Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawiamy! II - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-08-25, 14:31   #2701
mmagduszka
Rozeznanie

Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia

Cytat:
Napisane przez Eunice9 Pokaż wiadomość
suknia nie typowa z salonu, tylko prosta; bez żadnych wymyślnych fryzur, kosmetyczek, stawiam na naturalność;
Ja kupiłam używaną, za 600 PLN. Suknię poprzednia PMka kupiła w salonie i na jej zdjęciach stylizacja była typowo ślubna i "na bogato" bo dobrała do tej lekkiej sukni welon z kryształkami, kryształowy pas, sporo biżuterii i miała mocny makijaż. Ja darowałam sobie welon, a pas zamieniłam na jednolity. Poprosiłam kosmetyczkę o naturalny makijaż i naprawdę się udało Mama się śmiała że zapłaciłam za makijaż ktorego za bardzo nie widać Ale taki miał być efekt. Fryzura też wyglądała jakbym niedbale upięła sobie włosy a tak naprawdę było w niej trylion wsuwek. Ale fryzjerka zrobiła mega robotę i cieszę się że jednak zdecydowalam się na profesjonalny makijaż i fryzurę
Stary 2016-08-25, 14:54   #2702
alekaz1
Zakorzenienie

Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia

Cytat:
Napisane przez mmagduszka Pokaż wiadomość
Ja kupiłam używaną, za 600 PLN. Suknię poprzednia PMka kupiła w salonie i na jej zdjęciach stylizacja była typowo ślubna i "na bogato" bo dobrała do tej lekkiej sukni welon z kryształkami, kryształowy pas, sporo biżuterii i miała mocny makijaż. Ja darowałam sobie welon, a pas zamieniłam na jednolity. Poprosiłam kosmetyczkę o naturalny makijaż i naprawdę się udało Mama się śmiała że zapłaciłam za makijaż ktorego za bardzo nie widać Ale taki miał być efekt. Fryzura też wyglądała jakbym niedbale upięła sobie włosy a tak naprawdę było w niej trylion wsuwek. Ale fryzjerka zrobiła mega robotę i cieszę się że jednak zdecydowalam się na profesjonalny makijaż i fryzurę
Makijaż ma mi zrobić koleżanka gratis na nową drogę życia,zajmuje się robieniem makijażu okolicznościowych

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-08-25, 14:56   #2703
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alekaz1 Pokaż wiadomość
Makijaż ma mi zrobić koleżanka gratis na nową drogę życia,zajmuje się robieniem makijażu okolicznościowych
A no to super
Stary 2016-08-25, 14:58   #2704
alekaz1
Zakorzenienie

Cytat:
A no to super
Jeden wydatek mniej, może jeszcze pazury mi zrobi

Stary 2016-08-25, 15:03   #2705
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alekaz1 Pokaż wiadomość
Jeden wydatek mniej, może jeszcze pazury mi zrobi
Ja zapłaciłam za pazury jakieś 30 PLN ale to też po koleżeńsku
Stary 2016-08-25, 16:37   #2706
pantera09
Zakorzenienie

Ja 45 z olxa

11.03.2017
pantera09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-25, 16:55   #2707
mmagduszka
Rozeznanie

Ogólnie paznokcie to nie jest jakiś ogromny koszt Fryzjerka i makijażystka już większy, ale np. ja oszczędziłam, darując sobie próbne makijaże i fryzury

W ogóle to zastanawiam się co zrobić z suknią. Nie jestem sentymentalna, chcę się jej jak najszybciej pozbyć, ale aż żal wyrzucać bo serio wygląda jak nowa (ja miałam tylko obiad poślubny w zasadzie, a poprzednia PMka krótkie wesele bez poprawin i sesji). Może wystawię ją na olx i vinted za 200 PLN skoro kupiłam za 600 i dorzucę drobiazgi typu pas i ozdoba do włosów.. ale znając opowieści dziewczyn z innych wątków to pewnie i tak nie sprzedam Trudno, poleży i najwyżej pójdzie do utylizacji jak już nie będziemy się mieścić w szafach.
Stary 2016-08-25, 16:57   #2708
alekaz1
Zakorzenienie

Tak wiadomo że koszt paznokci nie jest duży. Może do czasu ślubu uda mi się zapuscic swoje to wtedy obejdzie się z tipsami a samo malowanie

Stary 2016-08-25, 19:41   #2709
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Ale zawsze jest, za pedicure i manicure daje 150-200zl a to koszt makijażu próbnego.

LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-25, 20:01   #2710
visionAM
Zakorzenienie

Ja za mini i pedi place 100zl i to sa hybrydy... Ceny powyżej 200zl to dla mnie kosmos.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-25, 20:12   #2711
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Ja za mini i pedi place 100zl i to sa hybrydy... Ceny powyżej 200zl to dla mnie kosmos.
Tez mowie o hybrydach. A w jakim mieście robisz?

LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-25, 20:14   #2712
mmagduszka
Rozeznanie

200 to sporo, zakładam że to znany salon w jakimś dużym mieście? Ja za hybrydy mani płacę 30, a normalnie koleżanka od nieznajomych bierze 40 już z wzorkami. Miasto wojewódzkie, mały salonik na osiedlu. Za pedi chyba 50 bierze ale nawet nie wiem bo mialam kryte buty i sama sobie pomalowalam paznokcie u stóp
Stary 2016-08-26, 08:16   #2713
funk_you
Wtajemniczenie

Ja już nie ufam tym salonom domowym i salonom stacjonarnym, które robią pazy za 30,40 zeta. Kiedyś do takich lasek chodziłam. Widziałyście kiedyś, żeby wyjmowały sterylne narzędzia, nowe pilniki? Ja nie, trochę strach bo nie wiadomo komu ona wycinała skórki przed tobą. Pedi i mani za 100 zł to dosyć tanio, pedicure pełny z frezowaniem? Teraz robię sobie paznokcie sama między innymi ze względów zdrowotnych i finansowych.
Stary 2016-08-26, 08:45   #2714
visionAM
Zakorzenienie

Akurat to nie w Warszawie, dlatego też taka niska cena
Stary 2016-08-29, 16:36   #2715
strawberry_orange
Raczkowanie

Ja jestem w trakcie rozdawania zaproszeń. Obrączki zamówione srebrne zgodnie z planem, choć u jubilera trochę się wahałam.
Teraz szukam dekoracji na stoły (inspiracje i materiały), zamawiam welon.

---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Magduszka jak uroczystość?
Jakis opis, podsumowanie pls
strawberry_orange jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-29, 17:32   #2716
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez strawberry_orange Pokaż wiadomość
Magduszka jak uroczystość?
Jakis opis, podsumowanie pls
Mieliśmy absolutnie cudowny ślub, ale to zasługa księdza, który się niesamowicie postarał. Wszyscy byli wzruszeni, łącznie z osobami niewierzącymi

Samo przyjęcie było takie ciepłe i rodzinnie, właśnie dzięki takiemu kameralnemu gronu. Goście zgodnie z przewidywaniami zebrali się po około 7-8h i wydawali się zadowoleni Jedzenie było super i wszyscy chwalili że nie takie klasyczne. A że na takim przyjęciu główną atrakcją jest nie oszukujmy się jedzenie - warto postawić moim zdaniem nie tylko na tradycyjnie dania, ale właśnie na coś czego goście mogą nie jedzą codziennie (choć oczywiście mieliśmy też typowe polskie szlagiery typu barszczyk z pasztecikiem i tatar) Bardzo fajnym pomysłem, za niewielkie pieniądze okazał się słodki stół - o ile zwykle ciasto z niego schodziło tak o, to wszelkie babeczki, makaroniki etc błyskawicznie się rozchodziły Puściliśmy muzykę z płyt, kilka par potańczyło ale generalnie nie było z tym spiny, większość gości pozytywnie zareagowała na taką formę imprezy

Edytowane przez mmagduszka
Czas edycji: 2016-08-29 o 17:37
mmagduszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-04, 20:08   #2717
rombek
Wtajemniczenie

Cześć Jestem właśnie w trakcie planowania niskobudżetowego ślubu i całkiem nieźle nam z narzeczonym idzie. Aczkolwiek chętnie przyjmę pomysły, na czym jeszcze można bezboleśnie zaoszczędzić

Jak na razie mamy zaklepaną datę w USC (80zł), kupioną moją sukienkę (420zł) i zamówione obrączki (1100zł). Zamówiłam już też sobie płaszczyk (130zł) i buty (170zł), ale nie wiem, czy mi będą pasować, więc jeszcze nie wliczam. Ślub jest w styczniu, więc temat butów trochę mi spędza sen z powiek Z biżuterii będę kupować tylko kolczyki. Wybrałam sobie przy zamawianiu obrączek parę za 339zł, ale jeszcze nie kupiłam. Czekam aż kluczowe wydatki będą zaklepane, jak będzie zapas, to kupię te, jak nie, to będę szukać czegoś tańszego

Na szczęście oboje nigdy nie chcieliśmy wesela, więc sporo kosztów odpada. Zdecydowaliśmy się na obiad dla 35 osób w naszej ukochanej restauracji, orientacyjnie od 15:30 do 20:00. Wstępnie już się z nimi skontaktowaliśmy i życzą sobie 69zł/os. za trzydaniowy obiad z napojami zimnymi/ciepłymi. Dojdzie do tego alkohol (wino, piwo, cydr, może jakieś whisky też postawimy), zimne przekąski typu deska serów, czy wędlin i tort. Jedyne szaleństwo jakie nas kusi to pokaz robienia sushi z degustacją, ale to zobaczymy, jak będziemy stali z kasą i czy uda nam się znaleźć odpowiednią osobę. Znaleźliśmy też już ładne, rustykalne zaproszenia po 1.50zł za sztukę, winietki pewnie wyjdą podobnie. Wianek i bukiet mnie trochę uderzy po kieszeni, bo będę brała z rękodzieła papierowe (takie jak tu: 1.bp.blogspot.com/-dDMGMsgrO5g/VdbJArtJCTI/AAAAAAAAHI0/qKWbbJZXcDk/s1600/ewelina%2Bi%2Bjacek%2B%25 28238%2529.jpg), ale jak będzie za drogo, to wezmę sam bukiet, a wianek kupię tańszy, byle tylko kolorystycznie pasował.
Poza tym zostaje jeszcze obstalowanie Pana Młodego, ale tę kwestię zostawiam jemu, ja będę pełnić rolę tylko doradczą Poglądy mamy podobne, więc jestem pewna, że uda mu się połączyć dobrą jakość z rozsądną ceną.

Rzeczy, które na razie są dla nas wielką niewiadomą, to fotograf, makijażystka i moja fryzura. Tzn., mamy upatrzonych usługodawców, ale jeszcze nie znamy konkretnych stawek. Zakładam jakieś 200zł na fryzjera, 1500zł na fotografa i 200zł na makijaż. Na hybrydy pójdę kilka dni wcześniej tam, gdzie chodzę zawsze, nie wspominając o ślubie, więc powinnam zapłacić tyle, co zwykle - 50zł.

Zostaje jeszcze zakwaterowanie dla przyjezdnych - 5 osób. Proponujemy wszystkim, ale przypuszczam, że tylko jedna z nich będzie potrzebować. Planujemy też tydzień później, po powrocie z podróży poślubnej zorganizować imprezę dla znajomych, ale tutaj już będzie bardzo na luzie i kwota nie powinna się nawet zbliżyć do 1000zł, myślę, że 800zł to będzie max.

Jak na razie to wszystko, o czym myślę. Trochę stresu jest, ale też sporo radości mi to planowanie sprawia

Edytowane przez rombek
Czas edycji: 2016-09-04 o 20:09
rombek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-04, 21:07   #2718
Eunice9
Zakorzenienie

rombek, jaką masz sukienkę?
Ślub w styczniu, oryginalnie
Wianek i bukiet przepiękne, skąd takie?
Fajnie Ci się to udało rozplanować Dobrze że mało noclegów macie do opłacenia. Co do fotografa, spróbuj się porozglądać za kimś, kto zajmuje się tym hobbistycznie - wyjdzie taniej, a jakość pewnie podobna. Ale to by musiał być ktoś sprawdzony. Ja popytałam i udało mi się znaleźć za 600zł
Stary 2016-09-04, 22:09   #2719
rombek
Wtajemniczenie

Cytat:
rombek, jaką masz sukienkę?
Ślub w styczniu, oryginalnie
Wianek i bukiet przepiękne, skąd takie?
Fajnie Ci się to udało rozplanować Dobrze że mało noclegów macie do opłacenia. Co do fotografa, spróbuj się porozglądać za kimś, kto zajmuje się tym hobbistycznie - wyjdzie taniej, a jakość pewnie podobna. Ale to by musiał być ktoś sprawdzony. Ja popytałam i udało mi się znaleźć za 600zł
https://ilovechichi.pl/produkt/chi-c...la-z-haftem-2/
Firma nazywa się Eko Wianki, jest na Facebooku, sprzedaje swoje wyroby też na dawandzie, tam ją znalazłam.
Właśnie fotografa bym jednak chciała profesjonalnego, ale zobaczymy, jakie ceny będą mieli. Generalnie chcemy samą ceremonię i mini sesję po, ewentualnie przygotowania, więc mam nadzieję, że uda się zejść z ceną do ok. 1000zł
Stary 2016-09-04, 23:00   #2720
Eunice9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rombek Pokaż wiadomość
https://ilovechichi.pl/produkt/chi-c...la-z-haftem-2/
Firma nazywa się Eko Wianki, jest na Facebooku, sprzedaje swoje wyroby też na dawandzie, tam ją znalazłam.
Właśnie fotografa bym jednak chciała profesjonalnego, ale zobaczymy, jakie ceny będą mieli. Generalnie chcemy samą ceremonię i mini sesję po, ewentualnie przygotowania, więc mam nadzieję, że uda się zejść z ceną do ok. 1000zł
Oo, też się zastanawiałam nad Chi Chi London, ale nad , piękne one są
Te ekowianki są przepiękne, sama się może zdecyduję
Stary 2016-09-04, 23:09   #2721
rombek
Wtajemniczenie

Cytat:

Też jest piękna, choć ja bym się w niej nie widziała - marzyła mi się śnieżnobiała, a że jakikolwiek obcas odpada, to ta długość też by nie wygladała na mnie dobrze.

Martwię się trochę, co będzie, jak dzień będzie deszczowy, w styczniu o to nietrudno, a taki wianek plus deszcz to przepis na katastrofę. Z drugiej strony i tak będę się musiała chronić przed zmoknięciem i tak, ze względu na fryzurę, sukienkę, więc w sumie...
Stary 2016-09-05, 12:35   #2722
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Moja znajoma miała tę złotą długa i później żałowała, że jednak nie zamówiła białej, więc przemyśl to sobie a najlepiej gdybyś mogła ja gdzieś zobaczyć na żywo - ten złoty odcień bardzo mocno się przebija, jest absolutnie na pierwszym planie. Ja z kolei przymierzałam tę białą krótką, ale źle się układała na moim biuście, poza tym po jej przymierzeniu stwierdziłam że w sumie jednak chcę długą ;-)
Stary 2016-09-05, 13:59   #2723
rombek
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja znajoma miała tę złotą długa i później żałowała, że jednak nie zamówiła białej, więc przemyśl to sobie a najlepiej gdybyś mogła ja gdzieś zobaczyć na żywo - ten złoty odcień bardzo mocno się przebija, jest absolutnie na pierwszym planie. Ja z kolei przymierzałam tę białą krótką, ale źle się układała na moim biuście, poza tym po jej przymierzeniu stwierdziłam że w sumie jednak chcę długą ;-)
Też chciałam, ale zrezygnowałam ze względu na to, że ślub w styczniu i bałam się, że droga z samochodu do urzędu wystarczy, by dół sukni uwalić jakimś błotem. Ale może dobrze koniec końców, bo świadkowa twierdzi, że w długiej wyglądałam zbyt poważnie
Stary 2016-09-05, 14:05   #2724
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rombek Pokaż wiadomość
Też chciałam, ale zrezygnowałam ze względu na to, że ślub w styczniu i bałam się, że droga z samochodu do urzędu wystarczy, by dół sukni uwalić jakimś błotem. Ale może dobrze koniec końców, bo świadkowa twierdzi, że w długiej wyglądałam zbyt poważnie
To chyba zalezy od stylu sukni bo ja z kolei wyglądałam ponoć wyjątkowo zwiewnie i dziewczęco. No ale to była taka typowa letnia suknia w sumie nie założyłabym jej w styczniu Prawda jest taka, że wszystko zależy od modelu. Mi osobiście ta z chi chi wydaje mi się dość poważna - ona jest dość sztywna i taka "na bogato"
Stary 2016-09-05, 14:37   #2725
rombek
Wtajemniczenie

Cytat:
To chyba zalezy od stylu sukni bo ja z kolei wyglądałam ponoć wyjątkowo zwiewnie i dziewczęco. No ale to była taka typowa letnia suknia w sumie nie założyłabym jej w styczniu Prawda jest taka, że wszystko zależy od modelu. Mi osobiście ta z chi chi wydaje mi się dość poważna - ona jest dość sztywna i taka "na bogato"
Na pewno zależy od modelu i od konkretnej osoby, typu sylwetki, miesiąca ślubu, wszystko ma znaczenie

Dzwoniłam do fotografów, najtaniej możemy mieć zdjęcia za 800zł, wtedy będą tylko na płycie. Trochę większy pakiet plus sesja narzeczeńska to koło 1500zł. Będziemy myśleć nad tym Tż z kolei skontaktował się z menedżerem restauracji i idziemy się z nim spotkać jutro i omówić naszą wizję już konkretniej.
Stary 2016-09-07, 07:42   #2726
rombek
Wtajemniczenie

Restauracja klepnięta 69zł/os za zupę, danie główne, ciasta na paterach i napoje ciepłe/zimne. Dobierzemy do tego jeszcze zimne przekąski i tort. Alkohol według zużycia, po cenach z menu -10%. Podliczyliśmy w domu z grubsza całość i nie powinno przekroczyć 120zł/os co jak dla mnie jest super ceną, bo w innych miejscach za tyle proponowali nam samo jedzenie, bez ciast, alkoholu, czy czegokolwiek. A menu, jakie ustaliliśmy powoduje, że się uśmiecham na samą myśl
Stary 2016-09-07, 07:45   #2727
visionAM
Zakorzenienie

Bardzo dobra cena, zdradź jakie będzie menu
Stary 2016-09-07, 10:20   #2728
alekaz1
Zakorzenienie

U mnie oszczedniscia sa obraczki znaczy mam swpje zloto dosc spkro bo kolo 18 gram i dlatego whrpb obraczek nie bedzie nas kosztowal nic dodatkowego
Stary 2016-09-07, 10:53   #2729
hoppipolla
Zakorzenienie

Dziewczyny, które miały po ślubie tylko obiad dla najblizszych, a później impreze dla znajomych, jak to ogarnelyscie? Kiedy była ta impreza, wynajmowalyscie sale, jak to zostało przyjęte? Sama zastanawiam się nad taką opcja, ale nie do końca wiem jak to rozgryźć

hoppipolla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-07, 14:39   #2730
rombek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Bardzo dobra cena, zdradź jakie będzie menu
Do wyboru:
Rosół z kaczki lub krem z groszku z pieczonym kindziukiem
Polędwiczka wieprzowa z borowikami w sosie Jack Daniels lub dorsz w sosie krewetkowym
Na paterach będzie stała szarlotka i sernik kokosowy na czekoladowym spodzie.
A tort najprawdopodobniej będzie truskawkowy
Na obiedzie będzie dwoje wegetarian, dla nich zupa będzie bez kindziuka, a na drugie mogą sobie wybrać cokolwiek z karty restauracji. Pewnie zaproponujemy im placuszki z batatów i gnocchi z warzywami.
Cytat:
Napisane przez hoppipolla Pokaż wiadomość
Dziewczyny, które miały po ślubie tylko obiad dla najblizszych, a później impreze dla znajomych, jak to ogarnelyscie? Kiedy była ta impreza, wynajmowalyscie sale, jak to zostało przyjęte? Sama zastanawiam się nad taką opcja, ale nie do końca wiem jak to rozgryźć

Ja jeszcze przed, ale planujemy imprezę dla znajomych tydzień później, po powrocie z podróży poślubnej. Na razie z kim nie rozmawiam, to mówi, że super pomysł

Edytowane przez rombek
Czas edycji: 2016-09-07 o 14:43
rombek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości