|
|
#211 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Śmieszne wyrazy z innych rejonów Polski!!
Cytat:
Jo ci pszaja - Kocham Cię (ew. mozna dodac "gynsi pympku" ..ale nie trzeba..
|
|
|
#212 |
|
Zakorzenienie
|
O gwarze był jeden dość spory wątek
|
|
#213 |
|
Zadomowienie
|
Ja miałam taki mały szok kulturowy , jak wyjechałam ze świętokrzyskiego w kujawsko - pomorskie. Czasem mnie nie rozumieli np. jak pytałam o strugaczke, bo dla nich to ostrzynka albo temperówka, albo mieli ze mnie niezłą zabawę np.:
- u nas mówi się ja się kąpę, łapę, sypę (coś) , nawet nidgy nie zwróciłam na to uwagi ,a tam zawsze kąpię, sypię ,łapię, itd - u nas jest przedłużka tam przedłużacz, u nas siatka tam reklamówka, takie przykłady mogłabym mnożyć w nieskończoność ![]() Bawiła mnie też koleżanka z Torunia i to jej "jo".
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
|
|
|
|
#214 |
|
Zadomowienie
|
A i jeszcze laczki
Na poczatku nie wiedziałam o co chodzi
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
|
|
|
|
#215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#216 |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem z Wielkopolski.
Laczki - dla mnie to normalne słowo, tak jak kapcie, tylko laczki czyli klapki do chodzenia po domu. Natomiast słowo ciapy pierwsze slyszę. ![]() Zrywka pierwsze słyszę, u nas się mówi siatka, lub normalnie jednorazówka lub reklamówka. Gzuby znam - to są dzieci właśnie.
|
|
#217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo zrobić łóżko
|
|
|
#218 | |
|
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
Cytat:
Ja tez z Katowic, ale u mnie w domu mówi się po polsku a nie po śląsku. Więc troche gwary rozumiem ale ja ktoś mówi całkowicie gwarą to nawej ja - ślązaczka nie jestem w stanie załapać o czym ten ktoś mówi
|
|
|
#219 |
|
Zadomowienie
|
Zrywka
U nas jest klepka na muchy
|
|
|
|
|
#220 |
|
Zadomowienie
|
Od kilku miesięcy mieszkam w Wielkopolsce,koło Poznania.Pochodzę z Wrocławia (Dolny Śląsk).Zdziwiło mnie wiele słów i zwrotów,które tu usłyszłam
. Te ,które pamiętam teraz to:- tej - trudno powiedzieć co to oznacza,ale wszysycy używają tego słowa - zapytać się mamie/tacie/koleżance - u mnie: zapytać mamę/tatę/koleżankę - uliczka - u mnie :furtka,bramka - dokumenty leżą do góry - u mnie:dokumenty leżą na górze - zostawię to do sekretarki - u mnie:zostawię to dla sekretarki - szaga - skrót - trzym - trzymaj - tytka - torba, torebka -folijka - okręslenie na reklamówkę,woreczek, koszulke na dokumenty - wiara - tłum, skupisko ludzi - skibka - kromka chleba - pozbadła - podporządkowała sobie kogoś - narty - cześć, narazie - włosy potaśtane - włosy potargane -biec szpagatami - biec szybko - drożdżówka - tu oznacza to wszelkie słodkie bułki ,a wiec także z ciasta innego niż drożdżowe,kiedy powiedziałam pani w cukierni,że chce bułkę słodką z owocami nie wiedziała o co mi chodzi -plyndze - placki ziemniaczane -wuja - wujek -ogórki po warszawsku -ogórki korniszone -wydygany - to słowo w Wlkp. znaczy zmęczony, a u mnie na DŚ przestraszony - szczon - przystojny mężczyzna, u mnie na DŚ. bardzo podobne w brzmieniu słowo "szczun" oznacza pijaka,lumpa.Kiedyś mój narzeczony (poznaniak) powiedział do mojej mamy:"Pani mąż to niezły szczon".Moja mama zrobiła wielkie oczy i tzreba było zaraz wyjąsnić różnicę w znaczeniu tych wyrazów hihi. Więcej na razie nie pamiętam.Poza tymi wszystkimi słowami, ludzie mówią tu z całkiem innym , zabawnym akcentem
|
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
o zrywce to ja też pierwsze słyszę. O laczkach, ciapkach słyszałam ale u nas mówi się kapcie.
Natomiast trochę czasu zajęło mi zanim odkryłam co to są flizy. Aha i mówimy "wyjść na pole" - rodzina na pomorzu się śmiała ze mnie bo u nich wychodzi sie " na dwór".
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#222 |
|
Raczkowanie
|
a czy ktos z was robaczki słyszał prawdziwą gwarę kaszubską?
|
|
|
|
|
#223 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
slyszalam wiele razy![]() Moje inne przyjaciółki są z Ełku-pólnocny wschód-i mówią np. "opowiedz to dla Taty" a nie "opowiedz to Tacie"
|
|
|
|
|
|
#224 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lubię rosyjskie spiczki i zarzygałki
Chociaż ich nie używam, bo nie palę
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
|
|
|
|
|
#225 |
|
Raczkowanie
|
Beat przeciez to forum plotkowe
)
|
|
|
|
|
#226 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja kojarze, ze moi kuzyni z Wroclawia mowia : iść do rynku, coś się znajduje w rynku.. u mnie (Mazowsze) mowi sie : iść na rynek, coś jest na rynku.. ![]() a u mnie zdrobnienie od imienia "Stanislaw" brzmi "Stasiek" a na DŚ- "Staszek"..
|
|
|
#227 |
|
Raczkowanie
|
ja jestem ze świętokrzyskiego i jak gadam z moim kolega ktory mieszka we wrocławiu to często uzywam słowa ''zianie'' a on do mnie mówi tak : ej co to znaczy to zianie bo czesto to mowisz a ja nie mam pojecia o co ci chodzi hehe
|
|
|
|
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-tej-faktycznie mówi się w całej Wielkopolsce,ale w okolicach Poznania to jest nagminne -uliczka- Tego nie rozumiem. Bo uliczka to uliczka,a furtka to furtka.-szaga to skrót,ale charakterystyczny, czyli po skosie. Z szagą związane szagówki,czyli kopyka w znaczeniu ogólnopolskim -narty to raczej nowoczesny slang niż gwara poznańska -drożdżówka to nie jest gwara poznańska,to jest słowo polskie Słodkie bułki to nie tylko na Dolnym Śląsku,ale mój kolega z łódźkiego też tak zawsze mówił ![]() Słownik gwary poznańskiej http://pl.wiktionary.org/wiki/Indeks...ozna%C5%84skie
|
|
|
#229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Staszek" - "ładnie" np. Panie Staszkum może pan się z nami napije?"
|
|
|
|
|
|
#230 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#231 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#232 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zrobić łóżko też. Jest jeszcze 'szwamka' - miałam kiedyś śmieszną historię z tym słowem. Dawno temu myłam przed malowaniem ściany w domu mojego TŻ i mówię mu, tzn krzyczę, bo on był wtedy w innym pomieszczeniu 'Przynieś mi szwamkę!', "To najlepiej się zmyje szwamką!'. A go nie ma i nie ma, w końcu przyszedł taki naburmuszony. Pytam się go o co chodzi, a on, że 'co to ma być ta szwamka' Cytat:
. A słowo szczon znam bardziej jako szczun, lub szczunek, fajny szczunek np, choć ja tak nie mówię akurat. Tej też używam czasem, zawsze myślałam, ze wszyscy to znają.
Edytowane przez Daenerys Czas edycji: 2006-07-12 o 15:15 Powód: pokręciłam coś z cytatami :) |
||
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na Śląsku mówi się laćki, lacie. |
|
|
|
|
|
#234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie też jest raczej szczun,ale poprawnie to szczon,ale Ja jestem bardziej w południowego zachodu Wielkopolski
|
|
|
#235 |
|
Raczkowanie
|
W moim regionie mówi się " skopywać warzywa w ogródku" natomiast słyszałam ostatnio określenie " dziabać w ogródku"
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#237 |
|
Zakorzenienie
|
Mój brat od kilku lat mieszka w Krakowie i jak przyjechał z żoną to zaproponował, żeby pójść "na pole", a w mojej główce pojawiła się myśl
po co na pole?, ja nie mam zamiaru nic kopać!, a zresztą mamy tylko ogródek! Musieli mi wytłumaczyć, ale dalej jest to dla mnie dziwne
|
|
|
|
|
#238 |
|
Rozeznanie
|
a czy to prawda,że na fajnego chłopaka na Śląsu mówi się :
fajny synek?? tzn na ładnego -tak jak u mnie mówi się "niezły towar:
|
|
|
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
Moja babcia czsem mówi:
zawartogłowić się - co oznacza uderzyc się w głowę np "Ojej ale się Anka zawartogłowiła.." ![]() Nierownica - to jakaś chorba małych dzieci ale nie wiem jaka i na czym polega
|
|
#240 |
|
Raczkowanie
|
To ja jeszcze z poznańskiego dorzucę : korbol to dynia
![]() Spotkałam się również z określeniem wichajster czyli takie coś co trudno nazwać w stylu gałka , pokrętło cokolwiek , inaczej wajcha
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:03.

pierwsze słyszę, u nas się mówi siatka, lub normalnie jednorazówka lub reklamówka.