Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2 - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie Porady i dyskusje na tematy związane z profilaktyką, rozpoznawaniem, przebiegiem i leczeniem chorób człowieka. Pamiętaj: porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza i ma jedynie funkcję informacyjną!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2019-08-22, 21:37   #4321
lovebird
Zakorzenienie
 
Avatar lovebird
 
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 6 367
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez malaczarna1512 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. Wczoraj odebrałam wyniki badań, badania zrobiłam na własną rękę, bo od dawna podejrzewam, że mogę mieć coś z tarczycą. Niestety, wizyta u lekarza dopiero za 2 tygodnie a ja nie za bardzo wiem, jak te moje wyniki zinterpretować.
Może coś pomożecie?
TSH 1,9, norma 0,49-4.67
Ft3 4.5, norma 2.3-5,7
Ft4 14,79, norma 9,14-23,81
Atpo 470,norma >35

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja bym się nie przejmowała na zapas, spokojnie poczekaj do wizyty i zobaczymy, co powie lekarz. Pewnie jak mówią dziewczyny, co jakiś czas kontrola Ze swojego doświadczenia zaproponuję przyjrzeć się diecie - nie wiem, jak bardzo na nią uważasz, ale to może dużo zmienić
__________________

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-23, 00:35   #4322
malaczarna1512
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2011-07
Wiadomości: 7
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

A przy odpowiedniej diecie jest szansa na obniżenie przeciwciał?
Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
malaczarna1512 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-23, 11:05   #4323
lovebird
Zakorzenienie
 
Avatar lovebird
 
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 6 367
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez malaczarna1512 Pokaż wiadomość
A przy odpowiedniej diecie jest szansa na obniżenie przeciwciał?
Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Powiem tylko na swoim przykładzie, bo ani nie jestem specjalistą, ani nie znam żadnych badań (o ile takie w ogóle istnieją). Lekarze mi mówili, że Hashimoto, przeciwciała będą szły tylko w górę, leków mam jeszcze nie brać, ale badać co pół roku, bo w pewnym momencie włączymy leki. Miałam anty-tpo około 150. Zaczęłam się zdrowiej odżywiać - nie jakaś konkretna dieta, choć coś tam podczytywałam, czego unikać przy chorobach tarczycy/Hashimoto. Przede wszystkim mocno ograniczyłam cukier i produkty przetworzone, zaczęłam się trochę więcej ruszać. Po kilku miesiącach anty-tpo spadło mi o połowę, teraz mam w normie.
To mógł być przypadek, nie wiem, jednak sporo osób twierdzi, że dieta im pomogła. A nawet jeśli nie pomoże na to, to przecież zawsze warto prowadzić zdrowszy tryb życia, to tylko wpłynie pozytywnie na samopoczucie i organizm. Lekarka proponowała mi także odstawienie glutenu, bo podobno wielu jej pacjentkom pomogło (choć nie każdej), ale ja się nie zdecydowałam. Co do tego są różne opinie, czy odstawienie glutenu może pomóc przy Hashimoto, nawet w tym wątku, poczytaj sobie wcześniejsze posty
__________________

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-23, 12:07   #4324
malaczarna1512
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2011-07
Wiadomości: 7
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Ja bardzo zwracam uwagę na to co jem, też staram się unikać przetworzonych rzeczy, cukru i nabiału. Nie jem mięsa, więc zastępowalam sobie białko często warzywami straczkowymi i soja - co podobno może szkodzić. Postanowiłam na razie odstawić soję i od czasu do czasu zjeść rybę.
Czytałam też, że lekarze zalecają suplementację witaminy d i selenu, do momentu, w którym ta niedoczynność się rozwinie i trzeba będzie podawać leki. I czytałam też, że ta suplementacja pomaga, że przeciwciała spadają. Myślę więc, że to, co przyjmujemy z pokarmem też ma wpływ. Możemy sobie zaszkodzić albo pomóc.
Przejrzałam poprzednie posty, dużo tego, więc w miarę możliwości będę nadrabiać

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
malaczarna1512 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-23, 13:03   #4325
lovebird
Zakorzenienie
 
Avatar lovebird
 
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 6 367
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez malaczarna1512 Pokaż wiadomość
Czytałam też, że lekarze zalecają suplementację witaminy d i selenu, do momentu, w którym ta niedoczynność się rozwinie i trzeba będzie podawać leki. I czytałam też, że ta suplementacja pomaga, że przeciwciała spadają. Myślę więc, że to, co przyjmujemy z pokarmem też ma wpływ. Możemy sobie zaszkodzić albo pomóc.
Tak, zastanawiałam się nawet, czy nie polecić Ci zrobienia badań. Ja nie lubię suplementować sobie czegoś, czego poziomu w organizmie nie znam, więc zbadałam we własnym zakresie poziom wielu pierwiastków, m.in. właśnie D3 i selenu
__________________

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-23, 17:35   #4326
malaczarna1512
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2011-07
Wiadomości: 7
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez lovebird Pokaż wiadomość
Tak, zastanawiałam się nawet, czy nie polecić Ci zrobienia badań. Ja nie lubię suplementować sobie czegoś, czego poziomu w organizmie nie znam, więc zbadałam we własnym zakresie poziom wielu pierwiastków, m.in. właśnie D3 i selenu
I co, faktycznie miałaś niedobory?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
malaczarna1512 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-24, 08:05   #4327
Finlora
Zakorzenienie
 
Avatar Finlora
 
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: To tu, to tam ;)
Wiadomości: 16 264
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Nie znam osoby, która nie ma niedoboru witaminy D3 (oczywiście wyszło to po zrobieniu badań). Ja i mąż też zrobiliśmy - on miał bardzo duży niedobór, u mnie trochę lepiej, ale wciąż za mało.
Finlora jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-24, 08:59   #4328
Kamea2000
Zakorzenienie
 
Avatar Kamea2000
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: K-ów
Wiadomości: 4 429
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Nie znam osoby, która nie ma niedoboru witaminy D3 (oczywiście wyszło to po zrobieniu badań). Ja i mąż też zrobiliśmy - on miał bardzo duży niedobór, u mnie trochę lepiej, ale wciąż za mało.
Ja nie miałam Miałam w normie choć w dolnej granicy, teraz biorę 2000 j i mam już całkiem dobry wynik.
Kamea2000 jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-24, 14:37   #4329
lovebird
Zakorzenienie
 
Avatar lovebird
 
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 6 367
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez malaczarna1512 Pokaż wiadomość
I co, faktycznie miałaś niedobory?
Tak
Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Nie znam osoby, która nie ma niedoboru witaminy D3 (oczywiście wyszło to po zrobieniu badań). Ja i mąż też zrobiliśmy - on miał bardzo duży niedobór, u mnie trochę lepiej, ale wciąż za mało.
Ja znam
__________________

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-26, 13:12   #4330
naktergal
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2019-01
Wiadomości: 912
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Nie znam osoby, która nie ma niedoboru witaminy D3 (oczywiście wyszło to po zrobieniu badań). Ja i mąż też zrobiliśmy - on miał bardzo duży niedobór, u mnie trochę lepiej, ale wciąż za mało.
Zapotrzebowanie osob z niektorymi chorobami, takimi wlasnie jak Hashi, na witamine D3 jest wyzsze, wiec nawet jak wynik wyjdzie w normie, to moze byc jej za malo.

Z selenem sprawa jest bardziej skomplikowana, nie powinno sie go lykac ot tak, zwlaszcza ze endokrynolodzy jednoczesnie polecaja unikanie jodu. Mozna sobie krzywde zrobic.
naktergal jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-03, 12:58   #4331
edyta508
Zakorzenienie
 
Avatar edyta508
 
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 12 984
GG do edyta508
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Bylam wczoraj na pobraniu krwi i tsh spadło mi do 4,09. Średnio rozumiem dlaczego tak skacze, jutro mam wizytę..

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
edyta508 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-03, 14:24   #4332
Finlora
Zakorzenienie
 
Avatar Finlora
 
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: To tu, to tam ;)
Wiadomości: 16 264
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez edyta508 Pokaż wiadomość
Bylam wczoraj na pobraniu krwi i tsh spadło mi do 4,09. Średnio rozumiem dlaczego tak skacze, jutro mam wizytę..

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Tsh nie jest hormonem tarczycy i może być różne w ciągu dnia. Dlatego też nie ma sensu sprawdzać go zbyt często i bez ft3 i ft4.
Finlora jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-08, 19:06   #4333
Agnek
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2017-12
Wiadomości: 207
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Ostatnio czuję się źle. Nie mam na nic siły, apetytu, najchętniej spałabym cały czas. Dodatkowo doszły lęki.. w lipcu robiłam badania. Tsh- 3.960 (0.27- 4.2)

Ft4- 1.34 (0.93- 1.70)

Ft3- 3.22 (2.57- 4.43)

Co o nich myślicie? Chcę wybrać się do innego lekarza niż zazwyczaj, mam wrażenie że moja lekarka nie do końca dobrze mnie leczy. Stwierdziła że dawka jaką biorę działa cuda bo wszystko w normie. Wystarczy jak zrobię te 3 badania czy coś dodatkowo?
Agnek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-10, 05:11   #4334
damdalena
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: podkrakowskie
Wiadomości: 2 556
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez Agnek Pokaż wiadomość
w lipcu robiłam badania. Tsh- 3.960 (0.27- 4.2)

