniaczek spadnie.
Ja życzę by ten dzień był wyjątkowy i najważniejsze jest to by pamiętać, że nie pogoda i nie wrony, czy pranie po drodze zobaczone, ale miłość, szacunek, wierność, uczciwość i rozsądek małżeńtwu szczęście przynoszą
o wronach i praniu nie nie słyszałam
Multum jest tych przesądów

31.10.2008

Aniołek [*] 12.10.2011 - 16 tc

Bunny_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 11:14   #228
Elwir
Przyczajenie

Angry Dot.: opłata za ślub kościelny

Ja uważam że co jak co, ale dokładniej ceny nie powinni podawać!!!!!! Za takie usługi nie powinno być konkretnych cen, bo to nie targ do holery tylko Kościół!!!wrrrr... w takim miejscu o poieniądzach nie powinno być mowy, a ksiądz powinien powiedzieć "co łaska". Ale oczywiście teraz takie podejście jest raczej wyjątkiem potwierdzającym regułę. U mnie za ślub p płaci się 600zł księdzu, 300zł organiście i chyba 200 zł kościelnemu Ja biorę ślub w 2008 i pewnie wtedy zapłace więcej!
Elwir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 11:47   #229
Venua
Raczkowanie

GG do Venua

Organistce zapłacilismy 50 zł bo powiedziała , że tyle zazwyczaj bierze. Kościelnemu nie daliśmy nic, bo nas wkurzył na potęgę. Nasz ksiądz prowadzący kazał iść do niego by ten wydał nam wszystko co jest potrzebne do przystrojenia klecznika i ołtarza, a ten do nas od razu z krzykiem, że on niczego wydawać nie będzie jeśli osobiście nie usłyszy takiego polcenia od probozcza!!! Długo trwała dyskusja, ale zrozumielismy , że temu chodzi jedynie o kasę (na lewo!!) powiedzielismy co mielismy powiedzieć i postanowilismy zapłacić za materiał i kwiaty komu innemu, czyli w sklepie, a nie wyszło to drogo i przybraliśmy kościół sami, z czego i tak koszta poszły na pół bo zaraz po nas ślub brała inna para która miała podobny problem i się złożyliśmy oraz oboje udekorowaliśmy wszystko, więc nie było problemu.

"Nie idź za mną,bo nie umiem prowadzić.Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć.Idź po prostu obok mnie"

Stary 2007-10-15, 20:44   #230
SoNeRa
Zakorzenienie

venua Skarbie wiem ze pogoda nie najwazniejsza ale boje sie bo zapowiadaja ze ma byc 4 stopnie i deszcze boje sie ze zmarzne mam cienkie bolerko tylko
Stary 2007-10-16, 12:41   #231
Venua
Raczkowanie

GG do Venua

Cytat:
venua Skarbie wiem ze pogoda nie najwazniejsza ale boje sie bo zapowiadaja ze ma byc 4 stopnie i deszcze boje sie ze zmarzne mam cienkie bolerko tylko
Moja sąsiadka biorąc ślub miała podobnie, bo dzień wcześniej było pieknie a w sobotę zaczął padać deszcz ze śniegiem i ona oraz jej matka nie miały co na siebie wrzucić żeby było ładnie i ciepło Pożyczyłam im swoje dwa poncza, jedno akurat miałam białe a drugie bezowe pod kolory ich sukni i wyglądały ślicznie Może kup sobie jeszcze takie ponczo narzucane z polaru Powodzenia!!!

Stary 2007-10-16, 12:45   #232
SoNeRa
Zakorzenienie

jestes genialna ja mam ponczo takie delikatniutkiejak mgielka ale cieplutkie takie jasne ecri jak bedzie pasowalo to wezme DZIEKUJE
Stary 2007-10-16, 19:33   #233
Venua
Raczkowanie

GG do Venua

Cytat:
jestes genialna ja mam ponczo takie delikatniutkiejak mgielka ale cieplutkie takie jasne ecri jak bedzie pasowalo to wezme DZIEKUJE
Nie ma za co Owiń sobie je ładnie i bedzie ślicznie

Stary 2008-01-22, 16:10   #234
7sambra11
Raczkowanie

Opłata za ślub kościelny

Przejrzalam watki, ale nie znalazlam zadnego na ten temat, a jestem ciekawa ile Was wynioslo to enigmatyczne 'co laska' przy oplacie slubu w kosciele? My jak bylismy u ksiedza na zapowiedziach to zrobil naprawde wedlug mnie nieprzyzwoity komentarz: "Juz ja was przy slubie niezle skasuje" zakonczony glupkowatym smiechem Od znajomych mamy (ktorych syn bral slub niedawno) dowiedzialam sie ze w tej samej parafii zaplacil on temu samemu ksiedzu 500 zl. Wedlug mnie jest to po prostu skandalicznie wysoka suma!!! Wiec nie wiem czy to ja sie nie znam czy to jest 'normalna' oplata????? Mam nadzieje ze nie bo to przeciez smieszne i nie mam zamiaru tyle dawac ksiedzu!!!
7sambra11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 16:57   #235
asiulka84
Raczkowanie

Dot.: Ile wynosi 'co laska'?

a tak z ciekawosci ile wydajesz na suknie i inne dodatki dla ciebie lu inne zbedne najczesciej rzeczy?!?
ja mysle ze 500zl to wcale nie duzo w porownaniu z innymi wydatkami. ja za slub place 700zl i nie uwazam zeby bylo to duzo (szczegolnie w porownaniu z innymi wydatkami)
asiulka84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 17:06   #236
rav12345
Wtajemniczenie

Wątek o kosztach ślubu jest tutaj:

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=166981&page=6

U mnie wyglądało to tak:

nauki i dokumenty: 400zł
msza: 300zł
organista: 150zł
kościelny: 50zł
schola: 100zł

razem 1000 zł
Stary 2008-01-22, 17:19   #237
7sambra11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rav12345 Pokaż wiadomość
Wątek o kosztach ślubu jest tutaj:

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=166981&page=6

U mnie wyglądało to tak:

nauki i dokumenty: 400zł
msza: 300zł
organista: 150zł
kościelny: 50zł
schola: 100zł

razem 1000 zł
Dzieki za linka na watek. Zaraz sobie przeczytam. A mnie chodzilo wlasnie tylko o koszt mszy bez organisty, nauk, itd. Czyli Ty zaplacils 200 zl mniej, ale tez juz widzialam ze w tym drugim watku w ostaniej wiadomosci dziewczyna placila za sama msze tez 500zl, czyli ja chyba jestem nie zorientowana. Mnie mimo wszystko 500 zl nadal wydaje sie bardzo duzo jesli sie to porowna do niecalego 100zl za cywilny (jesli by ktos chcial zamiast). A w sumie tak jak piszesz, calosciowo koszt slubu w kosciele wyjdzie ok. 1000 zl, wiec jeszcze wiecej. Ale jeszcze z trzeciej strony widzialam tez przed chwila w tym drugim watku ze ktos placil 550 za 'caly komplet' w kosciele w mniejszej miejscowosci i ja tez bede miala slub w mniejszej miejscowosci. Wiec summa summarum bardzo roznie to bywa.
Stary 2008-01-22, 17:56   #238
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

Cytat:
Napisane przez asiulka84 Pokaż wiadomość
a tak z ciekawosci ile wydajesz na suknie i inne dodatki dla ciebie lu inne zbedne najczesciej rzeczy?!?
ja mysle ze 500zl to wcale nie duzo w porownaniu z innymi wydatkami. ja za slub place 700zl i nie uwazam zeby bylo to duzo (szczegolnie w porownaniu z innymi wydatkami)
teżbym chciała zarabiać 500 zł za 35 min pracy (tyle mniej więcej trwa ślubna msza..)

co łaska to moim zdaniem tyle na ile stać młodych..

u mnie w parafi ksiądz też bierze co łaska, a od nie których wcale (jeśli wie ,że młodzi to studenci, spodziewają się dziecka lub wie ze po prostu rodzina do zamożnych nie zależy..)

a 700 stów to naprawde gruba przesada
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 18:09   #239
7sambra11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
teżbym chciała zarabiać 500 zł za 35 min pracy (tyle mniej więcej trwa ślubna msza..)

co łaska to moim zdaniem tyle na ile stać młodych..

u mnie w parafi ksiądz też bierze co łaska, a od nie których wcale (jeśli wie ,że młodzi to studenci, spodziewają się dziecka lub wie ze po prostu rodzina do zamożnych nie zależy..)

a 700 stów to naprawde gruba przesada
No dokladnie, zgadzam sie, tak powinno byc, a nie ze ksiadz jakies teksty rzuca ze mlodych niezle skasuje (jak przytoczylam w pierwszej wiadomosci).
Stary 2008-01-22, 18:35   #240
Taverney
Zakorzenienie

o kosztach pisano już wiele

łączę z wątkiem zbiorczym
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości