2007-08-07, 15:57 | #1 |
Zakorzenienie
|
gdzie się zatrzymać w Pieninach ??
witam we wrześniu zamierzam zrobić z moim TŻ-tem kilkudniowy wypad w góry bardzo chciałabym jechać w Pieniny Możecie mi polecić jakiś pensjonacik albo pokój gościnny w przystępnych cenach ??
Wolę nie wybierać w ciemno bo różnie to bywa... Pozdrawiam serdecznie
2007-08-07, 16:09 | #2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: gdzie się zatrzymać w Pieninach ??
konkretnego pensjonatu ci nie polece, za to polecam Szczawnice. blisko na szlaki, tu zaczyna sie swietna sciezka rowerowa na Slowacje, tu mozecie zakonczyc splyw Dunajcem
|
2007-08-07, 16:34 | #3 |
Zakorzenienie
|
To samo chciałam napisać :P Szczawnica to jest to. Do tego na Palenicy jest super zjeżdżalnia No o ile jeszcze jest, bo byłam tam 8 lat temu
|
2007-08-07, 17:16 | #4 |
Wtajemniczenie
|
również chciałam polecić Szczawnice i spływ Dunajcem dołącze foteczke ze spływu
2007-08-07, 17:38 | #5 |
Zakorzenienie
|
szczawnica albo ktoras z wsi nad zalewem czorsztynskim - frydman, falsztyn, debno, niedzica. te wioski stanowia bardzo dobra baze wypadowa i do sromowiec [splyw] i na slowacje i w pieniny. do tego ceny tam moga byc nizsze niz w szczawnicy.
2007-08-07, 17:43 | #6 |
Zakorzenienie
|
oo bardzo interesujące propozycje
szczególnie ta Szczawnica wydaje się interesująca, ale to znana miejscowość więc właśnie ceny mogą być wyższe niż w tych okolicznych wioskach, ale chyba nie aż tak bardzo żebym wróciła z dziurami w kieszeniach aha... tylko jest jeden mały problem... nie wiem za bardzo jak tam dotrzeć :P sprawdzałam rozkład pkp i żaden pociąg aż do szczawnicy nie jedzie he he
2007-08-07, 17:52 | #7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit: doczytalam, ze ejstes z zabrza. z katowic na 100% jest pks do szczawnicy
2007-08-07, 17:54 | #8 |
Zakorzenienie
|
na pewno jedzie tam PKS z Krakowa
|
2007-08-07, 18:46 | #9 |
Zakorzenienie
|
oo PKS ze Szczawnicy to by mi najbardziej odpowiadało dzięki za info
2007-08-07, 18:49 | #10 |
Konto usunięte
|
Za kilka dni właśnie jade w te rejony.
Nie wiem gdzie się zatrzymujemy,bo jeziemy w wiele osób i część już tam jest ale po powrocie napiszę czy warto tam się było zatrzymać |
2007-08-08, 14:51 | #11 |
Raczkowanie
|
A ja się trochę wyłamię i nie polecę Szczawnicy
Powiem tak - zależy co kto lubi i czego szuka. Szczawnica jest moim zdaniem zbyt tłoczna, pełna straganów z pamiątkami, turystów, samochodów (nie wiem jak tam jest we wrześniu, kiedy góry zazwyczaj trochę już pustoszeją, ja byłam tam raz w lipcu i raz w lutym i tak właśnie było). Natomiast obok Szczawnicy jest Krościenko nad Dunajcem, miasteczko znacznie mniej oblegane przez turystów, bardzo ładne, z wyjściem na piękne szlaki i z rynkiem tuż nad rzeką. Niestety nie umiem polecic konkretnego miejsca, ja mieszkałam w prywatnej kwaterze właśnie przy samym rynku (czy raczej ryneczku), z balkonu widok na Dunajec, a wszystko to za niewielkie pieniądze (myślę, że w Krościenku jest taniej niż w Szczawnicy). Myślę, że z noclegami w prywatnej kwaterze nie ma tam problemu, zresztą jest tam zdaje się centrum informacji turystycznej, można skorzystac z ich pomocy. Do tego w rynku można kupic pyszne lody od starszego pana, który podobno jest tam od zawsze. A dojazd tak samo jak do Szczawnicy - PKS z Krakowa lub PKS albo prywatny busik (chyba troszkę taniej) z Nowego Targu.
2007-08-08, 15:08 | #12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
2007-08-08, 15:22 | #13 |
Zakorzenienie
|
ja szczawnicy nie lubie, bo jest zbyt turystyczna [jak zakoapne, ktorego baaardzo nie lubie]. okoliczne wsie sa duzo bardziej przyjazne i klimatyczne [zwlaszcza te nad zalewem ] - bo raczej nie nastawione na turystow, jednak prywatna kwatere znajdzie sie tam od reki.
2008-08-29, 12:05 | #14 |
Zakorzenienie
|
Byłam w Szczwnicy na Sywestra. Faktycznie ludzi od groma ale wyjzad i miasteczko wspominam bardzo miło Polecam noclegi tutaj W całym mieście doba zaczynała się wtedy od 40zł a my mieliśmy miesjcówkę bardzo blisko centrum i do tego za 30zł
|
2008-08-29, 13:02 | #15 |
Konto usunięte
|
Byłam w Krościenku nad Dunajcem na prywatnej kwaterze. Adres wzięłam z przewodnika Pascala. Podzwoniłam po kilku i się zdecydowałam. Było niedrogo, czysto i dobrze. Niedaleko też do szlaków turystycznych. Szczególnie dobrze wspominam karczmę U Walusia - pyszne jedzenie. Turystów nie za dużo a byłam w środku sezonu wakacyjnego.
|
2008-08-31, 23:17 | #16 |
Zadomowienie
|
W Szczawnicy byłam tego roku w kwietniu, mieszkałam w poleconej przez moją koleżankę- Willi Dutka. Pokój z łazienką, telewizorem, śliczne widoki z pokoju blisko do szlaków turystycznych, minusem była cena- nie pamiętam dokładnie ale ok. 70 zł. doba. Namiary znajdziesz w Google. Następnym razem będę szukać tańszego noclegu.Taniej będzie w Krościenku, Sromowcach i okolicach w prywatnych kwaterach. Dobre jedzonko w Szczawnicy w knajpce nad Grajcarkiem u Polowacy, ale dobrze szamano i co ważne o wiele taniej w knajpce (nie pamiętam nazwy) pod wyciągiem na Polanicę.
Koniecznie wybierzcie sie do Wąwozu Homole-CUDO!!! |
2009-03-02, 15:40 | #17 |
Zadomowienie
|
podbijam i czekam na jakies sprawdzone oferty noclegowe w szczawnicy
Jestem przeciez wirtualna. Jak anioł. Anioly też sa wirtualne. Zawsze takie były. Nawet na tysiac lat przed Internetem. Ale w moim przypadku to kłamstwo. Ja TYLKO jestem wirtualna. Nic nie mam wspólnego z aniołem Być szczęśliwym - tego trzeba się uczyć. |
2009-03-05, 22:27 | #18 |
Rozeznanie
|
Oczywiście potwierdzam,Szczawnica to najlepsza wypadkowa w Pieniny i Tatry za autobus ze Szczawnicy do Zakopanego płaci się bardzo mało ,busy już trochę drożej
Edytowane przez Alejka Czas edycji: 2009-03-05 o 22:31 |
2009-03-06, 12:23 | #19 |
Wtajemniczenie
|
Witam, właśnie postanowiłam że zrobię mojemu TŻ prezent urodzinowy i wezmę go w Pieniny gdyż wiem, że zależy mu na spływie Dunajcem.
Postanowiłam zarezerwować coś w Szczawnicy na długi majowy weekendale po kwaterach prywatnych było mi bardzo ciężko coś znaleźć na 2 noclegi-zawsze odpowiedź minimum 3 noce bo to dla nich szczyt sezonu. Ale znalazłam sobie pensjonacik w samym centrum , w pokoju jaccuzitroszkę dużo cenowo:/ bo 150 za pokój ale myślę, że warto będzie;-)
2009-05-07, 16:04 | #20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Po przeczytaniu Waszych postów trochę się nakręciłam na tą miejscówkę ;-) Dziewczyny a czy jest tam jakaś plaża, gdzie można się pokąpać ? I co do noclegów, czy jest tam jakiś ośrodek?Który możecie polecić? Bo ja spotkałam się na razie z samymi pokojami do wynajęcia.. |
|
2009-05-07, 19:22 | #21 |
Przyczajenie
|
Ja także się wyłamię i Szczawnicy nie polecę, ale zależy - jak już było powiedziane - co kto lubi. Trzy razy spędzałam wakacje w Pieninach, uwielbiam te okolice, a co do noclegów to zawsze zatrzymywaliśmy się w Sromowcach Wyżnych - to taka niewielka wioska kilkanaście kilometrów od Szczawnicy. W prawie każdym domu można tam znaleźć pokoje do wynajęcia, ceny są śmiesznie niskie a cisza i spokój gwarantowane. No a stamtąd to już jakieś 30 min spacerkiem do Niedzicy, na Słowację nawet mniej. Nie znajdziecie tam co prawda miliona knajpek do wyboru ani sklepików z pamiątkami, ale jeśli o mnie chodzi wolę frytki na obiad i pamiątki w postaci zdjęć w zamian za uniknięcie tłumu turystów i szumu samochodów pod oknami.
|
2009-05-07, 21:12 | #22 |
Zadomowienie
|
ja polecam Niedzice i pensjonat Pieniny nocka około 35 - 40 zł za ładny, schludny pokoik z łazienką i pięknym widokiem na góry
|
2009-05-07, 21:15 | #23 |
Raczkowanie
|
a ja Ci polece Sromowce Niżne. miejscowosc pod samymi górami. spokojna... ja jak byłam w pieninach to wlasnie tam sie zatrzymałam. i wspominam bardzo, bardzo dobrze...
Nie rezygnuj z celu tylko dlatego że osiągnięcie go wymaga czasu... Czas i tak upłynie... Ból jest przemijający... Ale skutki rezygnacji pozostają na całe życie... Problemem w moim życiu i w życiu innych ludzi nie jest brak wiedzy co zrobić... Ale brak robienia tego...
|
2009-07-30, 23:06 | #24 |
Raczkowanie
|
Witam we wrześniu razem z moim TŻ i jeszcze jedną parką palnujemy tygodniowy wypoad do Szczawnicy chcielibyśmy wynająć sobie typowy domek letniskowy, drewniany z werandą i dwiema sypialniami oraz wspólną kuchnią i salonikiem ale niestety nic takiego nie moge znalęźć przejżałam już chyba możliwie wszystkie stoy z noclegami w Szczawnicy ale żadnych ofert nie znalazłam, czy mogłybyście mi powiedzieć czy takie domi są tam w ogóle jeśli tak to byłabym wdzięczna za jakieś namiary
|
2009-08-12, 12:53 | #25 |
Rozeznanie
|
a moglbyscie polecic jakieś pola namiotowe w pieninach?
2009-08-24, 08:35 | #26 |
Zadomowienie
|
Pole namiotowe na pewno jest przy Czerwonym Klasztorze, z pięknym widokiem na Trzy Korony, ale to już jest po słowackiej stronie, nie mam namiarów.
Po tegorocznym pobycie powiem tyle - kocham Szczawnicę! Spokoje i miłe miejsce, ludzie jacyś normalni, zwłaszcza w porównaniu do Zakopanego :/ Nigdy więcej - jak w Tatry to spanie w Bukowinie, albo jakim Małym Cichym... Panika - wujek google podał takie coś: http://www.fajnewczasy.pl/oferta,Szc...owe,13958.html - może się przyda? |
2009-08-25, 00:15 | #27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Szczawnica to piękne miejsce Ja za to zdziwiłam się w tym roku,wyjechałam w Bieszczady i zamieszkałam w Ustrzykach Dolnych z tego względu ,że w górnych nie było już wolnych miejsc a chcieliśmy mieć blisko do Soliny jak i w wyższe partie gór...Niestety ludzie są tam bardzo negatywnie nastawieni,a już nie wspomne jak dużym zainteresowaniem cieszyła się zawartość naszych bagaży.Zdecydowanie nie polecam jako miejsce noclegowe na dłużej niż dwa dni |
|
2009-10-05, 22:35 | #28 |
Zakorzenienie
|
A ja polecam Krościenko nad Dunajcem i Pensjonat a jednoczesnie karczma "Stajkowa". Prowadzi go młode, bardzo fajne małżeństwo. To zupełnie nowy obiekt, więc wszystko czyste i nowiutkie Byłam z TŻ-tem tydzień w sierpniu i bylismy zachwyceni.
2009-11-08, 23:26 | #29 |
Przyczajenie
|
witam!
mimo, że to forum typowo kobiece nie mogę sobie odpuścić wypowiedzi dotyczącej jednej z moich ulubionych miejscowości wypoczynkowej. w samej szczawnicy mieszkałem w kilku miejscach, z których 2 mogą być szczególnie ciekawe w związku ze stosunkiem cena/jakość. pierwsze z nich to pokoje "u zachary" szczawnica.info/baza_noclegowa/kwatery_prywatne/pokoje_w_szczawnicy/ przystępne ceny, miły właściel pokoje z lub bez łazienek, wiekszośc z balkonami ceny do 45 /osobę w najwiekszym pokoju z łazienką ( w sezonie), 3 minuty do spływu, około 10 do centrum; minusem dla niektórych może być fakt, że domek ten usytuowany jest przy " pieszej trasie polsko -słowackiej", więc trzeba liczyc się z tym, że zupełnej ciszy sie tam nie zazna. drugim miejscem godnym polecenia są "domki góralskie", które myśle wypełniłyby oczekiwania "nolly"; wersja w samej szczawnicy - goliat.radom.pl/szczawnica.htm wersja w szczawnicy -jaworkach (spokojniejsza okolica) domki-szczawnica.eu/index.php?site=300 ; osobiście wynajmowałem jeden z domków w centrum ale przejazdem widziałem także te drugie - podobno sa to ci sami właściele; co do konkretów ceny na sezon w roku 2008 - 170 złoty za dobę; max 5 osób w domku 2 pomieszczenia jedno na górze drugie na dole, obydwa z osobnymi łazienkami i małymi aneksami - kuchnka elektyczna, zlewozmywak, czajnik itp; dodatkowo na dole kominek, ale że byłem tam w lecie nie wiem czy sprawny z dolnego pomieszczenia wyjście na "werande"; domi niedawno wybudowane wieć wszystko schudne, czyste nienadszarpnięte przez ząb czasu; do minusów - właściele o zapędach wychowawczo - kolonijnych; obydwoje nocują w "centrum" więc może w jaworkach zatrudniają kogoś bardziej "luznego"
Pieniny Edytowane przez simplefunky Czas edycji: 2012-05-08 o 13:26 |
2009-12-11, 00:53 | #30 |
Przyczajenie
|
Reklama
Edytowane przez Westalka Czas edycji: 2009-12-11 o 15:35 |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:11.