|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VIII
Cytat:
Cytat:
|
|
#2702 |
|
Raczkowanie
|
Napisane przez party
U/P I śniadanie: parówka z musztarda, kromka ciemnego pieczywa z nasionami posmarowana twarogiem rzodkiewkowym z szynka z indyka, miseczka płatków kukurydzianych, banan, mała nektarynkaobiad: krokiet z pieczarkami, 3 ziemniaki deser: mały kawałek loda-rolady przekąska: jabłko, mała nektarynka, 5 łyżeczek jogurtu naturalnego, 1 kromka pieczywa chrupkiego wasa kolacja: szklanka mleka o,5%, 3,5 kromki ciemnego pieczywa z nasionami z twarogiem rzodkiewkowym i ogórkiem proszę o ocenę. moim zdaniem idealny jadłospis na P, z ponad 3000 kcal na pewno się uzbiera ![]() Ten jadłospis ma 3000 kcal??? ![]()
|
|
|
|
#2703 |
|
Zakorzenienie
|
no coś Ty. Gorzkakawa ironizowała. Chyba.
|
|
#2704 |
|
Przyczajenie
|
Ja od kilku dni ograniczam się w jedzeniu słodyczy i staram się w miarę mądrze układać posiłki, jednakże wczoraj była impreza w domu i duuużo jedzenia
![]() P.S. Jestem chyba na etapie Rrrr, skoro to pierwsze dni, chociaż ja się za bardzo nie trzymam stalowych zasad... Śniadanie: owsianka z jabłkiem, cynamonem i 2 łyżeczkami cukru, kanapka z wędliną, pomidorem i szczypiorkiem II Śniadanie: 2 kawałki ciasta (nie będę słodyczy ograniczać do zera, bo nie chcę się katować)Obiad: troszkę ziemniaków z koperkiem, kalafior, devolai (nie wiem, jak się to pisze), pokrojony do obiadku pomidorek Podwieczorek: znowu ciasto... Kolacja: Domowa sałatka warzywna, kanapka z wędliną i pomidorem, odrobina jakiejś potrawy, w której były brokuły, malutkie klopsiki i pieczarki W ciągu dnia miałam dużo ruchu, bo około 2 godzin grałam z rodziną w siatkówkę (tak po prostu sobie odbijaliśmy, ale sporo się przy tym nabiegałam, aż mnie lewa stopa dziś boli ). Poza tym wypiłam 3 albo 4 szklanki mleka (mniam!) i filiżankę słabej kawy oraz jednego małego drinka za zdrowie siostry, która to wczoraj miała urodziny![]() Ogólnie to ćwiczę około godziny prawie codziennie, albo jazda rowerkiem, albo różne ćwiczenia, albo i to i to ![]() Oceńcie proszę, czy to jedzenie było chociaż tak w miarę ok, czy beznadziejne :P Edytowane przez PeggySue1989 Czas edycji: 2009-06-29 o 11:09 |
|
|
|
#2705 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do ochoty, to nie wiem, ale czasami ochota to nie wszystko, trzeba zjeśc z rozsądku. |
|
|
|
|
#2706 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 0 nnkt |
|
|
|
|
#2707 |
|
Rozeznanie
|
oczywiście że to była ironia. miałam jednak nadzieję, że party ją wychwyci
|
|
#2708 |
|
Wtajemniczenie
|
U:
1. pól rogalika z masłem, wieśniak z pomidorem i szczypiorkiem, kakao nat. na mleku 2% 2. 'sałatka': pół szklanki jagód, parę łyżek arbuza (z 6-8), pół homo nat. gałka lodów,szczypta cukru, 3 podpłomyki bezcukrowe siłowy+ aeroby 3. brokuły z sosem czosnkowym (jogurt nat. czosnek. dużo koperku), schab gotowany, garść orzechów, łyżeczka oleju aqua aerobik + 10km rowerek/ 20 km rowerek 4. pół rogalika z masłem i czymś (wędlina/makrela/ pasztetowa)+ ogórek świeży, szczypiorek i koperek może mało, ale nie mogę więcej.. coś mi się zrobiło z żołądkiem i np. po śniadaniu prawie pękłam |
|
|
|
#2709 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i gdzie ten brzuch ma się po obiadku schować jak nie ma bioderek?
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#2710 |
|
Zakorzenienie
|
zgadzam się z Dekas
jadłospis nie jest jakościowo redukcyjny, ale skoro Peggy i tak się ogranicza i je mniej niż zwykle, to po co ma się katować? Im mniej restrykcyjna dieta, tym łatwiej z niej wyjść, no i metabolizm nie cierpi tak bardzo.
|
|
#2711 |
|
Wtajemniczenie
|
dobra, sry
![]() myślałam że 4 kawałki ciasta na R to nie bardzo, ale może się mylę może zamiast ograniczać, lepiej postawić na lepszą jakość..? |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2712 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dobra, a teraz pytanie, chciałabym sobie zjeść sezamki, albo chałwę, ktora ma sezam ale jestem uczulona i się po nim duszę, jeśli sobie zjem i łyknę tabletki dla alergików to objawy się pojawią czy nie? Wiecie, nie chcę zdechnąć
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#2713 |
|
Przyczajenie
|
Hehe, wiedziałam, że kicha będzie... Ale to właśnie z tego względu, że impreza
Normalnie nie jem już słodyczy, co najwyżej ze 2 ciastka przez cały dzień, albo 2-3 kostki czekolady. Tak sałatka była z majonezem, devolai z serem w środku, a chleb pełnoziarnisty. Niestety mieszkam na wsi i nie ma tutaj wyboru co do typów chleba, jest zwykły pszenny i czasem wieloziarniasty... Wiem, że to nie jest jakaś tam dieta , dla wielu z Was oznaczałoby to pewnie wręcz tycie, ale ja jestem bardzo wysoka (179cm) i jakiejś tam energii potrzebuję. Nie sądzę też, że dobre byłoby, żebym całkowicie ograniczyła słodycze i nie jadła tego, co uwielbiam. Nawet jeśli bym wytrzymała miesiąc bez słodyczy, to potem by puściły hamulce i efekt jojo murowany... Wolę chyba chudnąć powoli, niż się katować Ruchu mam teraz dużo i przez tydzień schudłam prawie 2kg, więc nie jest źle ![]() A mam takie pytanie: czytałam na tym forum, że rano powinno się jeść dużo węglowodanów, żeby wprawić w ruchu metabolizm. Będę się starała jeść jak najczęściej rano owsiankę, ale jakbym np. nie miała czasu jej przyrządzić, to co powinnam mniej-więcej zjeść, żeby sobie tę zdrową dawkę węglowodanów dostarczyć? A słodycze tez dostarczają węglowodany, prawda? Więc chyba nie będzie tragedii, jeżeli się rano zje zawsze coś słodkiego? Bo wieczorem to wiem, że już nie można, ale tak z rana, to jak śmietana... ![]() I jeszcze pytanie: w treningu siłowym jakie ćwiczenia polecacie?
Edytowane przez PeggySue1989 Czas edycji: 2009-06-29 o 13:28 |
|
|
|
#2714 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Larissis;13000680]Napisane przez party
U/P I śniadanie ok.540kcal wg mnie: parówka z musztarda (150kcal) , kromka ciemnego pieczywa z nasionami posmarowana twarogiem rzodkiewkowym z szynka z indyka(120kcal), miseczka płatków kukurydzianych(150), banan zależy jakiej wielkości ale niech będzie (100kcal), mała nektarynka (20) bardzo dobrze obiad(350kcal): krokiet z pieczarkami(200kcal), 3 ziemniaki (150kcal) trochę mały ten obiad nie ma żadnej surówki , białka . ![]() deser: mały kawałek loda-rolady (100kcal) ok. przekąska ok 160kcal: jabłko(60), mała nektarynka(20), 5 łyżeczek jogurtu naturalnego(60), 1 kromka pieczywa chrupkiego wasa (20) ok . minimalne białko w jogurcie , owoce i wg. kolacja(490kcal) : szklanka mleka o,5%,(70) 3,5 kromki ciemnego pieczywa z nasionami z twarogiem rzodkiewkowym i ogórkiem(420) nie ma wystarczającej ilości białka dużo węgli . proszę o ocenę. moim zdaniem idealny jadłospis na P, z ponad 3000 kcal na pewno się uzbiera policzyłam wszystko i wyszło ok.1540 kcal więc tak śniadanie okej , brak drugiego śniadania nawet na P powinno być trzecie obiad maluteńki w porównaniu do kolacji przekąska maluteńka DZIEWCZYNO ! Ty jesteś na P ! ograniczasz spożywanie tłuszczu używasz mleko 0,5 % które jest mało wartościowe zamiast 3,5 % mało białka dużo węgli bardzo (!!!!!) mało warzyw ;| musisz popracować nad swoim jadłospisem urozmaicić go . Nie jeść aż tak dużo na noc , jeść więcej na obiad jeść II i III śniadanie . Jadłospis ciulowy ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
|
|
#2715 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2716 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.wsypujesz do garnka paczkę łuskanego słonecznika kostkę masła i szkl. cukru mieszasz to aż się wszystko oprócz słonecznika
|
|
#2717 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jesteś wysoka, aktywna, naprawdę nie ma potrzeby katowania się restrykcyjnymi dietami, zwłaszcza, że są wakacje i, wiadomo, wiele pokus![]() ...Jak i wiele ruchu. Pamiętaj tylko o nnkt, orzechy, oliwa, takie tam, niby nic, a bardzo ważne.Co do siłowego treningu, polecam forum Fitness.
|
|
|
#2718 |
|
Rozeznanie
|
Ja chciałabym polecić figi suszone
Bo są mega słodkie, więc świetnie zaspokajają potrzebę sięgania po coś słodkiego, a są dość mało kaloryczne.
|
|
|
|
#2719 |
|
Raczkowanie
|
moje R
s-kanapka razowca z serkiem bialym kakao mleko 2% 2s-precelek jablko o-20dkg makaronu pelnoziarnistego z serem i niestety sosem fix napoli z knorra ![]() p-wisnie k-kanapka razowca z serem bialym pomidor BARDZO PROSZE O OCENE |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2720 |
|
Rozeznanie
|
utrzymanie...
mogę prosić o jakąś ocenkę?..mam wrażenie,że zwiększyłam NNKT,posiłki bardziej obfite,a i tak na tym nieco chudnę..nieco..poza tym jest to o tyle dziwne,że mam zero ruchu...
dopiero od sierpnia planuję rower...help.. |
|
|
|
#2721 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() merci za ocenkę
|
|
|
|
|
#2722 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
sam jogurt ? co to jest ? ziemniaków , gdybyś chciała to byś więcej moga, tuńczyka cała puszka.
|
|
#2723 |
|
Raczkowanie
|
Moge prosic o ocene mojego jadlospisu?
R śn. 3 łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów owsianych, łyżeczka słonecznika, łyżeczka dyni, 2 łyżeczki zarodkow pszennych, 2 suszone morele, 2 suszone śliwki, banan, jogurt nat. IIśn. 2 kromki razowca, trojkat sera topionego light, plasterek serka fit, pół dużego pomidora lód big bambi(upał dał mi sie we znaki:P) ob. filet kurczaka gotowany, pół woreczka ryzu brązowego, kalafior miseczka truskawek podw. serek homo, garść fistaszków kol. pół kostki sera białego, ogórek, pomidor z dymka
|
#2724 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przypominam się nieśmiało
|
|
|
|
|
#2725 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny mam do was pytanie co najlepiej zjesc po ćwiczeniach na siłowni węglowodany czy białko ???
Jeżeli jestem na R
|
|
|
|
#2726 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja chyba jednak spróbuje a co mi tam, jest ryzyko jest zabawa![]() albo nie uprażę sobie włoskie z cynamonem na wieczór...
|
|
|
#2727 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście, że wychwyciłam. Jedno spojrzenie na ten jadłospis i od razu widać, że zjadłam za mało ilościowo i jakościowo.
|
|
#2729 |
|
Rozeznanie
|
no to dzisiaj pe:
I: duży paluch z ziarnami pieczony z czosnkiem na maśle, dużo almette i szynki, papryka, pomidor, cebulka ( tata robił ;p) + 0,5l kawy z mlekiem II: elovena cynamonowa, kilka suszonych śliwek 2 kulki lodów śmietankowych ze szklanką wiśni, jabłko juz lepsze niż wczoraj xD o: duży kubek barszczu czerwonego na rosołku + grubaśny krokiet z grzybami i kapustą, w panierce, smażony p: 0,5l zielonej z miętą , pół paczki biszkoptów bananowych serek homo 150g z pokrojoną gruszką i zarodkami k: jogo owoce leśne, maślana, duża micha płatów, jak zwykle zalane, zmieszane i zjedzone ![]() po: drugie pół paczki biszkoptów XD chyba tyle. jutro wyniki
|
|
#2730 |
|
Zadomowienie
|
to może ktoś oceni moja dzisiejszą R...proszę..
nie za dużo????????????????????? ??? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:58.

pasują?

(nie będę słodyczy ograniczać do zera, bo nie chcę się katować)
Dzisiaj jestem na siebie wściekła bo żadnego porządnego śniadania tylko owoce i na II tak samo 

i gdzie ten brzuch ma się po obiadku schować jak nie ma bioderek?