Fotodepilacja czy laser diodowy? - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-25, 22:28   #151
dark_rose
Raczkowanie

Dot.: Fotodepilacja czy laser diodowy?

Od jakiegoś czasu przymierzam się do depilacji laserowej, przeglądam różne wątki i chyba już wiem wszystko na ten temat, co powinnam Czekałam aż zejdzie letnia opalenizna i specjalnie w te wakacje starałam się unikać słońca, odstawiłam depilator i w przyszłym tygodniu mam zamiar rozpocząć akcję - depilację Wybrałam Nomasvello w Warszawie, salon na Stegny i już nie mogę się doczekać pierwszego zabiegu, chociaż trochę się boję... Podejrzewam, że u mnie będzie efekt rewelacyjny, włosy mam niestety grube i mocne i maszynka ciężko sobie z nimi radzi, a po depilatorze masa krostek, powrastanych włosów, stany zapalne... No ale już niedługo
dark_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-26, 11:24   #152
veronda
Przyczajenie

Witajcie,

przeczytalam caly watek i kusi mnie zeby sie wybrac na zabieg. Czy ktos robil go moze w Poznaniu. A moze jest juz ktos po 5 seriach i moze powiedziec cos ciekawego. Bede wdzieczna
veronda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 10:27   #153
Snula
Wtajemniczenie

hej dziewczyny.

bardzo zachęciłyście do zabiegu fotodepilacji. jestem z Trójmiasta i nawet znalazłam salon blisko siebie. widziałam wzmianki o No+Vello. Mam nadzieję, że możecie go śmiało polecić. i czy jeśli chciałabym zrobić głębokie bikini to nie będzie z tym problemu? może któraś z Was była już w salonie No+Vello na Podwalu Staromiejskim?

jeśli tak, to proszę o polecenie lub odradzenie tego salonu. dzięki.

Snula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 11:45   #154
BiRi
Przyczajenie

Mam wrażenie, że cała sieć nomasvello bardzo ceni sobie klientki w każdym mieście i stara się wyjść naprzeciw naszym oczekiwaniom Nie ma się co obawiać poszczególnych salonów, w każdym obsłużą jednakowo
BiRi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 21:04   #155
dark_rose
Raczkowanie

BiRi właśnie nad tym się zastanawiałam... Czy nie lepiej pójść do salonu w centrum miasta (więcej klientek? lepszy standard, ponieważ centrum?) czy mogę iść do takiego, które jest bliżej mnie, niedawno otwarte i standard będzie taki sam... Pierwszy raz i wiadomo, mam obawy... :P
Stary 2010-09-27, 21:41   #156
exotic smile
Raczkowanie

Ja się tylko boję czy to jest bezpieczne, czy może być przyczyną raka lub jakiejś innej choroby. Gdyby nie te obawy to poszlabym na pewno a tak to ciągle się zastanawiam.
exotic smile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 22:11   #157
gwiazdka93
Zakorzenienie

Dziewczyny potrzebuję porady psychologicznej, ale związanej z depilacją. Otóż mam 17 lat, od gimnazjum marzę o depilacji laserowej wąsika i brody, którą miałam sobie wykonywać od marca 2011. Pieniądze na pewno będę mieć Tylko mam problem z mamą, która nie chce ani słowa o tym słyszeć. Cały czas mi mówią, że jeszcze mnie poparzą, zeszpecą itp. A ja mam przez to owłosienie okropne kompleksy! Cały czas i się wydaje, że koleżanki tylko na to patrzą rozmawiając ze mną, nie wspomnę już o dyskomforcie związanym z depilowaniem sobie tych miejsc co drugi dzień. Depilacja laserowa to moje marzenie i ratunek, jedyny... Jak przekonać mamę?
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-28, 17:40   #158
dark_rose
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Dziewczyny potrzebuję porady psychologicznej, ale związanej z depilacją. Otóż mam 17 lat, od gimnazjum marzę o depilacji laserowej wąsika i brody, którą miałam sobie wykonywać od marca 2011. Pieniądze na pewno będę mieć Tylko mam problem z mamą, która nie chce ani słowa o tym słyszeć. Cały czas mi mówią, że jeszcze mnie poparzą, zeszpecą itp. A ja mam przez to owłosienie okropne kompleksy! Cały czas i się wydaje, że koleżanki tylko na to patrzą rozmawiając ze mną, nie wspomnę już o dyskomforcie związanym z depilowaniem sobie tych miejsc co drugi dzień. Depilacja laserowa to moje marzenie i ratunek, jedyny... Jak przekonać mamę?
Cóż, ja mam podobny problem... Jestem brunetką i "dodatkowe" owłosienie niestety występuje na całym ciele. Pewnie do tego potrzebna jest zgoda rodzica, ponieważ jesteś niepełnoletnia, więc póki nie osiągniesz tej 18nastki próbuj innych metod, nie ma co spierać się z mamą... Ja najpierw rozjaśniałam włoski wodą utlenioną, zimą jest ok, ale latem wydaje mi się to marnym sposobem i zaczęłam wyrywać pensetą. Golenie raczej nie ma sensu... Może spróbuj póki co wosk u kosmetyczki? Co jakiś czas będziesz musiała powtarzać, ale chyba warto?
Stary 2010-09-28, 20:30   #159
theo0
Przyczajenie

w krakowie sa nowootwarte salony kosmetyczne i cena za fotodepilacje wybranej czesci ciala to 99zł!!! ja chce isc do Adolesense bo wiem gdzie jest, nie wiem natomiast jak wyglada taki zabieg (chce isc na bikini) oto co mi napisali w mailu :

"W naszym salonie korzystamy z głowic E-light, jest to połączenie technologii IPL z radiofrekwencją, jak narazie daje jedne z najlepszych rezultatów na rynku. W odróżnieniu od metod laserowych, ta jest bezbolesna (głowica jest chłodzona nawet do -4 stopni), dlatego też znieczulenie nie jest wymagane.
Zachecamy do skorzystania z darmowego testu, jest to z jednej strony konsultacja z naszą pani kosmetolog, a z drugiej strony właśnie sprawdzenie jak działa urządzenie na własnej skórze, przekona się wtedy Pani o odczuciach, bez żadnych konsekwencji. Możemy znaleść Pani jakiś wolny termin w kalendarzu(..)"

co o tym sadzicie? maja str internetowa : http://adolesense.pl/

poweidzcie co myslicie bo nie mam za duzo kasy,a zalezy mi zeby te cholerne wlosy nie rosly tak szybko,albo zeby najlepiej ich nie bylo
myslalam o normalnym depilowaniu woskiem ale ponoc mega boli i teraz znalazlam o tej
fotodepilacji, POMOZCIE

ps. mam jasna cere ale wlosy ciemne a w "tym"miejscu to wiadomo ciemne i twarde wiec no problemo.[COLOR="Silver"]

Edytowane przez theo0
Czas edycji: 2010-09-29 o 11:15 Powód: zapomnialam napisac:)
theo0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-29, 18:29   #160
Zgoda_M
Przyczajenie

Cześć dziewczyny. Wczoraj przypadkiem natknęłam się na reklamę fotodepilacji i tak zaczęłam szukać po forach rzetelnych informacji. Przeczytałam wszystkie dostępne tu strony i jestem zdecydowana na zabieg, tylko tu jest jeden problem. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy w Białymstoku są wykonywane takie zabiegi? I jeśli tak, to gdzie? Szukałam na stronie nomasvello salonu w moim województwie i nie ma żadnego oddziału. W Warszawie macie ich aż 15! Nic dziwnego, że co chwila jakiś inny adres pada na forum warszawskiego salonu Byłabym wdzięczna za informacje, ponieważ google nie chce ze mną współpracować.
Zgoda_M jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-30, 15:34   #161
exotic smile
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zgoda_M Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Wczoraj przypadkiem natknęłam się na reklamę fotodepilacji i tak zaczęłam szukać po forach rzetelnych informacji. Przeczytałam wszystkie dostępne tu strony i jestem zdecydowana na zabieg, tylko tu jest jeden problem. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy w Białymstoku są wykonywane takie zabiegi? I jeśli tak, to gdzie? Szukałam na stronie nomasvello salonu w moim województwie i nie ma żadnego oddziału. W Warszawie macie ich aż 15! Nic dziwnego, że co chwila jakiś inny adres pada na forum warszawskiego salonu Byłabym wdzięczna za informacje, ponieważ google nie chce ze mną współpracować.
Jeżeli na ich stronie pokazuje, że nie ma to raczej prawda. Choć troszkę dziwne bo Białystok to spore miasto, ale to nowy salon.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-01, 07:16   #162
Zgoda_M
Przyczajenie

Też się zdziwiłam. Może macie do polecenia jakiś inny salon kosmetyczny, który wykonuje takie zabiegi?
Stary 2010-10-01, 09:01   #163
Patkaaa88
Przyczajenie

Question Dot.: Fotodepilacja czy laser diodowy?

Witam Drogie Panie!
Zastanawiam się czy doustna antykoncepcja nie jest przeszkodą dla fotodepilacji? Szukałam informacji na ten temat i dowiedziałam się, że jest odradzana osobom, które generalnie mają problem z przebarwieniami i dodatkowo biorą jeszcze tabletki. Rok temu miałam wykonywaną depilacje laserem diodowym i nie było to przeciwskazaniem. Co o tym sądzicie?
Patkaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 11:19   #164
BiRi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Patkaaa88 Pokaż wiadomość
Witam Drogie Panie!
Zastanawiam się czy doustna antykoncepcja nie jest przeszkodą dla fotodepilacji? Szukałam informacji na ten temat i dowiedziałam się, że jest odradzana osobom, które generalnie mają problem z przebarwieniami i dodatkowo biorą jeszcze tabletki. Rok temu miałam wykonywaną depilacje laserem diodowym i nie było to przeciwskazaniem. Co o tym sądzicie?
Jeśli przyjmujesz tabletki, to fotodepilację można wykonać pod koniec siedmiodniowej przerwy. Podczas wywiadu pani i tak o to pyta i wtedy wybieracie odpowiedni termin zabiegu. Raczej nie trzeba przerywać kuracji
Stary 2010-10-04, 09:57   #165
Julka-ztx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Snula Pokaż wiadomość
hej dziewczyny.

bardzo zachęciłyście do zabiegu fotodepilacji. jestem z Trójmiasta i nawet znalazłam salon blisko siebie. widziałam wzmianki o No+Vello. Mam nadzieję, że możecie go śmiało polecić. i czy jeśli chciałabym zrobić głębokie bikini to nie będzie z tym problemu? może któraś z Was była już w salonie No+Vello na Podwalu Staromiejskim?

jeśli tak, to proszę o polecenie lub odradzenie tego salonu. dzięki.
Ja mogę polecić;-) dziś idę na drugi zabieg. Salon jak salon- nowy, czysty, obsługa bardzo sympatyczna. A sam zabieg- ja jestem bardzo zadowolona. Po pierwszym zabiego zniknęło ok 30-40%% włosów na łydkach i ze 20% na udach. Włosy na łydkach mam ciemne i mocne w niektórych miejscach strasznie wrastały i na te laser działą idealnie. Te na udach mam jasniejsze i tu tak łatwo nie łapie ale wazniejsze sa dla mnie łydki
Julka-ztx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 19:26   #166
BiRi
Przyczajenie

A ja mam mały kłopot. Jestem po dwóch zabiegach i efekt jest naprawdę widoczny, jednak nie mogę sobie poradzić z pozbyciem się włosków, które powinny wypaść, a nadal tkwią w skórze. Nie są przytwierdzone do cebulki, bo ani nie rosną, ale też same nie wychodzą :/
Jak sobie z tym radzicie? W moim przypadku wszelakie peelingi i szorstkie gąbki nie pomagają...
Stary 2010-10-05, 08:30   #167
Julka-ztx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BiRi Pokaż wiadomość
A ja mam mały kłopot. Jestem po dwóch zabiegach i efekt jest naprawdę widoczny, jednak nie mogę sobie poradzić z pozbyciem się włosków, które powinny wypaść, a nadal tkwią w skórze. Nie są przytwierdzone do cebulki, bo ani nie rosną, ale też same nie wychodzą :/
Jak sobie z tym radzicie? W moim przypadku wszelakie peelingi i szorstkie gąbki nie pomagają...
Ja mam to samo- takie czarne kropki które sugeruyją że włos chciałby wyrosnąć ale tego nie robi, mysle że prędzej czy później same wyjdą
Julka-ztx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 09:34   #168
paula_monia83
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez BiRi Pokaż wiadomość
Hej, a goliłaś włoski po zabiegu? Bo to jest niezalecane. Łatwiej wypadną jak będą długie - wtedy się 'zahaczają' o ubrania, skórę itp.
paula_monia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 23:38   #169
AnneMary
Przyczajenie

Witam,
A ja mam pytanie dotyczące długotrwałej skuteczności. Bo tak jak już zauważyłyście jest różnica pomiędzy fotoepilacją (lasery diodowe np. zachwalany lightsheer) w cenie od 300 zł nawet do 500 zł za bikini i fotodepilacją (czego nie wszyscy uznają za laser) w cenie 99 zł do 130 zł.
Czy wiecie coś na temat skuteczności fotodepilacji już po wykonaniu całej sesji (czyli wyliczonej liczby zabiegów)?
Przykładowo, ja byłam na konsultacji u lekarza w sprawie laseru Lightsheer i powiedziano mi, że po zakończeniu całej sesji (średnio 4 do 6 zabiegów) włosy już w ogóle nie odrastają (a tak naprawdę to zdarza się, że po kilku latach trzeba zrobić zabieg przypominający).
Nie znalazłam natomiast, żadnych informacji dotyczących fotodepilacji. A wręcz często jak czytam wypowiedzi na różnych forach to mam wrażenie, że użytkowniczki, często mylą oba zabiegi, bądź same nie do końca wiedzą o którym z nich mówią.

P.S. Przepraszam jeśli ten wątek został już poruszony, ale nie wytrwałam przez wszystkie strony tematu.
AnneMary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-06, 09:36   #170
BiRi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paula_monia83 Pokaż wiadomość
Hej, a goliłaś włoski po zabiegu? Bo to jest niezalecane. Łatwiej wypadną jak będą długie - wtedy się 'zahaczają' o ubrania, skórę itp.
Tak, powiedziano mi, że po ok trzech dniach mogę to zrobić bez problemu (wspominano raczej o podrażnionej po zabiegu skórze niż o włoskach). To chyba był błąd Teraz wychodzą tylko, kiedy się je 'wyciśnie' ...

Cytat:
Napisane przez AnneMary Pokaż wiadomość
Witam,

(...)Czy wiecie coś na temat skuteczności fotodepilacji już po wykonaniu całej sesji (czyli wyliczonej liczby zabiegów)?
Przykładowo, ja byłam na konsultacji u lekarza w sprawie laseru Lightsheer i powiedziano mi, że po zakończeniu całej sesji (średnio 4 do 6 zabiegów) włosy już w ogóle nie odrastają (a tak naprawdę to zdarza się, że po kilku latach trzeba zrobić zabieg przypominający).
Nie znalazłam natomiast, żadnych informacji dotyczących fotodepilacji. A wręcz często jak czytam wypowiedzi na różnych forach to mam wrażenie, że użytkowniczki, często mylą oba zabiegi, bądź same nie do końca wiedzą o którym z nich mówią.
Na stronie NomasVello piszą, że seria zabiegów może wystarczyć na 5 - 10 lat, a w międzyczasie należy robić zabiegi podtrzymujące efekt. Sama pani wykonująca zabieg powiedziała mi, że wykonanie za małej ilości zabiegów w serii może nie poskutkować i skóra szybko wróci do stanu sprzed depilacji.

Edytowane przez BiRi
Czas edycji: 2010-10-06 o 09:42
Stary 2010-10-06, 10:37   #171
paula_monia83
Przyczajenie

Cytat:
Na stronie NomasVello piszą, że seria zabiegów może wystarczyć na 5 - 10 lat, a w międzyczasie należy robić zabiegi podtrzymujące efekt. Sama pani wykonująca zabieg powiedziała mi, że wykonanie za małej ilości zabiegów w serii może nie poskutkować i skóra szybko wróci do stanu sprzed depilacji.
Z trwałością efektu jest tak, że nawet wypalony w 100% włos zostanie po kilku latach zastąpiony przez nowy. Zatem każda z metod wymaga tzw zabiegów przypominających, które usuwają nowo powstałe włosy.
A czy istniejące włosy wypalisz IPL czy laserem, to bez większej różnicy.
Stary 2010-10-07, 09:09   #172
majkens
Raczkowanie

no właśnie różnica jest bo nie ma takiej opcji przy laserze, że przy zamałej ilości zabiegów włosy powrócą te których cebulki są zniszczone nie odrastają więcej, ja miewałam z różnych powodów przerwy w depilowaniu się laserem i nic mi tam nie odrastało nigdy, ta cała "rewolucja" z fotoepilacją IPL to zwykła ściema bo IPL jest prawie tak samo długo na rynku jak laser tylko przeznaczony jest do innych celów( zamykanie naczynek, odmładzanie skóry itp), także jeżeli rewolucją jest używanie sprzętu który ma inne przeznaczenie do depilacji to rzeczywiście" rewolucja" a kusząca niska cena będzie tyle razy uiszczana zanim włosy przestaną odrastać, że spokojnie przepłacicie a właściciele wyjdą na swoje
majkens jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-07, 09:21   #173
exotic smile
Raczkowanie

Czyli nie polecacie fotodepilacji? Już byłam nastawiona na nią, a na laser mnie nie stać
Stary 2010-10-07, 10:16   #174
bartek_29
Przyczajenie

Hej
Byłem ostatnio w salonie papillon w Białymstoku. Poddałem sie fotodepilacji pach. Myslałem że nie bedzie jakis znacznych efektow ale po pierwszym zabiegu włosów było mniej no i cena jest naprawde rewelacyjna. Jestem już umówiony na kolejna wizyte. Polecam
bartek_29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-07, 17:59   #175
beltoko
Przyczajenie

hej, podpowiem że jest w Białymstoku salon który wykonuje fotoepilacje laserową- Papillon, Legionowa 6. Miałam przyjemność zawitać w tym salonie i polecam.

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

hej, podpowiem że jest salon w białymstoku który wykonuje fotoepilacje laserową - Papillon , Legionowa 6. W wyszukiwarce powinnaś napewno znaleść. Mialam przyjemnośc odwiedzić ten salon, polecam.
beltoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-08, 00:48   #176
paula_monia83
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez bartek_29 Pokaż wiadomość
Hej
Byłem ostatnio w salonie papillon w Białymstoku. Poddałem sie fotodepilacji pach. Myslałem że nie bedzie jakis znacznych efektow ale po pierwszym zabiegu włosów było mniej no i cena jest naprawde rewelacyjna. Jestem już umówiony na kolejna wizyte. Polecam
Ano właśnie. Ja mam podobne doświadczenia (w Gdańsku). jestem już po trzech zabiegach fotodepilacji i bardzo sobie chwale.

---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano o 00:44 ----------

Bartek, a nie czułeś się "dziwnie" będąc facetem w kobiecej branży?
Pytam prowokacyjnie, bo generalnie panom się też depilacja należy, ale wielu z nich nie przyjmuje tego do wiadomości. Niestety :-(
Stary 2010-10-08, 07:25   #177
bartek_29
Przyczajenie

Hej

Nie czułem sie i nie czuje sie dziwnie, byłem sportowcem i wykonałem ten zabieg z jednej prostej przyczyny higieny osobistej. Znam wielu facetów którzy golą sie maszynkami wiec czemu nie skorzystac z dobrodziejstw nowych technologi skoro wy dziewczyny możecie czemu nie my faceci

Pozdrawiam
bartek_29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-08, 10:50   #178
PatriciaPepe
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dark_rose Pokaż wiadomość
Od jakiegoś czasu przymierzam się do depilacji laserowej, przeglądam różne wątki i chyba już wiem wszystko na ten temat, co powinnam Czekałam aż zejdzie letnia opalenizna i specjalnie w te wakacje starałam się unikać słońca, odstawiłam depilator i w przyszłym tygodniu mam zamiar rozpocząć akcję - depilację Wybrałam Nomasvello w Warszawie, salon na Stegny i już nie mogę się doczekać pierwszego zabiegu, chociaż trochę się boję... Podejrzewam, że u mnie będzie efekt rewelacyjny, włosy mam niestety grube i mocne i maszynka ciężko sobie z nimi radzi, a po depilatorze masa krostek, powrastanych włosów, stany zapalne... No ale już niedługo
dark_rose po ilu zabiegach jesteś??? ja po pierwszym jestem zachwycona, do tego bardzo miła obsługa Skończyło się słonko fotedepilację czas zacząć :P

Edytowane przez PatriciaPepe
Czas edycji: 2010-10-08 o 11:35
PatriciaPepe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-10, 19:58   #179
cokolwiek76
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez beltoko Pokaż wiadomość
hej, podpowiem że jest w Białymstoku salon który wykonuje fotoepilacje laserową- Papillon, Legionowa 6. Miałam przyjemność zawitać w tym salonie i polecam.

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

hej, podpowiem że jest salon w białymstoku który wykonuje fotoepilacje laserową - Papillon , Legionowa 6. W wyszukiwarce powinnaś napewno znaleść. Mialam przyjemnośc odwiedzić ten salon, polecam.

Witam, a czy mógłbyś mi zdradzić cenę jaką sobie zażyczyno w tym salonie? Czy jest ona uzależniona od okolicy zabiegu ? Pozdrawiam.
cokolwiek76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-11, 06:49   #180
Zgoda_M
Przyczajenie

http://www.papillon.bialystok.pl/
Wszystkie zabiegi w cenie 99 zł
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości