|
|||||||
| Notka |
|
| Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 | |
|
フワフワの猫
|
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Cytat:
|
|
|
|
|
#2912 |
|
Imperatorowa Undi I
|
ale tu nie chodzi o romantyzm. Bo można nie lubieć języka, a jednak tak jak wiele osób uczyć się go, bo jest potrzebny. Natomiast jeśli ma się wątpliwości do tego stopnia, że nie potrafi się samemu podjąć decyzji i trzeba pytać obce osoby, które nawet nie znają sytuacji zawodowej i życiowej danej osoby, to jednak lepiej odłożyć i po prostu skupić się na tym, co się już zaczęło. ZWŁASZCZA, że akurat w przypadku szwedzkiego nie ma co mówić o przydatności ogólnej, nie jest niezbędny tak jak np. angielski.
|
#2913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że akurat Ty doskonale zdajesz sobie sprawę, że znajomość angielskiego (która ona zna ) to konieczność, a dobrym dodatkiem są języki skandynawskie, które zdobywają coraz większą popularność.
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
|
#2914 |
|
Raczkowanie
|
Hej. Dziewczyny mam pytanie, przepraszam jeśli powtarzam, jeśli mowa była wcześniej o tym, ale nie mam czasu na przejrzenie całego wątku. ;/
Korzystałyście/korzystacie z platformy edukacyjnej Diki, lub Bestbritish? Czy dostępne materiały, etc. rzeczywiście są warte swojej ceny, oraz czy warto wykupić taki kurs? Z góry dziękuję serdecznie za każdą odpowiedź
|
|
#2915 | |
|
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
nie ma czegoś takiego jak "dobry dodatek". A szczególnie dobrym dodatkiem nie są nigdy języki które "zdobywają coraz większą popularność". Jeśli ktoś patrzy na języki obce jedynie pod względem przydatności do [tu wpisać dowolny rzeczownik] to powinien bliżej zapoznać się ze specyfiką [tu wpisać dowolny rzeczownik] i na tej podstawie wybrać język do uczenia się. Przykładowo jeśli chodzi o pracę - jeśli ktoś marzy o pracy z klientem szwedzkim to wiadomo, że ten szwedzki jest niezbędny. Natomiast jeśli ktoś marzy o pracy np. w szpitalu przy granicy niemieckiej - to logiczne jest, że zamiast brać się za popularne języki skandynawskie bierze się w pierwszej kolejności za tak znienawidzony niemiecki. Owczy pęd bez względu na to, czy chodzi o studia, czy o języki nie jest dobrym podejściem.
|
|
#2916 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie chcę wywiązywać tu żadnej kłótni, może po prostu źle się wyraziłam. Jednak Callitus zrozumiała, o co mi chodzi. Nie chodziło mi o to, czy mam się danego języka uczyć, czy nie. To moja sprawa, co sama w tym kierunku zrobię. Chciałam tylko poznać Waszą opinię, czy skupić się na językach, które wymagają doszlifowania i tylko na nich, czy zacząć coś jeszcze, tak dla frajdy. Nie wiem, czy będą mi skandynawskie języki potrzebne, omijam względy praktyczne. Lubię je, podobają mi się, chciałabym znać choć jeden. Nie wiem po prostu czy nie namieszam sobie za bardzo w głowie. Ot, takie coś. Undercia - mimo wszystko dziękuję za rady Na razie sobie odpuszczę i skupię się na językach, których podstawy już znam. I które faktycznie mi się przydadzą.
Edytowane przez PurpleMist Czas edycji: 2012-09-08 o 18:36 |
|
|
|
|
#2917 | |
|
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
|
|
#2918 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Matury naprawdę są proste. (chyba, że przez te dwa lata nagle nie wiadomo jak poziom skoczył )Jakoś nie po drodze mi do wizażu było przez ostatnie dni, ale już potulnie wracam
|
||
|
|
|
#2919 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2920 |
|
Wtajemniczenie
|
Poziom mojego angielskiego staje się tematem kontrowersyjnym, obaczam
Nie, ale tak serio dziewczyny-czy pójdę na to rozszerzenie to nie wiem, raczej wątpię. Na razie ostro zakuwam angielski, a co ma być, to będzie
|
#2921 |
|
Raczkowanie
|
Coś dla osób zainteresowanych muzyką słowacką i dla innych w ramach ciekawostki :
7 słowackich zespołów muzycznych, które warto znać http://novinka.pl/?p=1226 Poza tym dla uczących się czeskiego- odcinki nowego serialu OBCHOĎÁK dostępne online http://www.iprima.cz/obchodak/videa Na koniec polecam także najnowszy sezon Vyprávěj http://www.ceskatelevize.cz/porady/1...ypravej/video/ Ja sobie początkowo obiecałam, że będę oglądać w tv na ČT1, ale skoro udostępniają kolejne odcinki online z wyprzedzeniem, to chyba nie wytrzymam
|
#2922 |
|
Raczkowanie
|
Ojej, chętnie przyłączę się do wątku.
