|
|
#211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Studiować filologię angielską cz.II
Cytat:
|
|
|
#212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z brytyjskiej nie wiem o kim mówisz, nie kojarzę zbytnio wykładowców którzy nas nie uczą
"If you want something you've never had,then you've got to do something you've never done " ----> *mój postcrossingowy blog* <--- "When somebody tells you "you can't" turn around and say "watch me" "Never let the fear of striking out keep you from playing the game" |
|
|
|
|
|
#213 |
|
Konto usunięte
|
ja miałam gramatykę w tamtym roku z mgr G., cyrk na kołkach to był
![]() z brytyjskiej mam na myśli tą samą panią dr, która sieje strach egzaminem z historii angielskiego obszaru językowego. |
|
|
|
|
#214 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, studiuje któraś z Was na UJ? Chodzi mi o magisterkę.
|
|
|
|
|
#215 |
|
Kokon pro
|
[1=4ac7eae5f92dfa622d89f02 4e559f952d8de277a_657b977 4600aa;32896903]Dziewczyny, studiuje któraś z Was na UJ? Chodzi mi o magisterkę.[/QUOTE]
moja kolezanka, a czemu pytasz? |
|
|
|
|
#216 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#217 |
|
Kokon pro
|
poki co moge ci powiedziec, ze wstepny jest sa pytania z roznych dzidzin np. historii. jest duzo pracy, niekoniecznie przydatnej ;] z tego co widzialam czasem teksty do tlumaczenia sa zupelnie z kosmosu i do niczego nieprzydatne. popytam o wykladowcow. jeden z nich prowadzi program w tv dla dzieci. wyglada jak szalony wizard ;]
|
|
|
|
|
#218 |
|
Konto usunięte
|
no to ładnie.Dziękuję Ci za odpowiedź i fatygę |
|
|
|
|
#219 |
|
Konto usunięte
|
Witam wszystkie anglistki, w szczególności te broniące się w tym roku
Postanowiłam się ujawnić, bo przyda się czasem 'grupa wsparcia' na czas pisania licencjatu, za który się w końcu zabrałam (mimo iż na mojej uczelni dopiero zebrali od nas ostateczne wersje tematów ). Temat mam, nie powiem, dość ciekawy "Sex as Art. Art as sex. Anaïs Nin and Henry Miller" Cieszę się, że udało mi się dostać na seminarium z literatury, bo z tego jednak najlepiej mi idzie lanie wody, choć już przy pierwszym rozdziale zaczęły się schodki, ale dzielnie siedzę z głową w książkach i internecie A Wam jak idzie proces twórczy? Pozdrawiam P.S.: Ze względu na temat, baaaardzo jestem ciekawa jak będzie wyglądać moja obrona
|
|
|
|
|
#220 |
|
Raczkowanie
|
Witam Dziewczyny!
Już od jakiegoś czasu odwiedzam to forum, ale rzadko się na nim udzielam jednak zawsze gdy potrzebowałam pomocy związanej ze studiami to mogłam ją tu znaleźć za co BARDZO WAM DZIĘKUJĘ ...ale i tym razem mam pytanie. Czy któraś z Was rozpoznaje może z jakiej książki pochodzą dołączone przeze mnie załączniki? Są to umowy w różnych językach (nie tylko polskie i angielskie ale z tego co wiem są też np. niemieckie) - pozycja baaardzo przydatna dla tłumaczy. Tłumaczem co prawda jeszcze nie jestem ale praca w tym kierunku trwa Będę wdzięczna za każdą wskazówkę. ![]() EDYCJA: Chyba jednak znalazłam sama choć łatwo nie było Wzory pism umów i innych dokumentów w języku polskim angielskim i niemieckim - Kienzler Iwona
RAZEM od 16.08.2004 Zaręczyny w 23. urodziny 18.02.2013 ![]() Nasz ślub 16.08.2014 ![]() Filologia angielska ;] Edytowane przez gosia1351 Czas edycji: 2012-03-24 o 17:29 Powód: Uzupełnienie informacji |
|
|
|
|
#221 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, czy możecie mi powiedzieć, jak to jest z mówienie na filologi? To znaczy, chodzi mi konkretnie o akcent. Czy jest on ćwiczony, czy jest jakieś osobne coś, by się tym zajmować i np. można wybrać jakiś np. amerykański albo australijski? Czy istnieje tylko fonetyka i tam jest samouczek?
Bardzo mi zależy na odpowiedzi.
|
|
#222 |
|
Zadomowienie
|
Australijski nie- na niektórych uczelniach jest wybór BrE/AmE i w głównej mierze zagadnieniami akcentu zajmuje się fonetyka.
|
|
|
#223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#224 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam coś podobnego do niemca: http://www.eksiegarnia.pl/Wyb%C3%B3r...karta,id,33051ale kupiliśmy to i w sumie na razie tylko leży (oczywiście, gdybym się zmotywowała do samodzielnej pracy, to może by się przydało |
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale nigdzie nie napisałam, że polecam, po prostu podałam tytuł do wiadomości - może akurat ktoś będzie jej szukał.
|
|
|
#226 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, proszę bardzo pomoc. Kupiłam repetytorium maturalne z Longmana 2012, ale patrzę... a tu nie ma klucza odpowiedzi! Czy normalnie w księgarni dostanę książkę nauczyciela? No przyznam, że zwaliło mnie to z nóg, zamawiałam przez net i mam niezłą niespodziankę, robię ćwiczenia w ciemno. : p Mogłam sprawdzić, ale sądziłam, że klucz będzie na bank i się przeliczyłam.
|
|
|
#227 |
|
Rozeznanie
|
Avv
Nie wiem jak wygląda sytuacja z repetytorium Longmana, ale ja w ubiegłym roku kupowałam do korków repetytoria z Macmiliana i klucz był na płycie. Poszukaj może na chomiku. Cześć dziewczyny, czy mogę przyłączyć się do Was ?Jestem studentką pierwszego roku na anglistyce zaocznej w Łodzi. Wcześniej studiowałam przez ponad 2 lata filologię bułg. na Uł, ale zrezygnowałam. Potem rozpoczęłam naukę w szkole policealnej i teraz ciągnę studia i dwa kierunki w szkole policealnej(jeden z nich za chwilę już się skończy). Udzielam korepetycji i na chwilę obecną próbuję się motywować do siedzenia nad fonetyką i czasami przyszłymi z których mam kolokwium w weekend. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#228 |
|
Wtajemniczenie
|
Na chomiku jest tylko do części tematycznej, a ja muszę mieć referencyjną i leksykalno-gramatyczną. : >
A na płycie mam tylko listeningi. ^ ^ To się urządziłam... Ale dzięki. (; A może ktoś kupował podręcznik nauczyciela w księgarni? Tak normalnie sprzedają? : >
Edytowane przez Avv Czas edycji: 2012-03-28 o 12:43 |
|
|
|
|
#229 |
|
Zadomowienie
|
Raczej nie dostaniesz książki dla nauczyciela w księgarni.
|
|
|
#230 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak myślałam, no to mam problem... Widziałam na all, tylko musiałabym się zapytać czy mój podręcznik jest kompatybilny z tą książką, bo mam wydanie uaktualnione.
Dzięki za odpowiedzi. (;
|
|
|
#231 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny z UW, mogłybyście napisać kilka słów o egzaminie wstępnym na mgr? Trzeba wybrać dwie specjalizacje na egzamin, np British + American, tak?
Czy to są bardziej pytania ogólne, czy dość szczegółowe? Co generalnie wypadałoby powtórzyć w pierwszej kolejności?
|
|
|
#232 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na stronie jest przykładowy egzamin. Z literatury brytyjskiej są bardzo łatwe pytania ogólnie poziom był wyższy niż ten przykładowy na stronie. do kultury jest jakiś podręcznik który wystarczy przeczytać, nie pamiętam tytyłu. co do american nikt ze znajomym nie pisał więc nie wiem
Edytowane przez makeupnotwar Czas edycji: 2012-03-29 o 10:49 |
|
|
|
|
|
#233 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na dzienne limit jest 50 miejsc, chętnych pewnie kilka razy tyle- ale w każdym razie bardzo bym chciała, żeby się udało. No to trzeba będzie trochę przysiąść przed egzaminem i poprzypominać sobie co najważniejsze. W takim razie będę startowała z american+ linguistics. Plus chyba jeszcze C1 do zdania
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#234 |
|
Wtajemniczenie
|
za c1 jest bardzo dużo punktów i jest banalne. przynajmniej jak ja 4 lata temu zdawałam zdałam na 4,5 po 1 roku anglistyki
nie jest tak źle, bo stosunkowo niewiele osób zostaje u nas na mgr, na moim roku jest bardzo dużo osób z innych uniwerków jakby coś do pisz na priv!
|
|
#235 |
|
Zadomowienie
|
C1 się nie przejmuję, najgorzej będzie z linguistics
A czasu na wszystko mało, bo najpierw trzeba się przygotować na obronę lic. W takim razie mówisz, że mogę pisać w razie wątpliwości ? Dzięki wielkie, pewnie bliżej egzaminów się odezwę
|
|
|
#236 |
|
Wtajemniczenie
|
z języko to chyba (chociaż nie pamiętam, bo ściągnęłam tę część od znajomej
) głównie materiał z Yule'a, najnowszej edycji. chyba było też jedno pytanie z fonologii, jedno z tok pisin, jedno z drzewkiem składniowym, coś o maksymach grice'a... takie rzeczy
|
|
#237 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, obroniłam się!! Ale jestem szczęśliwa
![]()
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#238 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#239 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#240 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:41.

mam ogromną prośbę: mogłybyście mi polecić/powiedzieć w jakie słowniki mam się zaopatrzyć?:PP z jakiego wydawnictwa najlepiej zakupić?? mam ogromny słownik Collinsa w domu, ang - ang, jest w porządku

3/3/6-22/7/8

Postanowiłam się ujawnić, bo przyda się czasem 'grupa wsparcia' na czas pisania licencjatu, za który się w końcu zabrałam (mimo iż na mojej uczelni dopiero zebrali od nas ostateczne wersje tematów
). Temat mam, nie powiem, dość ciekawy "Sex as Art. Art as sex. Anaïs Nin and Henry Miller"