Usuwanie pieprzyków i znamion - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-01, 11:32   #241
anetta9991
Raczkowanie

Dot.: Usuwanie pieprzyków

Cytat:
Napisane przez paula-zla Pokaż wiadomość
Idę w poniedziałek wreszcie do pani chirurg onkolog i w końcu się dowiem co to za dziadostwo. Mój pieprz zmienia się, pod sobą ma czerwoną plamkę i dwie czarne plamki bezpośrednio na znamieniu. Mam stresa.
co to za beczenie i jaki stres a masz bacika nie wolno się martwić na zapas i już. no to buziaki i napisz po tej wizycie. ja też sie wybieram na wizytę ale sie nie boję i już
anetta9991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 16:30   #242
paula-zla
Zakorzenienie

Anetta, jestem już po.
Pani od razu jak zobaczyła moje znamię powiedziała, że koniecznie trzeba je wyciąć, bo ma wszystkie cechy, które kwalifikują je do wycięcia. Mogliby to usunąć laserowo, ale wokół blizny mam czerwoną obwódkę, której laser nie wypali (czy coś takiego), dlatego lekarze wytną mi to razem z marginesem, jednorazowo. Uspokoiła mnie, dała namiary na prywatną klinikę onkologiczną we Wrocławiu. Teraz zostało mi tylko załatwić termin...
Dziękuję za pocieszenie, jestem już spokojna.
i don't want to get over you

wymienię
paula-zla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 20:39   #243
Nicość
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anetta9991 Pokaż wiadomość
na pewno nie będzie tak źle z twoimi bliznami jak sie wszystko zagoi, a skoro znamiona sie powiększały to dobrze , że sie ich pozbyłaś, kiedyś pewnie blizny byłyby jeszcze większe , poczekaj aż sie zagoi i nie bój sie tak i skoro już sie na to zdecydowałaś , no to nie żałuj swojej decyzji
Juz nie żałujęrany się podgoily i moze niebawem wyjdę z domu.
Mam zamiar usunać pozostale, mniejsze znamiona z twarzy laserem, zeby się nie rozrosly do rozmiarow gigantow i zebym nie musiala znow przez to przechodzic
Nicość jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-06, 17:50   #244
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Uspokoiła mnie, dała namiary na prywatną klinikę onkologiczną we Wrocławiu. Teraz zostało mi tylko załatwić termin...
Na którą, jeśli mogę spytać ?

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-06, 19:11   #245
paula-zla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Na którą, jeśli mogę spytać ?
Onkomed.

http://www.onkomed.pl/

wymienię
Stary 2008-06-07, 10:26   #246
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:

To polecam z czystym sercem, ja wycinałam tam pieprzyki, ale to pewnie wiesz, skoro udzielasz się w tym wątku

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2008-06-07, 13:25   #247
paula-zla
Zakorzenienie

Cytat:
To polecam z czystym sercem, ja wycinałam tam pieprzyki, ale to pewnie wiesz, skoro udzielasz się w tym wątku
Możesz napisać, ile zapłaciłaś?

Na stronce co prawda jest cennik, ale nie wiem jak on się ma do faktycznej ceny.

wymienię

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-07, 13:32   #248
truzkawka
Rozeznanie

hej
a ja ide na wyciecie w poniedzialek, strasznie sie denerwuję, mimo to nie mogę się doczekac.
mam małe pytanie. po jakim czasie zagoiły wam się rany tak, że odpadły wam strupki? Chodzi mi o mały pieprzyk, taki o srednicy 0,5 cm.
z gory dzieki, pojutrze postaram się zdać relację
Stary 2008-06-07, 13:48   #249
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Możesz napisać, ile zapłaciłaś?

Na stronce co prawda jest cennik, ale nie wiem jak on się ma do faktycznej ceny.
Nie bardzo rozumiem pytanie, przecież kilka stron wcześniej produkowałam się na temat całego mojego zabiegu

Truzkawka - po zabiegu na bliźnie nie robi się strup, tylko tworzy się nowa skóra, pisałyśmy o tym wcześniej ile mniej więcej goi sie taka rana.

Cytat:
(...)
Stary 2008-06-07, 13:52   #250
paula-zla
Zakorzenienie

Cytat:
Nie bardzo rozumiem pytanie, przecież kilka stron wcześniej produkowałam się na temat całego mojego zabiegu

Truzkawka - po zabiegu na bliźnie nie robi się strup, tylko tworzy się nowa skóra, pisałyśmy o tym wcześniej ile mniej więcej goi sie taka rana.
Nie ślędzę wątku strona w stronę, więc pewnie przegapiłam.

wymienię
Stary 2008-06-14, 20:27   #251
natj
Rozeznanie

Ja już po dwóch zabiegach i trzy znamiona mniej

Straszne rzeczywiście nie było, ale nadal mam "ale" do lekarza

Pani dermatolog zdiagnozowała do usunięcia 7 pieprzyków i na tyle też mam wyznaczonych terminów zabiegów u chirurga. Tymczasem pan doktor (chirurg) powiedział że to tak bez sensu i że mam być tak posznitowana to też bez sensu i że pieprzyki przecież zdobią. Pielęgniarka mu dopingowała i po każdym zadaniu powtarzała zbawienne "bez sensu, bez sensu".
Dr powiedział żebym się z resztą znamion wstrzymała i poczekała na wynik histopatologiczny tych co teraz wyciął i jeśli są to znamiona z grupy ...... (jakiejś tam) to wtedy kontynuować, jeśli nie są to żeby anulować wycinanie tamtych.
Teraz po przemyśleniu powiem mu że się nie zgadzam i chcę mieć dalej tamte usunięte, bo przecież to że tamte nie były z grupy pieprzyków które zamieniają się w czerniaka nie znaczy że te których wyciąć on nie chce nie będą, racja?
Uh, ale mi się trafił lekarz...

Tyle dobrego że ładnie wyciął i dobrze zaszył ranki
natj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-14, 21:17   #252
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natj Pokaż wiadomość
JTymczasem pan doktor (chirurg) powiedział że to tak bez sensu i że mam być tak posznitowana to też bez sensu i że pieprzyki przecież zdobią. Pielęgniarka mu dopingowała i po każdym zadaniu powtarzała zbawienne "bez sensu, bez sensu".
Tak, pieprzyki zdobią. Choćbym myślała dwa wieki, nie wymyśliłabym czegoś takiego Słuchaj dermatologa oczywiście - jeśli zdiagnozowała 7 pieprzyków do wycięcia, to tyle wytnij i nie przejmuj się takimi teoriami chirurga.

Cytat:
Teraz po przemyśleniu powiem mu że się nie zgadzam i chcę mieć dalej tamte usunięte, bo przecież to że tamte nie były z grupy pieprzyków które zamieniają się w czerniaka nie znaczy że te których wyciąć on nie chce nie będą, racja?
Uh, ale mi się trafił lekarz...

Cytat:
(...)
Stary 2008-06-16, 10:25   #253
anetta9991
Raczkowanie

witajcie dawno mnie tu nie było, z dostępem do internetu różnie bywa. ja już mam za sobą wycięcie pieprzyka, uff nawet nie źle było, miła atmosfera i sam zabieg prawie bezbolesny, takie tam szczypanie mój dr stwierdził, żebym resztę pieprzyków wycięła w gabinecie chirurgii kosmetycznej, to nie będzie blizn. no cóż ładnie mi to zrobił więc resztę też mam ochotę u niego wyciąć, zwłaszcza, że są w niewidocznych miejscach, tego jednego wcięłam tak na próbę, na kasę chorych.

Jak myślicie iść do niego, żeby wyciął mi pozostałe, jeśli będę mieć skierowanie, to chyba musi?

Szugarbejb mam pytanie co do maści contractubex, po jakim czasie można ja stosować i czy ona nie powoduje czerwienienia rany, moje ranki i tak już są czerwone. można ja stosować po miesiącu od zabiegu, chodzi mi kiedy jest najlepiej i najbezpieczniej? w ogóle polecacie tą maść?
Stary 2008-06-16, 10:39   #254
natj
Rozeznanie

Cytat:
Tak, pieprzyki zdobią. Choćbym myślała dwa wieki, nie wymyśliłabym czegoś takiego Słuchaj dermatologa oczywiście - jeśli zdiagnozowała 7 pieprzyków do wycięcia, to tyle wytnij i nie przejmuj się takimi teoriami chirurga.
Dzięki za otuchę bo co się z nim poużeram to oby w kości poszło

Cytat:
Szugarbejb mam pytanie co do maści contractubex, po jakim czasie można ja stosować i czy ona nie powoduje czerwienienia rany, moje ranki i tak już są czerwone. można ja stosować po miesiącu od zabiegu, chodzi mi kiedy jest najlepiej i najbezpieczniej? w ogóle polecacie tą maść?
Ja nie Szugarbejb, ale mnie w na zajęciach uczono, że maść na blizny można stosować trzy miesiące po zabiegu
A i tak najważniejsze przy smarowaniu jest dokładny masaż blizny. Ja na Twoim miejscu bym poczekała dopóki blizna troszkę nie zblednie, lub te przepisowe trzy miesiące
Stary 2008-06-16, 11:05   #255
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Teoria iż pieprzyki zdobią jest po prostu tak kretyńska, że w życiu bym nie pomyślała, że lekarz może coś takiego powiedzieć. Szkoda, że nie możesz iśc normalnie na zabieg, tylko musisz się jakby ... prosić. Paranoja. Trzymam kciuki.

Cytat:
Ja nie Szugarbejb, ale mnie w na zajęciach uczono, że maść na blizny można stosować trzy miesiące po zabiegu
A i tak najważniejsze przy smarowaniu jest dokładny masaż blizny. Ja na Twoim miejscu bym poczekała dopóki blizna troszkę nie zblednie, lub te przepisowe trzy miesiące
Tak mówisz ? Ja dostałam Contratubex od razu po ściągnięciu szwów, czyli 2 tygodnie po zabiegu i przykazanie smarowania od razu Właśnie dopóki blizna jest świeża i elastyczna należy ją masować maścią - żeby skóra się wzmocniła, dobrze "rosła", by nie tworzyły się zrogowacenia itp.

Z ulotki Contartubexu:

"Przy świeżych bliznach należy rozpocząć kurację Contractubexem możliwie wcześnie, kilka dni po powstaniu urazu bądź po operacji - zaraz po zrośnięciu się rany, nanosząc ostrożnie żel na delikatną nowo powstałą tkankę."

Cytat:
(...)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-16, 11:11   #256
natj
Rozeznanie

Cytat:
Teoria iż pieprzyki zdobią jest po prostu tak kretyńska, że w życiu bym nie pomyślała, że lekarz może coś takiego powiedzieć. Szkoda, że nie możesz iśc normalnie na zabieg, tylko musisz się jakby ... prosić. Paranoja. Trzymam kciuki.

Tak mówisz ? Ja dostałam Contratubex od razu po ściągnięciu szwów, czyli 2 tygodnie po zabiegu i przykazanie smarowania od razu Właśnie dopóki blizna jest świeża i elastyczna należy ją masować maścią - żeby skóra się wzmocniła, dobrze "rosła", by nie tworzyły się zrogowacenia itp.

Z ulotki Contartubexu:

"Przy świeżych bliznach należy rozpocząć kurację Contractubexem możliwie wcześnie, kilka dni po powstaniu urazu bądź po operacji - zaraz po zrośnięciu się rany, nanosząc ostrożnie żel na delikatną nowo powstałą tkankę."

to teraz już nie wiem

Na zajęciach mówiliśmy o Cepanie. Możliwe że obie maści mają całkiem inne działanie. Ale dobrze wiedzieć o tej drugiej. Ona jest na receptę?
Stary 2008-06-16, 11:24   #257
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
to teraz już nie wiem

Na zajęciach mówiliśmy o Cepanie. Możliwe że obie maści mają całkiem inne działanie. Ale dobrze wiedzieć o tej drugiej. Ona jest na receptę?
Nie, można kupić bez, w każdej aptece internetowej na przykład.

W ulotce Cepanu też jest napisane, że : "Leczenie należy rozpoczynać możliwie jak najwcześniej po pojawieniu się blizny."

Cytat:
(...)
Stary 2008-06-16, 15:35   #258
anetta9991
Raczkowanie

Cytat:

na jakich zajęciach natj jeśli można wiedzieć? i co będziesz się upierać żeby wyciął ci pozostałe pieprzyki, no bo mam podobną sytuacje, tzn. znam jego zdanie, że raczej niechętnie sie tego podejmie

no to jak jest z tą maścią dziewczynki? bo ja sie boję, mi na razie nie kazał używać maści, oczywiście powiedział o cepanie i contractubexie ale wybór zostawił mi, blizna jest czerwona i przez to widoczna, w dodatku troszke piecze.

a tak w ogóle wiecie o maści, którą powinno sie stosować żeby móc nałożyć puder?

WiosnaOOO
jeśli tu jeszcze zaglądasz, to może zapytałaś albo przypomniałaś sobie nazwę tej maści pod puder?

Szugarbejb
czy ta maść pomaga Tobie? no bo chyba jej używasz? lepiej sie blizna goi?
Stary 2008-06-16, 15:38   #259
natj
Rozeznanie

Studiuję kosmetologię

Szugarbejb zbiła mnie z tropu, ale nie potrafię (nie pamiętam) podać argumentów. Przy najbliższej okazji spytam się prof na uczelni jak to ma być z tymi nieszczęsnymi bliznami
Stary 2008-06-16, 15:44   #260
anetta9991
Raczkowanie

dzięki spytaj, a na temat tej maści, którą należy stosować pod puder słyszałaś? może zapytasz
Stary 2008-06-16, 15:46   #261
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
no to jak jest z tą maścią dziewczynki? bo ja sie boję, mi na razie nie kazał używać maści, oczywiście powiedział o cepanie i contractubexie ale wybór zostawił mi, blizna jest czerwona i przez to widoczna, w dodatku troszke piecze.
A kiedy kazał Ci zacząć używać ?

Cytat:
a tak w ogóle wiecie o maści, którą powinno sie stosować żeby móc nałożyć puder?

Ale jaki puder ? Myślę, że nie powinnaś nakładać żadnego pudru na tę bliznę. Jeśli gdzieś wyjeżdżasz na wakacje - w ciepłe kraje, lub nawet teraz wychodzisz na słońce, to oczywiście powinnaś używać krem z jak najwyższym filtrem Tinosorb, aplikowany co 2 - 3 godziny.

Cytat:
Szugarbejb czy ta maść pomaga Tobie? no bo chyba jej używasz? lepiej sie blizna goi?
Nie wiem czy się lepiej goi, bo nie wiem jakby się goiła bez maści Cóż mogę Ci powiedzieć - Cepan lub Contratubex należy stosować codziennie minimum 2 razy dziennie przez około 2 lata, dopiero po tym czasie można uznać, że skóra "bliznowa" jest w dobrym stanie. Więc powiem Ci za dwa lata

Cytat:
(...)
Stary 2008-06-16, 15:56   #262
anetta9991
Raczkowanie

czy ten krem z filtrem Tinosorb ma taka nazwę, to jakiś szczególnie przeznaczony do tego krem? i czy można go kupic normalnie w sklepie, kto ci polecił?

kurcze dwa lata to długo... powiem tak, mi po prostu powiedział o tych maściach i tyle, bo zapytałam. nie kazał ich na razie stosować, to ogólny chirurg, za bardzo sie nie zajmował tym moim pieprzykiem, wyciął go i już, a wycinałam na NFZ.

hmm... wiem, że nie należy nakładać na to miejsce pudru ale za jakiś czas będę musiała
Stary 2008-06-16, 16:07   #263
passionfruit
Zakorzenienie

Dziewczyny, super wątek. Mój TŻ idzie na badanie dermoskopowe i pewnie będzie miał kilka pieprzyków do usunięcia.
Stary 2008-06-16, 16:11   #264
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
czy ten krem z filtrem Tinosorb ma taka nazwę, to jakiś szczególnie przeznaczony do tego krem? i czy można go kupic normalnie w sklepie, kto ci polecił?
Tinosorb to ogólna nazwa filtra, zawierają go kosmetyki apteczne do opalania takich firm jak La Roche Posay, Avene, Bioderma, polski Iwostin. Fajny jest filtr w sztyfcie LRP o faktorze chyab 50 - mały, wygodny w samrownaiu. Na stronie każdej z tych firm możesz sobie pooglądac produkty. Nikt mi nie musiał go polecać - stosuje filtry codziennie na twarz, nie wyobrażam sobie życia bez tego.

Cytat:
kurcze dwa lata to długo... powiem tak, mi po prostu powiedział o tych maściach i tyle, bo zapytałam. nie kazał ich na razie stosować, to ogólny chirurg, za bardzo sie nie zajmował tym moim pieprzykiem, wyciął go i już, a wycinałam na NFZ.
To powinnaś pójść i zapytać, najlepiej do dermatologa (ale do jakiegoś dobrego) , o puder też. W dziale naszego forum Biochemia, po skorzystaniu z wyszukiwarki możesz poczytać o pielęgnacji blizn jak równiez o filtrach.

Cytat:
(...)
Stary 2008-06-16, 16:21   #265
anetta9991
Raczkowanie

szugarbejb dzięki, informacje na ten temat przydadzą mi się, dobrze wiedzieć o takich rzeczach
Stary 2008-06-16, 20:55   #266
natj
Rozeznanie

Uff, wygrzebałam info o tych bliznach.

Maści można stosować PO CAłKOWITYM wygojeniu się blizny - trwa to zazwyczaj od kilku tygodni do 3 miesięcy, najlepiej maść zastosować po konsultacji z lekarzem (niewiele, bo to nie z zajęć dermatologii, tego tematu tam jeszcze nie było)

Żeby się upewnić zadzwoniłam do koleżanki, która miała rekonstrukcję więzadeł w kolanie i też używała maści na blizny (Cepan) lekarz poradził jej czekać 3 miesiące od zabiegu po to by rana i blizna się wygoiła całkowicie. Informacja w pełni pewna

anetta9991, ja mam w domu jeszcze maść "NO-SCAR" perła inków, coś takiego , jak działa jeszcze nie wiem

Edycja:
znalezione na innym forum (dot. ciąży) odnośnie maści Contractubex
"Zapomnialam napisać, że tę maść można stosować po ok 6 tyg. na bliznę, a najlepiej po konsultacji z lekarzem, który oceni stan zabliźnienia."
http://www.baybus.net/viewtopic.php?t=4495
Stary 2008-06-16, 21:12   #267
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:

(... )
Czyli co lekarz to obyczaj (jeden każe wycinać pieprzyki, dla innego to przecież ozdoba ) ... Mój mi kazał smarować od razu po zdjęciu szwów; moja Mama tydzień po moim zabiegu zrobiła sobie operację plastyczną (plastyka powiek), i też od razu po zdjęcia szwów miała robione opatrunki z Zeradermu, teraz wciera Contratubex.

Cytat:
(...)
Stary 2008-06-16, 21:17   #268
natj
Rozeznanie

Cytat:
Czyli co lekarz to obyczaj (jeden każe wycinać pieprzyki, dla innego to przecież ozdoba ) ... Mój mi kazał smarować od razu po zdjęciu szwów; moja Mama tydzień po moim zabiegu zrobiła sobie operację plastyczną (plastyka powiek), i też od razu po zdjęcia szwów miała robione opatrunki z Zeradermu, teraz wciera Contratubex.
Jak we wszystkim każdy ma inny sposób

Ale zaciekawiłaś mnie i zapytam sie prof o co chodzi że niektórzy każą dopiero po wygojeniu blizny, tzn. czym wg nich "grozi" wcześniejsze zastosowanie maści

Tylko pewnie to będzie w przyszłym semestrze, bo teraz to już sensowne przedmioty się skończyły
Stary 2008-06-17, 13:46   #269
anetta9991
Raczkowanie

Cytat:

Maści można stosować PO CAłKOWITYM wygojeniu się blizny - trwa to zazwyczaj od kilku tygodni do 3 miesięcy, najlepiej maść zastosować po konsultacji z lekarzem (niewiele, bo to nie z zajęć dermatologii, tego tematu tam jeszcze nie było)

Żeby się upewnić zadzwoniłam do koleżanki, która miała rekonstrukcję więzadeł w kolanie i też używała maści na blizny (Cepan) lekarz poradził jej czekać 3 miesiące od zabiegu po to by rana i blizna się wygoiła całkowicie. Informacja w pełni pewna

anetta9991, ja mam w domu jeszcze maść "NO-SCAR" perła inków, coś takiego , jak działa jeszcze nie wiem

natj
Ty już jesteś po zabiegu, więc używasz jakiejś maści czy nie, np na gojenie czy cos takiego? czy na razie po prostu czekasz? z tego co pisałaś tez usuwałaś u chirurga ogólnego, on kazał Ci coś stosować?

no cóż ja jestem pełna wątpliwości więc umówiłam się na wizytę do dermatologa, muszę dobrać odpowiedni krem kiedy wychodzę na słonko, zapytać o ten krem, który trzeba użyć przed nałożeniem pudru, no bo nie zamierzam go nakładać każdego dnia na to miejsce ale jak się idzie na dużą imprezkę to by pasowało i oczywiście o tą maść na blizny. nie chce sama eksperymentować, ale na wizytę poczekam więc mnie to wkurza.

natj mi też sie wydaję, że jednak trzeba odczekać jakiś czas i dopiero po całkowitym zagojeniu blizny, stosować maść. zresztą ten mój dr nie mówił mi kiedy mam ja stosować ale przepowiedział coś takiego,że po zabliźnieniu sie rany.
ale pewna nie jestem więc dowiem sie na wizycie, zresztą każdy pewnie ma na ten temat swoje zdanie

BUZIAKI
Stary 2008-06-17, 14:41   #270
natj
Rozeznanie

Jestem po zabiegu ale nie potrzeba nic do przyspieszenia gojenia, tzn. teraz jeszcze mam szwy i się ładnie goi, nie ma żadnego strupka ani nic. Jutro ściągam z pierwszej ranki ale z tego co widzę to już jest tam lekko zabliźnione także nic nie robię (oprócz opatrunków)
A, jedyne co mi dr zalecił to tabletki przeciw -bólowe -gorączkowe -zapalne.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości