|
|
#241 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetarianizm - choroba psychiczna?
Cytat:
![]() Cytat:
Chyba,ze rozmawiamy o humanitarnym zabijaniu obawiam się,ze przestaje istniec... |
||
|
|
|
|
#242 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
naukowo udowodnione jest że ludze jedzący mięcho są agresywni nawet bardzo w tym psychiczni stąd wiele niepotrzebnych bijatyk,morderstw ,więzienia zapełnione tak że brakuje miejsc i powstają nowe -skąd sie to bierze ? no chyba nie ze zdrowia ![]() ja mam wziąc głeboki oddech ? a może lepiej ty wezzawsze głęboko oddycham |
|
|
|
|
|
#243 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#244 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
wiec musisz jeszcze sie duzo nauczyć i przeczytac o tych wspaniałych metodach a najlepiej pojechac i zobaczyc na żywo ,jak humanitarnie sie zabija zwierzątka przez jak to nazywamy rzezników ... z kilkoma rzeznikami rozmawialam i oswiadczam ze sa w pelni psychiczni ale wykonuja psychiczna prace i spia niespokojnie-oby ...ale nie na dlugo ....nie wyobrazam sobie np . ze moj czy kolezanki maz jest rzeznikiem i od tak sobie zabija aby nasycic sie padlinowym obiadkiem ![]() ps. odnosnie zabijania - zawsze mozesz wymyslec lepsza metode np.gratisowy zastrzyk smierci dla kazdego rzeznego zwierzaka przez uspienie lub uduszenie w komorze gazowej ![]() gdy np .twoj piesek jest tak chory ,ma np.raka , a wet.proponuje uspienie za ktore musisz zaplacic to czy nie lepiej zaproponowac ze sama go zabijesz ,ze sama go np .ususisz ,walniesz mu w leb ? po co za to placic ? pomyslow jest sporo .. ![]() wprowadz taki przepis Bo jak tu żyć z godnością, kiedy kilkadziesiąt kilometrów od naszego miejsca zamieszkania, w zapomnianych przez Boga rzeźniach, bezustannie brutalnie morduje się żywe wrażliwe istoty, w każdym kraju na tej zacofanej planecie? Zachodząca zmiana jest jednak widoczna. Tempo, w jakim ludzie przechodzą obecnie na wegetarianizm i na weganizm, jest niespotykane. I zadaniem na dzisiaj dla nas, którzy mają wyższą inteligencję i wyższą świadomość, jest pokazanie innym ludziom związku między plastrami wędliny na ich talerzu, a zadkiem biednego prosiaka, który musiał poświęcić swoje życie, a przeciętna osoba zjada rocznie 34 zwierzęta lądowe. ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
podobno to bóg stworzył zwierzeta abysmy sie nimi radowali ,abysmy z nimi zyli a nie dlatego abysmy je zabijali z premedytacja i pozerali Bóg podczas stwarzania, po tym jak uczynił człowieka, skierował do niego takie słowa: "Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!" (1Moj. 1,29 BW; por.: Rdz. 1,29 BT; 1Mojż.2,9 BW). Dieta pochodząca z raju zawierała wyłącznie pokarm roślinny. W tej diecie nie znajdziemy mięsa, gdyż nie było zamiarem Bożym, aby człowiek zabijał zwierzęta i spożywał je. Wszystkim zwierzętom, ptakom i płazom Bóg dał za pokarm rośliny (1Moj. 1,30 BW; Rdz. 1,30 BT). A więc dieta zwierząt podobnie jak ludzi była bezmięsna. Można przypuszczać, ze dieta pochodząca z raju miała wpływ na długość życia pierwszych ludzi. Jak czytamy w Biblii, żyli oni około osiemset do ponad dziewięćset lat (1Mojż.5,5.8.11.14.17.20. 27.31; 9,29 BW). Dzisiaj wielu lekarzy i naukowców zajmujących się zagadnieniem żywienia, podkreśla i udowadnia, że właściwa dieta bezmięsna obok dbania o kondycję i stan ducha ma duży wpływ na wydłużenie czasu naszego życia. Wszystkie wielkie pisma religijne świata zachęcają człowieka do życia bez niepotrzebnego zabijania. Stary Testament poleca: "Nie zabijaj"5 przykazanie (Księga Wyjścia 20.13). Przykazanie to interpretuje się w ten sposób, jakby odnosiło się wyłącznie do zakazu zabijania ludzi, czyli zakazu mordowania. Ale pierwotne hebrajskie lo tirtzach tłumaczy się wyraźnie jako "nie zabijaj". Kompletny słownik hebrajsko-angielski dr Reubena Alcalaya mówi, że słowo tirtzach, szczególnie w klasycznym użyciu języka hebrajskiego odnosi się do każdego typu zabijania, a nie jedynie do mordowania istot ludzkich. ...,wszyscy wierzący -katolicy -dlaczego od zawsze grzeszycie ? gdzie wasz bóg ? Edytowane przez betka78 Czas edycji: 2012-04-03 o 11:25 |
||
|
|
|
|
#245 |
|
Rozeznanie
|
Kyrie eleison. A co Reuben Alcalaya mówi o komarach i bakteriach? Albo karaluchach i tasiemcach? Albo o pluskwach i kurczakach z KFC?
|
|
|
|
|
#246 | |
|
BAN stały
|
lubie jaja ale głównie męskie i kurze , z chowu szczęśliwego ,tzw wolnego wybiegu pomidory tez lubie ,malinówki ,mozna nimi też rzucać dawaj ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
tu sie dowiedz ![]() http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,3...UTA_MYLEK.html |
|
|
|
|
|
#247 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie mam zamiaru również sama zabijać swojego psa jakby był ciężko chory, bo od tego są zastrzyki, a po drugie ja się na tym nie znam. Poza tym Ty chyba jesteś przeciwna takim zastrzykom? Czy według Ciebie usypianie chorego psa jest ok? Sama pisałaś, że nie ma humanitarnego zabijania. A odnośnie tego, że ludzie jedzący mięso są agresywni to ja nawet nie potrzebuję badań, bo myślę, że Ty jesteś chyba tutaj najbardziej agresywną osobą, a mięsa nie jadasz. |
||
|
|
|
|
#248 |
|
BAN stały
|
wege plusy
http://www.weganizm.com/w%20swiecie%20miesozernych.html raija 80- jestem łagodniejsza niz kiedykolwiek ,a z padlinozercami sie bardzo trudno rozmawia ,bo maja klapki na oczach i tylko widza miecho i czuja jego ugotowany zapach ,maja juz wypalone komórki wiec nie ma sie czego dziwic ,ze mają kręćka na punkcie padliny a usypianie zastrzykiem kogokolwiek tez nie jest humanitarne bo powtarzam nie ma humanitarnego zabijania ,nie istnieje takie zabijanie ,a zastrzyki smierci sa zbyt drogie aby sie to oplacało panstwu ,liczy sie świeze napakowane syfem mięcho ![]() nie można zabić kogokolwiek aby nie cierpiał ![]() ps.wujaszek kombinowal aby zabic sam prosiaka na wiosce ale po wieku próbach nie udało sie mu , no cóż Edytowane przez betka78 Czas edycji: 2012-04-03 o 11:55 |
|
|
|
|
#249 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zastanawiam się, czy jest jakiś komik, który jest wegetarianinem, bo mam wrażenie, że taka dieta niszczy poczucie humoru. A może to nie poczucie humoru, tylko zaburzenia neurologiczne manifestujące się nieumiejętnością wyczucia ironii lub czytania ze zrozumieniem? A może to po prostu są ludzie dziwni i wśród wegetarian i wśród mięsożernych i nie powinienem się przejmować? Stawiam na to ostatnie! |
|
|
|
|
|
#250 |
|
BAN stały
|
mnie niszczy poczucie humoru gdy wchodze do sklepu spozywczo-mięsnego i widze pełno przetworzonego pokarmu z cukrem ,z konserwantami ,polepszaczami smaku ,w lodówkach kawały kolorowej padliny z przeróznymi cenami ....fuj ale pocieszam się patrząc na nieświadomych sprzedawców i kupujących zadowolonych z zysku i wspaniałych zakupów o których nie mają pojęcia
swiadczy to o naszym braku wiedzy jak łatwo można sobie cieżko zachorować a potem wydawac kupe forsy na leki tzw.przedłuzacze smierci .
|
|
|
|
|
#251 |
|
Raczkowanie
|
Betka - a ryba to dla Ciebie też padlina? Większość wegetarian ( przynajmniej tych co ja znam) je ryby. Żaden jedzący ryby wegetarianin nie był mi w stanie wytłumaczyć o co chodzi. Dlaczego są one gorsze?
A co z owadami? Nie zdarzyło Ci się nigdy zabić latającej muchy lub komara? Co z pluskwami i karaluchami? Za małe mózgi mają czy jak to jest? Gdzieś pojawiło się przykazanie 5 - nie zabijaj, że nie jest to tylko w odniesieniu do ludzi. Ja się z tym nie zgadzam, bo jeśli tak byłoby to dlaczego Abel składał w ofierze Bogu owce i Bóg był z tego zadowolony? Edytowane przez Raija80 Czas edycji: 2012-04-03 o 12:34 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#252 |
|
Konto usunięte
|
Wegetarianie nie jedzą ryb. Jeśli ktoś je ryby i nazywa się wegetarianinem, to ma wypaczoną definicję tego słowa.
|
|
|
|
|
#253 | |||
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
.---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
Mucha zasadniczo nie robi mi krzywdy, bo mnie nie gryzie. Komar czy meszka robią zamach na moją wolność w pewnym sensie i robią mi krzywdę, bo mnie gryzą. Gdyby gryzł mnie pies, broniłabym się. Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|||
|
|
|
|
#254 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Komar robi zamach na Twoją wolność? On, a raczej ona chce wykarmić swoje młode. Jak jej się nie uda to jej społeczność wyginie. Takie karaluchy na przykład nie gryzą - one chcą się pożywić przy człowieku. Niestety nie posłuchają jak je grzecznie poprosisz aby opuściły Twój dom. Podsumowując: czyli jednak wegetarianie akceptują pewien rodzaj zabijania? Cytat:
Nie rozumiem co to ma do 5 przykazania o którym napisałam i owcach w ofierze.
Edytowane przez Raija80 Czas edycji: 2012-04-03 o 14:59 |
||
|
|
|
|
#255 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Na owady generalnie kupuję w sklepie odstraszacze i nie włażą mi do domu. To z 5 przykazaniem to był tylko żart, że dlatego się Bogu spodobało
|
|
|
|
|
|
#256 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#257 |
|
jestę wieszczę
|
To jest właśnie problem, że pojedynczego szczura czy mysz można złapać. Gdyby mimo wszystko, mimo chemicznych odstraszaczy się pojawiły, musiałabym wybrać sposób na pozbycie się ich.
|
|
|
|
|
#258 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() wyjasnienie Wegetarianie nie spożywają (ani nie używają) żadnych produktów, których pozyskanie wymaga zabicia zwierzęcia. Wegetarianie nie jedzą więc żadnego mięsa (również rybiego, bo ryba jest zwierzęciem!), podrobów, żelatyny, smalcu. Nie stosują naturalnej skóry oraz futer. Podstawą diet wegetariańskich stanowią zboża, warzywa, owoce, orzechy i pestki. wiecej info dla ciebie http://www.zostanwege.pl/dlaczego-warto/ odnosnie rzekomego boga to juz nie pisz o nim i jego teoriach ,przykazaniach bo nikt tego nie przestrzega i ma gdzies biblie i gloszone w niej klamstwa ,wszystko jest na pokaz,a księża na mszy powinni czytać artykuły lekarskie nt zabijania i zjadania podliny ,cukru ,mleka krowy ,które nam bardzo szkodzi i powoduje wiele chorób na których lekarze zarabiają ,no bo kogos musza leczyć ,przychodnie sa zawalone schorowanymi pacjentami w róznym wieku ![]() o pedofilach katolickich juz nie wspominam ... kupując cokolwiek do spożycia w skladzie jest cukier biały tzw biała śmierc w różnych ilościach , przeważnie zbyt dużych ,sa kwasy, konserwanty ,różne E 211,315,331,452,339 itd ,nizyna itd itp a to wszystko nas powoli zabija Edytowane przez betka78 Czas edycji: 2012-04-03 o 16:15 |
|
|
|
|
|
#259 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Odnośnie Boga to Ty zaczęłaś i powołałaś się na 5 przykazanie to Ci odpowiedziałam. Teraz wykręcasz kota ogonem i każesz mi się nie powoływać, bo się zrobiło niewygodnie. Może odniesiesz się do pytania odnośnie zabijania komarów, karaluchów itp.? |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#260 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem, czy wegetarianizm jest zaburzeniem psychicznym, ale ci co pieprzą takie głodne kawałki o interpretacji "nie zabijaj", albo rozkminiają czy dla tej czekolady jakiejś krowie za bardzo naciągnęli cycki to na pewno mają coś nie tak pod czerepem. A powiedzcie mi moi drodzy obrońcy tłuściutkich muszek - czy jak odpisujecie na posty na wizażu to używacie prądu z elektrowni,czy sobie jedziecie na dynamie jednocześnie?
Ale spoko - obłuda to nic szczególnie niespotykanego. Ale wciskanie wszystkim innym tych pięknych prawd na siłę, nawet uciekając się do tekstów o wierze wiernych, to bezczelność i chamstwo. |
|
|
|
|
#261 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#262 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#263 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
moja wypowiedź była ironiczna ![]() Cytat:
|
|
|
#264 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę to strasznie pocieszne jest - pisz dalej :P najbardziej lubię ten moment gdy fanatyk się zirytuje, spienia i gubi w zeznaniach
|
|
|
#266 |
|
BAN stały
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pekam ze smiechu |
|
|
|
|
#267 | ||||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Tak czy inaczej, wszystkożerni również bardzo często nieświadomie się suplementują. Obecnie naprawdę trudno mówić o naturalnych źródłach subtancji odżywczych. Zwłaszcza jak ktoś je bardzo przetworzone jedzenie. Takie jest zwykle bardzo ubogie w substancje odżywcze. A jeśli nie, to najprawdopodobniej dlatego, że zostało sztucznie o nie wzbogacone Gleba, na której rosną rośliny też jest sztucznie wzbogacana.Do tego jeszcze sam klimat Polski nie jest bardzo sprzyjający dla człowieka (nawet wszystkożernego), choćby ze względu na problemy z dostępem do jodu (z wyjątkim okolic Bałtyku). Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#268 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Obłuda to na świecie nic nowego, dlatego dobrze się czuję bez niej, a Ty?
|
|
|
|
|
|
#269 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wspaniala metoda - wkleja cos, zostanie wykazane, ze to absolutna bzdura, to wkleja ta sama bzdure kilka stron pozniej [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33317632]Wegetarianie nie jedzą ryb. Jeśli ktoś je ryby i nazywa się wegetarianinem, to ma wypaczoną definicję tego słowa.[/QUOTE] To juz chyba wyjasnione, ale oczywiscie - wege nie jedza miesa ryb, to np. pesca jedza. Cytat:
? No i wracamy znowuz do suplementow, do tego juz sie odnosilem. Pewnie miały jakieś znaczenie. Ale jakie, to już nie wiem ![]() Ja bym przeszedl, ale jak dzis wyczytalem, ze ludzie przechodza na wegetarianizm i weganizm z niespotykanym tempie, to nie chce mi sie podarzac za jakims masowym trendem ![]() Tak szczerze, to by przynajmniej miesko bylo tansze, ale to pomarzyc mozna jeno
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#270 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Poza tym, wielu wegetarian żyje i ma się dobrze. Nie widzę powodu, by uznawać dietę wegetariańską za niezdrową. Na pewno jednak jest ona inna niż dieta, w której znajduje się mięso, więc trzeba do niej inaczej podchodzić, inaczej ją układać itd.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:54.

?