Ft4- 1.34 (0.93- 1.70)

Ft3- 3.22 (2.57- 4.43)
FT3 i FT4 mają niezły poziom, blisko srodka normy. Ale TSH zbyt wysokie - nawet już niezależnie od tego ile masz lat. Ten wynik to już naprawdę taki graniczny, w każdej chwili może przekroczyć normę, aż dziwne że lekarz nie skorygował dawki. W takiej sytuacji moim zdaniem kolejne badanie powinno być po 6 a nawet 4 tygodniach. Nie wiem co w głowach mają niektórzy endokrynolodzy. Czekać aż będzie gorzej w sytuacji, gdy już są jakieś objawy
damdalena jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-10, 14:25   #4335
Agnek
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2017-12
Wiadomości: 207
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Zrobiłam dzisiaj badania. Oto wyniki

Tsh 3.400 (0.27- 4.2)

Ft3 2.50 (2.57- 4.43)

Ft4 1.30 (0.93- 1.70)

Mogę prosić o interpretację? Ft3 ponizej, tsh znowu wyzej niż powinno. Utrzymuje się na podobnym poziomie. Biorę 0.25 mg letroxu. Jak brałam 0.50 mg to tsh miałam 0.0004 czy jakoś tak. Więc taka dawka też odpada umówiłam się do innego lekarza ale nie wiem czy jest sens skoro wyniki bardzo złe chyba nie są
Agnek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-11, 10:18   #4336
kuncia7
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2016-09
Wiadomości: 74
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Jak długo tą dawkę bierzesz? Wygląda na to ,że trochę jest niewystarczająca.
kuncia7 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-11, 19:59   #4337
Agnek
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2017-12
Wiadomości: 207
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Jakoś od kwietnia. Jest za mała, ale większa okazała się za duża. I bądź tu mądrym
Agnek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-11, 21:18   #4338
damdalena
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: podkrakowskie
Wiadomości: 2 556
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Powinnaś zażywać naprzemiennie z 25 i 50 lub z podziałem na dni tygodnia (np. w poniedz i czwartki 50, pozostałe dni 25). A jeśli źle tolerujesz takie nierówne dawki, to jest jeszcze opcja zażywania połowy 75.
Przejście z 25 na 50 to jednak duży przeskok, o 100 proc.
damdalena jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-12, 07:35   #4339
kuncia7
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2016-09
Wiadomości: 74
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez Agnek Pokaż wiadomość
Jakoś od kwietnia. Jest za mała, ale większa okazała się za duża. I bądź tu mądrym
Masz źle dobraną dawkę.
Idź do lekarza tak jak masz w planach .
damdalena dobrze to ujęła, jest kilka opcji korekcji dawki .
Poszukaj dobrego endokrynologa, będzie dobrze .
kuncia7 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-12, 14:24   #4340
edyta508
Zakorzenienie
 
Avatar edyta508
 
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 12 984
GG do edyta508
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Czy jest sposób na najlepsze przyjmowanie leku? Wiem że minimum 30 minut przed jedzeniem, ale czy jest różnica jak zjem śniadanie za godzinę po wzięciu leku czy pilnować pół godziny?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
edyta508 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-12, 14:31   #4341
Hosenka*
Moderator KWC
 
Avatar Hosenka*
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 48 471
Dot.: Choroba Hashimoto - wątek zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez edyta508 Pokaż wiadomość
Czy jest sposób na najlepsze przyjmowanie leku? Wiem że minimum 30 minut przed jedzeniem, ale czy jest różnica jak zjem śniadanie za godzinę po wzięciu leku czy pilnować pół godziny?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Chodzi o minimum 30 minut
__________________
ByKamila-JK ||Instagram

14.09 - Bielenda Professional - co polubiłam z tej linii?
27.08 - Kosmetyczne podsumowanie lipca - co nowego?
15.08 - Przegląd nowości Kobo, My Secret i Sensique
12.08 - Nowa intrygująca seria Perfecta ze śliną jaskółki
mikroREKLAMA
Kosmetyki nowe i używane
15.09 - mnóstwo nowych aukcji **** - perfumy - kosmetyki - zabawki - ubrania dla małych dzieci

Ta reklama pokazywana jest pod 48 471 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Hosenka* jest teraz online   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Tagi
atpo, choroba tarczycy, hashimoto, niedoczynność tarczycy

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2019-09-12 15:31:13


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:37.