Bliznowiec - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zamknięte > Fora sponsorowane > LUX MED - chirurgia plastyczna i medycyna estetyczna (gościnnie)

Notka

LUX MED - chirurgia plastyczna i medycyna estetyczna (gościnnie) Przez kolejne 3 tygodnie na Wasze pytania odpowiadać będą eksperci z dziedziny chirurgii plastycznej i medycyny estetycznej ze Szpitala Grupy LUX MED : dr n. med. Małgorzata Chomicka-Janda oraz dr n. med. Lubomir Lembas.

 
 
Narzędzia
Stary 2012-01-24, 17:50   #1
patrycja9116
Przyczajenie
 
Avatar patrycja9116
 
Zarejestrowany: 2010-12
Lokalizacja: strzelce opolskie
Wiadomości: 3
Unhappy

Bliznowiec


Witam gorąco. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zrobieniem sobie tatuażu. Problem w tym iż posiadam keloid na dekolcie. Powstał on w wyniku silnego poparzenia słonecznego plam bielaczych (bielactwo nabyte stwierdzone 15 lat temu). Czy w takim wypadku, po zrobieniu tatuażu może kolejny keloid powstać na moim ciele? Dodam, że miałam 2 razy przekłuwany nos, język(u kosmetyczki) i kilka razy uszy(na własną rękę w domu, niesterylnie) i nigdy nie miałam żadnych problemów z gojeniem, ani żadnych skutków ubocznych. Jeżeli pytanie zadaję nie w tym dziale, bardzo przepraszam.

Ps. Poruszyłam tutaj temat mojego bliznowca. Znajduję się w bardzo niechcianym miejscu, a mianowicie centralnie na dekolcie. Jest to dla mnie bardzo uciążliwe. Kiedyś byłam w Polanicy Zdroju, lekarze odradzili wycięcie. Stosowałam wiele maści, opatrunki uciskowe i bolesne nastrzykiwania (dokładnie nie pamiętam co to było), bez większych efektów. Może jest jakiś sposób na zmniejszenie tego? Parę lat minęło od zakończenia moich wizyt u dermatologa i mam nadzieję, jest jakaś nowa metoda.

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na porady.
patrycja9116 jest offline  
Stary 2012-01-25, 15:39   #2
dr Chomicka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2011-12
Wiadomości: 45
Dot.: Bliznowiec

Blizny po wycięciu zmian skórnych zlokalizowane na dekolcie oraz w miejscach znajdujących się blisko kości, a więc okolica mostka, ramiona mają predyspozycje do niekontrolowanego wzrostu i do zmiany w blizny przerostowe. Jeżeli tylko w tym miejscu powstała blizna przerostowa, natomiast w innych miejscach nie ma blizn przerostowych to raczej nie ma Pani predyspozycji do blizn przerostowych.
Jeśli chodzi o leczenie tego rodzaju blizn proponuję aby Pani zgłosiła się do Centrum Laserowego bo być może zastosowanie odpowiedniego lasera poprawi wygląd blizny. Zwykle są to lasery zamykające naczynia, które zaopatrują bliznę w "odżywcze substancje". Zamknięcie tych naczyń może spowodować spłaszczenie blizny.
dr Chomicka jest offline  
Stary 2012-01-26, 12:17   #3
patrycja9116
Przyczajenie
 
Avatar patrycja9116
 
Zarejestrowany: 2010-12
Lokalizacja: strzelce opolskie
Wiadomości: 3
Dot.: Bliznowiec

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Więc mam szansę posiadać tatuaż Maleńki, ale chciałam się upewnić, czy w moim wypadku warto ryzykować powstanie nowej blizny. Co do mojego bliznowca, od jego powstania zmienił się bardzo znacznie. Tzn. na początku był rozmiarowo mniejszy(byłam wtedy 12 letnią dziewczynką), czerwony i bardzo odstający. Po nastrzykiwaniach zrobił się bardzo płaski i blady. Gdyby nie takie choćby ponaciągane brzegi, nie rzucałby się w ogóle w oczy. Bardzo dziękuję za porady. Już przestałam wierzyć w to, że kiedyś się go w ogóle pozbędę. Ale jeżeli jest szansa na to, że mogę bliznę zmniejszyć, sprawić że będzie mniej widoczna, chętnie spróbuje wszystkiego. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
patrycja9116 jest offline  
 

Nowe wątki na forum LUX MED - chirurgia plastyczna i medycyna estetyczna (gościnnie)


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:24.