|
|
#241 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Usuwanie pieprzyków
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Anetta, jestem już po.
![]() Pani od razu jak zobaczyła moje znamię powiedziała, że koniecznie trzeba je wyciąć, bo ma wszystkie cechy, które kwalifikują je do wycięcia. Mogliby to usunąć laserowo, ale wokół blizny mam czerwoną obwódkę, której laser nie wypali (czy coś takiego ), dlatego lekarze wytną mi to razem z marginesem, jednorazowo. Uspokoiła mnie, dała namiary na prywatną klinikę onkologiczną we Wrocławiu. Teraz zostało mi tylko załatwić termin... Dziękuję za pocieszenie, jestem już spokojna.
|
|
|
#243 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
rany się podgoily i moze niebawem wyjdę z domu.Mam zamiar usunać pozostale, mniejsze znamiona z twarzy laserem, zeby się nie rozrosly do rozmiarow gigantow i zebym nie musiala znow przez to przechodzic
|
|
|
|
|
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
Na którą, jeśli mogę spytać ?
|
|
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
Onkomed.
![]() http://www.onkomed.pl/
|
|
|
#246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To polecam z czystym sercem, ja wycinałam tam pieprzyki, ale to pewnie wiesz, skoro udzielasz się w tym wątku
|
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na stronce co prawda jest cennik, ale nie wiem jak on się ma do faktycznej ceny.
|
|
|
|
#248 |
|
Rozeznanie
|
hej
![]() a ja ide na wyciecie w poniedzialek, strasznie sie denerwuję, mimo to nie mogę się doczekac. mam małe pytanie. po jakim czasie zagoiły wam się rany tak, że odpadły wam strupki? Chodzi mi o mały pieprzyk, taki o srednicy 0,5 cm. z gory dzieki, pojutrze postaram się zdać relację
|
|
|
#249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Truzkawka - po zabiegu na bliźnie nie robi się strup, tylko tworzy się nowa skóra, pisałyśmy o tym wcześniej ile mniej więcej goi sie taka rana. |
|
|
|
|
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#251 |
|
Rozeznanie
|
Ja już po dwóch zabiegach i trzy znamiona mniej
![]() Straszne rzeczywiście nie było, ale nadal mam "ale" do lekarza Pani dermatolog zdiagnozowała do usunięcia 7 pieprzyków i na tyle też mam wyznaczonych terminów zabiegów u chirurga. Tymczasem pan doktor (chirurg) powiedział że to tak bez sensu i że mam być tak posznitowana to też bez sensu i że pieprzyki przecież zdobią. Pielęgniarka mu dopingowała i po każdym zadaniu powtarzała zbawienne "bez sensu, bez sensu". Dr powiedział żebym się z resztą znamion wstrzymała i poczekała na wynik histopatologiczny tych co teraz wyciął i jeśli są to znamiona z grupy ...... (jakiejś tam) to wtedy kontynuować, jeśli nie są to żeby anulować wycinanie tamtych. Teraz po przemyśleniu powiem mu że się nie zgadzam i chcę mieć dalej tamte usunięte, bo przecież to że tamte nie były z grupy pieprzyków które zamieniają się w czerniaka nie znaczy że te których wyciąć on nie chce nie będą, racja? Uh, ale mi się trafił lekarz... Tyle dobrego że ładnie wyciął i dobrze zaszył ranki |
|
|
|
|
#252 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słuchaj dermatologa oczywiście - jeśli zdiagnozowała 7 pieprzyków do wycięcia, to tyle wytnij i nie przejmuj się takimi teoriami chirurga. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#253 |
|
Raczkowanie
|
witajcie
dawno mnie tu nie było, z dostępem do internetu różnie bywa. ja już mam za sobą wycięcie pieprzyka, uff nawet nie źle było, miła atmosfera i sam zabieg prawie bezbolesny, takie tam szczypanie mój dr stwierdził, żebym resztę pieprzyków wycięła w gabinecie chirurgii kosmetycznej, to nie będzie blizn. no cóż ładnie mi to zrobił więc resztę też mam ochotę u niego wyciąć, zwłaszcza, że są w niewidocznych miejscach, tego jednego wcięłam tak na próbę, na kasę chorych.Jak myślicie iść do niego, żeby wyciął mi pozostałe, jeśli będę mieć skierowanie, to chyba musi? Szugarbejb mam pytanie co do maści contractubex, po jakim czasie można ja stosować i czy ona nie powoduje czerwienienia rany, moje ranki i tak już są czerwone. można ja stosować po miesiącu od zabiegu, chodzi mi kiedy jest najlepiej i najbezpieczniej? w ogóle polecacie tą maść? |
|
|
|
|
#254 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo co się z nim poużeram to oby w kości poszło ![]() Cytat:
![]() A i tak najważniejsze przy smarowaniu jest dokładny masaż blizny. Ja na Twoim miejscu bym poczekała dopóki blizna troszkę nie zblednie, lub te przepisowe trzy miesiące
|
||
|
|
|
|
#255 | |
|
Zakorzenienie
|
Teoria iż pieprzyki zdobią jest po prostu tak kretyńska, że w życiu bym nie pomyślała, że lekarz może coś takiego powiedzieć. Szkoda, że nie możesz iśc normalnie na zabieg, tylko musisz się jakby ... prosić. Paranoja. Trzymam kciuki.
Cytat:
Właśnie dopóki blizna jest świeża i elastyczna należy ją masować maścią - żeby skóra się wzmocniła, dobrze "rosła", by nie tworzyły się zrogowacenia itp. Z ulotki Contartubexu: "Przy świeżych bliznach należy rozpocząć kurację Contractubexem możliwie wcześnie, kilka dni po powstaniu urazu bądź po operacji - zaraz po zrośnięciu się rany, nanosząc ostrożnie żel na delikatną nowo powstałą tkankę." |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#256 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Na zajęciach mówiliśmy o Cepanie. Możliwe że obie maści mają całkiem inne działanie. Ale dobrze wiedzieć o tej drugiej. Ona jest na receptę? |
|
|
|
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ulotce Cepanu też jest napisane, że : "Leczenie należy rozpoczynać możliwie jak najwcześniej po pojawieniu się blizny." |
|
|
|
|
|
#258 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no to jak jest z tą maścią dziewczynki? bo ja sie boję, mi na razie nie kazał używać maści, oczywiście powiedział o cepanie i contractubexie ale wybór zostawił mi, blizna jest czerwona i przez to widoczna, w dodatku troszke piecze.a tak w ogóle wiecie o maści, którą powinno sie stosować żeby móc nałożyć puder? WiosnaOOO jeśli tu jeszcze zaglądasz, to może zapytałaś albo przypomniałaś sobie nazwę tej maści pod puder? Szugarbejb czy ta maść pomaga Tobie? no bo chyba jej używasz? lepiej sie blizna goi? |
|
|
|
|
|
#259 |
|
Rozeznanie
|
Studiuję kosmetologię
![]() Szugarbejb zbiła mnie z tropu, ale nie potrafię (nie pamiętam) podać argumentów. Przy najbliższej okazji spytam się prof na uczelni jak to ma być z tymi nieszczęsnymi bliznami
|
|
|
|
|
#260 |
|
Raczkowanie
|
dzięki spytaj, a na temat tej maści, którą należy stosować pod puder słyszałaś? może zapytasz
|
|
|
|
|
#261 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale jaki puder ? Myślę, że nie powinnaś nakładać żadnego pudru na tę bliznę. Jeśli gdzieś wyjeżdżasz na wakacje - w ciepłe kraje, lub nawet teraz wychodzisz na słońce, to oczywiście powinnaś używać krem z jak najwyższym filtrem Tinosorb, aplikowany co 2 - 3 godziny. Cytat:
Cóż mogę Ci powiedzieć - Cepan lub Contratubex należy stosować codziennie minimum 2 razy dziennie przez około 2 lata, dopiero po tym czasie można uznać, że skóra "bliznowa" jest w dobrym stanie. Więc powiem Ci za dwa lata
|
|||
|
|
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
czy ten krem z filtrem Tinosorb ma taka nazwę, to jakiś szczególnie przeznaczony do tego krem? i czy można go kupic normalnie w sklepie, kto ci polecił?
kurcze dwa lata to długo... powiem tak, mi po prostu powiedział o tych maściach i tyle, bo zapytałam. nie kazał ich na razie stosować, to ogólny chirurg, za bardzo sie nie zajmował tym moim pieprzykiem, wyciął go i już, a wycinałam na NFZ. hmm... wiem, że nie należy nakładać na to miejsce pudru ale za jakiś czas będę musiała |
|
|
|
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, super wątek. Mój TŻ idzie na badanie dermoskopowe i pewnie będzie miał kilka pieprzyków do usunięcia.
|
|
|
#264 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#265 |
|
Raczkowanie
|
szugarbejb dzięki, informacje na ten temat przydadzą mi się, dobrze wiedzieć o takich rzeczach
|
|
|
|
|
#266 |
|
Rozeznanie
|
Uff, wygrzebałam info o tych bliznach.
