|
|
#2881 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: czy ktoś szuka pracy?
Cytat:
![]() A jak się nazwya ta wioska pod Mikołowem gdzie jest to laboratorium, ja raz byłam pobierać próbki wody w takim miejsu jedym własnie pod Mikołowem na starsznym zadupiu może to tam :/ Do czego to laboarorium należy? |
|
|
|
|
|
#2882 | ||
|
Zakorzenienie
|
Linka25 - gratuluję
Nie ma to jak przeskoczyć z pracy do pracy.Cytat:
Jutro jadę też do PUP się spytać o staż, jak to wygląda w moim przypadku. Później zrobię sobie taką samą wycieczkę do firm z mojej branży. A chodząc do tych banków do każdego miałaś przygotowany osobny list motywacyjny? Oby Ci się udało z tym stażem! A jak nie, to idź do kolejnych i się nie poddawaj. Cytat:
Ale możesz mi podać Co do wioski to napisałam Ci na priv.
|
||
|
|
|
|
#2883 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2884 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zazdroszcze![]() Cytat:
Hosenko, a co u Ciebie słychac? u mnie po staremu, czyli nic teraz bede siedziec i czekac na decyzje z UP co do kursu, a z tych nudów to sie zapisze na prawko, kiedys trzeba zacząc
|
|
|
#2886 |
|
Raczkowanie
|
gorzka prawda
ja też kiedyś miałam staż w banku, ale oni mi płacili. ogólnie praca była trochę nerwowa, jeśli będziesz na stanowisku typu:doradca klienta, to powinnaś mieć stalowe nerwy jeśli będziesz gdzieś w back office to już zdecydowanie lepiej. mi zaproponowali pracę po stażu, ale odmówiłam, za dużo nerwów by mnie to kosztowało. a jaki bank możesz zdradzić ?
|
|
|
|
|
#2887 |
|
Zakorzenienie
|
ja byłam w dziale nieruchomosci, zajmowałam sie wypelnianiem danych kredytobiorców na komputerze, nuda jak cholera
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2888 |
|
Zadomowienie
|
Ariena, tak miałam dla każdego banku przygotowany osobny list motywacyjny.
gregia no jeszcze nic pewnego, zaraz idę do UP zapytać czy mogę zacząć przykładowo od 11 czerwca, a nie od pierwszego. Jeśli tak to pozostanie tylko czekać na decyzję centrali. Też nie wiem czy to praca dla mnie. Postanowiłam to sprawdzić. Póki co myślę tylko o tych 6 miesiącach. Zawsze to jakieś zajęcie i pieniądze. Wszystkie urzędy odrzuciłam z góry, bo wiadomo jak tam z pracą. szazi na tej praktyce będę w obsłudze klienta i poznam czym to pachnie. Ludzi się nie boję i potrafię z nimi rozmawiać. W poprzedniej pracy tez pracowałam może nie z klientami co interesantami i niemal każdego dnia musiałam liczyć się z zagrożeniem życia (naprawdę), więc jestem zahartowana. A w banku myślę nie będzie tak źle, no chyba że ktoś napad zrobi . Problem w tym tylko czy spodoba mi się ,,zakres obowiązków". Na stażu z tego co wiem to na początku będę robiła wszystko, a potem miałbym przejść do back office i zastępować panią, która idzie do sanatorium (i nie wie czy wróci). Bank zdradzę jak będzie pewne, że dostane staż. Wybrałam go też ze względu na to, iż pracuje tam sporo starszych ludzi , bo w większości banków to sama młoda krew. A ja mimo wszystko trochę przyszłościowo też myślę.
|
|
#2889 |
|
Raczkowanie
|
gorzka prawda
to domyślam się jaki to bank dobrze, że do starszych bo młodzi=wyścig szczurów. w każdym banku są plany sprzedażowe, ludzie potrafią sobie oczy wydrapać za punkt prowizyjny, byłam nieraz świadkiem na stażu robiłam dosłownie wszytko, archiwizacja, uzupełnianie wniosków kredytowych i niestety 40% dnia telemarketing czyli wciskanie kart i kredytów oraz zapraszanie klientów do oddziału.. blee. w tych komercyjnych wiszenie na słuchawce to norma, nie wiem jak w tym większym mam nadzieje że Ci się uda bo w gruncie rzeczy to fajne doświadczenie
|
|
|
|
|
#2890 |
|
Rozeznanie
|
Ja wprawdzie nie szukam pracy, ale podczytuję wątek
i właśnie przeglądając swój komputer trafiłam na e-booka, którego dostałam od pracuj.pl pt. "Zmień pracę na lepszą! Wszystko o tym jak efektywnie poszukiwać nowej pracy i jak bezboleśnie rozstać się z pracodawcą". Łącznie 23 strony. Jeżeli ktoś chce, to wyślę dziś wieczorem, tylko proszę o adres mailowy na priv. Ja nie czytałam, więc nie wiem czy coś tam odkrywczego napisali, ale może Wam się przyda ![]() Jeżeli da się go tu wkleić, to proszę o info, zrobię to. Edytowane przez Velvetrope Czas edycji: 2010-04-07 o 11:23 |
|
|
|
|
#2891 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, czy można zarejestrować się w Urzędzie pracy po to aby zostać skierowanym na jakiś kurs zawodowy?
jestem studentką, nie chcę teraz pracować, ale mam sporo wolnego czasu i chętnie bym się dokształciła, wiem że są różne kursy dla bezrobotnych, ale czy rejestrując się w UP muszę być osobą chcącą od razu pracować? czy mogłabym iść na kurs i jednocześnie nie być kierowaną na rozmowy kwalifikacyjne do prac wybranych dla mnie przez UP ? |
|
|
|
|
#2892 |
|
Zakorzenienie
|
wróciłam z up, nic odkrywczego sie nie dzieje
kazali poprzreglądać oferty- te same co czytam każdego dnia na stronie www UP, wspominali o kursie to odpwiedziałam, że czekam i czy sama szukam pracy, powiedziałąm, że szukam, kobieta pyta się i jak? a ja jej odpowiadam jak widac heheposzłam do pokoju w sprawie kursu, kobita oczy zrobiła, że znowu do niej przyszłam, kursy jeszcze nie ruszają, ale ta kobita zaznaczyła sobie na moim wniosku coś tam, że co chwila jestem w UP i się pytam o kurs, mówi ze widac że się tym interesuje i postara się żebym go dostała nic tylko czekać teraz ![]() a zastanawiam się nad kursem opiekuna kolonijnego bo u mnie w MOKu jest takie cos organizowane, kosztuje 170 pln za cały kurs, dostaje sie potem papiery itd. tylko to jest w maju, a do czerwca ma ruszyc kurs z up i teraz nie wiem czy nie bedzie to kolidować ze sobą...
|
|
#2893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2894 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
|
|
|
#2895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozumiem, ale przecież jeśli podjęłabym kurs, który byłby w tygodniu (a weekend studia) to automatycznie staję się niezdolna do podjęcia pracy. Czyli nie ma możliwości, że idę do UP, uczęszczam na kurs i nie podejmuję pracy w trakcie jego trwania ?
|
|
|
|
|
|
#2896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2897 |
|
Raczkowanie
|
Kica. też jestem studentką zaoczną i mam dużo wolnego czasu, który chciałam wykorzystać. (Byłam na stażu pół roku i teraz szukam znowu, ale cinko z tym na razie). Ale wracając do tematu kursu. Ciebie interesuje taki typowy kurs z urzędu pracy nie, a ja skorzystałam z kursu pewnej fundacji, gdzie nie trzeba nic załatwiać, żadnych formalności związanych z rejestracją bezrobotnego. Rozejrzyj się u siebie, może też są takie "wolne" kursy, gdzie wypełniasz formularz i wchodzisz
|
|
|
#2898 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a ja mam takie pytanko, czy jesli nie będę zarejestrowana w UP a studiuje zaocznie,to mam ubezpieczenie zdrowotne?
|
|
|
|
|
#2900 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2901 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dziś dostałam pracę.
Ale wiecie co-odmówiłam! Nie opłaca mi się, bo bym dostawała około 700 zł na rękę, praca na dwie zmiany jako ta ankieterka telefoniczna. Nawet staż lepszy, a pracując tam nie mogłabym się zarejestrować. Mój TŻ też stwierdził, że lepiej ten czas poświęcić na szukanie lepszej pracy, chociaż za 1000 zł, niż znowu siedzenie na słuchawkach cały dzień za marne grosze. Dopiero zaczynam szukać, jakby to był 3 miesiąc to bym pewnie przyjęła. Na razie mamy kasę i się nie spieszy. Jak już mój TŻ tak mówi to szok. ![]() Druga rozmowa- tak jak przypuszczałam akwizycja bardzo znanej firmy sprzedającej garnki. Mogłam od raz stamtąd wyjść, no ale chciałam się upewnić co to za praca.Byłam w PUP w Gliwicach i się jednak nie zarejestrowałam. Dowiedziałam się, że przysługuje mi staż do lipca-czyli do czasu kiedy minie rok od obrony, a później też przysługuje mi staż, ale pod warunkiem że nie pracowałam więcej niż 6 miesięcy i wtedy obojętnie ile mam lat i kiedy była obrona. Nawet nie wiedziałam, że takie coś jest. Faktycznie mam staż pracy troche mniejszy niż pół roku więc się kwalifikuję. Poszłam się spytać ile bym musiała czekać na staż jak sama sobie znajdę pracodawcę. Odpowiedź: realnie we wrześniu, październiku bo mają ponad 300 wniosków i robią je po kolei. GORZKA PRAWDO-mają staże do banku. Ale wykształcenie ekonomiczne, bankowość, finanse itp, także nie dla mnie. A w ogóle kiedy masz obronę? Przecież po obronie znów Ci przysługuje staż do 27 roku życia. Więc nie tylko do tego 13 czerwca kiedy kończysz 25 lat. Po obronie masz czas do roku czasu na staż ![]() Także jutro dzwonię do Katowic (mam tam zameldowanie stałe więc też mogę się tam zarejestrować) i dowiem się jak tam wygląda sprawa ze stażami. Kurcze ostatnio w grudniu byłam w PUP i nawet się nie zdążyłam zarejestrować bo była mega kolejka, a następnego dnia zadzwoniono do mnie z tej logistyki że mnie przyjmują na tą spedycję. Teraz nie mam tyle szczęścia.
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-04-07 o 17:24 |
|
|
|
|
#2902 |
|
Raczkowanie
|
Lynn do 26 roku zycia jestes ubezpieczona "przy rodzicach" pod warunkiem ze studiujesz. Po skonczeniu 26 roku niestety przestajesz byc ubezpieczona.
A ja dziewczyny od jutra zaczynam kurs księgowosci - zawsze jakis punkcik do CV. |
|
|
|
|
#2903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2904 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Więc Lynn zapytaj rodziców czy jesteś u nich ubezpieczona.
|
|
|
#2905 |
|
Zakorzenienie
|
Gorzka prawdo-czytałaś co Ci pisałam wyżej?
|
|
|
|
|
#2906 |
|
Zadomowienie
|
Ekaterina, wiesz co łaź do tego UP, aż im zbrzydniesz
. Jak cię zapamiętają. Wtedy dostaniesz kurs na 99%. Jetses na dobrej drodze .Ariena ja jestem po administracji i szczerze mówiąc nie bardzo lubię pracować na cyferkach, ale lubię pracę z ludźmi, więc może nie będzie tak źle. W pierwszym banku dyrektor kręcił nosem, że ja po administracji jestem, że to nie bardzo, ale się zgodził. W drugim banku, gdzie chcę mieć staż nawet się ucieszyli, że po administracji jestem, bo jak pisałam wyżej potem będę w back office. Tak w ogóle to nigdy nie chciałam pracować w banku ze względu na godziny pracy, ale staż muszę mieć w banku, bo wszystkie urzędy odpadają, a nic konkretnego poza bankami mi do głowy nie przychodzi. Może okaże się to moim powołaniem I mój przypadek jest nieco pogmatwany, bo na staż kwalifikuję się do 25 urodzin, czyli do 13 czerwca, a potem dopiero po obronie. A obronę mam dopiero na początku lipca. Z kolei w moim UP wnioski na staże 6 miesięczne przyjmowane są do 15 dnia każdego miesiąca i w czerwcu ostatni raz, potem dopiero po wakacjach będą ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- czytałam zniecierpliwiona kobieto ![]() Co do tego stażu to pierwsze słyszę, że jakiś się należy mimo nie spełnienia ustawowych wymagań z warunkiem posiadania stażu pracy krótszego niż 6 miesięcy. U mnie na pewno nie ma czegoś takiego. Powiem ci jeszcze, że w moim up to jest tak, że co miesiąc do 15 dnia miesiąca przyjmują wnioski na staż (poza wakacjami dla 6 m-cznych staży). Ale w miesiącu jest tylko 10-15 miejsc na staż i wpływa 150-200 wniosków (u mnie), więc trzeba stawac na głowie by ten staż dostać.
(...) prawda jest gorzka bez pociechy, którą daje nadzieja (...) Eduard Bass Edytowane przez gorzka prawda Czas edycji: 2010-04-07 o 18:02 |
|
|
|
|
#2907 |
|
Raczkowanie
|
gorzka prawda
koniecznie daj znać czy się udało gregia ja mam pytanie do Ciebie, bo wiem, że to dość często bywasz na rozmowach w urzędach mianowicie chodzi mi o ustawy, czy uczysz się prócz tych co są w wymaganiach, dodatkowo jeszcze np instrukcje kancelaryjną itp? i jak się uczysz to szczegółowo ? ide na rozmowe ma trwać godzinę( jakieś zadanie praktyczne) nie wiem co tam z nimi będę robić tak długo . z góry dzięki
|
|
|
|
|
#2908 |
|
Zakorzenienie
|
Cytuję:
ZASADY KIEROWANIA OSÓB BEZROBOTNYCH NA STAŻ Na staż mogą być skierowane osoby będące szczególnej sytuacji na rynku pracy: na okres od 3 do 12 miesięcy:
-bezrobotni bez kwalifikacji zawodowych (osoby o wykształceniu podstawowym, gimnazjalnym nie posiadające prawa do wykonywania jakiegokolwiek zawodu), bez doświadczenia zawodowego (staż pracy nie może przekraczać 6 miesięcy) lub bez wykształcenia średniego. Bez doświadczenia: czyli mniej niż 6 miesięcy pracy, w moim przypadku będzie jakoś 5 miesięcy, może troszkę więcej. |
|
|
|
|
#2909 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak w ogóle to jestem po dzisiejszym dniu cała w szoku. Dzis poprosiłam o rozwiązanie ze mną umowy na mocy porozumienia stron. Wywołało to małą burzę ![]() Nie skorzystam z tych propozycji, dobrze jednak wiedzieć, ze ludziom sie dobrze ze mną pracowało ![]() Cytat:
Szazi, jeśli chcesz to napisz, tu lub na priv, znajomość jakich ustaw jest wymagana w ofercie. Jeśli to będzie moja dziedzina, to może będę w stanie pomóc. Masz testy czy od razu rozmowę? Instrukcję kancelaryjną bym sobie odpuściła raczej, wystarczy ze wiesz że coś takiego istnieje, no i czemu służy, ale wszystko zależy od stanowiska. Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2010-04-07 o 18:49 |
||
|
|
|
|
#2910 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No, ja też często chodzę do urzędów na rozmowy i uczę się tylko tego czego wymagają. Najczęściej jest tego tak dużo, że nie sposób opanowac wszystkiego, że już nie wspomnę o ponadprogramowym nauczeniu się czegokolwiek. Ja ze względu na kierunek studiów mam ogólne pojęcie o pracy w administracji rządowej i samorządowej i znam bardzo dobrze kpa, a to podstawa. Ustaw uczę się szczegółowo jak ilość jest do opanowania, jeśli jest tego ogrom to po łepkach.---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- Ariena teraz mnie oświeciłaś. Rzeczywiście jeszcze przed pierwszym stażem pani w urzędzie mówiła mi o tym, że nie mogę mieć doświadczenia, ale mówiła mi o 3 miesiącach. Może zmieniło się już na 6 miesięcy, a może pani mnie źle poinformowała. No tak czy siak ja się nie kwalifikuje na ten punkt. Linka, ja poprzedni staż miałam w administracji publicznej oraz pracowałam już w budżetówce. Pani w UP powiedziała mi, że jak chcę iść tera zna staż to nie mogę iść do tego samego pracodawcy i nie mogę mieć takiego samego stanowiska co wcześniej na stażu. Powiedziała mi też tak mniej oficjalnie, że jeszcze lepiej jeśli to będzie zupełnie inna branża, coś niby przekwalifikowanie się, zdobycie nowych umiejętności. Wtedy mam większe szanse. Dlatego wybrałam bank. Poza tym u mnie w niewielkim mieście urzędy to jedna wielka rodzina i trudno się tam zahaczyć do pracy, więc tym bardziej nie urzędy . Na pracę w urzędzie kwalifikacji póki co mam wystarczająco, teraz spróbuję może czegoś innego.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:25.

Nie ma to jak przeskoczyć z pracy do pracy.
. Szkoda, ale zaproponował mi miesięczną darmową praktykę. Z jednej strony wyzysk, z drugiej zdobycie doświadczenia, bo podczas tej praktyki miałabym bezpośredni kontakt z klientami (kredyty hipoteczne, obsługa małych i średnich przedsiębiorstw). Podpytałam o szczegóły, zostawiłam cv i powiedziałam, że jak się zdecyduję (jeżeli wcześniej nie dostanę stażu) to się skontaktuje. Praktyka byłaby w maju.
. Tylko jeszcze muszą do centrali wysłać wniosek i prośbę o wyrażenie zgody. Centrala wyrazi zgodę, bo od lipca już nikogo nie mają. Na koniec jeszcze słówko z Dyrektorem, który też był miło i pozytywnie nastawiony do mnie i zadowolony, że już mają odpowiedniego kandydata.
teraz bede siedziec i czekac na decyzje z UP co do kursu, a z tych nudów to sie zapisze na prawko, kiedys trzeba zacząc

Mogłam od raz stamtąd wyjść, no ale chciałam się upewnić co to za praca.