Gdzie będziecie mieszkać po ślubie? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-25, 00:16   #211
asiek195
Zadomowienie

Dot.: Gdzie będziecie mieszkać po ślubie?

Tak jak przed slubem mieszkamy dalej w wynajmowanym mieszkaniu. Mam jednak nadzieję, ze w niedalekiej przyszłości uda Nam się wziąśc kredyt i kupić własne . Jak sobie pomysle ile dajemy pieniedzy Właścicielce to

Najpiękniejszy dzień 15.06 2013
Tymuś

"myśli spokojne ponad wodami pochyl miłością..."

Edytowane przez asiek195
Czas edycji: 2010-04-25 o 00:17
asiek195 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-25, 10:25   #212
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
My będziemy mieszkać z teściową Na samą myśl mam dość!
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-26, 15:26   #213
Tygrysiczka
Raczkowanie

Jestem przeciwniczką mieszkania z teściami czy rodzicami... Młode małżeństwo musi mieć warunki do "docierania się" i cieszenia sobą
Całe szczęście po ślubie przeprowadzamy się do naszego domku
Tzn. do połowy, bo drugą zajmuje moja siostra z narzeczonym, ale są oddzielne wejścia
Tygrysiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-27, 21:18   #214
wika82
Zakorzenienie

Ja jestem prawdziwą szczęściarą.. Dostałam mieszkanie od rodziców, moja siostra też. Zamieszkaliśmy razem z TŻtem i po roku zdecydowaliśmy się na ślub. Już się dotarliśmy dzięki temu zamieszkiwaniu..
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-28, 16:06   #215
fascinata
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Ja jestem prawdziwą szczęściarą.. Dostałam mieszkanie od rodziców, moja siostra też. Zamieszkaliśmy razem z TŻtem i po roku zdecydowaliśmy się na ślub. Już się dotarliśmy dzięki temu zamieszkiwaniu..
Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszcze Jestem z TZ od 8 lat. Od 3 lat jestesmy zareczeni ale o ślubie mozemy poki co zapomniec bo nie mamy gdzie mieszkać po slubie
Stary 2010-04-28, 17:44   #216
wika82
Zakorzenienie

Ja jestem oczywiście bardzo wdzięczna rodzicom, zresztą mamy fantastyczne relacje.. Jednak, co do mieszkania, zawsze wydawało mi się to raczej normalne, większość znajomych dostała od rodziców mieszkanie, zwyczajne rodziny, bez oszałamiających nadwyżek finansowych, rozsądnie oszczędzających, etc.
Dopiero mój TŻ uświadomił mnie, że to raczej nie jest norma..
Tym bardziej jestem im wdzięczna i jednocześnie zdaję sobie sprawę, że wobec własnego dziecka będę musiała zachować się podobnie.

Fascinata, życczę Wam, żeby udało się jak najszybciej zrealizować marzenia. Trzymam kciuki

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2010-04-28 o 17:45 Powód: dopisek
Stary 2010-04-28, 18:45   #217
minio1984
Zadomowienie

Cześć!

U mnie było tak, że po ślubie mężuś musiał się wprowadzić do mnie ( mieszkałam z rodzicami i siostrą), mieszkanie duże, 4 - pokojowe, ale nie ma to jak mieszka się samemu. Po 4 miesiącach postanowiliśmy wynająć sami jakieś mieszkanko, choć z kasą nie było za dobrze, ale dłużej bym już nie wytrzymała. Od października mieszkamy sami i to są nasze najszczęśliwsze miesiące. I teraz nawet sobie nie wyobrażam wprowadzić się do rodziców, tym bardziej do teściów

30.05.2009

30.08.2011 Adaś

minio1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-28, 22:03   #218
jiuna
Wtajemniczenie

ech..ja już odliczam dni do ślubu...
potem troszkę zamieszkamy u teściów (oby nie więcej niż 3m-ce)
i w tym czasie TŻ szukać będzie pracy w Łodzi
Jak dostanie coś co pozwoli nam opłacić wynajem i utrzymać się to szukamy mieszkania.
Przeprowadzamy się i ja szukam pracki
Oby wszystko przebiegło szybko i sprawnie.
A dlaczego to on najpierw szuka pracy? Bo ma większe szanse na prace z większa kasa niż ja :/
jiuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-28, 23:19   #219
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Ja jestem oczywiście bardzo wdzięczna rodzicom, zresztą mamy fantastyczne relacje.. Jednak, co do mieszkania, zawsze wydawało mi się to raczej normalne, większość znajomych dostała od rodziców mieszkanie, zwyczajne rodziny, bez oszałamiających nadwyżek finansowych, rozsądnie oszczędzających, etc.
Tym bardziej jestem im wdzięczna i jednocześnie zdaję sobie sprawę, że wobec własnego dziecka będę musiała zachować się podobnie.

Fascinata, życczę Wam, żeby udało się jak najszybciej zrealizować marzenia. Trzymam kciuki
Pisałam wcześniej o naszych rozterkach mieszkaniowych. U teściów mieszkać jednak nie chcę (będzie tak lepiej), na wynajem nas nie stać, tym bardziej na kredyt. Nasz ślub po 7,5 latach bycia razem miał być za niecałe 4 miesiące, a wszystko tydzień temu musieliśmy odwołać...

Ty wika82, mimo tego, że dostałaś od rodziców mieszkanie, mimo to że zapewnili ci ten podstawowy element startu w dorosłe życie zachowujesz bardzo mądrą postawę. Znam wiele osób, które nie potrafią uszanować tego co mają, bo przyszło im to zbyt łatwo. Ty zdajesz sobie sprawę z tego, że masz ogromne szczęście i jednocześnie jesteś świadoma, że twoja sytuacja należy do mniejszości. Cieszę się, że rozumiesz, bo ostatnio usłyszałam od kogoś, że jestem życiowo niezaradną osobą i nie potrafię zorganizować sobie samodzielnie życia. Ten ktoś ma mieszkanie po babci, pracę u ojca w firmie i jeździ ojca samochodem. Jak taka osoba może wydawać takie osądy!? To boli.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 08:51   #220
ewa2207
Raczkowanie

GG do ewa2207

My zdecydowalismy jednak ze zostajemy u moich rodzicow. Tzn " bierzemy " połowę domu, robimy osobne wejscie i bedziemy mieli pokoj, kuchnie i lazienke. Po dlugim namysle doszlismy do wniosku ze tak bedzie najrozsadniej. Nie mamy kasy na kupno czegos wlasnego, kredytu tez nie chcemy brac. A jak pojawi sie dziecko to sie zamienimy z rodzicami ( ich strona jest wieksza ).
Mama nawet ostatnio raz na jakis czas kupuje mi cos " na nowe mieszkanie "
tak wiec chyba nie bedzie tak zle. Zreszta jakbysmy mieszkali np. w bloku, tez bysmy mieli kogos za sciana. A tu mury sa grube wiec nie slychac az tak bardzo. No i wiadomo - ogrod, duze podworko, natura...
ewa2207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 09:11   #221
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
to nie jest norma
jak na razie z mojego otoczenia znam jedną osobę, która dostała mieszkanie od rodziców

masz szczęście dziewczyno
ale my też jakoś damy radę laski

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ----------

Cytat:
Napisane przez gorzka prawda Pokaż wiadomość
Pisałam wcześniej o naszych rozterkach mieszkaniowych. U teściów mieszkać jednak nie chcę (będzie tak lepiej), na wynajem nas nie stać, tym bardziej na kredyt. Nasz ślub po 7,5 latach bycia razem miał być za niecałe 4 miesiące, a wszystko tydzień temu musieliśmy odwołać...
przykre

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-29, 09:21   #222
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jiuna Pokaż wiadomość
ech..ja już odliczam dni do ślubu...
potem troszkę zamieszkamy u teściów (oby nie więcej niż 3m-ce)
i w tym czasie TŻ szukać będzie pracy w Łodzi
Jak dostanie coś co pozwoli nam opłacić wynajem i utrzymać się to szukamy mieszkania.
Przeprowadzamy się i ja szukam pracki
Oby wszystko przebiegło szybko i sprawnie.
A dlaczego to on najpierw szuka pracy? Bo ma większe szanse na prace z większa kasa niż ja :/
możecie szukać równocześnie
Cytat:
Napisane przez gorzka prawda Pokaż wiadomość

Ty wika82, mimo tego, że dostałaś od rodziców mieszkanie, mimo to że zapewnili ci ten podstawowy element startu w dorosłe życie zachowujesz bardzo mądrą postawę. Znam wiele osób, które nie potrafią uszanować tego co mają, bo przyszło im to zbyt łatwo. Ty zdajesz sobie sprawę z tego, że masz ogromne szczęście i jednocześnie jesteś świadoma, że twoja sytuacja należy do mniejszości. Cieszę się, że rozumiesz, bo ostatnio usłyszałam od kogoś, że jestem życiowo niezaradną osobą i nie potrafię zorganizować sobie samodzielnie życia. Ten ktoś ma mieszkanie po babci, pracę u ojca w firmie i jeździ ojca samochodem. Jak taka osoba może wydawać takie osądy!? To boli.
ehhhh wiem co czujesz Usłyszałam podobne rzeczy też od takiej osoby, która wszystko ma i zawdzięcza rodzicom i pracuje w ich firmie ;/
Co tacy ludzie wiedzą o życiu! Nic!!! Nie wie, jak to jest tygodniami/miesiącami poszukiwać pracy, a potem załapać się i zarabiać grosze
Przykro mi z powodu ślubu

My na razie będziemy wynajmować, nie wyobrażam sobie mieszkania z teściami.

Edytowane przez chilanes
Czas edycji: 2010-04-29 o 09:29
chilanes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 10:14   #223
wika82
Zakorzenienie

Kochane..
Jak już pisałam, patrząc na TŻta, znajomych ze studiów, naprawdę zdaję sobie sprawę, jakie mam szczęście. Wiem, że można mieć najwspanialszych rodziców na świecie, którzy po prostu nie mogą pomóc, bo sami nie maja.
Ja moich kocham najbardziej na świecie, gdyby cokolwiek się działo złego (ODPUKAĆ!!!), z marszu oddałabym to mieszkanie, żeby tylko było ok.
Chilanes, co do pracy, wiem o czym piszesz, bo sama też to przeszłam, praca za grosze, szukanie jej miesiącami i jedna wielka frustracja. Mnie wspierali właśnie rodzice, pocieszali i dodawali otuchy, jakoś prędzej czy później się układało. Najważniejsze to nie tracić wiary, paradoksalnie to brzmi, bo każdy dzień beznadziejnej pracy, lub co gorsza bez pracy, dobija człowieka bardziej, niż cokolwiek.
Gorzka prawda, jest mi naprawdę przykro czytać o Twoim ślubie. To jest po prostu straszne, jak ciężki start mają młodzi ludzie w Polsce. Życzę powodzenia z magisterką, może ona przyniesie szczęście i pozwoli na usamodzielnienie się?
Z całego serca życzę wszystkim, żeby za jakiś czas trudności można było tylko wspominać.
Stary 2010-04-29, 10:19   #224
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Kochane..
Jak już pisałam, patrząc na TŻta, znajomych ze studiów, naprawdę zdaję sobie sprawę, jakie mam szczęście. Wiem, że można mieć najwspanialszych rodziców na świecie, którzy po prostu nie mogą pomóc, bo sami nie maja.
Ja moich kocham najbardziej na świecie, gdyby cokolwiek się działo złego (ODPUKAĆ!!!), z marszu oddałabym to mieszkanie, żeby tylko było ok.
ja tam też nie mogę narzekać, co prawda mieszkanie na mojej i TŻ-ta głowie, ale rodzice opłacili mi studia zaoczne i wesele wyprawią więc to i tak dużo
i jestem pewna że w razie problemów ewentualnych nam pomogą
Stary 2010-04-29, 10:34   #225
chilanes
Zakorzenienie

wika ja nie pisałam o swoich rodzicach, tylko o znajomym ;/ co do rodziców, to nie wszystkich stać, by darować dzieciom mieszkanie, itp... trudno, poradzimy sobie sami, ale nie rozumiem, jak ktoś (znajomy), kto dostał wszystko od ręki za nic ma czelność oceniać sytuację innych ;/

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-29, 10:43   #226
wika82
Zakorzenienie

Chilanes, ja też pisałam ogólnie, nie odnosiłam się do żadnej z Was, oczywiście z wyjątkiem tego, co pisałaś o pracy i tego, co kierowałam do Gorzkiej Prawdy.
A ci znajomi, to tacy "pseudo znajomi", jestem ciekawa, jak szybko los da im po d***.

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2010-04-29 o 10:44 Powód: dopisek
Stary 2010-05-03, 18:02   #227
kinga1778
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lkasia Pokaż wiadomość
Jak rozwiązujecie ten problem bo ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to zrobić....

U mnie nie ma z tym problemu, bo juz razem mieszkamy ...
Gdziekolwiek by nie przebywala (S)
kinga1778 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-21, 14:10   #228
Asik_
Zakorzenienie

Z teściami sobie nie wyobrazam mieszkac to samo dotyczy rodzicow, na duzy kredyt nas nie stac wiec co.....? Wynajem to jedyna opcja, zeby mieszkac samemu? Powiem Wam, że mnie to strasznie denerwuje.
Asik_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-21, 22:33   #229
urszulac1
Raczkowanie

Ja mam się przeprowadzić do teściowej. Parę lat temu mieliśmy plany, że zostaniemy u mnie ale sytuacja nas zmusiła do zmiany planów. Mam nadzieję, że się dogadamy jakoś z teściową. Na razie dobrze nam to idzie, ale rzadko się spotykamy.

Edytowane przez urszulac1
Czas edycji: 2010-06-23 o 11:07
urszulac1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-22, 11:06   #230
fatal21
Wtajemniczenie

A ja jestem w zupełnie innej sytuacji niż niektóre z Was.Dostałam od rodziców mieszkanie w Warszawie (właściwie od mamy, bo tata już nie żył, ale zdażył Nas wszystkie 4 córki zabezpieczyć finansowo).Niestety Tż mieszka poza stolicą i tam ma firmę więc "muszę" iść na kompromis i zamieszkać z teściami.Moja mama osobiście się tego obawia (mam trudny charakter), ale ja w chwili obecnej nie mogę złego słowa na Nich powiedzieć.Mam nadzieję, że to się nie zmieni.Mamy zamiar się budować, więc jak finanse pozwolą to będzie to trwało 2lata
fatal21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 13:54   #231
yyagna
Raczkowanie

A my wynajmiemy mieszkanko, jakąś kawalerkę
yyagna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 16:17   #232
zuuzkaa1983
Raczkowanie

A ja mieszkam z TŻ i z przyszłą teściową już ponad rok,
nie narzekam póki co, ale też jestem zdania że najlepiej samemu,
nasz ślub w sierpniu, po czym mieliśmy się wyprowadzić do Tżeta kawalerki, ale narazie póki nie mamy dziecka, stwierdziliśmy, że rozsądniej tj.pod względem finansowym zostać u "mamy", a kawalerkę wynajmować. Ale jak pojawi się dziecko to nie wyobrażam sobie mieszkać z kimkolwiek, i cieszę się że mamy to szczęście że będziemy mieli gdzie się wyprowadzić.
Życzę Wam wszystkim jak najszybszego rozwiązania problemów mieszkaniowych, powodzenia

Edytowane przez zuuzkaa1983
Czas edycji: 2010-06-23 o 16:18
zuuzkaa1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-24, 12:28   #233
Madziuniusia
Zakorzenienie

a ja mieszkam sama z mamą w 3-pokojowym mieszkanku. I tez po slubie bedziemy mieszkac u mnie. Glupie pytanie mam do osob ktore zyja wlasnie w takich warunkach? Jak można cieszyć się seksem gdy mama spi w pokoju obok? Jeszcze jest ok jak śpi.. a jak najdzie ludzi ochota w dzień..?
Stary 2010-06-24, 12:39   #234
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
a ja mieszkam sama z mamą w 3-pokojowym mieszkanku. I tez po slubie bedziemy mieszkac u mnie. Glupie pytanie mam do osob ktore zyja wlasnie w takich warunkach? Jak można cieszyć się seksem gdy mama spi w pokoju obok? Jeszcze jest ok jak śpi.. a jak najdzie ludzi ochota w dzień..?
no ja współczuję sytuacji kiedy człowiek nie może robić tego kiedy ma ochotę nie wyobrażam sobie w dzień kiedy mama może w każdej chwili wparować
mój TŻ też mieszka sam z mamą na 3 pokojach ale mimo tego my po ślubie wolimy być sami
Stary 2010-06-24, 14:43   #235
oliwia888
Przyczajenie

Mieszkanie z rodzicami po ślubie to moim zdaniem kiepski pomysł ale każdy ma różną sytuację finansową przyznajmy. My wzięliśmy kredyt i mieszkamy sami a mamusię często odwiedzamy
oliwia888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-24, 14:51   #236
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oliwia888 Pokaż wiadomość
Mieszkanie z rodzicami po ślubie to moim zdaniem kiepski pomysł ale każdy ma różną sytuację finansową przyznajmy. My wzięliśmy kredyt i mieszkamy sami a mamusię często odwiedzamy
dlatego nie śpieszyliśmy się ze ślubem i czekaliśmy aż będzie po studiach chociaż
planujemy wziąć kredyt a jak się nie uda to wynająć
Stary 2010-06-24, 16:31   #237
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
dlatego nie śpieszyliśmy się ze ślubem i czekaliśmy aż będzie po studiach chociaż
planujemy wziąć kredyt a jak się nie uda to wynająć
ale moim zdaniem to jest chore. To mieszkanie i tak po smierci mamy bedzie moje wiec po co ja mam bawic się z kredytami? Uwazam ze to kompletnie bez sensu.
Stary 2010-06-24, 17:38   #238
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
ale moim zdaniem to jest chore. To mieszkanie i tak po smierci mamy bedzie moje wiec po co ja mam bawic się z kredytami? Uwazam ze to kompletnie bez sensu.
no to mieszkaj , przecież to wasz wybór
ja tylko napisałam swoją opinię, gdyż wolę być sama z TŻ-em i mieć ten komfort chociażby z sexem wtedy kiedy mamy ochotę

ja z kolei nie będę się zastanawiała teraz co będzie po śmierci mamy, bo myśleć o tym już to jest chore według mnie, mama może żyć 10 lat, a równie dobrze i 30

ja raczej myślę o tym co tu i teraz, ewentualnie co po ślubie
i ja jestem przeciwniczką mieszkania z rodzicami, więc wiesz
Stary 2010-06-24, 20:35   #239
Taverney
Zakorzenienie

oj też kocham swoich rodziców, ale mieszkać z mężem wolę osobno od nich, móc cieszyć się niezależnością, naszą małą wolnością i azylem...
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-24, 20:45   #240
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
a ja mieszkam sama z mamą w 3-pokojowym mieszkanku. I tez po slubie bedziemy mieszkac u mnie.
U mnie sytuacja jest podobna, też mieszkam z mamą, tyle że mamy 4 pokoje. Narzeczony wprowadzi się do mnie.
Pewnie, że wolelibyśmy mieszkać sami. Ale ci wszyscy, którzy krytykują mieszkanie z rodzicami, mają pewnie młodych i zdrowych rodziców. Ja zostaję w domu, bo chcę pomóc mamie, która do najmłodszych nie należy. Nie wyobrażam sobie zostawić jej samej
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości