![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
różnica wieku czy wyglądu?
Hej. Wątek dyskusyjny. Na wizażu na pewno przewinęło się wiele wątków o tematyce " jestem dla niego za młoda, jest między nami za duża różnica wieku" itp.
Jestem ostatnio świadkiem sytuacji, która natchnęła mnie na rozmyślania i chciałam poznać wasze opinie i przemyślenia. Zaczęłam się zastanawiać co kryje się pod stwierdzeniem "jest między nami za duża różnica wieku" (chodzi mi o własne przemyślenia na ten temat,a nie skierowanie tego zdania do nas ) ... czy chodzi wyłącznie o kwestie psychologiczne czy też o czystą fizyczność? Część z nas na pewno ma jakiś przedział wieku, którego nie chciała by przekroczyć np w doborze partnera. Wiadomo, że większość pewnie nie chciałaby mieć za partnera kogoś w wieku naszego ojca. Czy ma to dla was znaczenie? Co jeśli facet jest o 10 lat starszy a wygląda jakby był w naszym wieku,a co jeśli jest starszy 3-4 lata a wygląda jakby był starszy 15 lat? Czy wtedy wiek nie ma znaczenia? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: różnica wieku czy wyglądu?
Moj maz jest starszy o 19 lat odemnie. Ma zmarszczki ale trzyma sie bardzo dobrze. Wysportowany,zdrowy. On ma 43 ja zaraz 24. Nie widac az tak bardzo roznicy. No chyba ze jestem bez makijazu mega wypoczeta (co sie czesto niezdarza). Jak rozmawiamy z innymi to nie wierza ze jest miedzy nami taka roznica.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W każdym wątku w stylu "ja lat 20 on 40, kochamy się, ale", pojawia się tekst że facet wysportowany, zadbany "i jak na swój wiek świetnie się trzyma". Z kolei jak dziewczyna ma problem że jest od faceta starsza, to też musi być wzmianka o tym że jej wygląd, że trzeba zainwestować w zabiegi kosmetyczne, że się boi że nie będzie za parę lat dla partnera atrakcyjna, itepe. A tak serio, to oczywiste że w przypadku dużo starszego partnera/ki łatwiej zakochać się (a co za tym idzie poczuć fizyczne pożądanie) w osobie zadbanej, atrakcyjnej i wyglądającej młodo, niż do takiej po której widać lata które ma, albo i jeszcze więcej. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie moj maz jest przystojny i zadbany. Ma kaloryfer,miesnie,wysport owany biega maratony. Dba o siebie. Kazdy ma swoje kryterium. Ja mowie za swojego nie za innych.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Cherie_Currie Czas edycji: 2015-01-19 o 18:39 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Moj TŻ jest starszy o 20 lat. Jest według mnie przystojny i wyglada nieco młodziej niz w rzeczywistości, ale widać różnicę wieku. Ma juz delikatne zmarszczki, ale żadnego siwego włosa. Dba o siebie, jednak jeśli chodzi o sport jedyną opcją dla niego jest rower, bo jest po wypadku samochodowym po którym ma lekkie kłopoty z poruszaniem (nieznacznie powłóczy nogą), ale mnie to kompletnie nie przeszkadza. Zauważam różnicę wieku w niektórych poglądach, ale szanujemy nawzajem swoje zdanie, nie musimy się przecież we wszystkim zgadzać. Fundamenty naszego związku zostały jasno określone i wiemy czego wzajemnie oczekujemy. TŻ jest młodszy od mego ojca o 5 lat. Myślę, ze jeśli kiedykolwiek doszłoby do rozstania pomiędzy mną a TŻ to nie chciałabym ponownie związać sie z kimś starszym o tak wiele lat. Akceptuję tę różnicę miedzy mną a TŻ, ale jeśli miałabym szansę to zmienić, wolałabym zeby był tak z 10 lat młodszy. I nie chodzi tylko o fizyczność...
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Przy dużej różnicy wieku jest to problem różnicy pokolenia - inne zainteresowania, inne doświadczenia życiowe.
Poza tym w pewnym momencie zacznie cierpieć życie seksualne. Jedna strona będzie się musiała zamienić w opiekuna a nie partnera...
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zawsze łakoma.
|
Ja toleruję takie związki, ale sama bym nie mogła. Próbowałam z mężczyzną o 10 lat i 8 lat starszym. Obydwoje bardzo fajni, przystojni, wysportowani, moje typy, dobrze się gadało, ale jakoś nie mogłam i rezygnowałam ze znajomości z nimi. Z wyglądu wyglądali młodziej (może zasługa genów :P) i nie było widać tak różnicy wieku jak szliśmy obok siebie.
Dla mnie idealna różnica wieku to mężczyzna 4 lata starszy, z takimi najlepiej się odnajduję ![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ja też bym nie mogła, około dychy starszy to zdecydowanie za stary dla mnie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Takie zwiazki wymagaja wiecej wyrzeczen niz sie ogolnie w spoleczenstwie wydaje. Oprocz roznicy wieku u mnie jest tez roznica kultur. Nie zawsze jest latwo ale jak oboje wiedza na co sie pisza to wiadomo ze beda dazyc do szczescia.
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Dla mnie problemem byłby i wygląd i różnica w etapie życia, dojrzałości, oczekiwaniach itp. Nie chciałabym być w związku z kimś starszym niż maks 7/8 lat. nie kręcą mnie sporo starsi faceci, bałabym się o przyszłość, między innymi o życie seksualne, że partner mi "zdziadzieje". Co do młodszych: uważam , że ma to sporo zalet jednak na tym etapie życia nie chciałabym kogoś młodszego niż 2/3 lata ( mam 25 lat, kończę studia i chciałabym kogoś na podobnym etapie życia), z wiekiem pewnie ta tolerancja się zwiększy.
wiadomo, że wiek nie jest najważniejszy przy wyborze partnera, jestem jednak przeciwna zbyt dużym różnicom wieku ( u siebie, inni niech żyją jak chcą) Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2015-01-19 o 20:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
ma zielone pojęcie
|
Tak, wiek partnera ma dla mnie znaczenie. Zawsze chciałam być z osobą, która jest mniej więcej w tym samym wieku, co ja.
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
U nas jest 13 lat różnicy, a Tżta 3 razy już zapytali o dowód
![]() ![]() Nie przeszkadza Nam różnica wieku, ani rodzinie, znajomym. Poglądy mamy raczej takie same, a jak się kłócimy to nie z powodu własnie jakiejś przepaści wiekowej, tylko raczej w błahych codziennych sprawach.
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zawsze łakoma.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
dodam, że do tej pory tylko od jednej osoby usłyszałam, że jak można być z facetem tyle starszym, że to staruch itd. I to nie była osoba z rodziny, rodzina bez problemu i żadnych pytań zaakceptowała ten związek.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez DopplegangerEddarda Czas edycji: 2015-01-19 o 21:05 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Justyna jasne, życie weryfikuje takie założenia. ale w teorii widzę więcej minusów niż plusów takiej relacji..najbardziej by mnie ten seks chyba martwił ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zawsze łakoma.
|
Cytat:
![]() Nie, to znaczy, ze mieścisz się w przedziale 18-30 ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
Prędzej 2 setki. ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Jakbym był kobietą to idealny by dla mnie był z 5 lat młodszy ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Mój Tż ma 28 lat - siwe włosy i zakola, biega, pływa, w miarę zdrowo się odżywia i taka klapa
![]() Mąż mojej kuzynki jest od niej starszy o 17 lat - bujne kruczoczarne włosy, mięsnie ze stali, pali faje ![]() nie ma reguły
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... ![]() Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2015-01-19 o 21:49 |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Mój TŻ jest starszy ode mnie o 31 lat. Wygląda tak jakby dzieliło nas 15-18 lat. Długo broniłam się przed tym związkiem, ale3 teraz nie zamieniłabym go na nikogo innego, młodszego, przystojniejszego itp
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() No właśnie, ja w pracy poznałam chłopaka co dawali mu wszyscy 35 lat a okazało się, że ma 24. Nigdy nie widziałam tak młodej osoby która ma takie siwe włosy, też zakola ogromne i mocne zmarszczki.
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mówiąc szczerze, to nie bardzo czaję problem postawiony w tym wątku. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Nie mam nic przeciwko takim związkom. Jeżeli ludzie się dogadują ze sobą, mają wspólne zainteresowania bądź inne rzeczy, które ich łączą np. to samo spojrzenie na świat to bardzo dobrze. Taki związek na pewno potrzebuje bardzo dużo wkładu z obu stron szczególnie ze względu na różnice pokoleniowe, wychowanie, inne doświadczenie życiowe przede wszystkim. Sama nie byłam w takim związku, ale uważam, że to musi być miłość. Wiadomo, że jest wielu ludzi, którzy są w związkach gdzie różnica wieku jest niewielka - to samo pokolenie, ten sam sposób postrzegania świata z perspektywy wieku (są oczywiście wyjątki). Oboje partnerzy są na tym samym rozwoju poznawania świata. W przypadku dużej różnicy wieku starszy partner ma bogate życiowe doświadczenie i podchodzi do rzeczywistości w inny sposób.
![]() Edytowane przez namisek1990 Czas edycji: 2015-01-20 o 08:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Marszałkini II RP
|
Wolałabym być z osobą w wieku zbliżonym do mojego - podobny etap życia, doświadczenia, myślę, że łatwiej jest się dogadać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Ja odkąd pamiętam zawsze wolałam starszych facetów, chociaż strasznie się przed tym broniłam. Nawet nieświadomie kręciłam się wokół starszych i zawsze też podobałam się starszym. Być może też dlatego, że wyglądam na więcej lat niż mam i na więcej się czuję. Najpierw miałam faceta starszego o 6 lat, potem zaczęłam się spotykać ze starszymi - 7, 11, 15. Mi taka różnica bardzo odpowiada, na ogół lepiej się rozumiem ze starszymi. Oczywiście mam swoje granice i to kwestia człowieka, czasem młodszy jest dojrzalszy od starszego i na odwrót. Niektórzy naprawdę krytykują taką różnicę, ale jakoś mnie to nie interesuje. Jeśli ktoś się dobrze rozumie z człowiekiem - jaką różnice gra tu wiek?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Czy ja napisałam coś, na temat tego, że nie każdy ma prawo się zakochać w jakimś wieku? Czy ja napisałam coś w odniesieniu do różnicy wieku czy wyglądu, że oceniam te związki jako złe? Napisałam tylko, że taki związek wymaga więcej poświęcenia co jest prawdą. Więcej jest związków z niewielką różnicą wieku więc ludzie inaczej postrzegają związki gdzie te przedziały wiekowe są większe. Nie wiem zatem do czego odnosi się Twój komentarz.
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Dla mnie największe znaczenie ma charakter partnera a nie to jak wygląda. Ważne jest podobne podejście do życia czy wspólne zainteresowania. Ja mam 26 lat jeśli się nie wymaluję i ubiorę na sportowo to wyglądam niczym dziecko (wina wzrostu) a Tż ma 45 lat z twarzy każdy daje mu tyle albo więcej ale za to jest w bardzo dobrej formie. (siłownia, biega).
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.