![]() |
#2701 |
Rozeznanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Widzialam, widzialam, ale wiesz tamto forum to tamto forum, lepiej skupić się na tym własnie.
![]() |
#2702 |
Raczkowanie
|
Skoro to temat o R=R to wlasnie jest on walkowany. R=R i mity z nim zwiazane, a tamto forum jest najlepszym tego przykladem
![]()
![]() |
#2703 |
Rozeznanie
|
wiecie co,tak się zastanawiam, czemu jak ktoś kupi psa z rodowodem to jest snobem,szpanerem itp? (a labek to koszt 1000 zł, mój pies był za 1500 zł, są też tańsze,albo do adopcji,psy w typie)
jakoś nie jestem bogatą paniusią,ani rodzice moich zachcianek nie spełniają, studiuję,więc też czasu nie mam na stałą pracę, ale daje korki, chodzę do dzieci na zajęcia,mam też czas na wolontariat i co może być dziwne,dla niektórych ludzi, to miałam kasę na psa, jak to zrobiłam? wiele z was,zapewne wie, po prostu nie obudziłam się z dnia na dzień z myślą, chce mieć psa, a planowałam ten zakup, odkładałam kasę z pół roku, do tego miałam oszczędności, które odkładam i teraz,bo pies to jednak resztkami się nie wyżywi i kasy na niego potrzeba, do tego nie jestem paniusią kupującą drogie rzeczy znanych marek, dziwne jest też to,że na plazmę to ludzie mają kasę i jej wybór jest bardzo przemyślany,nikt normalny nie kupi od nie wiadomo kogo, bez gwarancji, dużo osób też potępia złodziei, podróbki firmowe są zakazane, ale psy kupione od oszusta są ok, bo niby tańsze i mimo,że nie jesteśmy pewni co to za pies, to szpanowanie tym,że jest rasowy, to nie snobizm? a skoro ktoś chce psa do kochania,to czemu nie adoptuje,według takich osób ten pies jest gorszy? to jest dopiero rasizm, bo się pokazać nie można, to nie chce, bo nie będzie można mówić,że rasowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2704 |
Zakorzenienie
|
A tutaj jest link do pseudohodowli, to co tam sie dzieje przechodzi ludzkie pojecie. Dziewczyny prosze piszcie do mediow, moze dzieki ich interwencji, temu sadyscie zostana zabrane wszystkie psy.
http://huskyadopcje.pl/newsy/434-ska...uj-pomocy.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2705 |
Rozeznanie
|
tym bardziej ten temat jest mi bliski,bo w schronisku do którego chodzę, jest pełno takich psów,
widziałam labka z cyckami do ziemi,po takich oszczenieniach w pseudohodowli, psy oddane,bo nie wyrosły na "rasowe", pełno psów w typie, ludzie,którzy tak łatwo biorą psa, (bo na targ niedaleko i nikt nie sprawdza,czy decyzja jest przemyślana,tylko wciska psa na siłę) łatwo go wymieniają, byłam na giełdzie, widziałam jak taki ktoś,który chciał tylko rozmnożyć suczkę i kompletnie nie zna się na rasie wciskał komuś,by wziął od niego haskacza, bo te alaskany pana obok to potrzebują dużo ruchu i jest z nimi kłopot, a z jego psami nie, do tego ciocia,nie słuchając mnie, wzięła psa od miłych państwa,chcących raz dopuścić psa, mała "ciułała" została zżarta żywcem,dlaczego, a no,bo mili państwo się nie znali,bo oni mieli psa do kochania i nie wiedzieli,że oni muszą zaszczepić,odrobaczyć i że nie może to zrobić właściciel, no cóż,biedni, ale dali cioci drugiego psa, którego sobie zostawili, wyrósł trochę nie jak planowano,ale przy tym wszystkim to najmniej ważne, ciocia teraz ma psa,którego dostała od hodowcy, nareszcie wie jaki charakter ma ta rasa i nie zmieniła by go za żadne skarby, niestety tamten został porwany z ogródka, podobno niedaleko jest pseudohodowca,który kradnie i sprzedaje psy, oby nie trafił do niego,ale tego nikt nie sprawdzi, bo pies nie ma tatuażu,ani czipa, więc nie rozumiem,czemu niektórzy tak chętnie "ratują" psa płacąc pseudohodowcy, a przygarnięcie psa w typie z domu tymczasowego jest dla nich już nie normalne? i żeby nie było, mam psa rasowego i kundelka i oba traktuje podobnie, no może kundelek ma więcej czasu dla siebie, bo ma z 13 lat i więcej odpoczywa, więc to nie tak,że uznaje tylko rasowce,ale po prostu nie rozumiem takiej propagandy płacenia za psy w typie, a olewanie tych do adopcji, zresztą szkolę takie psiaki i poświęcam im wolny czas i to są bardzo fajne psy, które potrzebowały troche zainteresowania by się otworzyć, no i po co wkółko namawia się na szczeniaki innych ludzi,skoro w schronisku jest ich pełno,jak ktoś ma tyle miłości i chęci do zajmowania się szczeniakami, to niech zajmie się szczeniakami,które straciły matkę,albo które nie miały takiego szczęścia,można pomóc schronisku w wychowaniu i też nacieszyć się wychowywaniem, chyba dla miłośników psów, taki szczeniak nie jest gorszy? Edytowane przez milkanika Czas edycji: 2011-02-17 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2706 |
Rozeznanie
|
Mandarynka, masz rację. Tylko czemu dziwi Cię to, że przeczytałam tamte forum i napisałam o nim tutaj, a nie dziwi Cię to, że oni ludzi, którzy mają jakieś pojęcie o psach traktują jak gówno za przeproszeniem ? I to, że obrażają dobre hodowle, wciskają ludziom kit, przekłamują fakty ? I naprawdę razi Cię to tylko w jedną stronę ? Zaraz się tam sama zaloguję, ale nie wiem czy to coś da, skoro te panie nie przyjmują do głowy wiedzy. Zresztą już padło, że to niby ludzie od nas z forum piszą tam. Boziu, Boziu czyżby ktoś miał manię prześladowczą ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2707 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a tak na poważnie, to TOZ, albo ktoś nie może się nimi zająć? przecież to męczenie psów i mają się do czego czepić, podpytam koleżanki,bo to niedaleko,a ona jeździ na interwencje i może coś się da,bo z drugiej strony,wykupowanie nic nie da dla psów, pomoże tylko danemu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2708 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2709 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2710 |
Zakorzenienie
|
O to bardzo dobre wiesci. Niestety dogomania nie dziala, takze nawet nie moglam dowiedziec sie co i jak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2711 |
Zakorzenienie
|
uzupelniam pierwszy post o link - Nie kupuj psa w pseudohodowli!
Wspaniale przedstawiono, ile szczeniat daje para rozplodowa w pseudo... http://www.ktoz.krakow.pl/articles/article/88 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2712 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Spojrzcie na Coco ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2713 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() niestety najgorsze jest to,że ludzie kupują,bo takie osoby potrafią tak oszukiwać,mają suczkę,którą pokazują, bo dobrze wygląda, te męczone chowają i udają super kochających, ludzie na to idą,bo zazwyczaj tylko raz widzą osoby od których mają psa i polecają takie miejsca, ja często bywam na giełdzie, niestety jest tam też miejsce z psami, widziałam labka na kolczatce i szczeniaki,które powinny być na kwarantannie i przyjrzałam się takiej pani, która tak fajnie się prezentowała jako miłośnik, zapraszała też do siebie na krycie,jak pies podrośnie i tak ją widzę co tydzień, zdążyła zmienić rasy,w zależności jakie idą, jej pies był kiedyś z nią i miał coś na uszach, zaczynały łysieć,potem go nie brała, ładnie wciskała kity ludziom,ale nikt się nie poskarży, bo nie wie gdzie,bo ta pani jest bez imienna,nie wiadomo skąd, nie tak jak hodowla,która ma nazwę i można zweryfikować jakie szczeniaki były, co ludzie twierdzą o danym hodowcy i jego psach |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2714 |
Rozeznanie
|
hej chciałabym się dołączyć do brygady r=r
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2715 |
Rozeznanie
|
Weszłam z ciekawości na forum shih-tzu, o którym wcześniej napisałyście.
Przeczytałam kilka wątków i ręce mi opadły..... Osoby tam się wypowiadające nie mają zielonego pojęcia co to jest i po co jest rodowód. Nie mówiąc o określeniu: rasa Masakra. ![]() ![]() Najlepsze jest tu: http://www.shih-tzu.pl/forum/viewthr...2&rowstart=120 . My tu się wypowiadające mamy kupę kasy, tipsy i szpanujemy psami rasowymi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Żałość, że są takie fora gdzie zachęca się do rozmnażania - ładnie tam napisali "domowe hodowle". Ktoś nieświadomy przeczyta i rozmnoży a schrony jak pękają, tak będą pękały od tak dużej ilości psów. Jednak tamte panie nie widzą nic po za swoim pieskiem i czubkiem własnego nosa ![]()
"Człowiek posiadł sobie prawo do posiadania zwierzęcia. A powinien to być przywilej, który można odebrać." Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2011-02-18 o 11:34 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2716 |
Rozeznanie
|
wiesz tygrysia,przynajmniej na te tipsy itp będziemy miały, bo za psa nam wydatek odpadnie,bo do adopcji te których za dużo jest będą,więc nie będziemy musiały tracić kasę, bo i po co kilka stów za psa w typie dać,ale i szpanować będzie można,że to rasowiec
![]() ![]() a jakie rzeczy tam przeczytałam,że weterynarz kazał szczeniaka od nowa szczepić, bo ci "hodowcy" nie raz oszukują i nie wiadomo, czy był szczepiony i takim sposobem możliwe,że psiak dostał dodatkową dawkę, (szkoda też,że nie rozróżniają hodowcy i nie hodowcy) w sumie dobrze,że ja nie miałam takiego problemu, bo poszłam do fili,gdzie hodowca mojej chodzi i od razu skojarzyli małą i książeczkę i była zaszczepiona tyle razy ile powinna ( w sumie mojej książeczka jest dla nich charakterystyczna, bo ma słodkie zdjęcie na przodzie,takie ala wizytowe ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2717 |
Zakorzenienie
|
Tak ja też mam tipsy na 3 m, bo tak najlepiej się psu rzuca frisbee
![]() ![]() A w ogóle jestem szpanerką i mam psa tylko po to, żeby chodzić z nim po dworze z przyklejonym do czoła rodowodem krzycząc na cały głos, żeby każdy wiedział, że mam psa rasowego. Na ratowaniu i odchowie się nie znam, ale hodowczyni od której wzięłam psa tym bardziej, bo pierwszego szczeniaka jaki się urodził ratowała sztucznym oddychaniem. Oczywiście hodowle rodowodowe są gorsze od tych "domowych", bo w tych domowych psa się ratuje, a rodowodowych zabija. Tylko nie wiem jakim cudem ciągle słyszę, że w hodowlach rodowodowych hodowcy odratowują pieski robiąc im sztuczne oddychanie czy masaż serca, a jak jakieś szczenię jest słabsze to pilnują go 24h/dobę, dostawiają do cyca i karmią mlekiem dla szczeniąt byle tylko odratować. Nie wiem też po co wzywają weterynarza do domu do szczeniąt, przecież to żaden problem zabrać szczeniaki do gabinetu, a i taniej wyjdzie, to potem można by też taniej szczeniaka sprzedać a nie wołać tysiące za niego! No ale widać ja się nie znam, a pewnie i ci hodowcy co to piszą to kłamią po prostu, bo chcą potem drożej szczeniaka sprzedać, bo oni tylko na kasę liczą. No bo pomyślcie - po co macie za mercedesa płacić grube miliony, jak chińczyki zrobiły tańszą wersję. Wygląda tak samo, to po co przepłacać mercedesowi pazernemu na kasę? Lepiej się dobrze zastanówcie od kogo kupujecie samochód, bo się jeszcze natkniecie na producenta zdzierającego z Was kasę za nic! Bo weźcie kalkulator i policzcie sobie ile poszczególne części samochodowe kosztują, każdy to potrafi, i na pewno wam nie wyjdzie tyle, ile ten mercedes sobie śpiewa! ![]() Aha, i jakby ktoś się nie połapał, wszystko co napisane wyżej jest ironią i tak to należy odczytywać A teraz już na poważnie, nie mam ochoty się na tamtym forum wypowiadać, bo i tak zaraz dostałabym bana jedynie za to, że jestem za r=r (bo to taka modna akcja teraz a ja tak bardzo chcę być modna więc MUSZĘ ją popierać), zaglądają tu osoby z tamtego forum, może przeczytają. Padło tam stwierdzenie czyjeś, że ostatnio pojawia się dużo agresywnych shih-tzu, chociaż tak być nie powinno. Padło też pytanie o powód. Jest on boleśnie prosty - powodem jest rozmnażanie tej rasy w sposób niekontrolowany, czyli nie pod auspicjami związku tylko na własną rękę w domowym zaciszu. Rozmnaża się psy, które niekoniecznie muszą mieć dobry charakter (może on być ugładzony wychowaniem, ale trzeba pamiętać, że charakter jest w pewnym stopniu dziedziczny i pies, który za młodu wykazywał zachowania agresywne przekaże te predyspozycje szczeniaków). Właśnie tak się psuje rasę. I powiem Wam jeszcze jedną rzecz - gdyby nie to, że istnieją te rodowodowe hodowle, które waszym zdaniem naciągają ludzi i zawyżają koszty, a w ogóle to się w nich źle dzieje (tak wiem, są złe hodowle, wszędzie znajdą się czarne owce, ale to raczej margines niż powszechne zjawisko, jak Wy byście to chciały widzieć), to za jakiś czas rasy shih-tzu by już nie było. Dlaczego? Bo same byście nie wiedziały co rozmnażacie i czy przodek nie miał domieszki innego psa, czy nie wad eksterierowych lub tym podobnych. Rozmnażana by była coraz większa liczba psów z odstępstwami od wzorca, każde kolejne pokolenie pogłębiałoby wady, aż te psy zaczęłyby ledwie przypominać shih-tzu. Ten rodowód, dla was niepotrzebny świstek papieru, sprawia, że w ogóle możecie mieć shih-tzu i że ta rasa jeszcze istnieje. Wiecie za co się płaci tyle kasy za szczeniaka z rodowodem? Za stale pogłębianą przez hodowcę wiedzę genetyczną (niezwykle potrzebną jeśli ktoś chce się brać za rozmnażanie, właśnie po to, żeby potem nie było np. agresywnych shih-tzu "niewiadomo skąd"), wiedzę na temat rasy, za ciągłe dążenie do poprawy rasy, za doszkalanie się z zakresu psiej psychiki itd. Jednym słowem za ciągłą, ciężką pracę, jakość i nieustanne doskonalenie.
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2011-02-18 o 13:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2718 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny - dosc obsmiewania;
Prosze o konstruktywna krytyke. Ten watek nie mial sluzyc wojnie z innym forum... Uwazam, ze sens R=R mozna przekazywac w rzeczowy sposob. Przypominam, ze ten watek nosi tytul Rasowy=rodowodowy - nie zas, "co sie wyprawia na forum Shih Tzu". Kolejne obsmiewajace posty, czy streszczanie tego, co tam napisano beda punktowane. Nie wyobrazam sobie, by ten watek- nad ktorym pracowalo wiele Wizazanek- mial stac sie miejscem obgadywania i obsmiewania - bez wzgledu na smiesznosc gloszonych na omawianym forum teorii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2719 |
Rozeznanie
|
jeju nie rozumiem takich ludzi po co kupować jakieś mieszanki ?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2720 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj o 19.50 w Uwadze ma być o pseudohodowlach!
![]() |
#2721 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie miałam to napisać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2722 |
Raczkowanie
|
Kurcze, że też nie zerknęłam tu wcześniej, mogłam obejrzeć... streście, proszę, co było ciekawego w tym programie
![]()
![]() |
#2723 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://uwaga.onet.pl/44239,wideo,240...,reportaz.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2724 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
oraz cz 2 http://uwaga.onet.pl/240101,reportaz...deo_detal.html przykre jest to ,ze wielu polakow nadal kupuje psy tz z kartonu np na bazarach ...czasami juz sil brakuje na taka dyskusje...i tlumaczenie takich osob ..nieptrawda bo my pieska kupilismy od bardzo dobrych ludzi i ta hodofffffla wcale tak nie wyglada....tylko ,ze prawda jest taka ,ze nie zawsze widac na pierwszy rzut oka ..a dramat rozgrywa sie za przyslowiowa sciana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
[B]''PSI LOS'' POMYSL CZASEM O CIERPIENIU ,KTOREGO WOLISZ NIE WIDZIEC...http://www.youtube.com/watch?v=dly3siDise4/B] Psy, którym bujne serce do człowieka zabiło. Na różańcach z cierpienia wymadlają swą miłość... ludzie kochaja zwierzeta ale ... http://pl.youtube.com/watch?v=mM6N26H4JEI |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mozna doprowadzic, do tego typu sytuacji, mamy XXI wiek, a to co sie u nas w kraju dzieje, to jest jakas paranoja. Ludzie moga traktowac zwierzeta jak rzeczy. Urzednicy maja wszystko gleboko w tylku, co sie beda zwierzetami przejmowac? A nasz rzad, robi dokladnie to samo przyklad daje ponizej, tylko bardzo prosze o nie wlaczanie tego filmiku osobom o slabych nerwach, drastyczne sceny. http://www.facebook.com/event.php?eid=188503581182704 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2726 |
BAN stały
|
Oglądałam z całą swoja rodziną - jesteśmy załamani tym co zobaczyliśmy. Juz kilka lat temu słyszałam opowieści, że tam gdzie kiedyś trzymano świnie w chlewach a przestało sie to opłacać te pomieszczenia służą rozmnażaniu psów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2727 |
Zadomowienie
|
Moze podatki za mioty nie rejestrowane i zakaz rozmnazania psow nie rodowodowych cos by zmienily...
Kurcze,w skandywani sobie poradzili z tematem a u nas wolna amerykanka... Najgorsze jest to ze ludzie wogole nie sa swiadomi co to rodowod i po co to... A nie wspomne o nadal pokutujacym micie pt-suka musi miec male ![]() ![]() ![]() Dobrze ze uwaga robi takie reportaze i cos dziala... Oby wiecej takich akcji... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2728 |
BAN stały
|
W Skandynawii sobie poradzili własnie przez duże podatki? - może to byłaby podpowiedz co u nas należy zrobić i to jak najszybciej bo mi się wydaje ze pseudohodowle zataczają coraz większe kręgi!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2729 |
Raczkowanie
|
Też widziałam filmik, za każdym razem, kiedy widzę takie rzeczy płaczę jak małe dziecko
![]() OFF (również nie dla ludzi o słabych nerwach...) zapewne to widziałyście, ale powiem Wam, że to jest dużo gorsze, ryczałam jak bóbr. To jest dla mnie nie do pomyślenia w dzisiejszych czasach! Po prostu chore, brzydzę się tymi krajami.... ---> http://www.ptroa.co.il/petition/ (jeszcze większy off: wstrząsające...)
![]() |
#2730 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-02-20 o 08:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:56.