|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: czeste zapalenia drog moczowych - zbiorczy
Mam koleżankę, która często ma problem z zapaleniem pęcherza. Ginekolog jej powiedział, że kiedyś chorobę tę nazywano "chorobą miesiąca miodowego"(pojawia się bo bardzo intensywnym i częstym sexie).
|
|
|
|
|
#212 |
|
Zakorzenienie
|
mi wczoraj w badaniach wyszło, że mam bakterie w moczu
podszczypywało mnie rano przez ostatni tydz. a żurawinę sobie odpuściłam. chyba jestem na nią skazana na zawsze.
|
|
|
|
|
#213 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: czeste zapalenia drog moczowych
Cytat:
Do tej pory stosowałam furagin (zawsze staram sie mieć zapas w domowej apteczce - tak na wszelki wypadek, bo furagin jest tylko na receptę, a gdzie szukać lekarza np. w piątek po południu), urosept i herbatki z rumianku. W każdym razie uwaga na furagin, bo nie można go stosować w I trymestrze ciąży, a zatem trzeba mieć 100% pewność, że nie jest sie w ciąży. Sama męczyłam się kiedyś z zapaleniem pęcherza (dopadło mnie niecałe trzy tygodnie po "staraniu się" o dzidziusia, a ciąża nie była jeszcze potwierdzona). Cierpiałam kilka dni lecząc sie tylko uroseptem i rumiankiem, ale potem na teście ciążowym pojawiły sie dwie kreseczki, więc było warto !!!!
|
|
|
#214 |
|
Zakorzenienie
|
czemu nie wolno w ciąży, przecież to nie antybiotyk? powiedział lekarz dlaczego?
|
|
|
|
|
#215 |
|
Wtajemniczenie
|
A czy Uronat - 1 kapsułka zawiera: ekstrakt z liści brzozy 100 mg, ekstrakt z ziela nawłoci 150 mg, ekstrakt z ziela pokrzywy 50 mg - można stosować z pigułkami anty? Bo mam lekkie problemy z pęcherzem i przez kilka dni spróbuję go pobrać, może pomoże
|
|
#216 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zawsze czytam ulotki do leków i również Wam polecam to robić
|
|
|
#217 |
|
Zadomowienie
|
Żurawina w każdej postaci jest dobra - czyli soki, herbatki, tabletki. Ważne, żeby sprawdzić, czy herbatka czy sok żurawinowy, jest faktycznie "żurawinowy", bo często jest tak, że jest tylko jednym ze składników mieszanki - np. na jednej herbatce o nazwie "żurawinowa" było napisane, że żurawiny jest 20%, reszta to np. hibiscus, róża, itp
|
|
|
|
|
#218 |
|
Zadomowienie
|
Mnie przy oddawaniu moczu jakby ściska na dole tak bardzo, że dosłownie łzy stają mi w oczach. Jak czuję, że zaraz teraz już muszę lecieć siusiu, a nie pójdę, bo akurat nie mogę, zdarza mi się nie trzymać moczu. Dobrze, że to lecą ledwie 4 kropelki.
Biorę Urosept (nie wiecie, czy przypadkiem nie osłabia działania tabletek anty??) i robię nasiadówki z rumianku (2 torebki na ok. pół litra wody). Jutro wyślę TŻta po żurawinę. Teraz siedzę i grzeję sobie siedzenie
|
|
|
|
|
#219 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pij tej żurawiny, ile możesz - łykaj najlepiej Urinal. Urosep ma dość słabe działanie.A gdy to nie pomoże, to musiałabyś iść po antybiotyk. |
|
|
|
|
|
#220 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszytkie dotkiete problemem zapalenia drog moczowych.
Jestem w ciazy obecnie w 20 tygodniu. Ale jakies 3 tyg temu mialam niemile doswiadczenia z kamieniem w nerce - skonczylo sie w szpitalu i na malej operacji. Poniewaz z nerki do pecherza nie mogl dostac sie kamyk i stad te bole - zrobiono mi "obwodnice" Dano mi rurke miedzy nerka a pecherzem i tamtedy do porodu ma sobie mocz leciec. Po pordzie mi to usuna i rozbija kamien. Dosc ze tyle wycierpialam - bol niesamowity. Po powrocie ze szpitala dostalam zapalenia pecherza - bol niemilosierny. Bolalo mnie podbrzusze, przy oddawaniu moczu pieklo strasznie a procz tego pojawila sie krew w moczu i jeszcze na dodatek pobolewal mnie odbyt. Dostalam antybiotyk zdajsie ze Amoclav ale po nim mi nie wiele przechodizlo wiec lekarz przepisal mi Velosef ( w Polsce Sefril ) jak nrazie mija 7 dzien zazywania antybiotyku i jest mala poprawa - nie piecze tak i nie pobolewa pcerz ala nadal krwawie. Bylam u lekarza azal zaywac do konca. Procz teg pije sporo wody z sokiem z cytryny, soku zurawionwego, robie nasiadowki i biore Urosept. Co jeszcze mozna zrobic by zyc normalnie ?? Kiedy to przejdzie ?? |
|
|
|
|
#221 |
|
Zadomowienie
|
Może należysz do tych szczęśliwców, którzy nie mają nawrotów.
Ja niestety, do tej grupy nie należę. Gdy byłam w szpitalu, powiedziano mi, że "taka moja uroda" i niestety, taki zapalenia pęchcherza lubią powracać. Na pocieszenie dodam, że o ile zapalenie powraca, obywa się bez krwi w moczu i trwa 2-3 dni. Myślę, że do tej żurawiny musisz się przyzwyczaić. |
|
|
|
|
#222 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Dwa tygodnie temu mialam zapalenie pęcherza, bralam Urosept i mi przeszlo. Póxniej bylam u lekarz i dostalam skierowanie na badanie krwi i moczu (badanie to nie bylo to bezpośrednio związane z ostatnio przebytym zapaleniem pęcherza) Nie mam jeszcze i wyników.A chcialabym iść do lekarza, ponieważ znowu mnie to dopadlo. Czy lekarz może mi coś przepisać bez wyników badania moczu? Czy jak idziecie do lekarza z chorym pęcherzem, to najpierw dostajecie skierowanie na badania, a póżniej na podstawie wyników lekarz podejmuje leczenie?
Czy mając problemy z pęcherzem można jeść slodkie rzeczy? |
|
|
|
|
#223 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie rowniez dopadlo zapalalenie pecherza ginekolog przepisal mi keflex jest troszeczke lepiej zaczelam oddawac wiecej moczu ale dalej mam straszne parcia na pecherz i bardzo mnie to oslabia
|
|
|
#224 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny przed chwila jak sikalam to pod koniec taki bol poczulam, i ''niedosikanie'' czuje. Boje sie ze to zapalenie bo jestem w Angli i nie wiem co tutaj moge kupic? czy bez lekarza sie nie obejdzie? sa jakies domowe sposoby? czy to niebezpieczne? Nigdy nie mialam czegos takiego, a zabolalo mnie dopiero raz
|
|
|
|
|
#225 |
|
Raczkowanie
|
[1=0d87290c32196eefd71f678 aa1126aa57b342c7c_60568c9 745efd;5201083]Dziewczyny przed chwila jak sikalam to pod koniec taki bol poczulam, i ''niedosikanie'' czuje. Boje sie ze to zapalenie bo jestem w Angli i nie wiem co tutaj moge kupic? czy bez lekarza sie nie obejdzie? sa jakies domowe sposoby? czy to niebezpieczne? Nigdy nie mialam czegos takiego, a zabolalo mnie dopiero raz[/quote]
Poczytaj, co radzą dziewczyny w tym wątku: sok z żurawiny, rumianek itd. Poza tym w aptekach są dostępne leki ziołowe (w Polsce bez recepty). Kuracja trwa wtedy trochę dłużej, ale pomaga. Aha, nie zapominaj dużo pić. Najgorsze, przynajmniej u mnie, są pierwsze dwa dni.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#226 |
|
BAN stały
|
pij dużo płynów, aby zwiększyć diurezę
stosuj ciepłe okłady, kąpiele oraz nagrzewanie podbrzusza nie dopuszczaj do zmarźnięcia stóp wodę najlepiej z sokiem z cytryny(6 szklanek dziennie),a jak nie z sokiem, to łykaj wit C zurawina - urinal, urosept, vitabutin, soki - pomagają usuwać bakterie z cewki, działają odkażająco zero kawy, alkoholu, papierosow łykaj probiotyki na schorzenia ginekologiczne. u nas lacibios femina - działa na cały układ moczowo płciowy, ale z pewnością w Anglii też są takie preparaty polecam zioła vagosan lub femonisept lub zalazłam taki przepis jeszcze: "wymieszaj po łyżce kwiatu rumianku, ziela nawłoci i krwawnika oraz liści szałwii, zalej litrem wrzątku i parz pod przykryciem 15 minut). Po przecedzeniu wlej do wanny i dolej tyle gorącej wody, by – kiedy usiądziesz – sięgała ci tylko do talii. pij ziołowe herbatki, działające moczopędnie i łagodzące objawy zapalenia np. urovit, urosan. |
|
|
|
|
#227 |
|
Konto usunięte
|
to raczej jest duzo powazniejsze niz myslalam, w tamta noc w ogole nie spalam, przy kazdej probie oddania moczu co odczuwalam caly czas i bol w podbrzuszu czulam straszny bol. Mialam, nadal mam goraczke, wtedy mnie częslo i prawie zemdlalam(gdyby nie moj TZ) wciagu tamtych 24h wypilam 5l wody, kupil mi TZ cystopurin, dzis jest lepiej, ale nadal slabo sie czuje. Rumianek mam ale innych ziol to nie widzialam jeszcze tutaj.
Dziekuje dziewczyny za rady
|
|
|
|
|
#228 |
|
Konto usunięte
|
jest coraz lepiej tylko....dzis mnie swedzi...czuje ze bedzie albo juz jest grzybica a jedyne co mam w apteczce do lacidofil. Pomoze to? Farmaceuta mi mowil ze bierze sie to 3h po antybiotyku zeby mnie bylo klopotow z grzybica ale ja nie bralam antybiotykow? co tu w angli moge kupic? czy to normalne ze w trakcie zapalenia mam grzybice? a przynajmniej na razie mnie bardzo swedzi caly dzien
|
|
|
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
Złagodzi objawy przemywanie okolic int. jogurtem naturalnym bez cukru, brzmi dziwnie ale działa ( zmień płyn do higieny na delikatny)
|
|
|
|
|
#230 |
|
BAN stały
|
[1=0d87290c32196eefd71f678 aa1126aa57b342c7c_60568c9 745efd;5220165]jest coraz lepiej tylko....dzis mnie swedzi...czuje ze bedzie albo juz jest grzybica a jedyne co mam w apteczce do lacidofil. Pomoze to? Farmaceuta mi mowil ze bierze sie to 3h po antybiotyku zeby mnie bylo klopotow z grzybica ale ja nie bralam antybiotykow? co tu w angli moge kupic? czy to normalne ze w trakcie zapalenia mam grzybice? a przynajmniej na razie mnie bardzo swedzi caly dzien[/quote]
może to nie grzybica tylko zakażenie bakteryjne? często jest tak, że bakterie z cewki moczowej przechodzą do pochwy i infekcja gotowa :/ ciężko coś doradzić. na grzybka w Anglii to zapewne clotrimazolum i flukonazol jest, ale nie wiem, czy warto sie tym samemu leczyć, jak nie wiadomo nawet, czy to grzybek. lacidofil jest probiotykiem na problemy gastrologiczne, więc przy infekcjach intymnych wątpię, żeby coś dał. w końcu zawiera szczepy probiotyczne, które kolonizują przewód pokarmowy a nie nabłonek pochwy. ale jak nie masz wyjścia, to możesz spróbować sobie np. dopochwowo zaaplikować. choć poszukałabym tam innego probiotyku bardziej na schorzenia ginekologiczne (jakiś odpowiednik lacibios femina czy cuś). a i tak i tak to wszystko jest fajne profilaktycznie i wspomagająco, ale leczenia nie zastąpi, więc jeśli swędzenie nie będzie ustępowało a jeszcze na dodatek pojawią się upławy, to jednak radziłabym szukac ginekologa. |
|
|
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Ja też mam problemy z pecherzem które pojawiają sie dwa razy w roku. Zauważyłam ze problem występuje przejścia z lata na jesień i z zimy na wiosne. Bakterii chyba nie mam bo robiłam badania moczu i nic mi nie wyszło. Ale to jest okropne uczucie gdy zaczyna mnie piec u wylotu pęcherza a potem czuje cały pęcherz , zaczynają sie problemy z sikaniem ohh koszmar. Ale ja sobie radze w ten sposób to mi doradziła Pani z apteki. Zażywam sobie wtedy Furalgine całe opakowanie dwa razy dziennie po jednej Potem zażywam listek uroseptu a potem opakowanie Tabletek z żurawiny. Żurawina jest bardzo dobra na zapalenie pecherza. Miedzy czasie stosuje sobie sok z tego do herbaty. |
|
|
|
|
#232 |
|
Rozeznanie
|
a ja mam własnie teraz zapalenie pecherza,,,,sie wsciec mozna
1,5 miesiaca temu tez mialam dzięki temu wątkowi już znam przyczyne nie wiem czy to dobre, ale malo pije bo nie chce czesto oddawac moczu |
|
|
|
|
#233 |
|
Zakorzenienie
|
Sysunia jeśli miałaś tylko badanie moczu to nic dziwnego że nic nie wykryło, najlepszy jest posiew z antybiogramem. Jeśli masz zapalenie pęcherza to zaręczam że MASZ bakterie. Poza tym furagina to nie cukierki, lepiej wyleczysz zapalenie antybiotykiem odpowiednim do "twoich bakterii".
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#234 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Witaj w klubie. Też sie męczę, w tym roku to już chyba 8 raz |
|
|
|
|
|
#235 |
|
Rozeznanie
|
biore furagin, pomaga
|
|
|
|
|
#236 |
|
Konto usunięte
|
mi nie pomogl ten cistopurin i przeszlo na nerki;/ bol niezmierny codziennie biore przeciwbolowe tak po 3 apapu i 3 rozkurczowe dziennie a teraz zaczelam furagin , a w nastepnym tyg lece do polski to beda badania,
|
|
|
|
|
#237 |
|
Zakorzenienie
|
ostatnio łykam ginjal. ziołowy lek, sikam po nim na niebiesko
wystarczy, że tylko zmarznę lub co gorsza zimno mi w nogi i już mam problem. |
|
|
|
|
#238 |
|
Raczkowanie
|
Chyba pojawił się nowy zurawinowy hit. Z tego, co piszą super naturalny, skoncentrowany do maximum żurawiny w żurawinie. Ja piję ich soki tak na co dzień, ale to jest nowość. Może warto spróbować. Znalazłam to na tej stronie z artykułem o naturalnym leczeniu dróg moczowych, więc zakładam, że skoro strona porządna to i byle czego nie poleca.
Przesyłam link. Chciałam to kupić w ich sklepie internetowym ale jeszcze nie mają. http://www.naturalnamedycyna.pl/?opt...tow&kat_pid=31 |
|
|
|
|
#239 |
|
Raczkowanie
|
Wersta, skąd bierzesz Ginial? Ja szukam wszędzie dla mojego kumpla, który ma piasek w pęcherzu. Pomóż pls
|
|
|
|
|
#240 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:43.

podszczypywało mnie rano przez ostatni tydz. a żurawinę sobie odpuściłam. chyba jestem na nią skazana na zawsze.

.