Manifestacje przeciwko zaostrzeniu prawa aborcyjnego - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-04-04, 14:09   #241
cranberry juice
ctrl alt delete

Dot.: Manifestacje przeciwko zaostrzeniu prawa aborcyjnego

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
chyba trudniej będzie skrócić kadencję niż zmobilizować do referendum w sprawie aborcji.
No uwaga, żebyś się nie zdziwiła... http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...e-w-dwoch.html
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 14:13   #242
201604250941
Konto usunięte

cranberry nie wierz w statystyki, jak pojdziesz pod liceum i zadasz to pytanie to dostaniesz inne wyniki niz pod kosciolem, w centrum miasta, ciezko mi uwierzyc, zeby liczyli dokladnie kogo pytaja, zeby na pewno byl caly przekroj spoleczny spytany
nie uwierze, ze w 2002 50% chcialo legalnej na zyczenie, a teraz 13
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 14:13   #243
Yuri22
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
No uwaga, żebyś się nie zdziwiła... http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...e-w-dwoch.html
"3. Jednak tylko 13 proc. badanych dopuszcza aborcję na życzenie"

Kogoś to dziwi?
Yuri22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 14:16   #244
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Nie jestem prawnikiem, ale, szukalam swojego czasu info na ten temat, bo rada miasta klepnela ten pomnik Kaczynskiego, i liczba podpisow wymagana do obalenia wybranego rzadu jest ogromna, bo to sie musi podpisac dany % ludzi jak pamietam ;/ A z drugiej strony juz jest akcja zbierania podpisow pod referendum o skrocenie kadencji, tylko wlasnie nie jestem pewna czy to tak mozna zrobic, to by bylo proste akurat, ale zupelnie nie po drodze z procedura, ktora czytalam.
No i trzecia opcja jest taka, ze opozycja moze ponoc zlozyc mandaty i wtedy rozwiaze rzad. (tylko jesli tak jest, to czemu jeszcze tego nie zrobili)
obstawiam, że chodzi o kasę. przynajmniej mają pewną forsę jeszcze przez lata. a tak? nie wiadomo, czy by się dostali ponownie. a lekko licząc, kasa jaką dostaną przez najbliższe 3,5 roku to minimum 420 tysi. niektórzy nawet 2x tyle. jest o co się bić, nie?http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,1952665.html

Cytat:
no pliz, w polandii aborcja na życzenie to byłaby teraz wielka abstrakcja. jak komuś zależy to pojedzie zagranicę czy zażyje odpowiednie tabletki. najważniejsze są kwestie usuwania ciąży z gwałtu, z poważnymi wadami genetycznymi i gdy jest zagrożone życie matki.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 14:17   #245
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
cranberry nie wierz w statystyki, jak pojdziesz pod liceum i zadasz to pytanie to dostaniesz inne wyniki niz pod kosciolem, w centrum miasta.
I chyba właśnie dlatego ludziom sie wydaje, że referendum mogłoby się skończyć powodzeniem, bo przecież ludzie się zmobilizują, bo wśród znajomych wszyscy są za aborcją itp. Ykhm, nie, to tak nie działa. Środowisko Radia Maryja też potrafi sie zmobilizowac
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 14:19   #246
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Yuri22 Pokaż wiadomość
"3. Jednak tylko 13 proc. badanych dopuszcza aborcję na życzenie"

Kogoś to dziwi?
Przy powszechnej dostepnosci antykoncepcji mnie srednio, tyle że przy okazji szkoda ze nie ma opcji dopuszczalnosci aborcji gdy prawidłowo stosowana antykoncepcja zawiedzie (przy czym raczej nie prezerwatywa bo po niej można wziąć pigułkę po gdy się zauważy np uszkodzenie). Jest tyle różnych opcji ze tak naprawdę nielatwo o wpadkę z powodu innego niż brak antykoncepcji - a to szczerze mówiąc zadna wpadka.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 14:35   #247
LuckyJane
Rozeznanie

W kilku krajach wprowadzono aborcje na życzenie dzięki referendum, tak będzie też w końcu w Irlandii, gdzie co kilka lat robią, może u nas warto zacząć robić. Zresztą w najgorszym razie zostanie, jak jest, przynajmniej nie zaostrzą prawa.

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Przy powszechnej dostepnosci antykoncepcji mnie srednio, tyle że przy okazji szkoda ze nie ma opcji dopuszczalnosci aborcji gdy prawidłowo stosowana antykoncepcja zawiedzie (przy czym raczej nie prezerwatywa bo po niej można wziąć pigułkę po gdy się zauważy np uszkodzenie). Jest tyle różnych opcji ze tak naprawdę nielatwo o wpadkę z powodu innego niż brak antykoncepcji - a to szczerze mówiąc zadna wpadka.
Prawidłowo stosowana i tabletka po w razie awarii. Jakoś nie wierzę we wpadki. Dlatego w PRL się skrobała 1/4 kobiet, bo nie było antykoncepcji.
LuckyJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 14:41   #248
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
A wytłumaczysz mi czemu w przypadku prezerwatywy nie? Owszem, można wziąć pigułkę po, ale ona też może nie zadziałać. A niektórym zostaje spirala niehormonalna, sterylizacja lub prezerwatywy właśnie... Także ten.

Oczywiście co do akcji to jestem całym sercem za. Aczkolwiek to dla mnie jakaś wielka abstrakcja, że w ogóle musimy się nad tym zastanawiać w kwestii zaostrzenia ustawy. to przykre, bo Polska wiecznie zaściankiem Europy. I pozostaje się stąd zmyć jak najszybciej po studiach.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-04-04, 14:42   #249
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez LuckyJane Pokaż wiadomość
Prawidłowo stosowana i tabletka po w razie awarii. Jakoś nie wierzę we wpadki. Dlatego w PRL się skrobała 1/4 kobiet, bo nie było antykoncepcji.
tabletka nie zawsze działa. a teraz chyba znowu jest na receptę.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 14:44   #250
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
A wytłumaczysz mi czemu w przypadku prezerwatywy nie? Owszem, można wziąć pigułkę po, ale ona też może nie zadziałać. A niektórym zostaje spirala niehormonalna, sterylizacja lub prezerwatywy właśnie... Także ten.

Oczywiście co do akcji to jestem całym sercem za. Aczkolwiek to dla mnie jakaś wielka abstrakcja, że w ogóle musimy się nad tym zastanawiać w kwestii zaostrzenia ustawy. to przykre, bo Polska wiecznie zaściankiem Europy. I pozostaje się stąd zmyć jak najszybciej po studiach.

No to jeżeli ktoś zastosuje pigułkę i ona nie zadziała to wtedy ok. Ale przy samej prezerwatywie przy braku przeciwwskazań do tabletki po? Mało przekonujace dla mnie ze ktoś kto nie chce ciąży by jej nie zastosował, szczególnie biorąc pod uwagę ze jeszcze jest bez recepty.
Stary 2016-04-04, 14:50   #251
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
obstawiam, że chodzi o kasę. przynajmniej mają pewną forsę jeszcze przez lata. a tak? nie wiadomo, czy by się dostali ponownie. a lekko licząc, kasa jaką dostaną przez najbliższe 3,5 roku to minimum 420 tysi. niektórzy nawet 2x tyle. jest o co się bić, nie?http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,1952665.html
tez o stabilizacje kraju, gdyby wystarczylo 500 podpisow to bysmy mieli wybory co niedziele i totalne bezkrólewie, nie tak latwo obalic rzad

Cytat:
I chyba właśnie dlatego ludziom sie wydaje, że referendum mogłoby się skończyć powodzeniem, bo przecież ludzie się zmobilizują, bo wśród znajomych wszyscy są za aborcją itp. Ykhm, nie, to tak nie działa. Środowisko Radia Maryja też potrafi sie zmobilizowac
ja obstawiam max 20% po naszej stronie ;/ niestety, wiec wole sie trzymac od tego z daleka
Cytat:
tabletka nie zawsze działa. a teraz chyba znowu jest na receptę.
chyba nie ma jej w hurtowniach nadal i tak
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 14:50   #252
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
No to jeżeli ktoś zastosuje pigułkę i ona nie zadziała to wtedy ok. Ale przy samej prezerwatywie przy braku przeciwwskazań do tabletki po? Mało przekonujace dla mnie ze ktoś kto nie chce ciąży by jej nie zastosował, szczególnie biorąc pod uwagę ze jeszcze jest bez recepty.
Jeszcze to kluczowe słowo. poczekamy 3 miesiące.

Stary 2016-04-04, 14:52   #253
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
Jeszcze to kluczowe słowo. poczekamy 3 miesiące.

No niestety :/
Stary 2016-04-04, 14:57   #254
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Ale to co wg was mają zrobić kobiety?
jak to co, mają cierpliwie czekać aż mężczyźni się tym zajmą, nie wiesz? kobietom nie wolno protestować, bo się ośmieszają. powinny pokładać całe swoje zaufanie w panach, szczególnie tych w sejmie, bo oni, jako że są facetami, wiedzą co dla kobiet jest najlepsze.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 15:01   #255
rozowo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
jak to co, mają cierpliwie czekać aż mężczyźni się tym zajmą, nie wiesz? kobietom nie wolno protestować, bo się ośmieszają. powinny pokładać całe swoje zaufanie w panach, szczególnie tych w sejmie, bo oni, jako że są facetami, wiedzą co dla kobiet jest najlepsze.
mylisz się. to księża wiedzą co najlepsze dla kobiet, daaaa.
Stary 2016-04-04, 15:06   #256
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rozowo Pokaż wiadomość
mylisz się. to księża wiedzą co najlepsze dla kobiet, daaaa.
księża to raptem poparli coś, co popierają od dawien dawna. trochę mnie dziwi, że ludzie tacy nieprzyzwyczajeni do tego (choć jak nie patrzeć - to też mężczyźni, czyli wiedzą lepiej od kobiet, co dla nich będzie najlepsze )

projekt tej chorej ustawy złożyła w sejmie fundacja pro i to na nich powinien być najazd.
Stary 2016-04-04, 15:23   #257
Imperialista
BAN stały

Ja mam tylko jedno pytanie - czy umawianie się na pójście do Kościoła tylko po to, żeby z niego wyjść, jest dla was czymś normalnym? Zwłaszcza jak "protest" organizowany jest przez osoby, których z Kościołem nic nie łączy?

Jeszcze szmaciarze z Wyborczej wmawiają ludziom, że to była spontaniczna reakcja uczestników mszy świętej. Pewnie, kamerowali mszę bo akurat chrzcili dzieci, a dziennikarze za drzwiami kościoła byli przez przypadek. Ludzie, propaganda ma swoje granice!

Właśnie wyciekło jak jakieś baby umawiały się na pójście do kościoła, żeby wyjść w połowie, ale dalej idą w zaparte. Rozumiem, że jak Michnik i jego spółka opluwali Marsz Niepodległości, to jego uczestnicy na znak protestu mieli prawo wejść do redakcji i przeszkadzać?

Ja nie popieram grzebania w ustawie aborcyjnej, ponieważ jest osiągnięty kompromis z którego obie strony są niezadowolone. Czyli był sprawiedliwy.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 15:40   #258
201607111003
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Ja mam tylko jedno pytanie - czy umawianie się na pójście do Kościoła tylko po to, żeby z niego wyjść, jest dla was czymś normalnym? Zwłaszcza jak "protest" organizowany jest przez osoby, których z Kościołem nic nie łączy?

Jeszcze szmaciarze z Wyborczej wmawiają ludziom, że to była spontaniczna reakcja uczestników mszy świętej. Pewnie, kamerowali mszę bo akurat chrzcili dzieci, a dziennikarze za drzwiami kościoła byli przez przypadek. Ludzie, propaganda ma swoje granice!

Właśnie wyciekło jak jakieś baby umawiały się na pójście do kościoła, żeby wyjść w połowie, ale dalej idą w zaparte. Rozumiem, że jak Michnik i jego spółka opluwali Marsz Niepodległości, to jego uczestnicy na znak protestu mieli prawo wejść do redakcji i przeszkadzać?

Ja nie popieram grzebania w ustawie aborcyjnej, ponieważ jest osiągnięty kompromis z którego obie strony są niezadowolone. Czyli był sprawiedliwy.
Jak nie łączy skoro Kościół rości sobie prawo do politykowania, czerpie korzyści z układów i układzików? List był w sprawie ustawy która dotyczy wszystkich obywatelek, nie tylko tych co na każde roraty wstają. Jak potrzebują legitymizacji swoich działań to 99 procent jest katolikami i Polska ostoja chrześcijaństwa, a jak przychodzi kuma do Kuby to Kuba kumie mówi spieprzaj dziadówko, żadna nawet ochrzczona nie jest!!!. xD

Michnik od laat nie jest pracownikiem Gazety Wyborczej, czas poluzować poślady.

A i zaborcy walczyli z Kościołem. Szkoda że kościół walczył z powstańcami. xD

Edytowane przez 201607111003
Czas edycji: 2016-04-04 o 15:47
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 15:42   #259
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Zwłaszcza jak "protest" organizowany jest przez osoby, których z Kościołem nic nie łączy?
Jak to nic? Wiesz o co chodzi w ogóle w całej tej sytuacji?
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 15:46   #260
_ema_
Zakorzenienie

Jest jakaś oficjalna petycja w sprawia referendum/ustawy?
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 15:47   #261
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
dla mnie jest zjawiskiem całkowicie obojętnym. chcą - niech się bawią.
Stary 2016-04-04, 15:48   #262
Yuri22
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Elion Pokaż wiadomość
Jak nie łączy skoro Kościół rości sobie prawo do politykowania, czerpie korzyści z układów i układzików? List był w sprawie ustawy która dotyczy wszystkich obywatelek, nie tylko tych co na każde roraty wstają. Jak potrzebują legitymizacji swoich działań to 99 procent jest katolikami i Polska ostoja chrześcijaństwa, a jak przychodzi kuma do Kuby to Kuba kumie mówi spieprzaj dziaduwo, żadna nawet ochrzczona nie jest!!!. xD

Michnik od laat nie jest pracownikiem Gazety Wyborczej, czas poluzować poślady.

Tak samo Kaczyński nie jest ani premierem, ani prezydentem.
Stary 2016-04-04, 15:51   #263
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Tak samo Kaczyński nie jest ani premierem, ani prezydentem.
a ma największą władzę w państwie, popacz, czary
Stary 2016-04-04, 16:03   #264
Yuri22
BAN stały

Cytat:
a ma największą władzę w państwie, popacz, czary
Chyba nie zrozumiałaś aluzji do Michnika.
Stary 2016-04-04, 16:11   #265
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Jak nie łączy skoro Kościół rości sobie prawo do politykowania, czerpie korzyści z układów i układzików? List był w sprawie ustawy która dotyczy wszystkich obywatelek, nie tylko tych co na każde roraty wstają. Jak potrzebują legitymizacji swoich działań to 99 procent jest katolikami i Polska ostoja chrześcijaństwa, a jak przychodzi Kuba do kuma to kum Kubie mówi spieprzaj dziadu, żadna nawet ochrzczona nie jest!!!. xD
Kościół jak każda inna instytucja, np. Krytyka Polityczna czy Gazeta Wyborcza może sobie politykować. Oczywiście, że powinna odłączyć się od państwowej kieszeni. Jednak np. Krytyka Polityczna brała pieniądze od państwa i prowadziła kampanie na różne tematy, związane z polityką. Nie przychodzi mi jednak do głowy mówić im czym mają się zajmować i o czym mają mówić, chociaż mam skrajnie przeciwne poglądy.

Cytat:
Taka zawsze była tak zwana góra "Kościoła". Znam historię jak wieszano biskupów w czasie insurekcji czy jak papież rzucał klątwy na powstańców. Nawet kardynał Wyszyński wystawił Żołnierzy Wyklętych za religię w szkołach i wzywał groźbą, żeby przestali walczyć z komunistami. Chociaż w sumie za to trzecie lewica poparłaby Kościół.

Znam też innych księży, których było więcej od biskupów i kardynałów. Ksiądz Brzóśka dowodził ostatnim oddziałem powstania styczniowego, ksiądz Wawrzyniak stworzył polską siłą ekonomiczną w Wielkopolsce, polscy księża rozpalili polskość na Górnym Śląsku.

No i największy bohater z moich stron - ksiądz Wrycza walczył z Niemcami o polskość Pomorza (w powstaniu wielkopolskim, a 20 lat później w ramach Gryfa Pomorskiego). W czasie kazań ostro atakował rządy Piłsudskiego i uchodził za tak skrajnego wroga Niemców, że był najbardziej poszukiwaną osobą na Pomorzu w czasie II wojny światowej.

Rozumiem, że ksiądz Wrycza nie powinien był politykować, tylko posłusznie robić to co kazali mu Niemcy albo sanacja?

Albo jak na Górnym Śląsku polscy księża byli wybierani do Reichstagu, to wtrącali się do polityki?

Ksiądz Popiełuszko też powinien być siedzieć cicho i nie siać fermentu w społeczeństwie?

Edytowane przez Imperialista
Czas edycji: 2016-04-04 o 16:24
Stary 2016-04-04, 16:22   #266
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba nie zrozumiałaś aluzji do Michnika.
Faktycznie, przepraszam
Stary 2016-04-04, 16:23   #267
201607111003
Konto usunięte

xD Jak do ściany.

Cytat:
Faktycznie, przepraszam
Jurin zapomniał tylko że Kaczyński jest prezesem partii rządzącej, a GW ani nie rządzi ani Michnik nie jest jej redaktorem. Gdyby był w połowie tak błyskotliwy jak mu się wydaje pomyślałby o Agorze esa, ale nie jest. xD

Edytowane przez 201607111003
Czas edycji: 2016-04-04 o 16:26
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 16:24   #268
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Jest jakaś oficjalna petycja w sprawia referendum/ustawy?
Najlepiej, żeby zrobiono referendum i padły 2 pytania - o imigrantów z państw muzułmańskich i w sprawie aborcji (odpowiedzi liberalizacja, status quo albo zakaz). Wówczas temat największych gównoburz i zasłon dymnych zniknie.
Stary 2016-04-04, 16:35   #269
201606270916
Konto usunięte

http://aszdziennik.pl/116881,z-gwalt...aborcji-prawda kolejny do korespondencji
Stary 2016-04-04, 16:46   #270
Yuri22
BAN stały

Cytat:
xD Jak do ściany.

Jurin zapomniał tylko że Kaczyński jest prezesem partii rządzącej, a GW ani nie rządzi ani Michnik nie jest jej redaktorem. Gdyby był w połowie tak błyskotliwy jak mu się wydaje pomyślałby o Agorze esa, ale nie jest. xD
Dalej nic nie kumasz. No ale w sumie czego ja się po tobie spodziewałem... ☺
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości