Rozstępy - moja zmora - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-08-28, 17:46   #1
Marika09876
Przyczajenie

Rozstępy - moja zmora

Mam 21 lat i bardzo niską samoocenę przez rozstępy na piersiach, nie dość że mam mały biust, bo miseczkę 75B, to jeszcze te ohydne białe sznyty, nie wygląda to dobrze. Nie jestem po ciąży, problem zaczął się w okresie dojrzewania, kiedy miałam jakieś 12/13 lat. Nagłe skoki wagi i zaczęłam szybciej rosnąć. Nic z tym nie zrobiłam, bo wtedy nawet nie wiedziałam co to rozstępy. Do pewnego czasu w sumie nie przeszkadzały mi aż tak bardzo, ale od paru miesięcy mam faceta. Wstydzę się nawet przy nim bluzkę ściągnąć. Jak się kochamy, to unikam zapalonego światła. Mimo, że i tak je widział i nie poruszył tego tematu to i tak mam jakąś blokadę i czuje się nieatrakcyjna przez to. Teraz pytanie, czy znacie jakieś sposoby na białe już rozstępy? Czy po prostu muszę je jakoś zaakceptować. Niby są jakieś zabiegi laserowe, ale nie ufam temu w stu procentach.
Marika09876 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-08-29, 12:36   #2
dagmaraxd
Raczkowanie

Dot.: Rozstępy - moja zmora

Mi pomogła karboksyterapia <trochę> na rozstępy na udach, które miałam już o dziecka. Faktycznie, są mniej widoczne, pewnie gdybym wziela jeszcze wiecej zabiegow to moze efekt bylby lepszy, natomiast dla mnie to byl okropny ból przy podawaniu tego gazu w rozstęp, wiec nie wiem czy to mogę polecić szczególnie na taką delikatną okolice jak biust.

Najbardziej pomogło mi jednak usunięcie instagrama i zauważenie, że ludzie na ulicach mają fałdki/ rozstępy/ i ogólnie nie są idealni
dagmaraxd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-04, 10:07   #3
majawlos
Przyczajenie

Dot.: Rozstępy - moja zmora

Teraz medycyna estetyczna rozwija się bardzo szybko, może warto skonsultować to z lekarzem medycyny estetycznej, który pomoże dobrać odpowiednią metodę leczenia rozstępów. Rozumiem Twoje wątpliwości dotyczące zabiegów laserowych, ale obecnie są one jedną z najbardziej skutecznych opcji w walce z białymi rozstępami. Lasery stymulują produkcję kolagenu, co pomaga zregenerować skórę i zminimalizować widoczność blizn. Jeśli obawiasz się efektów, warto porozmawiać z doświadczonym specjalistą, który wyjaśni, jak działa zabieg i czego możesz się spodziewać.

Inne metody, które również mogą przynieść ulgę, to mikrodermabrazja lub dermapen, czyli mikronakłuwanie. Oba zabiegi wspomagają regenerację skóry, poprawiając jej strukturę. Mikrodermabrazja złuszcza martwy naskórek, co może pomóc wyrównać powierzchnię skóry, natomiast dermapen stymuluje naturalne procesy regeneracyjne poprzez drobne nakłucia skóry, które zwiększają produkcję kolagenu.

Jeśli jednak zabiegi medycyny estetycznej Cię nie przekonują, możesz spróbować bardziej naturalnych metod, takich jak regularne masaże skóry z użyciem olejków (np. olejek arganowy lub migdałowy), które nawilżają i uelastyczniają skórę. Chociaż nie zlikwidują one całkowicie rozstępów, mogą poprawić jej wygląd i zmniejszyć widoczność zmian.

Najważniejsze jest jednak to, żebyś czuła się dobrze we własnej skórze. Twój partner najwyraźniej akceptuje Cię taką, jaką jesteś, co jest świetnym znakiem, więc warto spróbować nieco bardziej zaakceptować te zmiany. Każde ciało jest unikalne i zasługuje na miłość oraz akceptację, a rozstępy są naturalnym elementem tej różnorodności. Warto zadbać o siebie, ale także dać sobie przestrzeń na akceptację tego, co jest poza naszą kontrolą.
majawlos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości