|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V
Cytat:
z drugiej strony dieta dieta ale skad bedziesz wiedziec jaki masz poziom cukru? ja na poczatku byłam przerazona mierzeniem glukozy ale teraz przynajmniej wiem co i ile i czego mogę zjesc bo po posilkach sie mierze... najwzniejsza jest jednak samokontrola, moim zdaniem. ja niby dostalam dietke ale co z tego jak po niej cukier mam niski, za niski no i mma wpiepszac bardziej normalne jedzenie
|
|
|
|
|
#2942 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
u nas tez fatalna pogoda, g. 12 a ciemno jakby byla 5rano.Strasznie zle sie czulam w nocy ale ze wzgledu na katar, gardlo mi odpuscilo tylko nochal zawalony i ciezko mi oddychac, no i po fenoterolu sie czuje jakbym wypila cale wino sama Marsi ja tez wypilam bez problemu glukoze, pielegniarka byla w mega szoku, podobno wiekszosc dziewczyn jak nie wymiotuje to mdleje, parska i w ogole. Authentic, Lenova okropnosc ci lekarze, moze uda wam sie na koniec ciazy zmienic??? Adusia witaj Mi tez leci, kolejna wizyte mam za miesiac a potem nastepne chyba juz czesciej, odliczam do swiat jak glupia a przeciez w swieta to juz sama koncoweczka bedzie
|
#2943 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To chyba chodzi Ci o tak zwaną siarę, która lecie w pierwszej kolejności. Ja jestem w 29 tygodniu i żadnej siary jeszcze nie było. Ale spoko, myślę, że jest czas. Podobno, że u niektórych leci to w trakcie ciąży, a u niektórych dopiero po urodzeniu dziecka.Cytat:
Cytat:
Cytat:
W końcu to moja pierwsza ciąża, ale chętnie podzielę się tym co usłyszę.
|
|
#2944 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam na 6 stycznia, więc mam nadzieje, że się nie pospieszy i da mamusi Sylwestra w domku poświętowac
|
|
|
|
#2945 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kupuje uzywki wiec to i tak taniej wyjdzie nawet jak bedę miec troche ponad program chce dokupic te ubranka i na tym zakonczyc ciuchowe szaleństwo ![]() potem wezme sie za pokój dzidzi + higieniczne sprawy Cytat:
|
||
|
|
|
#2946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale za to nie mogę się bez wkladek obyc, bo ciągle mokro.... |
|
|
|
|
#2947 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też nie mogę doczekać się świąt bo po świętach albo dzień przed jedziemy zamówić wózek. Łóżeczko juz mam w domu i troszkę ciuchów po bratanku no ale wiadomo po chłopcu dużo niebieskich w jakieś autka i traktory więc wziełam tylko te uniwersalne i po świetach też czekają mnie zakupy reszty ciuszków pościeli itd. A wczoraj od kuzynki dostałam huśtawkę fisher price z melodyjkami co sie sama buja z karuzelką itd jestem nią zachwycona a patrzyłam na allegro a one kosztują coś ok 600zł w życiu bym tego nie kupiła.
|
|
#2948 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ja własnie zrobiłam listę rzeczy must have w szpitalu- nie ma szans zebym się zmieściła do mojej podręcznej torby (jak studiowałam to na cały tydzien rzeczy mieściła a tu na 3 dni do szpitala bedzie mała...), więc chyba pakowac bede się w normalną wakacyjną torbę.... sam szlafrok polarowy ile miejsca zajmuje... a w tą podręczna bedą spakowane rzeczy na wyjscie dla małego
|
|
|
|
#2949 |
|
Zakorzenienie
|
Mi siara leciala k.16tc teraz jak scisne cycka, ale to nie zawsze, jakby sie zatrzymalo.
Ja sie w ogole boje, ze moje Malenstwo nie bedzie umialo cyckac z piersi, cala ciaze jestem na takich mega dawkach nospy, teraz jeszcze doszedl fenoterol, podobno dzieci potem maja problemy z napieciem miesniowym, martwie sie troche no w moim przypadku to mniejsze zlo po prostu..... Dziewczyny wczoraj bylam u mnie w robocie zaniesc L4, laski mialy po zamknieciu sklepu zebranie z regionalnym, czaicie, ze wywalili cala moja ekipe???!!! Najgorsze jest to, ze jak zapytaly dlaczego, to nie byl w stanie nic powiedziec!!! Tylko, ze centrala kazala on nie mial nic do gadania. Takze nie mam gdzie wracac po macierzynskim. Chyba im nie pasowalo, ze ekipa byla stala od 2 lat, albo bali sie, ze kolejne beda w ciaze zachodzic..... wiecie, jak sie wczoraj zdenerwowalam???!!! Masakra.....
|
#2951 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
. I wiesz co? Zawsze się cieszyłam, że moje koleżanki już po 30, a jeszcze nie, najmłodsza byłam i 29 caaaaaaaaaaały rok ciągnęłam.![]() Cytat:
Komoda przyszła, teraz na chłopa muszę czekać, co by ją poskręcał, no a potem to za pranie ciuszków już się mogę wziąć i ich układanie. Właśnie koleżanki podrzuciła mi spódnicę jeansową. Fajna, pasuje na mnie jak ulał. Piszecie kobitki, że już takie ciężkie się czujecie. Ja mam to samo. Jeszcze jak patrzę w lustro, to załamkę mam na maxa. Celulitis widoczny z 40 kilometrów. Teściowa mnie dzisiaj poczęstowała komplementem: "Jeju, ale ci dupsko urosło". A ja na to: "Dziękuję, mam w domu lusterko." Poczerwieniała tylko i grzecznie buźkę zamknęła. W przyszłym tygodniu TŻ ma zamiar wziąć urlop na miesiąc, no i zaczynamy walczyć z pokoikiem dziecięcym. Już nie mogę się doczekać.
OLA 04.02.2013 r. 2500 g, 48 cm HANIA 19.08.2017 r. 2800 g, 51 cm Edytowane przez maluchna30 Czas edycji: 2012-10-16 o 12:18 |
|||||
|
|
|
#2952 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
ja tez w 25 tyg a siary nie mam... jesli chodzi o zakupy to tez mi same kosmetyczne rzeczy zostaly ale to pokupie na poczatku stycznia dopiero ![]() ja mam termin na 02.luty wiec jest tez opcja ze urodze w styczniu zobaczymy - corke urodzilam 6 dni przed terminem
|
#2953 |
|
Wtajemniczenie
|
co do skurczy przepowiadających - pytałam w szpitalu, że może to co oni ocenili jako przedwczesny poród to skurcze przepowiadające właśnie - to mi ordynator powiedział, że do skurczy przepowiadających mi jeszcze daleko, o takich będę mogła mówić za 10 tygodni, a nie teraz
a jestem w 25...edit. aaa i co do twardnienia brzucha - lekarze generalnie zauważyłam, mieli różne opinie, jedni, że w ogóle nie powinno mieć miejsca, inni, że do kilku razy na dzień, jest ok - o ile brzuch nie boli, nie ciągnie i twardnienie nie trwa zbyt długo albo nie jest regularne. Piszę, bo leżałam na sali jeszcze z 3 dziewczynami, każdej z nas brzuch twardniał i nie wiedziałyśmy, czy tak ma być czy nie, to się każdego pytałyśmy
Anulka 2.02.2013 Edytowane przez ewulkaaa Czas edycji: 2012-10-16 o 12:17 |
|
|
|
#2954 | |
|
Zakorzenienie
|
właśnie gotuję kapuchę na łazanki, mam taką ochotę,że normalnie chyba cały garnek zjem
![]() Cytat:
nie wiem ja chyba w walizkę się spakuje, kurde jeszcze ciuszki dla maleństwa, pieluchy, masakra a po cc to pewnie dopiero w 5 dobie mnie wypuszczą |
|
|
|
|
#2955 |
|
Zakorzenienie
|
Marsi, ty pieronico
chyba już wiem co będę jutro na obiad gotowac ![]() u mnie w szpitalu nie trzeba miec nic dla malucha, tylko na wyjscie. Ale za to że ubierają w swoje i pampersy tez ze szpitala to zostawia się przy wyjsciu coś wedle uznania- ja planuje zostawic body, pajaca i z 10 pampersów |
|
|
|
#2956 |
|
Zakorzenienie
|
Bo przepowiadajace a Braxtona Hicksa to podobno 2 rozne rzeczy.
