|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Cytat:
Mama się śmiała że zapłaciłam za makijaż ktorego za bardzo nie widać Ale taki miał być efekt. Fryzura też wyglądała jakbym niedbale upięła sobie włosy a tak naprawdę było w niej trylion wsuwek. Ale fryzjerka zrobiła mega robotę i cieszę się że jednak zdecydowalam się na profesjonalny makijaż i fryzurę
|
|
|
|
#2702 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#2703 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2704 |
|
Zakorzenienie
|
Jeden wydatek mniej, może jeszcze pazury mi zrobi
|
|
|
#2705 |
|
Rozeznanie
|
Ja zapłaciłam za pazury jakieś 30 PLN ale to też po koleżeńsku
|
|
|
#2706 |
|
Zakorzenienie
|
Ja 45 z olxa
|
|
#2707 |
|
Rozeznanie
|
Ogólnie paznokcie to nie jest jakiś ogromny koszt
Fryzjerka i makijażystka już większy, ale np. ja oszczędziłam, darując sobie próbne makijaże i fryzury W ogóle to zastanawiam się co zrobić z suknią. Nie jestem sentymentalna, chcę się jej jak najszybciej pozbyć, ale aż żal wyrzucać bo serio wygląda jak nowa (ja miałam tylko obiad poślubny w zasadzie, a poprzednia PMka krótkie wesele bez poprawin i sesji). Może wystawię ją na olx i vinted za 200 PLN skoro kupiłam za 600 i dorzucę drobiazgi typu pas i ozdoba do włosów.. ale znając opowieści dziewczyn z innych wątków to pewnie i tak nie sprzedam Trudno, poleży i najwyżej pójdzie do utylizacji jak już nie będziemy się mieścić w szafach.
|
|
|
#2708 |
|
Zakorzenienie
|
Tak wiadomo że koszt paznokci nie jest duży. Może do czasu ślubu uda mi się zapuscic swoje to wtedy obejdzie się z tipsami a samo malowanie
|
|
|
#2709 |
|
Zakorzenienie
|
Ale zawsze jest, za pedicure i manicure daje 150-200zl a to koszt makijażu próbnego.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2710 |
|
Zakorzenienie
|
Ja za mini i pedi place 100zl i to sa hybrydy... Ceny powyżej 200zl to dla mnie kosmos.
|
|
|
|
|
#2711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2712 |
|
Rozeznanie
|
200 to sporo, zakładam że to znany salon w jakimś dużym mieście? Ja za hybrydy mani płacę 30, a normalnie koleżanka od nieznajomych bierze 40 już z wzorkami. Miasto wojewódzkie, mały salonik na osiedlu. Za pedi chyba 50 bierze ale nawet nie wiem bo mialam kryte buty i sama sobie pomalowalam paznokcie u stóp
|
|
|
#2713 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja już nie ufam tym salonom domowym i salonom stacjonarnym, które robią pazy za 30,40 zeta. Kiedyś do takich lasek chodziłam. Widziałyście kiedyś, żeby wyjmowały sterylne narzędzia, nowe pilniki? Ja nie, trochę strach bo nie wiadomo komu ona wycinała skórki przed tobą. Pedi i mani za 100 zł to dosyć tanio, pedicure pełny z frezowaniem? Teraz robię sobie paznokcie sama między innymi ze względów zdrowotnych i finansowych.
|
|
#2714 |
|
Zakorzenienie
|
Akurat to nie w Warszawie, dlatego też taka niska cena
|
|
|
|
|
#2715 |
|
Raczkowanie
|
Ja jestem w trakcie rozdawania zaproszeń. Obrączki zamówione srebrne zgodnie z planem, choć u jubilera trochę się wahałam.
Teraz szukam dekoracji na stoły (inspiracje i materiały), zamawiam welon. ---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Magduszka jak uroczystość? Jakis opis, podsumowanie pls |
|
|
|
|
#2716 |
|
Rozeznanie
|
Mieliśmy absolutnie cudowny ślub, ale to zasługa księdza, który się niesamowicie postarał. Wszyscy byli wzruszeni, łącznie z osobami niewierzącymi
Samo przyjęcie było takie ciepłe i rodzinnie, właśnie dzięki takiemu kameralnemu gronu. Goście zgodnie z przewidywaniami zebrali się po około 7-8h i wydawali się zadowoleni Jedzenie było super i wszyscy chwalili że nie takie klasyczne. A że na takim przyjęciu główną atrakcją jest nie oszukujmy się jedzenie - warto postawić moim zdaniem nie tylko na tradycyjnie dania, ale właśnie na coś czego goście mogą nie jedzą codziennie (choć oczywiście mieliśmy też typowe polskie szlagiery typu barszczyk z pasztecikiem i tatar ) Bardzo fajnym pomysłem, za niewielkie pieniądze okazał się słodki stół - o ile zwykle ciasto z niego schodziło tak o, to wszelkie babeczki, makaroniki etc błyskawicznie się rozchodziły Puściliśmy muzykę z płyt, kilka par potańczyło ale generalnie nie było z tym spiny, większość gości pozytywnie zareagowała na taką formę imprezy
Edytowane przez mmagduszka Czas edycji: 2016-08-29 o 17:37 |
|
|
|
|
#2717 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
Jestem właśnie w trakcie planowania niskobudżetowego ślubu i całkiem nieźle nam z narzeczonym idzie. Aczkolwiek chętnie przyjmę pomysły, na czym jeszcze można bezboleśnie zaoszczędzić ![]() Jak na razie mamy zaklepaną datę w USC (80zł), kupioną moją sukienkę (420zł) i zamówione obrączki (1100zł). Zamówiłam już też sobie płaszczyk (130zł) i buty (170zł), ale nie wiem, czy mi będą pasować, więc jeszcze nie wliczam. Ślub jest w styczniu, więc temat butów trochę mi spędza sen z powiek Z biżuterii będę kupować tylko kolczyki. Wybrałam sobie przy zamawianiu obrączek parę za 339zł, ale jeszcze nie kupiłam. Czekam aż kluczowe wydatki będą zaklepane, jak będzie zapas, to kupię te, jak nie, to będę szukać czegoś tańszego ![]() Na szczęście oboje nigdy nie chcieliśmy wesela, więc sporo kosztów odpada. Zdecydowaliśmy się na obiad dla 35 osób w naszej ukochanej restauracji, orientacyjnie od 15:30 do 20:00. Wstępnie już się z nimi skontaktowaliśmy i życzą sobie 69zł/os. za trzydaniowy obiad z napojami zimnymi/ciepłymi. Dojdzie do tego alkohol (wino, piwo, cydr, może jakieś whisky też postawimy), zimne przekąski typu deska serów, czy wędlin i tort. Jedyne szaleństwo jakie nas kusi to pokaz robienia sushi z degustacją, ale to zobaczymy, jak będziemy stali z kasą i czy uda nam się znaleźć odpowiednią osobę. Znaleźliśmy też już ładne, rustykalne zaproszenia po 1.50zł za sztukę, winietki pewnie wyjdą podobnie. Wianek i bukiet mnie trochę uderzy po kieszeni, bo będę brała z rękodzieła papierowe (takie jak tu: 1.bp.blogspot.com/-dDMGMsgrO5g/VdbJArtJCTI/AAAAAAAAHI0/qKWbbJZXcDk/s1600/ewelina%2Bi%2Bjacek%2B%25 28238%2529.jpg), ale jak będzie za drogo, to wezmę sam bukiet, a wianek kupię tańszy, byle tylko kolorystycznie pasował. Poza tym zostaje jeszcze obstalowanie Pana Młodego, ale tę kwestię zostawiam jemu, ja będę pełnić rolę tylko doradczą Poglądy mamy podobne, więc jestem pewna, że uda mu się połączyć dobrą jakość z rozsądną ceną.Rzeczy, które na razie są dla nas wielką niewiadomą, to fotograf, makijażystka i moja fryzura. Tzn., mamy upatrzonych usługodawców, ale jeszcze nie znamy konkretnych stawek. Zakładam jakieś 200zł na fryzjera, 1500zł na fotografa i 200zł na makijaż. Na hybrydy pójdę kilka dni wcześniej tam, gdzie chodzę zawsze, nie wspominając o ślubie, więc powinnam zapłacić tyle, co zwykle - 50zł. Zostaje jeszcze zakwaterowanie dla przyjezdnych - 5 osób. Proponujemy wszystkim, ale przypuszczam, że tylko jedna z nich będzie potrzebować. Planujemy też tydzień później, po powrocie z podróży poślubnej zorganizować imprezę dla znajomych, ale tutaj już będzie bardzo na luzie i kwota nie powinna się nawet zbliżyć do 1000zł, myślę, że 800zł to będzie max. Jak na razie to wszystko, o czym myślę. Trochę stresu jest, ale też sporo radości mi to planowanie sprawia
Edytowane przez rombek Czas edycji: 2016-09-04 o 20:09 |
|
|
|
|
#2718 |
|
Zakorzenienie
|
rombek, jaką masz sukienkę?
Ślub w styczniu, oryginalnie ![]() Wianek i bukiet przepiękne, skąd takie? ![]() Fajnie Ci się to udało rozplanować Dobrze że mało noclegów macie do opłacenia. Co do fotografa, spróbuj się porozglądać za kimś, kto zajmuje się tym hobbistycznie - wyjdzie taniej, a jakość pewnie podobna. Ale to by musiał być ktoś sprawdzony. Ja popytałam i udało mi się znaleźć za 600zł
|
|
|
#2719 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Firma nazywa się Eko Wianki, jest na Facebooku, sprzedaje swoje wyroby też na dawandzie, tam ją znalazłam. Właśnie fotografa bym jednak chciała profesjonalnego, ale zobaczymy, jakie ceny będą mieli. Generalnie chcemy samą ceremonię i mini sesję po, ewentualnie przygotowania, więc mam nadzieję, że uda się zejść z ceną do ok. 1000zł
|
|
|
#2720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te ekowianki są przepiękne, sama się może zdecyduję
|
|
|
|
#2721 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też jest piękna, choć ja bym się w niej nie widziała - marzyła mi się śnieżnobiała, a że jakikolwiek obcas odpada, to ta długość też by nie wygladała na mnie dobrze. Martwię się trochę, co będzie, jak dzień będzie deszczowy, w styczniu o to nietrudno, a taki wianek plus deszcz to przepis na katastrofę. Z drugiej strony i tak będę się musiała chronić przed zmoknięciem i tak, ze względu na fryzurę, sukienkę, więc w sumie...
|
|
|
#2722 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2723 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2724 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Prawda jest taka, że wszystko zależy od modelu. Mi osobiście ta z chi chi wydaje mi się dość poważna - ona jest dość sztywna i taka "na bogato"
|
|
|
|
#2725 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dzwoniłam do fotografów, najtaniej możemy mieć zdjęcia za 800zł, wtedy będą tylko na płycie. Trochę większy pakiet plus sesja narzeczeńska to koło 1500zł. Będziemy myśleć nad tym Tż z kolei skontaktował się z menedżerem restauracji i idziemy się z nim spotkać jutro i omówić naszą wizję już konkretniej.
|
|
|
#2726 |
|
Wtajemniczenie
|
Restauracja klepnięta
69zł/os za zupę, danie główne, ciasta na paterach i napoje ciepłe/zimne. Dobierzemy do tego jeszcze zimne przekąski i tort. Alkohol według zużycia, po cenach z menu -10%. Podliczyliśmy w domu z grubsza całość i nie powinno przekroczyć 120zł/os co jak dla mnie jest super ceną, bo w innych miejscach za tyle proponowali nam samo jedzenie, bez ciast, alkoholu, czy czegokolwiek. A menu, jakie ustaliliśmy powoduje, że się uśmiecham na samą myśl
|
|
#2727 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo dobra cena, zdradź jakie będzie menu
|
|
|
|
|
#2728 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie oszczedniscia sa obraczki znaczy mam swpje zloto dosc spkro bo kolo 18 gram i dlatego whrpb obraczek nie bedzie nas kosztowal nic dodatkowego
|
|
|
#2729 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, które miały po ślubie tylko obiad dla najblizszych, a później impreze dla znajomych, jak to ogarnelyscie? Kiedy była ta impreza, wynajmowalyscie sale, jak to zostało przyjęte? Sama zastanawiam się nad taką opcja, ale nie do końca wiem jak to rozgryźć
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2730 | |
|
Wtajemniczenie
|
Do wyboru:
Rosół z kaczki lub krem z groszku z pieczonym kindziukiem Polędwiczka wieprzowa z borowikami w sosie Jack Daniels lub dorsz w sosie krewetkowym Na paterach będzie stała szarlotka i sernik kokosowy na czekoladowym spodzie. A tort najprawdopodobniej będzie truskawkowy ![]() Na obiedzie będzie dwoje wegetarian, dla nich zupa będzie bez kindziuka, a na drugie mogą sobie wybrać cokolwiek z karty restauracji. Pewnie zaproponujemy im placuszki z batatów i gnocchi z warzywami. Cytat:
Edytowane przez rombek Czas edycji: 2016-09-07 o 14:43 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.

Mama się śmiała że zapłaciłam za makijaż ktorego za bardzo nie widać
Ale taki miał być efekt. Fryzura też wyglądała jakbym niedbale upięła sobie włosy a tak naprawdę było w niej trylion wsuwek. Ale fryzjerka zrobiła mega robotę i cieszę się że jednak zdecydowalam się na profesjonalny makijaż i fryzurę