|
|
#241 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: unieważnienie małżeństwa
Cytat:
---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- jestem w posiadaniu książki "Proces o stwierdzenie nieważności małżeństwa kościelnego" jak któraś ma ochotę sobie poczytać mogę przesłać na maila są tam pytania dla stron i świadków jakie zadają, wzory dokumentów itd.
Edytowane przez aniamilo Czas edycji: 2012-02-08 o 10:46 |
||
|
|
|
|
#242 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
![]() Mam pytanie czy jest to książka Aleksandra Sobczaka ? tytuł" STWIERDZENIE NIEWAŻNOŚCI MAŁŻEŃSTWA i inne małżeńskie procesy " ? Jeżeli jest to inna publikacja to chętnie bym skorzystała ,zależy mi na wzorcu pytań
|
|
#243 |
|
Raczkowanie
|
Aleksander Sobczak "Proces o stwierdzenie nieważności małżeństwa kościelnego"
|
|
|
|
|
#244 |
|
Zadomowienie
|
Książka jest tego samego autora ,dziękuję za odpowiedz
|
|
#245 |
|
Zadomowienie
|
Mam jeszcze jedno pytanie w sumie banalne -w jakiej formule zwracałyście się do sądu tzn
sąd Cywilny -wysoki sadzie a sąd Kościelny ???
|
|
#246 |
|
Zadomowienie
|
Nie przypominam sobie, abym w jakiś szczególny sposób się zwracała. Nawet do księdza na powitanie mówiłam " dzień dobry" . Myślę, że jeśli się powie "proszę księdza" nie zaszkodzi. Ale zawsze możesz na początku zapytac, jak masz się zwracać. Wybierz formy a ksiądz ci odpowie.
|
|
|
|
|
#247 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję za pomoc
|
|
#248 |
|
Zadomowienie
|
No cóż ja już po ............przesłuchaniu
"nie taki diabeł straszny jak go malują" ksiądz jak ksiądz nie było szczegółowego wnikania w sprawy -pytanie odpowiedz ............... i tak chyba ze 20 pytań teraz jeszcze czeka mnie biegły sadowy-gdzie mi zapowiedziano że będę wnikliwiej przesłuchana . A jeszcze jedna sprawa mówi się że strony przesłuchiwane są w innym czasie -ja miałam wątpliwą przyjemność spotkania drugiej strony -przesłuchanie było zaraz po moim
Edytowane przez mg78 Czas edycji: 2012-02-13 o 14:07 |
|
|
|
|
#249 |
|
Zadomowienie
|
Dostałam pismo z sądu, że mogę zrobić wgląd do akt. Nie zrobiłam tego, bo zapomniałam, ale i tak nie miałam ochoty czytać zeznań. W każdym bądź razie dołączona była informacja ,że mam dopłacić resztę jeśli chcę otrzymać wyrok. Problem polega na tym, że Wszystkie informacje o płatnościach były wyraźnie zaznaczone ( kwoty) każda jedną podana kwotę od razu płaciłam. Skąd mam teraz wiedzieć ile mam zapłacić?
|
|
|
|
|
#250 |
|
Raczkowanie
|
Najlepiej - moim zdaniem zadzwonić do Sądu Biskupiego i dopytać się. Mi to powiedzieli na przesłuchaniu ile mam zapłacić- jedną kwotę 1200 zł. za całość. A Tobie co rozbijali na części - to za to a to za to?
|
|
|
|
|
#251 |
|
Zadomowienie
|
Mnie przysyłali pismo że mam zapłacić 250zł, potem 300zł a jeszcze potem 500zł wszystko popłacone a tu ostatnie pismo że mam dopłacic resztę, tylko nie wiem ile.
|
|
|
|
|
#252 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jak aniamilo pisze zadzwoń i sie dowiedz ile i za co masz zapłacić. u mnie była stawka ustalona do zapłaty przed przesłuchaniem i mam spokój. a u CIebie tak w zasadzie to nie wiadomo co wymyslają.
|
|
|
#253 |
|
Zadomowienie
|
Zadzwoniłam, i powiedziano mi, że w pierwszym piśmie napisano mi, że do zapłacenia jest równowartość mojej pensji. Problem polega na tym, że jeśli byłaby taka informacja to bym zapłaciła. A nie było nic, bo nikomu nie podawałam ile zarabiam. Były podane informacje tylko kosztów sadowych nic poza tym.
|
|
|
|
|
#254 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ile płaci się za 2 instancję i jak to wygląda dokładniej? Bo lada dzień dostane wyrok I instancji i wiem, że sprawa idzie do II, tylko napiszcie mi czy tam też trzeba zapłacić i jak tak to ile, i czy koniecznie na raz:/?
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
monika ja dostałam wezwanie na 500 zł - druga instancja Sąd w Warszawie. Można płacić w dowolnych ratach.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#256 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za odp
wiem na co się szykować... Ja II instancję będę miała w Lublinie ale może kwota będzie podobna
|
|
#257 |
|
Wtajemniczenie
|
Dostałam wyrok I instancji. Wyrok jest pozytywny więc strasznie się cieszę
![]()
|
|
#258 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oj już masz sporo za sobą -a u mnie cisza -mam przed sobą jeszcze rozmowę z psychologiem + świadkowie Mam pytanie czy na tym wyroku jest adnotacja dotycząca tylko Ciebie czy też drugiej strony ? Swoją drogą wiem że na ponowne zawarcie związku małżeńskiego wyraża zgodę biegły sądowy czyli psycholog kościelny
|
|
|
#259 |
|
Wtajemniczenie
|
Adnotacja jest o obnu stronach niestety:/. A wczoraj nie wytrzymałam i zadzwoniłam do sądu biskupiego i powiedziano mi, że jak będę miała już II instancję za sobą, to żebym zaniosła do nich pismo z prośbą o zdjęcie tej klauzuli i wtedy przejdę badanie psychologiczne jeszcze raz i będzie ok.
Ciekawa jestem jak długo czekałyście na II instancję, bo podobno oni mają pół roku max ale nie wiem na co czy na wzięcie się za sprawę czy wydanie wyroku:/. I jak długo tam się to ciągnie?
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#260 |
|
Zakorzenienie
|
Monika zależy kiedy wyślą Twoją sprawę do drugiej instancji.
Moja została wysłana we wrześniu zaś w październiku były podjęte działania o czym zostałam powiadomiona listownie. u mnie minęło pół roku i wyroku jak nie było tak nie ma. Natomiast z pozytywnych rzeczy - 2 instancję masz w Lublinie a tam nie zwlekają z pracą - dostają pismo i działają - wiem po swojej 1 instancji. Powodzenia.
|
|
|
#261 |
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie dostałam list z Lbn. Chcą 400zł w ciągu 2 tyg i odpowiedź czy zgłaszam jakieś nowe dowody itp. Mam nadzieję że szybciutko pójdzie choć boję się że te pół roku mogę czekać a bym nie chciała:/. Chcę mieć już to wszystko za sobą:/
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny.
W piątek byłam na rozmowie z biegłym -psychologiem, powiem Wam, że rozmowa przebiegła bardzo sympatycznie, oczywiście druga strona nie była. Wytłumaczyła mi co poklei będzie. Teraz czeka mnie odczytanie wszystkich zeznań, no i czekanie na wynik I instancji. |
|
|
|
|
#263 |
|
Zadomowienie
|
animilo, a zapłaciłaś już swoja miesięczna pensję? Bo ja po odczytywaniu akt dostałam pismo, że mam zapłacić resztę czyli moja miesięczną pensję. I na chwilę obecną wszystko stoi bo nie mogę wybecelować wszystkiego na raz.
|
|
|
|
|
#264 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wpłaciłam polowę i napisałam prośbę o zwolnienie mnie z reszty opłat ze względu na trudną sytuację materialną. Zobaczymy co będzie dalej. Miał ktoś II instancję w Lublinie?
|
|
#265 |
|
Raczkowanie
|
Ogólnie wpłaciłam im 1200 zł. taką sumę sobie zażyczyli wcześniej i nikt mi nie mówił o jakichkolwiek dodatkowych opłatach. I instancja Płock, II Warszawa. To ile trzeba im zapłacić za taką sprawę doprowadzoną do końca?
|
|
|
|
|
#266 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
jestem nowa na tym forum ale pozwoliłam dołączyć do dyskusji Jestem w trakcie a mianowicie na poczatku załatwiania spraw o niewazność małżeństwa. Złożyłam już skargę w sądzie metropolitalnym w Katowicach i w dniu wczorajszym dostałam odp. że pozytywnie rozpatrzyli moją skargę i proces jest w toku. Mam do zapłacenia 1200zł. Służe wszelka pomocą dla osób które chcą informacji na temat napisania skargi czy gdzie mają się udać w celu rozpoczęcia czego kolwiek. Wiem ze swojego doświadczenia że nie miałam pojęcia za co się zabrać a mój ksiadz proboszcz raczej nie kwapił się do pomocy. Po kontakcie z osoba która studiowała prawo kanoniczne dodam że nie prcuje w zawodzie zażyczyła sobie za napisanie skargi 1000zł
|
|
|
|
|
#267 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam wyrok II instancji
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#269 |
|
Zadomowienie
|
![]() super ,oj kiedy ja się tak będę cieszyła
|
|
#270 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny
. Każda sprawa kiedyś się kończy trzeba tylko cierpliwie czekać . Teraz właśnie wróciłam z sądu biskupiego bo nosiłam podanie o pozwolenie na zawarcie nowego związku małżeńskiego - ciekawe ile teraz będę czekać .
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.

są tam pytania dla stron i świadków jakie zadają, wzory dokumentów itd.

Nasz najpiękniejszy dzień
czy na wzięcie się za sprawę czy wydanie wyroku:/. I jak długo tam się to ciągnie?