Sylwietta jaknzrobisz rozeznanie to.....dasz znac?
|
#2957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a teraz cholera wie jak w tym szpitalu będzie, muszę się gina zapytać |
|
|
|
|
#2958 |
|
Wtajemniczenie
|
heh, ja dziś zamierzam się z mężem pogodzić, dlatego chyba zrobię jego ulubioną lazanię
|
|
#2959 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Któraś z dziewczyn (już nie pamiętam która) pisała o podkładach takich na łóżko po porodzie. Ja się w coś takiego zaopatrzyłam. Wydaje mi się, że to będzie przydatne. Co do takich szpitalnych rzeczy dla mnie to mam już rzeczy typu podkłady, majtki siatkowe, koszule nocne, ciepły szlafrok. Z kosmetyków muszę się jeszcze zaopatrzyć w tantum rosa i bepanthen. Maluszkowi kosmetyki już kupiłam. Mają datę ważności długą datę ważności więc sobie mogą czekać w spokoju.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2960 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2961 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmawialas z nim od wczoraj? Cytat:
![]() ![]() Mi tez sie okroooopnie dluzy. Juz bym chciala, zeby byl luty
|
||
|
|
|
#2962 |
|
Zakorzenienie
|
polecam sprzedawcę jino1 na allegro- zrobiłam całościową listę higieniczną dla mnie i malucha, do tego butelki, smoczki, przescieradło i wyszła mi rewelacyjna cena !!!! zamawiam wieczorem jak wróce od gina
![]() a teraz uciekam, zupkę doprawiac bo głodzilla zaatakowała
|
|
|
|
#2963 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie trzeba mieć dla malucha swoje ubranka i swoje pampersy. Noi wiadomo, że na wyjście. ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Cytat:
|
|
#2964 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
3 torby do szpitala 1. Torba na salę porodową (zabrac ze sobą od razu): - dokumenty: karta ciąży, dokument potwierdzający grupę krwi, dowód osobisty, dowód ubezpieczniea, jeśli w czasie ciąży było się pod nadzorem innych specjalistów np. okulisty, kardiologa to równiez dokumenty z tym związane - klapki + klapki pod prysznic - ręcznik mały - mydło (bez aromatów i barwników) - cienki szlafrok - 1 litr wody niegazowanej - cukierki owocowe (nie twarde) - skarpetki (będzie zimno w stopy podczas porodu) 2. Torba na oddział położniczy (osoba towarzysząca przynosi juz po przewiezieniu na salę po porodzie) - podkłady ginekoologiczne (10 sztuk) - jakby akurat na sali zabrakło tych szpitalnych, żeby się nie denerwować zanim doniosą tylko miec swoje - majtki jednorazowe (siateczkowe a nie z fizeliny) - ręcznik duży - artykuły kosmetyczne (nie perfumowane) - Tantum Rosa (5 saszetek) + kubeczek jednorazowy - do podmywania krocza - wkładki laktacyjne (10 par) - stanik laktacyjny - koszula nocna rozpinana do karmienia - woda niegazowana (jesli ktoś musi soki to jabłkowy, gruszkowy z aronii lub winogron rozcieńczać pół na pół z wodą) - kubek, sztućce -papier toaletowy, - ręcznik papierowy - skarpetki - 5 sztuk pieluszek jednorazowych (jakby zabrakło akurat na sali) - chusteczki do pielęgnacji pupy dziecka - krem przeciw odparzeniom do pupy 3. Torba na wypis (tata dziecka lub ktoś z rodziny przywozi dopiero w dniu wypisu): -fotelik samochodowy -kocyk - pajacyk - koszulka, kaftanik - sweterek - bawełniana ciepła czapeczka - kombinezon - pieluszka jednorazowa - pieluszka tetrowa
|
|
#2965 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze można popatrzec na sprzedawce twojedziecko24
tez ma fajne rzeczy i niedrogo- a ja każdą złotówę potrafię przeliczyc to jeszcze się pochwale łóżeczkiem wypatrzonym http://allegro.pl/lozeczko-materac-k...686760080.html łóżeczko słomka bo najbardziej pasuje do mebli a pościel zielone misie- idealne do moich scian w sypialni szukałam bez baldachimów i innych zbednych (jak dla mnie ) rzeczy i znalazłam ![]() teraz to juz naprawde uciekam bo jeszcze mnie łazienkowo przypiliło to miłego popołudnia |
|
|
|
#2966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cos czuje ze czeka mnie jeszcze zakup torby, bo mam albo taka mała albo meeeega gigantyczna
|
|
|
|
|
#2967 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, ale tak po prostu orientacyjnie jak to u Ciebie wygląda np. ile par bodów, śpiochów itp.?
|
|
#2968 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie w pracy też tak było zwolnili całą starą ekipę a potem przyjeli nowe. Hmm mam umowę do 19 lutego wtedy będę na macierzyńskim nie wiecie jak to wygląda z przedłużeniem umowy lub też z jej nieprzedłużeniem?? Cytat:
Nie no teściowa super hehe Cytat:
![]() Cytat:
A ja gotuję zupę jarzynową i placki ziemniaczne mam na nie ogromną ochotę chodzą za mną już chyba z tydzień
|
|
#2969 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2970 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) poszłyśmy z dziewczynami z sali zobaczyć jej cudo urodziła wprawdzie dopiero w piątek o 8 20, więc dobrze, że nei poszłyśmy w piątek, bo jeszcze na pordówce leżała ale do sedna - weszłam na sale z noworodkami i po 3 minutach zrobiło mi się słabo, prawie im tam zjechałam - meeega gorąco! straaaasznie! dziewczyny po porodzie w samych koszulach takich krótkich chodziły i same mówiły, że ledwo co wyrabiają z temperaturą. Z resztą jak mnie już ewakuowali z tej sali z noworodkami to położne same mówiły, że one muszą mieć tak ciepło ze względu na noworodki i też im się źle pracuje w takiej temperaturze, ale co zrobić dlatego już wiem, że żadnego szlafroka brać nie będę, a co więcej - koszuli już nie szukam takich ciepłych jak wcześniej, tylko lekkich i przewiewnych (moje wcześniejsze myślenie: będzie styczeń, a szpitale przecież oszczędzają --> na pewno będzie nam tam zimno )
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.

bardziej normalne jedzenie

u nas tez fatalna pogoda, g. 12 a ciemno jakby byla 5rano.
to już się nie dziwię że to taka częsta przypadłość bo było pokazane zdjęcie z wnętrznościami kobiety która nie jest w ciąży i takiej która jest w ciązy i w tym drugim przypadku to jelita są tak pościskane gdzieś przy kręgosłupie (zajmują ze 3 razy mniej powierzchni niż kiedy swobodnie były ułożone przed ciążą) że nic dziwnego że układ pokarmowy daje nam się we znaki.
a że ja świezo po szkole rodzenia i zwiedzaniu sal porodowych to juz w ogóle....