|
|
#211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lista weselnych kiczów
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#213 |
|
Zakorzenienie
|
Oglądałam kiedyś foty ze ślubu i wesela w stylu "elfim" - dwóch fanów prozy Tolkiena. Dla osoby, która trzeźwo podchodzi do życia i nie jest fascynatem fantasy - kicz kompletny:
- para przebrana za postaci elfów (łącznie ze spiczastymi uszami), goście w podobnym stylu, z tym, ze zdarzały sie krasnoludy, hobbici, itd. - ślub udzielany w lesie, pod bramą udekorowaną pędami bluszczu i kwiatami - wesele na świeżym powietrzu, w lesie, z grajkami folku. Ale w sumie...ślub był bardzo oryginalny i para zrealizowała własne marzenie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#214 |
|
Raczkowanie
|
dla mnie największym kiczem w stroju panny młodej jest zakładanie tych "koronkowych obroży", sory za określenie - nie wiem jak to inaczej określić. taki skrawek materiału jakby z sukni majtający się przy szyi nie połączony z resztą sukni, czasami też ilość ozdób we włosach jest przerażająca, fryzura wygląda jak łąka usłana kwiatami
|
|
|
|
|
#215 |
|
astro-loszka
|
- muzykę disco polo
- niektóre weselne zabawy
|
|
#216 |
|
Rozeznanie
|
- rękawiczki panny młodej, zwłaszcza takie bez palców
- suknie bezy - dekoracja auta wielka jak wieniec pogrzebowy - sztuczne kwiaty, jako element dekoracji |
|
|
|
|
#217 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#218 |
|
Zadomowienie
|
Jesli chodzi o przyjecie weselne to jestem w stanie duzo zaakceptowac.podstawa to dobre jedzenie ładnie podane, porządna orkiestra (nie musi nyc 10 osób w skladzie - dobry repertuar, wodzierj i wokal robia swoje) i duzo miejsca do zabawy. Co do stroju panny młodej wiadomo sa gusta i guściki.Co mnie sie absolutnie nie podoba to:
1. rekawiczki bez palców a'la bandaże powypadkowe 2. welon z błyszczaca lamówką 3. Bukiet większy od panny młodej 4. Welon, tiara, bolerko i szal naraz 5.Białe rajstopy + sandałki ...
|
|
|
|
|
#219 |
|
Przyczajenie
|
u młodego:
- kamizelka + koszula z krótkim rękawem (zresztą nie muszą być razem, dla mnie efekt jest ten sam) ![]() - spory bukiet w butonierce u młodej: - "wieniec pogrzebowy" w roli bukietu ślubnego - niebieska podwiązka ( nie mogę się przekonać) - rękawiczki bez palców pozostałe: - limuzyna - wielkie dekoracje przy samochodzie - balony (gdziekolwiek) - naklejki na wódce - żenujące (czyli niektóre) zabawy - zdjęcia studyjne Kicz jest chyba nieodzowny w branży weselnej, niemniej jednak, moim zdaniem, należy go odpowiednio dawkować... |
|
|
|
|
#220 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
|
|
|
#221 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() na slubie mojej siostry zrobilam wykupiny z jajem czyli bez zadnych wierszykow. dal za malo kasy to przyszla 80 letnia babcia ![]() dal wiecej, przyszla 40 letnia ciocia potem 15 letnia kuzynka (dawaj wiecej ) ![]() jak dal za siotre porzadnie to i porzadna Panne Młodą dostal Taka to ze mnie zolza ![]() Cytat:
Cytat:
ogolnie wychodzi, ze do slubu najlepiej isc w jutowym worku, z czarną wołgą na początku orszaku (chociaz to tez moze byc uwazane za kicz i oszczedzanie na weselu) i zrobic wesele, ktore postronni goscie nigdy by za wesele nie uwazali. Bo jakikolwiek objaw, ze TO JEST WESELE, moglby byc odebrany za totalne wiesniactwo i kicz
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
|||
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#222 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
muszę zapamiętać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moja subiektywna lista: 1. (haha, tego jeszcze nie było ) Anioły na szczudłach rozsypujące na PM brokat/płatki kwiatów/confetti/cholera wie co jeszcze - zresztą same anioły są dostatecznym obciachem, dla mnie to bezapelacyjnie kicz nr 1. Nie było tego na żadnym z wesel, na których byłam, ale już parę razy widziałam takie coś przechodząc koło kościoła (bo obsypują PM wychodzących z kościoła) Św.Anny w Warszawie - no po prostu masakra.2. Suknia "beza" ustrojona kwiatami, kryształkami, tiulem i wszystkim czym się da. 3. Większość zabaw oczepinowych 4. Podziękowania dla rodziców i nieśmiertelne "cudownych rodziców mam" - ale w ogóle podziękowania na weselu jakoś mi się nie podobają - no i (mimo, że na razie ślubu nie planuję) u mnie na pewno tego nie będzie, bo moi rodzice na siebie patrzeć nie mogą (zwłaszcza matka na ojca) i na pewno razem w kółeczku tańczyć nie będą 5. Wymuszony układ taneczny - konkretnie mam na myśli sytuację, kiedy jedno z małżonków tańczy świetnie, drugie kiepsko albo wcale, i mają profesjonalny układ. W takim wypadku lepiej się "pobujać" albo nauczyć 2-3 figur, żeby było naturalnie, a nie głupio, że panna młoda wywija, a młody jak ten kołek. 6. Większośc prezentów dla gości - chociaż ostatnio miłe zaskoczenie - PM wręczyli nam bombkę choinkową ze swoimi imionami i datą ślubu. Fajne, można sobie z miłym wspomnieniem powiesić na choince, wygląda to ładnie, a nie jest jakąś durnostojką, którą się stawia na półce żeby zbierała kurz i szpeciła pomieszczenie. 7. "Gorzko" dla kogokolwiek poza PM. Ostatnio mój TŻ na oczepinach złapał muchę młodego, jakaś babka złapała welon, no i zespół zaintonował im "gorzko", myślałam, że mnie szlag trafi, po pierwsze, a po drugie i TŻ, i tej babce (starszej od nas o dobre 20 lat) było cholernie głupio. Dali sobie buziaka w policzek, ale wodzirej nie odpuszczał "to co, uznajemy? chyba nieee..." ale darłam się "tak, tak, TAK" i wreszcie "no, dziewczyna tego pana bardzo zdecydowanie mówi, że uznajemy, to uznajemy" W dodatku w "nagrodę" za złapanie dostali po szklance wódki do wypicia "na raz". Potem młody nie mógł uwierzyć, że zespół nalał im wódki, bo umowa była, że to woda będzie... Obciach i tyle.8. Goście w dżinsach... Nie tyle kicz co obciach. 9. Gołąbki, serduszka, baloniki Jak mi się coś przypomni do dopiszę
|
||||||||
|
|
|
|
#223 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Chociaż... jestem dość głośna, więc mogłabym wykrzyczeć nam drogę, ale nie zrobiłabym tego w tak podniosłym dniu Cytat:
![]() Cytat:
Mogę zapożyczyć?Ja też byłabym poirytowana. A mój mężczyzna pewnie czułby się z tym jeszcze gorzej niż ja. Do tego ma tego pecha - taki typ urody, że łatwo się czerwieni pod wpływem stresu, ja dla odmiany robię się kredowo biała.
|
|
|
#224 |
|
Raczkowanie
|
Mi osobiście nie podobają się zabawy na weselach ostatnio byłam na jednym i zespół śpiewał piosenkę dla państwa młodych, powiem od razu że na sali były dzieci... "teraz młody masz ogórka żebyś nie zapomniał gdzie u młodej dziurka" itd. w ogóle nie podobają mi się oczepiny... i wiejskie kapele o! oczywiście bez urazy to tylko i wyłącznie moje zdanie. AAAA i jeszcze picie na komendę ja osobiście wódki nie pijam, nie wiem po co takie cuś...chyba żeby się upić...;/
|
|
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
1. kompromitujace i pseudo-śmieszne zabawy
2. tiara (nie obrażając dziewczyn, które mają tiarę oczywiscie )3. suknia typu 'beza' albo suknia typu 'dzikie ptactwo' 4. krótko z przodu, długo z tyłu 5. rękawiczki bez palców 6. balony 7. ślubna kamizelka u Młodego 8. przesada w każdym tego słowa znaczeniu 9. tańczenie z rodzicami w kółeczku przy "cudownych rodziców mam" |
|
|
|
|
#226 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() - panna młoda cała w różu, materiał sukni a la folia spożywcza - to może nie kicz, ale obciach: ogłaszanie przez rodziców (finansujących wesele) każdej osobie, która się do nich zbliży, ile to wszystko kosztowało, w dodatku rodzice pana młodego informujący, że zapłacili więcej niż rodzice panny młodej (zważywszy na to, że mieli 2 razy więcej gości, to logiczne, że zapłacili też więcej) - powitanie chlebem i wódką |
|
|
|
|
|
#227 |
|
Konto usunięte
|
ja z przykrością muszę stwierdzić, że kicz przyprawia mnie o mdlości... i potrafi zmasakrować urodę ślicznej panny młodej...
ostatnio widziałam: suknia księżniczka, gorset, tiul i koronki, do tego tren, do tego satynowe bolerko, do tego rękawiczki bez palcow, do tego długaśny welon, tiara i jeszcze doczepiane blond loczki... oczywiście solarium i tipsy z dżetami... królewna... albo królowa śniegu. efekt oczo***ny, jesli tylko o to chodziło, to w takim razie gratuluje... |
|
|
|
|
#228 |
|
Rozeznanie
|
Jak ktoś już wyżej napisał dla mnie również wesele z setką zaproszonych cioć, wujków jest kiczem. Cała ta oprawa, przyśpiewki weselne, disco polo, pijani goście.. To nie dla mnie..
|
|
#229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#230 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
#231 |
|
Przyczajenie
|
Dla mnie synonimem kiczu są zespoły grające "na żywo", np. http://warszawa.szerlok.pl/uslugi/sl...33462f55776331 Zdecydowanie lepszy jest DJ, ewentualnie muzyka poważna grana na samym ślubie. No i żadnych "wodzi rejów", zabawiaczy i spoconych wujków
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takze nie uogolniaj, ze zespol jest be i kicz, a DJ zawsze cacy wszedzie chodzi o umiar! Kiczowate moze byc wg mnie wesele, gdzie bedzie grala skrzypaczka i saksofon, a goscie beda zasypiac za stolami bo najgorzej, jak ktos robi z siebie nie waidomo co umiar moi drodzy, umiar!!!!a jesli chodzi o spoconego wujka to wujek moze i sie nie spoci za to Twoj malzonek z stresu moze sie spocic i co bedzie kiczowaty??? albo slub bedzie przez to kiczowaty???
Edytowane przez Maggie1983 Czas edycji: 2009-10-22 o 13:38 |
|
|
|
|
|
#234 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
) nie chciałabym orkiestry i raczej nie zapraszałabym dalszej rodziny. Dla mnie dalsza rodzina oznacza ciotki i wujków, może dlatego że mam ich dość dużo, zwłaszcza po stronie mamy. Zapraszanie ludzi z którymi widuję się raz na rok albo dwa lata moim zdaniem mija się z celem. Chyba że potraktujemy wesele jako imprezę wyłącznie dla gości. Ja wolę w mniejszym i bardziej znanym gronie To tylko moja wizja i nie twierdzę, że to jedyna dopuszczalna forma wesela Każdy bawi się tak jak lubi.
|
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam orkiestrę (duet), która kiedyś prowadziła imprezy karaoke, sami wygrali kilka konkursów w tym szansę na sukces. Ponadto są związani z branżą muzyczną oraz kościelną. Grali same hity i było super. Nie brałam ich w ciemno, widziałam ich popisy wczesniej i razem z mężem byliśmy w nich zakochani ![]() wesele duże nie było, a na jakieś drobne kicze w tle jakoś przymknęłam oko i nie widziałam ich, po co się przejmować czymś, czego inni nie widzą a podchmielony, spocony wujek... cóż, taki urok zabawy
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem wprawdzie dopiero na trzeciej stronie czytania kiczów ( z większością wymienionych się zgadzam i wezmę sobie do serca
),ale nie wiem czemu prowadzenie PM do ołtarza przez Ojca uważacie za kicz?Mój Narzeczony jest Ewangelikiem,ślub bierzemy w jego Parafii i tam jest coś takiego powszechnie praktykowane. Najpierw Pana Młodego odprowadza do ołtarza Matka,a potem Pannę Młodą Ojciec. Nie uważam tego za kicz. Tak jest i tyle...
|
|
#237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#238 |
|
Zakorzenienie
|
Chodzi o kopiowanie wzorów z amerykańskich filmów.
W Polsce do pary stojącej przed kosciolem (katolickim) podchodzi ksiądz (przynajmniej tak było na slubach w ktorych ja uczestniczylam) i ich wprowadza razem do kosciola. To potem jak? Panna młoda wychodzi, pan młody idzie sam i czeka az mu powtórnie panne przyprowadzą? Ale dziewczeta naoglądały się w filmach, jakie to romantyczne i teraz chca mieć tak samo. Slepe nasladownictwo jest kiczem, nie zwyczaj.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#239 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszyscy kuzyni ja zawsze zapraszali, a ona na zadnym weselu przez 11 lat jak jestem z tz sie nie pojawilam-ja jej nawet na oczy nie widzialam, wiec po co bylo nam tam jechac tak samo nie zapraszalam ciotek ze strony ojca, mimo ze dzieci siostr taty je zapraszaly i one przychodzily, ja z tej racji, ze rodzice sa po rozwodzie nie mam z nimi zadnego kontaktu, nawet nie wiem, ktora jak ma na imie, wiec po co bylo je zapraszac, bo moje rodzenstwo cioteczne je zaprosilo takze w tym wzgledzie popieram Cytat:
ALE myslalam, ze padne ze smiechu jak kuzynke tz do oltarza prowadzil ojciec, na ktorego ona sama zawsze narzekala, ze pijus, wstydzila sie przychodzic na imprezy rodzinne, by nie patrzec na numery tatusia a pozniej ten sam jakze kochany tatus na jej wlasne zyczenie prowadzil ja do oltarza-normalnie smiech na sali |
||
|
|
|
|
#240 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:59.

co to za sukienki
ale widzę, że Polki mają jednak jakiś gust i nie licytują ich

takze nie uogolniaj, ze zespol jest be i kicz, a DJ zawsze cacy