![]() Ja co prawda mówię tylko po angielsku póki co, ale marzy mi się też francuski i rosyjski. Francuskiego uczyłam się w gimnazjum (jakieś 5 lat temu ) i szło mi całkiem nieźle, później nie miałam możliwości kontynuacji i, gdy teraz próbowałam do odkurzyć na studiach, to okazało się, że 90% nie pamiętam Myślę, że zapiszę się od października do jakiejś szkoły językowej albo wezmę sobie lektorat. Rosyjski poczeka. Paula_95 JA byłam beznadziejna z angielskiego, gdy zaczynałam liceum Gdy piszę beznadziejna, mam na myśli, znałam dwa teraźniejsza czasy (nawet nie wiem czy tak dobrze) i skończyłam gimnazjum z tróją - tylko dlatego, że miałam gotowce na sprawdzianach.Teraz studiuję filologię angielską i zdałam maturkę rozszerzoną na jakieś 90% Tylko, że ja miałam nauczyciela - pasjonata angielskiego. No i cóż, zaraziłam się po prostu. Tak czy inaczej - nie zrażaj się.
|
#2923 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak mi dopomóż Bóg nie, ale tak serio, to biorę się ostro do roboty, bo na szkołę nie mam co liczyć...od półtora tygodnia przerabiamy pierwszy tryb warunkowy... ile można coś takiego robić, ja się pytam? No, nic...Cieszę się, bo hiszpański idzie pełną parą, już umiem większość słówek podstawowych i w ogóle
|
|
#2924 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Chyba, że faktycznie już to robisz, to przepraszam Żegnam się na dłuższy czas z tym wątkiem i wizażem, będę mnie pochłaniały kwestie językowe, ma się rozumieć Uczcie się grzecznie |
|
|
|
|
#2925 | |
|
フワフワの猫
|
Cytat:
Grupa zaawansowana (intermediate... ). Aż mi się dzisiaj zachciało płakać na lekcji, nie wiem tylko czy z żalu czy ze śmiechu. Zatęskniłam za gimbazą, kobieta dawała nam wycisk, ale nie było mowy żeby ktoś nie umiał angielskiego, B1 to było absolutne minimum.
|
|
|
|
|
#2926 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Maguda, tez Cię kocham tak, owszem, przepraszaj, bo taka sroga dla siebie samej to od dawna nie byłam
|
|
#2927 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2928 | |
|
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
|
|
#2929 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2931 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja robiłam question tags przez 3 miesiące, a była to tylko powtórka w 2 lo, bo już raz przerabialiśmy to w pierwszej klasie Teraz świętuję, bo mamy praktykantkę, która wprawdzie też ideałem nie jest, ale nasza sorka się przy niej pilnuje i stara się nam narzucić jako takie tempo Nie ma nic gorszego niż nauczyciel, którzy nic nie wymaga na przedmiocie, na którym nam zależy...
|
|
|
|
|
#2932 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
rok temu podzielono nas na grupy o czterech poziomach, trafiłam do tej najwyższej (upper intermediate), nauczyciel wychodzi z założenia, że i tak wszyscy dobrze znają gramatykę, więc robimy to błyskawicznie. nie czuję się tak pewnie i muszę nad tym siedzieć w domu, sama organizować sobie jakieś zadania, bo w podręczniku ich ilość jest zdecydowanie zbyt mała, żeby coś dobrze wyćwiczyć, kserówek też nie dostajemy ![]() za to mamy nowego nauczyciela od rosyjskiego, świetny człowiek, ma fajny sposób nauczania, zwraca uwagę na fonetykę (poprzednia pani w ogole o to nie dbała), w międzyczasie opowiada sporo o kulturze rosyjskiej, bo w Rosji kilka lat mieszkał. muszę się jakoś lepiej zorganizować czasowo, bo poświęcając się łacinie, która jest moim priorytetem obecnie, baaardzo zaniedbuję angielski i rosyjski, ech. Edytowane przez poppy seed Czas edycji: 2012-09-12 o 00:03 |
||
|
|
|
#2933 |
|
Raczkowanie
|
A jaką metodą uczycie się / jesteście uczeni języków? Z tego, co zrozumiałam to większość z Was uczy się języków w szkołach?
A samouki? Uczęszczacie na jakieś kursy, czy jesteście całkowitymi samoukami? Ja planowałam zacząć się sama uczyć francuskiego, tj. kupić jakiegoś Profesora czy tam Supermemo i powoli ogarniać słówka, ale czy ktoś z Was gramatyki nauczył się tak zupełnie bez wsparcia? Przy minimalnych podstawach językowych?
|
|
#2934 | |
|
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
![]() wszystkiego sie mozna nauczyc samemu, nie wiem co dokladnie rozumiesz pod pojeciem "bez wsparcia" , ale jesli masz dobry podrecznik do nauki + masz kontakt z jezykiem I motywacje ogromna to nie powinno byc problemu
|
|
#2935 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bez wsparcia, czyli właśnie bez kontaktu z żywym językiem. To jest z osobą, która tym językiem posługuje się poprawnie i byłaby w stanie poprawiać zarówno błędy fonetyczne jak i gramatyczne. Nie wiem jak to jest w Waszym przypadku, ale ja dość długo po tym jak znałam język dobrze w teorii i bardzo dobrze w piśmie, wciąż popełniałam poważne błędy w wymowie. Dopiero kontakt z native speakerami mi pomógł, a w przypadku języków, których planuję się podjąć takiej możliwości mieć nie będę. Pytałam z ciekawości.
|
|
#2936 | |
|
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
francuski: rozpoczelam od kursu wakacyjnego, po nim juz nauka samodzielna, kontakt z Francuzami mam na co dzien szwedzki I rosyjski: nauka od samego poczatku samodzielnie, nie znam osobiscie zadnych native'ow ktorzy by mnie uczyli wiec nie mam tego typu wsparcia. natomiast dla mnie tym kontaktem z zywym jezykiem jest sluxhanie radia czy ogladanie programow w tym jezyku. I jakos podswiadomie zalapuje w ten sposob poprawna wymowe. Czasem lapie jakiegos native'a na Skype ale to wylacznie w celu pozbycia sie blokady mowienia, nigdy nie prosze o poprawianie bledow
|
|
#2937 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z angielskiego uczę się teraz tylko słówek i akcentu. Z niemieckim długo nie miałam kontaktu, podstawy znam, ale sądzę, że zacznę go zgłębiać dopiero po zapisaniu się na jakiś kurs. Na wszelki wypadek ![]() Osobiście uważam, że warto się zapisać przynajmniej na rok na jakiś kurs. Zawsze nauczyciel wyjaśni podstawowe zasady wymowy, gramatyki itp. Później można się samemu uczyć. Ale też znam osobiście osoby, które języków uczą się od podstaw samodzielnie i dobrze im to wychodzi. Trzeba po prostu zdecydować, co jest lepsze
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2938 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Jezu, to smutne, kiedy ktoś z góry zakłada, że jestem wredną s**ą ...to naprawdę miał być tylko żart Tak poza tym...macie prawo mnie zbić, zlać, zabić, pobić, użyjcie takiego rodzaju tortur, jaki uznacie za słuszny...uczyłam się wczoraj hiszpańskiego na dzisiejsze zajęcia (dużo tego nie było-kilka słówek, trzy odmiany czasowników (ser, tener i estar )) i umiałam to perfekcyjnie, nawet mi to powiedziały koleżanki, które pytały mnie przed lekcją. I oczywiście pytanie na lekcji kobiety: kto chce przyjść do odpowiedzi? A ja się cała zlałam potem i zapomniałam języka w gębie...stchórzyłam...:to rba: i oczywiście się nie zgłosiłam. Do tablicy poszła laska, która wiedziała połowę tego co ja, a dostała 4 - ![]() Kiedy ja w końcu zrozumiem, że jeśli nie będę próbować, to nigdy nic nie zrobię?
Studentka psychologii. Jak szaleć, to szaleć ![]() Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25 Edytowane przez Paula_95 Czas edycji: 2012-09-12 o 16:42 |
||
|
|
|
#2939 | |
|
Imperatorowa Undi I
|
i to jest w rzeczywistości "najprawdziwsza prawda"
Ile ludzi tyle opinii, sposobów nauki, itp., najważniejsze to samemu wybrać dla siebie najlepsze, a nie zmuszać się do czegoś, bo inni tak robią Ja np. nienawidzę lekcji z nauczycielem, jestem indywidualistką i wolę języka uczyć się w naturalny sposób, tak jak lubię, więc obecność nauczyciela (a przy początkach to raczej native nie jest ) jest dla mnie strasznie irytująca i zniechęcająca. Cytat:
"In life, unlike chess, the game continues after checkmate"- I.Asimov "In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost Edytowane przez Undercia Czas edycji: 2012-09-12 o 17:19 |
|
|
|
|
#2940 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam podobnie jak Undi, gdy w zeszłym roku chodziłam na konwersacje na hiszpański. Miałam nad sobą bat, nauczyciela i... cała radość z nauki wyparowała
Ja preferuję samouctwo
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.

Problemów z nim nie mam, muszę tylko pokonać swój strach przed mówieniem.

) to konieczność, a dobrym dodatkiem są języki skandynawskie, które zdobywają coraz większą popularność.

tylko że zaczęłam patrzeć na sprawę realnie, tj. jestem beznadziejna z angielskiego i nie jestem pewna, czy zdam podstawę, o rozszerzeniu to chyba pomarzę tylko
Kierowca 

Myślę, że zapiszę się od października do jakiejś szkoły językowej albo wezmę sobie lektorat.
ile można coś takiego robić, ja się pytam?
Nie ma nic gorszego niż nauczyciel, którzy nic nie wymaga na przedmiocie, na którym nam zależy...