|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy dany produkt/potrawa nadaje się na REDUKCJĘ?
a gotowana biała kapusta? może być? Tyle że mama ja robi i daje do takiej wielkiej miski trochę oleju roslinnego.
|
|
|
|
#2702 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak ogólnie to lubie kapustke gotowana tylko później wzdęta jestem
|
|
|
|
|
#2703 |
|
Zakorzenienie
|
ona daje chyba łyżkę taką tam... A gotuje cała główkę posiekaną, do tego cbula i szczypiorek daje. namawiałam namawiałam na oliwe z oliwek, ale mam wie swoje
|
|
|
|
#2704 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale ciekawy pomysł z cebulka i szczypiorkiem Moja zawsze sieka kapuste, gotuje a poźniej dodaje soli cukru i octu więc to nie dla mnie.Myślę, że nic się nie stanie jak zjesz kompozycje twojej mamy To tylko łyżka oliwy ale na cała kapuste. Nie popadajmy w skrajność
|
|
|
|
|
#2705 |
|
Raczkowanie
|
Bosh, z tego co widzę, to nawet naturalna Activia ma masę cukru
|
#2706 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cukru czy węglowodanów? Bo jogurty to wszystkie mają sporo węgli, a wiele jest jeszcze dosładzanych dodatkowo.
|
|
|
|
#2707 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jem zawsze kotleciki sojowe w panierce z płatków corn flakes dobre ; >
|
|
|
|
#2708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2709 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2710 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Fakt, że kaloryczne, ale powoli kończę z dietą więc będę mogła sobie coraz częściej pozwalać W panierce z płatków owsianych też wychodzą smaczne kotlety i przy okazji nieco zdrowsze
|
|
|
|
|
#2711 |
|
Wtajemniczenie
|
ja robie kotleciki sojowe w panierce z otrąąb orkiszowych i smaże na łyzce oliwy z oliwek. Cosssss pysznego!
Tylko raz w tygodniu pozwalam sobie na to w ramach 10% odstępstwa od diety redukcyjnej :pp
|
|
|
|
#2712 |
|
Raczkowanie
|
Czy serek wiejski z surowym brokułem nadaje sie na R na kolacje tak na 2 godziny przed snem ??
|
|
|
|
#2713 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2714 |
|
Zakorzenienie
|
według mnie też się nadaje
|
|
|
|
#2715 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny co myslicie o tych koktaljach ze slim figury sa bananowe, truskawkowe i waniliowe. To pisze producent
" Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów Herbapol Lublin S.A wprowadził na rynek pod marką SlimFigura nową kategorię produktu - koktajl dietetyczny SlimFigura Dieta, dla tych którzy chcą odżywiać się racjonalnie i zdrowo, dbają o sylwetkę i dobre samopoczucie. SlimFigura Dieta ma wyjątkowy smak, a także jest sycącym połączeniem lnu, białka sojowego i błonnika pokarmowego. Włączając koktajl do codziennej diety dostarczasz organizmowi energię oraz niezbędne witaminy i składniki mineralne. Skład produktu został tak skomponowany, aby zaspokoić głód i ochotę na „coś słodkiego”, a jednocześnie móc kontrolować wagę ciała. Gęsty koktajl może zastąpić „normalny” posiłek lub być spożywany jako smaczna i zdrowa przekąska. Osoby stosujące diety często borykają się z niedoborem witamin i minerałów (nie dostarczanych w ograniczonym pożywieniu), dodatkowo najczęściej poszukują produktów o niskiej kaloryczności. Nowy produkt Herbapolu oferuje niedużą dawkę kalorii (w koktajlu z 1 saszetki jest ich niewiele ponad 100 kcal), dostarczając jednocześnie odpowiednią dawkę witamin i składników mineralnych. Spożycie jednej porcji SlimFigura Dieta dostarcza ponad 15% zalecanego dziennego spożycia witamin: A, D, E, B2, B12, niacyny, folacyny oraz żelaza. Główne składniki produktu to: Len mielony bogaty jest w mikro- i makroelementy, lekkostrawne białko, substancje śluzowe oraz błonnik. Substancje śluzowe lnu działają osłaniającą i łagodząco na przewód pokarmowy. Błonnik pokarmowy zawarty w nasionach lnu pobudza perystaltykę jelit oraz zmniejsza uczucie głodu, chroniąc tym samym przed nadmiernym przyrostem masy ciała. Błonnik zwiększa objętość treści pokarmowej w jelitach, dając uczucie sytości. Jest to związane ze zdolnością wiązania wody i zwiększonym wydzielaniem soków trawiennych. Błonnik tworzy również korzystne środowisko dla rozwoju mikroflory bakteryjnej jelit. Izolat białka sojowego to przyswajalne przez organizm ludzki źródło białka. Białko jest zasadniczym elementem budowy wszystkich tkanek człowieka, reguluje procesy przemiany materii i innych funkcji zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie organizmu. Odpowiednia ilość białka w diecie decyduje o normalnym wzroście i rozwoju człowieka. Koktajl jest zapakowany w wygodne, pojedyncze saszetki co pozwala zabrać go ze sobą do pracy, czy na wyjazd. Jest łatwy i szybki do przygotowania. Po prostu zalej kubkiem gorącej wody lub mleka, mieszaj energicznie i gotowe (aby zapobiec powstawaniu grudek płyn dodawaj porcjami). Możesz go przygotować w czasie krótkiej przerwy w pracy oraz kiedy masz ochotę na coś pysznego. Czuj się usprawiedliwiona, Twój organizm tego potrzebuje. Nasz koktajl oferowany jest w trzech wersjach smakowych, w zależności co lubisz i na co masz ochotę, wybierz wariant dla siebie:
Z tego co patrzylam w sklepie B/W/T 12/9/2 nadaje sie na podwieczorek/kolacje potreningową? Koktajl pluus jakies warzywko. Cena 2zl za saszetke miesza sie to z wodą i odtluszczonym mlekiem pewnie jakims 0% lub 0.5 % Na jakims forum czytalam ze najlepszy smak waniliowy i bananowy, jutro wyprobuje
Edytowane przez olalola24 Czas edycji: 2009-05-13 o 18:03 |
|
|
|
#2716 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam takie pytanie, czy szprot w pomidorach (mała puszka) + jedna kromka grahama, po treningu aerobowym, a na jakieś 3-4 godziny przed snem to dobry pomysł na kolację? Bo martwi mnie ten graham, ale gdzieś tu czytałam, że po treningu trzeba trochę węgli zjeść...
![]() olaola - ja to raz wypiłam i myślałam że to zwrócę od razu, jak dla mnie smak jest paskudny... piłam bananowy... Edytowane przez aniaesz88 Czas edycji: 2009-05-13 o 19:47 |
|
|
|
#2717 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Jeśli jesz kolację 3 h (4 to już za długo) przed snem to możesz spokojnie zjeść do niej kromkę razowego chleba czy grahama.
|
|
|
|
#2718 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam takie pytanie można zjeść omlet na obiad? Jeśli tak to z czym i jak go przyrządzić żeby było tak r/u? <:
|
|
|
|
#2719 |
|
Raczkowanie
|
Ja się poddaje
Przeczytałam pierwsze 15 stron tego wątku i znalazłam tylko jedną sałatkę, którą byłabym w stanie zjeść. Pozostałych produktów nie jestem w stanie przełknąć (większość z nich powoduje u mnie odruch wymiotny - póbowałam).Mam zamiar przeczytać cały wątek, ale to wszystko (co z czym i ile) mnie przerasta Zaczynam się obawiać, że nigdy nie zgubię tych zbędnych centymetrów
|
#2720 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() pewnie,ze mozna...a sposobow jest mnostwo,ja robie czasem tak a la pizza ze mieszam jaja ,troche proszku do pieczenia,warzywa posiekane(cebula,pieczark i,pomidor,papryka itd.),przyprawy i to na teflon,przykrywam zeby sie scielo z gory tez.smaruje to koncentratem pomidorowym.mozesz tez do rozbeltanych jaj dodac kakao naturalnego i posmarowac serkiem homo /wiesniakiem zmieszanym ze slodzikiem,ale wersja z warzywami lepsza na obiad. |
|
|
|
|
#2721 | ||
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Z 3 jajek, 3 łyżek mąki razowej i 3 łyżek mleka.Cytat:
Wszystkie wymieniane tu rzeczy są dla Ciebie nie do przełknięcia...? A co lubisz jeść?
|
||
|
|
|
#2722 |
|
Raczkowanie
|
Lexie z tych przeczytanych do tej pory stron większości rzeczy nie dam rady jeść
Nie znoszę twarogu, serków wiejskich, kasz, brązowego ryżu, ryb...Jestem dziwna - wiem Ale czytam dalej - może znajdę coś jeszcze 'zdrowego'. Tylko obawiam się tych połączoń - co z czym wolno, a z czym nie wolno - nie mogę tego ogarnąć
|
#2723 |
|
Wtajemniczenie
|
maja duzo cukru? wiec na redukcjie odpadaja...
|
|
|
|
#2724 |
|
Rozeznanie
|
nom,bialego cukru nalezy unikac na R.pozatym te koktajle maja slabe zrodlo bialka(sojowe).znalazlam o nich watek http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=271724 .
|
|
|
|
#2725 |
|
Raczkowanie
|
Czy na kolacje np. o godzinie 20:00
może być omlet z dwóch żółtek i 2 białek>? Bo niedawno zjadłam obiad i zapomniałam zjeśc kaszy ![]() Zjadłam tylko mintaja co ma zaledwie 150 kcal. I teraz musze teraz jakoś kaloriami nadrobić. |
|
|
|
#2726 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2727 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeszcze będzie coś po obiadowe (tzw.pare orzechów) ,podwieczorek no i kolacja. A właśnie na redukcji moga być chyba naleśniki prawda? Skład: mąka żytnia, dwa jajka i mleko. Edytowane przez karlusss Czas edycji: 2009-05-14 o 15:13 |
|
|
|
|
#2728 |
|
Raczkowanie
|
A taka sałateczka?
![]() Ryż, kukurydza z puszki, piersi z kurczaka, ananas świeży (bądź z puszki), jogurt naturalny. Wydaje mi się, że nie bardzo, ale wolę zapytać.
|
#2729 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2730 |
|
Raczkowanie
|
A czy 2 naleśniki z serem na U bardzo mi zaszkodzą ???
ja tak uwiellbiaaaaaaaam naleśniki.... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:52.

Moja zawsze sieka kapuste, gotuje a poźniej dodaje soli cukru i octu więc to nie dla mnie.
To tylko łyżka oliwy ale na cała kapuste. Nie popadajmy w skrajność

Fakt, że kaloryczne, ale powoli kończę z dietą więc będę mogła sobie coraz częściej pozwalać

Ale czytam dalej - może znajdę coś jeszcze 'zdrowego'. Tylko obawiam się tych połączoń - co z czym wolno, a z czym nie wolno - nie mogę tego ogarnąć