Maści można stosować PO CAłKOWITYM wygojeniu się blizny - trwa to zazwyczaj od kilku tygodni do 3 miesięcy, najlepiej maść zastosować po konsultacji z lekarzem (niewiele, bo to nie z zajęć dermatologii, tego tematu tam jeszcze nie było) Żeby się upewnić zadzwoniłam do koleżanki, która miała rekonstrukcję więzadeł w kolanie i też używała maści na blizny (Cepan) lekarz poradził jej czekać 3 miesiące od zabiegu po to by rana i blizna się wygoiła całkowicie. Informacja w pełni pewna ![]() anetta9991, ja mam w domu jeszcze maść "NO-SCAR" perła inków, coś takiego , jak działa jeszcze nie wiemEdycja: znalezione na innym forum (dot. ciąży) odnośnie maści Contractubex "Zapomnialam napisać, że tę maść można stosować po ok 6 tyg. na bliznę, a najlepiej po konsultacji z lekarzem, który oceni stan zabliźnienia." http://www.baybus.net/viewtopic.php?t=4495 |
|
|
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli co lekarz to obyczaj
) ... Mój mi kazał smarować od razu po zdjęciu szwów; moja Mama tydzień po moim zabiegu zrobiła sobie operację plastyczną (plastyka powiek), i też od razu po zdjęcia szwów miała robione opatrunki z Zeradermu, teraz wciera Contratubex.
|
|
|
|
|
#268 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak we wszystkim każdy ma inny sposóbAle zaciekawiłaś mnie i zapytam sie prof o co chodzi że niektórzy każą dopiero po wygojeniu blizny, tzn. czym wg nich "grozi" wcześniejsze zastosowanie maści Tylko pewnie to będzie w przyszłym semestrze, bo teraz to już sensowne przedmioty się skończyły |
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
natj Ty już jesteś po zabiegu, więc używasz jakiejś maści czy nie, np na gojenie czy cos takiego? czy na razie po prostu czekasz? z tego co pisałaś tez usuwałaś u chirurga ogólnego, on kazał Ci coś stosować? no cóż ja jestem pełna wątpliwości więc umówiłam się na wizytę do dermatologa, muszę dobrać odpowiedni krem kiedy wychodzę na słonko, zapytać o ten krem, który trzeba użyć przed nałożeniem pudru, no bo nie zamierzam go nakładać każdego dnia na to miejsce ale jak się idzie na dużą imprezkę to by pasowało i oczywiście o tą maść na blizny. nie chce sama eksperymentować, ale na wizytę poczekam więc mnie to wkurza.natj mi też sie wydaję, że jednak trzeba odczekać jakiś czas i dopiero po całkowitym zagojeniu blizny, stosować maść. zresztą ten mój dr nie mówił mi kiedy mam ja stosować ale przepowiedział coś takiego,że po zabliźnieniu sie rany. ale pewna nie jestem więc dowiem sie na wizycie, zresztą każdy pewnie ma na ten temat swoje zdanie BUZIAKI |
|
|
|
|
|
#270 |
|
Rozeznanie
|
Jestem po zabiegu ale nie potrzeba nic do przyspieszenia gojenia, tzn. teraz jeszcze mam szwy i się ładnie goi, nie ma żadnego strupka ani nic. Jutro ściągam z pierwszej ranki ale z tego co widzę to już jest tam lekko zabliźnione także nic nie robię (oprócz opatrunków)
A, jedyne co mi dr zalecił to tabletki przeciw -bólowe -gorączkowe -zapalne. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.

), dlatego lekarze wytną mi to razem z marginesem, jednorazowo. Uspokoiła mnie, dała namiary na prywatną klinikę onkologiczną we Wrocławiu. Teraz zostało mi tylko załatwić termin... 
rany się podgoily i moze niebawem wyjdę z domu.